Juncker, az offshore királya

Az Európai Tanács csúcstalálkozója után úgy tűnik, hogy a Witzenkandidatokkal kapcsolatos minden huzavona ellenére mégis csak Jean-Claude Juncker lesz a Bizottság új elnöke.

bisou

Ezzel nem csak az a baj, hogy Gaston Thorn és a korrupciós botrányban lemondásra kényszerített Jacques Santer (Juncker volt főnöke és politikai mentora) után az iciripiciri Luxemburg már harmadszor ad bizottsági elnököt, miközben sokkal nagyobb tagállamoknak ez a lehetőség nem adatott meg. Az már sokkal nagyobb baj, hogy Juncker kormánya odahaza Luxemburgban korrupciós és lehallgatási botrányba bukott bele. Az is nagy baj, hogy Juncker kulcsfontosságú alakítója volt nem csak a buta születési rendellenességekkel létrejött eurozónának, hanem az Eurogroup többszörösen újraválasztott elnökeként szimbóluma is a kialakult euroválság megszorításokkal történő félrekezelésének.

 

A legnagyobb baj azonban az, hogy pénzügyminiszterként (1989-2009) és miniszterelnökként (1995-2013) Juncker Európa egyik meghatározó adóparadicsomának volt a vezetője. (Arról, hogy mi is az offshore, itt írtam részletesebben.) Luxemburg hírhedt nódusza az offshore világának. Mindenekelőtt a befektetési alapjairól és a privát vagyon menedzsment alapjairól híres, de emellett különleges befektetési eszközeinek köszönhetően a tranznacionális cégek kedvelt transzferárazási központja is. A transzferárazás az a jelenség, amikor multinacionális cégek különböző országok között egymással kereskedő leányvállalatai úgy állapítanak meg egymás közti árakat, hogy az adózásukat közben a legkedvezőbb országba optimalizálják. Erre általában rendkívül bonyolult konstrukciókat hoznak létre. Gyakorlatilag minden multinacionális cég él ezzel a gyakorlattal, és az ő belső, cégcsoporton belüli kereskedelmük a világkereskedelem felét teszi ki. A transzferárazás nem csak az adóztatható profitot szívja el más országokból, hanem megbízhatatlanná teszi a hozzáadott értékre épülő GDP statisztikákat, illetve az abból számolt termelékenységi adatokat is. (Azaz a termelékenység által meghatározott bérek kérdésébe is belezavar.)

A kicsinyke Luxemburg ezen felül az ENSZ Fejlesztési szervezetének (UNCTAD) adatai szerint a világ egyik legnagyobb nemzetközi működő tőke befeketető országa – szintén adóoptimalizálási okokból. Az UNCTAD “FDI transshipping” -nek nevezi ezt a jelenséget.

Rendkívül káros szerepet játszik tehát Luxemburg az európai gazdasági rendszerben. Ennek az országnak a vezetőjét tesszük most meg az Unió válságát megoldani hivatott Bizottság elnökének. Ezek az aspektusok kimaradtak a magyar sajtóból, pedig talán van annyira fontos, mint hogy Orbán Viktornak sikerül-e megakadályoznia Juncker megválasztását.

Luxemburg anyagok:

1. Jelentés Luxemburg adóparadicsomról.

2. A Tax Justice Network offshore-ra szakosodott nemzetközi civil szervezet anyaga.

3. Tudományos feldolgozás: Gabriel Zucman “The Missing Wealth of Nations: Are Europe and the US Net Debtors or Net Creditors?” The Quarterly Journal of Economics (2013) 1-44. (Zucman a híres Thomas Piketty szerzőtársa, az offshore kérdésének első számú tudományos szakértője. Fogok még róla blogbejegyzést írni.)

4. Nicholas Shaxson izgalmas könyve az offshore-ról.

5. Így használja Luxemburgot például a Vodafone, az Amazon, a GlaxoSmithKline, stb.

120 hozzászólás a(z) “Juncker, az offshore királya” bejegyzéshez

 1. Pápay Gábor

  Fanyalogni lehet, de Európában is az történik, ami a kutyák világában szokott, Merkel nagyobb hatalommal bír, mint Cameron. Nota bene; bármely ország elfogadná Luxemburg GDP-jét…

 2. ns222

  Pogi, köszönöm ezt a felvilágosító cikket.
  Most már értem a problémát Junckerrel, no de ez ellen “egyszerűen” lehetett volna tenni: tetszettek volna megnyerni az EP választásokat a zöldekkel.
  Az EPP vitte a legtöbb mandátumot és így övék volt a jelölés joga. Vagyis a választók Juncker mellett is tették le a szavazatukat.
  Esetleg még azt lehetett volna megtenni, hogy az EP választás előtt valahogy kényszeríteni az EPP-t arra, hogy valaki mást jelöljön.

 3. Zoltán Pogátsa

  Ezt a hozzászólást nem értem. Természetesen az EPP nyerte a választásokat. Ők is jelölhetnek. És? Ettől még Juncker az, aki. Hogy jönnek ide a zöldek? Arra utal, hogy ők vetették fel egyedül az EP választási kampányban, hogy Juncker egy offshore központot működtet? Örülnék, ha ez másnak is probléma lenne…például a nagyobb pártoknak.

 4. ns222

  Pogi csak arra utaltam, hogy úgy tűnik az embereket nem érdekelte mindez. Ugyanúgy, ahogy itthon is megválasztották a FIDESZ-t és Orbán-t.
  A zöldekkel meg igen arra utaltam amit írtál, ha ők nyernek akkor ők jelölhetnek és akkor nem kap lehetőséget Juncker.

 5. AnneNonymous

  Ez nagyon erdekes es valoban megkerdojelezi Juncker alkalmassagat, de a valasztas alatt es utan egyaltalan nem errol szolt az ellenzes, habenm Jucker federalizmusa. Sem Orban sem Cameron nem az adoparadicsom miatt ellenezte.

 6. Pál Viktor

  A szerző sajnos nem említette meg, hogy Luxemburg Európa leggazdagabb országa, Norvégia és Svájc előtt. Továbbá azt is elfelejtette kontextusba helyezni, hogy Európában számos offshore adóparadicsom jellegű állam létezik Málta, Ciprus, Lettország, Észtország különböző szempontok szerint vonzza a befektetéseket.Ezek az államok mellett pl az Egyesült Királyság is nagyon kedvező adózási és befektetési feltételeket kínál a külföldi befektetők részére. Angliában és Walesben helyi lakcím nélkül bárki alapíthat céget, az osztalékadó pedig csupán 10 százalék. A cikkben példaként hozott Luxemburgban az osztalékadó magasabb, ma 15 százalék.

 7. Kneppel Alexander

  Ország?? Egy nagy városnyi ember és ez mind az ország, hmm tényleg…

 8. vakand

  Szerintem pár éve van hátra. Láthatóan gondok vannak a májával.

 9. Csaba

  ahogy làtom a Magyarok, megint rossz lora fogadnak, mint mindig

 10. nevetőharmadik

  Elnézést, de nem világos, hogy az a tény, hogy Luxemburg fújcsúnyarossz adóparadicsom, milyen kihatással lesz Juncker elnökségére és az ő elnöksége alatt az EU-ra. Ez így önmagában egy morális berzenkedés, ami érthető, de amikor egy kontinens konkrét jövőjéről van szó, akkor nálam nem üti meg a “legrosszabb” kategóriát. Az összes többi említett baj legalábbis világos: korrupciós botrány, eurozóna milyensége, válságkezelés, stb. Vajon arra céloz a poszt, hogy Juncker majd jól megerősíti az adóparadicsomokat és így Luxemburg majd kiszipolyozza az EU-t? És ha így van, ez a feltevés hogyan vethető össze Juncker föderalista, integrációs elképzeléseivel?

 11. Zoltán Pogátsa

  Ameddig az EU nem szünteti meg az offshoret, nincs megoldás a gazdasági válságra. Namost ez Junckertól aligha várható.

 12. Zoltán Pogátsa

  Az Egyesülr Királyságban nem Anglia és Wales, hanem a “crown dependency”k az igazi adóparadicsomok. Guernsey, Jersey, Man, stb. És a karribi adóparadicsomok is részlegesen a fennhatóságuk alatt vannak.

 13. Pál Viktor

  A lényegen ez nem változtat: ez a cikk felesleges marhaság.

 14. Pál Viktor

  Luxemburg gdp-je fele akkora mint a magyar. hoppá.

 15. Tibor Gulyás

  azt én is igencsak hiányolom hogy a miértekről nem nagyon esik szó, az eseményeket úgy tálalja a média mint valami szappanoperát..

 16. Szabó Béla István

  PV: off shore lélek

 17. Fox Mulder

  Ehhez egységesíteni kéne az adóterheket az EU-n belül. Vagy legalábbis olyan adóterheket kivetni minden országban, ami racionális az államháztartás szempontjából (tehát értelmes mértékű állami bevétel), ugyanakkor a nagy és főleg a kisvállalkozásoknak is hagy annyit meg, amelyből fejlődni és terjeszkedni tudnak.

 18. rtlosz

  “Mama! Ha ebren van, ne almodjon!”

  Hofi utan szabadon. 😉

 19. Lacz

  Azért nem ártana tudni a különbséget az offshore és az alacsony adókulcsú országok között. Mondjon valaqki viszont még egy miniszterelnököt, aki egy mezőgazdasági és acélipari országból ilyen gazdasági erejű országot hozott létre, vagy akinek az országa ilyen szinten túlélte a válságot (a jelenlegi szigorítások arról szólnak, hogy 2020-ra ne érje el az államadósság a GDP 25%-át). VIszont Orbán Viktornak valóban nagy esélye volt Juncker megválasztásának megakadályozására. (Hallod, hogy dübörgünk? – mondta Cameronnak).

 20. Lacz

  Ebből a szempontból Luxemburg nem rossz példa (fentebb megírtam, hogy az alacsony adókulcs nem azonos az offshore-ral). A tények pedig úgy szólnak, hogy Luxemburg beadta a derekát automatikus adatcsere ügyben, az elektronikus szolgáltatások ÁFÁ-ja ügyében pedig az EU intézkedése nyomán automatikusan megszűnik az eddigi rendszer, ahol a székhely szerinti ÁFA-kulcsot kellett alkalmazni. Arra sem árt emlékezni, hogy Orbán volt az, aki leghatározottabban kikelt az adókulcsok egységesítése ellen, mondván, hogy Magyarország nyerni akar az adóversenyben (majd bevezette a világ legmagasabb ÁFA-kulcsát).

 21. Lacz

  Ja, és Szájer József “hivatalos” indoklását nem tetszett olvasni? Luxemburgiak szóltak be legelőször a médiatörvény miatt (igaz, sikerült az illető pártállását eltéveszteni az Európa-szakértő úrnak), majd V. Reding következett (akire Junckernek már azért sincs befolyása, mert erőteljesen riválisok).

 22. Lacz

  Azért lehetett a komoly magyar médiában (igen, azokban, akiki a pfujplutokrata összeesküvők kezében vannak) komolyabb elemzéseket is. De lehet fordulni a külföldi médiához is.

 23. Kneppel Alexander

  Ettől lett az EU-legjobbja, ( meg a hoppá…) nos azt is illet volna ide írnia, hogy és miként, mi módon lett belőle bukott politikus otthon? Csak azért mert -“azorbán ” nem szereti és mi sem a – zorbánt -, még nem kell feltétlen Juncker hívőnek lennünk.

 24. Zoltán Pogátsa

  Offshore az az UNCTAD, a BBC és a QUarterly Journal of Economics szerint is. Nem egyszerűen alacsony adókulcsú ország. Az mondjuk Szlovákia.

 25. Zoltán Pogátsa

  U r stuck in ur discourse. 🙂

 26. ns222

  Pogi, ugyan nem tartozik ide, de talán itt olvasod azért:
  Ha lehetséges tedd már a facebook oldalad “követhetővé”. Nem ismerjük egymást személyesen, ezért nem szeretnélek bejelölni, viszont érdekes cikkeket teszel közzé és érdekes viták alakulnak ki amikre meg kíváncsi vagyok!
  Köszi! 🙂

 27. Lacz

  “Under no circumstances take any decision” is megszólalt? Mi lenne, ha érveket és nem abszolót tekintélyeket vonultatnánk fel? Offshorenak nem nevezhetjük azt, ajmikor a belföldiekkel azonos feltételeket élveznek a külföldi befektetők/jövedelemtulajdonosok.

 28. Zoltán Pogátsa

  Adóparadicsomnak azt nevezzük, amelyik más országok adóbázisát elvonva igyekszik gazdagodni.

 29. Zoltán Pogátsa

  RSS-re gondolsz? Vagy mire?

 30. Zoltán Pogátsa

  Van a PogiBLog oldal a Facebookon, az követhető.

 31. ns222

  Azt tudom, de a személyes oldaladra gondoltam és nem RSS-re, hanem a Facebook féle “follow” dologra.
  Elvileg itt tudod állítani:
  https://www.facebook.com/settings?tab=followers

 32. Zoltán Pogátsa

  Ráadásul ezek nem egyszerűen abszolút tekintélyek, hanem erre szakosodott intézmények, amelyek részletesen leírják, hogy miért offshore Lux. Hozzátenném még a Tax Justice Networkot.

 33. Lacz

  Adóparadicsomnak, de nem offshore-nak. Pont ezt a distinkciót hiányoltam (amúgy a definíció pontatlan, mert az igyekvés nehezen biztonyítható. A luxemburgi adókulcsok nem kiemelkedően alacsonyak, az említett cégeknek tényleges operációjuk van az országban.
  A BBC mint adóparadicsomok és offshore minősítésére szakosodott, egy folyóirat mint intézmény, és a “pártatlan” tax justice network. Én az Európai Bíróságot tudnám idézni a Cadbury ügyben.

 34. Lajos Incze

  felszín kapirga. a tények bizonnyal rendben vannak, de a t. szerző sajnos ott hagy föl a gondolkodással, ahol elkzdenie illenék. fekete fehér igen nem mit vettél a pénzemen, kár.

 35. Zoltán Pogátsa

  MIről kéne gondolkodni, Lajos?

 36. Zoltán Pogátsa

  De ha van PogiBlog, akkor miért akarná bárki is követni a személyes oldalam?

 37. Lajos Incze

  jó kérdés, igazából azt mondanám, hogy ez itten nekem a primér felháborodás, hogy tejóég a nemzetközi tőke megpróbálja a pénzügyi lehetőségeket optimálisan kihasználni (versenyben), a nemzetközi pénzvilág megpróbálja mindennek az eszközeit megteremteni (versenyben), az egyes államok meg kultúrájuk és hagyományai szerint így-úgy résztvesznek a tökeallokációért folyó verenyben.

  szóval a primér fölháborodást, amit ilyen indulatszavak fűszereznek, hogy ofsór, ami ebből az elég sűrű és rendkívül gyorsan változó összefüggés rendszerrel megátkozott kérdéskörből kicibál egy elemet, hogy abban vélje föllelni a gonoszt meghagynám a politikusoknak, meg a politikai médiának. ezek nagyon jól ki fogják tudni választani, hogy ebben a sokszereplős képletben mi a disznóság, és ki a gonosz ízlésüknek és érdekeiknek megfelelően. ebben a cikkben pl., az adó “jó” (bárhol kell fizetni, bármekkora, és bármi címszóval), az adóelkerülés/optimalizálás “rossz”. ez egy baromság, olyan szereposztást keletkeztet a világban, amiben egyes dologk okokká kezdenek válni (szegénységé, az elnyomás sokféle formájává), holott puszta (és elkerülhetetlen) kísérőjelenségei egy rohadt komplikált rendszernek.

 38. Zoltán Pogátsa

  Ehhez képest tele van tűzdelve szofisztikált elemzésekkel az erre szakosodott szervezetekkel, és érvel, hogy miért káros az, ha az egyik ország elszívja a másik adóbázisát.

 39. Zoltán Pogátsa

  :))) Ezekben tényleg hiszel is? :)) Olvasd el léci az anyagokat. 🙂

 40. Jani haverja

  És Magyarország miért nem szívja el más országok adóját???
  Elmondom Neked: Mert buta a népe, és igényli azt, hogy az állam bácsi gondoskodjon róla! Ezt meg csak horror adókulcsokkal lehet megoldani Orbánnak is, meg bárkinek is!
  EZÉRT nem kellene marhaságokat írni!
  Üdv egyébként Európa (de nem az EU) legalacsonyabb adókulcsokkal rendelkező, és az utóbbi 10 évben a legeslegnagyobb ütemben fejlődő (talán a két dolog mégis csak összefügg…:)) országából (Albániából).
  Én pont az ilyen butaságok miatt jöttem el családostól Magyarországról, de még az EU-ból is.
  Az EU-nak talán Juncklerrel esélye lesz a folyamatos hanyatlást elkerülni, mert a jelenlegi EU-s adópolitika csak a csőd felé vezet a Világban!

 41. Zoltán Pogátsa

  Kedves Jani haverja, ha minden állam elszívná egymás adóbázisát, annak mi lenne az eredménye? 🙂

 42. Jani haverja

  És nem XXI. századi szocializmus, ami már a XX. százatban is megbukott!

 43. Jani haverja

  Ja és a verseny “melléktermékekén” HATALMAS GAZDASÁGI FEJLŐDÉS!

 44. Jani haverja

  Mielőtt még megbántódnál: Én nagyon tisztelem a komplett Átlátszót, mivel azon hírforrások egyike, akik még a 2/3-os ellenszélben is meg merik írni a disznóságokat.
  Ezért is olvaslak Benneteket, és nem mondjuk a fidesz.hu-t. D
  De ettől függetlenül fenntartom a véleményem, hogy ebben a cikkben butaságokat írtál!
  DE: Én meggyőzhető vagyok. Mondjál EGYETLENEGY országot, bármikor a történelem során, ahol magas adókulcsok mellett nagy volt/van a gazdasági fejlődés, és a nép jórésze (az átlagember) is jól élt/él.
  Ha tudsz ilyent, akkor meggyőztél… 🙂

 45. Lajos Incze

  egy ilyen terjedelmű cikkben egyetlen “szofisztikált elemzés” sem fér el, vagy nagyon mást értünk a szón. a betett néhány hivatkozás is jobbára elég egyoldalú, de nem akarom erről a nézőpontról lebeszélni. mindazonáltal ez egy brutálisan szimplifikált kép (ekképpen szerintem hamis), az adózás egy faktor (általában nem is a döntő) a sok között, amelyet a tőke-, gyártás allokációnál elemeznek és tekintetbe vesznek.

 46. Zoltán Pogátsa

  A szofisztikált elemzés, Lajos, az a linkekben van. Egy blogbejegyzésben ez nem fér el. Amit a linkekben olvashat, az mindmen, de nem szimplifikált. Jó olvasást!

 47. Tibor Gulyás

  mármint hogy ‘mertazorbánaztakarja’?
  mert kb. ilyen típusú elemzésekre lehet számítani a “komoly” magyar médiában..
  ellenben a “komolytalan” magyar médiában ma végre hallottam egy korrekt érvelést Juncker mellett..(ATV újságíróklub 1.rész)..:-)

 48. Jani haverja

  Kedves Zoltán!
  ITT van az alapvető nézetkülönbség köztünk!
  Én ugyanis NEM HISZEK a társadalmi igazságosságban, meg a fenntartható egyensúlyban!!!!
  EZEK MÉG SOHA NEM MŰKÖDTEK A VILÁGBAN (és mellesleg nem is fognak soha működni, legalábbis az emberi faj esetében biztosan nem!)
  Az ember ugyanis NEM HANGYA (a közösség érdeke mindennél fontosabb)!
  És nem is medve (jórészt egyedül él)!
  Az emberi társadalom a falkaállatokhoz hasonló gondolkodású egyedekből áll, ilyenek pl. a vaddisznók, és a FARKASOK!

  Nagyon el kellene gondolkozni sokaknak, hogy ki a boldogabb? A hangya, vagy a farkas???
  Melyiknek van több szabadideje henyélni, a kölykeivel játszani, stb., stb. !!!

  Én a kollektivista társadalmakból MENEKÜLÖK! Sajnos szocializmusban éltem le az életem első 21 évét. Aztán azt hittem, hogy majd valamikor megváltozik Magyarország. Nem így lett, és 42 éves koromban lett ELÉG a szocialista-kollektivista Magyarországból, meg a komplett EU-ból is, amelyik ugyanarra tart, mint Magyarország, csak még kicsivel hátrább jár!
  Ha rákeresel Albániára, akkor látod, hogy épp most adták meg neki az EU tagjelölti státuszt. Ennek ne dőlj be! Albánia SOHA nem fog az EU-hoz csatlakozni (legalábbis a JELENLEGI EU-hoz)! Ugyanúgy, mint pl. Svájc sem!

  Ez meg különösen tetszett:
  “a negyvenes, ötvenes és hatvanas évek jóléti államai magasabb
  újraelosztási ráta mellett nagyobb gazdasági növekedést és magasabb
  foglalkoztatást eredményeztek, mint az őket követő neoliberális korszak
  leépített államai”

  Igen, AZ USA PÉNZÉBŐL, és NEM A SAJÁT EREJÜKBŐL!!!

  Tudod én olyan országban élek, ahol néhány éve A NYUGDÍJASOK TÜNTETTEK A NYUGDÍJEMELÉS ELLEN!!!

  Merthogy ez nem valami innen-onnan előszedett “haza” fogalmú ország, hanem itt TÉNYLEGESEN CSALÁDOK VANNAK, akiknek minimális szükségük van az államra!!!

  Itt nincs se családi pótlék, se GYES, se GYED, se családi adókedvezmény, aztán mégis több gyerek van, mint az EU-ban, és főleg, mint Magyarországon!!!

  Szóval ne haragudj, de ezzel a cikkeddel nem győztél meg, SŐŐŐT!
  Még egyszer kérlek: EGYETLEN PÉLDÁT ÍRJ légyszi, hogy egy kollektivista társadalomban hol volt/van magas adókulcsok mellett gazdasági fejlődés, és még mellette jól él az átlagember!!!

 49. Jani haverja

  Kis kiegészítés:
  Én az ALULRÓL SZERVEZŐDŐ, ÉS ÖNKÉNTES társadalmakban hiszek.
  A farkasok “társadalma” is ilyen, meg a vaddisznóké is.
  A hangyák társadalma FELÜLRŐL SZERVEZŐDŐ, ÉS NEM ÖNKÉNTES!
  Ott az egyes hangya élete semmit nem ér, a hangyaboly élete a lényeg!
  Viszont tényleg minden hangya egyenlő, semelyik élete sem számít semmit… D

  Szóval én ebből köszönöm, de nem kérek, és főleg a gyerekemet nem akarom felnevelni ilyen társadalomban!

  EZÉRT költöztem el Magyarországról, meg a komplett jelenlegi EU-ból.

  Nem, nem vagyok gazdag, de én örülök, hogy ha gazdag embert látok, és nem akarom elvenni a vagyonát!!! Mert tudom, hogy az a gazdag ember fog a fiamnak MUNKÁT adni (vagy a másik), vagy a vállalkozásában segíteni majd egyszer, és NEM AZ ÁLLAM, AMIBŐL KÖSZÖNÖM SZÉPEN NEM KÉREK!

  Persze én is igénylem az államot, nem vagyok én anarchokapitalista, csak egy libertarian. Az állam sajnos egy szükséges rossz szerintem, mert a RENDFENNTARTÁST muszáj átadni az államnak szerintem is.

 50. Lacz

  Attól tartok, hogy én nem azt nevezem komoly médiának, amit Te “komoly”-nak. Az ATV például nekem kicsit komolyabb, mint a Hírtv vagy az Echo. De koolynak az Ést-, a HVG-t, a portfolioé.hu-t, a napi.hu-t (amely elvált a Barcza kezében lévő Napi Gazdaságtól) stb. tartom. Szóval mintha egyetértenénk.
  Én egyékbént olyan elemzésekre gondoltam, amelyek nem feltétlenül Juncker mellett szólnak, hanem részletezik az erővonalakat, hogy ki miért van (vagy lett) Juncker mellett, illetve melyek a fenntartások.

 51. Lacz

  Rossz hírem van: tudom, nem hiszem. Eléggé ismerem a luxemburgi gazdaságot. Aki hisz, az az, aki frázisokkal dobálózik és a BBC-t meg a Tax Justice Networkot idézi mint megdönthetetlen bizonyítékot (persze utána kiderül, hogy a BBC adóparadicsomnak nevezi, nem offshorenak, a Tax Justice Network meg ugyanúgy bizonyíték nélkül offshorozza le, illetve azok a szolgáltatások, amelyeket offshorenak nevez, a szakmai nyelvben nem azok).

 52. Tibor Gulyás

  a már kialakult erővonalak tekintetében gondoltam a komolyságot, amúgy én is inkább hvg-t és atv-t fogyasztok, viszont az elemzéseknél én azt hiányolom, hogy mint szavazó lássam hogy miért jó vagy nem jó nekem Juncker..
  az erővonalak és politikusi ambíciók kevésbé érdekelnek..

 53. Zoltán Pogátsa

  Jani haverja, ez a blog nem arról szól, h te megoszd az innen onnan összeszedett véleményedet a társadalmi berendezkedésekről. Itt konkrétan Junckerről az offshore-ról és Pikettyről van szó. Ha nem olvasod el a szóban forgó anyagokat, és nem ahhoz szólsz hozzá, akkor kérlek tartózkodj.

 54. Lacz

  A magyar sajtó eléggé provinciális lett az utóbbi időben. Ebben a mezőnyben az EU-ról írni azoknak, akik valamit legalább konyítanak hozzá és komolyan veszik (nem a kialakult erősorrendben), azok is néha háromnegyed-ismeretekkel és felületesen irkálnak, mert vakok között félszemű a király. A Tagokvagyunk blog leállt, mihelyt az EU képviselet nem támogatta tovább, az Index Eurológust nem szeretem, de a legutóbbi időben volt egy-két jobb elemzése. AZ És-en lehet olvasni pár jó cikket, nem csak az EU-ról, főleg Losoncz Miklós billentyűzetéből. A hungaryineurope.blogspot.hu-n próbálok írogatni, de mélyebb elemzésre nem nagyon jut időm. Juncker nem ideális jelölt, jogosak azok az aggodalmak, hogy a régi idők embere és kifáradt. Ugyanakkor saját országuk gazdasági fejlődése érdekében egyik szóbajöhető jelölt sem büszkélkedhet hozzá hasonló teljesítménnyel (és az alacsony adók mellett a legnagyobb a luxemburgi költségvetésnek, hogy ha nem fogják vissza a költekezést, akkor az államadósság eléri 2020-ra a GDP 25%-át. És az Arcelor-Mittal nem az offshore miatt termel is Luxemburgban, Gattyán sem azért ment oda, hogy még fél évig élvezzen 12% adókülönbözetet. És még most is érkeznek technológiai cégek, van az országnak két csúcsterméke (a golyóstollakba a golyó és a légzsákok érzékelője), amelynek zömét itt gyártják. Folytathatnám, de csak azt akartam illusztrálni, mennyire hamis az a kép, hogy Luxemburg mint adóparadicsom lett naggyá. Az is igaz, hogy az intézmények közötti egyensúlyt kicsit felborította a “csúcsjelöltek” ötlete, de nem annyira, amennyire kiabálják.
  Ha a “föderalisták”-“kormányköziek” dimenzióban akarjuk elhelyezni azt, hogy jó-e nekünk Juncker, akkor ez elég nagy mértékben világnézet kérdése (mint lassanként minden e hazában, hogy a fene egye meg, de ebben az esetben talán jogosan az). Nekem az a véleményem, hogy miután minden jogkört, amelyet az EU kapott, a tagállami vezetők adtak, néha fogcsikorgatva, két kényszer miatt: ahhoz, hogy az egységes piac jól működjön, nagyon sok mindent azonosan kell szabályozni a tagországokban, valamint egyenként a tagállamok légypiszok nagyságúak a világban. Azt, hogy ha az EU-nak van eszköze arra, hogy az állampolgári jogoknak legalább a legdurvább megnyirbálása ellen fellépjen, talán nem kell magyarázni.

 55. Jani haverja

  Egy kommentem eltűnt. Bízom benne, hogy a technika ördöge volt.

  Azért kezdődik a kommented fölötti kommentem azzal, hogy “Egy kis kiegészítés”

  Az eltűnt kommentemben pedig az volt, hogy nem győztél meg, SŐŐŐT!

  Nyugat-Európa ugyanis az 50-es, 60-as években az USA PÉNZÉBŐL FELJLŐDÖTT, és nem a saját erejéből!!!

  Továbbra is kérem:

  Mondjál EGYETLENEGY országot, bármikor a történelem során, ahol magas
  adókulcsok mellett nagy volt/van a gazdasági fejlődés, és a nép jórésze
  (az átlagember) is jól élt/él.

  Ez volt az eredeti kommentem mondanivalójának a lényege, ami eltűnt, és így értelmetlen lett a következő komment!

  De elmondanám: Én ledolgoztam több, mint 20 évet a MAGÁNSZEKTORBAN! Te mennyit is?

 56. Jani haverja

  Na, most meg visszajött az eltűnt kommentem, úgyhogy tényleg a technika ördöge volt.

  És még mindig kérdezem a következőt is: Miért nem Magyarország “szívja el az adóbevételt” szerinted???

  És Luxemburg miért tudja megtenni???

  És miért gazdagabb Luxemburg, mint Magyarország???

 57. tesz-vesz

  ez is szerintem tök érzéketlen mondjuk, hogy timosenko atomfegyverrel irtaná ki az ukrajnai oroszokat:
  https://www.youtube.com/watch?v=1IPBEDkYlf0

 58. Rosenfeld Krisztián

  No persze. Halabdzsában meg nyitva felejtettek a kurd asszonyok pár PB palackot, mi? Meg az iráni hadikórházakba is az ufók küldtek pár tízezer harcigáz sérültet ugye?
  Ja, téged nem KÖZVETLENÜL Moszkvából fizetnek, hanem Kajmán-szigeti offsór számláról? Az persze más!

 59. Ferenczi Krisztián

  0. Nem USA barát vagyok, hanem orosz mánia ellenes. A kettő nem ugyanaz.
  1. Kis módosítás: nem tudni, hogy Putyin milyen gépen utazik. Hivatalosan az elnöki gép egy IL-96-os ( http://toochee.postr.hu/az-orosz-elnoki-kulongep , http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_presidential_aircraft ), viszont ezen kívül van egy TU-214-es is.
  2. “Látott egy orosz festésű gépet, aztán uccúneki.” ??? 😀 10 000 méteren látott egy orosz festésű gépet? Vagy ezt a mondatot hogyan értetted? Alulról mindkettő szürke, ha pedig oldalról látta a színeket rajta, akkor még nagyobb távolságra volt tőle a gép. De egy radaron, vagy még a neten is gyorsan beazonosítható egy polgári gép. Akár telefonról is.
  3. “az ottaniak 60, az index szerint 70%-a orosz. simán lehet, hogy csak ezek mentek el, mert a 30%-nyi feleslegesnek ítélte meg a szavazást, és nem vett részt, így lett 90%-os igen.”
  Elbeszélgethetünk erről, meg arról is, hogy a részvételi arány nagyobb volt, mint ahányan a legutóbbi népszámlálás szerint szavazati joggal rendelkeznek, tökre lényegtelen a részleteket tekintve. Nem volt ott valódi választás, nem előzte meg kampány, és az esetek többségében a magasabb nyugdíjak és szociális juttatások reménye miatt szavaztak nagyon sokan az Oroszországhoz történő csatlakozásra, a katonai jelenlétről nem is beszélve. Ha annyira biztosra mentek volna a győzelemmel, akkor eleve nem így szervezik meg, mert annál nagyobb a legitimációja a választásnak. Így szervezték meg, és így jöttek ki az eredmények. Arányokat tekintve pedig a 2001-es adatok alapján nincs 60%-os orosz arány: http://en.wikipedia.org/wiki/Crimea Szépen látszik, ahogy a Szovjetunió felbomlása után az erőszakkal kitelepített Tatárok elkezdtek visszaköltözni. 89-ben még csak 1,9% volt az arány, 2001-ben már 12%, és ez valószínűleg 2014-re csak tovább nőtt (ahogy az orosz tovább csökkent) Az egészből nem a részletek a lényeg, hanem az, hogy nem volt az ám olyan szép és magától értetődő.
  4. “szíria – majdnem lebombázták bizonyíték nélkül” 😀 😀 😀 Jó, hát ez kb no komment. Kevés információ jutott és jut ki Szíriából, mert a kormány nem is engedi, hogy kijusson. Nyilván azért, mert minden a legnagyobb rendben. Az érintett gáztámadás után szintén a kormány követett el mindent, hogy ne lehessen kivizsgálni az esetet, nem is lett belőle kb semmi. És hirtelen a környező országokat elkezdték elárasztani a menekültek. Nyilván ez is ok nélkül, mert egyébként békés együttélés van Szíriában, ahol a demokratikusan megválasztott diktátort akarja hatalmon mindenki, még csak minimálisan sem lehet feltételezni, hogy a szóbeszéd szerint durván a saját népét írtja, amikor még a Törökök is megerősítették, hogy bizony radarokon észlelik a rakétákat. Egy szíriai menekült rakéta figyelmeztető appot írt! Ezt is nyilván hobbiból, mert nem volt jobb dolga. És nem, nem ellenséges állásokat lőttek azokkal a rakétákkal, hanem komplett városokat, csak azért, mert azok az ellenséges tűzvonal mögött voltak! Szóval igen, civileket lőtt ész nélkül halomra az az ember, akit szerinted “bizonyítékok nélkül majdnem lebombáztak”. Jön itt a gonosz USA, meg NATO, és bumm, csak úgy lebombáznak embereket. Nekem kissé felszínesnek tűnik az információd Szíriával kapcsolatban. Nem a bizonyítékok hiánya itt a probléma, hanem az, ami történt Szomáliában. Nem akarnak egy második Szomáliát, Törökország – aki kényszerből, de fontos NATO szövetséges – sem akarja, hogy az ottani Kurdok megerősödjenek önállósági törekvéseikben, szóval igazából háborús bűnökért simán le lehetne lövetni Aszadot, vagy csak simán a népe elé vetni Északon, de végül mindenkinek úgy jobb, ha elviselik a kegyetlenkedéseit, és rend van. Ez a kisebbik rossz. Ja, és a humanitárius segélyszállítmányokat sem engedi be Aszad a területre! Ennyire jó fej és ártatlan. Fel is ütötte a fejét a gyermekbénulás, erről talán még olvastál is. Viszont Aszad nélkül meg káoszba torkollna az egész terület. Kb ezért nem segítettek nekünk 56-ban sem, ez volt a kisebbik rossz, és a Szuezi válság fontosabb volt hirtelen. Nem azért, mert ne lett volna szükség segítségre, vagy ne lett volna jogos a “forradalom”.

  Irak és Afganisztán más kérdés, sőt, a kettő külön-külön is más kérdés. De ajánlanám, hogy kicsit gondolj megint 56-ra. Nem tökre leszartuk volna, hogy bevonul az amerikai hadsereg, majd miután a szovjetek eltakarodtak, a kommunista párttal együtt, kivonulnak? Az a néhány 56-os, akiknek most emlékműveket állítunk, a lábukat csókolgatta volna – okkal. Az Afgán tálibokat pedig ne azonosítsuk már egész Afganisztánnal. Kislányokat végeznek ki, ha azok esőben táncolnak, vagy tanulni merészelnek. Az iszlám joggyakorlat szerint a megerőszakolt nőt házasságtörésért megkövezik, vagy megostorozzák. Logikus, nem? Ne emeljük már ennyire piedesztálra őket, hogy az “ellenségem ellensége a barátom”. Arab számokkal számolunk, a matek alapjait is az arabok tették le, a sakk egy arab játék, csillagászatban is maradandót alkottak, aztán jött a vallás… Persze nem jófejségből került egyik országba sem az USA hadseregének jelentős része. Sőt, nem ártana visszamenni az időbe, hogy az ottani országhatárok sem véletlenül nyíl egyenesek, mert a gyarmatosítók így húzták meg őket és végül hátra hagytak több lőszeres hordót, várható volt, hogy egymásnak fognak esni a különböző vallású és etnikai származású népcsoportok. Ha teljesen igazságosak akarnánk lenni, Ciprusról is kizavarnák a törököket, a Kurdoknak engednék a saját államot, mint a zsidóknak, és még hosszan lehetne folytatni. Itt senki sem fehér, hanem minimum szürke, de Aszad azért jócskán koromfekete ebben a felhozatalban.
  5. “USA = Oroszország, csak az oroszok nem rajongják körbe a deviánsokat.”
  Már megint fogalmi zavar van. Csak azért, mert vki elfogad vkit, még nem jelenti azt, hogy körberajongja. A világ nem fekete vagy fehér (szerencsére). Nem kell mindent beskatulyázni, pláne nem két csoportra osztani. Mellesleg nem kellene visszasírnod a Taigetoszt. Már csak azért sem, mert abban a korban elfogadott volt a homoszexualitás. Leszbosz szigete, Platon elmélete a kapcsolatokról, stb, stb… Egyrészt nem tehet arról, hogy milyen, másrészt meg, ha már olyan, akkor az téged miért zavar? Azért ismerünk pár homoszexuálist, akik messze többet tettek le az asztalra, mint amit te és én együtt egész életünkben le fogunk tenni. És akkor azokról nem is tudunk semmit, akikről nem derült ki, de azok voltak.

  6. “az usa eladósította őket, nem hallottam arról híreket, hogy leverték már a láncaikat.”
  😀 😀 😀 Az USA eladósította? Ez ilyen devizahiteles duma kb. Ez mégis hogyan nézett ki? Odament és rájuk szólt, hogy vegyenek fel hitelt? Egyébként minden a legnagyobb rendben volt, szárnyalt az egész ország, dübörgött a gazdaság? Te jó ég… Te tisztában vagy azzal, hogy nálunk a határőrök nem a befelé tartókat lőtték le, hanem a menekülőket? Befele nem is akart szökni senki, a berlini falat is a “Szovjet fél” emelte. Beszélj már a nagyszüleiddel, hogy milyen is volt az élet nálunk, aztán vkivel, aki 56 körül mondjuk elhagyta az országot nyugatra, és rá milyen élet várt. Vagy csak a soproniakkal, hogyan nézett ki, amikor sötétedés előtt elkezdték a katonák kiterelni az embereket a vízből. Tanú című film megvan? Nálad vmi nosztalgikus alternatív világkép él a boldog békeidőkről, ami sosem volt.

  7. “a sok ismerősd cserbenhagyta a hazáját, az a ciki.”

  Vagy a hazájuk hagyta őket cserben. Nem bonyolult ez. Amikor gyakorló orvosként azt látod, hogy mindent áthat a korrupció, az előrejutás politikai alapon történik és dúl a kontraszelekció, javulásra esély sincs a következő 20-30 évben, te pedig gyereket és családot szeretnél, biztos háttérrel, ahol nem egy pártkatona mondja meg azt, amihez nem is ért, akkor azt hiszem, ez teljesen normális reakció. Főleg, ha eközben a lakosság jelentős része “békemenet” néven ki is nyilvánítja, hogy szerintük ez így teljesen oké. Azt hiszed könnyű elhagyni egy országot, hátra hagyni a barátokat, családot, emlékeket? Frászt! Az egyikük most Londonban orvos. Mondta, hogy nem is igazán a pénz a lényeg, bár nyilván az is számít. Van jövőkép. Emberszámba veszik, nincsenek kellemetlen helyzetek. Ha van ötlete, észrevétele, meghallgatják, a főnöke pedig ért ahhoz, amihez kell. Nincs kellemetlen zsebbe fizetés, pont ezért engedik gyakorolni, és egyre több műtétben, beavatkozásban vehet részt. Sőt, olyan robotokkal is dolgozhat, amit itthon max mutatóban lehet látni. Jó ez így? Nem. Sokkal szívesebben maradt volna itthon. Csak hát közölték vele, hogy “ne csinálj semmit, a páciens az én zsebembe fizet, max nézhetsz, de ha elég mélyre dugod a nyelved, feladsz néhány elvet, a gerincedet pedig elég pépesre emészted, akkor jut neked is csont”. Ha ez a “haza”, akkor nem kell meglepődni, ha sokan nem kérnek belőle. Ők felajánlották szolgálataikat, mind, egytől egyig. A politikai elit és szavazók jó része meg beintett nekik. Ők meg mondták akkor, hogy “szevasztok, dugjátok fel magatoknak a posztkomcsi rendszereteket”. És szerintem igazuk van. “Egy háborúban nincsenek hősök. Csak halottak és túlélők.” Tipikus lúzer hozzáállás, már-már racionalizálás, hogy “de én legalább hű maradtam a hazámhoz.” Szólj, ha ezzel jól tudtál lakni. Ez egy ilyen megfoghatatlan maszlag, amivel jól meg lehet etetni egyeseket, nehogy kinyíljon a szemük, és elkezdjenek kérdéseket feltenni, és bármi le lehessen nyomni a torkukon. Adott esetben mondjuk háborúba küldeni, hogy “a hazádnak szüksége van rád”, és akkor nem kell indokolni, hogy éppen ez egy politikai játszma, és most azért fogsz megdögleni, mert a haveroknak kell új olajmező.” Pont ugyanannak az üres ideológiának esel áldozatul, mint amiért adott esetben sokan agymosottaknak bélyegzik a külföldön “hazájáért” harcoló amerikai katonát. Sose gondoltad volna, hogy egyszer ennyi közös lesz benned és egy “buta” amerikai között, mi? 🙂

  “Most pedig képzeld el, hogy meghirdetnek egy háborút, de aztán senki sem megy el rá!”

 60. Stark

  A biopermetszerek nem kerülnek sokba? Valaki hozzáértőt kérek felszólalni!

 61. Szántói Tücsök

  Nekem meg az a véleményem, hogy oltári nagy baromságot írtál! Mégis, hogyan jutottál arra a végkövetkeztetésre, hogy budapesti lakos=budapesti lakás.Kifejtenéd? Ettől a környezeti lábnyomtól meg egyenesen agyfrászt (hogy trágárabbat ne írjak) kapok!

 62. Szántói Tücsök

  2000-es adatokra hivatkoznak, majd a dugó illusztrálására van pofájuk egy ilyen képet kirakni! Komolyan mondom, ahányszor beleolvasok ebbe a levélbe, annyiszor +1 bicska nyílik ki a zsebemben.

 63. József Kun

  Mint ,ár nagyon régóta környékbeli lakos, nekem mondjuk 25éve nem okozott gondot bejárni pestre, dugó sehol nem volt. Dugó azóta van, hogy nagyon sokan azért költöztek ki, hogy bejárhassanak.

 64. József Kun

  Persze ez az őslakosokra nem vonatkozik

 65. Szántói Tücsök

  Te tényleg nem érted, miről van szó? 25 éve nekem sem okozott gondot a dugó, maximum az, hogy az autómat csak dorogon vagy a Bécsi úti Shell kútnál tudtam megtankolni. De pl 18 éve, amikor a lányom középiskolás lett, már hetente fordult elő, hogy a 6 óra 20 perckor induló busszal nem ért be 7 óra 50 percre a Ponty utcába. Szerinted a kiköltözés úri passzió, nem inkább gazdasági kényszer is? Ezzel az egyszerű (hogy ne írjam egybites) gondolkozással valóban rózsaszínben lehet látni a szmogot is?

 66. Rézfánfütyülő Fűzangyal

  Csak bántsátok ezeket a síkhülyéket (alias Levegő Munkacsoport). Budapesten is mindent elrontanak, amit elehet. Ők javasolták, hogy a zemberek érdekében a 4-6 villamos menetüteméhez igazítsák a nagykörúti lámpák váltását. Így a 30 perces menetidő 1,5-2 perccel csökkent. Ezzel szemben csúcsidőben 25-30%-al nőt a levegő szennyezettsége és a dúgók még este 8-kor is állandósultak. Aztán 2-évi “próbaidő” után mindet visszacsinált a BKK.
  Ki fogja végre kiiktatni ezeket a barmokat?

 67. József Kun

  csak most 7 eladó lakást találtam a ponty utcában. Gondolom onnan az iskola 1 perc GYALOG

 68. József Kun

  de bocs

 69. Szántói Tücsök

  Ez most már a süketek párbeszéde lesz? Kellemes perceket szerzel nekem a beírásaidal. OLvasd el még egyszer, amit írtam. 34 éve családi házban lakunk egy pilisi faluban. Felénk a vonat sem kerül. A lányom 18 éve kezdte a középiskolát a Ponty utcában, és már akkor is ez volt a helyzet reggelente.

 70. Spikk

  A munka nagy úr.
  De akkor minek költöznek oda, ahonnan TUDJÁK, hogy nem fognak tudni bejutni? Pesten dolgozni nem passzió, ezt megértem, de az agglomerációban, szép környezetben lakni bizony, hogy az. Meg a markot tartani, hogy VALAKI MÁS FIZESSE KI a megoldást. Meg ugye foglalkozzon is vele, ha lehet. Lehessen bejutni a munkahelyre. KOCSIVAL, mert a valagamhoz nőtt, JÁR NEKEM, HOGY KOCSIVAL MEHESSEK!!!!
  Környezetvédelem? MINDENT LETAROLNI! Útban van? Védett? LESZAROM! JÁR! JÁR! JÁR!
  NEKEM MINDEN JÁR!

 71. Péter Fanni

  A helyzet valóban nagyon súlyos! Hosszú évek (évtizedek) óta ez a helyzet az Esztergom-Budapest vonalon. A MÁV vonatai felújítás miatt Esztergomtól csak Pilisvörösvárig közlekednek, ami olyan, mint halottnak a csók, csak reménykedni lehet, hogy évek múlva kész lesz a teljes szakasz Budapestig (pedig már át kellett volna adniuk mily meglepő). A reggeli forgalomban Dorogon alig lehet a buszokon ülőhelyet találni, Piliscsabán már állóhelyet is aligha. Az általános tendencia az, hogy a Dorogra (késve) érkező 6 18-as busz 8 45-felé ér be Árpád hídra (37 km-es távot ~2,5 óra alatt teszi meg). 2,5 óra alatt Szegedre is leérek, ami 200 km. Az Ürömnél lévő Pilisborosjenő felé terelő jelzőlámpa pedig ráteszi a pontot az í-re, és végleg bedugítja a forgalmat Pest felé. Körforgalmat is ígértek már jó pár éve, de hiába. A vicc az, hogy a környékbeli éttermek már olyan neveket adnak maguknak, hogy “Dugó Pizzéria”, végül is nyugodtan meg lehet reggelizni, kiszállni a buszból/kocsiból a forgalom úgy is áll.

 72. Szántói Tücsök

  Ezer és egy oka van annak,hogy valaki miért ott él,ahová született. Miért járatja az agglomerációból fővárosi középiskolába a gyerekeit. Miért választott 40+ évvel ezelőtt olyan szakmát, amit autó nélkül nem tud gyakorolni. Mert anyagot, szerszámot és embereket bajos lenne reggel 6 órakor buszra vagy vonatra ültetni.Szeinted a magas üzemanyagárakban, a súlyadóban, az ipaűzési adóban, áfában, meg a többi sarcban mit nem fizettünk még ki?Szerinted mi az állam feladata és kötelessége adófizető polgárai felé? Nem létező tököm tele van már a hozzád hasonló gondolkozásúak hozzászólásaival! Mert ugye a környezetvédelem csimborasszója az, amit az agyi oxigénhiányos (levegőtlen) munkacsoport a művel! Lehet, hogy a te hathatós támogatásoddal?

 73. Macok

  Nos, a Levegő Munkacsoport kapja be.Ők tiltakoztak leghevesebben az elkerülő út ellen. Most is mindenféle félrebeszéléssel próbálkoznak, holott már tán 15 éve szóba került egy új út építése a 10es tehermentesítésére. Hiába akarnak ők vonatot, meg sűrűbb járatokat, tudomásul kell venni, hogy nem csak ingázók járnak arra, hanem komoly teherforgalom is van. Ha azoknak lenne alternatív útvonal, akkor a toldozás foltozás helyett lehetne közlekedni is,

 74. Szántói Tücsök

  Az M0 északi szakaszának megfúrása is az ő bűnük. Így nem lehet bezárni a körgyűrűt. Más! Esztergomban a Suzukinak maga ov ígéte meg, hogy közvetlen összeköttetést kapnak az M1-es autópályára. Ez a téma valahogy nincs napirenden. Netán nem fogja betartani az ígéretét? Ilyet gondolni sem merek.

 75. Spikk

  Minden reggel 14 ezer ember anyagot szállít Budapestre. Meg nyilván a halott nagymamát szülni. Hát persze. 😀
  Amiről te beszélsz, az a teherautó/kisbusz kategória, 2600 emberrel. Nincsenek benne a fenti számban, nem róluk beszéltem én sem. Esetleg a többi között lehet még pár Olyan, aki tényleg, de az sima hazugság, hogy ez a jellemző. A jellemző az, hogy ül az autóban 1 ember és nincs semmi különösebb csomagja, csak amit vonaton, buszon is el tudna vinni.
  Azért köszi, hogy egy kis szánalmas személyeskedés kedvéért úgy tettél, mintha válaszoltál volna! A látszat is nagyon fontos.

 76. Szántói Tücsök

  Ha jól látom, te odibáltál a hozzászólásodban. Mi volt a személyeskedés? Talán az, hogy szemellenzős, indulatos kommentedre hasonló stílusban válaszoltam? Mit kellett volna válaszolnom? Azt, hogy immár 34 éve passzióból lakom egy 2100 fős pilisi faluban, valóban gyönyörű környezetben. A konyhám ablaka a Pilis csúcsára, a szobáim a Hosszú hegyre néznek.Cserébe tartom a markom, mert nekem is jár a normálisan működő tömegközlekedés, a járható út. A lehetőség, hogy ha úri kedvem úgy hozza, autóval menjek a fővárosba. Talán különadót kellene kivetni ránk, mert ebben a környezetben nem találunk munkát, iskolát, orvost és reggelente elindulunk a főváros felé, direkt dugókat okozva és puszta létünkkel szennyezve a környezetet.

 77. Guest

  kérjetek jegyet a sofőrtől. Ha az utasok 60%-a a vezető zsebére dolgozik, nem csoda, hogy tömegnyomor mellett is 40%-os kihasználtságot mutatnak a volán statisztikái

 78. Gergely Kóródy

  miből jön, hogy 2000-es adatokról van szó?

 79. Gergely Kóródy

  fel van baszva az agya, te meg jól beleálltál a stílusába, de ott vannak az írásában a valid érvek. Amiről beszél, az a szuburbanizáció. Tényleg a városból kiköltözők duzzasztják fel a 10-es út mentén fekvő települések lakosságát, és tényleg azért van dugó, ermt autóval járnak vissza. És tényleg azért költöznek ki, mert ugyanazért a pénzért, amiért egy belvárosi lakást vehetnek, kint kapnak egy nagy családi házat kerttel, csendes, zöld, jó levegőjű környezetben. Ennek a problémának a megoldása területfejlesztési probléma, lehet rajta jót vitatkozni, de a helyzet a lakosok szempontjából a következő: valamit valamiért. Valahol érthető, hogy akik Budapesten laknak, nem törik kezüket-lábukat, hogy megkönnyítsék az autóval való bejutást a városba

 80. Gergely Kóródy

  nem drágább lakni Pesten, csak ugyanannyiért kisebb a lakás, nincs kert. Ez a kiköltözés oka. Az viszont valid érv, hogy ennek az életszínvonalnövekedésnek ne a budapestiek fizessék meg az árát. És ebből a szempontból lényegtelen a közigazgatási határ pontos holléte.

 81. Gergely Kóródy

  kérjetek jegyet a sofőrtől. Ha az utasok 60%-a a vezető zsebére dolgozik, nem csoda, hogy tömegnyomor mellett is 40%-os kihasználtságot mutatnak a volán statisztikái

  egyébként magam is ellenzem azt a folyamatot, amikor tömegek költöznek ki az élhetetlen városból a szép zöldbe, aztán autópályát építtetnek maguknak az erdőn keresztül

 82. Péter Fanni

  Az utasok döntő többsége bérlettel utazik, és a pesti vonalon nem jellemző a bliccelés, falu és falu közt inkább. Szóval nem éppen helytálló a megjegyzés.

 83. hammurabbi

  Sokan elmondták már ma, miért álságos és kártékony a legújabb rendőrségi
  vigyázz-a-képedre videósorozat, valószínűleg nem mondok én se semmi
  újat, de akkor is, ennek ki kell jönnie.
  A szlogen “tehetsz róla”
  része – vitán kívül – teljességgel vállalhatatlan és hazug. Nem csak a
  felelősséget hárítja, de egyúttal felmentést is ad az erőszakolónak:
  miért, mit gondolt az a ribanc, amikor picsaszoknyában, csatakrészegen
  illegette magát? az ilyen ne lepődjön meg azon, ha megerőszakolják, úgy
  kell neki.
  Nos, nem. A nem akkor is nem, ha valaki csatakrészegen és
  picsaszoknyában mondja ki, és még inkább nem, ha ki se tudja mondani.
  Mások kiszolgáltatottságával visszaélni bűn. Pont.
  Nekem ebben a
  pillanatban viszont leginkább a “tehetsz ellene” résszel van a bajom,
  mert ez meglehetősen sok értelmezésben úgy tűnik fel, mint ami
  többé-kevésbé igaz. Ha csendben ülsz
  otthon jókislányként, és kalocsait hímezel hosszú szoknyában, nem hívod
  ki magad ellen a sorsot, és senkinek nem adsz apropót arra, hogy
  megerőszakoljon.
  Nos, ez sem igaz. A nemi erőszaknak nem feltétele a
  kihívó viselkedés, a lenge öltözködés, a részegség – egyetlen feltétele
  van csak: egy erőszaktévő, aki éppen megtalálta a megfelelő alkalmat és
  helyet ahhoz, hogy hatalmába hajtsa embertársát. Mindegy, hogy ez az
  embertárs éppen egy csatakrészeg, műmellű szexi tini, egy állig öltözött
  túlórázó, akinek nincs pénze taxira, és kénytelen hazagyalogolni a
  munkából, egy mozgásképtelen öregasszony, egy gyerek vagy éppen az
  erőszaktevő barátnője, élettársa, felesége. A nemi erőszak, bár
  szexuális bűncselekményként tartják számon, valójában hatalmi aktus. A
  háborúkban megerőszakolt nők nem a csintalan ifjú katonák
  kielégítetlenségének esnek áldozatul, arról nem is beszélve, hogy a nem
  háborús körülmények között megerőszakolt nők jelentős része ismeri az
  erőszaktevőjét, és nem elhanyagolható hányaduk közös háztartásban vagy
  rokoni kapcsolatban van vele. A nemi erőszak elsősorban a “fogd be a
  pofád, te kurva, én vagyok az erősebb, és azt teszek, amit én akarok”
  megtestesülése, semmi más.
  Ami viszont a “jézusmária, hát még pont
  az hiányzik, hogy felmentsük azokat, akik az összes csöcsüket kirakva
  kurjongatnak az éccakában, bezzeg” kommentek szerzőit illeti, van egy
  rossz hírem nektek, drágaszágaim. Nincs bezzeg. A sérthetetlenség hamis
  hitében éltek, és a hozzászólásaitok csak olyanok, mint a fütyörészés a
  sötét erdőben. Az “ő tehet róla, mert” a legolcsóbb, legszánalmasabb,
  legnyomorúságosabb önfelmentés. Ti vagytok azok, akik megvetitek a
  hajléktalanokat, a munkanélkülieket, a szenvedélybetegeket – és ez
  továbbra is csak fütyörészés a sötétben, mert csak arra mutat rá, hogy
  azt hiszitek, nem kerülhettek soha, semmikor olyan helyzetbe, mint ők.
  “Hát miért ivott.” “Biztos nem jól végezte a munkáját.” “Minek ugrált
  annyit.” És az összes sötétben fütyörésző hozzászólás mögött egyetlen
  gondolat áll: “Velem ez nem történhet meg.”
  De, veled is megtörténhet. Inkább ne történjen meg.

 84. nonemart

  És mivel a kormányt az Alkotmánynak megfelelően választották meg, az általa hozatott törvények is alkotmányosak. És mivel az Alkotmánybíróság felesleges, nem is kellene fizetni őket. És mivel a parlament is felesleges, azt sem kellene erőltetni. És így tovább ….

 85. Oláh Gellért

  Hajrá!!!!

 86. Árus Zsolt

  Ha jól csináljátok, nagy ûrt fogtok betölteni, ez kétségen felüli.
  Nagyra értékelném, ha az erdélyiség abban is megmutatkozna, hogy amikor magyarul írtok, akkor magyarul írtok. Nincs kétségem afelõl, hogy ismertek olyan idegen szavakat mint a maistream meg hasonlók, használjátok is ezeket – de az angol nyelvû szövegekben.

 87. attesz

  No végre. Isten hozott benneteket! Ha már átlátszó, javasolnám, hogy kezdjétek egy impresszum menügomb megalkotásával: a képaláíráson túl is látszódjék, hogy kik írják/csinálják. Esetleg dátumokkal, mint a sírfeliratok esetében, hogy ki mikor kezdte és meddig bírta pennával/cérnával/kötéllel:)) Az alapítói névsor mindenesetre megnyugtató: bulvárveszély nem áll fenn, bár ez a műfaj szakmailag a legtávolabb, de jelenségtanilag talán a legközelebb áll hozzá.Sok sikert!

 88. Borbúvári Béla

  sok sikert!

 89. lajkofelix

  Volt a 90es évek végén, a 2000es évek elején egy gátlástalanul feltörekvő fiatal, akiről annak idején a transindex forumán a disputában külön topik volt elnevezve.
  Magasra ért, ő lett Hargita megye tanácsának elnöke .
  Érdekelne ez az élettút. Mertek róla írni ? 🙂

 90. Guest

 91. anonymand

  Komoly dolgokról van itt szó kérem!
  Hány stadiont lehetne felépíteni, felújítani ennyi pénzből?
  Vagy templomot…

 92. SZ74

  NAV előd APEH bűnözések, Simicska-Vida bűnpártolásai, Dávida Marianna APEH-NAV mezei jogászból lett hivatali vezér bűnözései, feljelentése, Simicska-Vida Dávida mentés, ügyészség eltussolás
  “Feljelentés” HIVATALI BŰNÖK ellen – Dávida (20-25. oldal)
  http://atorvenyokle.info/index.php/allam-es-a-szolgalatok-/apeh-penzuegyminiszterium/apeh-pm-bnoek

 93. Akzo

  Az megvan, hogy ez a volt NAV-os is úgy el fog tűnni a feledés homályába, mint az a másik? Mert ilyenkor az lenne az épeszű lépés, hogy ugye eltűnik 40 milliárd forint, illetve hát nem folyt be, már tudjuk jól, hogy az előző palinál sem történt az égvilágon semmi, a rendőrség csak álnyomoz, Vida leellenőrizte magát, rendben is találta magát, oké. Most jönne az, hogy akkor kimegy a nép, és kitépi a beleket.

  “Ja, de hát mi olyat nem csinálunk.”

  Így van. Pontosan ezért szarja telibe az egészet Vida. Ennyi. Ez a pali is úgy eltűnik, mint a szar. És mi basztunk ki vele. Csak mondom.

  EGYÉBKÉNT! Most nem akarom itt Vágó Gábort lehordani, mert amikor nagy jobbikos vótam, akkor speciel őt bírtam az LMP-ben, de ez cikk rettenetesre sikerült. Hemzseg a hülyeségtől:

  1. Hát ha ÁFÁ-s volt ez a pali, akkor hogy’ tüntetett el adótartozást? Ahhoz folyószámlásnak kellett volna lennie. Ja, hát megvan rá a válasz: Először még az ADÓHÁTRALÉK szót írja, majd ADÓKÜLÖNBÖZET szót. Neeee! A hátralék az egy tartozás. Kész. A KÜLÖNBÖZET, az meg az, hogy ennyit kellett vóna bevallani a vizsgálat megállapítása szerint, és nem annyit vallott. Magyarul a bevallását lehazudta 40 milliárddal. Óriási különbség a 2 állítás!

  2. Adókülönbözet az egy ÁFA hiány. Ami itt a 40 milliárd ELVILEG. Jó, hát erre még jön adóbírság is! Azt nem kellett elsikálni? Mert ha mondjuk 50%-os a bírság, akkor az egy 20-as. ???

  3. Na jó, hát kiderül, hogy itt miért nem volt bírság, mert ELŐNYTELEN JEGYZŐKÖNYVET sikáltak el.

  Na az a tipikus “hülyéknek van szerencséje” mondás. Itt Vágó Gábor akkora baromságokat ír le, hogy tulajdonképpen olyan, mint ha minden logikus, meg igazolt lenne. Hát a 3-as pont tökéletesen alátámasztja a 2-est. Miközben a 2-es pont is egy marhaság, meg a 3-as pont is egy marhaság.

  Először is nincs “előnytelen jegyzőkönyv”. Jegyzőkönyv VAN és ennyi, Ami úgy néz ki, hogy: ez szar, ez szar, ez szar, ez jó, ez szar, ez jó, ez jó, ez szar, ez jó. ??? Tehát egy része semmi hátrányosat nem állapít meg, egy része pedig igen. ??? Most akkor mi van? Kitörölték a rossz részeket? Vagy törölték az egészet?

  Hát ebből a cikkből nem derül ki a válasz, így maradt nekem a tippelés: Mondjuk törölték a jegyzőkönyvet. ??? Hát azzal igazolja a revizor, hogy melózott. Ő kap egy megbízó levelet, hogy nézze meg az ajtót, hogy az le van festve. … És nincs arról semmi jegyzőkönyv, hogy az ellenőr ajtót nézett volna.

  Ez azt jelenti, hogy van a főember, mondjuk a Vida. Akinek a Kiemelt Adózók Osztályából NEM DOLGOZIK 4 faszi már másfél éve a papírok szerint. Hát mert nincs jegyzőkönyvük semmiről. Ki hiszi el ezt a baromságot? Ez a Vidának is égés! Nem dolgoznak az emberek, azoknak az osztályvezetője ezt nem jelenti, annak a főnöke nem lejelenti? Na jó, tehát ilyen nincsen. Meg ezek kiemelt adózók! Azokat egyfolytában ellenőrzik. Ott nem választják ki az adózót. Ott mindenkit vizsgálnak és kész. És akkor az egyik cégnél sosincs jegyzőkönyv? Jó, ez… Ilyen nincs.

  Most biztos geci vagyok, de hadd kérdezzem már meg: Egyáltalán mi igaz ebből a cikkből?

  Nem feltételezek én semmi rosszat a Gáborról, csak bammeg elolvasom és… egy önkielégítés hasznosabb időtöltés lett volna.

  De jó, mindegy, eltűnt 40 misi, jó, rendben. Amíg nem tépünk ki beleket, addig itt el fog tűnni még 400 is. Ennyi az egész történet egyébként gyerekek!

 94. vágó

  Kedves Akzo!
  1) Az adókülönbözetből származtatható az adóhátralék.
  2) Kamatokkal és bírsággal együtt 64 milliárdos tételről van szó.
  3) Az adózó számára volt előnytelen a jegyzőkönyv, ezért kellett megváltoztatni.
  Az utólagos utasításra megmásított jegyzőkönyv aláírásra került, de a büntetőjegyzőkönyv nem került el a nyomozó hatóságokhoz.
  Remélem kielégítő volt a válasz.
  A tanúvallomásban számos általad felvetett kérdés felmerül, közel két órás vallomásból az érthetőség miatt csináltunk 5 perceset.

 95. Zsolt Kiss

  A megoldás az L.C.M ,de nem valószínű sikerül nekik a pártokat civil szervezetté nyílvánítani és az ügyfélkapun keresztüli szavazást megvalósítani.4.000.000 szavazó nem szavazna pártokra.

 96. István Tamasi

  – Teljes és abszolút félreértés a fideszt baloldalinak – vagy netán jobboldalinak – nevezni. Ugyanis a fidesz nevű szervezet egy maffia típusú rablóbanda mindenféle bal- vagy jobboldali nézet nélkül. Az ő egyetlen nézetük a minél nagyobb zsákmány megszerzése.
  – Szánalmas – és ma már elcsépelt nevetségesnek minősíteni – azt, hogy a kdnp néppárt.
  – Az mszp-nek azért az a sorsa ami, mert az emberek már átlátnak a baloldali retorikáján és érzik /még ha a többségüknél egyenlőre nem is tudatosodott / hogy egyértelműen a tőke komprádor kiszolgálói.

 97. GNDL

  félreértés a fideszt baloldalinak – vagy netán jobboldalinak – nevezni

  Oké, az elmúlt több mint két évtizedben a rendszerváltás híján nyakunkon maradt és egymást váltó/egymással rivalizáló posztkommunista politikai elit egészét tekintve mindegyik eddig kormányra került politikai formáció maffia típusú rablóbanda volt, mert elsődleges céljuknak saját és holdudvaruk egzisztenciájának megteremtését tűzték ki, lopott közpénzekből.

  Ellenben az elmúlt több mint két évtizedben eddig egyetlen politikai formáció sem faltörő kossal vagy automata fegyverekkel került hatalomra, hanem igen erőteljes baloldali populista szlogenekkel és kampányokkal a választókorú lakosság támogatásával… ahogyan egyszer az Indexen is találóan írták, és azóta nekem személy szerint nagyon tetszik a jellemzés, azaz hogy Magyarországon csak és kizárólag prosztószocialista kampányokkal lehet hatalomra kerülni: ingyen ez, ingyen az, több segély, több pénz a Zembereknek, 13. havi nyugdíj, rezsiharc, gyedextra. A 2010-es kampány ebből a szempontból kicsit eltért a többitől, akkoriban ugyanis radikális adó- és bürokrácia csökkentés lett meghirdetve, de a Fidesz-KDNP a 2010-es hatalomra kerülése másnapján már dobta sutba a választási programját, és inkább a kádárista/proli (MSZP-től elorzott) tömegbázisának megerősítését tűzte ki célul a szocialista osztogatásokkal és a baloldali populista retorikával.

  Illetve ha jobban megnézed a Fidesz-KDNP elmúlt öt éves ámokfutását, igen hangsúlyos a radikális baloldali, helyenként már szélsőbaloldali intézkedések és kommunikáció. A Fidesz-KDNP a megvásárolható szavazatú proliknak játszik ötödik éve…

  a kdnp néppárt

  A Fidesz sem igazán néppárt, a KDNP pedig nem is párt, vagyis nem is létezne a Fidesz nélkül, de a fent idézettet nem is állítottam így ebben a formában. 🙂

  az emberek már átlátnak a baloldali retorikáján

  Fenét… ha a Fidesz-KDNP-nek már nem lenne lehetősége osztogatni és szavazatokat vásárolni, a kedves választópolgárok azonnal visszaállnának az MSZP támogatására. Ez megy több mint két évtizede…

 98. István Tamasi

  Utólag már érthető mutyivikike mit értett teljes pályás letámadáson:a teljes pályán mindent, de abszolút mindent rabol a narancsmaffia. Hozzájuk képest a többiek lopása annyi mint amikor egy kisgyerek elcsen egy szelet csokit a boltból.

 99. Zsanna Hozsanna

  Slejm… tudod te egyáltalán, mit akarsz mondani? Ez nem elemzés, hanem leginkább reklám volt a Jobbiknak.

 100. Scenkhyalfi

  Nem náci, bár gondolom ezt kellene gondolni és írni. Ha az időnkénti zsidózást/cigányozást/buzizást (na meg Putyin eltúlzott imádatát) elhagyják/csökkentik, akkor simán elmennének a nyugati jobber radikálisok között is.

 101. guzditibi

  Nagyon gyenge próbálkozás a párhuzam erőltetésére… 😀
  Hálistennek többen vannak a normális emberek, akik a nyakkendő mögüli gombra legyintenek, és a tisztesség, becsület, erkölcsi tisztaság hiánya miatt bosszankodnak, nem fordítva, mint ez a slejm gyerek, aki a hazaszeret, a büszkeség népszerűsédését képes fertőzésnek tekinteni, és kirekesztésről meg gyűlöletről hadovál. Köszi a reklámot! 😀

 102. Szilveszter94

  A Jobbik radikális párt, ezt tudjuk. Nyíltan felvállalják, büszkék rá. Keresztényszocialista párt, ezt is tudjuk. (Ezt már így konkrétan nem mondják ki – vagy azért, mert úgy gondolják, ezzel is a náci vádak alá adnák a lovat, vagy pusztán nem tartják lényegesnek – de a megnyilvánulásaikból elég egyértelműen kiderül.) Olvasottabb emberek azt is tudják, hogy a keresztényszocializmus és a nemzetiszocializmus nagyon közeli rokonok, gyakorlatilag a nácizmus a kerszocik szélsőséges leszármazottainak tekinthetőek – maga Hitler is példaképének tekintette Karl Lueger bécsi polgármestert, a keresztényszocializmus egyik neves képviselőjét – így a két irányzat közti hasonlóság sem lehet meglepetés.

 103. Szilveszter94

  A kérdés az: hol van a határ? Hol van az a határ, ami egy szélsőséges elemekkel is “tarkított”, de alapvetően még elfogadható radikális keresztényszocialista párt és egy mérsékeltebb követőkkel is rendelkező náci párt között húzódik? Vajon a Jobbik MÉG az elfogadható határon belül, vagy MÁR azon kívül helyezkedik el? Ezek azok a döntő kérdések, amikről egy árva szó nem esik a videóban, így bukik a videó egész indoklása. (Vagy a másik lehetőség, hogy a szerző egynek vette a radikalizmust a szélsőségességgel, ami szánalmas leegyszerűsítés volna; mintha TGM-et Révai Józsefként kezdeném el emlegetni.)

 104. DarkStroke

  Remélem bezárják az erdélyi magyar egyetemeket is! Erdély Románia része már 100 éve,a magyar kormánynak semmi keresnivalója ott, pedig a mai napig pénzeli az erdélyieket!

 105. Galsai

  A tájékozatlanság nem szégyen, de nem kell dicsekedni vele! Az erdélyi magyar egyetemek román akkreditációjuk, román törvények szerint működnek, Magyarország legfeljebb támogatja őket – a román törvények szellemében, még véletlenül sem nyíltan és egyoldalúan egy román NEMZETI érdek ellen agitálva! A románok nem is akarják bezárni, nem is lehetne – a hasonlatod olyan, mint a b..szás és a rá..szás különbsége!

 106. DarkStroke

  orbán pénzeli a külföldi magyar egyetemet ami a románok ellen uszít

  na, ugye! ilyen félinformációk alapján ítélkezni, pontosan úgy ahogy te is teszed. én is tudok féligazságból következtetést levonni, attól az még nem lesz igaz!

  A kormány egy olyan törvényt fogadott el amiről pontosan tudja, hogy az teljesíthetetlen a CEU számára, mivel olyan megegyezést igényel a két ország között, miközben a felsőoktatás az USA tagállamainak önálló hatásköre, ami azt jelenti, hogy sem a kongresszusnak, sem az elnöknek nem áll jogában ilyen különmegállapodást kötni!

  Arról nem is beszélve, hogy mindenki aki azon az egyetemen végez Magyarország hírnevét viszi a világon, hisz a CEU világszínvonalú oktatást nyújt, és pont ezért áll a kormánynak érdekében megszüntetni, hisz aki ilyen színvonalon tanul, azt nem lehet megvezetni (mint pl. téged, mint ahogy látszik is). A magyar érdekeket az szolgálja ha a többi magyar egyetem színvonalát felvisszük arra amin a CEU van, nem pedig az, hogy megszüntetjük a CEU-t azért, mert magasabb színvonalon működik mint a többi magyar egyetem.

  A CEU nem törvénytelenül működik. Visszamenőlegesen írnak neki egyéb olyan feltételeket, amit akkor kellett volna teljesíteni, amikor megalakult, nem 20 évvel később! Abszurd.Ezt úgy hívják, hogy visszamenőleges hatály, amit pedig minden jogállam szigorúan tilt (egyetlen kivétel a könnyebbítés, ebben az esetben a visszamenőleges hatály engedélyezett, de ez is ritka)

  Ráadásul az sem zavar téged? Hogy egyik nap benyújtották a törvénytervezetet, vitáztak róla kemény 1 vagy 2 napot, majd már át is erőltették a parlamenten? Ilyen egy megfontolt demokratikus vita? Benn ül 3 fideszes a parlamentben, végighallgatja az egész ellenzéket, ásítozik, le se szarja. Ezt nevezi a fidesz vitának. Egy tisztességes törvényt minimum hetekbe, de inkább hónapokba telik amíg elfogadják. Igen, így működik a demokrácia. Hatástanulmányok sokasága, minek milyen következménye lesz a gazdaságra, a társadalomra, stb.

  Ráadásul, nem tudom feltűnt-e, de a világon senki nem támogatja. Az egyetem egy független orgánum, MÁR A KÖZÉPKORBAN IS AZ VOLT. (Olvass utána: kiváló példa Francis Villon)

  Több tízezer oktató tiltakozott az egész világon a bezárás ellen. Több kormány tiltakozott. MAGYAR egyetemek, oktatók, szakemberek százai. SZERINTED AKKOR MINDENKI HÜLYE CSAK TE VAGY HELIKOPTER? Soha nem látott nemzetközi összefogás egy független egyetem megvédése érdekében amit a kormány azért támad mert Soros 20 évvel ezelőtt megalapította, azóta működik, saját bevétele van, független.

  Lényegében megkérdezhetném: mennyit fizet neked a kormány hogy itt hazudsz? Vagy magadtól vagy ennyire ostoba? (Vagy állítod, te jobban ismered az egészet, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális oldalát, mint a fent említett sok ezer külföldi és sok száz magyar akadémikus?)

 107. toportyán

  Jobboldali faj alapvetően hazugságban él,gyakorlatice végighazudja az életit,amit mond annak az ellentetjét gondolja és teszi,kereszténydemokrata sajna se nem keresztény se nem demokrata.

 108. csaba

  Te ez gyuriferire jellemző.Ő mondra hogy folyton hazudtak.

 109. Ferenc Krausz

  “Jobboldali faj”
  Szarházi kis fasiszta vagy akár hol is élsz!

 110. toportyán

  Látom betalált.Fajtád jellemzője mindig másokra veri saját aljasságát,szimpla bolsi tempó.

 111. Ferenc Krausz

  Mocskolódó kis görény vagy és még Te beszélsz a keresztényekről?

 112. niaga

  libsi fajtád bezzeg nagy igazmondó?

 113. nevetőharmadik

  “De amíg nem történik valami rosszabb…”

  Mondjuk einstandolja Csehországot? Vagy mi lenne már nekik is elég rossz?

 114. Zulejka

  ezt a kurva köldöknézegető bandát!
  Ha tényleg teljesen egyedül maradt az eu-ban, akkor meddig akarják pátyolgatni?
  Őrült vezetőkből kijutott a 20. században, tudjuk mi lett a vége.

 115. Bazsi

  A Fide$$-KDNP kurva nagy keresztenykedeset a 10 parancsolat minden pontjan meg lehet torpedozni. Mindegyiken. Ezen kene elgondolkozni, mielott belealltok ebbe a szajkarateba.

 116. Vidéki

  Barcelona erős város, de mégsem volt annyira erős, hogy megvédje polgárait a sok halottat és sebesültet eredményező merénylettől!

 117. Sötétség

  A legtőbb Fideszesnek a FIdeszben kezdődött a politikai pályafutása.
  Elötte ? Sokaknál kimaradt azaz Balos volt. Ha újra váltás lenne akkor
  csak a “Honvágya ” vinné vissza. Egyszerüsitve: oda tartozik ahonnan
  jön a pénz.

Hozzászólás írása

A hozzászólás beküldéséhez bejelentkezés szükséges.