Transparency: A világ multijainak gazdálkodása totálisan átláthatatlan

Nagyon durva eredményekre vezető felmérést adott közzé a Transparency International. “Transparency in Corporate Reporting: Assessing the World’s Largest Companies” című friss anyagukban a világ legnagyobb transznacionális cégei közül 124-et vizsgáltak működésük átláthatósága szempontjából. (85 válaszolt teljes körűen.)

Az átláthatóságra jogi kötelezettségük is van, és saját reputációjuk miatt is érdekük. A KPMG szerint 93%-uk készít vállalati felelősségvállalási jelentést. Mindeközben működésük átláthatatlan.

A következtetéseket érdemes nekünk is továbbgondolnunk.

101 vállalat a maximálisan elérhető 10 pontból 5-nél kevesebbet kapott.

90 vállalat semmilyen adatot nem ad ki a külföldön fizetett adóival kapcsolatosan. Köztük rengeteg Magyarországon is jelen lévő multi. Ráadásul az Amazon, az Apple, a Google és az IBM még azt sem árulja el, hogy konkrétan melyik országokban működnek leányvállalatai… (Milyen országok lehetnek ezek?!)

65 vállalat nem hozza nyilvánosságra a politikai pártok felé irányuló adományait. (A többi is ad…)

Csak 45%-uknak vannak szabályai arra vonatkozóan, hogy nem adhatnak ajándékokat az üzleti ügyleteik elősegítése érdekében.

Milyen következményei vannak mindennek?

1.) A transznacionális cégek transzferárazása, a nyereség offshoreba menekítése standard gyakorlat. Nem marginális ügy, hanem mainstream gyakorlat.

2.) Erről az országok politikai elitjei tudnak. Viszont az átláthatatlan kampányfinanszírozási gyakorlatok miatt, és mivel ők a transznacionális szektor politikai adományainak kedvezményezettjei, nem tesznek ez ellen. Azaz a fejlett világ államai foglyul ejtett államok (state capture). Aki a hazai tulajdonú szektor által foglyul ejtett állam miatt aggódik, annak emiatt is aggódnia kell.

3.) Attól, hogy nem tudjuk, mennyi adóalapot veszít egy állam, attól ezt a problémát nem lehet félredobni azzal, hogy nincs róla információnk. Valószínűleg rendkívül nagy arányról van szó, olyan nagyról, amely szükségtelenné tenné a folyamatos megszorításokat, finanszírozhatóvá tenné a jóléti államot. A Tax Justice Network nevű respektált nemzetközi szervezet szerint Magyarországról 1989 óta a nemzeti adósságállomány két és félszerese folyt ki offshoreba. Az offshore áramlások mértékének megállapítása ma már tudományos folyóiratok témája a nyugati világban.

4.) A masszív transzferárazás miatt a GDP statisztikák is megbízhatatlanok. Mivel a GDP az egyes cégek hozzáadott értékének összege, ezért a gigantikus mértékű transzferárazás miatt a hivatalosan mért bruttó nemzeti össztermék is jelentősen eltérhet a valóságostól.

5.) A hazai bérek színvonalát a hazai termelékenység határozza meg. A termelékenység azonban a nemzetgazdaságban működő cégek hozzáadott értéke egy főre (vagy egy munkaórára) vetítve. Azaz ha a hozzaádott érték valójában sokkal nagyobb, akkor a termelékenységnek és a béreknek is sokkal nagyobbnak kellene lennie. És ez nem triviális mértékű különbség. Szlovéniában 20 százalékponttal magasabb termelékenység mellett dupla akkora bérek vannak, mint Magyarországon.

 

Ennyi, és nem kevesebb a Transparency International új, multikról szóló felmérésének a jelentése Magyarország számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 hozzászólás a(z) “Transparency: A világ multijainak gazdálkodása totálisan átláthatatlan” bejegyzéshez

 1. wallenberg8807

  A cionista Orbán-rezsim cenzúrája nem fogja tudni megakadályozni hogy a lakosság olvassa a kuruc.info-t, hiába adnak 40 milló forint gój adófizetői pénzt szélsőséges zsidó szervezetnek hogy az abból külföldön fizessen zsidó ügyvédeket a kuruc.info ellen. Ha a lakosság olvasni akarja, akkor olvasni fogja.

 2. kó pál

  Akkor a kormány megbukik.

 3. ,,TIBORC,,

  Az internet ilyen elterjedése korában,ez egy forradalmat robbantana ki!

 4. A Jó Meglepően Izmos Hercege

  lol kuckuc. Kár hogy hamarost vége lesz 🙂

 5. Garay

  A globalizáció során nagyobb hatalomra tettek szert a multinacionális nagyvállalatok, mint az egyes
  országok kormányai. A state capture már bekövetkezett, mert az offshore pénzek
  ellenőrizhetetlensége egyenes út a korrupcióhoz, és innentől kezdve a nagytőke
  érdekeinek megfelelő törvények születnek világszerte. Az így létrejött rendszer önfenntartó
  képessége rendkívül erős, nemzeti hatáskörben lehetetlen felszámolni.

  http://www.offshorenet.com/wp-content/uploads/2013/07/tax-havens_wealth-offshore.jpg

  Vajon az még demokrácia, amikor a nagyvállalatok adják a kormányt és írják a törvényeket?

 6. szofter

  “Azaz a fejlett világ államai foglyul ejtett államok.” És ezektől a foglyoktól hogy várjuk el, hogy ne csupán kiszabaduljanak a fogságból, hanem még jól meg is adják a magukét a fogvatartóknak?

 7. őpmacspöp

  Ugyan, a nagytőke globális hatalma és kormányok feletti érdekérvényesítő képessége csak összeesküvés elmélet 🙂

 8. hoci nesze

  A kutya ott van elásva, hogy az állam rátelepszik a gazdaságra. Van megoldás az offshore meg a korrupció ellen: az állam ne adóztassa meg szabályozza betegre a gazdaságot.

 9. Lajos Incze

  a multik korrupcióját a nemzetállamok korrupciója táplálja. mindaddig, míg a vállalatok nemzetköziek, az állmok meg nemzetiek ez így is marad.

 10. Jack Prince

  Ha feloldjuk a gazdasági és politikai hatalom szeparációjára irányuló jogszabályokat, akkor hirtelen elkezdenek adót fizetni, megszüntetik az offshore számlákat és nem fogják támogatni politikusok kampányait??????????????????????????

 11. Guest

  “Orosz Mihály Zoltánhoz köthető Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Simon Peresz izraeli elnök nyilvános önkormányzati szimbolikus felakasztása a településen.” – Akikkel már az ENSZ főtitkárának a hócipője is tele van és akikről már lassan a nemzetközi közsség normálisabb része (Pl Svédország) is kimondja, hogy háborús bűnöket követtek el. Háborús bűnök esetén ez egyáltalán nem túlzó reakció.

 12. lényeglátó

  Még nagyobb “balfácánok” lesznek! Még éhesebbek, privatizációs buliról lemaradtak! A vagyon újrafelosztásáért háború lesz!

 13. Gergely Kóródy

  kéne csinálni egy ilyen államközi szervezetet, ahol harmonizálják a gazdasági jogot és az adókat, kezdetben pl európai szinten.

 14. Gergely Kóródy

  Transzparencia és részvétel kérdése, mekkora befolyása van egy államra a polgárainak. Az előbbit lehet követelni, az utóbbit meg lehet tenni. Ennek a kultúráját és tömegessé tételét nem lehetetlen kialakítani, mégha nem is azonnali hatású folyamat.

 15. vv nikolász

  Jalil, remélem, biztonságban élhetsz majd, bárhol is leszel.

 16. Balogh Balázs

  cigánysajnáltatás a köbön.

 17. Gini Papp

  Jalil, a Te Istened óvjon benneteket az utatokon és leljetek végre békére!

 18. andi

  Azt kérem Istentől, hogy vigyázzon rád és mindenkire akik ezekből a földi poklokból menekülnek!

 19. kocsmáros60

  Egyes románok meg állítólag Csaocseszkut siratják… Mi se ezt vártuk a Kádár korszak után …Rendesen átvert bennünket a nyugati nagy testvér ..

 20. anti-agitprop

  Nem szabadna egy embernek se átélnie azokat a dolgokat, amik az interjúban szerepelnek.
  De…
  Adott ország népe brutálisan gyilkolni kezdi egymást, és megint mások a hibásak? Adott ország népének vállán egy gramm felelősség se nyugszik? Sőt, még visszasírja a kedvesvezetőt, aki megjelent fegyveres kísérettel, és kisétált ~100 gyilkossal?
  Sajnálom, hogy az illető annyi mindenen keresztül ment, de az nem mentség a hülyeségre.

  Kedves Szerző, ezt tán nem merted feszegetni az interjúban?

 21. Bálint László Hatfaludy

  Lehet, hogy nagyon hülye vagyok, de nem tudok arról, hogy Szaddam Husszein 10.000 amerikai halálát szervezte volna meg. Tudok/hallottam/olvastam saját népe (igazából nem büszke arabok, csak maguknak mindig országot követelő javíthatatlan kurdok/micsoda különbség!!/) ellen bevetett harci gázról, meg az Irán-Irak konfliktusban elesett katonákról -,iráni oldalon mártírhalálra biztatott gyermekkatonákról is- de akkor még Sz.H. jó fiú volt az USA szemszögéből.Az Egyesült Államokat sosem érdekelte a halottak száma (kivéve ha amerikaiak haltak meg, de ez is csak inkább propaganda kérdésként) de a a XX. század kezdetétől fő játékos a világpolitikában.Igaz, ez nem mindenki előtt volt világos. Csak a szuezi válság idején vált nyilvánvalóvá Párizs és London számára, hogy legfeljebb másodhegedűsök lehetnek..

 22. kocsmáros60

  Nem egészen így gondoltam , de a “nagytestvérek ” az egész világot megpróbálják átverni és rabszolgává tenni …Sőt még egymást is ..ww dizel autó botrány ..

 23. kocsmáros60

  Tulajdon képen igazad van ..Mi akartuk a renszerváltást ,a kapitalizmust ,. Mostmár tudjuk hogy nem ilyen lovat akartunk

 24. Wendriner Piroska

  Összefoglalom: az iraki emberek gyilkolják egymást, az iraki emberek elrabolják, megzsarolják, felrobbantják egymást, de az USA a hibás, mert a háttérben kilopja az olajat. Mindenért az USA a hibás, ha Ahmed felrobbantja az óvodát, ha Juszuf késsel támad a szomszédjára, ha Ali megveri az asszonyt, az mind-mind az USA hibája.

 25. Márcziusi Ifjú

  Tetszik a neved.

 26. Márcziusi Ifjú

  Nem úgy, mint az oroszok, igaz? Tulajdonképpen erre akartál kijukadni pribék, az oroszok sokkal frankóbbak mindenben. Mennyi a fizu?

 27. szerintem

  Nem tudom az feltűnt-e, hogy az interjúalany kurd és az arabokról beszélt. És él még egy pár nemzetiség a közel- és közép-keleten akik ölik egymást. Ha mondjuk itthon akarnád elképzelni fogd fel úgy, mintha magyar-cigány háború lenne, nem magyar-magyar.

  Ritkán van az, hogy egy konfliktusban kizárólag egy fél okolható. De ha egyszer az USA a háborúival destabilizál egész régiókat amelyek totális káoszba fulladnak én nem azt a népet fogom hibáztatni akit háborúba sodortak (ha már itt tartunk Saddamot is a CIA képezte ki).

  Nekem egyáltalán nem az jött le az interjúból, hogy “visszasírja a kedvevezetőt”, hanem egyszerűen megállapított egy nyilvánvaló igazságot: a káosznál bármi jobb, még a szar de stabil rendszer is mint pl. Saddamé.

 28. Bálint László Hatfaludy

  Én úgy olvastam -nem is olyan régen, egy még az MSZMP országlása alatt kiadott, majd röviddel a kiadás után bevont és bezúzatott- könyvben (és nem részletezem, hogyan sikerült elolvasnom, mert az külön érdekes sztori lenne) hogy a 30′-as évek moszkvai perei között a Zinovjevék elleninek a fő oka volt, hogy arra az álláspontra jutottak, hogy a moszkvai kommunista kísérlet több okból egy rákos daganat-szerűség, amit hagyni kell elpusztulni. Ergo: a szocializmus építése vakvágány, Az USA mint a kapitalista világ vezető hatalma, mindig tudatosan és kőkeményen képviselte az állami érdekeit, és ennek pragmatikusan alárendelte, hogy mit/kit szeret/utál.
  Egyébként már a nagy brit politikus is megmondta anno hogy “Angliának nem barátai, csak érdekei vannak”. Szerintem egyébként minden sikeres ország így viselkedik.A Szovjetunió több okból elvesztette- szerencsénkre nem egy nukleáris világháborúban -.az USA-val vívott versenyt, szétesett, az ex- CCCP Moszkva már nem vezető világhatalom, még ha Putyin próbál valahová visszakapaszkodni, akkor sem. Hogy mivé fejlődik a világ a túlnépesedés, környezetszennyezés, a Föld teherbíró képességének a kizsigerelése stb. árán nem tudom, de nem is fogom tudni befolyásolni, de elég sokat megérve és sokból kiábrándulva, kissé rezignáltan figyelem az eseményeket.Ami a fizut illeti, sajnos nem annyi mint hőn szeretett Helyesen Író Pali bácsinkké, vagy Vitatottan Tömeggyilkos Béla bácsinkké, de elég jól megvagyok belőle

 29. Bálint László Hatfaludy

  Azért gondolom a Kommunizmus Csodálatos Világával is valahogy így jártunk. Hiába, jó pap holtig tanul, igaz, sokszor a saját kárán..

 30. Bálint László Hatfaludy

  Hát, azért én nem fogalmaznék ennyire SZABAD NÉP stílusban (igaz,
  a “láncos kutya “korszakban kissé keményebben írtak a sajtómunkások), de ironikus megjegyzésként jó volt olvasni,

 31. Bálint László Hatfaludy

  Szerintem azért nem feszegette, mert akkor esetleg nem engedi át a Szerkesztőség a cikket és ha nincs honorárium és akkor éhezés jön

 32. anti-agitprop

  Nem tűnt fel, és annyira nem is tartom lényegesnek. Ha netán kitörne egy magyar-cigány polgárháború, azért se az oroszokat hibáztatnám, akármennyire is esetleg ők pénzelték a dolgot a szélsőjobbon keresztül. Illetve, de, mivel ott az lenne a cél, őket is. De nem kizárólag.

  Miért nem azt a népet hibáztatod, amelyik háborúzik? Ráadásul saját magával…
  Az első világháború is az egy szem gyilkos hibája, aki megölt egy uralkodót, és destabilizálta a régiót? Nem a háborúra éhes csoportoké, akik ugrottak a konfliktusba amint lehetőség volt rá?

  (Ha már itt tartunk, láttam ezt már párszor kommentekben. Ezt úgy írod(/játok), mintha saddam-ot ártatlan tinédzserként ismerte volna meg a CIA, és ők faragtak volna belőle veszélyes tömeggyilkost. Holott nekem sokkal inkább az jön le a dologból, hogy egyszerűen segítettek neki megdönteni az előző diktátort, és ehhez kapott egy kéthetes gyorstalpalót, hogy lehetőleg ne ölesse meg magát a puccs előtt…)

 33. anti-agitprop

  És ez mitől kizárólag nyugati, és nagytestvér?
  Ugyanez történt itthon kicsiben a brókerbotrányokkal pl.
  Nem világszintű összeesküvés ez, egyszerűen egy mamutcégen belül volt 10-20 ember, akik úgy érezték megúszhatják, ha szarabb minőségű terméket sóznak a vásárló nyakába, mint amit ígértek.
  Idáig megbíztak bennük a vásárlók, majd most tanulunk belőle, és jobban megnézzük mit veszünk.
  Nem igazán értem miért elfogadhatóbb kádártól ha azt mondja, hogy te jól élsz, de nem mehetsz ki nyugatra megnézni, hogy valóban így van-e…

 34. Bálint László Hatfaludy

  Már írtam valahol, hogy az USA- meg minden igazi ország. a saját érdekei szerint politizál.Nincs számára valójában jó vagy rossz fiú, csak, az a kérdés, hogy az adott pillanatban(esetleg középtávon) szükség van az illetőre vagy sem. Persze vannak elvek is, de azokkal meg csínján kell bánni.Mindig lehet kompromisszumokat kötni és meg is indokolni.

 35. kocsmáros60

  Igazad van de egészen mást látunk / mutattak nekünk / 1989-ben Bécsben , Ausztriában mint nekünk hozott a “”rendszer váltásnak nevezett ” gazdasági , idológiai váltás ..Ha meg kimész nyugatra jól élni hamar rá jössz hogy Te is csak egy bevándorló vagy odakint és úgy is kezelnek ..

 36. hambig

  Nem szeretik a feketét? Maguk is inkább arra hasonlítanak, mint a fehérre.
  Ezek is olyan hülyék , mint a hazai rokonaik.

 37. Klára Kabai-tóth

  Jobb lenne felvenni valami ruhafélét! Úgy okosabbnak lehet látszani!

 38. Dirk

  Nálunk rosszabb a kivándorlási helyzet, mert mindenki szabadon mehet nyugatra.

 39. Gáborné Haraszti

  A falu bikája kifejezés, nem egy pozitív kifejezés, ez egy gúnyos megjegyzés, amit ráragasztanak a háta mögött a nagyon harsány, nagyon is a dominanciáját hangsúlyozni akaró, de igazi erővel nem rendelkező fiatalra, akit nem tisztelnek, de szeretné, hogy tiszteljék! A falu bikája kifejezésről Gulyás Márton jut eszembe. Semmi eredmény, csak magamutogatás. A balliberális és a falu messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Önökből süt, hogy nem értik és lenézik a falut, a vidéket…

 40. Sötétség

  Mondhatnak magukról mindent csak egy a baj, ilyen fizetőeszköz nincs.
  Tehát szart sem ér.

 41. pocaklakó

  A falu bikaja az a ferfi volt aki az osszes not megdugta akit csak tudott. Ezt esetleg hasznalhattak pejorativen is.
  Kb ennyit tetszik erteni a VIDEKBOL.

 42. Gáborné Haraszti

  🙂 Ezt csak pejoratívan használták…és nem, nem kellett hozzá ezt tenni, elég volt híresztelni… nem tetszik érteni semmit a vidékből…

 43. rizla

  akárhogy nézem, ez a cím hatalmas faszság. függetlenül a fidesz faszságától.

 44. pocaklakó

  Videki vagyok jomagam is. Ha ugy erzi, hogy ont,vagy kornyezetet valakik nem ertik, hat segitsen nekik.
  Gulyas Martonek pont ezen dolgoznak a hirek szerint.
  Ideje lenne vegre befejezni az arokasast.

 45. Vidéki

  Vágó: “Csak a gyenge és kishitű hirdeti magáról, hogy erős és büszke.”

  Tetszik érteni magyarul?

 46. AZ

  Tudtommal a melegek elnyomottnak érzik magukat, kisebbségi érzésük van, ezért vonulnak.

 47. Pál Ambrus

  Jó nagy paraszt lehetsz ahogy kiveszem ,ha vidéki ha nem !

 48. Pál Ambrus

  Ez is igaz, de attól a nagy geci még nem lessz kissebb fasz a plakátjai által !

 49. Vidéki

  Valójában nagyon is büszkék, ezért provokálnak másokat azzal, hogy meleg módra nemi aktust imitálnak a teherautó platóján, kezükben Bibliával és rózsafüzérrel, valamint nagy plakátokon hirdetik, hogy “Jézusnak is két apja volt”!

 50. Tamás Bodor

  Az egész egy faszság, nem csak a cím!

 51. Tamás Bodor

  Igazat szóltál!

 52. Imre Hegedűs

  Nem lehetne vagdalkozás helyett a cikk témájához hozzászólni? Vajon rajtam kívül minden hozzászóló szerint a cikken kell elverni a port?

 53. AZ

  Ja, bükszék, mint viktor táblái.

 54. Gáborné Haraszti

  Sajnos nem vagyok nagy paraszt! Talán, ha a nagyapám földjeit nem apasztják el a kommunisták, akkor az lehettem volna, de ez már sosem fog kiderülni!

 55. Imre Hegedűs

  Ön szerint normális hogy ilyen reklámmal szórják tele az országot – az ön pénzén is?

 56. Tamás Bodor

  Az enyémen biztos nem! Mondtam azt, hogy normális? A cikkre reagàltam!

 57. Imre Hegedűs

  A cikk arról szól – hogy erre a plakátkampányra sincs szükség.

 58. KL

  – Magyarország = a volt Magyar Köztársaság, amit népszavazás, közmegegyezés nélkül a fidesz önhatalmúlag, azaz Alkotmány ellenesen megdöntött,
  – az új Alaptörvény alapján, amit önkényesen fabrikált “sziklaszilárdságúra” s tényleg, mert az eideig csak 6-szor változtatták meg a fiúk szintén önkényesen.

  – Magyarország nem erős, mert a csődközelből húzták ki, az elsíbolt nyugdíjvagyon egy részével, amelynek másik része ismeretlen helyeken landolt.

  – Magyarország egyáltalán nem büszke, legfeljebb Mészáros Lőrinc, aki egy év alatt 100 milliárddal növelte vagyonát, miközben 4 millió ember nyomorog, 700 000 elvándorolt pedig nem akar nyugdíjat fizetni szüleinek, és nem akar éhendögleni se.

 59. KL

  Itt már látható, hogy nemcsak a földvagyont apasztják el, hanem az egész országot, mint vagyont a saját zsebülbe tömködik. Elapasztják az oktatást, az egészségügyet, és mindent. A középosztályt leírták. A nyugdíjakat megnyirbálták. A rezsinövelést beadták, mint megtakarítást. Látható, hogy ez egy maffiaállam. Lesz egy király, az udvartartása, és lesz a szolganép. Ezért kellett a köztársaságot önkényesen annihilálni.

 60. Gáborné Haraszti

  A tények nem azt mutatják! A balliberális oldal képtelen alkalmazkodni ahhoz állapothoz, hogy az internet elterjedésével nem hazudhatnak azt, amit akarnak. Ez az ország nem a gyenge gazella, mind ami 10 éve volt. Akkor most két eset van. A. ez az állítás, hogy mindent ellopnak, nem igaz.
  B. Olyan ügyesek, hogy a lopás mellett is jól teljesítenek.
  Bármelyik is az igazság, egyik sem érv a kormány ellen. Abba lehet hagyni a hazudozást, nem vezet sehová és pont emiatt a hazudás miatt kellenek plakát kampányok.

 61. Földlakó

  Magyarország sajnos hanyatlik,de egy fidiótának felesleges ……..
  Versenyképességi rangsor.
  A 263 régióból ezeket a helyezéseket
  érték el (zárójelben a 2013-as helyezés):

  Közép-Dunántúl: 205. (192)

  Nyugat-Dunántúl: 207. (189)

  Dél-Alföld: 224. (220)

  Dél-Dunántúl: 227. (219)

  Észak-Magyarország 231. (218)

  Észak-Alföld: 232. (231)

 62. Nemes 49

  tévedés, éppen az volt, hogy akkor még létezett magyar ellenőrző szerv amelyik komolyan vizsgálta a kifizetéseket! Majd az orbán maffia a hatalomra kerülése után ezt a szervezetet felszámolta és inkább csak a lehívható pénzek töredékét hívta le! Majd amikor már biztonságban érezték magukat és saját embereikből álló szervezet írta ki a pályázatokat, no akkor már lényegesen több pénzt hívtak le, ami persze az orbán maffia zsebében kötött ki és csak a töredéke került valóban az ország polgárainak érdekében elvégzett befektetésekbe! Tehát egy picit fordítva ülsz te azon a dakota lovon!

 63. Nemes 49

  én úgy hívom a viktort, hogy a Kárpátok II. Géniusza és azután azt kívánom neki, hogy mihamarabb úgy végezze mint az első! (megvan a videofelvételem arról a tárgyalásról, majd a kivégzésről és szeretném a következőt is rögzíteni az utókor tanulására!)

 64. Peter Götz

  még mindig bűnözők vezetik az országot,élükön a Don -nal,mint tudjuk a család előnyt élvez Magyarországon,pont úgy mint Szicíliában !!

 65. wereko

  Mondta drágabolgárúr valahol.

 66. wereko

  Vecsési számlagyárra emlékszel még ?

 67. Nemes 49

  nem tudom, hogy Bolgár úr mit mondott, vagy egyáltalán mondott-e ilyesmit, ugyanis ezt a tényt nem tőle tudom, de ha mégis tőle hallottam volna, akkor elmondhatom neked: ezerszer inkább hiszek Bolgár úrnak, mint bármelyik orbánista talpnyalónak, akik naponta ezerszer hazudnak. Persze tudom, neked a Bolgár úr az aki hazugságokat terjesztett. Legyél boldog ebben a tudatban, de egyszer még eljön az az idő amikor kiderül, hogy az a hülye (mármint én) tényleg igazat mondott, igazat írt le.

 68. Deák Ferenc

  Már BÁNHORVÁTI településen is ideje lesz az elszámolással

 69. gmihaly

  Ingoványosodik ez az OLAF-Elios-ügy, jól belegabalyodtatok, mondhatom!

 70. zounok

  Érdekes, hogy a burgenlandi magyaroknak nincs igénye a magyarországi belügyekbe való beavatkozásba. Ők jól élnek, nincsenek rászorulva, hogy eladják a szavazataikat.

 71. zounok

  Remélem, Románia szavazati jogot ad még több, Moldovában élő románnak. Jelenleg százezer ilyen kettős állampolgár van. Össze lehet ott még szedni – a mindenkori egyházak erre kapható képviselői segítségével – még vagy ötszázezer szavazatot. Szét kell szórni köztük némi készpénzt. Akkor majd megtudjátok, milyen az, ha hozzá nem értő ugat bele az életetekbe. A csalánt mindenki a magáéval, ha szabadna kérni.

 72. Zoltán Böröcz

  Sajnos igaz,hogy fiataljaink és aki még teheti elmenekült ov. és bandájának elnyomása elől! És a felmérések szerint a végzős diákok 40%-a biztosra nyilatkozta,hogy elhagyja az országot! Ugyanennyi gondolkodik rajta! Érdekes módon ŐKET miért nem hívják haza a “bégető menetre”!? És a külhoni szavazásukat sem könnyítik meg!!! ŐK NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK???? Sokkal több joguk LENNE mint a keletről érkezetteknek!!!!

 73. helena bu

  Teljesen egyet értek veled sok mindenben azt hiszem mondanom sem kellene, de akik szintén magyarok és azok is voltak és újra felvették a magyar állampolgárságot, ők miért nem lehetnek a meghívottak között? Azt hiszem valahol már leírtam, ezek a szerencsétlen emberek nem önszántukból lettek román kárpátaljai, szlovák, szerb és lehetne sorolni államokhoz csatolva. Ezt is a politika tette velünk, mint minden mást ami rossz. Az emberiség nem erre lett teremtve mégis ezt kell megélnie. Ne keverd össze kérlek azokkal akik külföldön vannak, mert ők ha okosak haza jönnek és itthon szavaznak, mert ott hiába adják le szavazataikat, az nem biztos hogy az érkezik ide hazánkba. Én erről azt gondolom, a magyar a magyart nem különböztetheti meg, már így is nagyon kevesen vagyunk.

 74. helena bu

  Én vitába szállnék veled ugyanis nem csak Orbántól menekülnek, ez nem az ő ideje alatt kezdődött ha még vissza tudsz emlékezni. Gyurcsánynak tették fel a kérdést miért nincsen munka miért nincsen kenyér, ő erre mit mondott, el lehet menni, na akkor mentek 100 ezrével el a fiatalok és idősebbek is lehet utána nézni, ekkor mentek el a jó orvosaink mérnökeink. A történelmi hátrányunk a mindenkori politikusainknak köszönhető :((. Erre pedig a válaszom annyi, a politikát nem Isten ajándékozta a világnak. A politika a sátán műve, ezért nem kell rágódni ezen, amíg ő uralkodik a világban, addig mindig ezt fogjuk kapni, és nem kell ócsárolni, sem Gyurcsányt sem Orbánt és itt is lehetne még sorolni neveket, de nincsen értelme, mert mi meg esszük egymást ő pedig dörzsöli a tenyerét és a pokolig ér a vigyora, kacaja. Tehát lehet tanulni magyaroknak és az egész világnak.

 75. imi

  Azért nézz utána pontosan hogy hol , kiknek és milyen szövegkörnyezetnem mondta ezt a Ferkó. Amiről te írsz az már egy mende-monda.

 76. Józsi

  Viszonylag kevés olyan van Mo.-n. Ellenben például a Moldovai köztársaságban már elég sokan vannak, és igen oda mennek is kampányolni. Hogy az egyéb “kedvezményekről” ne is beszéljek ….

 77. István Tamasi

  Azok az agyatlan birkák akik hatalomban tartják a fideszmaffiát amelyik tönkre teszi Magyarországot. Már a gyerekeink és unokáink jövőjét rabolják. Igen, itt élek és én és az összes ismerősöm ezt látja ezt tapasztalja. Te biztosan élvezed hogy a csúti suttyó belesz.rik a szádba miközben meglop, kirabol.

 78. István Tamasi

  Ugyan mit szóltak volna az erdélyi magyarok ha Magyarországról mentek volna emberek szervezetten /fizetett kirándulásra/ Ceausescut támogatni?

 79. István Tamasi

  Hála a csüngőhasú disznónak és fideszmaffiájának már többtízezer migráncsot engedett be. PLUSZ többezer orosz kémet és bűnözőt is beengedett /moszkvai vízumgyár/ és többezer ukrán bűnözőt könnyített-gyorsított eljárással honosított /adott nekik magyar állampolgárságot!

 80. helena bu

  Nem mende- monda, mert az ő lapjuknak az újságírója készítette vele akkor az interjút, ha jól emlékszem az elnöki irodájába. De teljesen mindegy mit hiszel, mert akkoriban hagyták el legtöbben az országot a fiataljaink, mert csődbe vitte az országot és ezért mentek el annyian. Azt hiszem én is elmentem volna mindenestől, ha ő marad tovább. Az ő ideje alatt, ha a másik hazámból nem segítettek volna, akkor nekem is el kellett volna mennem. Nem kell mosdatni a szerecsent mert úgy is fekete marad, ezért a víz pazarlás lenne.

 81. imi

  Nem egészen az volt az interjú, egyébként a csőd is odébb voltDe hát ez olyan orbány mese.És azt azért nem illik elfelejteni, hogy előtte orbány kúrmány volt amikor is elég szépen kifosztották a pénzeket, mint mindig azóta is. Arról nem is beszélve, hogy mindössze az orbány kúrmánynak volt/van abszolút többsége . 2010 előtt is ahol tudta akadályozott mindent mert nem ők voltak a hatalmon.nem azt nézték, hogy jó vagy nem jó hanem azt hogy ellentmondjanak. És mikor hatalomra kerültek akkor sok esetben rögtön mást mondtak mint előzőleg. A fidesz székház eladása óta lop és hazudik a helyi mini duce. Kezd is hasonlítani rá. Püffedt és kerekedik a feje meg ordibál egy fojtában.

 82. Balázs István

  Csaba de buta vagy mint magad !! A fideszbe minden rendbe van te nagyökör !! Csak nögnöd kellene honnan tájékozódsz a WC- s nénitől

 83. Szintagmaar

  Az erdélyiek nem magyarok, hanem erdélyiek. Elszívják az erőforrásainkat, semmit nem adnak, de belepofáznak az életünkbe. Gazdasági migránsok.

 84. Kati Oláhné

  Mi van rendben a fideszbe !!!

 85. OKI

  “……Gyurcsánynak tették fel a kérdést miért nincsen munka miért nincsen
  kenyér, ő erre mit mondott, el lehet menni, na akkor mentek 100 ezrével
  el a fiatalok és idősebbek is lehet utána nézni, ekkor mentek el a jó
  orvosaink mérnökeink….”
  .
  Te tenykeg ENNYIRE OSTOBA vagy??????
  Vedd mar magadnak a faradsagot es tajekozodj a VALOSAGROL IS !!!!!

 86. OKI

  Pedig meg a valsag is akkor volt!

 87. OKI

  “…..bár ki lesz a vezérünk….”
  Hat ez az! Nektek VEZER KELL, mert olyan ostobak vagytok, hogy magatoktol keptelenek vagytok gondolkodni.
  Mint a debilek, csak szajkozzatok KRITIKA nelkul , amit a szatokba ragnak.

 88. OKI

  Nem migransok, szar alakok!

 89. István Tamasi

  Ha már marhaságot emlegetsz: sajbnos még mindig van kb 1,5 millió agyatlan aki bedől a csúti suttó hazaáruló marhaság szintű hazugságainak.

 90. kajla

  aha, olyanok mint a kedves vezetője

 91. István Tamasi

  Akik külföldön keresik a boldogulásukat gazdasági kényszerből teszik és annak a gazdasági kényszernek a fő okozója a fideszmaffia élén a sámlicézárral.

 92. Sándor Németh

  Ez nem az ő hibájuk!
  Ezt kérd számon a “g”-n és bandáján!
  És hogy nem magyarok??
  Meglátszik hogy sosem jártál Erdélyben!
  Nekik sokkal többet jelent a magyarságuk mint nekünk!
  Ezért megvezethetőek!
  És ezt a “‘g” és bandája ki is használja!

 93. helena bu

  Ahogyan olvasom a hozzászólásodat nem is gondoltam volna mást rólad, csak annyit, hogy “fideszmaffia”, én pedig azt mondom neked, hogy a gazdasági válságot a te kormányod okozta az országnak, és még meg is mondta, ” ellehet menni”, emlékszel még erre, mert én igen, na akkor ment el rengeteg ember az országból és azért mert kenyér nem volt a családoknak. Akik a Fiszed kormányzása alatt mentek el, azok azért, mert gondolnak a jövőre, ha egyszer vissza tér ” remélem soha” a te jóságos kormányod, legyen kenyér és hús az asztalon. Most viszont a Fidesz alatt mindenkinek van munkája kenyere, és otthona.

 94. Szintagmaar

  Leszarom a magyarsagukat. Csak addig szamit nekik, amig itt elonyoket tudnak vele kicsikarni.

 95. István Tamasi

  Vagy a memóriád szelektív vagy a társadalmi-gazdasági informáltságod erősen hiányos: A 2008-as válság egy világválság volt ami az USA-ban kezdődött és elkerülhetetlenül begyűrűzött egy olyan pici országba mint a mienk függetlenül attól, hogy ki volt akkor kormányon.
  A memóriád azért szelektív, mert én soha nem mondtam a coclib kormányra, hogy jóságos valamint azért is, mert a fideszmaffia elqrmánya alatt egyre több az éhségtől az iskolapadból kiájuló magyar gyerek. A fideszmaffia különféle statisztikai és egyéb trükkel állítja elő azt, hogy “mindenkinek van munkája” ami egyébként egy ordas hazugság.

 96. helena bu

  Na amiket most itt a fideszre írtál le, azt szépen levetted a Gyurcsány kormány terhéről. A világválságot csak itt lehetett mélyen érezni, a család tagjaim több országban élnek, sehol de sehol nem érezték. Munkát nem adott senkinek Gyurcsány kormány, a devizahitelekre meg rá beszélte az országot, miközben nem volt fedezet, azóta szinte mindenki el veszítette az otthonát. Akkor volt igazán éhség, senki nem tudta fizetni a rezsit. Millióknál volt kikötve a közmű, te hol éltél akkor? Még nincsen mindenkinek munkája, de a többségnek már van, ja és ha van szakmád ezer munkahelyből válogathatsz. Ma csak az a gyerek esik ki a padból, ahol a szülők nem törődnek a gyerekekkel, tőlük viszont már rég el kellett volna venni, nagyon sokan várnak gyerekre, ott biztosan gondjuk lenne viselve.

 97. István Tamasi

  Nem tudom merre élnek a családtagjaid de nem is érdekel. Hogy világválság volt 2008-ban az tény.
  A devizaalapú /és nem deviza/ hitelt a csúti suttyó első elqrmánya találta ki és a hitelesek gondjait bajait a második elqrmánya okozta, addig a devizaalapú hitelesek vigyorogtak mint a tejbetök, azt hitték hogy fineszesebbek voltak a bankoknál és kisebb kamatot fizetnek mint a forinthitelesek. Bárki megnézheti az MNB oldalán, hogy mikortól – 2010 szeptember-október – szállt el a forint árfolyama miközben a sámlicézár maga ismerte el – persze külföldön, mert itthon össze-vissza hazudozott a keményen dolgozó kisembereknek – hogy a válságból kivezetett országot vett át.
  Nyilván elhiszed, hogy 49 ezerből is meg lehet élni.
  Ne olyan gyerekre ácsingózzál akinek van/nak/ szülei. Van elég tényleges árva a gyerekotthonokban azokból magadhoz vehetsz annyit amennyit csak akarsz.

 98. Csaba Mészáros

  Lassan írom, hogy megértsd BOZGOR. Takarodj vissza Romániába és ne szólj bele más dolgába. Semmi keresnivalód nincs Magyarországon. Vonulgatni húzz Bukarestbe, az való neked.

 99. Vidéki

  1. “a megújuló erőművek egy bizonyos időtartamig a piacinál magasabb áron adhatják el az általuk termelt áramot,”
  Mit tetszenek gondolni, milyen irányban befolyásolja ez a nemes gesztus a lakossági áramárakat?

  2. “Így összesen 1917 darab, 930 MW összkapacitásnyi naperőműre vonatkozó engedélyt nyálaztunk át.”

  Mit tetszenek gondolni, a beépített naperőmű kapacitás mekkora villamosenergia termelést realizál majd?
  A napenergia Németországba 2015-ben a sorban a hatodik volt, s a beépített 40,41 gigawatt kapacitással szemben 37,6 terawattóra termelés állt.

  Egy évben 365*24=8760 óra van.

  Ha a beépített kapacitás minden órában működne, akkor a 40,41 gigawatt kapacitás 353992 gigawattóra elektromos energiát termelt volna.

  Ehhez képest csak 37,6 terawattóra, 37600 gigawattóra termelés valósult meg, vagyis áramtermelési potenciálnak mindössze 10,62 %-a lett kiihasználva.

 100. János Parajdi

  Ezeknek mondhatod…

Hozzászólás írása

A hozzászólás beküldéséhez bejelentkezés szükséges.