Kész Zoltán és a CATO Intézet

A DK-MSzP-Együtt-PM ellenzéki csoport a februári veszprémi időközi választáson Kész Zoltán angoltanárt támogatja. Kész úr minden hír szerint magánemberként tisztességes és tehetséges ember. Egy választáson azonban a jelölt politikai meggyőződése az elsődleges.

 

Kész úr libertariánus nézeteket vall, azaz szélsőségesen piacpárti és állam ellenes.

 

Facebook fotóján az amerikai CATO intézet logója alatt szerepel Kész úr, ahol előadott. Magyarországon pedig a hasonló nézeteket valló Szabad Piac Alapítvány igazgatója.

 

Miért fontos ez? Magyarországon nem mindenki tudja, mi is az a CATO Intézet. Először is érdemes róla elmondani, hogy létrehozója Charles G. Koch, fő finanszírozói pedig a nagyvállalkozó Koch testvérek, akik szélsőségesen neoliberális Tea Party mozgalom első számú támogatói. Szintén ők a Republikánus Párt legnagyobb támogatói, ráadásul nem is szűken a pártnak és a jelölteknek juttatott támogatások formájában, hanem civil szervezeteknek álcázott úgynevezett politikai akcióbizottságok (political action committees) reklámjaival. Ezek a szervezeket gyakorlatilag a Republikánus Párt nézeteit reklámozzák, ám kívül esnek a kampányfinanszírozás átláthatósági keretein. A Koch testvérek tehát az átlátható politikai legagyobb ellenségei az Egyesült Államokban, illetve a nagyvállalatok politikai befolyásszerzésének első számú emblémái. Politikai reklámokra becslések szerint kétszer annyit költöttek az utolsó választáson, mint a két nagy párt együtt!!!

photo-3

Mit szólnak ehhez az olyan ellenzéki pártok, mint a PM, amelyek Magyarországon az átlátható kampányfinanszírozás szószólói? És mit szól hozzá a DK, az MSzP és az Együtt, amely Magyarországon számonkéri a hazai nagyvállalatok befolyásszerzését a magyar kormányon?

 

De még súlyosabb bajok vannak a CATO politikai céljaival. Támogatói között ott vannak a gigantikus olaj és autómultik, mint az Exxon, a Toyota, a General Motors és a Volkwagen. Az intézet kifejezetten környezetromboló pozíciót foglalt el számos kérdésben, többek között támogatja a Keystone XL olajvezetéket, a klímaváltozás tagadását, illetve a vízprivatizációt. Az intézet szponzorainak listája  amúgy a multinacionális szektor who is who-ja, a CATO pedig nem meglepő módon a nagyvállalati korporatizmus lobbystája.

 

Hogy számol el ezzel magában a magát zöld pártnak tartó, antiglobalista múltjára büszke PM?

 

A CATO hírhedt módon támogatta a dohányipart. Ellenzi az állami iskolarendszert, annak pirvatizációja mellett száll síkra. Szélsőségesen csökkentené a szociálpolitikai támogatásokat, az egészségügyet privatizálná.

 

Hogyan számol el ezzel a Szocialista Párt, amely magát baloldali pártnak tartja? Miután az Orbán kormány drasztikus megszorításokat hajtott végre az oktatási rendszerben, gyakorlatilag felszámolta a szociálpolitikát, a munkanélküli segélyezést és képzést, elbizonytalanította az állami nyugdíjrendszer jövőjét, a magát baloldalinak nevező ellenzék jelöltje ki fog állni, és azt mondja a veszprémi választóknak, hogy ő teljesen megszűntetné ezeket? A görög Sziriza választási győzelmét üdvözlő PM, aki a neoliberális Bokrost nem támogatta Budapesten, és az MSzP, amely szintén csak félszívvel, elhatárolódik a saját jelöltjének a politikai nézeteitől Veszprémben? (Bokros MOMA-ja amúgy csak a bevételi oldalon neoliberális. A kiadási oldalon egy rendes szociáldemokrata programot hírdet. Mindennek inkoherenciája 13 fős pártként nem kell zavarja, de a valódi pártok egyszer tényleg kormányozni akarnak majd…)

 

Természetesen ismert a sokk doktrína, mint érv: ismét helyzet van, itt most elsődleges a 2/3 lebontása. Mindig helyzet van. Most tegyük félre azt, hogy ismét nincs valódi esélye Késznek és az összefogósdinak a győzelemre, ahogy a 2014-es választásokon sem volt. Nyilván mindenkinek szíve joga hinni abban, hogy meglepetést fog okozni. De a magát baloldalinak tartó, az ellenzék meghatározó erejét adó MSzP (plussz PM) nem volt képes egy igazi baloldali jelöltet találni, aki mögé a liberális Együtt és DK beállhatnak, ha meg akarják dönteni a Fidesz 2/3-át? (Ez utóbbi két párton nincs mit számonkérni. Az ő nézeteik közel állnak Készéhez és a CATO-éhoz.) Tényleg egy olyan jelöltel van a legnagyobb esély nyerni, aki a magyar társadalom értékrendszerének jó ha 1%-át képviseli?

Senkinek nem tűnt fel, hogy a Szocialista Párt 2006 óta egyetlen egyszer bírt választást nyerni, amikor nem liberális jelöltet indított?

___

További részletek a CATO intézetről ide kattinva érhetők el, angolul.

A bejegyzés elkészülte után kiderült, Kész úr talán még a CATO-nál is radikálisabb. Ő a rendőrség és az úthálózat privatizálását sem tartja elképzelhetetlennek. 

 

125 hozzászólás a(z) “Kész Zoltán és a CATO Intézet” bejegyzéshez

 1. rocksztar

  “Senkinek nem tűnt fel, hogy a Szocialista Párt 2006 óta egyetlen egyszer bírt választást nyerni, amikor nem liberális jelöltet indított?” Gyurcsányra gondolsz? ő már akkor is liberális volt

  Válasz
  • KZoltán

   2006 óta mikor nyert Gyurcsány?

   Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Nem, az idos urra, aki megnyert egy idokozi valasztast nemreg.

   Válasz
   • agymosott09

    Hát ennél azért jóval többször nyert az mszp egyéni jelöltek szintjén, pl. Szegeden Botka már hosszú évek óta mindig nyer, és a XIII. kerületben sem volt még soha fidesz. Ekkora kapitális hülyeségeket nem lehet leírni, mert ez rombolja a többi rész szavahihetőségét is. Akárcsak a brutális helyesírási hibák.

    Válasz
 2. éber mormota

  Mandiner: És hogyan lehet megteremteni a közbiztonságot a mélyszegénységi bűnözés által sújtott térségekben? A rendőrséget nem lehet privatizálni, ugye?

  Kész: Miért ne? Szerintem akár még az úthálózat privatizációjáról is szó lehet.
  http://mandiner.hu/cikk/20130220_hiany_van_a_piacparti_megoldasokbol

  Válasz
  • KZoltán

   Mindent lehet privatizálni, és mindre volt is már példa, akár Magyarországon is: az adóbeszedést a Habsburgok és a Fuggerek privatizálták – ebbe bele is bukott a középkori magyar birodalom; az ingatlannyilvántartást is lehet privatizálni – ez a Csák Máték kora, pedig nem véletlen, hogy a kormányzónak, pl. Hunyadinak, gyakorlatilag minden téren királyi jogosultsága volt egy kivétellel, adománybirtokot nem adhatott, azaz mai fogalmaink szerint nem nyúlhatott bele az ingatlannyilvántartásba; a közrend fenntartásának privatizálására mai példa Dél-Amerika: a lakóparkokban (ott vannak az igazik) magánfegyveres had, a favellákban más módon fizetett magánfegyveres had.

   Válasz
 3. Balázs Krémer

  Nem hinném, hogy a belelátó fantáziák és inszinuációk sokat lendítenének a politikai kultúra demokratikus fejlődésén. Drága Pogi, ha engem akár egy annyira elvakult LMP fun, mint Te, elhívna egy beszélgetésre-előadásra, ahová én könnyen megeshet, hogy el is mennék – ebből talán nem kellene arra következtetni, hogy én is hozzád hasonló elvakult rajongóvá váltam volna. Ha bárki a nézeteimre kíváncsi, akkor ne belelásson és fantáziáljon, hanem kérdezzen meg. Valami hasonlót most mintha elmulasztottál volna, nemdebár?

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Kedves Balazs, a cikk tartalman nem valtoztat semmit, hogy te engem elvakult LmP fannak kivansz bemutatni. Nem vagyok az termeszetesen. Amit a CATO-rol irtam, azt sajat maguk allitjak anyagaikkal, nem kell kerdezgetni oket, nyilvanos a velekedesuk. Nem hiszem, h barmelyiket tagadnak, nem ezert fizeti oket Koch es az Exxon. :))) Mint az alabbi interjuban kiderul, Kesz ur meg ennel is tovabb megy, az uthalozat es a rendorseg privatizaciojat sem tartja kizartnak. :))) http://m.mandiner.hu/cikk/20130220_hiany_van_a_piacparti_megoldasokbol

   Válasz
   • Balázs Krémer

    Akkor miért nem a Mandiner interjúról írsz, és miért a CATO-ról? A CATO szövegeit Te semmiképpen nem tulajdoníthatod Kész-nek, csak a sajátjait. Ami nem az övé, az fantázia, belelátás, inszinuáció. Mintha én Pogátsa gondolatait az LMP szövegekből tulajdonítanám neki. Nagy baj, hogy nem érted, de legyen a Te bajod… (Félreértés ne essék, én a Kész szövegekkel sem értek egyet – mindezzel együtt, veled szemben, én jobban örülnék annak, ha megszűnne a 2/3, mintha megmaradna…)

    Válasz
    • KZoltán

     “Kész úr libertariánus nézeteket vall, azaz szélsőségesen piacpárti és állam ellenes. Facebook fotóján az amerikai CATO intézet logója alatt szerepel Kész úr, ahol előadott. Magyarországon pedig a hasonló nézeteket valló Szabad Piac Alapítvány igazgatója.” – PISA-teszt? Bukás!

     Válasz
     • Balázs Krémer

      Ismét: Ha Pogi úr az LMP pártalapítványának társelnöke, ebbéli minőségében számos fotó került nyilvánosságra róla, logok és prominensek társaságában – akkor ezentúl bármit, amit az LMP képvisel és támogat, az Pogi úr szemére vethető? Szerintem nem, KZoltán szerint ennyi alapján bőven. Nem a szövegértéssel van probléma kedves KZoltán, hanem ennél mélyebben.

     • KZoltán

      Róna Péter lesz az!
      De ismét: “a cikk tartalmán nem változtat semmit”. Mégis, mit változtatna a cikk tartalmán, ha maga Róna írta volna is? Semmit!
      Egyébként magad kérdezted, miért köti össze Készt a CATÓ-val – erre idéztem, hogy miért, logikusan megindokolta.

     • Zoltán Pogátsa

      Ne beszelj hulyesegeket, Balazs. Sosem voltam az lmp alapitvanyanak tarselnoke, igy nem keszulhetett rolam ilyen foto sem.

    • Zoltán Pogátsa

     1. Osszekeversz Rona Peterrel. 2. Kesz maga valllalja a CATOt.

     Válasz
     • Quercus

      “Osszekeversz Rona Peterrel.”

      Csodálkozol? Úgy hasonlítotok egymásra mint két tojás. Persze csak egy bizonyos mennyiségű csapadék elfogyasztása után.

   • Harold Finch

    Aki a jogállamot, hatalmi ágak szétválasztását, alkotmányosságot, magántulajdon tiszteletét támogatja, az már nagyon rossz ember nem lehet.

    Legfeljebb idealista.

    Válasz
    • pleaseinsertacoin

     (Vagy legalábbis képes megugrani egy demokratikus berendezkedés alsó küszöbét, de talán ennél azért kicsit többet várunk el egy idealistától, nem?)

     Válasz
     • Harold Finch

      Erről a tumblr-es vicc jut eszembe az ideális ellenzéki jelöltről.

      Most nem találom, de a lényege, hogy csupa ellentmondó elvárása van mindenkinek.

  • Quercus

   Konkrétan mi a gondod az LMP-vel. Vagy a Nemzet Idiótája(Gyurcsány) a favorit nálad?

   Válasz
   • Harold Finch

    Nyilván Gyurcsányimádó mindenki akinek más a véleménye, mint neked 🙂

    Tipikus fideszes troll.

    Válasz
    • Quercus

     Bizony, bizony: Mindenki Fidesz troll, aki nem szereti a Fletót, igaz?

     Válasz
     • Harold Finch

      Ezt te állítottad, légyszíves ne adj olyat a számba amit nem mondtam.

      Azért Fidesz troll, mert az első szava/gondolat az hogy Gyurcsány.
      Értelmes ember nem csak erre gondol, hanem pl. arra, hogy oké nem szereti valaki az LMP-t, lehet, hogy Együtt-szavazó, netán Bokrosra szavazna.

      A fidesz-trollok fixációja, hogy minden vitapartner “elleség” akit azonnal Gyurcsánnyal azonosítanak.

     • Quercus

      Tudod, az a helyzet, hogy nekem a neoliberalizmusról mindig az idióták, meg a gazemberek jutnak az eszembe.

 4. Pal Arady

  Nagyon jó írás és nagyon igaz is..
  Öröm hogy van valaki aki végre, aki alaposan körbejárta hogy kik is támogatják a mi kis politikai osztályunkat! Kár hogy a Heritage F. Leányvállalata, a Bajnait (korábban Orbánt) szponzoráló CAP nincs benne az elemzésben, de ez is kiváló alap a továbbgondolkodáshoz!

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Pal, ezeket tudjuk? Forrasa van ra? Koszonom.

   Válasz
   • Pal Arady

    Már mint a CAP-ot? Mindenki tudja.
    A CAP a Heritage után a második meghatározó külső szervezet ami az USA kormányát befolyásolja. (A Heritage volt a Reageni kormányzat “piszkos diplomáciai hadteste”.
    Figyelemre méltó, hogy a CAP-nek egy társadalom lélektani emberkísérleteket folytató cég a “testvérszervezete”…

    http://en.wikipedia.org/wiki/Center_for_American_Progress

    Válasz
    • Zoltán Pogátsa

     Azt, hogy Bajnait tamogattak…

     Válasz
     • Pal Arady

      A HHA nyilvános támogatói listáján olvashattuk, hogy Bajnai vastag pénzeket kapott ettől a nemzetközi piszkosdiplomáciai cégtől…
      A CAP ugyan is pontosan ugyan az mint a Heritage, csak pepitában!

      Az is figyelemre méltó, hogy a CAP testvérszervezetének van egy londoni leányvállalata, a Human Resurch Institut.

      Ennek a “cégnek” a kutatói érdekes kutatással foglalkoznak, mégpedig a munkavégzés hatékonnyá tételével.
      Különféle módszereket dolgoznak ki, hogy a munkás a munkadarabot hol és hogyan fogja meg, és ne fogja meg, a munkavégzéshez használatos szerszámot hol tartsa a munkaasztalon, milyen és mekkora mennyiségű segédanyagot fogjon meg egyszerre és ne fogjon meg, stb.
      Van egy IBM robotprogramozói végzettségem. Amikor először láttam ezt a kísérletet itt a gyakorlatban az jutott eszembe: ezek robotot csinálnak az emberből – mert ilyen tipusú utasításokat csak a robotnak adnak!

      A kutatásuk másik része a lélektani rész.
      Képzeljük el, hogy egy gép egy óra alatt ELVBEN NE10 darab terméket képes produkálni.
      Minusz a szükséges részkarbantartás, az anyagellátás kieső ideje miatt kiesett – el nem készült – darabok, és a pillanatnyi fizikai anomália (pl. hőtechnikai, mechanikai, elektronikai eredetű) által okozott selejt száma együttesen.
      Naná hogy nem lehet a tényleges teljesítmény NE10 db/Óra!!

      Azonban itthon, – egy ilyen, és hasonló gépen – az autóiparban a norma mégis NE10 db/óra! Már csak azért, mert ez a HRI szinte az összes idetelepült autóipari cég “normatechnológusa”!!
      Plusz óránként teljesítménylapot töltetnek ki a dolgozókkal, hogy azok lássák mennyire “nem termelékenyek”…

      Kalb és mások sokszor leírták: Magyarország a neoliberális terror inkubátora. Ennek a HRI-nek a hazai működése is arra mutat, hogy a téma szakértői nem tévednek: a magyar munkásokat már a “megvalósult” “új világrend” körülményeihez idomítják, amiben természetesen partner a mindenkori kormányzat is!

      Az tehát hogy iylen Kész féle alakok tünnek fel az ő ocsmány hátterükkel, az nem volna szabad hogy meglepjen egyetlen magyar állampolgárt sem..
      Közgazdát, politológust meg alapvetően nem!

   • Harold Finch

    Nincs rá szükség, pont annyira “igaz”, mint hogy Bajnai volt a Hajdú-Bét kivéreztetője.

    Válasz
   • ITCSH

    Pogi, elolvastam már írásod rengeteg kommentárját is. Te találtál itt egyetlen forrást bármire? A te heveskedésedet is beleértve.

    Válasz
 5. realista

  Itt most a fő cél és szempont, az orbáni banda kétharmadába léket verni. Aki ezt nem érzi és nem akarja érteni, az csak magamutogasson, arcoskodjon, elempéskedjen….a fidesz malmára hajtja a vizet!

  Válasz
  • Pal Arady

   Jó!
   Lenyomjuk a Fideszt!
   És aztán??
   Mi lesz??
   Jön Bajnai a CAp-pal meg Kész a CATO-val?? Eladjuk a vizet is??

   Köszönöm kimerítő, részletes válaszát!

   Válasz
   • Harold Finch

    Jön Bajnai Gyurcsány meg a gyíkemberek! Húúúú!
    (igaz hogy egyikük se tényező már, eltűntek, de mindegy is.)

    Bár én inkább a gyíkemberekre szavaznék, Orbánnál sokkal rosszabbak nem lehetnek.

    Válasz
  • Lyanos

   Ha CSAKIS ez a cél, akkor Kész Zoltán miért hajtotta el már az elején a Jobbikot?
   Mert ha kizárólag Orbánt akarunk bontani, akkor mondhatta volna, hogy számít rájuk is.
   Ha meg válogatunk politikai eszmék és meggyőződések szerint, akkor ne csodálkozzunk, hogy más is válogatni fog.

   Válasz
 6. idestova

  Látom van hely nyelvi lektor munkakör betöltésére, és lenne is sok feladata…

  Válasz
 7. TTX

  Nem értem. Miért kell úgy kezelni azt, ha valaki szabadpiac párti, mintha az valami szélsőséges embertelen nézet lenne, már-már nácizmus? Éppenséggel ez a fajta gondolkodásmód nincs reprezentálva a magyar politikai életben egyáltalán, ami az elsődleges oka Magyarország kóros gazdasági állapotának. Mégis, kinek kellene képviselnie ezeket a dolgokat?

  Az írás arra emlékeztet, ahogy a Fidesz-közeli média szokott próbálni ellenzéki figurákat diszkreditálni.

  Válasz
  • KZoltán

   Pogi most LMP-sből FIDESZ-es lett.
   “Mégis, kinek kellene képviselnie ezeket a dolgokat?” Szerinted valódi? baloldali pártok által támogatott jelöltnek?

   Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Eleg sok baj van vele, de a cikk nem errol szol, hanem arrol, hogy a baloldali partok hogyan tamogathatnak egy ilyen jeloltet.

   Válasz
   • Harold Finch

    Jó de azért hazudni sem kellene.
    Nem “állam ellenes” hiszen az az anarchizmus, hanem állami beavatkozást minimumra szorítani kívánó. Ami egyébként a a trafikbotrány országában miért baj?

    Egy valóban jobboldali közgazdaságtan, szabadelvűség és piacpártiság ránk fér a sok államosítás, state capture, demagógia és rezsicsökkentés után

    Nem mondom hogy Kész Zoltánnak igaza van, de szerintem a demokrácia lényege, hogy több legitim álláspont van ls azokból jutunk konszenzusra.

    És 100-szor inkább egy libertáriánus, mint a Fidesz-szel gazdasági kérdésekben megalkuvó, szélsőbalos, pláza-stopos LMP.

    Válasz
    • pleaseinsertacoin

     Amit Kész Zoltán vall, és ami Kész Zoltán CATO-ból hozott programját alkotja, az igenis sok magyar embernek de facto anarchiát jelentene. Mert nem, ma itthon nem lenne mindenhol fizetőképes kereslet, amely a magánkórházakat, magániskolákat, magánmindent meg tudná fizetni zsebből. Akkor sem, ha eltörölsz minden adót holnap. És ha nem fizet se az állam, se a magánzseb, akkor bizony nincs szolgáltatás. Ezeket ma, holnap, és holnapután nem tudjuk zsebből meg részletre meg előfizetéssel kifizetni.

     És ha nincs iskola, ahova a gyerek be tud menni reggel, ha nincs kórház, ahol kezelést kapsz a baleset után, ha nincs tűzoltóság, akkor bizony rengeteg ember számára anarchia van. Ezek a megszűnések és felszívódások akkora fehér foltokat hagynának a térképen és a magyar társadalomban, hogy azt évtizedek munkájával is nehéz lenne befoltozni.

     És ez nem csak a szegény, kilátástalan (és a libertariánusok által gyakran stigmatizált) embernek fájna, hanem a kis-közép-nagy-és-akármilyen-vállalkozónak is. Ők ugyanúgy kapnak a társadalmi közösből (jogosan), ahogy a segélyezett szegények is (szintén jogosan).

     Társadalmi valóságban élünk. Együtt, egymás mellett.

     A CATO és Kész Zoltán ezt nem fogadják el. A rosszul összerakott, omladozó közös életterünk megjavítása helyett lebontanák azt, mondván hogy majd a helyére felépül valami más, egyéni kezdeményezésből.

     Ez ellentétes szinte mindennel, amit ma baloldalinak nevezünk, és erről nagyon kevesen beszélnek a magyar baloldalon. Erről szól Pogi cikke.

     “Több legitim álláspont van és azokból jutunk konszenzusra”, mondod, majd megpróbálod néhány igaztalan, hamis, összemosós, sárdobálós rigmussal belemosni a globalizmuskritikus LMP-t a kleptokrata, államkapitalista Fideszbe? Nem korrekt. És arra utal, hogy nem fontolod meg “legitim álláspontként” amit a másik fél mond.

     Válasz
     • Harold Finch

      Nem mondtam hogy egyet értek Kész Zoltánnal, viszont azt gondolom, hogy szegények célzott segítéséről, a bölcsődei/óvodai hálózat bővítéséről, az oktatásra költött pénz és annak hatékonyságának növeléséről könnyebb meggyőzni őt, mint egy Fideszest vagy Jobbikost. Magyarul azt gondolom hogy bár piaci fundamentalista, a fundamentalizmusa jóval kisebb és kevésbé káros, mint a magyar áljobboldal fundamentalizmusa.

      Pogi cikke nem is ilyen tényszerű és alapos volt, mint a te kommented, hanem egy sima hangulatkeltés. Amit te írtál az csak simán túlzás, egy db libertáriánustól nem tudom hova kell így megijedni. Majd ha már ketten lesznek a parlamentben akkor naaaagyon elkezdek félni. 🙂

      Addig is hadd aggódjak inkább a Fideszesek és Jobbikos képviselők józan észt nélkülöző, magántulajdonellenes, szabadságjogellenes, jogállamiságot semmibe vevő, kirekesztő nézetei miatt.

      Megfontoltam az LMP álláspontját, sok mindent jól csinálnak, de az antikapitalizmusuk többszörösen olyan káros mint 10 Kész Zoltán.
      Talán nem kellett volna az LMP-nek plázastoppot javasolnia, mert ebben a ‘Társadalmi valóságban’ (te montad, nem én) előre látható volt, hogy state capture és mutyi lesz belőle.

     • Gyorgy G. Horvath

      “amely a magánkórházakat, magániskolákat, magánmindent meg tudná fizetni zsebből”

      Elnézést, de ezt a Fidesz mondja/csinálja.

   • ITCSH

    Az egyetlen dolog, Pogi, amit “egy ilyen” jelöltről előadsz, egy fénykép. Aki nem úriember, azt mondaná erre – vazze!

    Válasz
  • Peter

   Egyebkent igazad van, hogy a cikk eleg antidemokratikus/elfogult, de abban azert neked is egyet kell ertened, hogy fura, hogy egy szocialdemokrata es egy antiglobalista part kozos jeloltje az uriember. Azt hiszem a cikk eredetileg ezekrol a partokrol akar mondani valamit… (csak kozben elkezd demonizalni)

   Válasz
 8. Lee Majors

  Épp elég, ha a veszprémi választók “értékrendszerét” képviseli.

  Válasz
 9. szofter

  Juj, siessünk gyorsan Veszprémbe és akadályozzuk meg ennek a vérengző neoliberális szörnyetegnek a győzelmét! Ha bekerül a parlamentbe, fogja magát és egymaga privatizál mindent!!! Sőt, rögtön a Koch-bratyóknak fogja eladni az országot.

  A választásokon NEM a jelölt nézetei számítanak elsősorban. A legfontosabb az, hogy mennyire tudod megkülönböztetni magad a választók szemében az ellenjelölttől. Tavaly nem azért nem tudták nemhogy megverni, még csak megszorongatni sem a Fideszt az összefogók, mert olyan nézeteket vallanak, amelyek kevésbé szimpatikusak a magyar választóknak, mint a Fidesz “elvei”. Hanem azért, mert a Fidesz a rezsicsökkentéssel belopta magát egy széles választói réteg szívébe, és az ellenzék erre nem azzal kontrázott, hogy “tessék, megmutatjuk, mi lett a rezsicsökkentésből Venezuelában meg Argentínában, ezt akarja a Fidesz is nálunk”, hanem azzal, hogy “mi még tovább csökkentenénk a rezsit”. Meg azért, mert a szocik szájából nem hangzott túl hitelesen a “fel kell számolni a korrupciót” szlogen, ahhoz még nem volt elég régen az ő rablóhadjáratuk, hogy az ember elfelejtse.

  Válasz
  • ITCSH

   Ez ugyanaz a kommunikációs maszlag, amit Raszputyinék csak jobban csináltak, mint elődeik. Igenis számítanak Kész Zoltán nézetei. Csakhogy abból a mocskolódásból, amit itt Pogi előad, sejtelmünk se lehet a nézeteiről. Épp Lengyel Lászlót hallgatom – nem tudni, mi az ellenzék álláspontja a költségvetésről, az oktatásról, az egészségügyről, a piacgazdaságról. Ez a baj, nem a Cato Intézet vagy a 700-asok klubja.

   Válasz
   • szofter

    Kérdés, hogy mit értünk a “számítanak” szó alatt. Ha azt, hogy a választást az fogja eldönteni, hogy Kész neolib-e vagy szoci, akkor nem, nem számítanak. Az számít, hogy el tudod-e magyarázni a választóknak, hogy mitől lenne jobb nekik, ha te lennél a jani, és nem az a másik. Ez az, amit az ellenzéknek tavaly nemhogy nem sikerült, hanem még csak meg sem próbálkoztak vele. És azóta sem próbálkoznak.

    Válasz
   • KZoltán

    Áruld már, mi a mocskolódás ebben a cikkben! Pogi megindokolja, hogy miért lehet összekapcsolni Készt a Catóval, utána bemutatja a Catót a honlapjáról is ellenőrizhető nézeteivel, majd felteszi azt a, minden normálisan gondolkodóban felmerülő, kérdést, hogyan akarja a magát baloldalnak nevező társaság legyőzni a jobboldalt, ha egy még annál is jobboldalibb jelöltet támogat.

    Válasz
    • Lacz

     A FIDESZ úgy jobboldali, mint én tarajos sül. Államosít, jobban beleavatkozik mindenben, mint akár Rákosi. A FIDESZ-nek egyébként nincsenek elvei, teljesen kívül áll a normális politikai mezőn. Ugyanakkor létrehozott egy olyan választási rendszert, ahol csak az összes többi politikai erő összefogásával lehet legyőzni. Mocskolódás például: Természetesen a Koch-fivérekre meg a “minden hír szerint magánemberként tisztességes és tehetsége”-féle burkolt célzások sem tartoznak a tisztességes eszközök közé, de PZ-től a szélsőségesen neoliberális kifejezés se dícséret.” A Koch testvérek tehát az átlátható politikai legagyobb ellenségei az
     Egyesült Államokban, illetve a nagyvállalatok politikai
     befolyásszerzésének első számú emblémái.” “Az intézet kifejezetten környezetromboló pozíciót foglalt el számos kérdésben,” stb.

     Válasz
 10. vv nikolász

  Vicces, hogy az ország privatizációjától kezd rettegni a cikkíró egy darab Kész Zoltán parlamentbe kerülése esetén (jajjaj a vízkészlet már másnap el lenne adva Kínának), mikor a regnáló hatalom ezermilliárdokat lop el nyugodtan. Még szerencse, hogy a parlamentben nem ülnek pl. nácik…. Oh wait!

  Válasz
 11. Szabó Emma

  Ezt szeretem, ezt az ördögfestősdit. Igen, még egy Tea pártos is humanistább a mostaniaknál. Az ecoi értelemben vett ősfasiszta pártok (Fidesz, Jobbik, LMP, MSZP?) pedig rettegnek attól, hogy a közjót nem csak a köz képviselői, hanem a közösség tagjai is képesek fenntartani, szolgálni. Ők azok, akik boldogítani akarnak és nem hagyni boldogulni. Ha Kész nyer, akkor megkezdődik az illiberalizmus bukása, ha veszít, akkor majd később kezdődik meg.

  Válasz
 12. Tibor VAGO

  Mivel a legtöbb értelmes ember számára lerí, hogy túltoltad a szekeret, ezért egyre inkább egyértelmű, hogy ez egy politikai lejárató propaganda anyag. Azon sem lepődnék meg, ha fizettek volna érte. Ám ezzel is csak az ellenzéket erősíted, ami nem baj. Az uszításra programozott narancstrolloknak a fele is elég lett volna.

  Válasz
 13. Janos Szeky

  Ilyen alapon azt is lehetne mondani, hogy az ellenzék csak ott nyert időközi választáson, ahol veterán belügyest indított, az mégiscsak jobb, mint ha valaki előadott a CATO-ban, jaj de jó, ássuk el magunkat.

  Válasz
 14. Arnold Tamási

  Milyen írás ez itt? Az Átlátszón tudomásom szerint eddig a kormányoldal visszaéléseivel voltak elfoglalva. Aki nem az ellenzéket támogatja, hanem arra törekszik, hogy az egyetlen szóba jöhető, esélyes jelöltet lejárassa, az felettébb gyanúsan viselkedik. Tényleg túltoldtad. Mennyit kaptál érte?

  Válasz
  • Quercus

   Nocsak, nocsak. Ez lenne a híres liberós szólásszabadság. Aki nem azt mondja, nem azt gondolja amit mi, annak kuss.
   Le kell váltani a Fideszt. Igaz. De kivel is? Az ellenzékkel? Melyik ellenzékkel? A bukott SZDSZ-el? A bukott MSZP-vel? A bukott DK-val? Miért is? Mert az ő gazemberük jobb gazember, mint a Fideszes gazember? Mert az ő idiótájuk kevésbé idióta, mint a Fideszes idióta? Jöjjön vissza a roncsderbi? A guminő(Lendvai), a kócos fiú(Fodor), meg a Nemzet Idiótája(Gyurcsány). Akkor majd jobb lesz, igaz?

   Válasz
   • Zoltanius

    Itt és most nemcsak arról van szó, hogy Gyurcsány, Fodor vagy Lendvai jobb vagy rosszabb, ugyanolyan idióta-e, mint a Fidesz politikusai, ugyanis az előbbiek nem éltek vissza a hatalmukkal, míg az utóbbiak igen..

    Válasz
    • Quercus

     Nem tudtak olyan mértékben visszaélni. És nem azért, mert szende szűzlányok voltak, hanem azért, mert nem volt kétharmaduk. Tegyél már 3 lépést hátra, és nézd meg onnan ezt az idiótát(Gyurcsány).

     Szerinted mi lett volna, ha 2/3-ot kap?

     Válasz
     • Gyorgy G. Horvath

      Nem tudjuk – te sem tudod. De hogy most mi van, az tán rémlik.

     • Quercus

      Miért mi van? Orbán végrehajtja az elvárt megszorításos politikát. Csak más csomagolásban. Profi módon ver át 10 millió embert. Ne mond, hogy ez az IMF-nek, Merkelnek, meg a hozzájuk hasonlóknak nem tetszik.

     • Gyorgy G. Horvath

      Viszont ennek most semmi köze a témához.

     • Quercus

      Ja értem, te vagy a témafelelős.

    • Bandusz43

     Így bizony! !!!!!!!!!!

     Válasz
   • ITCSH

    Olyan borzasztó nehéz lenne megtanulni a teljes hasonulás szabályát? Mi az, hogy “SZDSZ-el”? És azt, hogy “fideszes” csak a németek írnák nagy kezdőbetűvel. A gorombáskodás a te dolgod, bár én abban a reményben néztem meg Pogi tirádáit, hogy találok valami konkrétumot Kész Zoltán “kizsákmányolást” éltető nézeteiről. Most legalább tudom, hogy Schiffer forrása Tuzson Bence, a Magyar Nemzet és ez a zöldség. Így lovagolnak a magyarok.

    Válasz
    • Quercus

     Na végre egy nyelvtan náci! Már hiányoltalak erről a blogról.
     Gorombáskodás? Te még nem ismersz. Ha leírnám mi a véleményem ezekről a majmokról, azt még az én nyomdafestékem sem tűrné.
     Ja és esetleg észérvek, a posztban elhangzottakkal kapcsolatban?

     Válasz
   • Bandusz43

    Ennél még mindig ezerszer jobb lenne! !!!!!!!!!

    Válasz
 15. Gyorgy G. Horvath

  Pogi, már megint szeleburdi voltál, ez elég gyakran előfordul nálad, de hát ez az egyik védjegyed 🙂
  Semmi baj ezzel az írással – ha akkor írod meg, amikor először találkozol a Szabad Piac Alapítvánnyal – hisz ez bizonyára nem most történt.
  Semmi baj, ha a “tőke-munka” ellentétben te harcosan az utóbbi mellé állsz.
  A nagy baj az, hogy egy megjegyzésedben számon kéred, hogyan támogathat egy ilyen embert az MSZP. Ez azt jelenti, hogy nem érted igazán a politikát. Az ugyanis nem csak az eszmék, nézetek, világnézetek harca – hanem egy adott helyzetben a lehetséges optimális döntések meghozatala, de legalább az arra való törekvés. Teljesen nyilvánvalóvá válik a kérdésed abszurditása – miután kiderült, hogy az egyik baloldali párt, a sok közül, azért nem támogatja KÉSZ jelöltségét – mert nem áll mögötte a Jobbik.
  Nem tudom, tanítasz-e döntéselméletet – tanulni biztosan tanultál anno. Ugyanis ha a te elvárásaid szerint az MSZP (és mások) nem állnak be Kész támogatására – akkor az azt jelenti, hogy esélyt sem adnak a fidesz jelölt legyőzésére, másrészt azt bizonyítják, hogy egyfajta polgári/liberális/jogállami minimumban sem lépesek megegyezni az un. demokratikus ellenzéki erők. Ez ugyanis nem ellentétes a baloldali értékrenddel. Tudom, számodra sem.

  Válasz
 16. julius

  Szerintem is sokkal jobb, ha marad minden a régiben. Majd tartunk minden nap egy harminckilenc fős tüntetést oszt hazamegyünk vacsizni. Akinek meg nem tetszik (vélhetően a népesség bátrabb, képzettebb része) szépen elhúz a vérbe.

  Válasz
 17. György Ligeti

  Igazi, magyaros szarkeverés intellektuális szafttal leöntve. Kész Zoltán nem a kormányban, hanem a parlamentben dolgozik megválasztása esetén, a választó kerülete érdekeit képviselve. Winston Churchill-ről nem állíthatjuk, hogy népbarát lett volna, de kitűnően képes volt Anglia érdekében kormányozni.

  Válasz
 18. Degrap

  Ez a cikk remek kommunikációs megoldásokat mutat be!

  1) Találtunk egy fotót, amin az alany és egy intézet roll upja is szerepel.
  2) ebből következik, hogy az alany mindennel egyetért, amit a mögötte lévő reklámanyagon lévő szervezet valaha is tett, mondott vagy tervezett.

  Nyilván.

  Tök szívesen olvastam volna arról, hogy mit gondol a jelölt a(z felső) oktatás fizetőssé tételéről, az egészségbiztosítás átalakításáról. Meg hogy te mit gondolsz ezekről, miért működnének és miért nem. Az érvelésed azonban nem különbözik attól más esetekben gyakran hallott véleménytől, hogy a “nagyapja kommunista volt, tehát ő is hazaáruló”. Kár.

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Talan elobb tajekozodj. Kesz teleblogolta es nyilatkozta a netet. Gondol ennel o meg rosszabbakat is. 🙂

   Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Ad 1. En a CATO-rol irtam. Ad 2. Ha Kesz urra vagy kivancsi, tele van vele a net. Ennel sokkal durvabb a politikai nezete.

   Válasz
   • Degrap

    1) A cím azt sugallja, hogy a kettő témát egy szinten kezeled. Ha a CATO-ról írsz, minek a címbe a jelölt neve?

    2) ok, elhiszem. De akkor hivatkozz erre. Nekem az újságíró iskola elején azt tanították, hogy úgy álljak hozzá, mintha az olvasó nem lenne tájékozott, mert nem várhatjuk el tőle, hogy – jelen esetben – egy budapesti/győri fiatal tisztában legyen a veszprémi jelölt nézeteivel (sarkítottam, tudom :)).

    Az izgalmas kérdés szerintem (a mandátumon túlmenően az), hogy van-e létjogosultsága a fizetős egészségügynek meg a fizetős (felső)oktatásnak. Erről nem sok mindent tudtunk meg, pedig ez érdekelne a leginkább (ha van erről írásod, pls. linkeld, szívesen elolvasnám)

    _TELJESEN_MÁS_

    -> az “előbb tájékozódj” gondolat az én szememben azt jelenti, hogy az olvasónak (vendég/ügyfél) kellene figyelnie arra, hogy “jól” értelmezze a szöveget, nem az írónak arra, hogy egyértelmű, pontos legyen. Ezt nem tudom elfogadni.

    Válasz
 19. Daniel Antal

  A Catoban eddig 10 Nobel-díjas közgazdász dolgozott. Magyarországon mennyi?

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Hayek es Friedman nagyvallalatoktol jovo sok penzert ennel gazabb dolgokra is kepes volt. 😉

   Válasz
   • Lacz

    Meséljen, Pogácsa úr! Mi volt az?

    Válasz
    • Marton Bükkösnagyhasrsányi

     Ez öngól volt Pogácsa úr részéről, Hayek kizárólag az akadémiai szférában mozgott, kormányzati megbízása sem volt soha egy jelentéktelen kivétellel. Mindkét közgazdász intellektuális függetlensége megkérdőjelezhetetlen.

     Válasz
     • Ádám Farkas

      Friedman intellektuális függetlensége megkérdőjelezhetetlen? Loooooool. 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  • KZoltán

   Legkésőbb a Long Term Capital Management csődje óta minden ember számára nyilvánvalóvá válhatnék, hogy a közgazdasági Nobel-díj kb. a bohóc-nagyplecsni szintjét üti meg.

   Válasz
 20. Bence Peter Marosan

  Értem. Kész rohadt libertárius, ergo nyerjen a Fidesz.

  Válasz
 21. Bence Peter Marosan

  Ps: ja, és csak azért is tiszta szívemből szurkolni fogok Késznek, hogy hideg zuhanyszerű meglepetést okozzon azoknak is, akik a fiskális racionalitás minimális elemeit képviselő politikusokat is készek azonnal libertáriusnak besorolni.

  Válasz
 22. En

  “Most tegyük félre azt, hogy ismét nincs valódi esélye Késznek és az
  összefogósdinak a győzelemre, ahogy a 2014-es választásokon sem volt.” Magabiztos mondat. Ezzel a magabiztossággal csak az a probléma, hogy a többi magabiztos kifejezést is viszi magával a lecsóba, az enyhébb “véleményeiről” meg megemlékezni sem lesz érdemes, ha mégsem jön be (ráadásul ennyire). Khm:
  http://index.hu/belfold/2015/02/22/hatalmas_pofont_kapott_a_fidesz_veszpremben/

  Válasz
 23. VGZS

  Sztem ez a 3×3-as program rendben van. (Nem látok semmi “ordas” libertáriánus gondolatot benne… Az oktatás támogatása Pogi vesszőparipája is.)

  Ajánlat Magyarországnak
  1. Orbán Viktor nem lesz kétharmaddal megválasztott, köztársaság nélküli köztársasági elnök
  2. Országos mozgalom a tisztességes adózásért
  3. Korrupcióellenes hálózat létrehozása

  Ajánlat Veszprémnek
  1. Alternatív, adócsökkentésre épülő költségvetés
  2. Törvényjavaslat a lakásszövetkezetek gazdaságos működéséért
  3. Munkahelyteremtő befektetések

  Ajánlat a vidéken élőknek
  1. Helyi mozgalom a 8-as út fizetőssé tételének megakadályozása érdekében
  2. Gyermekek tanulását segítő ösztöndíjrendszer megszervezése
  3. Alapítvány létrehozása a fiatalok helyben vállalkozásának segítésére

  Válasz
 24. Hrossagaukur

  Szerintem itt akkora a nézetek közötti káosz, hogy egy az egyben nem adaptálhatók ezek a sémák az itteni politikai viszonyokra. Elég az hozzá hogy a mi szélsőjobbunk antiszemita iszlámbarát cigányellenes formáció, a “civilizált neofasiszták” iszlám és bevándorlás ellenesek, antiszemitizmus pedig csak a muzulmánok részéről tapasztalható. A nyugati országokban a dolgozni akaró és munkát kapó romák szinte extatikus örömmel számolnak be arról, hogy pl. dél-amerikainak nézik őket, végre nem lenézett lógós bűnözőnek.
  “Pogi”-nak sok mindenben igaza van, de szerintem itt Kész Zoltánnal szemben teljesíthetetlen elvárásokat támasztott.

  Válasz
 25. Hrossagaukur

  Bocs, még valami: az elit alakulatok egy része (TEK) ma sem áll olyan messze a privatizációtól, már ami létrejöttét illeti…:)

  Válasz
 26. ProgresszivBlog Progressziv

  “Tényleg egy olyan jelölttel van a legnagyobb esély nyerni, aki a magyar társadalom értékrendszerének jó ha 1%-át képviseli? Senkinek nem tűnt fel, hogy a Szocialista Párt 2006 óta egyetlen egyszer bírt választást nyerni, amikor nem liberális jelöltet indított?” – Most, hogy Kész lemosta a Fideszt, mi az új magyarázat?:-)

  Válasz
 27. Vidéki

  “A sósborszesszel a Diána se rossz.A metilalkohol is hangulatba hoz.” (Hofi)

  Válasz
 28. agador

  itt az újságírókat rúgnák ki, vagy az egész lapot szüntetnék meg, esetleg megkérdeznék, hogy van-e férje?

  Válasz
 29. Péter Ferenczy

  De TÉNYLEG nagyon egyszerűek voltak a kérdések? Nagyon-nagyon egyszerűek? 😀

  Válasz
 30. Péter

  Valaki lefordíthatná 😀

  Válasz
 31. Tamás Paitz

  Ilyen alapon a magyar államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszterek 80-90%-át meneszteni lehetne, és lehet alábecsültem a számot, de lehet agador-nak van igaza. 🙂

  Válasz
 32. Hárdkór Kráken

  “a napenergia nem jó, mert éjjel nem süt a nap…” nem is kell elmenni Szlovéniáig, hogy dilettánsokat találjunk.. ugye???

  Válasz
 33. Sándor Sárközi

  Egyébként miket kérdezett?

  Válasz
 34. András József Fazekas

  Nem gyűlölünk benneteket, balf@sz Átlátszósok.

  Csak utáljuk a kisszerű, aljadék p@tkányságaitokat, kifordul tőletek a gyomrunk.

  Válasz
 35. Jozsef Toth

  Gyűlölködés?????? a fenti sorok……az a gyűlölködés 🙂 🙂 🙂 nem is akármilyen !!!!

  Válasz
 36. Gardner Garten

  apáca fing,ehhez képest agyudörgés!

  Válasz
 37. Péter István

  Merő egy exhibicionizmus.

  Válasz
 38. Vidéki

  “Nem szervezte be a csehszlovák titkosszolgálat Jeremy Corbynt”.

  Jaj de örülök a jó hírnek!
  Szívem mélyén úgy éreztem, hogy egy ilyen becsületes képű embert nem lehet beszervezni!

  “Ezek a hűséges kutyaszemek nem néznek soha másra!”

  Válasz
 39. transformer

  A The Sun hitelességéről elég annyit mondani, hogy Rupert Murdoch sajtóbirodalmának része.

  Válasz
 40. Janos Smal

  A Sun egy moslék, de még ők sem azt állították, hogy ügynök lett volna ez a szélsőbalos barom, hanem ún. “asset”. Büszkén cáfoltok valamit, amit senki nem állított.

  Válasz
  • Bőtös Botond

   Kedves János, nem velünk van vitád, hanem a cseh történésszel és levéltárossal, akik reagáltak Sarkocy, csehszlovák kém állításaira, miszerint “Corbynt beszervezték, az információkért pénzt kapott”. A két szakember cáfolta a nyugalmazott ügynök állításait.

   Válasz
 41. Mihály Kisha

  Modják ezt, és megtehetik a TISZTA, ma született bárány lelkű, minden gyanún felül álló, becsületes, karakán fityesz-szdsz-mszmp-lmp-dk-politikusok!! Szebb jövőt!!!

  Válasz
 42. Jozsef Kolowrat

  Elkepzeltem:
  Dikmaaaaaaannnnnnnn!!!
  Ujra lesz segillyyy!!!!

  Válasz
 43. Fodor Antal

  Jövő ősszel ismét választás lesz. Kíváncsi vagyok arra, hogy nyerni fog-e akkor is ez a hölgy. 🙂

  Válasz

Hozzászólás írása