Vegyenek fel közmunkás utcai szociális munkásokat!

Az elmúlt években sok kritika fogalmazódott meg a foglalkoztatás növelésének azon útjával szemben, ami szinte kizárólag a közmunkára épít. Ahogy például a Szegénységellenes Hálózat illetve Magyar Tudományos Akadémia kutatói kimutatták, a közmunka ellentételezése nyomorban tart, gyakran értelmetlen tevékenység végzését jelenti, és kivezetése fenntarható munkahelyhez csupán minden nyolcadik közmunkás esetében van. Közben az Unió sikeres országainak legjobb gyakorlata, a munkanélküliek fenntartható állásokhoz vezető képzése gyakorlatilag megszűnt Magyarországon.

 

officer1

Nyugat-európai nagyvárosokban a megfelelő erőforrásokkal rendelkező önkormányzati utcai szociális munkások és az egyházi szervezetek aktívan segítik a hajléktalanokat

 

Ha már mindenáron közmunkában gondolkodunk, adódik egy olyan munka itt a téli hónapokban, melynek értelmét senki sem kérdőjelezné meg. Londonban, Brüsszelben, Párizsban nagyon gyakran látni, hogy a hidegben a hajláktalanokat utcai szociális munkások keresik fel, akik hálózsákot és termoszban meleg teát adnak nekik, elbeszélgetnek velük, illetve megpróbálják őket rávenni, hogy menjenek be hajléktalanszállásra, nappali melegedőbe, orvosi ellátásra. Bár tudomásom szerint utcai szociális munkások Budapesten is vannak, én még soha nem láttam a nyugati városokhoz hasonló jelenetet, azaz budapesti utcai szociális munkásokat akcióban. Amennyiben ennek az az oka, hogy nincsenek elegen, akkor megfontolandó lenne, hogy vegyenek fel munkanélkülieket közmunkára, hogy a téli hónapokban foglalkozzanak a vad hidegben kinnt lévő emberekkel. Egyfajta kisegítő szociális munkásként, képzett szociális munkások irányítása alatt, mert azért ez mégis csak egy szakma, amit évekig tanulnak az emberek. Az ilyen közmunka értelmét azt hiszem elég nehéz lenne vitatni. És mivel ez nagyon kemény foglalatosság, fizessék meg őket legalább az általános minimálbér szintjén. (A közmunkás minimálbért amúgy is fel kellene vinni az általános minimálbér szintjére.)

48 hozzászólás a(z) “Vegyenek fel közmunkás utcai szociális munkásokat!” bejegyzéshez

 1. Perry White

  Kicsit megint kötekedni fogok.

  A mai magyar utcán a számomra legvérlázítóbb és egyben elkeserítő, sötét jövőt festő tapasztalás, amikor azt látom, hogy a mutogatás már az emberek fejében is egy legális problémammegoldási eszközként van jelen.Amikor nem megyünk oda a földön fekvőhöz és próbálunk legalább segíteni, hanem hívjuk a mentőt és nézzük az óránkat….amikor bárkinek, aki ilyenkor megkérdez minket a legapróbb részletességig el tudjuk mondani, kinek mit kéne csinálni, miközben saját magunk meredten állunk.Sajnos ez nem csak a segítségnyújtásra igaz: az élet minden területén a mutogatás, felelősséghárítás, majd a másik, majd ő, vagy a “miatta van” a alkalmazott megoldás.

  A szociális munkások, akiket én ismerek azok fizetés nélkül is odamennek és segítenek, adnak, ha van mit adniuk.Én nem vagyok szociális munkás, van munkahelyem.Nem kell azzá válnom, hogy ha egy adott pillanatban azt látom, hogy tudok segíteni, mert van nálam valami, ami segíthet és nem is gondolom azt, hogy majd másnak kéne segítenie vagy akár azt, hogy most én, a hős megmentettem valakit.

  A mai emberi civilizáció legnagyobb betegsége, hogy kitanuljuk, hogyan ne legyünk emberek.

 2. Zoltán Pogátsa

  Perry, en azt gondolom, hogy a segitsegnyujtas egy jol szervezett es megfinanszirozott szocialis munkas halozat feladata lenne. A polgarok keptelenek a rengeteg hajlektalannak segiteni. Nincsenek meg az eszkozeik, az idejuk. Ez kb olyan, mint ha azt varnank el, hogy mi magunk tartsuk fenn a rendet, oltsuk el a tuzeket. Civilizalt orszagban erre vannak a szakosodott onkormanyzati, allami szervek.

 3. triffidhead

  szoc. munkás vagyok, és az agyam eldobom az ötletedtől. szóval a kényszerből éhbérért közmunkán dolgozókat nyomjuk oda a még nyomorultabbakhoz, és várjunk tőlük türelmet és empátiát?! oké, azt mondod, szakmaiságot ne (a szoc. munkát felsőoktatásban tanítják, ha ez esetleg nem lett volna tiszta), de azt igen, hogy fogják a kezükbe a termoszt?? vagy hogy képzeled ezt a munkát?? az utcai szocmunkában ugyanis a hangsúly nem a termoszon van, kedves laikus barátom, hanem olyan dolgokon, amiken nem lendít, ha ott egy képzetlen asszisztens (azzal semmi baj, hogy laikus vagy, de minek értekezel olyasmiről, amihez semmi közöd? én se publikálok kvantumfizikáról)

  bocs, nem szoktam trollkodni, de most felbasztál rendesen

 4. cseka

  Ja és a civilizált országokban meg tudod különböztetni egymástól a szoc. munkást és a hajléktalant. Mert nemcsakhogy elismert szakma, anyagilag is értékelt. Nem úgy mint itthon…

 5. triffidhead

  az előzőt indulatból írtam, azóta – vécépucolás közben – kissé átgondoltam. a legnagyobb gond az elképzeléseddel nem az, hogy a közmunkások nem képzett szociális munkások. a fő probléma az, hogy a szociális munka úgynevezett “segítő szakma”, és csak akkor lehet jól végezni, ha a segítő attitűd alapból adott. embereket rákényszeríteni a segítő munkára – EZ a nonszensz, ez az, ami miatt végtelenül felbasztam magam
  minden jót!

 6. KZoltán

  Vigyázz az ilyen ötletekkel! Még jön egy ‘szakértő’ politikus, és megvalósítja abban a formában, hogy vigyázzanak a hajléktalanok magukra közmunkában, és megszünteti a hajléktalan-ellátás támogatását.

 7. Jivanamrtam Vaikuntha Vivasvan

  Mivel sokan büffé szakként végzik el, sokan bekerülnek olyanok akiknél nemhogy a segítség nincs meg, hanem egyenesen utálják a hajléktalanokat. Tisztelet a kivételnek!

 8. Végh Árpád

  Hozzászólok, mint hivatástudat által motivált utcai szociális munkás. …..
  Nem akarlak bántai, de a gondolat egy szakmai sületlenség.

  Az eddigi hozzászólások mindegyike igaz….
  Az évek óta lerombolt és ellehetetlenített szociális rendszert nem ilyen módszerrel lehet megmenteni.
  – Hiba van a képzésben, ahol nem követelik meg a rátermett személyiséget, motiváltságot. Így lehet ma segítőként diplomát szerezni. Ettől lesz sok hiteltelen, de végzettséggel bíró “szakember”. ( Bár ez jellemző szinte minden hivatásnak nevezett szakmai képzésre is: orvos, rendőr, stb) Így születik a “megélhetési szoc.m.” aki, kizárólag pénzért dolgozik. ( érthető, hogy nem árut feltölteni megy, ha már van diplomája)
  – A személyiség rátermettségét a legtöbb munkaadó civil szervezet sem követeli, követelheti meg, hiszen nem versenyszféráról van szó. A munkájukban igényes segítők apró csapatát a hatékony segítés vezérli, így húznak az erkölcsileg és szakmailag hiteles munkahelyek, teamek felé.
  – A szakemberek sem erkölcsileg, sem anyagilag nincsenek megbecsülve. Ebbe sokan belefáradnak és a versenyszférában keresnek munkát, a társadalom előremozdításának belső kényszerét pedig magánemberként élik meg. ( A segítői hivatástudat valóban nem kötött a munkaidőhöz, se munkakörhöz.)
  – a mai szociális rendszer nagy része képmutatás. Csak a társadalom laikus részének lebegtetett lufi, ami próbálja eltakarni azt a horrort, amit nem akarunk látni, mert szégyelljük magunkat miatta.
  -az ágazat folyamatos és drasztikus pénzelvonásai érezhetőek az intézményi háttér hasznosságán is. Gyakorlatilag alig találni olyan szakmai programot, ami valóban hathatós segítséget tud nyújtani, egy társadalom peremére került embernek. A rendszer csak a “tűzoltást”, azaz az életben tartást (ne fagyjon meg, ne haljon éhen) tudja kiszolgálni. Ja meg, hogy ne legyen szem előtt. (ez nem szakmai, hanem politikai cél)
  Kiküldhetünk az utcán élők mellé százszor ennyi jól képzett és jól fizetett szakembert, ha nem tudnak megoldási lehetőséget kínálni.
  – az utcai szociális munka más, mint az intézményekben való segítés. Ideális esetben 2 személy között zajló interakció. Zavaró körülmény közben minden más személy, önkéntes, egy szociális asszisztens (kisegítő szoc.m., ahogy Te fogalmazol), rendőr, orvos, sokszor egy másik szoc. is. (Bár az utcai munkát az esetek többségében párban végezzük.)
  Az utcai szociális munkás “az utolsó kapocs az utcán élő ember és a társadalom között”. Ez a bizalom építéséről szól. (kis herceg és a róka) A hajléktalanság elsődleges oka ugyanis nem csupán a szegénység. Annál bonyolultabb. Különböző okok után a társas kapcsolatok elvesztése, ez által csalódás az emberekben, a társadalomban. A bizalom teljes elvesztése utáni elszigetelődés.
  A tea és a takaró itt nem segítség, csupán életben tartást szolgálja. Életben tartás addig, amíg a hathatós segítség – ami a mi rendszerünkben alig van – lehetősége megérkezik.
  – a szociális asszisztensek feladata leginkább intézményekben van. Ők végzik a segítés “technikai” részét. Elkészítik, átadják a teát, zsíros kenyeret, törölközőt stb. és ezt nem úgy teszik, mintha egy rühes kutyával tennék. Van, aki ennél többre is képes, alkalmas és van végzett szociális munkás, aki még ennyire sem.
  – a közmunka rendszer miatt szociális asszisztensi státuszba való kényszerítés tehát egy vicc. Pláne utcán. Elnyomott, frusztrált emberek, belső erkölcsi kényszer nélkül “segítsenek”, hasonlóan elnyomott és frusztrált társaikon. …nem csodálkoznék, ha úgy működnének, mint a kápók.

  Amit írtál igaz: “egy civilizált országban, egy jól finanszírozott hálózat oldja ezt meg.” Ebben leírtál mindent!
  A mai szociálpolitikát messze nem nevezném civilizáltnak. Sőt. ( Ma Magyarországon büntetik a szegénységet!!!!!!!! Tudják, hogy nem múlik el tőle, de legalább nem lesz látható. )
  A jól finanszírozásról pedig nem is mondanék semmit….

  Biztos vagyok benne, hogy nem rosszindulatból pattant ki a gondolat. Sőt elismerésem, hogy egyáltalán foglalkoztat és van benned tettvágy!
  Amit Te tehetsz, az a társadalmi felelősségvállalás megélése és népszerűsítése. Ebben az országban különösen nem lehet a szakma megoldásaira hagyatkozni. Ugyanis az köztudottan el van lehetetlenítve. A probléma megoldása mindannyiunk felelőssége. Mi vagyunk a társadalom.

 9. Zoltán Pogátsa

  Teljesen egyetértek. Minden szavaddal.

 10. Zoltán Pogátsa

  Azt mondod, nincs olyan segítő fizikai munka, amire szüksége lenne a szocmunkásoknak? Semmi, ami ne igényelne képzettséget? Kevés ilyen munkahelyet tudok.

 11. Zoltán Pogátsa

  Stimmel.

 12. Zoltán Pogátsa

  Értem én. De te is értsd meg, hogy a jelenlegi helyzetre, és nem egy ideális világra tettem javaslatot. Az ideális világban jól megfizetett szocmunkásokat kéne felvenni, többet is, mint amennyit képeznek.

 13. triffidhead

  erre ezt tudom válaszolni, illetve visszakérdezni:
  “Azt mondod, nincs olyan fizikai munka, amire szüksége lenne a közgazdászoknak? Semmi, ami ne igényelne képzettséget? Kevés ilyen munkahelyet tudok.”
  vagy:
  “Azt mondod, nincs olyan fizikai munka, amire szüksége lenne az újságírónak? Semmi, ami ne igényelne képzettséget? Kevés ilyen munkahelyet tudok.”

 14. triffidhead

  “az utcai szociális munka más, mint az intézményekben való segítés. Ideális esetben 2 személy között zajló interakció. Zavaró körülmény közben minden más személy, önkéntes, egy szociális asszisztens (kisegítő szoc.m., ahogy Te fogalmazol), rendőr, orvos, sokszor egy másik szoc. is” – írta ezt, és sok mást Árpád, akinek minden szavával egyetértesz. Ezek szerint a saját írásodat vérlázító baromságnak tartod? Ja, akkor minden rendben.

 15. triffidhead

  Bocsáss meg, de minden jel arra mutat, hogy fogalmad nincs a jelenlegi helyzetről. Sem a hajléktalanságról, sem a szociális munkáról. Az nyilvánvaló volt, hogy nem egy ideális világról beszélsz (ott nem lenne hajléktalanság), de az is nyilvánvaló, hogy nem arról a világról, amiben én élek.

 16. Végh Árpád

  Légy most is érzékeny! 🙂 Tökéletesen értem a dühöd, mert először én is ez által vezérelve kezdtem csépelni a billentyűket. Aztán aludtam rá egyet és újra kezdtem az írást.
  A lényeget tekintve, semmi gond nincs Zoltán Pogátsával. Sőt!
  Jóindulatú, aktív, érzékeny. …és persze dühös, mert tehetetlennek érzi magát egy egyértelműen vérlázító helyzetben. ( Ha több ilyen ember lenne, élhetőbb világban élnénk.)
  Annyit hibázott csak, hogy kicsit gyorsabban nyomta meg az entert.
  Nekem is voltak már világmegváltó ötleteim a fürdőkádban ülve. Aztán másnap egy témában jártasabb ember, jól összetörte az álmaim a nyers tényekkel, amiket csak azért nem láttam, mert hirtelen lelkesedésben elfelejtettem az összes szemszögből vizsgálódni.
  Meg ugye olyanról is tudunk, hogy egy bátor, újító gondolatot kinevet, tudománytalannak tart és elvet a kor embere/szakembere, de a megvalósulását követően később már elismeréssel, korszakalkotónak tekintünk rá.

 17. Végh Árpád

  Pontosan!
  A fogyasztói társadalom hatása, hogy az egyéni és közösségi felelősségvállalás minimális a szociális problémákat illetően.
  Ha tűz van, akkor félted a vagyonod és odateszed magad.
  Ha gyilkolnak, rabolnak az utcán, félted az életed és odateszed magad.
  Ha más szenvedését látod olyan formán, hogy nem tudod közvetlenül a saját sérülékenységeddel időben és térben közvetlenül összekötni, akkor ennek arányában energiát sem teszel bele.
  Aki mégis megteszi, az vagy érzelmileg érintett, vagy elég tudatos, hogy ezt a hibás társadalmi működést átlássa.

  Minden élőlénybe genetikailag bele van kódolva az egyén és a faj védelme, a fejlődésre és harmóniára való törekvés. Ez az evolúció törvénye, ami garantálja az élet fennmaradását.
  A fogyasztói társadalom dekódolja a faj (azaz az emberek) felé érzett védelmező attitűdöt és kizárólag az egyén érdekeit hangsúlyozza. A fajon belül is egymás ellenségeivé nevel minket. Ezért nő vagy nőhet a feszültség népcsoportok, rasszok, egyéb érdekcsoportok stb. között. Aztán ez feszültség egyre kisebb csoportokat érint és bont meg. Beivódik a családba és a párkapcsolatokba. Az önzés kultúrája vagyunk.
  “Farkastörvények vannak és ha életben akarsz maradni, Neked kell erősnek maradni és elnyomni, kizsákmányolni a gyengébbeket.” érzelmileg, anyagilag, akárhogy.. Nagyjából ez a mai civilizáció üzenete.

  A belső kód, amit nem tudsz kitörölni a génjeidből, azt mutatja, hogy a legerősebb farkasok a falka élére állnak és védik a gyengébbeket. Mindenki az erejéhez arányosan. Tudják, ha majd gyengülnek, akkor Őket is meg fogják védeni az erősebbek. Ez egy ősi bizalom. (….A szociális háló is ezt hivatott képviselni. A faj védelmi ösztönének lelkiismerete.)
  Az esetek többségében hajléktalanság ennek a bizalomnak az elvesztéséről szól.
  Mindannyiunkon múlik.

 18. Zoltán Pogátsa

  Kezdem azt gondolni, hogy az utcai szocialis munka az egyetlen munkahely Magyarorszagon, ahol semmilyen szakkepzetlen segitsegre nincs szukseg. De jo nektek. Kar hogy kozben megfagyhak az utcan az emberek.

 19. Végh Árpád

  Rettentően félreértettél. Visszaolvasva valóban félreérthető, ez most nagyon is zavar. Kérlek a lentiekkel fésüld össze, és rájössz, hogy egy dologról beszélünk. Úgy gondolom, illeszkedik bele, a Te álláspontod is.

  A genetikai kódot pont a civilizálódás folyamán történő elvesztése, elfelejtése kapcsán fejtegettem. És ez csak egy gondolatmenet. Nem állítom tényként, már csak azért sem mert semmilyen a genetikai kód matematika megfejtése nincs a kezemben.

  A genetikai kód ebben az esetben valóban nem olyan egyértelmű, mint az ösztön. Ez volt félreérthető. Tehát innen inkább ösztönről beszélek. Ösztön, mint tudattalan vágy egy bizonyos viselkedésre, működésre. Hogy ez a génekbe lenne kódolva, az valóban nem bizonyított, ebben igazad van, de én így gondolom. ( Kíváncsi vagyok a Te teóriádra az ösztön öröklődésével kapcsolatban!)

  Azt gondolom, hogy az ember a tudatosodásával, civilizálódásával eltávolodik az ösztöneitől, kontrollálja azokat.

  Az önmagunk védelmét szolgáló életben maradási ösztönünk nagyon erős, és meghatározó marad. Viszont az ösztönt, ami a fajtársaink védelmére irányul az elkopik, elfelejtődik. Véleményem szerint egyéni szinten a két dolog fordítottan arányos.

  Aki fogékonyabb a fogyasztói társadalom értékrendjének követésére annál az énvédelmi ösztön, érvényesülési vágy eltorzul és felülírja a fajtársak, azaz a többi ember felé “örökölt” védelmi ösztönt. A tudatosság győz az ösztön felett, de ez a tudatosság még nem annyira fejlett, hogy a saját sorsát előrevetítse. Ahogy Te fogalmazol: nemtörődésen keresztül az előrelátás művészetét elhanyagoljuk.

  Ezt nevezem önzésnek. Az egyén nem érez gátat afelé, hogy érvényesülése közben másokat nem segít, vagy éppen eltapos. (Kihal belőle a mások felé érzett felelősségtudat.)

  Minden egyéb élőlény viselkedésén egyértelműen látszik, hogy azon túl, hogy elsődlegesen magát védelmezi, a többi fajtársa felé is védelemmel fordul. Ez is a faj tudattalan védelmezése. ( a csoportban élő állatok viselkedésén jobban látszik, ezért hoztam hasonlatként a farkasokat). Ez gondolom nem vitakérdés.

  Tehát szerintem a modern társadalom ez által is aláássa az emberi faj életben maradását.

  A hajléktalansággal kapcsolatos vélekedésem egy új gondolat:

  Ha elfogadjuk, hogy az állatok, illetve ösztönösen cselekvő lények – mert a civilizáció alacsonyabb fokán élő, azaz természeti népek antropológiája is ezt mutatja – ösztönösen (tudattalanul) úgy viselkednek, hogy védelmezik a többi fajtársukat. Akkor ennek kapcsán azt is feltételezhetjük, hogy ezek a élőlények egy ösztönös bizalmat éreznek a közösségük felé.

  Hasonlóan gondolom ezt mint az anya gyerek kapcsolatban. Az anya ösztönösen véd, a gyerek ösztönösen bízik.

  ill.:”A társadalom ösztönösen véd, az egyén ösztönösen bízik.”

  Tudatosan persze kevésbé jelenik meg ez a kollektíva felé érzett bizalom. De az anyai bizalom is ugyanilyen tudattalan.

  Amikor az adott ember, aki elindul, vagy épp eljut a hajléktalanságig. Bármilyen okból. És egyértelműen a saját problémamegoldó készségeinek a hiányában. (Ezt nem vitattam egy percig sem.) Ösztönösen bízik a fajtársak védelmében. (segítségben). Természetesen elsőként az érzelmi kötődéssel kapcsolódó egyének segítségében bízik. (családtagok, rokonok,ismerősök)

  Amikor nem kap hathatós segítséget, akkor csalódik, elárulva elveszve érzi magát. (Ismét nem vitatom, hogy azért-e, mert tud-e vele élni vagy sem. csak érzésekről gondolkodom.) Nem marad más ösztönös bizalmi viszonya (és ez persze még kevésbé tudatos és kevésbé erős) mint, a személyét érzelmileg nem érintő emberek, a társadalom többi része felé érzett. ( az ismeretlen embertömeg és annak az intézményesített ebben illetékes része a szociális háló ).

  Tehát a hajléktalanság az esetek többségében egyértelműen az emberiségbe vetett bizalom elvesztését jelenti.

  Én, mint hajléktalanokkal (is) foglalkozó szociális munkás, nem azért teszem, amit teszek, mert ez belém genetikailag kódolva van. Egyszerűen csak olyan múltam van, ami különösen érzékennyé tett és felelősséget nevelt belém. Egyértelműen a szocializációm hatása! Érzések vezérelnek és értékrend. “Légy az a változás, amit a világban is látni akarsz!” ezt Ghandi mondta, és én nem tudom magam jól érezni, ha nem próbálok folyamatosan erre törekedni.

  Azt gondolom, hogy minden embernek, kötelessége visszarakni a világba valamit magából, alkotni valamit ami hasznos. Mindegy mit, de elsősorban valami olyat, amit szívesen ad, amit a saját személyiségére írott tart. (írj verset, ültess virágot, legyél polgárjogi aktivista, add tovább a tudásod stb.)

  Belőlem ez ösztönösen jön. Jól érzem magam, ha adhatok abból az energiából, ami bennem van és nem érzem jól magam, nem teszem ezt kellő intenzitással. Engem nagyon érdekel az ember. Szívesen dolgozom emberekkel és van hozzá kellő adottságom is. Nevezhetjük ezt hivatástudatnak, de egyszerűen csak a társadalmi felelősségvállalás személyemre kényelmes, tudatos megnyilvánulása.

  Munkaidőben szociális munkásként, azon kívül simán, mint ember élem meg. pl.: Ha nem megyek el egy kormányellenes tüntetésre, akkor gyötröm magam, mert úgy érzem, hogy nem tettem meg azt, ami a feladatom. Nem álltam ki eléggé egy destruktív rendszer ellen. Nem védtem meg magam és nem védtem meg azokat, akik nem tudnak ennyire tudatosan élni.

  Amikor azon gondolkodtam, hogy honnan jön ez az erős késztetés aminek a a megélését az önmegvalósítás részeként élem. Érzéseken és tudatos értékrenden túl. Akkor jutottam el addig, hogy ösztönös

  Azt, hogy genetikai kódként kezeltem, csupán egy kép, ami azt akarta sarkítani, hogy mint ösztönös dolog tagadhatatlanul ott van minden emberben. Ha pedig ott van, akkor feladata is van.

 20. Peter Marosy

  Teljesen jó ötlet, ne polgármesterek kénye-kedve szerint adható zsé legyen a közmunka, hanem hasznos legyen. További ötletem : házi ápolók legyenek közmunkások. Ma egy idős ember gondozása állami és/vagy magánintézményben 2-300.000 Ft/hó, ennek harmada lenne a közmunkás háziápoló, raádásul a saját otthonában maradna.

 21. Nevem Van Petrovics

  Tévednék, amikor azt gondolom, hogy a közmunka intézményének nem az az értelme, ami a politikai megnyilatkozásokban publikusan hallható, és politikailag korrekt(nek látszó) álláspont ?
  A sorok között olvasva nekem az tűnik valós, de nyíltan ki nem mondható egyetlen célnak, hogy közvetítse a következő üzenetet a polgárok felé:
  segélyből senki ne éljen még azon az alacsony életszínvonalon sem, aki egyébként potenciálisan képes fizikailag, szellemileg egyszerű, mégis más idegen polgártársak számára értéket hordozó feladatot rendszeresen elvégezni.
  Ez egyúttal motiválhatja is a jövedelemért munkát hosszú ideje nem végzőket arra, hogy addig menjenek, amíg jobb munkát nem találnak, mint a közmunka, ha kell 60 km-re, ha kell 120 km-re, ha kell 1500 km-re.

 22. Miklós

  Szerintem ebben a javaslatban mindenképpen meg van az a logika, hogy vannak olyan élethelyzetek, amiket csak azok érthetnek meg, akik már átélték. Nem lehet mindent könyvből megtanulni. És talán pont azokat nem, amik az életben a leglényegesebbek. Ha ez valakit felháborít, az nekem csak azt jelzi, hogy van ebben valami igazság, ami zavaróan fáj.
  Akárhányszor meglátok egy sárga mellényes csapatot, nekem az jut eszembe, hogy itt valójában nem hasznos munkáról, hanem nyilvános megalázásról van szó, hogy ezzel kényszerítsék menekülésre azokat, akik nem bírják.
  Számomra ebben az egész közmunkaprogramban van valami perverz, legalábbis abban, ahogyan ez ma folyik.

 23. vian

  Szép hosszú és tartalmas elemzés, csak éppen nem sok értelme van. Az orbáni “politika” sokkal velősebben összefoglalható. “Mondjunk BÁRMIT, amivel a politikai és gazdasági hatalmunkat megtarthatjuk, erősíthetjük. Ha holnap az ellenkezőjére van szükség, akkor azt.”

 24. Takács Gábor

  A migráns gyerekek menjenek a szüleik után oda ahonnan jöttek,

 25. Endrődi László

  Azért a magyaroknak volt némi közük trianonhoz, pld. az I.világháborúban való részvétel.

 26. Lujza a bébilajhár

  Igaz amit írsz, viszont mi nem vagyunk foglyok, értsd: nem vagyunk elzárva egymástól, kommunikálhatunk egymással. Meg úgy rá is férne a jónépre egy kis beszélgetés….

 27. disqus_Lsb5oCJ1OO

  Ez most komoly? Mert viccnek túl durva lenne…

 28. Vidéki

  Valaki azt mondta, hogy valaki azt mondta, hogy Matolcsynak szeretője van.
  Vágó Gábor pletykái Harangozó Teri dalát juttatja eszembe:

  “Pletykálkodnak, huhognak, megcsipkednek, susognak
  Jók lennének nyáron szúnyognak”

 29. Béla Toller

  A nem européer cseheket eddig sem fényeztük ! A nem européer magyar satnyákat ez persze nem menti egy percig sem ! Hallod ?

 30. Blackhorse

  Hülyék, debilek és retardáltak – általánosan ismert gyűjtőnevükön: fideszesek – vannak a világ minden táján. Ez nem kérdés, vagy vitaalap. A hangsúly az arányokon van. Míg Nyugat-Európában tízből a fideszesek (lásd fenti magyarázat) aránya egy, maximum kettő, addig például Csehországban ez tízből három, maximum négy. Magyarországon tízből nyolc. Ez a különbség. Lám, lám. Ma is tanultál valamit.

 31. gmihaly

  Akkor nézzétek át a törikönyvet az 1848- as Prágai első pánszláv kongresszssal kezdve.

  2018. febr. 2. 9:38 ezt írta (“Disqus” ):

 32. zsíroskenyér

  gmihaly, miért általánosítasz? Eddig is lehetett tudni, hogy Csehországban is vannak olyan retardáltak, mint a Fidesz szavazói, példa erre Zeman eddigi elnöksége is, megválasztották őt ugyenezek már korábban.

  Inkább annak örülj, hogy tudsz még magyarul olvasni olyan felületet, ahol részlehajlás nélkül beszámolnak a dolgokról és nem a kormánypropagandát fújják! Bravó, Átlátszó!

 33. gmihaly

  Neked írtam, tudatlan demokráciablablátor libernáci. Tényleg jól tnnéd, ha egy kicsit képbe kerülnél a Habsburg Bidoalmon, illetve a Monarchián belüli cseh-magyar fasírtos viszonyról és a kegyezés miatti bosszúállásukról. Melleseg meilyik 1848-as kormányra gondolsz, milyen kormányprogramra, okostojat? A konkrét hivatkozásodat, ami egy a sok közül, szíveskedj megjelölni, addig ez a megjegyzésed egy bakfitty.

 34. zsíroskenyér

  Te kinek írtál? Kérdeztem tőled, arra válaszolj!

 35. gmihaly

  Európa eszméje jelenlegi ramaty állapotában egy lócitrom.

 36. gmihaly

  Szerbia ellen a Monarchia kezdett háborút, nem Magyarország. A fegyverbiznisz legnagyobb haszonélvezői a cseh Skoda-művek voltak, nekik állt leginkább érdekükben egy háború. És érdekükben állt a konkurens Weiss Manfrédék, a Monarchián belül is konkurenciát jelentő felzárkózó magyar ipar visszavetése. De a legjobbnak Benes Ausztria-Magyarország szétzúzását tartotta, ahogy a párizsi Sorbonne-on erről előadásokat tartott, majd egy évre rá brosúrát is kiadott. Ő hitette el a britekkel és gallokkal, hogy Csehszlovákia egymagában is képes a németekkel szemben ellenállni. Hát ez nem jött be, Foch marsall élete alkonyán már tudta,hogy a Kisantant gyengén muzsikál, Hitler csillaga nagyon felemelkedett, és Benesék átverték őket. A müncheni “árulás” fő oka ez lehetett. A cseh-osztrák kancellária már Mária Terézia idején is minden eszközzel megakadályozta Magyarország iparosodását, jól jött a kvázi gyarmati státusban tartás. Viszont a Magyarországról akkoriban minimum kettős vámtarifarendszerrel beszedett adókból és az engedélyezősdikkel való trükközésekkel a cseh ipart fejlesztették többek között, mert Szilézia elvesztését valamivel kompenzálni kellett. Amúgy az 1848-as prágai első pánszláv kongresszust, az ausztroszláv és pánszláv ideológia cseh vonzatait, váltogatásait a cseh tananyagban ezek szerint elhallgatták a cseh tankönyvírók. Azt is, hogy ezt az 1848. március 13-án forradalom idején lemondott Metternich utóda, Kolowrat (Kolovrát) szervezte, a bécsi udvar ezután dobta be a köztudatba a “nemzetiségi kérdést” és indultak el “Jellasics, a gyáva” horvát bán hadai Buda ellen. A magyar honvédség a Bécs felé menekülő horvátokat a győztes pákozdi csata (1848. szeptember 29., Szent Mihály napja) “elkisérte” Schwechatig, ahol várt arra, hogy az uralkodó, pontosabban a kvázi-régensek, köztük a “hű csehek” mit lépnek. És Windischgrätz csehországi herceg ekkor rongyolt Prágából Schwechatba és mért vereséget a várakozó magyar honvédségre. Ugye, a cseh iskolában ezt sem így tanultátok, Pupák ? Benes birodalmat akart építeni, amely Polábia, Szilézia, Tesín révén akár még Hamburgig is elért volna. De Szlovákián kívül még Rábot (Győr), Vácot (Vacov) és Miskolcot (Miskovec) is szívesen megkaparintották volna. Balassagyarmat a magyar “civitas bravissima”, legbátrabb város polgárai ki is füstölték városukból a befészkelődő csehszlovákokat. Ezt sem tanultad a cseh iskolában, ugye? A magyar földön futó szláv korridor is benne van a “Zúzzátok”-röpiratban. Mint ahogy az is, hogy a cseh bakák a galíciai fronton seregestől álltak át a nagy szláv testvérhez. Érdekes módon, az oroszok által megszállt Galíciából a pogromok elől már 1914-ben csapatostul menekültek az ottani zsidók Ausztria és Magyarország nyugisabb vidékeire. Azért a cseh dezertálások és a galíciai pogromok remélhetőleg csak véletlen egybeesések voltak. Ugye, ezt sem tanították a cseh “faiskolában” Főokos?Amit írsz abból az derül ki, hogy a cseh iskolai tananyag egy merő magyarellenes uszítás, a magyar iskolai tananyagban ilyesmi nincs, amikről itt említést tettem arról nem is ott szereztem tudomást.

 37. gmihaly

  Blackhorse-nek adott válaszom rád is érvényes.

 38. Blackhorse

  Amit te itt összehordasz, az ugye, féligazságok gyűjteménye. Te is tudod. És mi a féligazság? Tiszta hazugság. Te pont a magyar irredenta nézeteket írtad le, tökéletesen. A cseh tananyagban a panszlavizmus kiemelten szerepel, mivel azt ők kifejezetten hasznosnak tartották (sokan ma is annak tartják ott, bár most már az oroszok nélkül, ha-ha. Minő badarság…) Senki sehol nem állította, hogy 1914-ben a csehek nem álltak a monarchia oldalán. Elég a Svejk első pár fejezetét elolvasni, ugyebár. Amúgy a monarchia kis államocskái (köztük Magyarország is), gőzerővel nyalták a bécsi udvar seggét. Ebben egyik sem volt kivétel. A Habsburgok pont ezt is akarták – az”oszd meg és uralkodj” elve már akkor sem volt valami nagy újdonság. A magyar urak azonban voltak olyan ostobák – na ja, jobboldal… – hogy ne vegyék észre, mire megy ki a játék. És neki is mentek, tótnak, bunyevácnak, oláhnak, cseláknak. Mit csodálkozol, hogy ezek mind ellenük fordultak? Ha nem vagy képes objektíven ítélni, ne foglalkozz ilyesmivel. Járj Fradi meccsekre, ott simán nyerő vagy a hozzáállásoddal. Benes 1914 előtt nemigen volt abban a helyzetben, hogy gallokat és briteket győzködjön. Ő szerephez csak 1918 után, a csehszlovák állam megalakulását követően jutott. De igazi beleszólása csak TGM (nem Tamás Gáspár Miklós, hanem Tomás Garrique Masaryk) halála után lehetett. Ami a pánszláv találkozókat illeti, ezeket sem elsősorban Prága szervezte, annál a csehek gyávábbak voltak. Nem, ez a szél Moszkvából fújt, és a célja nem elsősorban a magyarok ellen, hanem az osztrákok, rajtuk keresztül pedig az akkori európai uralmi leosztás ellen irányult. Ja, és kevered a két háborút. ‘914-ben Csehország csak egy tartomány volt, saját hadsereg nélkül. Pontosabban volt ott hadsereg, a katonák csehek is voltak, de a vezetés nem. (Lásd a már idézett Svejk.) vagyis, benes, aki akkor még nem volt politikai tényező nem állíthatta, hogy képesek ellenállni a németeknek. Amiről te írsz, az már 1934 utáni dolog, és ez sem pontos. Benes ugyanis pont hogy nem hitt abban, hogy ellen tudnának állni Hitlernek. Sok cseh vezető, köztük magasrangú katona állította, hogy de bizony igen, de Benes végül nem vállalta ezt, és el is menekült az országból. Münchenben pedig a csehek nem osztottak-szoroztak. Ők csak ürügy voltak. A nyugat célja az volt, hogy Hitler ne nyugatnak, hanem keletnek induljon, és magasról szartak rá, milyen szerződést kell ezért beáldozniuk. Soha senki nem állította, hogy a nyugat gerinces hősök gyülekezete lenne.
  A nemzetiségi kérdést, vagy ahogy te, kis náci irredenta írod, a “nemzetiségi kérdést” nem kellett “bedobni” a köztudatba. Az ugyanis benne volt. Épp ez volt a baj. A kis nemzetek egyike sem akart a magyarok mellé állni, pont azoknak a pöffeszkedő, lenéző, őket minduntalan kijátszó, és az osztrák érdekeket követő magyar hozzáállás miatt. Ezért (is) lett bukfenc 1848. De ezt te a büdös életben nem fogod fel, mert nem hülye vagy – bár az lennél, azok taníthatók – hanem mert egy büdös náci nacionalista, fajgyűlölő barom vagy. Hogy mi volt Galíciában 1914 előtt? Ki tudja pontosan? De zsidó ellenes pogromokat már az 1800-as években is vidáman folytattak Miklósék. Mondjuk, csak nézd meg pl. a Downton Abbey-t, abban is szó van róla. Összefoglalva: te olyan vagy, mint a “Hal neve Vanda” című ikonikus film amerikai gengsztere (játssza: Kevin Kline). Ő is azzal kérkedik, hogy Nietzschét olvas. Ja. Csak éppen nem érti. Ennyit a fjordokról, írná a másik klasszikus, Rejtő (Reich) Jenő, a legjobb magyar humorista író.

 39. gmihaly

  Mellébeszélsz, komám. Én az első, az 1848-as prágai kongresszusra szorítkoztam. A pánszláv eszme a nem szláv népekkel való ellenségeskedés eszméje is volt az elején, így bizony igencsak magyar- és németellenes volt. Benes a “Zúzzátok szét Ausztria-Magyarországot”-ban az 1915-ös előadásait foglalta írásba, ebből pedig az következik, hogy már az 1914-es cseh “szabotázsokkal” is elhencegett benne. A galíciai fronti cseh dezertálásokkal kiemelten kérkedett a brosúrában. Az oroszok ottani pogromjairól és a menekülő ottani zsidók által okozott “galíciánerfrászról” más forrásokból van tudomásom. Benes igenis abban a helyzetben volt, hogy győzködni tudta a gallokat, mert Franciaországban volt egyetemi oktató, és így tarthatott a csehek mártíromságáról előadásokat a Sorbonne-on, és javasolhatta Ausztria-Magyarország szétzúzását. A nemzetiségi kérdés valóban benne volt a levegőben, mert a kiegyezés előtti Habsburg Birodalom egyik nemzetiségével sem bánt túl jól. Az egymás ellen való ugrasztás magasabb fokozatba kapcsolása volt az, ami 1848-ban elkezdődött. A gyagya V. Ferdinánd és a 18 éves, zöldfülű I. Ferenc József helyett is az udvaroncai, befolyásos camarillerók irányították a birodalmat, és sodorták az összeomlás széléig, egészen königgrätzi (Hradec Králové)1866-os vereségig. Akkor rúgta ki a rossz tanácsadóit Ferenc Jóska, és egyezett ki a magyarokkal. Attól fogva a bosszúszomjas cseh elit csak keresztbe tett a Monarchiának a legváltozatosabb eszközökkel. Tehát amit Te mondasz erről, az igencsak nem stimmel, esetleg a cseh tankönyv hazudozik összevissza, ha abból meríted ezeket a marhaságokat. Benes valóban bexart Hitlertől, de egészen addig, az Antant által “földbe döngölt” weimari Németországgal volt dolga, és akkortájt igencsak elbízta magát. Erről egyelőre ennyit. Te pedig, összevissza, hajánál előrángatott “érveid” helyett nézz utána a konkrét tényeknek és csak azokra szorítkozz és ne terelj!.

 40. István Tamasi

  Helikopterről harcolunk a migráncs rénszarvasok ellen.

 41. Lajos Skandera

  Azok ben(istállóban)szülöttek, nem migráncsok. Már sok évvel ezelőtt honosították őket. Van szavazójoguk is. Levélben (falevélben) is leadhatják a szavazatukat. Output.

 42. István Tamasi

  Istállóban tartott szelidített jószágokra lövöldöz tömjénzsoltika stüszivadász? Akkor lövöldözhetne az cöf akoljában tartott agyatlan fitymaszbirkákra is.

 43. Lévai László

  Ez a múmia vén trotty Orbán bérenc/pénzmosoda trágyát öntött az amúgy is kínlódó Délmagyarba. Így elérjük, hogy az emberek nem fognak semmilyen újságot venni, mert akkora a szabadság, hogy csak a kormány szemetét lehet olvasni lassan a wc papíron is.

 44. Éva Nagy

  A beollal is ez a helyzet. Túltolják a propagandát.

Hozzászólás írása

A hozzászólás beküldéséhez bejelentkezés szükséges.