Transparency: A világ multijainak gazdálkodása totálisan átláthatatlan

Nagyon durva eredményekre vezető felmérést adott közzé a Transparency International. “Transparency in Corporate Reporting: Assessing the World’s Largest Companies” című friss anyagukban a világ legnagyobb transznacionális cégei közül 124-et vizsgáltak működésük átláthatósága szempontjából. (85 válaszolt teljes körűen.)

Az átláthatóságra jogi kötelezettségük is van, és saját reputációjuk miatt is érdekük. A KPMG szerint 93%-uk készít vállalati felelősségvállalási jelentést. Mindeközben működésük átláthatatlan.

A következtetéseket érdemes nekünk is továbbgondolnunk.

101 vállalat a maximálisan elérhető 10 pontból 5-nél kevesebbet kapott.

90 vállalat semmilyen adatot nem ad ki a külföldön fizetett adóival kapcsolatosan. Köztük rengeteg Magyarországon is jelen lévő multi. Ráadásul az Amazon, az Apple, a Google és az IBM még azt sem árulja el, hogy konkrétan melyik országokban működnek leányvállalatai… (Milyen országok lehetnek ezek?!)

65 vállalat nem hozza nyilvánosságra a politikai pártok felé irányuló adományait. (A többi is ad…)

Csak 45%-uknak vannak szabályai arra vonatkozóan, hogy nem adhatnak ajándékokat az üzleti ügyleteik elősegítése érdekében.

Milyen következményei vannak mindennek?

1.) A transznacionális cégek transzferárazása, a nyereség offshoreba menekítése standard gyakorlat. Nem marginális ügy, hanem mainstream gyakorlat.

2.) Erről az országok politikai elitjei tudnak. Viszont az átláthatatlan kampányfinanszírozási gyakorlatok miatt, és mivel ők a transznacionális szektor politikai adományainak kedvezményezettjei, nem tesznek ez ellen. Azaz a fejlett világ államai foglyul ejtett államok (state capture). Aki a hazai tulajdonú szektor által foglyul ejtett állam miatt aggódik, annak emiatt is aggódnia kell.

3.) Attól, hogy nem tudjuk, mennyi adóalapot veszít egy állam, attól ezt a problémát nem lehet félredobni azzal, hogy nincs róla információnk. Valószínűleg rendkívül nagy arányról van szó, olyan nagyról, amely szükségtelenné tenné a folyamatos megszorításokat, finanszírozhatóvá tenné a jóléti államot. A Tax Justice Network nevű respektált nemzetközi szervezet szerint Magyarországról 1989 óta a nemzeti adósságállomány két és félszerese folyt ki offshoreba. Az offshore áramlások mértékének megállapítása ma már tudományos folyóiratok témája a nyugati világban.

4.) A masszív transzferárazás miatt a GDP statisztikák is megbízhatatlanok. Mivel a GDP az egyes cégek hozzáadott értékének összege, ezért a gigantikus mértékű transzferárazás miatt a hivatalosan mért bruttó nemzeti össztermék is jelentősen eltérhet a valóságostól.

5.) A hazai bérek színvonalát a hazai termelékenység határozza meg. A termelékenység azonban a nemzetgazdaságban működő cégek hozzáadott értéke egy főre (vagy egy munkaórára) vetítve. Azaz ha a hozzaádott érték valójában sokkal nagyobb, akkor a termelékenységnek és a béreknek is sokkal nagyobbnak kellene lennie. És ez nem triviális mértékű különbség. Szlovéniában 20 százalékponttal magasabb termelékenység mellett dupla akkora bérek vannak, mint Magyarországon.

 

Ennyi, és nem kevesebb a Transparency International új, multikról szóló felmérésének a jelentése Magyarország számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 hozzászólás a(z) “Transparency: A világ multijainak gazdálkodása totálisan átláthatatlan” bejegyzéshez

 1. wallenberg8807

  A cionista Orbán-rezsim cenzúrája nem fogja tudni megakadályozni hogy a lakosság olvassa a kuruc.info-t, hiába adnak 40 milló forint gój adófizetői pénzt szélsőséges zsidó szervezetnek hogy az abból külföldön fizessen zsidó ügyvédeket a kuruc.info ellen. Ha a lakosság olvasni akarja, akkor olvasni fogja.

  Válasz
 2. kó pál

  Akkor a kormány megbukik.

  Válasz
 3. ,,TIBORC,,

  Az internet ilyen elterjedése korában,ez egy forradalmat robbantana ki!

  Válasz
 4. Garay

  A globalizáció során nagyobb hatalomra tettek szert a multinacionális nagyvállalatok, mint az egyes
  országok kormányai. A state capture már bekövetkezett, mert az offshore pénzek
  ellenőrizhetetlensége egyenes út a korrupcióhoz, és innentől kezdve a nagytőke
  érdekeinek megfelelő törvények születnek világszerte. Az így létrejött rendszer önfenntartó
  képessége rendkívül erős, nemzeti hatáskörben lehetetlen felszámolni.

  http://www.offshorenet.com/wp-content/uploads/2013/07/tax-havens_wealth-offshore.jpg

  Vajon az még demokrácia, amikor a nagyvállalatok adják a kormányt és írják a törvényeket?

  Válasz
  • őpmacspöp

   Ugyan, a nagytőke globális hatalma és kormányok feletti érdekérvényesítő képessége csak összeesküvés elmélet 🙂

   Válasz
  • Gergely Kóródy

   Transzparencia és részvétel kérdése, mekkora befolyása van egy államra a polgárainak. Az előbbit lehet követelni, az utóbbit meg lehet tenni. Ennek a kultúráját és tömegessé tételét nem lehetetlen kialakítani, mégha nem is azonnali hatású folyamat.

   Válasz
 5. szofter

  “Azaz a fejlett világ államai foglyul ejtett államok.” És ezektől a foglyoktól hogy várjuk el, hogy ne csupán kiszabaduljanak a fogságból, hanem még jól meg is adják a magukét a fogvatartóknak?

  Válasz
 6. hoci nesze

  A kutya ott van elásva, hogy az állam rátelepszik a gazdaságra. Van megoldás az offshore meg a korrupció ellen: az állam ne adóztassa meg szabályozza betegre a gazdaságot.

  Válasz
  • Jack Prince

   Ha feloldjuk a gazdasági és politikai hatalom szeparációjára irányuló jogszabályokat, akkor hirtelen elkezdenek adót fizetni, megszüntetik az offshore számlákat és nem fogják támogatni politikusok kampányait??????????????????????????

   Válasz
 7. Lajos Incze

  a multik korrupcióját a nemzetállamok korrupciója táplálja. mindaddig, míg a vállalatok nemzetköziek, az állmok meg nemzetiek ez így is marad.

  Válasz
  • Gergely Kóródy

   kéne csinálni egy ilyen államközi szervezetet, ahol harmonizálják a gazdasági jogot és az adókat, kezdetben pl európai szinten.

   Válasz
 8. Guest

  “Orosz Mihály Zoltánhoz köthető Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Simon Peresz izraeli elnök nyilvános önkormányzati szimbolikus felakasztása a településen.” – Akikkel már az ENSZ főtitkárának a hócipője is tele van és akikről már lassan a nemzetközi közsség normálisabb része (Pl Svédország) is kimondja, hogy háborús bűnöket követtek el. Háborús bűnök esetén ez egyáltalán nem túlzó reakció.

  Válasz
 9. lényeglátó

  Még nagyobb “balfácánok” lesznek! Még éhesebbek, privatizációs buliról lemaradtak! A vagyon újrafelosztásáért háború lesz!

  Válasz
 10. vv nikolász

  Jalil, remélem, biztonságban élhetsz majd, bárhol is leszel.

  Válasz
 11. Balogh Balázs

  cigánysajnáltatás a köbön.

  Válasz
 12. Gini Papp

  Jalil, a Te Istened óvjon benneteket az utatokon és leljetek végre békére!

  Válasz
 13. andi

  Azt kérem Istentől, hogy vigyázzon rád és mindenkire akik ezekből a földi poklokból menekülnek!

  Válasz
 14. anti-agitprop

  Nem szabadna egy embernek se átélnie azokat a dolgokat, amik az interjúban szerepelnek.
  De…
  Adott ország népe brutálisan gyilkolni kezdi egymást, és megint mások a hibásak? Adott ország népének vállán egy gramm felelősség se nyugszik? Sőt, még visszasírja a kedvesvezetőt, aki megjelent fegyveres kísérettel, és kisétált ~100 gyilkossal?
  Sajnálom, hogy az illető annyi mindenen keresztül ment, de az nem mentség a hülyeségre.

  Kedves Szerző, ezt tán nem merted feszegetni az interjúban?

  Válasz
  • szerintem

   Nem tudom az feltűnt-e, hogy az interjúalany kurd és az arabokról beszélt. És él még egy pár nemzetiség a közel- és közép-keleten akik ölik egymást. Ha mondjuk itthon akarnád elképzelni fogd fel úgy, mintha magyar-cigány háború lenne, nem magyar-magyar.

   Ritkán van az, hogy egy konfliktusban kizárólag egy fél okolható. De ha egyszer az USA a háborúival destabilizál egész régiókat amelyek totális káoszba fulladnak én nem azt a népet fogom hibáztatni akit háborúba sodortak (ha már itt tartunk Saddamot is a CIA képezte ki).

   Nekem egyáltalán nem az jött le az interjúból, hogy “visszasírja a kedvevezetőt”, hanem egyszerűen megállapított egy nyilvánvaló igazságot: a káosznál bármi jobb, még a szar de stabil rendszer is mint pl. Saddamé.

   Válasz
   • anti-agitprop

    Nem tűnt fel, és annyira nem is tartom lényegesnek. Ha netán kitörne egy magyar-cigány polgárháború, azért se az oroszokat hibáztatnám, akármennyire is esetleg ők pénzelték a dolgot a szélsőjobbon keresztül. Illetve, de, mivel ott az lenne a cél, őket is. De nem kizárólag.

    Miért nem azt a népet hibáztatod, amelyik háborúzik? Ráadásul saját magával…
    Az első világháború is az egy szem gyilkos hibája, aki megölt egy uralkodót, és destabilizálta a régiót? Nem a háborúra éhes csoportoké, akik ugrottak a konfliktusba amint lehetőség volt rá?

    (Ha már itt tartunk, láttam ezt már párszor kommentekben. Ezt úgy írod(/játok), mintha saddam-ot ártatlan tinédzserként ismerte volna meg a CIA, és ők faragtak volna belőle veszélyes tömeggyilkost. Holott nekem sokkal inkább az jön le a dologból, hogy egyszerűen segítettek neki megdönteni az előző diktátort, és ehhez kapott egy kéthetes gyorstalpalót, hogy lehetőleg ne ölesse meg magát a puccs előtt…)

    Válasz
  • Bálint László Hatfaludy

   Szerintem azért nem feszegette, mert akkor esetleg nem engedi át a Szerkesztőség a cikket és ha nincs honorárium és akkor éhezés jön

   Válasz
 15. Wendriner Piroska

  Összefoglalom: az iraki emberek gyilkolják egymást, az iraki emberek elrabolják, megzsarolják, felrobbantják egymást, de az USA a hibás, mert a háttérben kilopja az olajat. Mindenért az USA a hibás, ha Ahmed felrobbantja az óvodát, ha Juszuf késsel támad a szomszédjára, ha Ali megveri az asszonyt, az mind-mind az USA hibája.

  Válasz
  • Bálint László Hatfaludy

   Hát, azért én nem fogalmaznék ennyire SZABAD NÉP stílusban (igaz,
   a “láncos kutya “korszakban kissé keményebben írtak a sajtómunkások), de ironikus megjegyzésként jó volt olvasni,

   Válasz
 16. hambig

  Nem szeretik a feketét? Maguk is inkább arra hasonlítanak, mint a fehérre.
  Ezek is olyan hülyék , mint a hazai rokonaik.

  Válasz
 17. Dirk

  Nálunk rosszabb a kivándorlási helyzet, mert mindenki szabadon mehet nyugatra.

  Válasz
 18. Gáborné Haraszti

  A falu bikája kifejezés, nem egy pozitív kifejezés, ez egy gúnyos megjegyzés, amit ráragasztanak a háta mögött a nagyon harsány, nagyon is a dominanciáját hangsúlyozni akaró, de igazi erővel nem rendelkező fiatalra, akit nem tisztelnek, de szeretné, hogy tiszteljék! A falu bikája kifejezésről Gulyás Márton jut eszembe. Semmi eredmény, csak magamutogatás. A balliberális és a falu messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Önökből süt, hogy nem értik és lenézik a falut, a vidéket…

  Válasz
  • pocaklakó

   A falu bikaja az a ferfi volt aki az osszes not megdugta akit csak tudott. Ezt esetleg hasznalhattak pejorativen is.
   Kb ennyit tetszik erteni a VIDEKBOL.

   Válasz
   • Gáborné Haraszti

    🙂 Ezt csak pejoratívan használták…és nem, nem kellett hozzá ezt tenni, elég volt híresztelni… nem tetszik érteni semmit a vidékből…

    Válasz
    • pocaklakó

     Videki vagyok jomagam is. Ha ugy erzi, hogy ont,vagy kornyezetet valakik nem ertik, hat segitsen nekik.
     Gulyas Martonek pont ezen dolgoznak a hirek szerint.
     Ideje lenne vegre befejezni az arokasast.

     Válasz
  • Pál Ambrus

   Jó nagy paraszt lehetsz ahogy kiveszem ,ha vidéki ha nem !

   Válasz
   • Gáborné Haraszti

    Sajnos nem vagyok nagy paraszt! Talán, ha a nagyapám földjeit nem apasztják el a kommunisták, akkor az lehettem volna, de ez már sosem fog kiderülni!

    Válasz
    • KL

     Itt már látható, hogy nemcsak a földvagyont apasztják el, hanem az egész országot, mint vagyont a saját zsebülbe tömködik. Elapasztják az oktatást, az egészségügyet, és mindent. A középosztályt leírták. A nyugdíjakat megnyirbálták. A rezsinövelést beadták, mint megtakarítást. Látható, hogy ez egy maffiaállam. Lesz egy király, az udvartartása, és lesz a szolganép. Ezért kellett a köztársaságot önkényesen annihilálni.

     Válasz
     • Gáborné Haraszti

      A tények nem azt mutatják! A balliberális oldal képtelen alkalmazkodni ahhoz állapothoz, hogy az internet elterjedésével nem hazudhatnak azt, amit akarnak. Ez az ország nem a gyenge gazella, mind ami 10 éve volt. Akkor most két eset van. A. ez az állítás, hogy mindent ellopnak, nem igaz.
      B. Olyan ügyesek, hogy a lopás mellett is jól teljesítenek.
      Bármelyik is az igazság, egyik sem érv a kormány ellen. Abba lehet hagyni a hazudozást, nem vezet sehová és pont emiatt a hazudás miatt kellenek plakát kampányok.

     • Földlakó

      Magyarország sajnos hanyatlik,de egy fidiótának felesleges ……..
      Versenyképességi rangsor.
      A 263 régióból ezeket a helyezéseket
      érték el (zárójelben a 2013-as helyezés):

      Közép-Dunántúl: 205. (192)

      Nyugat-Dunántúl: 207. (189)

      Dél-Alföld: 224. (220)

      Dél-Dunántúl: 227. (219)

      Észak-Magyarország 231. (218)

      Észak-Alföld: 232. (231)

  • Tamás Bodor

   Igazat szóltál!

   Válasz
 19. Sötétség

  Mondhatnak magukról mindent csak egy a baj, ilyen fizetőeszköz nincs.
  Tehát szart sem ér.

  Válasz
 20. rizla

  akárhogy nézem, ez a cím hatalmas faszság. függetlenül a fidesz faszságától.

  Válasz
  • Tamás Bodor

   Az egész egy faszság, nem csak a cím!

   Válasz
   • Imre Hegedűs

    Ön szerint normális hogy ilyen reklámmal szórják tele az országot – az ön pénzén is?

    Válasz
    • Tamás Bodor

     Az enyémen biztos nem! Mondtam azt, hogy normális? A cikkre reagàltam!

     Válasz
     • Imre Hegedűs

      A cikk arról szól – hogy erre a plakátkampányra sincs szükség.

 21. Imre Hegedűs

  Nem lehetne vagdalkozás helyett a cikk témájához hozzászólni? Vajon rajtam kívül minden hozzászóló szerint a cikken kell elverni a port?

  Válasz
 22. KL

  – Magyarország = a volt Magyar Köztársaság, amit népszavazás, közmegegyezés nélkül a fidesz önhatalmúlag, azaz Alkotmány ellenesen megdöntött,
  – az új Alaptörvény alapján, amit önkényesen fabrikált “sziklaszilárdságúra” s tényleg, mert az eideig csak 6-szor változtatták meg a fiúk szintén önkényesen.

  – Magyarország nem erős, mert a csődközelből húzták ki, az elsíbolt nyugdíjvagyon egy részével, amelynek másik része ismeretlen helyeken landolt.

  – Magyarország egyáltalán nem büszke, legfeljebb Mészáros Lőrinc, aki egy év alatt 100 milliárddal növelte vagyonát, miközben 4 millió ember nyomorog, 700 000 elvándorolt pedig nem akar nyugdíjat fizetni szüleinek, és nem akar éhendögleni se.

  Válasz
 23. Deák Ferenc

  Már BÁNHORVÁTI településen is ideje lesz az elszámolással

  Válasz
 24. gmihaly

  Ingoványosodik ez az OLAF-Elios-ügy, jól belegabalyodtatok, mondhatom!

  Válasz
 25. Vidéki

  1. “a megújuló erőművek egy bizonyos időtartamig a piacinál magasabb áron adhatják el az általuk termelt áramot,”
  Mit tetszenek gondolni, milyen irányban befolyásolja ez a nemes gesztus a lakossági áramárakat?

  2. “Így összesen 1917 darab, 930 MW összkapacitásnyi naperőműre vonatkozó engedélyt nyálaztunk át.”

  Mit tetszenek gondolni, a beépített naperőmű kapacitás mekkora villamosenergia termelést realizál majd?
  A napenergia Németországba 2015-ben a sorban a hatodik volt, s a beépített 40,41 gigawatt kapacitással szemben 37,6 terawattóra termelés állt.

  Egy évben 365*24=8760 óra van.

  Ha a beépített kapacitás minden órában működne, akkor a 40,41 gigawatt kapacitás 353992 gigawattóra elektromos energiát termelt volna.

  Ehhez képest csak 37,6 terawattóra, 37600 gigawattóra termelés valósult meg, vagyis áramtermelési potenciálnak mindössze 10,62 %-a lett kiihasználva.

  Válasz

Hozzászólás írása