Meguntad Kelet-Európát? Gyere Berlinbe!

Meguntad az alacsony béreket, a nem létező jóléti államot, az állandó túlpolitizáltságot? Hogy nincs munka, és ha mégis találsz valamit, abból nem lehet megtakarítani és családot alapítani? Nem akarod úgy leélni az életed, mint a szüleid? 

Gyere Berlinbe!

 

funny-sign-Germany-opportunity-advertisement

Közel van, kulturálisan is. Ezerféle külföldi van, nem nézik le a vendégmunkásokat. A német mellett meglehetősen sok angol nyelvű munka is van. Ha bejelentkezel egy berlini címre, a helyi önkormányzat ad havonta körülbelül 500 euró úgynevezett integrációs támogatást, aminek az a célja, hogy beintegrálódj a német társadalomba. Ez majdnem a magyar átlag nettóbér, amely a magyar munkavállalók bérének 2/3-ánál magasabb. Ezért cserébe állásokat ajánlanak neked, amit el kell fogadj, de hát eleve ezért jössz, hogy munkát találj.

A fizetések sokkal magasabbak, az árak hasonlóak. A lakásköltség magasabb, de az élelmiszerek olcsóbbak, mint Budapesten. És ha van állásod, nem csak az orvos van ingyen, de Magyarországgal szemben gyakorlatilag a gyógyszerek is. Tele van a város ingyenes vagy kvázi ingyenes programokkal: koncertek, jóga, múzeumok, amit akarsz.

Ha elvesztenéd az állásod, akkor sincs nagy baj. A foglalkoztatáspolitika is jóléti állami.

Egyesek úgy vélik, hogy az Orbán kormány foglalkoztatáspolitikája a német Hartz csomagok mintáját követi. A valóságban azonban nem.
Drámai különbség van a két elképzelés között. A magyar rendszer annyi pénzt hagy a jövedelem pótlására, amiből képtelenség megélni. Három hónapig a minimálbérrel megegyező álláskeresési járadékot ad (jelenleg 93,000 ft), majd foglalkoztatást helyettesítő támogatást (ami az öregségi nyugdíj 80%-a, azaz 22,800 forint).
A Harz IV. ezzel szemben eleve finanszírozza a munkanélkülivé vált polgár lakhatását és egészségügyi ellátását. Ezen felül havi €364 támogatást ad, ami szerény megélhetésre elég.
A támogatott személyeknek a munkaügyi központ állásokat ajánl. Amennyiben nincs jól fizetett állás, amivel kiléphetne a segélyezésből, el kell fogadnia az úgynevezett egy eurós munkahelyek egyikét. Ez azt jelenti, hogy óránként egy euróért dolgoznak, ami hozzáadódik a €300-hoz. Azaz jövedelmük havi €450 környékére emelkedik.

Amíg a magyar munkanélküliek ma már alig kapnak képzést, addig Németországban – ahogy Nyugat-Európában mindenhol – hisznek az emberekben, hisznek abban, hogy magasabb képzettséggel munkát fognak találni.

Szóval ne keress állást Magyarországon. Gyere Berlinbe, amíg van szabad munkaerőáramlás. Itt van jóléti állam.

50 hozzászólás a(z) “Meguntad Kelet-Európát? Gyere Berlinbe!” bejegyzéshez

 1. Gábor Cigány

  a szerző Berlinben él?

  Válasz
 2. Quercus

  Ha ez olyan egyszerű lenne,mint ahogy azt Móricka elképzeli.

  Válasz
 3. Maci-Laci

  Megyek. Még egy év 3 hónap. Remélem szociális munkásokra szükség van.

  Válasz
 4. Gyorgyike Lovas

  Valószinű, hogy nem olyan egyszerű ez mint ahogy Móricka elképzeli! Akkor nagyon sokan mennének “még talán én is pedig én nyugdijas vagyok”

  Válasz
 5. hunbella

  Kedves Zoltán,
  tudna mutatni pár példát hogy milyen angol nyelvű munkákat ajánl a berlini önkormányzat? Vagy valahol meg lehet nézni a neten az ajánlott munkákat (angolul, nem németül)?

  Válasz
 6. Ádám Erdélyi

  Nagyon könnyelműen dobálózik a szerző a különféle euró- és forintösszegekkel. Szívesen látnánk néhány referenciát, hogy ezeket mégis honnan vette…

  Válasz
 7. Eszter

  Az arak hasonloak a budepesti arakhoz?! Egyatalan nem…. Pl. nivea tusfurdo ara itt 300 ft, otthon 600Ft, az elemiszer kb. 10-15%kar dragabbak.. a lakas kerdes, na, az nagyon nem hasonlo. En neukollnben, berlin egyik keruleteben berlek egy 58 m2es lakast. Ez nekem mindennel egyutt 800eur-ba kerul havonta. Ami draga. Nagyon draga, es egyre dragabb… es a lakaskereses nem olyan egyszeru, palyazas, elbiralas alapon megy, es egy jobb lakast kb 50 masik ember is megpalyazik….
  Ahogy hallom, latom atlag fizetes ugy 1500eur. Nem arrol van szo, hogy nem eleg, vagy nem marad… De ez sem a kanaan!!!! A tamogatasokat nem ajandekba adjak… Sot, en erre nem palyaznek!!! Tolerancia van, tobb is mint kellene, Sok ingyenelo ugy gondolja, hogy “Berlin de fasza-olcso hely”, kijovok, mert multikulti.. es tamogatnak.. hat dehogy. Dolgozni kell, bele kell adni mindent, meglepetesek is vannak boven….
  Szoval en azt javaslom, hogy ne arra buzditsuk kikoltozni vagyo magyarokat, hogy leirjuk milyen osszegu tamogatas van, hanem hogy milyen elonyei es hatranyai vannak… Hazudnek ha azt mondanam, hogy nem jobb, de tamogatas, segitsegre alapozva, nyeltudas nelkul SENKI NE INDULJON EL!!! Sok sikert.

  Válasz
 8. anita.h

  Kedves szerzö! Nem tudom,Ön hol él,de nem Berlinben,az biztos. Az integràciós tàmogatàsok ebben a formàban màr nem léteznek,esetleg annyi hogy kèt hèt utànajàràs utàn az integràciós nyelvkurzus ingyen lesz 150eur helyett. Ezen kivül pedig az ìràsod olyanokat fog buzditani,akik szoc.tàmogatàsokból akarnak élni ès azt hiszik,a német àllam majd eltartja öket. De a tàmogatàsokból nem lehet megélni!! A màsik: Berlin valoban multikulti,viszont itt a legalacsonyabbak a bérek egész Nèmetorszàgban. Ezt is meg kellene emlìteni. Az emberek nagyon könnyen hajlamosak azt hinni,hogy màshol sokkal jobb lesz. Pedig nem.

  Válasz
 9. hoci nesze

  Kedves anita.h, Pogátsa urnak a tarhálásról szól minden gondolata. Miből mennyit ad az állam. És minden, ami nem tarhálás, neoliberalizmus.

  Válasz
 10. András Tanneberger

  nemetország rohadt drága, a minöségi élelmiszerek, melyeket magyarországon a piacon 1-200 ft ért megkapsz, itt 3-4 eurotol kezdödnek. ha vmi szaki ránéz vmire, rögtön ugrott 100 euro, ugyanez otthon 3-4 e ft bol megvan. angol nyelvvel kb annyira boldogulsz itt mint franciaorszagban a némettel. semennyire. egyszerübb török nyelvü munkát találni. szoval attol még hogy a teszkogazdaságos teavaj itt euroban olcsobbra jön ki mint a kistarcsai teszkoban, korántsem jelenti azt hogy alacsonyabbak az élelmiszer árak. lehet találni nyelvtudás nélkül, képzetllenül munkát, de az olyan ami gyengén fizetnek és nulla a társadalmi presztizse.
  egyesek sztem még mindig a 20 évvel ezelötti nyugat-europai joleti mámorban usznak, ami mar reg nem létezik.

  Válasz
 11. Péter Dévald

  Harold Finch! Ez a pontos igazság . Balázs, hogy és ki büntet meg és miért????

  Válasz
 12. csaba

  Ez a firkálmány könnyeket csalt a szemembe.

  Válasz
 13. Attila I. Regoczi

  Itt szabadon lehet írni, ugye, van 25 millió a kasszában, és akkor is csak ilyem silány írást tudtok produkálni? A szabadsághoz tudás is kell!

  Válasz
 14. Vlmny Vlmny

  Férjhez adta a lányait 13 évesen. Pedig ő már egy “mai nő”. Orvos. Hihetetlen.

  Válasz
 15. Botos_Jeti

  Szóval, szült 18, 23, 24, 25 évesen, de elvégezte az orvosit, volt ideje rezidenskedni, volt ideje egy sebész szakvizsgára. És folyékonyan beszél angolul – miközben 30 éves kora óta ő a családfenntartó is, és egyedül neveli a gyerekeket. Mindezt Afganisztánban, muszlim nőként.
  Aha. Aha, persze.
  Nem baj, ha szkeptikus vagyok??

  Válasz
  • wereko

   Nem baj… sőt :DDD

   Válasz
  • clotard

   Kabulban 4-6 éves az orvosi egyetem, és orvosnak számít az is, akit nálunk inkább csak szakképzett ápolónak tartanánk. Több száz nő jár az egyetemre.
   Interneten is lehet erről olvasni: http://kmu.edu.af/en/page/5696

   Talán hallottál róla, 2012-ben egy afgán orvosnő kapta a béke Nobel-díjat, a 2002-es elnökválasztáson pedig szintén egy orvosnő volt az egyik jelölt.

   A cikkben szereplő történet egyáltalán nem tűnik kitaláltnak.

   Válasz
 16. Bendegúz Vaszilij

  Hazugság amit olvashattunk. Ha a negyede igaz lenne az is jó. A muszlim nők sem dolgosabbak mint az európaiak. Valójában egy polihisztorral állunk szemben aki 30 éves korára minden hangszeren játszik. Mondhatjuk azt is hogy kiváló katonai kiképzésben lehetett része ahhoz hogy káoszt okozhasson.

  Válasz
 17. Szabó Péter

  hazugság

  Válasz
 18. milifabian

  Hogyan lett orvos egy olyan Országban, ahol a nőket 13-15 évesen férjez adják akaratuk ellenére? A 13 évesen férjhez adott lányai is orvosnak készülnek? Ha egy gyermeket csak 13 éves koráig kellene nevelni és mégis dipolmát tudna szerezni, nem is lenne olyan nagy gond 5-6 gyereket felnevelni.

  Válasz
 19. Vinika Saksa

  oke, ez a tortenet nem hazugsag, csak ha valamit megkerdojelezel, tudnod kell a hatter informaciokat is. eloszor is muszlim csaladokban az asszony nem ‘csak’ ferjhez megy, hanem behazasodik a ferj csaladjaba. ez altalaban azt jelenti, hogy egyutt el anyos, apossal, ha elnek, apai agon, nagymama, nagypapaval es akar a ferj testvereivel es annak csaladjaival (hazassag utan altalaban csak a ferfiak maradnak a szuleikkel). Tehat, van boven, aki dajkalja a gyerekekeket, amig anyuka tanul es dolgozik. ennek ellenere, a haztartasba mindenkinek bele kell adni, mert az idosebb generacio mar nem dolgozik, de nyugdij sincs, tehat valaki kell hogy fenntartsa a csaladot. bar azzal erkolcsileg nem ertek egyet, hogy ferjhez adta a lanyait 13 evesen (hozza kell tennem, ha rendes/megerto csaladba adta a lanyait, a naszejszaka/elhalas neha par evvel kesobb tortenik meg), igy a lanyok ‘kikerultek’ mind anyagilag, mind rokoni szinten a csaladbol. Vagyis, ok mar nem tartoznak abba a csaladba, amit a talibok megbosszultak a cikk foszereplojen es a fian, aki meg nem hazasodott ki.
  az a kijelentese, hogy ok biztonsagban vannak, erre ertette szerintem.
  miert van az, hogy a magyarok ennyire gyulolkodok es gyankavok mindennel/mindenkivel aki mas? (prozai kerdes volt…) nem lenne egyszerubb esetleg korrekt kerdeseket feltenni, utanaolvasni, stb. vagy esetleg szimpatiaval, megertessel fogadni mas emberek eletet, nehezsegeit.

  Válasz
 20. Róbert Varga

  Ti meg vagytok őrülve ? Minden falunak úgy kéne kinézni mint Felcsútnak!
  Van minden! Kis vasút ,kis stadion kis háza a kis embernek stadion mellett
  Mészáros Lőrinc Stb
  A fene essen valahány polgármesterbe ,hogy nem tudják Csak be kell nyújtani egy pályázatot és jön a lóvé!

  Válasz
  • Zoltan Hazafi

   És minden számlán legyen Mészáros & Mészáros felirat…Magyarország pedig legyen Mészárosország.

   Válasz
 21. László Mátyás

  Ha már elmentek Stasbourgba nem lehetne,hogy ott is maradjatok a többi agyatlan júniós libsivel!

  Válasz
  • János Kokos

   Vissza kéne állítani a kazánokat az erőművekbe és veletek, meg az orbáni rejtett erőtartalékokkal tüzelni. Ilyen hibbant senkiházi, buta faszkalapok nem hiányoznának, és hasznunk is lenne mert energiát termelnétek.

   Válasz
 22. Szabó János

  Ha jól emlékezem, javítsanak ha rosszul, hogy a tervezett munka nem bővítés hanem hiánypótlás vagyis a kieső blokkok pótlása. Ezt követheti (jelzések szerint követnie kell) a bővítésnek is mert nem lesz elegendő a szinten termelt energia, vagyis az amelyet a pótlással nyernek. Akkor tényleg lehet majd filózni a szakembereknek azon,l hogy többlettermelő blokkokat hogyan fogják hűteni a Dunával de addig minek? Feltéve azt hogy tényleg pótlás valósul meg és az új blokkok korszerűbbek lesznek a kiesőknél. (Hogy nálunk mennyi és milyen sokrétű szakmai ismerettel rendelkező “civil szervezet” van azon elámulok sokszor. Munkaerőhiány az meg van és változatlanul.)

  Válasz
 23. Gyuri 66

  Kik ezek a szarkeverő névtelen barmok ? Le kellene valamennyit kapcsolni a villamos hálózatról, lássák el magukat “környezetbarát” energiával ! Égjen náluk a mécses és tekerjék a dinamót a lökött majmok ! Ja és ha már Strassbourg-ig mennek, hát menjenek gyalog, mert az környezetbarát !

  Válasz
 24. tanár

  Inkább fogadtak volna ügyvédet !

  Válasz
 25. Gábor Epipapi

  nem csípem az atomerőműveket, több szemponból

  Válasz
 26. Gyöngyi Beck

  nehéz téma. jelenleg az energiaszegény országokat kihúzza a bajból. mégha A NYÁRI,ŐSZI ELLÁTÁST BIZTOSÍTJA,DE TÉLEN ENÉLKÜL SÖTÉT, ÉS HIDEG LENNE ORSZÁGUNKBAN.

  Válasz
 27. Lajos Csizi

  a közép testű kiskutyám kb 15-20kg-os most február 11-én fialt mi max 4-5db kőlyköt vártunk lett 8 az atomerőmű miatt vagy sok sugárzást kapott?????

  Válasz
 28. Gyuri 66

  Na ez már megint valami unatkozó angol tudóscsoport igen-igen megalapozott blőd baromsága. Volt egy hasonló bárgyú városi legenda egykoron a rádió, televízió és mikrohullámú adóállomásokon dolgozó férfiak körében, miszerint a nemzőképességükre olyan hatással van az erős nagyfrekvenciás tér, hogy csak lányokat tudnak nemzeni. Miután ezt statisztikailag soha nem tudták kimutatni, az valószínűleg a sok jó szomszéd érdeme lehetett, magy marhaság volt az egész . Manapság riogatják az embereket a mobil telefon, a WiFi, a mikrósütő rákkeltő hatásával, ami szinte ki sem mutatható amellett a sugárzás teljesítménye mellett ami az adóállomásokon érte az adókezelőket.Ott bizony ha figyelmetlenül nyúltál egy fémtárgyhoz, akár 20-30cm. távolságból is a nagyfrekis áthúzás égési sérüléseket okozott, nem beszélve, hogy a villanykapcsolót hiába kapcsoltad lea lámpa vörösen izzott. Érdekes módon több évtizedes munkavégzés után sem volt több a daganatos megbetegadés, mint a könyvelők körében !

  Válasz
 29. Barnabás Hajzer

  Kedves Gyöngyi!
  Sajnos vannak még sötét foltok nálunk is. Ezeken Paks 2-3-4 sem segít.
  A franciáknál több, mint 50 atomerőmű üzemel.
  Valahogy nincs dögvész náluk.
  Én jártam a paksi erőműben, bizony , mint kicsit hozzáértő kijelentem, biztonságosabb akármelyik szén/olaj erőműnél. (ugye a kén, nehézfémek, stb.)
  Ismerem a rádioaktív “hulladék” problémáját. Pénz kérdése.
  Csak ne feletjsd el, a rádioaktiv bomlás vége – 26 ezer év az U235 felezési! ideje-, az ólom.
  A “kiégett” fűtőelemeket sajnos, a fegyveripar használja fel.

  Válasz
 30. Barnabás Hajzer

  Kedves Transformer!

  Más könyvből olvashattunk, de nincs igazad.
  Nézd meg a népesedési statisztikát a guglin.
  Mindig a lányszaporulat nagyobb, kivéve háborúk előtt.
  Nem tudom ki szabályozza, ki döntött így, de úgy tűnik, tudja mit csinál.
  (Nem hinném, hogy a DNS gondolkodik, vagy előre lát. Bár ki tudja?)

  Válasz
 31. almodhi1

  Finnországban, geológiai okokból, jóval magasabb a háttérsugárzás, mint pl. nalunk. Akkor ott kevesebb lány születik?

  Válasz

Hozzászólás írása