Minimálbér és foglalkoztatás

Makacsul tartja magát a vélekedés, mi szerint empirikus bizonyítékunk van rá, hogy a minimálbér emelése Magyarországon tömegeket szorított  volna ki a munkaerőpiacon kívülre. Ez a nem igazolt vélekedés sajnálatos módon kiindulópontja a bérfelzárkózással kapcsolatos vitáknak is, ezért érdemes visszanézni, mi is történt.

Minimálbér Mon az átlagbér százalékában

2001-2002-ben történt Magyarországon egy rendkívüli minimálbéremelés.

Mint az ábrán látható, a nagyon komoly mértékű emelésre azért volt szükség, mert a minimálbér értéke a kilencvenes évek elejéhez képest rendkívül alacsony szintre süllyedt az átlagbérhez képest. A 2001-es emeléssel tehát tulajdonképpen csak visszatért a régi arány, de még így sem érte el azt a 60%-os minimálbér/átlagbér szintet, amelyet az 1996-os Európai Unió Szociális Chartája ajánl!

Na de milyen hatással járt ez a radikális minimálbéremelés? Köllő János, a foglalkoztatáspolitika doyenje „A minimálbér funkciói és lehetséges hatásai” című tanulmányában összegzi ezeket. (Érdemes megjegyezni, hogy bár Köllő megemlíti a méltányos munkabér fogalmát, kísérletet sem tesz arra, hogy mekkora munkavállalói tömegnek vált biztosabbá a megélhetése a minimálbér emelése nyomán! Azaz ő csak a mérleg egyik serpenyőjét vizsgálja.)

Minekután felsorol nemzetközi szakirodalmat arra, hogy a minimálbér emelése növelheti és csökkentheti is a foglalkoztatást, illetve nincs rá hatással, Köllő arra a következtetésre jut, hogy a nemzetközi szakirodalom alapján lehetetlen eldönteni, hogy milyen hatása volt Magyarországon a minimálbér emelésének.

A magyar helyzetre áttérve Köllő először is elismeri, hogy a minimálbér emelést megelőző időszakhoz képest a foglalkoztatási szint nem csökkent. Ő azonban amellett érvel, hogy az összehasonlítást nem ezzel a tényadattal kell elvégezni, hanem azzal az alternatív helyzettel, ha minimálbéremelés nem történt volna. Ez természetesen sokkal nehezebb elvégezni, hiszen egy végül is be nem következett állapotot kell modellezni, feltételezésekre építve.

Milyen konklúzióra jut Köllő ezzel a megközelítéssel?  Összefoglalója Kertesi Gáborral írt közös elemzésükre (2004) hivatkozik, melyben arra a következtetésre jut egy kisvállalati panel adatait használva, hogy egy éven belül mintegy 12 ezer állás szűnt meg a minimálbér emelés hatására. Egy 3,7 milliós munkaerőpiacon mindösszesen 12 ezer állás! Ráadásul ezek nagy részét meg lehetett volna menteni, ha egy progresszív jövedelemadóból munkahely támogatást nyújtottunk volna!!  Ez áll szemben azzal, hogy 2002-ben már a foglalkoztatottak 11%-a számára jelentett minimális garanciát a minimálbér, és mindez ráadásul a bérskála efölötti szintjeit is feljebb tolta. Mindösszesen tehát minimum 400 ezer ember számára jelentett jelentős könnyebbséget.

Szintén foglalkozik Köllő a minimálbérnek a kereseti egyenlőtlenségekre gyakorolt hatásával. Itt azt találja, hogy azok 2001-2002-ben csökkentek: a bértarifa felvétel adatai szerint a bruttó keresetek decilisrátája (legfelsőbb tized és legalsó tized) a 2000. évi 4,9-ről 4,1-re csökkent!

Az az elgondolás, hogy a minimálbér emelése kiszorít embereket a munkaerőpiacról, arra az elképzelésre épít, hogy ezek az emberek nem termelnek meg annyi értéket, mint az új fizetésük lenne. Ez azonban nem egy adatokra épülő állítás, hanem egy feltételezés. Feltételezésekre pedig egy tényalapú (evidence based) szakpolitika nem építhet. A 2001-2002-es magyar minimálbéremelés tapasztalata azt mutatja, hogy ez a feltételezés téves volt.

73 hozzászólás a(z) “Minimálbér és foglalkoztatás” bejegyzéshez

 1. Fogash73

  Örömteli esemény lett volna, ha a szerző Köllő János ekézése helyett a minimálbér vs átlagbér grafikonja mellé megkeresi a vonatkozó időszak foglalkoztatottsági adatait is. Akkor nem rózsaszín habokról, hanem tényadatokkal kellene érvelni. Ja, bocs, az a politikában nem divat… 🙁

  Amúgy a minimálbér-emelés egyértelmű hatása a (papíron) részmunkaidős állások elszaporodása, valamint az addig minimálbéres önkormányzati alkalmazottak kirúgása és közmunkásként visszafogadása. Így paradox módon a korábbi 60-70(-80) eFt bruttó minimálbér helyett most széles tömegek keresnek bruttó 47eFt-ot. Hurrá.

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Az adatok ott vannak a linkelt tanulmányban. Nem ekézem Köllőt.

   Válasz
   • Zoltán Pogátsa

    voila

    Válasz
    • Fogash73

     köszönöm. és ebben vajon benne vannak-e (2010-től kezdődően) a közmunkások? Szerintem igen. És ha 10 millióból (közmunkásokkal együtt vagy nélkül) csak 3,8 millióan dolgoznak (meg csapjunk hozzá ugyanennyi gyereket), akkor mekkora is valójában a munkanélküliek száma/aránya? Lehet reklámozni a 3-5%os munkanélküliséget, de a helyzet az, hogy minden melós (igen, a 47 ezres közmunkás is, meg a 66ezres minimálbéres is, meg a részmunkaidősök is) MÉG KÉT MÁSIK EMBERT TART EL. Ezért nem jut sehova, ezért rabolja le az állam a bérköltségének 2/3-át… 🙁

     Válasz
 2. Csaba Katona

  Bokros érvelt a minimálbér emelés ellen a napokban. EZt kommenteltzem hozzá:

  Én azt hittem, hogy a Bokros nem idióta, de ebben a cikkben azért világosan látszik, hogy mekkora szakmai zseni.

  Amikor a Bős Nagymarosi vízlépcsőről a hatástanulmányok megmondták, hogy mi történik abban az esetben a Duna élővilágával, akkor megírták, hogy gyakorlatilag kipusztulnak a halak. Néhány apró szeméthal, aminek a köznép a nevét se tartja számon, azok fel fognak szaporodni.

  A mocskoslelkű ideológus érdekcsoport, aki át akarja kúrni a saját népét, az úgy szokta “kommunikálni” a “halak kipusztulnak” tételt, hogy “fel fognak szaporodni”.

  Amikor Bokros arról beszél, hogy a multik hanyat homlok elmenkülnének egy drasztikus béremelés esetén, akkor azért gondoljunk bele abba hogy az üzletemberek hogy működnek.

  Az üzleti életben termékeket – szolgáltatásokat kínálgatunk.

  Közeli rokonaink a pastuk, napi 5 Euróért lapátolják a szenet Afganisztán fővárosában. Ők kenyéren élnek. A lisztet lehet nekik eladni.

  Az internetcég menjen onnan. Ablakra se költenek. A fogkefe gyár is csődbe menne. etc.

  A tőke nem oda megy, ahol olcsóbb a munkaerő.

  A magyar munkaerő bére megfeleződött most 7 év alatt. Mégse rohant ide semmiféle tőke. Ellenkezőleg. Menekülnek, vagy reménykednek a túlélésükben.

  A fizetőképes kereslet növekedése = piac bővülés.

  A magyar bér összeomlaszátásával a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe mindent eltörölt, amit a rendszerváltás utáni 20 évben közös munkával összeraktunk!

  Válasz
  • Noblee

   “A magyar munkaerő bére megfeleződött most 7 év alatt. Mégse rohant ide semmiféle tőke. Ellenkezőleg. Menekülnek, vagy reménykednek a túlélésükben.” Ebből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, ugyanis az egyéb tényezők sem voltak rögzítve. Még az is lehet, hogy a minimálbér növekedése nagyobb tőkekivonást eredményezett volna, több termelő üzem zárt volna be, stb..

   Válasz
  • Ádám Farkas

   Ez szerintem inkább az értékesítési csatornák és az értékesítés költségeinek a függvénye. A XXI. századi, mobilis gazdaságunkban, ahol már nyolc óra alatt is körberepülheted a Földet, miért értékesítenének törvényszerűen ott egy terméket, ahol azt előállítják? Ha mizantrópék beteg fejével gondolkodok, akkor úgy számolok (a példa kedvéért fiktív költségekkel), hogy varratok mondjuk drága ruhákat az afrikai gyerekekkel napi fél dollárért, amiket aztán Európában és Amerikában fogok értékesíteni darabonként 400 dollárért. Ráfordítások: tárgyi eszközök, anyagköltség, esetleges energiaköltség 100 dollár / labda, minusz 12 dolláros bérköltség a biorobotnak havonta. Eddig van rajta 288 dollár hasznom ruhánként. Ha a raktározás, vámköltségek, szállítási költségek (pl hajó, kikötői díj) ruhánként csak 100 dollárral csökkentik ezt a bevételt, akkor azért még simán megéri más földrajzi piacon értékesíteni, nem? /Ha nagyon kukacoskodni akarunk, akkor még számolj rá 80 dollár marketingre, magasabban kvalifikált munkavállalók bérére, 90-100 dollár még úgyis bőven megmarad./ Az EU-EFTA közös piacán pedig főleg. Netán a magyar szakmunkásnak vagy az átlagos, diplomás munkavállalónak szánják a 60 milliós, bika erős Audit amit Győrben összeszerel vagy aminek az összszerelését havi 250.000 nettóért irányítja? Tudna ő utána fizetni egy alkalommal a másfél millás regadót /annyi a max most ha jól tudom/ meg évente a horribilis gépjárműadót és az olyan csodaautók esetén szintén horribilis mértékű, kötelező biztosítás díját? Esetleg pusztán a magyar felső 10.000 eltartaná azt az üzemet? Nem hinném, nekem sokkal reálisabb, hogy Németországban Hans-é az egyéni vállalkozó szakmunkásé, meg Güntheré a technikusé lesz az a kocsi, aki lehet ugyanazt csinálja, mint a termékről csak álmodozó magyar “kollégája” Győrben. Persze a tévedés jogát fenntartom. Már pusztán emiatt egy ordító csapdahelyzet a globalizáció. 🙁 Ha a gyakorlat rácáfolna a logikámra, akkor elnézést, majd javítotok.

   Válasz
 3. ll

  Ha már Fogash felvetette, ím egy ilyen ábra, mennyien dolgoztak 1998-tól kezdve (biztos van régebbi is, de a KSH úgy látszik, nem szereti kitenni). Szerintem az érdekes, hogy a ’90-es évek második felében megindult javulási periódus hova mehetett volna, ha nincs a minimálbéremelés, ami után látványos megtorpanás következett (csak illusztratív céllal húztam oda a piros vonalat, hogy mire gondolok). Szóval mennyi állás jöhetett volna létre? És ez hogy tudta volna a béreket is felfelé húzni?

  Van egy saját történetem is ebből az időből. Akkor kezdtem a pályafutásomat. 1999-ben még teljes munkaidős voltam, 2001-ben már csak részmunkaidős. Szerencsére jöttek a multik, akik másféle kultúrát hoztak magukkal, és újra lettek a környéken normális, teljes időben foglalkoztató (papíron is!) állások.

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   De vajh miből gondoljuk, hogy pont annak a piros vonalnak kellett volna folytatódnia?

   Válasz
 4. wallenberg8804

  Apropó, bosszú:

  http://kuruc.info/galeriaN/egyeb/bosszubevaltva09.jpg

  Az izraeli fegyveresek már előre bosszút álltak a 3 elrabolt izraeli fiatalért, mert legutóbb 28 palesztin gyermeket pusztítottak el

  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=601972
  2012. november 22., 15:02
  A halálos áldozatok közül legalább 91-en civilek voltak, köztük 28 gyermek és 13 nő.

  a 28-ból tehát le kell vonni a most megölt 3 izraeli fiatalt, az 25, vagyis a palesztinoknak még van egy 25-ös kvótájuk, ahány izraeli fiatalt megölhetnek, mert annyiért már előre bosszút van állva izraeli részről.

  (A gondolatmenet szigorúan az izraeli bosszúkultusz logikájának az alkalmazása.)

  Válasz
 5. Tomkay Gábor

  törvényesitet fideszes lopo gépezet egyik lánc szeme az Á B.

  Válasz
 6. szorokin

  Vannak még meglepetések (csodák??) az államgépezet-ben/-en belül.

  Válasz
 7. Gabor Por

  Holnapra az Ombudsman hivatalt is maga ala vonja a megfelelo mini-szterium, hogy megfelolen tudja kepviselni a nemzeti erdekeket. 🙁

  Válasz
 8. Péter Attila Berzai

  Meg tudná valaki írni, „A minimálbér funkciói és lehetséges hatásai” című tanulmány mikor és hol jelent meg?

  Válasz
 9. anonymand

  Nagy kő esett le a szívemről.
  Volt egy olyan gyanúm, hogy a NAV nem egészen úgy működik, ahogy kőne.
  De most itten van a bizonyosság, hogy a NAV jobban teljesít!
  Vida Ildikó mikroszkóppal mindenkit kielégített.
  Remélem.
  Holnap a nemzetközi korrupciós listán vezetők leszünk (jó értelemben), az ország kockázati besorolása pedig szárnyakat kap.
  Majd.
  Polt nyugodtan hallgathat tovább a fűben, hivatala lassan okafogyottá válik.
  Istenem!
  Be szép világ…

  Válasz
  • Lótár Mateusz

   Szeretném, ha ez a vida eccer Overdose-t is kielégítené… Ahogy hallom a reklámból, ő is jobban teljesít. Összefoghatnának és csinálhatnának végre egy közös programot. 🙂

   Válasz
   • anonymand

    Semmi kifogásom a dolog ellen, ha a kiszemelt ló írásbeli hozzájárulását adja.
    Visszamenőleg is érvényesnek tekintem.

    Válasz
 10. István Tamasi

  Naccerű! Ha legközelebb ellenőrizni kíván bárkit is a NAV erre az esetre kell hivatkozni, hogy majd saját magát ellenőrzi az alany, oszt jónapot.

  Válasz
 11. TGFHA1

  Ne haragudjatok, de ez a poszt logikai alapon bukik. Ha a csíkszeredaiak el tudnak menni Bukarestbe (vagy Nagyváradra) egy közmeghallgatásra, akkor a Pestiek (vagy Miskolciak stb.) is el tudtak volna menni Paksra.

  Válasz
 12. Jozef Pietro

  Döntsétak el már végre mivel akartok energiát nyerni, vagy jó lesz ha kaptok lakásonként 5 Ampert 230 V-on??!!
  Mert különben honnan, miből??

  Válasz
  • Qputyin

   Az atomhulladék mentes vízerőmű építést a bazsarózsás Laci bácsi még fénykorában megszüntette, amiért óriási kártérítést fizettünk. Orbán önkényesen a társadalmat kizárva építteti meg Paks II-t az orosz elvtársakkal, ahova ráadásul duzzasztót kell építeni a hűtővíz miatt.
   No erre varrjál gombot Jozef !

   Válasz
 13. Vidám Park

  “legalább skandallum van” – tudomásul vesszük, hiszen jól fizetnek érte !

  Válasz
 14. Vidám Park

  szörnyű ez a ‘slejm’ elnevezés … nem lehetne inkább, ööö….öööö :
  “Öntevékeny összefogás önmagunkért” ?

  Válasz
 15. Vidéki

  A torokgyulladás betegség:

  Torokgyulladás tünetei a gennyes torokgyulladás, torokkaparás, nyákos torok, slejm a torokban, krákogás, torokköszörülés, köpés, köpködés.

  slejmshow beteges agyában a képviseleti demokrácia rossz dolog.

  slejmshow beteges agyában az anarchia szép!

  A választók elutasították az
  SZDSZ képviselte liberalizmust
  Magyarországon, mely túlteljesítve az abnormát kizárólag a gazdagok
  anarchizmusát képviselte.

  Válasz
  • Vidám Park

   Sajnos a Fidesz átzuhant a másik oldalra… Tegnap délután a rádiójukban:
   “Mi is az a diktatúra ? Hitler nem tekintette volna magát diktátornak…” Ez így hangzott el szó szerint – Halász Zsuzsa vezénylete alatt …

   Válasz
 16. cinnamonroll

  Hááát, nem egy nagy győzelem, de azért juppíí 😀

  Válasz
 17. Nyikhaj istenke

  Remélem akkor most megfektetik végre paks 2-t

  Válasz
 18. Kálmán Mikorka

  pont annyi “nem” szavazat van ahányan a fideszre szavaztak az előző választáson. semmi sem változott. de hogy akarsz te fideszt verni amikor a csatába se mész el? vagy azt akarod mondani, hogy igennel szavaztál? mert akkor egy ostoba féreg vagy.

  Válasz
  • disqus_X4dTtOJ2Im

   Milyen csatába? Itt nem volt semmiféle csata. Az egész arról szól, hogy egy teljesen felesleges dologra szedtek ki milliárdokat az emberek zsebéből. Persze, hogy nem akarjuk, hogy Magyarországra jöjjenek a migránsok, de erről meg sem kellett volna tartani a népszavazást. Nekem leginkább az szúrja a szemem, hogy azt a rengeteg pénzt odaadhatták volna az iskoláknak és a kórházaknak, hogy ne nekem kelljen bevinnem a nagymamámnak gyógyszert a kórházba és ne kelljen a gyerekemnek papírt vinnie az iskolába, ha meg akarja kapni a házi feladatot.
   A másik probléma pedig az, hogy az érvénytelen szavazást is be tudják állítani óriási sikernek. Lényegében ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen 2014 óta tudjuk, hogy Magyarországon a 45% az kétharmad.

   Válasz
 19. Csajági Laura

  Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz kormány!
  98,3% a NEM szavazatok aránya!!!!!
  Gyurcsányékra csak 1,7 % hallgatott!!!!!

  Válasz
  • Laszlo Marai

   Persze, persze. De igazabol annak nem orul am Viktor, hogy az eddigi rajongokat sikerult tovabb lelkesitenie. Meg akkor sem, ha a kozos, allami penzbol ment, es a fidesznek egy petakjaba sem kerult.

   Gondolom az abra nem ment at, hogy a “Gyurcsanyek” – mindenki, aki nem melytorkozza le Viktort – szimpatizansainak a penzebol is ment a kampany a “Gyurcsanyek” allaspontja ellen. Bar a Gyurcsany pont egy idiota volt ebben az esetben is, ahogy az egesz ellenzek, de nem akarlak nagyon osszezavarni, szoval ezt a megjegyzest hagyd nyugodtan figyelmen kivul.

   Válasz
   • Csajági Laura

    Ez országos ügy! – még akkor is ha az ellenzék párt politikát vitt bele!!
    A Gyurcsány híveinek is jó lesz, ha nem lepik el az országunkat a migránsok és az ország pénzét nem az ő segélyükre, lakhatásukra, gyógyíttatásukra kell költeni! Nem annyit költött a Fidesz kormány a szavazásra, amibe a migránsok kerülnének, mivel a kötelező kvótánál nincs felső határ!

    Válasz
    • Laszlo Marai

     Mellebeszelsz, de gondolom a logika sosem tartozott a kedvenc sportjaid koze. A felkialtojelen kivul amugy minden mas mondatvegi irasjel elromlott a billentyuzeteden?

     Válasz
  • Katalin Pap

   Mihez képest 98,3 %? Ahhoz képest, hogy érvénytelen lett a népszavazás?

   Válasz
   • Csajági Laura

    Akik szavaztak, azok szavazata érvényes és meg van az eredménye is!

    A 98,3%-os eredményre hivatkozva és a 3,3 milliós szavazót maga mögött tudva már tud lépni a kormány a migránsok ellen!!!

    Válasz
  • Charly Gcharly

   Gyurcsányra , aki azt mondta , hogy maradjanak otthon , másfélszer annyian hallgattak , mint akik elmentek szavazni ! 🙂

   Válasz
   • Csajági Laura

    Na, nehogy már azokat, akik nem mentek el szavazni Gyurcsány sajátjának tudja be!!! – ez nagyon nevetséges lenne!!!

    Hiszen ennyien máskor sem mentek el!! Akkor sem, amikor Gyurcsányra lehetett szavazni!!!
    Akik nem mentek el, azok nem nyilvánították ki a véleményüket, azok nem tartoznak sehová!!!

    Válasz
 20. Fodor Mariann

  Majd akkor pofázzatok, ha azon a pár félhülye alkoholistán és csoffadt agyú ex-munkásőrön kívül fel tudtok mutatni jelentős szavazóbázist! Addig kuss a nevetek!!!

  Válasz
 21. András Gyenge

  Császiék meg A SEMMIÉRT !! ülnek.. Mivel éépen nem történt semmi, senki se károsodott, senke se gazdagodott jogellenesen !

  Válasz
 22. György Csillag

  a gárdonyi fiúk g. viktortól tanultak? megengedem, hogy a telkemre építs! a nagy kérdés az, hogy 50-60 év után /egyébként erre az 50-60-100 évre azért van szükség, hogy minden a feledés homályába süllyedjen, leteljen az elévülési idő is/ a építmény tuéajdonosáé lesz az használatra és építésre átengedett telek, vagy a telek tulajdonosáé lesz a ráépített építmény? ez különösen az orbán telkére épített, felcsúti focicsapat utánpótlásneveléséhez szükségesnek álcázott /egy kis kastély/ épület és stadion /makovecz féle/ többtizmilliárdos épületkomplekszum ingyé az orbán családé lesz? nekem is van egy telkem 50 évre odaadnám egy kastély építéséhez, remélem az unokám örülni fog neki!

  Válasz

Hozzászólás írása