Magyarország tényleg olcsó?

Az utóbbi időszakban a teljes kelet-európai régióból megerősödött a Nyugat-Európa felé történő migráció. Vannak olyan keleti uniós tagállamok, ahonnan a népesség ötöde elköltözött, a vidéki térségek elnéptelenedtek. A keleti polgárok türelme elfogyott. Egy évtized tagság után úgy tapasztalják, hogy míg a keleti árak majdnem utolérték a nyugatiakat, addig a bérek egyharmad-egynegyed szinten megrekedtek.

Megnyugtatásukra siető politikusoktól és közgazdászoktól sokszor jelenik meg a GDP-felzárkózás, mint a tagság sikerének mérőszáma. Egyéni szinten azonban a nemzeti GDP növekedése nem sok kézzelfoghatót jelent. A polgárok saját végső személyes fogyasztásának alakulása ugyanis más képet mutat, mint a nemzeti összterméké. A szintén tragikus foglalkoztatási ráta mellett ez a másik legtestközelibb felzárkózási mutató.

Valóban olyan olcsó Magyarország, ahogy a hivatalos adatok mutatják? Valójában nem. És hogy miért az embereknek lehet mégis csak igaza, arról IDE KATTINTVA OLVASHAT.

 

29 hozzászólás a(z) “Magyarország tényleg olcsó?” bejegyzéshez

 1. KZoltán

  ‘Nagyon aranyos’, hogy beteszik költségalapon az árszintszámításba az állami oktatást és egészségügyet. Ezen az alapon betehetnék akár a teljes államigazgatás költségét is, és ekkor talán az is kijönne, hogy tulajdonképpen a keleti árszint teljesen megfelel a 37%-os bérszintnek. De ha Magyarország és egészségügy, amit az árszintszámításba be kéne venni, az a hálapénz – ha bevennék, akkor a Pogi által becsült 70-75%-os árszint fölmenne 80-85%-ra, már majdnem nyugati árszint.

 2. nandormagyari

  Éppen mondom, hogy médiakorrupció van: http://systemcritic.blogspot.ro/2015/04/mediakorrupcio.html

 3. Alex Shimon

  Azt a fertőt amit itt a fidesz létrehozott csak tűzzel és vassal lehet felszámolni. Vastag lőporfüstben. Tüntetgetni meg felvonulni bégetve mint a birkák ezzel mit lehet elérni ???? Meg demokratikusan választani a nagyobb ganédomb helyett egy kisebbet? Ennyit tud a “nép” . És ezt pontosan tudja ez a parazita féreg banda is.

 4. Erzsébet Bardocz

  Ön melyik a felsoroltak közül?

 5. YoungVic

  Az úgy van jelenleg, hogy a baloldali lopókat megilleti az ártatlanság vélelme, ugye amíg nincs jogerős ítélet, addig nincs lopás, egyébként utána sem, hiszen Fideszes a bíróság és a világ. (Karl Popperi kérdés: mi bizonyítaná, milyen tényállás kellene ahhoz, hogy elhiggyük, hogy baloldali is lophat…?).
  Fideszes lopók esetében az érv a következő: nyilvánvaló, nincs mit bizonyítani.
  Nem lehetne valahogy bizonyítási és vélelmezési szempontból egy szintre hozni a két oldal lopásait?
  (mellesleg 2008 környékén az érvelés nagyon hasonló volt, csak a baloldal, jobboldal szavakat kellet felcserélni)
  Ugyanígy egyébként a mennyiség: nyilvánvaló, hogy a mostaniak többet lopnak. Hol vannak a számok? Nem hasból, meg vélelmezett, meg nyilvánvaló, hanem ennél kicsit jobban bizonyított. Hiszen nem szeretjük az igazolatlan álhíreket. Álhíreket terjeszteni csúnya dolog, ugye? Igen, ha a másik oldalról lehet vélelmezni. A másik oldal hírei mindig ál-abbak. (vö. “a másik bolsija mindig vörösebb”, nem pontos idézet 90-es évek eleji Magyar Narancs-ból)
  2008-ban is az volt nyilvánvaló, hogy ennyit még soha senki nem lopott.

  Vagy pl. a Soros féle összeesküvés alaptalan rágalom (sok országban, többek között az USA-ban is folyik eljárás Soros ellen, de ez mind nem számít annak, aki ezen az oldalon van), az viszont nyilvánvaló tény, hogy Orbán Putyin csicskája (hát bizony bőven vannak erre utaló jelek, ha annak akarjuk látni őket, rágalom, ha nem). Mi is a különbség igazolhatóság, bizonyíthatóság, bizonyítottság szempontjából a kettő között?
  Semmi és minden.
  Maradnak a hitek. Csak ne tegyünk mögéjük ennyire átlátszóan elfogult érveket (bocsánat: nem-érveket) mindkét oldalon, lécci, lécci, lécci.

  2010-ben elsöprő vereséget szenvedett a baloldal, mert a választói akarat (ne bolygassuk, hogy ez pontosan mit jelent, mert persze nincs ilyen, csak egyéni hitek és akaratok vannak) új fejezetet akart nyitni, ahol minden másképp lesz. Nem lett.
  Eljő majd 2018 vagy valamelyik későbbi év (jelen állás szerint későbbi, de soha nem lehet tudni), amikor a választói akarat vagy valami társadalmi kataklizma elsöpri a jelenlegi hatalmat, mert új fejezetet akar nyitni, ahol minden másképp lesz. Másképp lesz?

 6. YoungVic

  A korrupcióval kapcsolatos felhívással természetesen egyetértek.

 7. zalma

  koma, te olyan hülye vagy, hogy képes vagy pont az átlátszón nyomni ezt a szar “fake news” dumát :DDDD szánalom

 8. YoungVic

  Hát igen. Jól , mélyen megértetted és jól megválaszoltad. Ez volt aztán a szofisztikált érvelés.
  Olvasás óra, általános iskola 1. osztály. (Amit írtam, nem a fake newsról szólt. Nagyon nem.) Tovább nem folytatom, hogy még mi mindent lenne érdemes végigcsinálnod, hogy érdemben vitatkozzunk, azt hiszem nem egy világban élünk. az én világomban léteznek érvek, a tiedben nem. Esetleg ha egy, de csak egy érvre válaszolnál. De inkább meghagyom neked, hogy igazad van. Sok boldogságot neked ott, ahol vagy.

 9. wereko

  Szóval akkor most : Föl föl ti rabjai a földnek , föl föl te éhes proletáááár van ???

 10. zalma

  Trump is így szokott megsértődni

 11. YoungVic

  Ismét kiváló érv. Le a kalappal. Ez melyik érvemről is szól eredeti hozzászólásomból? Biztos bennem van a hiba, nem értem.
  Láthatod, mindent elkövetek, hogy legalább egy érvet kicsikarjak belőled, de hát csak nem jön.
  Sértődés nincs, érvre várakozás még mindig van.

 12. zalma

  ez a kis fideszes trollkodásod itt nem fog működni, papa

 13. zalma

  kiskegyed nyilván nem az első kategória

 14. YoungVic

  Na, csak van érvelés is. Vagy még mindig nem?
  30 éve vagyok az oktatásban oktatói oldalon, van türelmem, ha kell elmondom máshogy, majd szótagolva, majd még lassabban. In case you have language issues we can switch to another language as well.
  Arra érveltem eredetileg, hogy mindkét (!!!) oldalon érzelmek és elfogultságok mentén vannak meggyőződve a másik oldal bűnösségéről és annak mértékéről.
  Továbbá arra érveltem, hogy a regnáló hatalomról mindig csúnyákat gondolunk, az ellenzéktől pedig csodát várunk, amit tapasztalatunk még soha nem erősített meg a múltban. Nem Fidesz-es nézőpontból írtam az érvet és nem is ellenzéki nézőpontból. Értem én, hogy ha valaki nem elvakult Fidesz gyűlölő (hiszen nyilvánvaló, hogy a Fidesz gyűlölet az egyetlen elfogadható álláspont), azzal ő automatikusan Fidesz-fan. A te világodban.
  Még mindig várom az érvet, bár lassan már unalmas lesz ezt emlegetnem, és nem is kell leírnom. A sértett vagdalkozás is válasz persze.
  Íme mély, finom érvelésed váza, ahogy te látod és csinálod és hiszed, hogy én is csinálom:
  Hülye vagy. Nem, te vagy a hülye. De te nagyobb hülye vagy. De te meg még nagyobb hülye vagy. stb. stb. stb.
  Bocs, hogy én nem ezt teszem, röstellem magam. De tényleg.

 15. zalma

  Elsőre is értettem, hogy tök sok karaktert tudsz gyártani a faszságod köré. Csak magamat ismétlem: te most komolyan az átlátszón rinyálsz? Itt épp úgy lehozzák, ha egy baloldali lop el egy fél várost, vagy ha egy fideszes nyer meg egy 20 milliárdos EU tendert törvényben kizárva a vetélytársakat. Plusz minden oknyomozati módszerekkel van alátámasztva. Kapjál gyorsan a fejedhez.

 16. csaba

  Miért?Megy valahová?
  Különben is hallatlan,ésszel fel nem fogható,…hogy még 5 évig biztos Orbánt kell szidni.

 17. YoungVic

  Ha nem is érv, de legalább egy tényállítás már kijött. Kár, hogy nem igaz. Megnéztem most a megfelelő oldalt. A főoldalon kizárólag egy politikai oldal álláspontját tükröző és kizárólag a másik oldalt ekéző cikkeket találtam. Rengeteget. Tehát, amit állítottál, nem igaz. Kínos. De talán felületesen néztem, sután kerestem, és 200 cikk között van egy olyan is ami tényleg a baloldalt vagy ellenzéket ekézi. Azzal nyilván neked lenne igazad. Vagy mégsem? (Állításod: épp úgy)

  Jobboldali portálokon ugyanezen érvekért egyébként pont ugyanezt kapom fordítva, ott komcsibérenc vagyok. Három agysejttel nehéz túllépni ott is, meg itt is ezen a dichotómián. Meg ennyi karaktert feldolgozni nehéz ám, meg fárasztó funkcionális analfabétáknak. Az a tök sok karakter.

  A tök sok karakterről: a karakterek mögött néha gondolatok, érvek, néha vakkantás és böffentés van. Az előbbihez több karakter kell. Egyes írók és filozófusok sok száz meg ezer oldalt képesek szentelni egyetlen témának. Gyalázatos.
  Az európai kultúrában van egy hagyomány, ami szerint állításainkat érvekkel támasztjuk alá. A “csak”, meg a “nyilvánvaló” meg “hülye vagy” meg “te trollkodsz”, ezek érthetetlen okból nem elfogadott racionális érvek. Csúnya dolog ez, valószínűleg Orbánista fasiszta ( vagy bolsevista, Gyurcsányista, ízlés és bekattanás szerint) összeesküvés, hiszen miért is kell diszkriminálni érveket. Hát pedig ez van. Kétségtelen sok más hagyomány is van. Lehet anyázni, verekedni, háborúzni. Azok is jó “érvek”. Én ragaszkodnék a nagyjából 2500 éves, Szókratészig visszakövethető hagyományhoz. Te nem vagy ennek híve. Értettem. Tudomásul vettem. Már nem várok érveket tőled.

 18. YoungVic

  Nincs azzal semmi baj, ha szidják Orbánt. Egyrészt rengeteg alapot szolgáltat ehhez, másrészt a politika már csak ilyen. Szomorú volnék, ha nem lehetne teli pofával szidni Orbánt. Remélem az az idő nem jön el.
  A baj nem ezzel van, hanem ezzel:
  “Mészáros Lőrinc óránként egymillió forinttal gazdagodik, miközben barátja, Orbán Viktor számláján összesen hétszázezer forint van. Véletlen volna? Fognak valaha bűnhődni ezért?”
  Ez a fenti cikk beköszöntője.
  1. Miért baj az önmagában, ha valaki gazdagodik? Ha lopással stb. akkor igen. De az nincs itt. Mert nyilvánvaló. Honnan is? Bizonyíték? Bírósági ítélet? (hiszen az ártatlanság vélelme a rendkívül érzékeny bal-lib oldal mindene. Vagy mégsem, ha az ellenfélről van szó?)
  2. “barátja Orbán Viktor”. Ki kinek a barátja milyen alapon? Bárkire rámutatok, hogy ő az ördög barátja, akkor az igaz? Tudom: nyilvánvaló
  3.”Véletlen volna?” Ez a sugallat itt úgy szerepel, mintha minden bíróság bizonyította volna már. De nem kell, hiszen sugallat. Azt meg az egy nyájba tartozók “értik”, majd együtt bégetik. Olyan mint a gravitáció: természettörvény, hogy Orbán bűnöző és lop. Bizonyítani nem kell. Azt sem, hogy a Lőrinc pénze valójában egy az egyben a Viktátoré. Ha ez sem nyilvánvaló, akkor mi az?
  4. “Fognak valaha bűnhődni ezért?” Miért, van szó itt bármiféle bűncselekményről?
  stb., stb.
  A félreértések elkerülése végett a jobboldali oldalak és blogok többségén ugyanez az együttbégetés van, sugallatokkal, nyilvánvaló bűnösséggel, csak ellenkező előjellel. Pontosan ugyanez a színvonal, illetve teljes hiánya.
  A kritikus gondolkodás és érvelés nem erős hagyományunk itt Pannóniában.

 19. zalma

  Esetleg ránézhetnél a naptárra, hogy rájöjj, hogy a baloldalnak mikor volt utoljára alkalma nagyot lopni. Ezt most nem is neked írom, hanem annak, aki esetleg végigrágja az ömlengő hülyeségeidet. Plusz nehogy már itt verd magad az érveidre, amikor két kommenten belül letagadod, amit az egyikben írtál. ” Hol vannak a számok? Nem hasból, meg vélelmezett, meg nyilvánvaló, hanem ennél kicsit jobban bizonyított. Hiszen nem szeretjük az igazolatlan álhíreket. Álhíreket terjeszteni csúnya dolog, ugye?” aztán rögtön “Olvasás óra, általános iskola 1. osztály. (Amit írtam, nem a fake newsról szólt. Nagyon nem.)” Legalább utólag kiszerkesztenéd, hogy ne tűnj baromnak.

 20. zalma

  mert az orosz propagandaminisztérium internettrollkodási kiskátéjának szószerinti felhasználása az mióta tartozik a “kritikus gondolkodás és érvelés” kategóriába, áruljad már el

 21. YoungVic

  Három órája még jelen időben írtál a baloldali lopások lebuktatásáról, aztán, amikor kiderül nincs ilyen, (mármint lebuktatás), máris változtatod az álláspontodat. Vannak egyébként ma is baloldali polgármesterek még nagyvárosokban is (lopnak is a fenti cikk mércéje szerint, csak itt nem írják meg). A 4-es metróról meg Demszkyről írtak itt ilyen hangnemben? Kínos, hogy egy EU-s szervezet szerint loptak, nem a Fidesz szerint, roppant kínos. Vagy azt itt nem hozták le? Ejnye. Ja, biztos mert álhír. Mi is az álhír? Amit nem szeretnénk, hogy igaz legyen.

 22. zalma

  TROLoLoLoLoL

 23. YoungVic

  Mit tudsz te az orosz propagandaminisztériumról?
  Kérdéseket teszek fel, érveket és bizonyítékokat várok, majd trollkodás vádja jön. Ez nem érv. Cáfold érveimet, állításaimat. A legkönnyeb, ha valakivel nem értek egyet, meg sem értem az érveit: Te trollkodsz.
  Én is mondhatnám, hogy te trollkodsz, de nekem vannak érveim. Próbáld megérteni őket. Tudom, a sok karakter.

 24. YoungVic

  Válasz a kérdésekre?
  Írtak Demszkyékről itt így? stb.

 25. zalma

  TROLoLoLoLoL

 26. YoungVic

  micsoda érv ismét. Gratulálok. Te tudsz valamit a kritikus gondolkodásról és érvelésről, az biztos.

 27. YoungVic

  A Ponyvaregény a Borz családról szól igaz? Kétségtelen a majd’ 3 órás filmben van egy vicc a borz családról (eredetiben paradicsom család volt). Az én első bejegyzésem az érvelés sivárságáról szólt és említettem benne az álhíreket. De NEM az álhírekről szólt. Igaz, ezt a szövegértést már az általános iskolában olyan magas osztályban tanították, ahova te valószínűleg nem jutottál el.
  Nem kellett utólag szerkesztenem ezért. Ha megkérsz a környezetedben valakit, aki tud olvasni, megerősíti majd, amit mondok. Tudom, trollkodok és sok a karakter.

 28. Lajos Lakatos

  és még mindig nem javítottad ki, bazmeg. Ez a bunkóság.

 29. Lajos Lakatos

  Az enyémen 790789,24 Ft van jelenleg. Cseréljünk, Viktor!

Hozzászólás írása

A hozzászólás beküldéséhez bejelentkezés szükséges.