A Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás (TTIP) gazdasági hatásairól

A Transzatlanti Szabadkereskedelmi Partnerség hátrányairól sokat írtak már.

Ezek a következőkben foglalhatók össze:

 

 1. A szerzdődést az EU Bizottság az Unió minden demokratikus alapelvét felrúgva zárt ajtók mögött tárgyalja, abba a társadalmi partner nem kaphatnak betekintést, cask a nagyvállalati szektor képviselői. Az Európai Parlament szocialista és zöld képviselőcsoportjai megpróbálták kierőszakolni a tárgyalási anyagok nyilvánossá tételét. Annyit értek el, hogy a dokumentumoknak az amerikai fél által is hozzáférhetővé tett részeit az európai polgárok is immáron megismerhették… Ez azonban messze nem a teljes kép.
 2. A szerződés jelenlegi formája a kicsempészett információk szerint masszívan gyengítené a nemzetállamok bíráskodási kompetenciáit, mert a befektetők profitjának védelme érdekben a nemzetállami igazságszolgáltatási rendszeren kívüli arbitrációra bízná a vitás kérdések eldöntését.
 3. Újra megnyitná a genetikailag módosított növények ügyét, melyet az európai országok nagy része – így Magyarország is – elutasított.

 

ttip-Trojanisches-Pferd-europa

Nézzük most akkor az állítólagos előnyeit.

 

Öt akadémiai tanulmányt ismerünk, amely a hatásokat becsli. Ezek közül a Bertelsmann féle tanulmány nem közi a módszertanát, ezért nem komolyan vehető. A tudományos elemzések közül az Európai Bizottság a CEPR tanulmányát hivatkozza, az azonban nem tekinthető független elemzésnek, lévén hogy a megrendelője maga a Bizottság volt…

 

Három tanulmány (Ecorys, CEPR, CEPII) teljesen elhanyagolható GDP növekedést jósolnak az Európai Unió egészének: 0,34%, 0,49% és 0,30% növekedést 2027-re. Nem éves növekedést, hanem összesen ennyit! Jeronim Capaldo a Tufts Egyetemről egyenesen hasonló mértékű GDP csökkenést jósol az Uniónak!

 

A foglalkoztatásra gyakorolt hatás tekintetében hasonlóan lehangoló a helyzet. A CEPII tanulmánya nem elemzi a foglalkoztatási hatásokat. Az Ecorys és a CEPR elemzései a Világbank úgynevezett Computable General Equilibrium (CGE) modelljeit használják, amelyet rengeteg kritika ért, mivel életszerűtlen alapfeltételezésekre építenek a foglalkoztatási hatások tekintetében. Ennek fő oka, hogy ez a modell változatlan foglalkoztatást feltételez, azaz arra alapul, hogy az egyik szektorban a szabadkereskedelmi megállapodás miatt bekövetkezett foglalkoztatási veszteséget a másik szektor azon nyomban felszívja. A GCE modellek másik kritikája, hogy csak a kereskedelem teremtés hatásait veszik figyelembe, de a kereskedelem eltérítését nem. (Ez meglehetősen nagy probléma. A megváltozott kereskedelmi feltételeknek az eddigi szabadkereskedelmi tapasztalatok szerint mindig van elég komoly eltérítő hatása is.) A Tufts Egyetem elemzése ezzel szemben az ENSz komplexebb modelljére építve több mint fél milliós foglalkoztatás csökkenést vetít előre! Ezzel egy időben a kibocsátáson belül a bér/profit ráta egyértelműen a profit irtányába tolódna el!

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az eddigi akadémiai elemzések ellentétes konklúziókra jutnak, de egyik sem támasztja alá a Bizottság hurrá optimizmusát azzal kapcsolatosan, hogy a TTIP lenne Európa gazdasági problémáira az orvosság. Ezen felül szintén elmondható, hogy a szerződéssel kapcsolatos aggályokat annak állítólagos előnyei semmiképpen nem ellensúlyozzák. Nem meglepő módon hatalmas a vele kapcsolatos társadalmi ellenállás, és több európai kormány is jelezte, hogy nem kívánja azt aláírni.

 

58 hozzászólás a(z) “A Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás (TTIP) gazdasági hatásairól” bejegyzéshez

 1. szerintem

  Ez Európai Unió mindig is egy hangsúlyozottan gazdasági vállalkozás volt, és az is marad, nincs mit ezen csodálkozni.
  A magyar “jóléti állam” leépüléséhez egy szavuk nem volt, de a reklámadó miatt persze mindjárt szót emeltek. Tojnak ezek az “eu-s állampolgárokra”, csak legyen meg a profit.

  Válasz
  • Norbert Timmel

   mondjuk a szavuk nem volt ez így nem igaz, de azért ez eléggé kettős mérce; először is az EU kompetenciáit szigorúan szabályozzák a szerződések, ahol ezeket a kompetenciákat igen csak szűkre szabták pont a “szuverenitásukat” (hatalmukat) féltő tagállami vezetők… és bizony szemben a kereskedelmi és versenyjogi szabályozásokkal, a szociális, fiskális és úgy általában mindenféle “jóléti” területekre semmilyen jogköre nincs….
   az EU nem egy külső entitás, hanem mi vagyunk, és a választott vezetőink, és olyan az EU amilyené tesszük, amennyi kompetenciát adunk neki. nem várhatjuk el, hogy egy demokratikus redisztributív rendszerekkel is bíró országként működjön, ha egyszer jogilag nem kiáltjuk ki azzá.
   óriási képmutatás pl pont azon nacionalisták/populista politikusok részéről számonkérni pl az EU hiányosságait, akik amúgy felelősek érte, megvétózzák a további integrációkat, reformokat, kompetencia bővítéseket.

   Válasz
   • szerintem

    Természetes, hogy vannak olyan kompetenciák amiket szívesebben megtartanak maguknak a nemzetállamok, döntési jogokról kevés esetben szeretnek lemondani – mint mindenki. Elég fura lenne, ha mondjuk a magyar “szociális rendszert” az EU Parlamentben alakítanák ki, hiszen fogalmuk sincs a magyar viszonyokról. Ennek ellenére törekedhetnének közös szociális minimum elvárásokra (mint ahogy gazdasági minimumokat is elvárnak), ami túlmegy azon, hogy “emberi jogok”.

    Amúgy milyen szavuk volt hozzá? Rákerestem, de nem találtam a hírre eu-s reakciókat, ellenben ha pl. a reklámadót nézzük kb. a második link az, hogy az EU eljárással fenyeget a reklámadó miatt.

    Nem számonkérem ezt a “viselkedést” EU-n (na jó, a szívem mélyén igen), hanem tényeket közlök: az EU bevallottan egy gazdasági vállalkozás. Más kérdés, hogy idővel csapódtak hozzá olyan értékek meg jelszavak, mint pl. az Európai Szociális Modell; látjuk, hogy ezeket mennyire veszik komolyan.

    Válasz
   • Laci

    Pont az a lényeg amit írsz,csak más aspektusból. Egyszerűen nem kellene semmit tenni az Eu nak hogy a szociális rendszerek stb lenullázódjanak. Csak hagyni kell a vadkapitalizmust tombolni. Annyira ismerős ez, mert mintha már lejátszódott volna,csak persze más keretek között. Ezt a megállapodást megszívná az Eu de az USA társadalma is,hiszen hamar eljönne az idő hogy kiélesedne a verseny. Persze nem a technológia lenne a verseny éle,az már ma is adott és elég drága.Hanem a környezet védelmének a lenullázása (Kínai szint) a társadalmak szociális lenullázása. Kinek lenne ez jó?Jahh a multiknak? Nekem az az érzésem hogy ha létrejön, azzal a kronológia teljesen analóggá fog válni. Az az, sorra tör felszínre majd a sok kommunista és szocialista burjánzás. Minden technológiai és gazdasági rendszer lepörgi magát egyszer. A mai ezt már vagy 15 éve megtette, és csak azok a folyamatok tartották életbe amelyek a válságot is okozták. Tévedés azt hinni hogy ez egy pusztán pénzügyi válság. Ha nem adósodott volna el agyig minden és mindenki,már rég vége lenne annak amit ma még erőltetni szeretne a mainstream. Egy komoly paradigma váltás lenne szükség, de képtelen a fenntarthatóság miatt a nagytőke eggyel vissza lépni az opportunista mivoltja miatt.Ha megvalósul a TTIP az lesz a globális kapitalizmus exponenciális hanyatlásának első napja. Miért? Mert az utolsó csepp effektus lesz a társadalmakkal szemben. Az az,vagy Elisium szerű élet,vagy keményen burjánzó kommunista rügyfakadás a jövő. l

    Válasz
 2. Laci

  A helyzet nagy primitív.Van az USA nagytőke ami terjeszkedni szeretne, és az Eu ban is akadnak. Gyakorlatilag megosztoznának az Eu s társadalmak vérén. Az Eu s nagytőke tudja hogy az Európai országok nem akarnak eltávolodni a szociálisan érzékeny társadalmi berendezkedésüktől, és akkora ellenállásba ütköznének ami bicskatörő! Ezért ahogy az illusztris rajz is ábrázolja,kell az USA faló. Hiszen ha a kényszer alakítja a helyzetet már nincs ki ellen az utcára menni az Eu társadalmainak,és itt a pont a mondat végén. Persze visszacsinálni nem lehet, mert ugye a globalizálódás egyesek szerint elkerülhetetlen fejlődés.

  Válasz
  • peterjosvai

   sarkosan ill radikálisan fogalmazol – de amit leírsz, az szerintem is stimmel …

   pontosan így látom, hogy a globalizáció utolsó NAGY lépése …
   BTW, a globalizálódás természetes folyamat, de a globalizáció (amit a nagytőke művel, kihasználva a globalizálódás természetes folyamatait s az azok által teremtett lehetőségeket) NEM 🙂
   azaz, a globalizáció 2 dolgot takar: a globalizálódást és a globalizációt kihasználó nagytőke globalizációt …

   a TTIP a tőke globalizációs terjeszkedésének ULTIMATE nagy lépése lehetne …
   de nem lesz az, mondom wishful üzemmódban .) sőt, ha bekövetkezne, akkor is vissza lehet csinálni, mert ez nem “természetes” fejlemény … hanem a balansztól való extrém elrugaszkodás

   Válasz
   • Laci

    Pedig nem vagyok radikális. Úgy fogalmaznék hogy hektikusan centrum vagyok. Az az, nem langyosan mérsékelt mindenben, hanem van amiben radikális amiben liberális és van amiben konzervatív. Sokkal borúsabban látom a helyzetet. És nem azért mert depresszív a jellemem, hanem mert ez a tapasztalat. A nagytőke ma már akkora hogy azt vesz meg amit akar, miközben a szabad verseny pontosan általa ledöntött elveire hivatkozik. A tapasztalat az hogy a faék és externália mentes vegytiszta közgázzal magyaráz, miközben kifinomult kooperatív és nem kooperatív játékelmélet rendszerivel működik. Azt vesz meg amit vagy akit csak akar. Nem véletlen az hogy a TTIP tárgyalásokból a démosz teljesen ki van zárva miközben a demokráciát osztva ugyan azok a vezetők a nagytőke számára nem kedvező folyamatokat torpedózzák. Sajnos mindent képesek a média segítségével és pénzzel elérni. Nyilván igazad van a balansszal kapcsolatban, hiszen a világ minden tekintetben az egyensúlyra épül. Ha túlhalad valamely irányba valami, akkor egy kis kilengéssel vissza áll az egyensúly állapotába minden. Ez jól nyomon kísérhető a történelem alakulásából. Ilyen túllengés volt a 19sz végi és 20sz elei gazdasági eseményekre a kommunizmus elterjedése, ami természeténél fogva nem lehetett tartós, hiszen csak immunválasz volt. De ma más a helyzet! Ma tisztán látszik hogy a nagytőke mindenre képes a hatalma megtartása érdekében. Hiszen gyakorlatilag az opportunizmusával a saját életfeltételeit is öli, még sem képes a mérsékletre. Úgy látom hogy az utolsó globalizálódási folyamat után a hatalmi ágak egy kézbe összpontosításával akarja a helyzetét megszilárdítani. Hiszen ma is általános hogy a nagytőke érdekei miatt robbannak ki háborúk, vagy játszanak a tűzzel a kormányok. Szerintem mindenkit megvesznek Kg ra akik a döntéseket hozza, és azután csak tengernyi véráldozattal lehet csak képes egy egy lokalitás harcban. Ráadásul feleslegesen, mert míg a nagytőke vezérelt hatalom pillanatok alatt reagál, egységes szinte világszintű összehangolt társadalmi megmozdulás ami több egy egy transzparens utcára cipelésénél, nem igazán releváns. Szinte semmi esélye hogy a fejlett világ társadalmai egységesen lépjék át azt a határt ami bármiben akadályozná a nagytőke vezérelt erőszervezeteket.

    Válasz
   • ingyenebed

    nem a globalizáció az extrém, hanem a vámok, a mesterséges piacvédelem.

    Válasz
 3. Mogyorósi István

  Nem ez az első USA bepróbálkozás. …de ennyire direktben még nem tették. Fikarcnyival sem különb a legfőbb riválisainál (ruszkik, kína, japán)

  Válasz
 4. Fidusz

  “a befektetők profitjának védelme érdekben a nemzetállami
  igazságszolgáltatási rendszeren kívüli arbitrációra bízná a vitás
  kérdések eldöntését.” – Ezt George Monbiot, a Guardian újságírója csak “offshore” bíróságoknak nevezi, rendkívül találóan.

  Válasz
 5. Fidusz

  Mondj nemet Te is a trójai egyezményekre!
  #StopTTIP! #StopCETA
  https://stop-ttip.org/alairas/

  Válasz
 6. Fidusz

  A Capaldo-féle tanulmány magyar nyelvű összefoglalója:
  TTIP: Széthullás, munkanélküliség és instabilitás, Európában
  http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP_ES_Hungarian.pdf
  A teljes anyag: http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP.pdf

  Válasz
 7. Miklós

  Az utóbbi idők nagy tőkekoncentrációja, a társadalmi egyenlőtlenség súlyosbodása komoly veszélyt jelent a demokratikus intézményekre. A lobbizók köre egyre szűkül, és egyre befolyásosabb lesz. Tetszik az összefoglalás a negatívumokról. Azt hiszem a Bizottság optimizmusa nyugodtan besorolható a motivated reasoning kategóriába.

  Válasz
  • Nevem Van Petrovics

   lehetünk ilyen öntudatosak, csak úgy tűnik a Föld sok egyéb részén alkalmazott értékrend sokkal kívánatosabb ár/érték arányú javakat képes előállítani, mint az európai öntudatra épülő jóléti modell. Igaz ez az európai fogyasztókra is, mert itt is úgy gondolkodnak az emberek, hogy minél olcsóbban, de minél jobbat akarok”.
   Egyéb szempontok századrendűek a fogyasztói döntésekben. (pl. : akkor is hazait veszek, ha az kicsit rosszabb, de 30 %-kal drágább)
   Ha pedig nem akarunk versenyezni azokkal, akik magasabb rendű(nek hitt) érveinket nem fogadják el, akkor nem marad más választás, mint magas falakat emelni ( vámok, adminisztratív tilalmak,.stb. )
   Akarunk falakat, vagy versenyezni hajlandóak vagyunk ? Választani kell.

   Válasz
   • Miklós

    Szerintem falak nélkül nem lehet, nem szabad versenyezni. Ez olyan, mintha megengednénk a lökdösődést, doppingolást, stb. egy futóversenyen. Akkor a végén nem tudnánk megmondani, hogy aki győz azért győz-e, mert ő a leggyorsabb, vagy másért. A kérdés az, hogy az adott ár-érték arány hogyan áll elő. Egy helyes diagnózishoz, a helyes társadalmi modellhez, a valóságot kell keresnünk. Szerintem itt egyáltalán nem az USA és Európa ellentétéről van szó. A demokratikus intézmények veszélyeztetettsége az USA belső problémája is. Olyan ez, mintha egy szívbeteg, kövér ember akarna másokat helyes életvitelre tanítani. Van mit tanulni az USA-tól, de nem ezt.

    De nem is valami kapitalista-kommunista ellentétről van szó, mindkettő hamis rendszer, az egyik egy nyílt vagy burkolt diktatúra, a másik pedig egy pozitív visszacsatolású rendszer, ami szükségszerűen összeomláshoz vezet. Az, hogy eddig nem bukott el teljesen, bár bukásokat produkált bőven eddig is válságok formájában, az azoknak a negatív visszacsatolású, demokratikus intézményeknek köszönhető, amelyek a stabilitást célozzák. Szerintem mind a kapitalizmus, mind a kommunizmus irreleváns a jövő szempontjából. Talán akár azt is lehetne mondani, hogy egyedül az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata releváns, az, hogy ennek megvalósításház közeledünk, vagy távolodunk tőle.

    Válasz
    • Nevem Van Petrovics

     “De nem is valami kapitalista-kommunista ellentétről van szó,”
     manapság valóban összemodósnak az “izmusok”, teljesen összemosódott mára a közbeszédben a politikai baloldal és a jobboldal értelmezése is, így nehéz operálni ezekkel a kifejezésekkel, csak félreértésekhez vezet ezek használata. Jellemzővé vált mára, hogy akik magukat a külvilág felé jobboldalinak nevezik, közben teli szájjal szidják a tőkét és a tőkést, extra profitot emlegetnek, a bankok ellen gyűlöletkampányt folytatnak,…. az ötvenes évek hangulatát idézve. Közben kikérik maguknak a kommunista jelzőt.
     De ha visszatérünk e kifejezések hagyományos, eredeti értelmezéséhez, akkor azt kell mondjuk: De bizony, itt kapitalista-kommunista ellentétről van szó a téma kapcsán.
     Igyekszem lerántani a leplet arról a jelenségről, amikor a külszínen, a jelszavak szintjén tőkés gazdasági rendet hirdetők konkrét gazdasági döntési helyzetekben tartalmilag klasszikus baloldali értékrendet propagálva igyekeznek a társadalomban kiszélesíteni a szolidaritás alapú elosztó rendszereket, a privát szektort egyre jobban kiszorítani arra hivatkozva, hogy a zembereket meg kell védeni a gaz nagytőke ármánykodásától.
     A szociális piacgazdaság valóban ötvözi a kapitalizmust a szocializmussal, de nem mindegy milyen arányban. Nagyon nem mindegy.
     A magyar közbeszédben egyre intenzívebb a törekvés arra, hogy ezt az arányt erőteljesen el kell tolni a szocialista elemek irányába. A transzatlanti megállapodás körüli vita kapcsán végső soron éppen erről folyik a vita, ide szüremlik le a sok technikai részlet vitája..

     Válasz
     • Laci

      T Blair kezdte azzal az izmusok összekuszálását amikor a munkáspárt sora közzé beengedte a nagytőke liberális nézeteit. Na innen teljesen bután kusza minden. A tőke az opportunista és ez így van rendjén. Csak ugye akkor nem értem hogy miért az adókból kell kimenteni a bankokat, és miért kesereg a tőke hogy nincs beruházás mert nincs megfelelő fogyasztás? Igen, nincs, mert megy a munkaerő kizsigerélése meg az offshore, meg a szociális és jóléti rendszer leépítése, stb stb. Aki engedni képes az csak a tőke lehet, mert ha a munka értéke még élénkebben lecsúszik az = még kevesebb fogyasztás > beruházás > tőke és munkajövedelem. Ezt csak a tőke képes egy paradigmaváltással megoldani ami neki is jó. Csak hogy túl opportunista. A Transzatlanti megállapodás soha nem fog létrejönni, mert az USA csak azt hajlandó elfogadni ami a számára hasznos kizárólag. Nekem nem kell a GMO és nem kell hogy egy amcsi cég írja elő a gazdaságszerkezeti normáimat. Ezen az Eu csak bukhat, ahogy Mexikó is bukott hatalmasat. Ha leépíti az Eu a szoc rendszerét azzal olyan munkanélküliséget generál amibe beleroppan az Eu és sorban pattannak ki az országok. Ez nem fog bekövetkezni.

     • Miklós

      Szerintem a legutóbbi HVG-s TGM cikkben vannak ehhez kapcsolódóan érdekes gondolatok. Nem gondolom, hogy a tőke működését szidni kellene, ez olyan, mintha a macskát azért szidnánk, mert ragadozó. De ez nem jelenti azt, hogy a kérdést nem kell kezelni. A kapitalizmus természetes társadalmi rendje a plutokrácia. Ezekben vannak demokratikus intézmények, és az arányok valóban fontosak. Valódi demokráciát akkor fogunk majd látni, amikor sikerül végre az arányokat eltalálni. Az erő nem teremt jogot, egy többségnek sincs joga úgy torzítani a társadalom felépítését, működését, hogy a kisebbséget kirekessze, ellehetetlenítse, nem választhat a saját érdekeit előtérbe helyezve olyan utat, amely nem teszi lehetővé mindenki számára a szabad életet, képességeinek megfelelő munkát… Szerintem van még mit fejleszteni…

    • Nevem Van Petrovics

     “Szerintem itt egyáltalán nem az USA és Európa ellentétéről van szó.”
     Az USA működik, többek között azért, mert egységes. Európa gyenge és egyre gyengébb, többek között azért, mert nem egységes, a gazdaságaikban annyira szerte ágazó érdekek csontosodtak meg, amik szétfeszítik a hatékony működést. Az nem fog működni, hogy az európaiak egy transzatlanti együttműködés keretében a saját hatékonytalan, betegeskedő, sete-suta mechanizmusaikat akarják az USA-ra ráerőltetni. Egyenlőre nekünk volna több tanulnivalónk az USA-tól, arcoskodás helyett azt a működő értékrendet kellene inkább elfogadnunk, ami náluk bevált hosszú távon. Szerénységre egyenlőre nekünk van okunk, nem nekik.

     Válasz
     • Laci

      Megnyugtatlak az USA sem működik. 2 éven keresztül iszonyat nyomtatás volt az USA ban, és mi az eredmény? A nagy semmi! Éppen hogy nem nőtt a munkanélküliség és nem rongyolódtak tömegesen le a cégek. Az idén a abbahagyták a nyomtatást és haloványan kamatot emeltek, és úgy romlanak a paraméterek hogy szerintem a nyáron ismét nyomtatni lesznek kénytelenek. Az Eu esetében meg minden állam nacionalista mint a gép és csak a szavak szintjén hirdetik az igét. De semmivel nem muzsikál rosszabbul mint az usa, max csak látszatra. A nagy büdös igazság hogy a rendszer akadt meg. Egyszerűen kiesett a fogyasztás a neoliberális és a globális hatások miatt, így a rendszer nem működik. Sőt már vagy 15 éve csak a fedezetlen hitelek tartották életben. Milyen működő értékrend? Az kb Ronald Reagennel távozott, amikor a nagytőke elkezdte kizabálni maga alól a fogyasztást, a csökkenő reálbérekkel, a munkanélküliséggel, a munka kiszervezésekkel, az off shore al, stb. Nem pénzügyi válság van, ez nagy nagy mese, hanem rendszer válság.

     • Miklós

      Szerintem attól a kérdéstől sosem lehet eltekinteni, hogy mi mennyibe kerül, és hogy ki fizeti a számlát. A Gini-index nekem azt mutatja, hogy az USA el van maradva Európa mögött, és hogy a demokrácia intézményeit nem lehet ad hoc kezdeményezésekkel helyettesíteni, ez a kapitalizmus természetéből nagyon egyszerűen belátható. De nem csak a belső visszásságokat kell vizsgálni, hanem a külsőket is. Számomra az elefánt működése a porcelánboltban nem érték, és az sem szempont, hogy az elefánt élvezi-e a dolgot. Nem lehet szemethúnyni a fölöt, hogy ebben a működésben milyen szerepet játszik ázsiai gyerekek munkája, és hogyan lesznek sivataggá, kifosztottá afrikai országok…ebben viszont ismét nem egy USA-Európa ellentétről beszélünk, vagy ha azt tennénk, az elég nagy képmutatás lenne. Pusztán arról van szó, hogy most akkor előre megyünk, vagy visszafelé.

     • Szabóné Turay Katalin

      Sajnos, téves az a nézet, hogy az USA működik. Az USA recseg-ropog, nagy gazdasági bajok vannak, több iparág a csőd szélén áll, az egészségügy vagy fizetős, vagy a minimális ellátást nyújtja sok millió állampolgárnak. Az USA nem egységes, nagyok a társadalmi, vallási és etnikai feszültségek. Úgyhogy miindaz amit leírtál, egy téves alapvetésből indul, így az egész eszmefuttatás téves!

    • Nevem Van Petrovics

     “Szerintem itt egyáltalán nem az USA és Európa ellentétéről van szó.”
     Gazdaságfilozófiai értelemben, de bizony. Lényegesen eltér az európai felfogás az amerikaitól, előbbi a jogi irányításnak ad prioritást, utóbbi a gazdasági logikának, ami nagyságrenddel kisebb bürokráciát, központi ellenőrzést kíván ahhoz, hogy szabályozott keretek között haladjon a gazdaság fejlődése. Amikor egy gazdaság fejlődését a jogász társadalom kezébe adják, jogi észjárással gondolkodó emberek irányító funkciót kapnak támogató funkció helyett, abból jó nem sülhet ki. Jogászokat nem szabad a vezérlőpulthoz engedni.

     Válasz
     • Miklós

      Ez egy nagyon érdekes gondolat, és a gondolat kedvéért persze lehet ezen tűnődni, de ha a valóságba való átültetésre gondolunk, akkor már nyilvánvaló, hogy nem állja meg a helyét. A gazdasági működést a jog fölé helyezni nagyon gáz. Ráadásul a jog, melynek célja az igazságszolgáltatás, mai szintjén, etikai szempontból igen gyenge szabályozás. Amit a jog nem enged az valószínűleg igazságtalan, de attól, hogy valamit a jog nem szabályoz az még nem lesz igazságos. Különös, hogy John Rawls óta az USA, mintha pont az ellenkező irányba menne, de lehet, hogy ez csak a Reagan-féle turbulencia eredménye. Kívánom nekik, hogy kerüljenek ki belőle, valósítsák meg álmaikat, lehetőleg mások álmainak a szétrombolása nélkül!

     • Miklós

      Amennyiben jog alatt a bürokráciát értjük, sajnos valóban vannak jogszabályok, amelyekről ordít, hogy megalkotójának halvány fogalma sem volt az üzleti környezetről, amelyben azt alkalmazni kell. De akkor is, szerintem csak előre lehet menekülni, ahogy a minőségügyet sem építjük le azért, mert valaki nem tud egy működő rendszert összerakni.

   • Laci

    Elbukásra ítélt versenybe felesleges belemenni. Tévedés azt hinni hogy az amcsik vagy az európaiak akartak versenyezni Kínával meg Koreával stb. Nem a társadalom rajongott a versenyért hanem a nagytőke a saját érdekeit szemelőtt tartva. És mit ért el? Kifogyott a fejlett társadalmak adta fogyasztás, mert nincs ma már meg a jövedelme hozzá. De ok, ha még többet el akarsz vonni, azzal még kevesebb fog jutni, és ennek mi lesz a vége? A globális kapitalizmus kb úgy 10 évig működött, amíg a munkanélküliséget elnyelte a tercier szélesedése. Aztán jöttek a fedezetlen hitelek a rendszer működőképességének látszat megteremtésére. De ma már semmi nem maradt. És erre az a válasz hogy versenyezzünk élesebben, kiszorítva sok sok fogyasztást és annak a következményeit? Mind, te visszalépnél 10et hogy előre léphess 5 öt? Mert a te versenyszemléleted kb ennyit jelentene. A falak jönnek, és ennek már meg vannak az első jelei is! “nagyon helyesen”

    Válasz
    • Nevem Van Petrovics

     “Nem a társadalom rajongott a versenyért hanem a nagytőke a saját érdekeit szemelőtt tartva ”

     A verseny nem a nagytőke érdekét szolgálja, hanem a végfogyasztók érdekét. Ezen szerinted van bármi elvitatható ??? A fogyasztó alap célfüggvénye a világon mindenhol: a lehető legjobbat megkapni a lehető legolcsóbban.

     A verseny, így a Transzatlanti Megállapodásban implicit kódolt verseny a mindenkori optimális egyensúlyt biztosítja az elérhető hasznosság és az érte fizetendő közvetlen és közvetett költségek (pl. kockázat) között.

     A verseny biztosítja a fogyasztók számára, hogy ők maguk külső adminisztratív irányítás, kényszer nélkül maguk dönthessenek egyéni prioritásaik szerint arról, hogy hol találják meg az egyensúlyi pontot a fenti kettő között.

     “Elbukásra ítélt versenybe felesleges belemenni.”
     Úgy érted, hogy Európa esélytelen lenne eleve egy versenyben a maga jelenlegi túlszocializált értékrendjével, magas arányú állami szerepvállalásával ? Valószínűleg ígen.
     Csak ebből tévedés lenne azt a következtetést levonni, hogy jó irányba halad Európa, és kerüljük el inkább a versenyt más kultúrákkal a gazdasági érintkezési pontokon. Szerintem saját magunkat ásnánk be egy gödörbe, amiből aztán már nem tudnánk később kimászni.

     Válasz
     • Laci

      Ohh! Szóval szerinted az opportunista tőke nem a nagyobb piaci részesedés miatt versenyez hanem a fogyasztók miatt? Teljesen fordított megállapítás. Hiszen Az okot és az okozatot kevered. Az ok hogy a tőke jól járjon, és csak az okozat hogy látszólag a fogyasztó is jól járt. Persze ez csak a látszat, hiszen nagy árat kell fizetni a fogyasztónak az olcsóbb árakért. Ma már az Eu ban csak elvétve létezik textilipar és szintem minden ipari tevékenység volumene csökken. Az meg egyszerűen nem igaz hogy a megszűnő alacsonyabb hozzáadott értékek megszűnésével magasabb hozzáadott értéket megtestesítő munkák jönnek létre. Egy ideig működött de már régen nem működik. Gyakorlatilag a tercier nőtt meg, aminek az alapja a jóléti társadalom. Igaz hogy az USA nem kifejezetten szociális alapú, de csak nézd meg mennyi pénzt öntött a gazdaságba a FED hogy működjön! Az nem beavatkozás a piaci működésbe? Igen, lehet lefaragni a szoc kiadásokat, és fizetőssé tenni mindent, csak azt nem tudom akkor ki fog fogyasztani? A Tőke?

     • Miklós

      Erről a “túlszocializált”-ról jut eszembe, hogy vannak akik teljesen felvillanyozódnak azon, ha másokon spórolhatnak, de ha a saját elképzeléseikről van szó, akkor gondolkodás nélkül kidobják a többszörösét az “ablakon”. Van pazarlás a közszférában, de az szerintem nem a szociális juttatásokban van. Ráadásul az, hogy egy adott korban egy adott társadalom mit értékel, és hogy ez az egyes állampolgárok képességeihez hogyan illeszkedik, vagyis, hogy ki milyen eséllyel, mekkora jövedelem megszerzésére lesz képes, az esetleges. A megoldás pedig nem az, hogy gazdasági menekülteket csinálunk azokból, akik kevésbé tudnak illeszkedni. Magyarul, egy egyenlőtlen, torz társadalomban, ellehetetlenült életek árán jutnak mások nagy jövedelemhez, az pedig a minimum, hogy ezt a társadalom valamilyen módon kompenzálja. Sajnos a szociális támogatás csak sovány vigasz, mert amit biztosít, az a közelében sincs annak az életnek, amikor valaki a képességeinek megfelelő, megbecsült munkát végezhet, amit szeret.
      Nem mindenre a verseny a válasz. Néha elég a józan ész, az átláthatóság, az elszámoltathatóság.
      Miért vesznek fel állami pozícióba olyan ismerőst, akinek nincs végzettsége, és végeztetik el vele állami pénzen a szükséges tanfolyamot, amikor van olyan jelentkező, akinek eleve meg van a végzettsége?
      Miért dől a meleg télen az állami intézmények ablakain keresztül a szabadba?…
      Csak oda kellene figyelni…

 8. ingyenebed

  az USA megy előre, Európa meg marad le.
  sztem abszolút bejött az konziknak az a régi félelme, hogy a jóléti állam erkölcsileg korrumpálja a társadalmat.
  nem árt ide egy kis Amerika, legalább felébrednek az népek a szendergésükből.
  egyébként meg megy itt a rinyálás ezerrel, de egy konkrét kifogás el nem hangzik.
  csak a nagy általános komcsi szöveg, hogy így a rohadt globalizáció, meg úgy a rohadt Amerika.
  mi a bajuk urak?

  Válasz
  • dtihi

   Az USA megy előre de nem a gazdaság terén hanem a gyarmatosítás terén. A gazdasági mutatóik folyamatosan romlanak ( a GDP viszont nő, mert a számukra előnyös szerződéseknek és agresszív “demokrácia exportnak” köszönhetően ennek ellenére jobban élnek mint az indokolt lenne) ezért kitalálták más országok gazdasági eredményeit, nyersanyagait elsikkasztva (furfanggal pl. TTIP, erőszakkal: arab tavasz, stb) biztosítják anyagi forrásaikat

   Válasz
 9. Mogyorósi István

  Az USA-nak akkora arányú az államadóssága, hogy ha azt arányában csak tizedével közelítenénk meg mi, már csődről vizionálnának, és legmélyebb bóvliba sorolnának minket.
  Az USA egy naaagy gazdasági lufi, ami bármikor kipukkanhat. Ha nem így lenne, akkor a pénzhatalmasságok (pl. Rockefellerek, Wartburgok) nem olyan finoman nyerészkednének a válságon, mint ahogyan azt mostanság teszik.
  Ami az USA-ban megy, az már jó ideje nem nevezhető liberálisnak. Az valami korcs képződmény.
  Aki a legalapvetőbb részleteket is képtelen észrevenni, az előbb tanuljon, mielőtt osztaná az észt!

  Válasz
 10. Gergely Kóródy

  A nagytőke nem egy személy. A nagytőkés igen, de némely tőkével nem rendelkező CEO-nak nagyobb hatalma van mint a legtöbbjének

  Válasz
 11. Emery B.

  Alig várom,hogy megszülessék az egyezmény és Európában megtanulják végre hogyan kell, lehet, érdemes, dolgozni.Minden termékük szolgáltatásuk messze jobb.Nagyszerű ország dübörögnek a közösségi kezdeményezések az organikus gazdálkodás stb.

  Válasz
  • Sándor Molnár

   Emery B., ingyenebed! Az USA a liberalizmus, és a demokrácia bajnoka, a világ megmentője! Eltekintve az indián őslakosság kiirtásától, az afrikai őslakosok rabszolgának behurcolásától, Pearl Harbor lebombáztatásától, A WTC tornyok önkezű lerobbantásától! A ll. Vh. óra általuk kirobbantott ~ 50 kisebb- nagyobb háborúról nem is beszélve. Az előbbi 2 úr által elhintett óhéber, farizeus szöveget már odaát, a kellően lebutított néppel is egyre nehezebb megetetni. Szégyelljék magukat kozmopolita, globalista, multikultis, nemzetvesztők! Legfeljebb állampolgárok, de nem magyarok!

   Válasz
 12. Rózsa Sándor

  ~valahogy ezek,a”nagysikerű-díjazott”szociális innovátorok,nem akarnak Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyébe,megérkezni…~ahol is igencsak-nagy-szükség-lenne-rájuk…~és,felzárkóztató-programjaikra…

  Válasz
 13. Anna Lipták

  Ez az ember Isten büntetése az ország népének.–ahol ok nélkül félni kell-bármilyen vélemény -kimondása esetén-ahol a gőg-ki vagyokság uralja a NÉP HÁZÁT-az nem kegyelem Istentől–harag-beengedte a SÁTÁNt-és teszi a romboló hatását. Ez lenne Isteni kegyelem–hogy LUKKULUSSZI lakomák sorozata folyik a kegy uraknál-mások kirablása árán???Ez a köz erkölcsi romlás—haszonlesők országa -lenne a keresztény hitvallás lényege–a gőg-gúny- ki-vagyokság-erő fitoktatás lenne a dicsőség?? NEM!!——Az egyház vezetők tegyék a dolgukat a maguk helyén–hitet oktassanak-ne politikai intrikát!!——De várom az igazi Isteni kegyelmet-el fog jönni–TÜRELEM!!

  Válasz
 14. János Virág

  Hát egy gazember nem érdemli meg Isten kegyelmét!

  Válasz
 15. Hermelin

  A sátánt meg kell állítani,ez egy beteg szörnyeteg.

  Válasz
 16. Rozika Nemes

  AZ ÖRDÖG VIGYE EL , HIRTELEN EZT A SÚLYOS ELMEBETEG HARÁCSOLÓ PATKÁNYT ! NETÁN PUTYINNAL , CSALÁSSAL , ÚJRA MEG VÁLASZTANÁK MAGYARORSZÁGNAK VÉGE !

  Válasz
 17. Vidéki

  Isten megengedte a magyar embereknek, hogy szabadon választhassák meg, kik legyenek a parlamentben képviselőik és a parlament meghatározhassa a kormányzat összetételét.

  A szovjet megszállás hosszú évei alatt, a magyar emberek nem kapták meg ezt a lehetőséget.

  Vágó Gábor tolmácsolása teljesen kiforgatja Orbán mondatának lényegét, hasonlóan ahhoz ahogyan azt Karinthy Frigyes egy “műfordítással kapcsolatban bemutatta:

  Ady versét vette példának:

  “Jöttem a Gangesz partjairól,
  Hol álmodoztam déli verőn.
  A szíven egy nagy harangvirág.
  S finom remegések, az erőm.”

  Miután Karinthy Frigyes kétszer oda-vissza fordította németre és magyarra, a “tolmácsolt” szöveg így hangzott:

  “A Herz féle szalámiban,
  Sokkal sűrűbb a só,
  Mint más efféle termékekben,
  Hidd el ó nyájas olvasó.”

  Vágó Gábor a megvadult propagandista tolmácsolgatása is olyan messze vezet a valóságtól mint az ADY vers oda-vissza fordítgatott végeredménye.

  Válasz

Hozzászólás írása