Népszerű félreértések a görög válság kapcsán

 

FullSizeRender-1

ÁLLÍTÁS: “A görög válság tulajdonképpen nagyon egyszerű. A görögök felvették a sok hitelt, és most nem hajlandóak visszafizetni.”

VALÓSÁG: A válság megértésében nem segít, ha megszemélyesítünk nemzeteket, országokat. Görögország nem egy ember, akit Jorgosznak hívnak. Egy nagyon összetett, sok szereplős társadalom, ahogy Magyarország is. Egymással konfliktusban lévő csoportok komplex küzdelméről van szó.

2015 januárjában egy teljesen friss politikai alakulat, az előtte nagyrészt civilekből, vezetősége tekintetében pedig egyetemi oktatókból álló Sziriza nevű párt vette át a hatalmat, amely a hiteleket felvevő megelőző korrupt politikai elit elszámoltatására törekszik. Egyértelművé tette, hogy mindennek ellenére vissza szeretné fizetni a hiteleket. Ezért nem jelentettek államcsődöt januárban, hanem kezdtek el tárgyalni.

 

 

Á: “Na jó, de a görög társadalom jobban élt, mint amit megengedhetett volna magának.”

V: Nem, ezt a közkeletű vélekedést nem támasztják alá az adatok. Az eurozóna válsága országok hosszú listáját értintette: Írország, Portugália, Olaszország, Franciaország, Ciprus, Szlovénia, Észtország. Minderről ide kattintva olvashatsz, illetve ide kattintva még részletesebben.

 

 

Á: Akkor honnan jött össze a hatalmas adósságuk?

V: 2009-ben, azaz az öt éven át tartó megszorító politika kezdete előtt nem volt olyan hatalmas a hitelállományuk, mint ma (180%/GDP). Akkor még csak 114%-on álltak, ami nem kicsi, de egyáltalán nem kirívóan nagy. Olaszországnak, Szingapúrnak hasonló mértékű adósságállománya van, Japánnak dupla ekkora, még sem roppannak össze. Nagy-Británnia a második világháború utáni jóléti állami évtizedekben 200%-ról tornászta le az adósságállományát úgy, hogy közben radikálisan növelte a jóléti kiadások volumenét és arányát…

A jelenlegi 180%-os GDP arányos görög államadósság majd harmada tehát maguknak a megszorításoknak köszönhető, leginkább annak, hogy óriásit zuhant vissza a tört nevezője, a GDP.

Az adósságállomány korábbi része a közvélekedéssel ellentétben még csak nem is az eurozóna évtizedében jött létre. Akkor nagyjából stabil szinten maradt.

IMG_2367

 

 A görög GDP arányos államadósság alakulása 

A görög adósságállomány nagy része igazából a nyolcvanas években jött létre. A szélsőjobboldali diktatúrából felszabadulva Görögország éppen ekkor vezette be az általános oktatást, egészségügyet, nyugdíjat, ami Nyugat-Európában akkor már évtizedek óta meg volt. Ez megdobta a kiadási oldalt. Ugyanezzel egy időben viszont beléptek az Európai Közösségekbe, ahol a még gyerekcipőben járó görög ipar egész egyszerűen nem bírta a több száz éve iparosodott északi országok versenyét. A nagy számban megszűnő vállalkozások miatt drasztikusan csökkentek az adóbevételek. A gazdasági elit pedig megvásárolta, foglyul ejtette a politikai elitet, a görög médiát, aminek következtében nem vezették be a vagyonadókat, az elit gyakorlatilag ciprusi és brit offshoreban tarthatta a pénzét. Azaz a szükségszerűen növekvő kiadási oldallal egy időben nem szedett be elég bevételt az ország.

 

 

Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök nem akarnak dolgozni, korán nyugdíjba mennek és kirívóan korruptak.”

V: Ezek is mítoszok. Az adatok ezt sem támasztják alá. Az OECD és az Eurostat szerint a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek, átlagosan teljesen normális korban mennek nyugdíjba. A Transparency International korrupciós percepciós indexe szerint a válság évében körülbelül ugyanannyira voltak korruptak, mint Csehország vagy Dél-Korea, és sokkal kevésbbé, mint a sztárországnak mondott Lengyelország. Sem szociális kiadásokra, sem pedig közalkalmazotti bérekre nem költöttek többet, mint az eurozóna átlaga. Ide kattintva találod meg a konkrét adatokat. Általában véve nem értelmes dolog teljes nemzetekről kollektívumokként beszélni, hogy a zsidók, cigányok, görögök, németek ilyenek vagy olyanok lennének. A híres Inglehart-Welzel féle értékfelmérés szerint például a görög társadalom egésze kihez van közel? A nyugat-németekhez. Az értékszociológia azonban azóta már rég továbblépett, már rég nem feltételez homogén nemzeti kulturákat, hanem azon belüli, egymással konfliktusban lévő értékklasztereket.

 

 

Á: “Ne hülyéskedjünk már, a görögök a magyarhoz vagy a szlovákhoz hasonló GDP illetve termelékenység mellett sokkal magasabb béreket fizettek maguknak!”

V: A magyar GDP és termelékenység messze a görög alatt volt és van továbbra is. A szlovák valóban körülbelül elérte a görög szintet. Itt azonban nem a görög bérekkel van baj, hanem azzal, hogy Kelet-Európában nagyon-nagyon gyengék a szakszervezetek, és nem voltak képesek kiharcolni rendes béreket. Erről ide kattintva olvashatsz többet, illetve ha még részletesebben érdekel, hogy mi alakítja a béreket, akkor ide kattintva.

 

 

Á: “Na de hát a görög nyugdíjak a GDP 16%-át teszik ki!” 

V: Valóban annyit, de ez megint csak leginkább azért van, mert a megszorítások eredményeképpen összeomlott a nevező, a GDP. Ha nem lenne ma ennyivel kisebb a GDP, akkor a görög nyugdíjrendszer aránya teljesen normális lenne, főleg annak fényében, hogy a mediterrán életmódnak köszönhetően a görög nyugdíjasok élnek a legtovább az eurozónában… Az elmúlt években amúgy nagyon radikálisan csökkentették a nyugdíjakat, ma már közel negyven százalékuk a szegénységi küszöb alatt van. Azt csak nem gondolhatjuk, hogy ha a megszorítások következtében összeomlik a gazdaság, akkor ennek következtében vegyük el a nyomorgó nyugdíjasok megélhetését, a gazdaság belső keresletét, és akkor minden jobb lesz.

 

 

Á: “A Sziriza egy szélsőséges párt, amely felelőtlenül megígérte, hogy lehet megszorítások nélkül bennmaradni az eurozónában. Magyarul hazudott.”

V.: A Sziriza egy teljesen átlagos mérsékelt szociáldemokrata párt, amely egyesíti magában az Északi Modell filozófiáját egy keynesiánus közgazdasági megközelítéssel. A szélsőbaloldali pártok államosítani akarnak, tervutasítást, illetve kilépni az Európai Unióból, amelyet egy kapitalista szervezetnek tartanak. Ezt gondolja például a közel 6%-os támogatottsággal rendelkező Görög Kommunista Párt. A Sziriza ezzel szemben még az eurozónából sem akart kilépni, nem hogy az Európai Unióból. Egyszerűen azt mondja, hogy ha öt év megszorítás után 120-ról 180%-ra nőtt az államadósság, az emberek harmadának, a fiatalok felének nincs munkája, a társadalom 40%-a a szegénységi küszöb alatt él, akkor nem valószínű, hogy pont a megszorítások hatodik vagy hetedik éve hozza majd el a várva várt eredményt.

Rengeteg dolog mutat arra, hogy az Eurogroup pénzügyminiszterei arra játszottak, hogy a Sziriza ne kezdhessen megszorítás helyett beruházó gazdaságpolitikába, hanem vagy legyen kénytelen elfogadni a megszorításokat, vagy legyen kénytelen csődbe vinni Görögországot. Erre mutat, hogy maga az IMF teljességgel tisztában van azzal, hogy mekkora károkat okozott Görögországban a megszorításokkal. Azzal is tisztában van, hogy a megszorítások politikája nem működik máshol sem.

Hogy miért nem, azt megírta már részletesen a Nobel díjas Paul Krugman, aki egyébként ma is a Sziriza álláspontját támogatja, ahogy a szintén Nobel díjas Joseph Stiglitz is, aki szerint az Európai Unió egyenesen megtámadta a görög demokráciát. Szintén a Sziríza álláspontját támogatja a szintén Nobel díjas Amartya Sen, az eurozóna vezető szakértője, Charles Wyplos is, a híres francia közgazdász, Thomas Piketty is, a német szociológus Jürgen Habermas is.

 

Screenshot 2015-06-30 09.43.19

Paul Krugman ábrája: Ahol nagyobb volt a megszorítás a válság éveiben, ott kisebb volt a gazdasági növekedés

___________

A kommentek közé írj még ilyen népszerű ellenvetéseket! Ha többet akarsz tudni a második világháború utáni görög gazdasági csodáról, vagy arról, hogy hogyan alakult ki az Európai Közösségekbe történt belépés után az adósságállomány, akkor javaslom, olvasd el a The Political Economy of the Greek Crisis című könyvemet, melyet megvásárolhatsz ide kattintva.

717 hozzászólás a(z) “Népszerű félreértések a görög válság kapcsán” bejegyzéshez

 1. Vidéki

  Zavart érzek az “Erőben”. Mondhatná egy jedi lovag a StarWars trilógiából:

  1.
  ÁLLÍTÁS: 2015 januárjában egy teljesen friss politikai alakulat, az
  előtte nagyrészt civilekből, vezetősége tekintetében pedig egyetemi oktatókból
  álló Sziriza nevű párt vette át a hatalmat, amely a hiteleket felvevő megelőző
  korrupt politikai elit elszámoltatására törekszik. A gazdasági elit
  pedig megvásárolta, foglyul ejtette a politikai elitet, a görög médiát, aminek
  következtében nem vezették be a vagyonadókat, az elit gyakorlatilag ciprusi és
  brit offshoreban tarthatta a pénzét.

  2.
  ÁLLÍTÁS:A Transparency International korrupciós percepciós indexe
  szerint a válság évében ( csak) körülbelül ugyanannyira voltak korruptak, mint
  Csehország vagy Dél-Korea, és sokkal kevésbbé, mint a sztárországnak mondott
  Lengyelország.

  A Transparency International korrupciós percepciós indexe szerint állítólagosan sokkal korruptabb Lengyelország mégsem vett fel olyan hatalmas hiteleket, mint Görögország, amit pedig felvett, azt törleszti is annak rendje módja szerint.
  Lengyelország fizet, mint egy katonatiszt, nem úgy, mint Görögország!

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Tévedés. A lengyel államadósság megduplázódott a Tusk féle sikerévekben. Az 1. és 2. állítás között pedig nincs ellentmondás.

   Válasz
 2. Madarasi Ábel

  népszerű ellenvetések:
  1. Én úgy hallottam, hogy a görögöknél nagyon rossz az adófizetési morál. Nem lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy fizetésképtelenné vált az ország?
  2. Lehet, hogy már nem igaz, de a válság előtt a közalkalmazottak rendkívüli magas juttatásokat kaptak az elvégzett munkájukhoz képest (sokadik havi fizetés, nyugdíjazási bónusz, stb).
  3. A görögök sokáig élvezték annak a hasznát, hogy bankjaik a környező országokban jelentős pozíciókra tettek szert. Ám ezek összeomlása után az öröm után most az ürmöt is megkapták.

  Válasz
  • asztmás kakaóscsiga

   A görögöknél nem volt ritka, hogy kenőpénz fizetett valaki, hogy állami alkalmazott lehessen, mert kevesebb munkával a piacinál magasabb bért kapott. Csak.

   Válasz
 3. Vidéki

  A görög dráma titkolt oldala – a feleségek dönthetik be az eurózónát?

  2015. június 20., 21:14

  Privátbankár

  Jön az asszony, és közli veled, válassz: vagy ő, vagy az eurózóna – nos, valami ilyesmi zajlik Cipraszéknál esténként a vacsoraasztalnál.

  Ki dönt otthon, és ki a parlamentben?

  Alekszisz Ciprasz, a görög Sziriza mindenható feje, aki térdre kényszerítheti Európa legnagyobb döntéshozóit, keserűen panaszkodott állítólag Francois Hollande francia államfőnek csütörtökön. “Ha túl sokat enged a trojkának, nem csak a pártját veszítheti el, de a párját is.” – mondta Hollande a legutóbbi találkozó után.

  Ciprasz élettársa egyetemi évei alatt csatlakozott a Görög Kommunista Ifjúsági Szervezethez.

  Varufakisz minden gazdasági tanulmányának – majd a gazdaságpolitikájának – adott egy marxista csavart,

  Válasz
 4. VGZS

  Valóban jó lenne még néhány adatot tudni:
  – van-e még 13-14. havi nyugdíj/közalkalmazotti bér?
  – mennyi az átlag nyugdíj/közalkalmazotti bér?
  – hány nyugdíjas/közalkalmazott van?
  – mennyi a nyugdij korhatár?

  Médiában elég vad számok jelennek meg ezekről is, jó lenne tisztán látni.

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Köszönöm. 🙂 Lesz egy második rész, abba remélem beférnek ezek is.

   Válasz
 5. asztmás kakaóscsiga

  Szép szerzői ajánló a könyvhöz.

  Válasz
 6. Zoltán Pogátsa

  Acsarkodó hozzászólásokat töröltem.

  Válasz
 7. Pszipszina

  Na végre valaki higgadtan ír Görögországról! Belefáradtam a “lusták, csak a német adófizetők pénzére várnak”-közhelyektől.Némi kiigazítás: szélsőbalnak valóban a kommunista pártot lehet nevezni,ők kb.100 évvel vannak lemaradva történelmileg. De a Sziriza több kis párt fúziójából alakult-a neve is mozaikszó,benne a “radikális baloldal”kifejezéssel is. Szóval, nem olyan szolid polgári párt sajnos. Tegnap meg ma elképesztő ostobasággal, demagógiával kezelik a helyzetet,szemmel láthatólag semmi tervük nincs holnapra. Csődbemegy az ország,Európa ezt valszeg túléli némi áldozatok árán, de a görögöknek harangoztak.

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Amit a történetéről írsz, az igaz. Az, hogy ne lenne tervük, az nem szerencsére. :)) Thessaloniki Program.

   Válasz
   • Pszipszina

    Hát nem tudom. Sajnos, úgy látom,hogy akármi is lesz,az államcsőddel csak rosszabb lesz a helyzet. Eddig sem volt méznyalás, de ami ezután jön,-hát, nem tudom-szerintem elég szar lesz. Ebből a helyzetből nem lehet nyertesként, meg “emelt fővel” kimászni. A büszkeség meg az önérzet szép dolog, de nem tudom, a jövő héttől lehet-e majd ennivalót venni érte?

    Válasz
  • Vidéki

   Cipraszék egyik fiuknak Ernesto Che Guevara emléke előtt tisztelegve az Ernesto keresztnevet adták.

   Válasz
  • Vidéki

   Tévedsz, ha ezt gondolod: “Csődbemegy az ország,Európa ezt valszeg túléli némi áldozatok árán, de a görögöknek harangoztak.”

   Alekszisz Ciprasznak, a görög Sziriza mindenható fejének
   élettársa , az a szépasszony, aki
   egyetemi évei alatt csatlakozott a Görög Kommunista Ifjúsági Szervezethez,
   dönteni akarja a tőkét, nem siránkozva. meg akarván teremteni a
   proletárdiktatúrát, megszüntetni embernek ember által való kizsákmányolását.

   Ő majd éjszaka homlokon csókolja Cipraszt és emlékezteti
   arra, hogy Lenin elvtársék hogyan
   másztak ki a polgárháború utáni nehézségekből.

   1919. április 12-ére (történetesen egy szombati napra)
   virradó éjszaka Moszkvában, a Kazanyi pályaudvar rendező pályaudvarán 15 vasúti
   munkás 10 óra munkával megjavított 3 gőzmozdonyt (ingyen).

   Ez az esemény volt a kiváltója Lenin 1919.
   június 28-án kiadott Nagy kezdeményezés c. munkájának, mely alapja lett a
   Kommunista szombatok lényegében az egész rendszer alatt tartó szokásának.
   Kötelező politikai eseménnyé vált, függetlenül az adott ‘termelési’ nap
   társadalmi hasznától.

   Ezek közül is minden évben külön ‘ünnep’ volt a
   SZU-ban az Iljics születésnapja (április 22) táján rendezett nagy éves
   Szubbotnyik, melyet minden évben megtartottak, míg a ‘sima, mezei’ kommunista
   szombatokat olykor heti gyakorisággal.

   Hasonlóan a szombatokhoz, voltak anno kommunista
   vasárnapok is, “Voszkresznyik” néven.

   Válasz
 8. Ferenczi Krisztián

  Megtudhatnám, hogy egyébként a hozzászólásom miért lett eltávolítva? Kevés volt az érv? Nem volt túl szakmai? Túl személyeskedő volt? Tele volt helyesírási hibával? Megsértettem az idézési szabályokat?

  Válasz
 9. Dagimaczi

  Köszi a cikket, segít a tisztánlátásban.

  Válasz
 10. Na Tibor

  Állítás: “Dehát a görögök csináltak egy költségekben sokszorosan elszálló olimpiát, ami alaposan megdobta a bruttó államadósságot. És itt sem érdemes csak a GDP arányos államadósságot nézni, mert GDP visszaeséskor a nevezőhatása az erősebb.”
  Válasz:

  Válasz
 11. disqus_9JRN3sY25Y

  Gorogorszag 2002-ben 10 eves SWAPba rakta a penzet a Goldman Sachson keresztul. Ezzel csalard modon kijatszotta az allamadossag szabalyokat is (azota nem is lehet ezt ilyen modon csinalni). A gorog bomba eppen ezert 2011 vegen robbant, amikor a Goldman jelentkezett, hogy lejart a 10 ev, es akkor most lehet visszacsinalni a SWAPot, es hirtelen meg is jelent az allamadossag 2012-ben.

  Pogatsa ur egesz posztjat felepitette arra, hogy 2009-ben milyen jok voltak az adatok. Az egesz fenti tortenetet kihagyta a posztjabol, es azt akarja, hogy elhiggyuk az egesz hazugsaggyarat, amit erre raepitett, hogy hatha nem vesszuk eszre. Egy rendes elemzo ezzel inditotta volna az elemzest, es meg csak veltlenul sem 2009-cel hasonlitotta volna ossze, hanem a 2012-es ujraindulastol. Akkor termeszetesen teljesen mas adatok is jottek volna ki.

  Válasz
 12. MALYOM, a piréz szeparatista

  Hmm …

  ÁLLÍTÁS: “A görög válság tulajdonképpen nagyon egyszerű. A görögök felvették a sok hitelt, és most nem hajlandóak visszafizetni.”
  Valóság: A válság megértésében … Terelés, görögök = a görög állam az államadósság szempontjából. Fel lett véve a hitel, amit a szerződés szerint vissza kell fizetni.
  2015 januárjában … Megint csak terelés, teljesen mindegy, hogy ki irányította az államot, maga a görög állam kötötte meg a hitelszerződést. Az elszámoltatás is teljesen irreleváns gazdaságilag, mivel az elszámoltatottak nem fogják tudni visszavarázsolni az elköltött pénzt.

  Á: “Na jó, de a görög társadalom jobban élt, mint amit megengedhetett volna magának.”
  Valóság: Nem, ezt a közkeletű … De, az említett országok GDP-jének ~20%-át nem a turizmus adta, mint Görögországét. A válság meg elég erősen érintette a turizmust. Csökkenő bevételek a turizmusból + mesterségesen felpumpált állami bérek = hiány -> hitelfelvétel
  http://1.bp.blogspot.com/-vMIKpFtqF4o/T4YWVPKMVsI/AAAAAAAAA3U/XW9EH8XbsVc/s1600/Tourism.jpg

  Á: Akkor honnan jött össze a hatalmas adósságuk?
  V: 2009-ben, azaz az öt … Szerintem nem a hitel mértéke a fontos, hanem az, hogy a nemzeti gazdaság elbírja-e a törlesztést.

  Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök nem akarnak dolgozni, korán nyugdíjba mennek és kirívóan korruptak.”
  V: Ezek is mítoszok… A “konkrét adatok” 2007-ig szerepeltek. A görög kormány meg a válság után is növelte a szociális kiadásokat.
  https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=SOCX_AGG
  Per head, at constant prices (2005) and constant PPPs (2005), in US dollars

  Á: “Ne hülyéskedjünk már, a görögök a magyarhoz vagy a szlovákhoz hasonló GDP illetve termelékenység mellett sokkal magasabb béreket fizettek maguknak!”
  V: A magyar GDP és termelékenység … A görög gdp vásárlóerő paritáson a szlovák és a magyar közt van kb. félúton. A nominális GDP szerintem nem mérvadó … terelés.

  Á: “Na de hát a görög nyugdíjak a GDP 16%-át teszik ki!”
  V: Valóban annyit, de ez megint … Megint csak: https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=SOCX_AGG

  Gyökér politikusokat választottak, akiknek csak a szavazatmaximalizálás volt fontos, mindenféle előrelátás nélkül (hello Mo.).

  Válasz
 13. Zoltán Pogátsa

  Az acsarkodó hozzászólásokat ismét töröltem.

  Válasz
 14. Sz. Péter

  Nem bírálat, hanem kérdés. Miért nem támogatják a finnek, a dánok és a skandináv államok a jelenlegi görög kormányt ?

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   A dánok és a svédek nincsenek az eurozónában, a finneknél pedig jobboldali kormány volt.

   Válasz
 15. Sz. Péter

  Miközben a menekültek befogadásáért le a kalappal, a Putyin-barátság és a koalíciós partner elvei nem teszik hiteltelenné a szociálisan mégy oly szép törekvéseket is ?

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   A putyin barátság mítoszt akkor a következő részben. 🙂 A koalcíiós partner: alig pár parlamenti mandátumod hiányzik a kormányzáshoz. Van egy idiótákból álló megszorításellenes párt, a nácik és a sztálinisták. A többi mexoritáspárti. Mit csinálsz?

   Válasz
  • Domonkos Czinke

   A menekultek befogadasat azert nem eroltetik tulsagosan. Lasd a Lesbos szigetere tarto menekulteket megallito jelzes nelkuli ruhakban fegyverrel visszafordulasra kenyszerito gorogoket.

   Válasz
   • Zoltán Pogátsa

    Most adnak állampolgárságot a menekültek Görögországban született gyerekeinek.

    Válasz
 16. Zoltan Perlaky

  “Az Eurostat szerint a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek,”
  Valótlanságot állít!

  “The concept used is the total number of hours worked over the year ***divided by the average number of people in employment***. The data are intended for comparisons of trends over time; they are unsuitable for comparisons of the level of average annual hours of work for a given year, because of differences in their sources. Part-time workers are covered as well as full-time workers.”
  http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   AZ Eurostat adatokra egy OECD-s reakció?

   Válasz
   • Zoltan Perlaky

    Ön írta:

    “Ide kattintva találod meg a konkrét adatokat.”
    Ide irányít:
    http://pogiblog.atlatszo.hu/2015/06/27/corrupt-lazy-greeks-debunking-ethnic-stereotyping-substituting-economics/
    Ez van benne:
    “In fact, according to the OECD , the average Greek worked 2,120 hours in the crisis year of 2008. That is 690 hours more than the average German, 467 hours more than the average Brit, and 356 more than the OECD average. (8.)
    […]
    8.) http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS


    Ugyanaz a forrás.

    Ami kiderült ez alapján:
    1) Nincs semmiféle hivatkozás az állításaihoz (Eurostat szerint…)
    2) Amire hivatkozik az OECD.
    3) Nincs tisztában azzal, hogy a saját hivatkozott írásában mit írt.
    4) Nincs tisztában azzal, hogy mit jelent a statisztika, amit hivatkozik, vagy szándékosan használja helytelenül.

    Válasz
    • Zoltán Pogátsa

     Megnéztem, az általam publikált szövegben OECD van. Nem tudom honnan vette az Eurostatot.

     Miért gondolja rögtön, hogy csalok, vagy hülye vagyok? :))

     Ami az összehasonlíthatóságot illeti, igaza van, inkább csak indikatív, mint bizonyító erejű. De általános tendencia, hogy az alacsonyabb termelékenységű országokban többet dolgoznak.

     Kérem hozzon evidenciát arra, hogy kevesebbet dolgoznak a görögök.

     Válasz
    • KZoltán

     Mi a valótlanság magában az adatban? Az szerintem lényegtelen, hogy OECD vagy Eurostat! A lényeg, hogy a görögöknek – de nekünk is – papírjuk van arról, hogy átlagban többet dolgoznak mint a németek, vagy a hollandok. Tehát hamis az az állítás, hogy lusták, nem dolgoznak!
     Egyébként maga Angela anya is azzal kezdte még 2009-ben, hogy a görögök most már álljanak neki dolgozni (jól emlékszem erre, mert van Németországban élő osztálytársam, és tőle jött mindig vissza az e-mail az Abwesenheit Notizcal, mert mindig szabadságon volt, és őt cukkoltam azzal, hogy nem is hellének nem dolgoznak, hanem a germánok), de aztán gyorsan leállt ezzel, biztos megmutatnák neki az adatot.

     Válasz
     • Zoltan Perlaky

      Angol nyelven idéztem a hivatkozott OECD statisztika oldaláról az értelmezést, forrásmegjelöléssel. Ha gondot jelent az értelmezése:
      A hivatkozott statisztika készítésekor az egy év alatt ledolgozott összes órát osztották az

      _-*alkalmazásban állók átlagos számával*-_

      Azaz:
      – a statisztika semmit nem mutat arról, hogy egy átlagos görög mennyit dolgozik
      – azt mutatja, hogy akik “dolgoznak” azok
      + papíron (a görög statisztikák szerint, amit elismertem hamisítottak)
      + hány órát vannak bent a munkahelyen

      Pl.: Átlagosan 1 ember dolgozik papíron pihenőnap nélkül, éjt nappallá téve. 99 ember nem dolgozik semmit. Ekkor ez a statisztika azt fogja mutatni, hogy 8 760 (szőkőévben 8 784). Ez mond valamit arról, hogy az átlagos görög mennyit dolgozik?

      Ezen kívül külön felhívják a figyelmet arra, hogy az adat időbeli trendek összehasonlítására alkalmas, de alkalmatlan egy adott évben az átlagosan ledolgozott órák szintjének összehasonlítására, mert különböznek az adatforrások.

     • KZoltán

      Az idézett definíció pont a matematikai statisztikai átlagot határozza meg. Ez az átlag jelentése: összmunkaidő per összmunkás. Mi ebben a valótlan?! Egy nemzetközileg elismert szervezet adata, miért ne lehetne összehasonlítani? De ha valakit zavar, hogy D-ben magas a részmunka, akkor nyugodtan lehet az adatot korrigálni. Tegyük fel, hogy D-ben 25% a félállások száma (pontosan nem tudom mekkora, de ennyi biztos nincs). Szorozzuk meg D ledolgozott összóráinak számát 1.25-tel, mintha a 25% félidős is teljes munkaidőben lenne. Ez 2013-ban: 1388×1.25=1735. Még mindig alacsonyabb, mint a Gr. Ez a mutató, ha másra nem is, de arra tökéletesen alkalmas, hogy cáfolja azt a globális média által mindenhonnan sugallt, rosszindulatú, hamis állítást, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak. Az meg hogy a görögök csak lábat lógatnak a munkahelyükön címeres butaság! A görögök vállalkozók hülyébbek lennének, mint németek, és fizetnének nem dolgozó munkást?
      Az más kérdés, hogy Gr-ben alacsony a foglalkoztatottság. De ennek az okairól a blog egyéb posztja szól, ez a poszt most arról szól, hogy cáfolja a rosszindulatú, hazug sztereotípiákat.
      És nem mellesleg a görög szavat ki lehet cserélni a magyarral. Tehát aki azt állítja, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak, az saját magáról is ezt állítja (tudniillik az átlagban mindenki benne van).

     • Zoltan Perlaky

      “Az idézett definíció pont a matematikai statisztikai átlagot
      határozza meg.”
      Nem! A statisztikai átlag az összes ledolgozott munkaórák száma osztva a ***teljes*** görög népességgel.

      “Egy nemzetközileg elismert szervezet adata, miért ne lehetne összehasonlítani? ”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

      Mert azt írják, hogy erre alkalmatlan az adat. Pont azért mert nem egy nemzetközileg elismert szervezet adata, hanem az egyes országok statisztikai hivatalának az adatai.

      “Tegyük fel”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

      Ne tegyük fel. Mérjük meg helyesen. Maga hasraütésszerűen kitalált korrigálás gondolata elképesztő.

      “Ez a mutató, ha másra nem is, de arra tökéletesen alkalmas, hogy cáfolja azt a globális média által mindenhonnan sugallt, rosszindulatú, hamis állítást, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak.”

      Tökéletesen alkalmatlan a mutató erre, lásd a statisztika készítésének módszerét, ráadásul ezt az adatközlő le is írta!

      “Az meg hogy a görögök csak lábat lógatnak a munkahelyükön címeres butaság! A görögök vállalkozók hülyébbek lennének, mint németek, és fizetnének nem dolgozó munkást?”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

      “Az más kérdés, hogy Gr-ben alacsony a foglalkoztatottság. De ennek az okairól a blog egyéb posztja szól, ”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

      “ez a poszt most arról szól, hogy cáfolja a rosszindulatú, hazug sztereotípiákat.”

      A poszt adós maradt a bizonyítással, mert a bizonyítékul szolgáló statisztikáról kiderült, hogy alkalmatlan erre. Lásd még szerecsenmosdatás.

      Attól, hogy egymás után többször valamilyen jelzőkkel illetünk egy dolgot még nem lesz igaz az állítás. A sulykolás egy retorikai módszer, nem pedig érv bármilyen vitában.

      “Tehát aki azt állítja, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak, az saját magáról is ezt állítja (tudniillik az átlagban mindenki benne van).”

      Most hirtelen mindenki benne van az átlagban nem csak azok akik ténylegesen dolgoznak?

    • transformer

     Az Eurostat szerint is többet dolgoznak a görögök; http://www.coe-rexecode.fr/public/Analyses-et-previsions/Documents-de-travail/La-duree-effective-annuelle-du-travail-en-France-et-en-Europe-en-2013
     A cikkből elérhető egy pdf file: La durée effective annuelle du travail… – ebben Eurostat-eredetű ábrákat mutatnak a 19-20. oldalon, az országok neve francia tudás nélkül is érthető.
     Az, hogy mit hiszünk el egy statisztikából, az rajtunk múlik, de ez minden statisztikára igaz…
     Meg az is, hogy egy alacsonyabb termelékenységű országban ugyanaz a munkaidő nem ugyanazt az értéket produkálja…
     A görög munkaerő-költségek sem nagyon magasak, csak a kelet-európaiak, valamint Portugália költségei alacsonyabbak (2014-es adat) Eurostat:
     http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Estimated_hourly_labour_costs,_2014_%28%C2%B9%29_%28EUR%29_YB15.png

     Válasz
     • Zoltan Perlaky

      “Az, hogy mit hiszünk el egy statisztikából, az rajtunk múlik, de ez minden statisztikára igaz…”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

      Sem a statisztika tudománya sem annak értelmezése nem hit kérdése. Úgy nem lehet értelmezni valamit, ha nem tudjuk hogyan készült, és mit mutat, csak a képeket nézegetjük, aztán abba magyarázunk bele valamit.

      “Meg az is, hogy egy alacsonyabb termelékenységű országban ugyanaz a munkaidő…”
      “A görög munkaerő-költségek sem nagyon magasak…”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

      Ennek mi köze van, ahhoz amit írtam?

 17. Zoltán Pogátsa

  A cikkemet támogató, de sajnos gyűlöletkeltő hozzászolásokat is töröltem.

  Válasz
 18. lastres

  1. A görögök bankban lévő készpénzállománya pár napja még mindig 6-szorosa volt a magyarénak. Akkor mit sírnak, hogy nem tudják fizetni a törlesztőket? (egyébként sok kelet-európai kritikának van olyan éle, hogy nekünk még szarabb, mit ugrálnak ők meg.)
  2.A különgéppel való utazgatás és a drága szállókban való megszállás eléggé visszatetsző: mit urizálnak, amikor az országuk a csőd felé rohan?

  Válasz
 19. hoci nesze

  Kedves Zoltán!

  Az átlagos bérszint a görög magánszektorban évi 18 ezer euró, az állami vállalatoknál 29-58 ezer között. 1981-ben a közszféra 350 ezer főt foglalkoztatott, 2009-ben 1,2 millió főt a nagyjából ötmilliós munkavállalói állományból. A közszféra felhízása a ’80-as években történt a szocialista Paszok első kormányzati időszaka alatt. A közszféra jól fizető állásainak robbanása nem kis részben politikai célt szolgált: a Paszokhoz történő csatlakozásnak gyakran egy jól fizető állami állás lett a jutalma.

  Városi legenda vagy sem?

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   A közszféra robbanása azért történt, mert mint írtam, ekkor kapott jóléti rendszert Görögország. Tanárok, ápolónők, orvosok. Kérlek hozz adatot arra, hogy más országoknál kirívóan többet költött volna Görögország ebben az időszakban erre. A könyvemben van adat az ellentétjére.

   Válasz
   • hoci nesze

    Kedves Zoltán,

    én azt egy pillanatig sem vonom kétsége, hogy a görögök nagyon tudnak jóléti rendszert építeni maguknak. Igényük is van rá. Például 600 szakmát minősítettek megterhelőnek, amivel korkedvezménnyel lehet nyugdíja menni. Egy állami vasúti alkalmazott évi 65 ezer eurót keres. Bárcsak mikrochipek építésében is olyan jók lennének, mint a jóléti rendszer építésében! De álljunk meg egy pillanatra. Amikor a szocialista Paszok ’81-ben átvette a hatalmat, a görög államadósság a GDP-nek kb. 20 százaléka volt (nagyjából ennyi volt végig a ’70-es években is). Évtizedes regnálásuk végén, ’90-ben már a GDP-nek a 80 százaléka. Az államadósság végig egyenletesen és meredeken emelkedett. Úgy tűnik, a jóléti rendszer adósságból épült és nem Nokiából. Pedig Görögországban négyszer annyi tanár jut egy diákra, mint Finnországban. Hála a fejlett jóléti rendszerüknek.

    Válasz
    • Zoltán Pogátsa

     Leírtam a cikkben, hogy miért. EK-ba belépés, adók be nem szedése.

     Válasz
     • hoci nesze

      Kedves Zoltán!

      A görög adómorál gyenge. Kedvenc példám: 2009-ben 364 athéni lakos nyilatkozott arról, hogy van úszómedencéje. Műholdfelvételekről viszont tudható, hogy 16 974 athéni családi házban volt úszómedence; a medence tulajdonosok 2,1 százaléka vallotta be a vagyonát. 2010-ben a görög lakosság 40 százaléka a világon semmilyen adót nem fizetett. Emellett a görög közigazgatás is híresen rossz teljesítményű és korrupt. Egy OECD felmérés szerint a forgalmi adó beszedésének hatékonysága Görögországban a legalacsonyabb az euróövezeten belül, az adminisztrációs költségei az EU-ban a legmagasabbak. A feketegazdaság a legális gazdaságnak kb. az egyharmada. A Doing Business 2012-ben felmérése szerint a befektetések biztonsága tekintetében Görögország a 154-ik volt a 183-as listán. Görög világmárka egy sincs. Egyetértek a posztoddal, Zoltán. A görögök versenyképtelenek és nem adóznak. A görög magánfogyasztás GDP-beli részesedése hosszú évekig jóval magasabb volt az euróövezet átlagához mérten. És éppen erről van szó: a görögök olyan életszínvonalon éltek, amit sem a termelékenységük, sem az adómoráljuk, se semmi nem alapozott meg. Nem a trojka, Zoltán, magad ismered most el.

 20. Sz. Péter

  Köszönöm a meggyőző válaszokat. Középtávon lát rá esélyt, hogy a lecsúszó középosztályt és szegényeket támogató szervezetek, szakszervezetek jelképeikben se kommunista Európa-szerte közös és jelképeikben se kommunista tömegtüntetéseket (pl. külföldi LMP-jellegű gondolkodásúak !) tartsanak, mondjuk akár Berlinben, északi fővárosokban a görög gondolatokért ?

  Válasz
 21. Attila Schwarz

  A “cikk” végén felsorolt közgazdászok nem értenek egyet a szirizával. Attól még, hogy egységes fiskális politikát szeretnének körülbelül az álláspontjuk 90%-a eltér egymástól.

  A görög GDP esésével párhuzamban kellett volna faragni a kiadásokból, ahogy ezt minden felelős kormány megtette volna még Afrikában is. A GDP arányos állami bérek és nyugdíjak akkor is a világ legmagasabb értékei között vannak, ha fejre állunk. Egyszerűen nem érv, hogy zuhant a GDP, mivel következetes költségvetés mellett most nem lenne finanszírozhatatlan az ország. Ja és de, rohadtul az övék a legszarabb nyugdíjrendszer.

  Mindenki tisztában van vele, hogy a hitelállomány nem vállalhatatlan, a GDP 3%-át teszi ki a törlesztés. Ez a szám itthon magasabb. Az adósság felének elengedése nem okozna jelentős mozgásteret, sőt. Egyáltalán nem az adósságállomány okozza a csődhelyzetet.

  Mi okozza a csődhelyzetet?

  Hogy épeszű ember nem ad kölcsön Görögországnak, így nem jutnak tőkéhez.

  Miért nem adnak kölcsön?

  Mert az ország fenntarthatatlan még rövidtávon is.

  Miért fenntarthatatlan?

  Mert nem faragnak az unió legengedékenyebb szociális hálóján, nem csökkentik a legvízfejűbb államapparátust, nem racionalizálják az unió legvállalhatatlanabb nyugdíjrendszerét. Miközben adóemelésre sem hajlandóak, még a földművesekről szóló törvényt se képesek átfogalmazni, hogy athéni ruhaüzletek tulajdonosai ne legyenek őstermelőként bejelentve, a mi álmainkban szereplő ÁFÁ-ról és adókulcsokról nem is beszélve.

  És a hitelt ki vette fel?

  A görögök.

  Mit nem akarnak fizetni, a hiteleket, vagy az ezzel egyenértékű nyugdíjak hatodát?

  A hiteleket.

  Nem értem miért kell őket mosdatni, amikor pont egységes fiskális unióról beszél minden említett közgazdász. Hogy férne ebbe egy görög mentés? Sehogyan.

  Válasz
  • Tőzsér Péter

   Mi is benne voltunk ebben a cipőben, a fedezet nélküli jóléti állam számos közgazdász szerint a kádárizmus idején épült ki. Az államadósság is ennek megfelelően elszaladt a 80-as évek végére. Medgyesiék a 2000-es évek elején megint eljátszottak egy hasonló dolgot. A korkedvezményes nyugdíjak rendszere szintén megvolt a legutóbbi időkig. Mi is rajta voltunk a görög úton, nem kis mértékben a lakosság fizette az árát…

   Az, hogy a görögök sokat dolgoznak a szervezetlenség jele. Nálunk is a legszervezettebb (ált. német kultúrájú) vállalatoknál a legrövidebb a munkaidő, a kisvállalkozásoknál a leghosszabb.

   Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Te most megismételtél mindent tévedést, amit a cikk cáfol? :))

   Válasz
   • Attila Schwarz

    Hol tévedek?

    Nem a görög a legdrágább nyugdíjrendszer Európában? (engem nem érdekel miért az, most nem az a kérdés miért kéne őket sajnálni)

    Nem költenek kevesebbet adósságtörlesztésre mint pl. mi? (miért nem képesek kigazdálkodni a GDP 3%-át?)

    Nem a nyugdíjrendszeren keresztül akarják eltartani az országot? (ahogy ön is írja?)

    Nincs fenntarthatatlan mennyiségű állami alkalmazott és bér?

    Nem nevetségesen alacsony az adóbevétel, amit többek között pont a salátatörvények okoznak, állami szándék sehol? (Az IMF pont ezeket kéri leginkább számon…)

    Az idei évi adósságtörlesztés a nyugdíjrendszerük mekkora része lett volna?

    Miért nem kapnak hitelt? (Nem azért meg nem hajlandók ezeket megoldani, és a kutya se ad kölcsön ilyen országnak?)

    Valaki fordítva ül a lovon Pogátsa úr.

    Válasz
   • Attila Schwarz

    Ja most olvastam, hogy Ciprasz végre észhez tért, és elvégzik a reformokat.

    Akkor hát ennyit erről. Remélem átértékeli az elmúlt napok történéseit egy klasszikus közgazdász szemszögéből is, mert a populista odamondogatás úgy látszik ennyire volt alkalmas.

    Válasz
 22. Ulrich

  A következő kérdésem lenne, nem lévén se pénzügyes, se
  közgazdász, talán naív. Miért zárja ki egymást az Euro, meg a Drachma?
  Miért nem lehet valami olyasmit csinálni Görögországban, ami Svájcban
  WIR Franc néven 80 éve működik, és egyre népszerűbb? Vagyis a görögök az Euro mellett
  létrehozhatnának egy alternatív pénzt, amivel a görög cégek az egymás
  közti tranzakciókat rendezhetnék. Mivel így a “WIR Drachma” kiváltaná az Euro forgalom egy részét, a felszabadult Eurót adósságfizetésre lehetne használni. A görögök pedig megnyugodhatnának, hogy nem kell feladni az Eurót. Ez nem működik?

  Válasz
  • Andy, the jay

   Van itt egy leírás a kékrank kapcsán.
   http://www.kommunista.net/blog/kekfrank-valasz

   Válasz
   • Ulrich

    Bocs, azt akarod azt mondani, hogy Svájcban gigatételben hamisítanak pénzt, és ez senki szemét nem szúrja??? A két mechanizmus teljesen más. Még ha érvényes is, amit a linkednél leírnak, amiben egyáltalán nem vagyok biztos, a WIR Franc-t nem úgy “nyomtatják”, ahogy a Kékfrankost.

    https://en.wikipedia.org/wiki/WIR_Bank

    https://www.youtube.com/watch?v=YkWdvSPd5o8

    Válasz
    • Facebook User

     ” azt akarod azt mondani, hogy Svájcban gigatételben hamisítanak pénzt, és ez senki szemét nem szúrja?”
     Természetesen nem, a hitelnyújtás és ezen keresztül a pénzkibocsátás ott nagyon szigorú feltételekhez kötött.
     De még egyszer felhívnám a figyelmedet, hogy Svájc egy van.

     Válasz
     • Ulrich

      Bocs, de ez most mire érv? Nyilvánvalóan Görögországban is kellően szigorú feltételekhez lehet kötni. Mit jelent az, hogy “Svájc egy van”?

     • Facebook User

      Görögországban is kellően szigorú feltételekhez lehet kötni de nem is a kodifikálással van a baj hanem a szabályok következetes betartatásával.
      Ebből a görögök nem szoktak jól szerepelni.

     • Ulrich

      Szerencsére ez a görögöknél nem ellenérv, mert ők nem úgy gondolkodnak, hogy á, mi túl hülyék vagyunk ehez, úgyse működik.

     • Facebook User

      Persze meg kel, hogy próbálják más lehetőségük nem nagyon van. Van ilyen sok helyen. A nálunk forgalomba lévő utalványok, kártyák is alternatív pénzek, csak nem rendeztünk hozzá színielőadást.

   • Ulrich

    A linkednek már a kezdő állítása is hamis, miszerint tudománytalan
    lenne, hogy a hivatalos pénznek nincs fedezete. Ez tökéletes baromság, a
    hivatalos pénznek valóban nincs fedezete, és teljesen hivatalosan
    nincs. A cikk többi részén így nincs is értelme gondolkodnom.

    Ha nekem nem hiszed, itt a Bank of England kiadványa:
    http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

    “Whenever a bank makes a loan, it simultaneously creates a matching deposit in the
    borrower’s bank account, thereby creating new money.”

    Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Vsz ez lesz. Euro és drachma párhuzamosan.

   Válasz
 23. Tőzsér Péter

  A görögöknek ügyes a marketingjük, ezért tele van velük a média. Na de mi van a bolgárokkal és a macedónokkal, szerbekkel, róluk nem beszél senki. (Kettő közülük nem EU tag, de szeretne az lenni, a harmadik EU tag, saját devizával, a teljes káosz határán.) Hozzájuk képest a görög gazdaság kifejezetten jól áll.
  Egy országot nem más távoli országokkal kell összehasonlítani, hanem hasonló kultúrájúakkal. A németekkel való összehasonlítás minden alap nélkül való. Magyarországot mondjuk Szlovákiával érdemes összehasonlítani, amelynek hasonló szintű szomszédjai vannak viszont NEM szomszédja a gazdag Svájc, Bajorország és Észak-Olaszország mint Ausztriának.
  Ugyanolyan balkáni kultúrába tartoznak a görögök mint a bolgárok vagy a nyugat-törökök. A GDP-jük a válság miatt azért is csökkent, mert kevesebb lett a devizabevétel (kevesebb külföldi nyaraló jött), a spanyolok is erre fizettek rá. Emiatt hirtelen kénytelenek voltak megszorításokat bevezetni. A statisztikának van alapja (a rossz megszorítás könnyen lehet, hogy fordítva sült el), viszont csalós. A számok mögé érdemes nézni, önmagában egy grafikon semmit sem mond.
  A Sziriza valószínűleg ügyesen politizál, teszi a dolgát, finoman zsarolja az EU-t.
  A görög társadalom déli mentalitású, kultúrájú. A pénzügyeket nem felelős módon kezeli, az állam nem ritkán csődbe megy.
  Hozzánk is jutott ebből a déli mentalitásból, ami nem csoda, mert kb. félúton vagyunk a kaotikus Balkán és a szervezett Észak-Európa között.
  Csodák nincsenek, gazdasági régiók viszont igen.

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Megismételted azt, amit a cikk cáfol. 🙂

   Válasz
   • sdani

    Modjuk inkább úgy, hogy tagad.

    Válasz
   • Tőzsér Péter

    Pogátsa Úr, a cikke nem győzött meg és némi csőlátást vélek felfedezni. Engem nem érdekel, hogy éppen melyik párt van hatalmon a görögöknél és mit akar, ugyanis a politikát alapvetően szakmának tartom, amelyet mint mindent lehet jól, kevésbé jól és kimondottan rosszul is csinálni.
    Engem inkább az érdekel, hogy hol van a szerb gazdasági csoda? (Egy ország, amely nem lépett az EU-ba, ennélfogva a piacvédelem szempontjából nagyobbak a lehetőségei.) Jól tudom, hogy Szerbiában pár éve csökkentették a nyugdíjakat? Vagy hol marad a dél-olasz felzárkózás. A regionalitás elvét vallom, eszerint Görögország és Szicília, Calabria vagy Nápoly között nincs nagy különbség. A török gazdaság sem mutat olyan jeleket, hogy rövid időn belül Európa élvonalába kerülne.
    Körtét körtével hasonlítsunk össze: a görögök egy ideig kapálódznak még és trükköznek, de fokozatosan visszakerülnek a régió szintjére. A szomszéd országok ugyanis jelentős hatással vannak egymásra és csodák nincsenek, csak a mesében.

    Válasz
 24. ValnerSzabi

  Remelem, megtortenik az, aminek regen meg kellett volna.
  Gorogorszag hitelezoi csodot jelent, es igy alkudozik majd tovabb hitelezoivel. Van elet a defaultban is. Kilep az EUR-ovezetbol, amellyel o le tudja ertekelni az uj valutajat es vissza tudja szerezni a versenykepessege egy (kicsi) reszet (sajnos a hianyzo export-orientalt iparagak azert ettol meg nem epulnek ki), az EU viszont nem finanszirozza tovabb a gorog csodtomeget. Es vegul a legfontosabb: Gorogorszag szuveren allamkent megtanul sajat beveteleibol megelni. Erre az utobbira lett volna szukseg az elmult 40 evben is. A demokratikus csapdaban rejlo allamok szamara (ahol az olcso penzbol es “puha koltsegvetesi korlatbol” szavazo- es huberes-bazist vesznek a politikusok) sajnos nincs mas ut a megtisztulasra.

  Válasz
  • lastres

   ” (sajnos a hianyzo export-orientalt iparagak azert ettol meg nem epulnek ki)”
   A turizmus is export-szektor. Úgy megolcsósul, hogy az összes német nyugdíjas ott fog üdülni 😀 😀

   Válasz
   • ValnerSzabi

    Igen, a turizmus (es a hajoepites/hajozas) nem hianyzik. A tobbi nagyjabol igen.

    Válasz
  • ValnerSzabi

   Egy talan jobb es partatlanabb osszefoglalo a helyzetrol itt: http://faculty.chicagobooth.edu/anil.kashyap/research/papers/A-Primer-on-the-Greek-Crisis_june29.pdf . // Amire pipa vagyok: 1. Miert nem hagytak becsodoltetni 2010-ben a gorog allamot (bar miert nem csodolt be Magyarorszag is a rendszervaltaskor, es disclosure: en is nyertem az arbitrazson) 2. Miert kellett Gorogorszag megmentesenek alcazni a nemet es francia bankok megmenteset. Igazsagosabb lett volna egy explicit, lathato bank-mentes DE-ben es FR-ben is, nem lenyeletni GR-rel azt az adossagot, amit tobbsegeben visszaadtak a Nyugat-europai bankoknak.

   Válasz
 25. transformer

  A hozzászólások egy részét olvasván, valamint a hitelezők álláspontjának ismeretében: itt nem is igazán Görögországról van szó, hanem a piachívő és a jóléti társadalom pártján állók közötti alapvető
  nézetkülönbségről, vagyis egy európai szintű értékválasztásról.

  A statisztikák, meg az egyéni tapasztalatok mindkettő igazolására használhatók. A közgazdaság nem természettudomány, törvényei nem érték- és érdeksemlegesek, ráadásul az emberek gazdasági tevékenysége rengeteg irracionális elemet is hordoz. A neoliberális ideológusok által hirdetett
  axiómák érdekek kifejezői, nem a termodinamika főtételei, vagy a kémia alaptörvényei.

  A görög adósságról folyó tárgyalásoknak ez a kimenetele a választások óta időről-időre a levegőben lógott. A hitelezők nem hajlandók precedenst teremteni, ugyanis nem Görögország az egyetlen, amelynek fenntarthatatlan adóssága van, a Syriza eredeti programjában pedig szerepel egy
  európai adósságrendezési konferencia is, ahol az egész európai adósságproblémát kellene megvitatni, a végén egy ésszerű mértékű adósságelengedéssel. Az adósságban ugyanis jelentős szerepe van a hitelezői kör „szakmai” hibáinak és rosszhiszeműségének egyaránt. Juncker – aki eleve lejáratott ember – a januári választás előtt arról beszélt, hogy „ismerős arcokat” szeretne látni – ezek annak a lejáratódott görög politikai-gazdasági elitnek a tagjai, akikkel üzletelve összehozták ezt az adósságot !

  A hitelezők célja kezdettől fogva a Syriza lehetetlenné tétele volt, amit nagyon jól mutat Bokros Lajosnak a hitelezők szellemében írt cikke januárban az ÉS-ben; ki fog derülni (vagyis minden áron be kell bizonyítani), hogy a Syriza (és bármely „baloldali populista” erő) hiteltelen. Vagy úgy kell azzá tenni, hogy rákényszerítik arra, hogy elfogadja ugyanazokat a feltételeket, mint jobboldali elődjei, vagy úgy, hogy kénytelen egy rövid távon még súlyosabb következményekkel járó kalandot vállalni. Egyet nem szabad megengedni neki: tisztességes kompromisszumot.

  A Syriza nem „szélsőbalos” párt, hanem a hagyományos szociáldemokrata célokat követi. Nem is az első ilyen jelentős párt Európában: a német Die Linke kb. 10 éve hasonló célokat követ, de ott az erős gazdaság révén az elvtelen nagykoalíciókkal meg az NDK-ra való hivatkozással meg lehetett akadályozni a további térnyerését, Franciaországban pedig a kisebb baloldali pártok egyelőre képtelenek voltak egy egységes, erős pártot létrehozni. A dél-európai országok helyzete más, Spanyolországban is feltűnt a Podemos és hasonló eset megtörténhet a többi mediterrán államban is, mivel a mai szociáldemokrácia mindenütt lejáratta magát (bár Olaszországban a 5stelle egyelőre lenyúlta az elégedetlen szavazókat, Franciaországban pedig egyenesen a szélsőjobb profitált ebből). A hitelezői kör felelőtlensége abban is megnyilvánul, hogy a Syriza meggyengítésével, és Görögország eurozónából való kizárásával egy neonáci párt megerősödését is kockáztatja !

  A játszma nem elsősorban Görögországról szól, hanem arról, hogy sikerül-e végre visszafordítani a jóléti állam több évtizedes leépítését. És ebben a kérdésben ütköznek itt is a vélemények !

  Válasz
  • ingyenebed

   abban igazad van, hogy itt kétféle gazdaságszemlélet ütközik.
   amit nem veszel észre, hogy pogi elvtársék szakmai érveknek akarják feltüntetni a világnézeti véleményüket. mintha a közgadaságtan úgymond őket igazolná.
   azt csak úgy tudják megtenni, ha lényeges szempontokat egyszerűen elhallgatnak, vagy elhazudnak.
   aztán ha valaki ezt a fejükhöz vágja, akkor meg lehet sértődni.

   Válasz
   • transformer

    Először a második kérdés, mert az egyszerűbb: közvetlenül nincs köze, de mivel a statisztikával való érvelés mögöttes célja annak bizonyítása, hogy a görögök hibásak mindenben, lusták, tovább nyújtóznak a takarónál, ha felvették a hitelt, fizessenek és kész stb., ezért ezek az adatok a vita tárgyához hozzátartoznak, mivel legalábbis megkérdőjelezik a fenti állítás-sort.

    Ami a statisztikát illeti: nincs olyan statisztika, amelyet ne valaminek a bizonygatására állítottak volna össze. A módszereket is aszerint lehet manipulálni, hogy mit akarunk vele bizonyítani – és ezt majdnem ugyanígy természettudományokban is kihasználják (nem akarom példákkal nyújtani a szöveget). Az lehet, hogy ilyenkor megkerülnek szakmai “szabályokat”, de ettől még így működtetik. Az azért csak érdekes, hogy az EU-USA szerződés kapcsán különböző közgazdászok kb. azonos (amúgy elég marginális) GDP-növekedést vagy csökkenést prognosztizálnak ugyanabból kiindulva !
    Vagyis a megszorítások és a gazdaság élénkítésének hívei is össze tudják állítani a maguk statisztikáit.
    Ehhez még hozzá jön, hogy a statisztika alapjait szolgáltató adatok valósak-e; ha ugyanis a görög adatok “elismerten hamisítottak”, és ezt az uniós bürokrácia bevette, akkor joggal kérdőjelezhetek meg bármilyen más adatsort is.

    Végül, bár ez is “off topic”-nak tűnik, de a probléma szempontjából igencsak fontos: józan ésszel el lehet-e képzelni, hogy a görög adathamisítás a (z előző) görög politikai elit és a Goldman Sachs bizalmas titka maradt egy évtizeden át ? Szerintem ugyanis NEM. Ez azt jelenti, hogy az az uniós és egyéb hitelezői garnitúra, amely most az egyszerű görög polgáron/munkavállalón akarja leverni ezt az adósságot, hosszú időn át összejátszott a görög oligarchiával és politikusaival, fedezte a bűncselekményeiket. Továbbmegyek: miközben ordítanak az adócsalásról, biztosan megakadályoznák az adóparadicsomok elleni hatékony fellépést, mert ezek léte is integráns része ennek a politikának. Az adóparadicsomok eltűrése nem annak a következménye, hogy “az információs társadalomban már nem lehet ellenőrizni a tőkemozgásokat” stb, hanem annak hogy NEM is akarják. És van-e hitele bármilyen adóügyben egy Junckernek ?

    2015. július 1. 11:07 Disqus írta, :

    Válasz
 26. Zoltán Pogátsa

  Ingyenebéd, sorry, megint törölnöm kellett, hazugsággal nem vádoljuk a vitapartnerünk, csak mert nem értünk vele egyet.

  Válasz
  • ingyenebed

   nem használunk hazugságokat “érv” gyanánt vitában.
   az, hogy szerintem a 4 vagy 5 sok vagy kevés az egy vélemény vagy érv.
   az, hogy a 2+2=5, csak a gonosz kapitalisták ellopják, az hazugság. és annak is kell nevezni.
   ilyen egyszerű ez.
   pontosítok: a véleményedet rendszeresen tudományos tényként próbálod feltűntetni, ami a hazugság egy eléggé sunyi formája.

   Válasz
  • Valamiv

   Úgy látom nagy demokrata vagy, akkor talán hagyd hogy az upvote-ok száma döntsön melyik hozzászólás üti meg a kellő színvonalat, és melyik nem.

   Válasz
  • tesz-vesz

   jó lenne ha semmit se törölnél, mert akkor nem néznél ki idiótának ,már bocs

   Válasz
 27. isosense

  Gratula, nagyon kell a szakmai alapokról történő helyretétel a mai agitprop média érában.
  Régi vágyam teljesülne, ha a M.o-i államadósság történetét is ilyen alapokon tárná fel egy nyilvánosságot is kapó szerző.
  Állítás (vezérszólam) : “A fedezet nélküli jóléti állam a kádárizmus idején épült ki, az államadósság is ennek megfelelően elszaladt a 80-as évek végére.”
  Valóság: A 80-as években pontosan úgy támadtak meg bennünket, ahogyan az elmúlt időszakban Görögországot. Legyen már valaki olyan bátor, hogy kinyitja a 80-as évek statisztikai évkönyveit a termelési adatoknál és azt is mutassa be valaki, hogy az adósságállomány jelentős része hogyan is épült fel: nem pénz, hanem erkölcsileg elavult gyártósorok méregdrágán bekönyvelt idetelepítése formájában. Akkor az agitprop “a nyugati export orientált termelési struktúra kialakítására van szükség” címen ontotta az okosságot, csak valahogy a nyugati piac sosem vált felvevőképessé a “csodamasinák” által termelt áruk irányába. A valódi cél az eladósítás és a hazai termelőerők lebontása volt. Ez a “bevált” stratégia folytatódik ma már az úniós államok ellen is.

  Válasz
  • transformer

   Majd ha egyszer lesz egy magyar Syriza, amelynek módja lesz erre a célra parlamenti bizottságot létrehozni, amely nemzetközi segítőkkel (pl. Attac France közgazdászai) együtt kielemzi a magyar államadósságot…
   Megérjük ? (Nem azért írtam, hogy illúziókat romboljak…)

   Válasz
   • isosense

    Én egy lózungoktól mentes Pogátsa Zoltán elemzést is nagyra becsülnék a “Magyar államadósság felépítésének valós története” címmel…..:)

    Válasz
  • Tőzsér Péter

   Valóban, az adósság jelentős része külföldi gyártósorok idetelepítése miatt épült fel. De ki volt, aki idetelepítette? A magyar állami vezetők döntöttek így. Ha láttál volna régi szocialista vállalatot, tudnád, hogy annyira távol volt a hatékony termeléstől mint Makó Jeruzsálemtől. És nem az volt a baj, hogy a gyártósorok elavultak lettek volna, egy csodát. Nem illettek a rendszerbe, ezért beruházások nem hasznosultak. Egy ponton hiába automatizáltak, attól még a gyárak ontották a sok gyenge minőségű és selejtes terméket, amely persze hogy nem kellett Nyugat-Európának. Egy normális konzervbontót nem tudtunk gyártani, még olyan üdítőt sem, amelynek a kupakját le lehetett volna csavarni. Úgy kellett késsel kibontogatni. Vagy megpróbáltuk lekoppintani a francia cukorrépa kombájnt, de fél tonnával nehezebb lett így sokkal több volt a meghibásodás és a vezetőülésből nem lehetett rendesen látni a sorokat. A Pannónia motor első szériája nagyon jó volt, csak a stabil minőség hiányzott a sikerhez stb. Mert mindenki elvolt a langyosban, “az orosz piacnak úgy is jó lesz”, senki nem vette a fáradságot, hogy megtanulja és másokkal is megtanítsa, hogyan lehet minőséget termelni.
   Érdekes módon, Dél-Korea és Hong-Kong például képes volt erre ebben az időszakban. A fő különbség, hogy ők nem kifelé mutogattak és másokat hibáztattak, hanem megnézték és megtanulták, hogyan csinálják mások. +hozzáadták azt, amit ők tudnak a legjobban.

   Válasz
   • isosense

    Na ez a szöveg a színtiszta agitprop egy olyan korról, amikor Cocom listás volt még a dátumozó gép is és minden nyugati piaci lehetőség csak a blöff kategóriájában létezett reális esély nélkül. Az ilyen agitprop verseknek csak az első versszakát írtad le ezzel: “Ha láttál volna régi szocialista vállalatot, tudnád, hogy annyira távol volt a hatékony termeléstől mint Makó Jeruzsálemtől.” A második versszak a Nicaragua, Cuba és a SZU feneketlen pénzelése szokott lenni…. és van még sok versszak.
    Sajnálom. Sajnálom, hogy nem nyitod ki a statisztikai évkönyveket a termelési adatoknál, nem rajzolsz grafikont 1969 és 1989 között, sertésállomány, marhaállomány, tejtermelés, almatermelés, konzervexport, növényolajtermelés, édesipar, könnyűipar/habselyem, autóbusz, Videoton, Orion, stb.stb. és természetesen az államadósság a fő grafikon. Valami félresikerült cukkorrépakomájnról írsz, miközben egész rendszereket – a vetőmagtól a kombájnig- adtunk el tucatjával a fél világba (ha esetleg emlékeznél az IKR -re).
    Távol álljon bármilyen idealizálás vagy a hibák és hatékonytalanság tagadása. Persze, hogy annak a kornak is számos hibája, fejlődési rendellenessége volt, de ha a mostani Görögökhöz hasonló államadósság felépítés nem zajlik le a 80as években Fekete János aranykeretes szemüvege vezényletével, ma nem lennénk az egyik legreménytelenebb “dependent country”.
    Lehet sok mókás sajátosságot, hibát szajkózni, de 82-83-ig bőven kezelhető mértékű volt az államadósság, nem volt gazdasági törvényszerűség annak hirtelen többszöröződése. Máig ható stratégia kellett hozzá. Eklatáns példa a csak egy-két hónappal ezelőtti hír: a Dau Egberts becsukta M.o.-i termelő kapacitását. Mit is ?
    Annak a Compact vállalatnak a maradékát, amely hajdan a gyarmatárú import monopóliumával nem csak az ország, de az egész térség jelentős cége volt a kávé (Omnia), tea, fűszerek területén. Az EUs pénzeknek a termeléstől teljesen idegen felhasználását, a termelőerők megújításának hiányát talán nem is érdemes megemlíteni….:)

    Válasz
   • Tőzsér Péter

    Ezek nem valami jó cáfolatok, a cocom listától függetlenül is a KGST technológiánál sokkal fejlettebb gépeket hoztunk be. Agitprop inkább az volt, hogy a Szovjetunió hány tonna vasat termelt vagy hogy mekkora volt a sertésállomány. Ez akkoriban valóban agitprop szöveg volt, mert nem tette hozzá, hogy milyen áron és milyen minőségben. Az akkori termelési színvonal minőségben nem volt versenyképes, még egyszer leírom: mert nem volt minőségérdekeltség. Ezen nem segített, ha behoztak néhány olyan gépet, amely viszonylag automatizáltabb volt. A szocialista ipar még ilyet sem tudott gyártani. Tudom, mert dolgoztam diákként szocialista gyárban, láttam közelről. Kivételek persze voltak, pl. Tungsram, Ikarus. A másik, hogy a konvertibilis devizát nagyon drágán termeltük ki, emiatt folyamatosan buktunk és hiteleket kellett felvenni. A nagyvállalatok többsége kifejezetten drágán, sok veszteséggel és energiapazarló módon termelt. Az adósság valóban a ’80-as évek közepétől ugrott meg, illetve egyszer már az olajválság is megdobta a 70-es évek végén. ’85 után a rendszer fokozatosan szétesett, mert szétnyílt az olló a keleti félfeudális jellegű és a nyugati korszerűbb, minőségorientált, költséghatékony üzemek között. (Elfelejted, pl. hogy 5 évig kellett várni egy Trabantra.)
    Az oroszokon viszont állítólag nyertünk akkoriban, nem is keveset.
    Volt olyan is, hogy az életszínvonalnak növekedni kell még a gazdasági válság idején is, ez kádárizmus volt velejéig, és ez is hozzátett az államadóssághoz. Mondjuk Ceausescu az ellenkezőjét csinálta és az se jött be…

    Az EU pénzeket egyébként termelő kapacitásokra is költjük, ilyenek pl. az agrárpályázatok. Más kérdés, ha ezt hülyén csináljuk mint a borászatban, azt már nem tudjuk az EU-ra fogni.

    Válasz
 28. Zoltan Perlaky

  “ÁLLÍTÁS: “A görög válság tulajdonképpen nagyon egyszerű. A görögök felvették a sok hitelt, és most nem hajlandóak visszafizetni.”

  VALÓSÁG: A válság megértésében nem segít, ha megszemélyesítünk nemzeteket, országokat. Görögország nem egy ember, akit Jorgosznak hívnak. Egy nagyon összetett, sok szereplős társadalom, ahogy Magyarország is. Egymással konfliktusban lévő csoportok komplex küzdelméről van szó.

  2015 januárjában egy teljesen friss politikai alakulat, az előtte nagyrészt civilekből, vezetősége tekintetében pedig egyetemi oktatókból álló Sziriza nevű párt vette át a hatalmat, amely a hiteleket felvevő megelőző korrupt politikai elit elszámoltatására törekszik. Egyértelművé tette, hogy mindennek ellenére vissza szeretné fizetni a hiteleket. Ezért nem jelentettek államcsődöt januárban, hanem kezdtek el tárgyalni.”

  Semmi összefüggés nincs az állítás és az azt követő rész közt.
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  Vettek fel a görögök hitelt?
  Igen.
  Visszafizették a felvett hitelt?
  Nem.
  Ellenben folyamatosan hazudoznak, hergelik a görög népet, ahelyett, hogy felelősen megtettek volna mindent a megegyezésért. A hitelezőikkel szemben meg durcás kisgyerek szintjén viselkedtek.

  Válasz
 29. ingyenebed

  na akkor harmadszorra, kicsit átírva. én ráérek.

  1. hát ha a gyermekcipőben járó görög
  ipar nem bírta a nyugati versenyt, akkor talán nem kellett volna nyugati jóléti
  államot sem csinálni hitelből, mert az az embereknek “jár”. nem
  “jár” semmi, pogi elvtárs, vagy megteremti a nép az életszínvonalának
  anyagi fedezetét, és akkor van, vagy nem teremti, és akkor nincs. és mit tettek
  a görögök az iparukért? 40 ÉV ALATT !! sorold már nekem a görög iparcikk
  márkákat. ezalatt a japánok, kínaiak, malájok, stb elárasztották a nyugati
  egyetemeket, hogy hazavigyék a tudást. közhely a román, lengyel munkavállakók
  tömege, akik nyugatra mennek munkáért, ma már a magyarok is kezdenek ehhez
  felzárkózni. mikor hallottál a görög egyetemisták, szakmunkások tömegéről, akik
  mentek nyugatra a pénzért, tudásért? francokat. zimmerferi a tengerparton,
  aztán feketén kiadni, közben beülni közalkalmazottnak, ez ment. én végigjártam
  az ország felét kocsival úgy, hogy végig számla nélkül zimmerferiztem. hogy a
  fenébe lehet, hogy ugyanezt szlovákiában meg sem tudod próbálni, mire odaérsz
  ki van téve a számla? a kultúrális különbségek, amiken már túllépett a
  tudomány…

  2. tömegdemokráciában nincs olyan hogy
  “a szegény nép a korrupt poltikai elit áldozata”. ez fogalmilag egy
  agyrém, önfelmentés, felelősségelhárítás. lsd még: “nem tudom mitől hízok,
  nem is eszem”, “nem tudom mitől estem teherbe, hát védekeztünk”.
  jah, persze. a nép választja a poltikai elitet, ami a nép köréből
  rekrutálódik. amilyen a mosdó, olyan a törölköző. hasonló a helyzet a
  magyarral. mindenki, aki követi a politikát, pontosan tudja milyen a fidesz,
  tudja, hogy 95 óta, a bokros csomag óta hazudik, azt is tudjuk miért. mindenki
  tudta, hogy a fidesznek 0 (zéró) politikai programja volt 2010-ben, erre kért
  (és kapott) kétharmadot. stb. ennyire “áldozat” a magyar nép. és a
  görög nép, aki “nem tudott semmiről”. ugyammá királylány!

  3. a szakszervezeti bérharccal
  kapcsolatban volt egy hosszú vitád a portfoliósokkal, amiben felmosták veled a
  padlót, és amit “elfelejtettél” ide belinkelni. ne akard a véleményedet
  tudományos tényként feltűntetni.

  4. a görög adatokkal kapcsolatban szintén
  terelsz/mellébeszélsz/sumákolsz. a nyugdíjkorhatárok
  több évvel a német alatt vannak + 13-14 havi nyugdíj. van egy rakás
  példa a hétköznapokból a görögök anyagi helyzetével kapcsolatban. mivel lehet megmagyarázni, hogy 2014-ben a görög újautó
  eldaások 20%-al nőttek, miközben a német 4%-al csökkent? a szegény éhező
  görögök autóba menekítették a pénzüket? na menjetek már a …
  nincs olyan “teljesen normális
  korban mennek nyugdíjba” – megáll az eszem, ez egy gazdasági paraméter,
  hogy “normális kor”? úgy mész nyugdíjba, ahogy a nyugdíjrendszerből
  az pénzügyileg adódik, ennyi. ha nem tetszik, szerzel pénzt magadnak, és akkor
  mehetsz, mikor neked tetszik. “a mediterrán életmód miatt tovább
  élnek” – eszem megáll. hát akkor talán magasabbra kéne emelni a
  nyugdíjkorhatárt nem?

  5. az hogy időben ki mennyit dolgozik,
  senkit nem érdekel bocs, ez egy kommunista bullshit. az számít, mennyi pénzt
  termel vele. lsd még: “nekem jár a nyugdíj, fizettem járulékot”,
  “nekem jár az orvos, fizettem tb-t” – nem az számít, hogy
  “fizettél”, hanem hogy KIFIZETTED-e az ellenértékét annak, amit
  igénybe veszel?

  6.Stiglitzet olvastuk, agyrém amit
  beszél. az nem a demokrácia megtámadása, ha nem vagyok hajlandó egy népet
  felmenteni a döntésének felellőssége alól azzal, hogy finanszírozom a
  csodavárását. a demokrácia az, amikor a nép viseli a döntésének a következményeit, és nem más szerszámával veri a csalánt.

  7. a szirizával kapcsolatban nem a valóságról beszélsz. amit csináltak, az egy színjáték volt kezdettől
  fogva. eszük ágában sem volt a hitelt visszafizetni, az egész cirkusz arra volt
  jó, hogy áldozatnak tüntethessék fel magukat. te meg mint jó bohóc asszisztálsz
  a színjátékhoz.

  8. a japán adósságot felesleges
  idekeverni, annak túlnyomó része a saját lakossági kötvényvásárlás, belső
  adósság. mindenki tudja (persze ezt is “elfelejted” megemlíteni),
  hogy a 2013-14-es szándékos jen gyengítéssel a japán kormány
  kormány gyakorlatilag ellopta (elégette) a saját népe megtakarításainak
  negyedét. ezt tekinted te (baloldaliakra jellemző módon egyébként)
  példának.

  9.piketty-t most olvasom (külön sztori,
  hogy azért 8500 ft a nagy balos közgazdász könyve, mert az ér fele az övé, és
  minimum 4000-et követelt könyvenként, a kiadó vért izzadt vele – nem is vettem
  meg, lehúztam torrenttel, szakadjon meg a nagy balos) – semmi köze a görög
  kérdéshez. a görög kérdés nem a jövedelemkölönbségekről szól, hanem hogy nem
  termelték ki amit elköltöttek.

  10. Krugman annyit állít, hogy hiba volt
  az eurozóna. Mitől volt hiba? attól, hogy nem lehetnek a tücskök és a hangyák
  egy devizában. pont, hogy az értékszocilógia miatt nem lehet, amin állítólag
  túlléptünk… frászt léptünk túl. pont az ilyen válságok mutatják meg,
  mennyit számítanak a kultúrális különbségek. ez egyfajta evolúció. vannak
  sikeres népek (államok), és vannak, akik mennek a levesbe. mindeki a maga
  szerencséjének pogátsa.

  jah persze, nem kollektívum a görög nép
  – csak mikor pénzt kell kapjon az eu-tól, akkor már mindjárt kollektívum, akit mint népet (kollektíve) sajnálni kell és áldozatnak kell tekinteni…

  11. ha nem tudsz fizetni, akkor a bank
  nem azért tesz ki a lakásodból (végső esetben), mert az “működik”
  (mire odaáig eljut akkor már semmi nem működik, azért tesz ki, mert ez
  maradt) – hanem mert megszegted a szerződést. ha nem tenne ki, senki nem
  fizetne, mert minek? és én mint betétes el is várom tőle, hogy tegyen ki. ha
  nem tesz, azokat lopod meg, akik hitel helyett spórolnak és azt veszik, amire
  pénzük van, mint én pl.

  Válasz
 30. nedudki

  Elég elképesztő, hogy egy másik ország adóssága milyen indulatokat vált ki.
  Azt gondolom egy görög kormánynak annyit kell mérlegelni, hogy a saját országa hogyan jár jobban illetve legkevésbé rosszul (fizet/nem fizet csőd/ nem csőd euro/nem euro stb.).
  Az, hogy ki lusta-korrupt?, jogos/nem jogos, ki vette fel?, mire költötte? stb – amiről ez az érzelmileg túlfűtött vita folyik – legfeljebb tanulságos, de a döntésben nem ez kell, hogy szerepet játsszon.

  Válasz
  • transformer

   1. Az indulatok azért szabadulnak el, mert valójában nem egy másik ország adósságáról van szó, hanem a jóléti állam vagy a minél kevésbé szabályozott (deregulált) „szabad”piac közötti értékválasztásról. Ez pedig globális kérdés, magyar vonatkozásokkal is. Azt azért érdemes figyelni, hogy az indulatok elsősorban melyik irányból érkeznek…

   2. Egy ilyen súlyú döntést egy demokratikus gondolkodású kormány nem vállal egyedül magára, különösen akkor, ha a választási programja alapján erre nem kapott felhatalmazást; már az utolsó, a hitelezőknek átadott programja is súlyos engedményeket tartalmazott. A Syriza mellett szól, hogy egy ilyen, bármelyik esetben súlyos áldozattal járó döntésért az egész görög nép állásfoglalását kéri, a további kormányzás vállalását pedig ettől a döntéstől kell
   függővé tennie. Ez példaadás az egész, egyre kevésbé demokratikus Európai Uniónak is, amelyben szinte semmiről nem kérdezik meg a választókat (pl. lisszaboni szerződés, tervbe vett EU-USA szabadpiaci szerződés, stb.), mindent egy kamarilla módjára működő Európai Bizottság és az önző nemzeti érdekek érvényesítésére alkalmas Európai Tanács dönt el, az Európai Parlament segítségével, amelyben a konzervatív, liberális és „szocialista” blokk elvtelen paktumai dominálnak. Ennek következménye az uniós intézményekből való
   kiábrándulás, az euroszkepticizmus és a szélsőjobboldal térnyerése is.

   3. Az, hogy ki mire és hogyan vette fel a kölcsönöket és hol tűntek el azok a „feneketlen hordóban”, alapvetően fontos a döntésben. Egyrészt, esetleges későbbi tárgyalások, adósságtörlesztés felfüggesztése stb. esetén fontos érveket jelenthetnek, másrészt, a kisíbolás (adóparadicsomokba) miatt büntetőjogi felelősség merülhet fel a korábbi görög elittel szemben (amely hosszú éveken át a trojka „partnere”volt), harmadrészt – éppen az előbbiek miatt – felmerül a hitelezők felelőssége (helyesebben felelőtlensége) is, és az is, hogy mi indítja a hitelezőket felelőtlen hitelezésre.

   Ez utóbbi probléma a magyar devizahitelesek jelentős részénél is felmerül. Igaz ugyan, hogy senki nem kötelezte őket hitel felvételére (még ha sok esetben indokolt lehetett is a felvett hitel), de a bankokat sem arra, hogy ne nézzenek alaposan utána annak, hogy kinek és mennyi hitelt adnak. Még ebben az esetben is felmerülhet persze a válság okozta
   munkanélküliség hatása, de akkor sokkal könnyebben lehetne megítélni, kik a mentendő adósok és kik nem. A nagy magyar valóságban azonban a bankok ész nélkül, nyakra-főre hiteleztek a profitmaximálás érdekében, nem törődve az adósokra háruló következményekkel, ráadásul olyan szerződéseket fogadtattak el velük, amelyek a józan észnek és az elemi etikának is ellentmondanak. A tőkés gazdaságban a válság annak természetéből adódik, tehát mindig számítani kell rá. Ebben a vonatkozásban is a banké a nagyobb felelősség, mert az adós laikus, a bankok vezetői (meg a görögök hitelezői is !) szakemberek. Elvileg.

   Válasz
 31. Sz. Péter

  Igen, valóban szociális világnézeti kérdések közgazdasági köntösben. Csakhogy Pogátsa Zoltán állandóan adatokat, tényeket hoz fel.

  Válasz
 32. Sz. Péter

  Ugyanakkor szerintem is valós veszély, hogy egy görög kísérlet vagy máshol hasonló sikere esetén nehogy megerősödjön a járadékvadász populizmus, a szabad vállalkozáshoz, tulajdonhoz való jog sérelem. Ezért vagyunk sokan érzékenyek a Putyinhoz közeledésre, a kommunista szimbólumok feltűnésére.. Azt azonban nem gondolom, hogy ennek közeli veszélye lenne és azt se, hogy ez egyenesen, elkerülhetetlenül következne a jelenlegi törekvésekből. A “Pogi Elvtárs” megszólítás pedig azért is igaztalan, mert tudomásom szerint Pogátsa Zoltán gondolatai ott válnak el sokakétól, hogy nem jutnak el a marxizáló vagy marxi tételekig (pl.: Vajnai, TGM).

  Válasz
 33. Magyar Kálmán

  Pogátsa úr!
  Nyilván, ha az adósság grafikon leolvasásába MÁR belebakizik,
  –hisz ott a 2008 / 110%, a 2009 / 125% –érvelésének fundamentuma
  kérdőjeleződik meg !!!
  KIINDULNI is az utolsó békeév, 2007-től érdemes, AMIKORIS
  az 1993-as nagy ugrással kerek 15 észtendőn keresztül
  100%-on v. annak közelében ‘stabilizálódott’ a görög á.adósság !

  Talán nóvum, 2008-ban gazdasági világválság vette kezdetét és
  például az írek 24%-ról 123 !!! %-ra adósodtak
  –Szlovénia 23-ról 81 !!! %-ra
  –Spanyolország 36-ról 98 !!! %-ra
  –az Egyesült Királyság 44-ről 89%-ra
  –Portugália 68-ról 130 !!! %-ra
  –az EGYESÜLT Államok 64-ről 105 %-ra !!!!!!!!!!!!!!

  –Luxemburg 7-ről 24%-ra adósodott !!!

  Tehát, hogy Görögországot ‘KIVÉTELEZETTKÉNT’ a MEGSZORÍTÁS
  döntötte romokba NETTO HAZUGSÁG !!!

  A GÖRÖGÖK–pps–toronymagasan a legtöbbet töltötték a köztereken
  DEMONSTRÁLVA a válságot követő években !!!

  Nem ‘levelezem le a pogácsát, DE ha a “..mediterrán életmódnak köszönhetően
  a görög nyugdíjasok élnek a legtovább az eurozónában ” akkor bizony
  a nyugdíjrendszerük CSAK akkor LEHET rentábilis, ha a legalacsonyabb
  a nyugdíuk !!! A GDP-jük arányában SÖT! PLÁNE!!!
  ENNEK belátásához ‘ide kattintva semmit nem kell megvádárolni !!!

  Feltételezem, ha az utóbbi 20 esztendőben a GDP-jük 13%-a körül
  ketyegett volna a g.nyugdíjkassza és a megszorítások okán ma már
  12-n, ETTŐL EGYMAGÁBAN, az eladósodottságuk 120% alatt lehetne !!!

  Magyarországon 2006-7-8 voltak azok az évek amikor teljes 13. havi
  nyugdíj került kifizetésre ! 2008-ban 217 milliárdos értékben !
  GDP (-nk) 0,8%-át kitéve! LEGELÉBB kellett eltörölni !!!
  Kvázi a magyar szociáldemokratáknak !
  HA meg nem tették volna, idén 2 000 milliárddal lenne nagyobb
  az államadósságunk !!! A KAMATAIT is számítva !

  Nem kell Athénig rohannunk, hogy eldobhassuk a józan eszünk !!!
  Pedig milyen jó lenne legalább 6 hónapra kormányra kerülni,
  persze ordenáré hazugságokkal !?

  Válasz
  • Szilveszter94

   1. A grafikonba nem feltétlenül bakizott bele; ő azt mondta, hogy a megszorító politika kezdetén volt 114% – ez viszont simán lehetett a 2008-as hivatalos adatok után, de még a 2009-es adatok előtt.
   2. Tény, hogy nem csak Görögországban nőtt drasztikusan a GDP-arányos államadósság – azonban nagyon nem mindegy, hogy MIÉRT növekszik az államadósság. A válság miatti növekedések oka az volt, hogy hirtelen elszabadult a kiadási oldal, a bruttó hazai termék nem, vagy (mint nálunk) legfeljebb pár százalékkal és átmeneti jelleggel csökkent. Azonban a trojka megszorító csomagja (ahogy az a cikkben is benne van) épp fordítva fejtette ki a hatását: itt már nem a kiadások növekedtek jelentősen, hanem a bruttó hazai termék harmada lett oda.
   Azért elhibázott a megszorítási politika a görögöknél, mert pont ellentétes célt ér el: egy megszorításnak az a “feladata”, hogy több felhasználható pénzt teremtsen, ezt a célját viszont a görög megszorító csomag nem éri el, épp ellenkezőleg.

   Válasz
   • Magyar Kálmán

    “2009-ben, azaz az öt éven át tartó megszorító politika kezdete előtt nem volt olyan hatalmas a hitelállományuk, mint ma (180%/GDP). Akkor még csak 114%-on álltak,”

    2009 a grafikonon 125% !!!

    Drága Barátom!
    ..és hol nem szorítottak még?
    Mindenütt, mindenki megszorított, saját jól felfogott érdekében!
    A felcsuti tahó az egykulcsossal és a családtámogatással megvett magának
    2 millió szavazót és mindenkit megnyúzott meg kirabolt !!!
    Fikarcnyi növekedés 2011-14-re eső 5 500 milliárd uniós felzárkózásiból
    lett !
    Kétharmadában pedig a száguldó autóiparból és a két utolsó
    példátlanul jó mezőgazdasági esztendőből!

    A görögök pedig az egyetlen iparágukból a turisztikaiból
    a válság keresletcsökkenésére rásegítve még a németeket ki is
    utálták!!! ‘EREDMÉNYESEN’ !!!

    Válasz
    • Szilveszter94

     Na még egyszer… a grafikonon a 2008-as adat értelemszerűen a 2008 év végi adat – amikor kiderül, hogy abban az évben ténylegesen hogyan alakultak az adatok. 2009-nél úgyszintén. Viszont az a 114% az már NEM év végi adat, hanem akkor volt ennyi, amikor elkezdődtek a megszorítások.

     Ami a megszorításokat illeti: az, hogy megszorítanak, az nem azt jelenti, hogy ez mindenütt ugyanolyan mértékű, azt meg végképp nem jelenti, hogy mindenütt pont ugyanolyan hatása van. Ez a “pont-nem-érdekel”-típusú érv: ha egyszer a görögöknél nem működik a megszorítás, akkor ne erőltessék csak azért, mert mondjuk Írországban bejött. (Amúgy erről is van szó a cikkben; nézd meg a Paul Krugman-féle ábrát.)

     Ami meg a “felcsuti tahó”-t illeti… napestig tudnám sorolni, miért nem fogok soha az életben rá szavazni, de a monetáris politikáját (pontosabban a makro-részét) egy rossz szó nem érheti – és pont nem érdekel, hogy mennyi uniós pénzt kaptunk, mert legjobb tudomásom szerint mind a 28 tagállam kap uniós pénzeket (és nem mellesleg fizet is be). Inkább számolja össze, hány olyan uniós tagállam volt, amelyik növekedést ért el ÉS tartotta az előírt hiánycélt ÉS kordában tartotta az államadósságát is. Kurta kis lista lesz…

     Válasz
     • Magyar Kálmán

      Drága Barátom!
      Hátha érdemes megtudni, hogy a manyup visszaállamosításával
      évi átlag 400 milliárddal könnyebbedett a ktsvetés helyzete!
      További átlag 100-120 milliárd kamatmegtakarítással, ami a
      kasszák vagyonából á.adósság csökkenés jótékony hozadéka !
      Ez a 2 tétel BŐ 1,5 %!!!
      Pusztán ezek nélkül sose lennénk 3% alatt !!!
      2011-ben (minusz) 5,5% volt a ktsvetésünk hiánya !!!
      ÚGY, h. a kasszák pénzéből 460 milliárdot folyó kiadásokra
      a ktsvetésbe tett át a legendás ‘jobbkezem’ !!!

      Az uniós pénzek meg azért ‘ÉRDEKESEK’, évi átlag 1 300-1 400
      milliárd ÉRTÉKBEN, MERT 2004-es belépésünktől–ÁTLAG–
      a NEGYEDÉVEL kellett beérnünk !!!
      2004-5-6 évekre összesen 690 milliárdot kaptunk!
      Amit nem 10-15%, hanem 25% ÖNRÉSSZEL használhattunk fel
      ..és a belépéskori 30%-os közvetlen földalapú támogatást
      a ktsvetésből kellett megduplázni !!! PÉLDÁUL !!!

      A földkerekség egyetlen országának sem esett az ölébe
      a GDP-jjének 12%-át (3 153 milliárd) kitevő FELHALMOZOTT
      manyup MEGTAKARÍTÁS !!!
      Amiből EGÉSZEN 2013 végéig SZÜKSÉG szrt. lehetett
      a mintegy 1 000 milliárd “Nyugdíjvédelmi alap”-ban parkoltatott
      tételből a HIÁNY elfutását KORRIGÁLNI !!!

      és ez nem a “ma is tanultam valamit”, méltán népszerű oldal !!!

     • Szilveszter94

      Ó, én nem is azt mondtam, hogy a kormány minden döntése a makulátlan tisztaság mintaképe… csak annyit, hogy jó a makropolitikájuk. A manyup esetében voltaképp az történt, hogy a kormány megfogott egy óriási pénzköteget, ami nem volt az övé, és nem is hozott neki sok hasznot – ezt lenyúlta, és beleforgatta költségvetésbe, hogy az államnak (meg nyilván néhány “arany embernek”) hasznot hozzon.

      Ez, nevezzük nevén a gyereket: közönséges lopás volt, törvénybe csomagolva. De az így ellopott forintjaink 99%-a NEM Simicskáék zsebében vándorolt, hanem arra használták, amire minden, az állam kezében lévő forintot használni kellene: a köz érdekeinek érvényesítésére. Itt konkrétan az államháztartás rendbetételére ment el.

      Ez, ismétlem, lopás volt. De nem hiszem, hogy jobban jártunk volna azzal, ha megmaradnak a manyup-pénzek, viszont a költségvetésben – akkor még – tátongó lyukakat adóemelésekkel tömik be, amikből harmadannyi nem jön be, viszont “cserébe” az állampolgárok zsebéből (nem a félretettből, hanem közvetlenül a zsebéből) pénzt vesz ki. Ez mindenkinek saját döntési joga, hogyan értékeli ezt a húzást (nyilván a manyuposoknak jobban fáj, míg a többieknek kevésbé), de ha ez is hozzájárult ahhoz, hogy elkerüljük a görög sorsot – ami akkoriban abszolút reális lehetőség volt! – akkor én ezt a döntést így utólag támogatom.

      (Az más kérdés, hogy tisztább lett volna azt mondani: “kellenek a manyup-pénzek, mert szarban van a haza, de ha annyi adót teszünk az emberekre, amennyit kellene, akkor még nagyobb szarban lenne” – mert ez volt az igazi indok. Persze tudjuk jól, ez a kormány nem szeret konzultálni, vagy ha igen, akkor csak ilyen “csudálatosan elfogulatlan” módon… de ez már másik téma.)

     • Magyar Kálmán

      Drága Barátom!
      Most a Friss Heti Válasz vezércikkéből (Borókai) idézek:
      “hitet kell adjon, hogy az ország HÉT ÉV ALATT elképesztően
      mély gödörböl mászott ki “!!!!!
      HÉT évvel ezelőtt ki kormányozta az országot?
      Hat évvel ezelőtt ki kormányozta az országot?
      ÖT éve ki kormányozza az országot?
      és mikor lettünk a bóvli bóvlija?
      2011 novemberében !!!
      Egy Q..va nagy matolcsy-vargabetűt leírva!!!
      Remélem ma is tanultunk valamit !?

     • Szilveszter94

      Pontosan akkor, az átalakulási időszak kellős közepén – akinek van bármi halvány fingja is a gazdasági folyamatokról, az tudja, hogy egy nagy mértékű átalakulásnak gyakran velejárója az átmeneti visszaesés. Ez történt ebben az esetben is: volt egy 2-3 éves átalakítási időszak, majd ez után ismét növekedni kezdett a gazdaság.

     • Magyar Kálmán

      Pontosan mit sikerült átalakítani?
      A legpofátlanabb szabad rablást intézményessé?

     • Szilveszter94

      Azért jó, hogy ahhoz képest, hogy már kétszer is akartál “tanítani”, fingod nincs a gazdaságpolitikáról… nézz utána. Kezdd mondjuk ezzel – egy tömör összefoglalás az előző ciklusról, az orbáni elkötelezettséggel nem vádolható Világgazdaság Online-tól:
      http://www.vg.hu/kozelet/politika/felemas-orokseg-nagy-feladatok-a-masodik-orban-kormany-negy-eve-425095

     • Magyar Kálmán

      Drága Barátom!
      Ezeknek a sárgaföldig lealjasodott rabló gazembereknek
      gazdaságpolitikája ?!
      Hallhattad a világ barmától, hogy Európa ‘legiparosodottabb’
      országa leszünk !!!
      TERMÉSZETESEN, ha a kínaiak kétszer annyi Mercedest és
      AUDIt vesznek és 30 helyett 60% lesz ennek a nemzeti
      iparágnak évente a növekedése!!!
      Valamint a Teremtő minden évben megtolja a m.gazdaságunkat!!!
      Segítenél nekem, hogy a ‘keleti’ nyítás világraszóló csodáját
      megismerhessem !?
      Vagy sorolnád a nagykövetek bombasztikus export sikereit,
      esetleg a kereskedőházak diadalait!?
      Atfutottam az előzményeket és hogy ma is tanulhassunk valamit,
      a Portfolio 2014 június végén publikálta, 2 800 milliárd
      értékben a bankoktól, a szolgáltatóktól és a zemberek
      innovatív megnyúzásából beszedett extra adókbói
      származó extra bevételeket !!!
      Ne sajnáld tőlem, tán elárulod, az elrugaszkodás vagy
      a pipískedés fázisában szárnyalunk ???!

     • Szilveszter94

      Elég gyors futás volt, ha csak egy Portfolio-cikket sikerült kihalásznia belőle… van vagy több ezer az elmúlt 5 év gazdasági változásairól, olvasson még.

     • Magyar Kálmán

      Drága Barátom!

      “Átfutottam az előzményeket és hogy ma is tanulhassunk valamit..”
      –írtam legutóbb!
      Átfutottam, hogy mikről tájékoztattalak korábban 2011-12-13-14-re
      vonatkozóan:
      5 500 milliárd uniós fejlesztési
      3 153 md. manyup felszámolás, felhalmozott megtakarítása
      2 000 md. a manyup felszámolásából költségvetési könnyebbség!
      tagdíj + kamatmegtakarítás–írtam volt!

      2 800 md. forint értékben kimaradt a felsorolásomból a 2014 májusáig,
      Portfolio által SZÁMBAVETT, innovatív, szélessávú adónyúzás!

      ..és mindebből a pénzcunamiból évi átlagban 0,4%-nyi
      növekedés sem jött KI !!!

     • Magyar Kálmán

      Van aki csak hosszú-hosszú ismétlésekből képes tanulni!!!
      Pláne akit az ELVITATHATATLAN TÉNYEK zavarnak! IS!

     • Szilveszter94

      Olyanról nehezen tudtál “tájékoztatni”, amit már alapból tudtam… arról nem is beszélve, hogy el se jutott odáig, amit eddig én mondtam. De akkor legyen, játsszuk le ezt a játékot…

      Egy kérdés: ha te lettél volna 2010-ben a miniszterelnök, te hogyan csináltad volna?
      Adott egy gazdaság, ami épp a válság utóhatásait éli.
      Figyelned kell a költségvetési hiányra, legfeljebb 3% lehet.
      Figyelned kell az államadósságra, ami nem nőhet.
      Figyelned kell a gazdaság növekedésére, hiszen te nem évi 0,4%-os átlagot szeretnél.
      Nem használod fel a manyup-pénzeket.
      Nem teszel jelentős adóterheket a népre.
      Nem használod fel az uniós fejlesztési pénzeket.

      Mondd el: te hogyan csinálnád? Mert jelen tudásom szerint ezen feltételekkel elkerülni a görög utat lehetetlen, de ezek szerint te el tudnád. Na, most taníts!

    • Szilveszter94

     Ami meg a turisztikát illeti: hát igaza van, tényleg sokkal logikusabb lett volna, ha azt mondják: “Ugyan kevesebb a turista nálunk, de ti maradjatok csak nyugodtan, inkább kivonulunk mi a saját turisztikánkból, de ti, német barátaink, ne zavartassátok magatokat…” Ez nem – divatos szóval élve – geciség volt, minden józan eszű ember ezt csinálta volna.

     Válasz
 34. Magyar Kálmán

  ..és Pogátsa úr!
  2014-ben
  egy görög polgárra 16 250 euro esett a GDP-ből
  egy uniósra 27 800 !
  egy németre 36 000 ‘zuhant’

  Hogy is állunk a nyugdíjakkal ???

  Válasz
 35. Vidéki

  Kitalálod, melyik országnak van a legnagyobb hadserege Európában?

  Eidenpenz József, 2015. július 01., 11:22

  Privátbankár

  “Görögország sok éve többet költ hadseregére, mint mások, miközben Törökországot méregeti bizalmatlanul. Még a legnagyobb válság közepette is hol tankokat, hol légvédelmi rakétákat próbál beszerezni.

  A német lapok szerint Görögországnak már több száz Leopard típusú korszerű német páncélost szállítottak, igaz, van, aki megjegyzi, hogy a számla kiegyenlítésével szoktak bajok lenni.

  Több szupertankjuk van, mint Németországnak

  A modern Leopard 2-es páncélosok száma a görög hadseregben a cikk szerint 353, ez több mint a német Bundeswehrnél. (Az összes görög harckocsi, a régebbi modellekkel együtt, 1600 darab.) Tavaly ősszel 52 millió euróért 12 ezer darab 120 milliméretes gránátot is vásároltak a Leopard 2-esekhez.

  A 130 ezer fős görög hadsereg létszáma 11 millió lakosra vetítve, lakosságarányosan a legmagasabb Európában. Ha Németország is hasonló arányban akarna katonákat fegyverben tartani, 1,4 millió főre lenne szüksége – ehelyett a valóságban csak 180 ezer katonája van.”

  Válasz
 36. Szilveszter94

  “Akkor még csak 114%-on álltak, ami nem kicsi, de egyáltalán nem kirívóan nagy.” Már attól függ, melyik országról beszélünk… erős gazdasági alapokon nyugvó és/vagy dinamikusan fejlődő, fegyelmezetten fejlesztő államok megengedhetik maguknak, hogy a GDP-arányos államadósság terhére finanszírozzák magukat, mivel ezek mögött az országok mögött van egy olyan gazdasági háttér, ami nem hagyja érvényesülni a GDP-arányos államadósság-növekedés negatív hatásait. Viszont ha egy olyan gyenge lábakon álló gazdaság követ el ilyet, mint a görögök, azok úgy is fognak járni, mint a görögök.

  Válasz
 37. Rona

  Már elnézést mindenkitől, de az is baromság, hogy nem kellenek megszorítások, hanem az orbáni módszerrel beborítjuk a pénzt az országra és ész nélkül a bennfentesek ott rabolják le, ahol érik.
  Sarlós is (bocs! tarlós) azt mondta, hogy azért a legdrágább Merci, Volvó és hasonló buszokat veszik, mert azok hosszabb távon olcsóbbak…. Kérdem én: Akkor miért nem vesznek minden családnak közpénzből új Merciket? Ilyen hazugságokra épül fel a rendszerünk, és amint kitűnt a görög rendszer is részben.
  Meglehet, hogy az új kormányuk szakítani szeretne a korábbi korrupciós korszakokkal, de akkor azt keményen meg kell indítani a tényleges felesleges bürokrácia és pl. a katonai kiadások leépítésével. NATO tagok, tehát aggódniuk nem igen kellene! A NATO sem engedne egy belső fegyveres konfliktust a törökökkel….
  Nem a németekhez kéne mérjék magukat, hanem jelen esetben jó, ha Közép-Európához! Mindenkinek tudnia kéne, hogy a fizetéseik többszörösei a K-Európa országaiban levőknek, de az áraik hasonlóak!
  Nyilván nem jó csökkenteni egy magasabb életszínvonalat az érintetteknek, de ha már felélték a jövőjüket, akkor a közép-európain is lehet élni.
  Mivel nem láttam még futószalag mellett güriző görögöket, de annál inkább a mediterrán életstílusúakat, ezért el tudom képzelni, hogy tényleg hatékonyabb lenne, ha csak az általuk ténylegesen megtermeltek szerint történne a javak felélése is, és elfogadom, hogy nem más pénzügyi szervezetek finanszírozásával kéne továbbra is fenntartani a túlzott fogyasztásukat, költekezésüket, hiszen azt már láttuk, hogy az hova vezetett.
  Ha a mediterrán életstílusuk pedig a hosszabb életre nyújt lehetőséget, akkor a nyugdíjkorhatárt is ennek tudatában fel lehet emelni.
  Ennek és az angol nyelvű cikkének grafikonjaiból az is kitűnt, hogy a tendencia rohamosan romló volt az utolsó jelzett 2007-es évig, és szerintem a pénzügyi válság 2008 augusztusi kirobbanása után a 2009-10-es években kialakuló gazdasági válság alatt csak tovább romolhatott. (Nem is merem feltételezni, hogy ezért is csak ilyen szelektívek az adatok, amíg az egyoldalú véleményt részben, sántikálva alá szeretnék támasztani).
  Nem mentegetném a lakosságot, hiszen a pénzek mind a mai napig óriási mértékben köztük oszlik szét, kering a gazdaságukban.
  Mivel kontroll nélkül vettek fel hiteleket és tobzódtak belőlük, felelőtlenségnek tartottam eddig is, hogy ezt engedték nekik.
  Olyan ez, mintha egy minimálbéren tengődő családra ráborulna egy óriási személyi hitel, és abból úrias életformára áttérve méltatlankodnának a visszafizetés eljövetelekor, no meg hogy vissza kell térniük a korábbi életszínvonalukhoz.
  Az is tény, hogy folyamatosan és rendszeresen meghamisították a gazdasági mutatóikat annak érdekében, hogy folyamatosan külső pénzekhez juthassanak a felpumpált életszínvonaluk továbbnöveléséhez.
  Az is tény, hogy nagyon magas ny-európai állami fizetéseket zsebelnek be az állami alkalmazottak, többszörösét, mint K-Európában, pedig nemismert, hogy mennyiben végeznének több, vagy jobb munkát, mint egy szlovák, lengyel, horvát….
  Az is tény, hogy az európai költségvetést rabolták le folyamatosan a hazug beállításaik alapján, pl. a földek művelése után járó eu-támogatások kapcsán. Közismerté vált, hogy az egyik ellenőrzés során 4 földtulajdonos is egy – ugyanazon olajfát mutogatott meg az ellenőrnek, mint a támogatás alapját….
  Az olasszal nem lehet összehasonlítani a helyzetüket, rossz hivatkozási alap, hiszen az olaszok belülről finanszírozzák túlnyomó részt az államadósságukat, amint azt a japánok is teszik, és emiatt stabilabb a rendszerük.
  Ma is a banki pénzfelvétel korlátozása mellett fejenként napi 60 eurót felvehetnek, ami közel 20ezer forint naponta! Nem tűnik túl szigorú korlátnak, főleg, ha ezen felül tudnak még a boltokban kártyával vásárolni. Szerintem a magyar milliárdos családok se vennék észre, ha ilyen napi korlátokba ütköznének.
  Szerintem már az első 2 ajánlás után el kellett volna engedni őket, nem euromilliárdokat önteni a feneketlen pénznyelő vermükbe! Hamar kijózanodtak volna, és a ténylegesen kiérdemelt életszínvonalukon élhettek volna tovább, nem terhelve feleslegesen az európai kasszát.

  Félre ne értsen senki sem!
  Magyarország az orbáni mutáns fasiszta diktatúrájával nagyobb szaharban lesz!
  Minden a fentiekkel kapcsolatos rosszat megtesz, hogy mi is odakerüljünk, egy kivételével: Nem engedte az életszínvonal emelkedését, csak a csökkenését. Na nem előrelátó jószándékból, hanem mert annak alapjait is elrabolta már!
  Ez nálunk könnyebbséget jelenthet majd a demokratikus átmenetünkkor, és a görögöknél pedig nehézséget, hogy amíg nálunk csak a panamázó oligarchák felszámolása és elszámoltatása már látványos eredményeket hozhat, addig ott a lakosság nagyrészének életszínvonal visszavágásával és racionalizálással lehet csak megoldani a szakadékba ugrás problémáját. Ők már úgy tűnik megkapaszkodtak a zuhanás közben egy kis peremen és megvan a szándék a kimászásra a fárasztó felfelé vezető szakaszon, amíg mi felhőtlen boldog vakságban döngetünk lefelé, bedőlve az orbáni perspektívának, amely sokakkal elhiteti, hogy az a lefelé nem is lefelé, hanem felfelé!
  Végül is, ha a földgömb túloldaláról nézzük, a zuhanásunk iránya megegyezik az ottani felfelé irányának.

  Válasz
  • Corzi

   az a baj ha csokkented a fizetesuket akkor kevesebbet koltenek ergo az afa bevetel hianya miatt aranyosan csokkennek az adobevetelek. ez nem csak az elemiszerre igaz hanem a komplett gazdasagra. kevesebb penz = kevesebb penzkoltes = kevesebb ado…

   Válasz
 38. Rona

  Kedves Corsi!
  Ez így van, ha azt közvetlen belföldi fogyasztásra költik azonnal, de pont emiatt nincs igazad, ahogy ezt a görögök bizonyították az elmúlt években 2007-8 óta! (7 év alatt: 12.000 dollár/főről 32.000-re, ami lehetetlen volt akár bármely feltörekvő gazdaságnak is, ha óriási volt a termelése, vagy olajat adott el, mert olajtengert talált az országa alatt.)
  2000-2007-8-ig olyan GDP-növekedést mutattak ki a görögök, amely teljesen lehetetlen, megalapozatlan és e szerinti fizetéseket is utalnak és utaltak ki maguknak!Láttuk, hogy ez a lufi kidurranva hova vezetett.
  De szólhatsz akár orbánnak is, hogy az oligarchái összeharácsolt, elrabolt vagyonából fizessenek mindenkinek többet, mert így a több adóbevétel miatt többet tudnak rabolni!
  Korrekt ajánlat?
  De Sarlós is vegyen minden családnak új luxusmerciket, mert az szerinte olcsóbb hosszabbtávon, mint az alsó és középkategóriás autó.
  Ilyen közgazdasági zsenik között azt nem értem, hogy a hajléktalanok miért nem a szalonból frissen kihozott Merciükből kihajolva kéregetnek a gyalogosoktól?!
  – Mert ma kb. ez a logikus norma

  Válasz
 39. Kvargo Bode

  A cikk rengeteg butaságot és valótlanságot állít. Mire jó ez? Miért van hitele egy ilyen embernek, mint Pogátsa Zoltán? Miért foglalkoztatják a tévék, rádiók, miért dezinformáljhatja az embereket? Ez a görög válság pont arra lenne jó, hogy a közemberek hiányos közgazdasági tudását javítsák a korrekt magyarázatokkal. Erre az ilyen pogácsát hazugságait és butaságait kell hallgatniuk, olvasniuk.

  “Nem, ezt a közkeletű vélekedést nem támasztják alá az adatok.” Milyen adatok nem támasztják alá? Az évről évre történő folyamatos eladósodási folyamat pont ezt támasztja alá!

  “A jelenlegi 180%-os GDP arányos görög államadósság majd harmada tehát
  maguknak a megszorításoknak köszönhető, leginkább annak, hogy óriásit
  zuhant vissza a tört nevezője, a GDP.”

  Nem volt megszorítás, mert nem volt újraelosztható jövedelme a görög kormánynak! Nem volt elegendő adóbevétele! Az eladósodás nem folytatható végtelenségig! Miért nem lehet ezt megérteni valakinek, aki magát közgazdásznak tartja? Ez a közgazdász szakma szégyene, legalja, amit a Pogátsa művel.

  “a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek” Statisztikailag legfeljebb. De milyen hatékonysággal? Kávézgatnak, kártyáznak, linkeskednek (legalábbis átlagosan ez igaz, és ez valóban szociológiai TÉNY.)

  “korrupciós percepciós indexe szerint” Tudja Pogátsa, ezt hogy számolják, és mire jó? Percepciós index: ahol a korrupció napi rutin és erkölcsileg bevett, ott persze nem ítéli el a lakosság annyira, mint ahol erkölcsileg elítélt tevékenység.

  Bocs, de mondatonként lehetne cáfolni Pogátsát, ami nyilván unalmas lenne.

  Válasz
  • Np Sándor

   Nekem ez az egyik kedvencem a cikkből:
   Pogátsa Zoltán kijelenti: “A gazdasági elit pedig megvásárolta, foglyul ejtette a politikai elitet”

   Majd ez alatt egy, azaz 1 bekezdéssel:

   “Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök … kirívóan korruptak.”
   V: Ezek is mítoszok. Az adatok ezt sem támasztják alá.”

   Válasz
   • Orwell_1984

    A politikai elit és a gazdasági elit nem egyenlő a görögökkel…

    Válasz
    • Np Sándor

     Egész biztos nem erre gondoltam – de csak ezt a részt visszaolvasva számomra sem adódik másik értelmezési lehetőség. 🙂 Pedig nem keverem ezeket a halmazokat, és kifejezetten rossznak is tartom, ha ezek a szintek összekeverednek. Nem tudom már, hogy mire céloztam ezzel. (Az egész cikk átolvasásával biztos eszembe jutna, de most nem fogom elolvasni.)

     Válasz
 40. rianas

  Kislány, az útlevél Magyarországra szól, nem a kormányhoz. Nem döntöttél bölcsen, noha megértelek. De ez nem ilyen egyszerű! Segíteni mindenképpen kell, mert emberek vagyunk. De az is igaz, hogy a rengeteg menekült lassan hordhatatlan terhet rak Európára, és ezzel egy felelős államfőnek számolnia kell. És egyelőre senki sem tudja, mi a megoldás! Te sem! Akkor nem etikus egy kormánytól elvárni, hogy “mostaztánazonnaltudja”. Mondhatod, hogy azért tartjuk őket, de ez csak egy pusztába kiáltott szó. Egyelőre senki sem tudja, a jószándékúak sem. Ítélkezni meg a legkönnyebb, – csak semmi nem lesz tőle jobb.

  Válasz
 41. Irgum Burzum

  Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.

  Tényleg óvatosa, olyan sötétség van, hogy ha a szemébe nézel tán soha többé nem látsz fényt!
  Így tovább honfitársaim!

  Válasz
 42. wallenberg8870

  Aki magyar állampolgár az azt jelenti hogy Magyarországhoz tartozik. A Magyarországhoz tartozás az egy hosszútávú dolog, független attól hogy most éppen ki van kormányon. Nem azért tartozik valaki Magyarországhoz, mert X vagy Y van vagy nincs kormányon. A magyar állampolgár nem a kormányhoz hanem az országhoz tartozik.

  Válasz
  • StAi

   Ukrán haverjaidat is ezzel nyugtatod, Dávid, csillagom?

   Válasz
  • Kréta

   Azt hiszem nem megfelelő nevet választottál magadnak! Wallenberg klassz ember volt.

   Válasz
   • wallenberg8870

    Wallenberget azok hurcolták el és gyilkolták meg, akik felszabadították a budapesti gettót, míg a gonosz nácik nem bántották.

    Válasz
    • Kréta

     Szerintem a megjegyzésemben nem foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy -sajnálatosan – mi történt vele. Csak annyit írtam, hogy nem passzol hozzád ez a név.

     Válasz
     • wallenberg8870

      A szovjetek engem is megölnének mint Wallenberget és a gonosz nácik engem sem bántanának mint Wallenberget.

     • Péter Dévald

      Hol vannak már szovjetek, te utolsó elbutult segg??? Mit tudsz te a nácikról, agyhalott 8870???

    • Péter Dévald

     Darkness in your mind! Húzz már el a faszba, ha így érthetőbb. Mocskos vagy és ennyi…

     Válasz
   • hivatásos naplopó

    időnként váltogatja a számot a nevében, de egyébként egy szimpla kis csököttagyú széljobber aki a név mögött van

    Válasz
   • Péter Dévald

    HIhi!!! Ezt a tetvet valóban nem illeti az általa választott név. Megkeresztelem: Legyen Bérenc. Hurrá Bérenc lett a neve!!!!!!! :))))))))))))))))))))))

    Válasz
 43. Lajos Horvat

  Kettős állampolgárról van szó a Román még mindig megmarad neki! Tehát semmit sem veszit max majd más szavaz helyette mint helyettünk akik nem Magyarországon élnek! Kérdésem van ehhez a ribihez! Egy menekültnek mi célja van azzal, hogy iratait megsemmisíti. Vagyis ettől kezdve lehet senki- de akárki 2. Ha nincs kerítés nem jelenti azt, hogy beléphet habelép és menekült neki kell jelentkezni a státusz elbírálásához. De miért s nem a kapun jön be? Mért be szökni határt sérteni mikor van sok átkelő. Mért teszi gyanússá magát, hogy csempészhet drogot -fegyvert, hordozhat vírust stb. Tehát izolálva vannak a betártak és nem bekerítve. Ha egy ország törvénye rendelete sérűl erőszakos cselekménnyel akkor mit várhat? Nem lehet mindenkitől jóindulatot elvárni amikor erőszakos garázda elemek és vannak köztük.

  Válasz
  • wallenberg8870

   Az olyan bevándorlókat, akik nem tudják iratokkal igazolni magukat, automatikusan ki kell toloncolni vagy le kell tartóztatni és táborban őrizetben kell tartani. Aki tényleg menekült, annak nincs rá oka hogy ne legyen igazolványa.

   Válasz
  • Irgum Burzum

   Mitől “ribi”?

   Tán mert nő így inkább lenézed? Vagy mert kiáll vmiért amit neked nem fog át a tudatod, és így lenézed?

   Másrészt EU jog, szerint ott kéne letelepedned ahol kértél engedélyt, szóval ha itt rákényszeríted, akkor már nem mehet tovább északra, hanem itt terheli a szétlopott országunk haldokoló gazdaságát.

   Válasz
  • Unyatyinszki György

   Azért próbálják meg elkerülni a határrendészetet és azért jönnek sokszor iratok nélkül, hogy ne Magyarországon regisztrálják őket, hanem nyugatabbra, mert szándékuk szerint is inkább Németországban vagy Angliában élnének. Ha itt regisztrálják őket, akkor később ide toloncolhatják őket vissza, ezt szeretnék ők is elkerülni, ezért próbálnak ügyeskedni, hogy pl. Németországban adhassanak be menedékkérelmet.
   Ezt a “ribi” dolgot meg felejtsd el kérlek…

   Válasz
  • TCsT

   láttam az iratmegsemmisítős videót, amit toroczkai lászlóék csináltak. szinte csak török iratokat láttam eldbálva. no, ezek meg a helyi feketapiacról beszerzett hamisított török papírok, amivel a szírek az EU határig mennek, sokszor az életük múlik rajta. az EU-ban azonban már nincs szükségük rá.

   Válasz
   • Fis Con, Soc Lib

    Kar, hogy a ti szavaitok nem hallhatoak a nagy tomeg mocsokban 🙁 Az informacio es a tenyek mind a sunyi es hazug emberek ellensegei.

    Válasz
  • Péter Dévald

   Egyet mondj te fütyi! Kire nem igaz ez az itt élők közül. Ne gyűlölködjetek!!!!!

   Válasz
 44. Péter István

  Hát, ez egy nagy rakás krónikus magamutogatás, amit a delikvens némi hazaárulással és Magyarország mocskolásával nyomatékosít.

  Válasz
  • wallenberg8870

   Az biztos hogy ha nagy nyilvánosság előtt kijelenti hogy nem akar Magyarországhoz tartozni, azzal nem az Orbánékba fog rúgni, hanem Magyarországba. Az Orbánék röhögve lopnak tovább.

   Válasz
  • agymosott09

   elképesztő, hogy ebben az országban, ha valaki mond valami ökörséget, akkor ötmillióan licitálnak rá még nagyobb ökörségekkel.

   Válasz
 45. Balogh Balázs

  mekkorát fog koppani, ha rájön, hogy a menekült fiatalok korábban csak a magyar útlevele miatt rajongták körül (ha befűzik, az esküvő után legalább a tartózkodásit megkapják automatikusan)…

  Válasz
 46. Vlmny Vlmny

  Nem olvastam még el a cikket, csak azt , hogy lemond mert nem ért egyet a kormány intézkedésével.
  Magyarország nem egyenlő a Kormánnyal!
  Ha így gondolkodna sok magyar, a jelenlegi Kormánnyal egyet nem értők is kimehetnének, lemondhatnának a magyar állampolgárságukról. Úgyhogy elég ha a Kormány szabadságharcol, nekünk másként kell elmondani a véleményünket. Függetlenül most attól, hogy mi a véleményem a menekültekről, a kerítésről.

  Válasz
 47. tomi

  engem inkább a pasi érdekelne az első képen jobbról 🙂

  Válasz
 48. György Fekete

  Na és akkor mi van ha lemond? Költöztessen néhány menekültet maga mellé!

  Válasz
 49. Olivér Urzica

  ez sem normális, azt sem tudja mit nyilatkozik…kár volt igényelje, jah és csak azért kérte, hogy más országokban dolgozhasson, nem azért mert MAGYAR!! az ilyen mondjon is le!!! most voltam a balkán régióban üzleti úton, közel sincs olyan helyzet ahogy azt a média felnagyítja…

  Válasz
 50. Attila Graf

  Én meg örülök hogy bejárta a világot, pont úgy, mint sok magyar fiatal…….

  Válasz
 51. Szekely Ferenc

  Hogy mindig a szekelyeket eri a csapas!Mekkora nagy tragedia!Gondolyatok el lemond Nago Zsuzsa a magyar allampolgarsagarol!En eddig azt sem tudtam hogy az!Ki a fenet erdekel mirol mond le Nago Zsuzsa!

  Válasz
 52. TCsT

  akik szerint nem kell angliáig meg németországig menni a menekülteknek, azok magyarázzák el ezt a nyugaton dolgozó rokonoknak barátoknak is, és kérdezzék meg, ők vajon miért nem magyarba’ vagy bulgáriába mentek?

  Válasz
  • Attila Magyar

   Ez egy szennyes összemosás!! A magyarok nem menekültként mentek Angliába dolgozni, hanem egyszerű munkásként. A magyarok sosem tagadták, hogy gazdasági okok miatt mennek oda, ellenben a “menekültekkel”. Amikor a kamerába mondta a feka, hogy ” Magyarország szegény ország, itt nincs pénz, mi Németországba akarunk menni, mert az gazdag ország” akkor azért az emberben összedőlnek bizonyos légvárak. A másik kedvencem az hogy : “Németországba megyünk, mert ott tiszteletben tartják a jogainkat” Ennél nagyobb ótvar hazugságot ritkán hall az ember…na nálam itt lett tele a bili. A határon eldobált papírok, meg az úgynevezett “elveszett” útlevelek is megérnek egy misét. Ez az egész probléma Amerika hibája aki szétbombázta és fellázította a teljes arab világot, aztán itt hagyták a romokat aztán még ők ugatnak a jogokról és az emberséges bánásmódról. Kétszínű mocsok ájtatos manók akik “sajnálkoznak” hogy Európa rosszul teljesít..mintha nem ők okozták volna a teljes recessziót a tőzsdei lufijaikkal.

   Válasz
   • Péter Dévald

    Ostoba segg, ahol az amerikaiak beavatkoztak, onnan éppen nem jön ide senki. Tudatlan vagy és elvakult.

    Válasz
 53. TIVAI

  Miért nem vagyunk, legalább minimálisan SZOLIDÁRISAK Európa többi országaival és népeivel ? Miért vagyunk (megint !) mi a kegyetlenül szívtelen és az önzésünkbe belegebbedt vademberek országa ???

  Válasz
  • Makk Márton

   Mert nem akarjuk megmérettetni magunkat, mivel tudjuk hogy könnyűnek találtatnánk. Így nem megyünk bele ilyenekbe hogy PISA, meg euró, meg menekültek EU-s szintű kezelése, hanem helyette van puskásöcsi és pengekerítés.

   Válasz
  • Greg

   Mert ilyen idióta kormánnyal mégis kik lehetnénk mások? A hurrát csak a birkák szopják be vazze!

   Válasz
  • Péter Dévald

   Olvasd végig ezt a sok szörnyűséget itt. Elképesztő és aljas:(

   Válasz
 54. Makk Márton

  Van azért pár fura dolog itt.
  1. ez a nő azt hiszi, hogy akkor méltó az állampolgárságra, ha egyetért a KORMÁNNYAL????? WTF? Kormány = magyarság?
  2. rengeteg nagyon dolgos külföldi él Magyarországon, akik a büdös életben nem kapnak állampolgárságot, mert nem az számít, hogy mennyit dolgozik, meg milyen eredményt ér el, hanem az hogy magyar-e valamlyen felmenője. Ez nincs így rendjén.
  3. Az “morális volt” (ez milyen nyelv egyébként?) a hölgynek, hogy állampolgár lett egy országban, ahol amúgy nem is élt (most is Londonban szerepel)?

  Válasz
 55. Lőrincz Hunor

  Nekem kérlek valaki magyarázza el, hogy az az ember aki elmenekül az országából Szerbiába a háború elől az Rendben van eddig világos, de Szerbiából Magyarországra menekülő az mitől lesz menekült? vagy Magyarországról Ausztriába menekülő az mitől menekült, vagy a Franciaországból Angliában menekülők mitől menekülnek???

  Válasz
  • Attila Magyar

   Bizony, bizony, ezt szoktam én is kérdezni…amire még sosem kaptam épeszű választ!

   Válasz
   • Csaba

    Europaba menekulteknek hivjuk az egeszet, ha megallna mindenki szerbiaban akkor sem a menekultek sem a szerbek nem tudnanak elni… ha elszorodnak akkor remelik (annak ellenere hogy a mi baratsagos orszagunk ezt maskepp kepzeli) hogy nem veri meg oket senki mint otthon… ez ennyire egyszeru, ok is gondolkodnak, nem nepvandorlas tortenik, hanem menekules… oda menekulnek ahova csak tudnak….

    Válasz
   • TCsT

    Szerbiában kapnak egy papírt, hogy 7 napjuk van az ország elhagyására, különben baj lesz. Hát ezért például.

    Válasz
   • Péter Dévald

    Mi lenne, ha gondolkodnál dickhead??????

    Válasz
 56. cszsj

  Sok sok kábszi… Amugy meg kivancsi lettem volna, hogy akkor is lemond a magyar allampolgarsagrol, vele egyutt az utlevelrol is, ha Romaniat nem csatoltak volna a Shengeni ovezethez. Mert roman utlevellel nem tul surun utazgatott volna.

  Válasz
 57. aser

  Szerintem nem lehet lemondani egy magyarnak a magyar állampolgárságról.
  Az útlevelét vissza adhatja,vagy nem használja,azt lehet.
  A diktátort és bandáját ez nem fogja érdekelni.Mint ahogy őket a magyar nép sem érdekli,csak az ellopható pénzük!

  Válasz
  • Katalin Pap

   Bizonyos feltételekkel, le lehet mondani a magyar állampolgárságról. Számtalan Ausztriában élő barátom mondott le a magyar állampolgárságáról, mert így kedvezőbb elbírálásba jutottak az osztrákoknál.

   Válasz
   • aser

    Elég baj az,hogy ha emiatt valakinek le kell mondania. Ez jellemző a Magyar Államra.

    Válasz
  • Róbert

   Akinek van mas allampolgarsaga, minden gond nelkul lemondhat a magyarrol. Akinek nincs az nem.

   Válasz
 58. Bordán Gábor

  Román állampolgár volt , magyar anyanyelvű ! Könnyitett eljárással lett kettős állampolgár ! Más nem mondana le ! Sok sikert az iszlám tanaihoz ! Ott nincs állampolgárság ! De újra ne kérelmezze !

  Válasz
  • Leto مؤدّب

   “De újra ne kérelmezze !”

   Kérelmezhetné, de nem kapná meg.

   Válasz
   • Péter Dévald

    Persze. Te aztán tudod , h megy ez itt orbanisztánban. Tisztelet neked, h nem hazudsz. Ha rajtad múlna, sokunk nem kapná meg ezt nagybecsű titulust. Részemről, amíg ilyenek vannak többségben szarok rá/d/.

    Válasz
  • Róbert

   Milyen iszlam allam hulyegyerek? Zsuzsa nem fogadja el magyarok allami szintu idegengyuloletet.

   Válasz
 59. Csaba

  Latom nagy a megertes itt a kommentek kozott… mindenki tudja a menekultek ugyet, kivancsi vagyok hanyan kerdeztetek tolluk, hogy miert menekultek…. miert nem jo nekik sziriaban maradni….

  Ha majd ranezesre meg tudjuk kulonboztetni a terroristat a menekulttol akkor elhiszem a felhaborodast… addig csak frusztraciobol haborodik itt mindenki fel… egy gazdasagi valsag kornyeken mindig divatos a “masikat” utalni…. mindig jo a xenofobia a voksokra… csak senki nem gondol a hirunkre… az a hirunk (magyaroknak) vilagszerte, hogy xenofob nacionalistak vagyunk…. biztosan segit majd a drotkerites ebben…

  S a nyitott es baratsagos orszag elmelete itt meg is tud bukni es a 4 meter magassagu keritessel meg is bukott…

  Csak az bujik el a szomszedjatol aki fel!

  Válasz
  • Tamás Seres

   azért igazán gondolkodhatnál józan ésszel ,miert lennének ezek menekültek? sziriabol afrikabol stb áthaladnak 10 országon ahol semmi háború nincs, franciaorszagbol minek mennek angliába ,svédországba stb? mert jók a szociális juttatások.

   Válasz
  • wereko

   Nem fél, FÉLT

   Válasz
 60. madar

  Hülye liba, bár ne lennél erdélyi, szégyent hozol a székely nemzetségre….

  Válasz
  • Szabó Mária

   Nem tudom milyen jogon hülye libázza le,Madár nézzen tükörbe és gondolkodjon el,hogy mennyire igaza van Zsuzsannának!!!

   Válasz
  • Zsolt Egy Ironikus Székely

   erdélyi de nem magyar->a neve neagu (román cigány keverék) Hál isten ilyen agyhalott barom nem égeti az ottani magyarokat

   Válasz
   • Róbert

    Legalabb arra raebredhetnel (mindegy hogy egyetertesz Zsuzsaval vagy nem), hogy egy fiatal lany lemondott jogairol, hogy kialljon igazaert. Ez emberi nagysagra, tartasra vall. Mindenre, ami beloled hianyzik.

    Válasz
   • Péter Dévald

    Rothadt állat vagy, pedig mindent tudónak mutatod magad, Zsót! Mitől ez a nagy ego???

    Válasz
  • guguc

   madar, nem hiszem, hogy helyesen tudod megítélni ki tartozik és ki nem az Emberek csoportjába.

   Válasz
  • Péter Dévald

   De erdélyi barátocskám és nem hülye liba. Te a világra hozol szégyent puszta léteddel…bár ez hülyeség, mert, aki senki, az nem hozhat szégyent senkire, semmire…

   Válasz
  • Kiss Endre

   te meg az emberi fajra!

   Válasz
 61. Róbert

  Csodalatos, peldamutato lany vagy Zsuzsa. Sajnalom hogy nem ismerlek szemelyesen, gratulalok dontesedhez!

  Válasz
  • KÁPOLNÁSI KATALI9N

   aRRA HOGY IDEW JUTOTUNK,TE IS BENNE V AGY!!
   MÉRT KELLET IDE JÖNNI SZAVAZNATOK? MI BEL Ü
   GYEINKBE BELE SZÓLNI?

   Válasz
   • Róbert

    Honnan veszed hogy szavazott (most mondott le szavazatarol)? Kinek a belugyeibe? O is, en is magyar vagyok (o mar nem lesz magyar allampolgar). Kedves Katalin, szedje ossze az a buta agyat es bofogjon ertelmesen.

    Válasz
  • Péter Dévald

   :))

   Válasz
 62. Levi

  Szégyellem,hogy egy városban élek veled, te buta neoliberális liba. De nem te vagy a hibás, hanem a szüleid, akik képtelenek voltak egy kis nemzeti érzelmet csepegtetni beléd

  Válasz
 63. Zsolt Monostori

  Visszaadta állampolgárságát? Ki a f@szt nem érdekel? Jobb is, mi több, ha nem adná, az ilyentől el kellene venni. Érdekes, az ellen senki sem sípol, hogy a britek kerítést építenek a franciákkal közösen a csatorna alagúton belül… Hozzá kell tennem, nagyon helyes, építsenek is, remélem, hamarosan nem csupán kerítések épülnek, hanem kerítésen innen mesterlövészek is állnak majd, akik le-leterítenek egy-egy ilyen illegális (értitek, ILLEGÁLIS) betolakodót! Aki meg ezt a sok hulladékot a külföldön (sőt, az Európai Unióban) munkát vállaló magyarokhoz hasonlítja, az annyira kretén, hogy inkább ugorjon le a Tajgetoszról. A sok menekültvédő droid, aki valójában még a faluját sem hagyta el életében, egyetlen ilyen söpredéket nem látott soha, csak a filmekben, az jobb, ha tudja, hogy ezek úgy fognak minket levágni, mint a malacot, ha arra kerül a sor! Sok ostoba agyhalott birka, aki ezeknek még tapsol, gyakorlatilag a saját kivégzéséhez asszisztál. Európa egy tutyimutyi, agymosott csürhe, minden szemetet bevesz, befogad, a csürhe pedig visszaél vele. Ki tudja miféle egyedek érkeznek, senki nem ellenőrzi ezeket, csak özönlenek befele kontrollálatlanul… Majd akkor néztek nagyot, amikor fiaitokat péppé verik a szegény kis ártatlan menekültjeitek, amikor lányaitokat erőszakolják meg húszan, pislogtok majd nagyokat! Szerencsétlen féleszű birka tömeg!

  Válasz
  • Róbert

   Tudatlan, eloiteletes kis fereg vagy. Raadasul gyava. Attol felsz, hogy a felhalott, vagyontalan, megalazott, gyenge veszelyt jelent rad. micsoda nyavajas kis pocs.
   Ha ember lennel, mennel segiteni nekik, es megvedened a nacik ellen oket. De nem vagy ember, csak egy beszelo szardarab.

   Válasz
  • Apartman Németh

   Te egy igazi SZITTYA magyar vagy! Az 56 – os emigrált magyarokról hallottál? Persze hogy nem, olvass utána és utána szólj hozzá a cikkhez.

   Válasz
  • Leto مؤدّب

   “Jobb is, mi több, ha nem adná, az ilyentől el kellene venni”

   Pontosan!

   Válasz
   • Róbert

    Nemzetkozi egyezmenyek tiltjak a legtobb esetben az allampolgarsag megvonasat (kulonosen ha egy van). ugyanugy a szamuzetes hazaarulasert is megszunt a kulturvilagban tobb mint egy evszazada.
    Tarthattok kiszavazoshowt, otletelhettek kinek kell meg mennie, de a vegen csak ti kis buzi nacik maradtok, tudatlansaggal, tehetsegtelenseggel, penz nelkul, sirva konyorogve hogy putyin megbasszon benneteket 10 rubelert.

    Válasz
    • Jenő Mészáros

     Akkor a szlovákok erről nem hallottak…

     Válasz
     • Róbert

      De hallottak, es be is tartjak. Akinek csak szlovak allampolgarsaga van, attol nem veszik el.
      Normalisan egyebkent semmilyen allampolgarsagodhoz nincs koze az allamnak, hacsak nem abba az allamba akarsz kapni.

   • Péter Dévald

    Fáradt vagyok: ezért csak csak annyi, h dögöljetek meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Válasz
  • P.Gábor

   Jól szólsz Zsolt!

   Válasz
 64. Péter Imre

  Kedves Zsuzsanna!

  Szerintem, Ne mondj le az állampolgárságodról. Persze a Te döntésed, de értelmetlen és hiábavaló.
  A Te léted, életed, és döntésed, nem függhet külső viharoktól és kormányok,
  vagy egyes emberek lehúzó energiáitól.
  Az ő energia rendszerük, ne befolyásolják életed, főleg ha esetleg az számodra egy későbbi élethelyzetben hátrányos vagy kimondottan káros lehet.
  Ha hibákat találsz, vagy rossz hitrendszereket fedezel fel, azokat mindenhol és minden országban meg fogod találni. A politika, mint olyan amúgy is egy igen fénytelen terület. Ha eleve tudnád, hogy a demokráciának nevezett rendszer teljesen megtévesztő, hamis és az emberek ellen és irányítására lett „tervezve”, akkor nem vennéd magadra ezeket az erőket.
  Egyszerűen ilyen hogy demokrácia még a mesében sem működik, és az emberek, mint tömeg, ezt komolyan veszik… Ez egy önámító és önetető rendszer, aminek egy alapvető tulajdonsága, hogy a tömeg a teljesen naivitás jellegű jóhiszeműségében, maga akarja tudatlanságával és illúzióiban fenntartani. Tehát a cikkben tárgyalt un. demokratikus alapokra való hivatkozás, egy bárgyú megközelítés. Ez által, semmi moralitást sem lehet belevinni, mert a moralitás, mint olyan a rendszer hiányoldalán jelentkezik.
  Ne alacsonyítsd le magad hozzájuk, mert ezzel magadra veszed azt, ami rájuk érvényes. Alapvető energetikai törvényszerűség, hogy aminek ellen állunk azt erősítjük.
  Amit átengedünk magunkon, azt gyengítjük.
  Hasonló politikai erőket Romániában is felfedezhettél, de azért nem lettél olyan felháborodott, mint most, és nem akartad az amúgy is „igaztalan” román állampolgárságod visszaadni.
  Szerintem jobb elengedni, és fénybe vonni az eseményeket, érdemes bízni abban, hogy az univerzum megoldja.
  Az állampolgárságod a TIED, amit senki nem vehet el, méltó és érdemleges vagy
  rá, pont az értékrendszered és a gondolkodásmódod miatt.
  Ha elmélyülsz, lehet, hogy észreveszel magadban olyan benső tudatalatti motivációkat, amik félre akarnak vinni önérzeted felhasználva, és akkor olyan erőket fedezhetsz Én-nedben, amit nem biztos, hogy a magadénak akarsz tudni.
  Maradj a szeretetben és a fényben, ami a megértést és az elfogadást is jelenti, ez a legtöbb amit magadért és a világért tehetsz!
  Mindenki a saját tisztaságáért felelős. A kormányok csak személytelen gépezetek, amik bedarálják azt, amit a színfalak mögött beletáplálnak a külső hatalmak.
  Ez a menekült áramlat egy olyan (mesterkélt) bonyolult és összetett folyamat, amit én egy darázsfészeknek érzek, ebbe nem is mernék állást foglalni, mert ez egy hatalmas kihívás és próbatétel lesz a világnak.
  A látásmódod és a szíved hangja a Te oldaladról teljesen helyes lehet. Ugyan akkor más oldalról olyan erőket is beengednek és megjelennek, amikben nagy esély van rá, hogy Te sem akarnál velük szemtől szembe kerülni.
  Ezek között, vegyesen kiképzett, jól ellátott gerilla jellegű katonák
  fordulhatnak elő, akik felszültség keltés céllal vannak felkészítve, és hogy felborítsák azt, amit te is védenél.
  Ez hasonló a Trójai falóhoz. Ez egy időzített bomba.
  Ugyan akkor természetesen, emberi és lelki felelősségünk, lelki és embertársaink megsegítése, ha életükről van szó.
  Ami vár ránk az nagyon megterhelő események lehetnek. És ez nem kérdés, csak az, hogy mikor.
  A MAG népének esszenciája, hogy befogadja az arra rászorultakat és MAGához emeli, hogy lelkében példát mutasson számára, az Isteni minőségben. Ez régen működött, de a mai világ ördögi energiaözönében rugdossa a legmélyebb fenekére süllyedt fény és fénytelen dualitásban levő földi dimenziós haláltáncát, amiben ez most nem hatásos még.
  Áldás!

  Válasz
 65. Péter Imre

  Itt előfordulnak olyan hozzá szólók, akik undorral, gyűlölettel és megvetéssel, itélkeznek, és kritizálnak. Gyilkolásról és mások üldöztetéséről írnak.
  Ők biztosan nem tudják, hogy ezek róluk szólnak az ő lelki világukról, saját magukat leplezik le azzal amit írnak. Csak sajnálni tudom őket, mert igen alacsony rezgés szinten mozognak.
  Azonkívül lebecsülik azt a humanitárius munkát, amit más szívvel végez, és lelkében egy minőség.
  Ezek a az emberek nagyon messze kerültek a forrástól és az ehhez hasonló lelki minőségtől..
  Az ilyen ember nem MAGyar, mert a MAG minőségről nem tudnak semmit.
  Áldást kívánok nekik, hogy ébredjenek fel, milyen mélyre sűlyedtek.!

  Válasz
  • Gombos Péter

   Nincs ilyen nevű hölgy a facebookon. Liberális ÁLRIPORT , gyáva cionisták munkája . . .

   Válasz
   • Péter Dévald

    Beteg állat vagy!!!!! Hol mosták ki az agyadat v tenyésztve vagy kretén???

    Válasz
    • Nagy Jozsef

     Gombos teved! De sok erdekes kerdes merul fel.a no korul. Peter maga jol fizetett agitator? Erdemleges hozzaszolas nincs csak ez tragarsag?

     Válasz
  • Péter Dévald

   🙂

   Válasz
 66. Gombos Péter

  Hazudik aki ezt állítja !

  Nincs ilyen nevű hölgy a facebookon. Liberális ÁLRIPORT , gyáva cionisták munkája . . .

  Válasz
 67. Ágota Pelcz

  Szóval nincs ilyen nevü hölgy? https://www.facebook.com/zsuzsa.nago/photos

  Válasz
 68. DEBILHABIL

  Na végre egy transzylvaniai, aki felismerte, hogy az vitya-tőkés szövetség célja az, hogy biódíszleteket és szavazókat biztosítson a gonosz hatalmának fenntartásához.

  Válasz
 69. Arpad

  Mindenki azt tesz, amit akar, lehet támogatni a menekülteket, de nagy részük gazdasági migráns, nem menekült. Ingyen élni jönnek Európába, kihasználni a szociális háló nyújtotta előnyöket. Nyelvtudásuk, szakmai tudásuk nem sok van, vajon mivel járulnak hozzá egy ország fejlődéséhez? Ugyanakkor importálják a sharia jogrendszert, ami, ahogy látjuk, náluk otthon sem működött, itt sem fog, csak anarchiát szül. Lehet, hogy van pár jó szír barátja a lánynak, talán jó élményei is, de iszonyúan naiv. Erre az emberség ruháját ölti, amitől a liberálisok máris szentté avatják. El kell gondolkodni, miért csak akkor van rend egy muszlim országban, amikor diktatúráról vagy komoly katonai hátterű kormányról (pl Törökország) beszélünk? Ezek az emberek olyan tudatszinten vannak, hogy csak az erőszakból és félelemből értenek, ez van ország, család és iskolai szinteken. Aki élt ezekben az országokban, az tudja miről is beszélek. De ugyanez van pl Birmingham, Malmö, Lyon, stb gettóiban. A szeretett menekültek behúzzák a farkukat és jól viselkednek amíg kevesebben vannak, de csapatba verődve már csőcselékként viselkednek. Nem fognak soha beilleszkedni, mert annyira másak, hogy egyszerűen nem megy nekik. Ugyanakkor a szomorú az, hogy nem is akarnak, mi keresztények kizsákmányolhatóknak számítunk az ők szemükben. Kerítés helyett aknamezőt kellene, talán az hatásosabb és elrettentőbb. De otthon náluk kellene rendet rakni és megnézni, miért pénzeli az USA, Izrael és a Szaúdi kormány egy jó részüket? Arról nem beszél a média annyira, ugyebár… Beteg egy világban élünk, mindenesetre.

  Válasz
  • Péter Dévald

   A nyelvtudásuk jelentősen a magyar átlag fölött van, angolul, franciául beszél a többségük. És a magyarok??? Nem a világ beteg, te vagy az gyökér..

   Válasz
   • Jaq Draqo

    Az hogy volt gyarmatkent beszelik a nyelvet teny hogy szamit, de azert ettol ne essunk mar hasra. A nyelvtudas egy dolog de a tobbivel igencsak rosszul allnak. Es nem azt allitom, hogy a magyar atlag az mennyire jo es egyedi de ami a lenyeg h a kulturalis gyokereink hasonloak a kontinensen beluli nepeknek. Ahogy a muszlim vilagnak is ugyanezek az elonyei megvannak szamukra.

    Válasz
   • Gábor

    kár legyökerezned, mert az csak olaj a tűzre. Egyébként megdöbbentő mennyien szidják a kiscsajt, független attól, hogy én sem értek vele egyet, szidni semmiképp nincs okom. Nem értek vele egyet, mert ez itt nem menekült kérdés, csak a média állítja be annak. Ezek az emberek migránsok már, még ha eredetileg valóban menekültként hagyták el az országukat. Azonban azóta már áthaladtak pár országon és közben úgy döntöttek, hogy a világ jobbik felére akarnak költözni. És ezzel szerintem semmi baj sincs. Kb. egymillió magyar is úgy döntött már, hogy a világ jobbik felén akar élni. Akkor őket is kövezzük meg?

    Válasz
    • Testo

     Neked nagy katyvasz van a fejedben, úgy tűnik! Mi európai úniós állampolgárok vagyunk, ha nem vetted volna észre. Olyan, mintha te átmennél szabolcsból mondjuk sopronba. Ha átköltözöl sopronba migráns leszel?

     Válasz
     • Gábor

      neked van nagy katyvasz a fejedbe, tesó. Igen, ha átköltözöl szabolcsból sopronba, akkor migráns vagy. Igaz, országon belüli, de ez lényegtelen. Ugyanakkor jegyezzük meg, hogy az ide jövő migránsok nem tehetnek arról, hogy ők nem EU-s tagállamból jöttek. Ráadásul egy csomó magyar még akkor ment ki a nyugat-európába, amikor nem voltunk EU-s tagok Akkor azok szemetek voltak? Az ’56-ban kimentek szemetek voltak? A cucilizmus alatt kimentek szemetek voltak? Elmentek, mert tele volt a faxuk az ittléttel. Gondolhatod, hogy akkor az ide menekülőknek milyen a helyzete odahaza! 😀

     • Testo

      Én itt élek londonban, és hidd el, van rálátásom, mi is a valóságos gyakorlata egy multikultúrális országnak. A tőzsgyökeres fehér angolok nem győznek elköltözni és visszahúzódni az övéikhez, hogy lehetőségük legyen a saját identitásukat kiélni. És ezt már csak a közép és a felsőközéposztály teheti meg, mert a csóribb fehér angolok kénytelenek keveredni a bevándorlókkal. Itt a lényeg, hogy még egy ateistát is a keresztény gyökerei határozzák meg milyen a világfelfogása. Láttam másodgenerációs lengyelt, aki teljesen asszmilálóott az angolok közé. Egy muszlim gyökerű személynél a különbség a többedik generációval csak nőni fog. Remélem most már érted, mi a különbség a hasonló kultúrális háttér, a gyökeresen más, és a teljesen összeegyeztethetetlen között..

     • Gábor

      nem erről van szó, tesó! És nem is arról, hogy nem ismerném a tényeket. Arra kár volt a netet pazarolnod. Arról van szó, hogy 1. nem tilthatod meg, nincs jogalapod arra, hogy azt mond, hogy magyar/lengyel/stb. migrálhat, arab/szír/stb. nem. Azért, mert a bőre más? Vagy azért, mert a vallása már? Ez kb. a nácizmus lenne. Jó, nem vagyok hülye, elvakult libsi, de származás szerint különbséget tenni még nem libsi felfogás szerint is nácizmus. (Egyébként, pont a hülye libsi ideológia miatt éleződött ki ideáig a helyzet. Ha nem lettek volna libsik és európa ma is nagyjából mély keresztény lenne, akkor esze ágába se lenne ide jönni egy más vallásúnak. De, ez csak egy gondolat volt.) A másik és a még nyomósabb érv: Európa népessége fogy. (Ez is a gyökér libsik miatt van, akik szerint melegedjetek, kábítózzatok, csináljátok orrba-szájba, mindegy hogy, csak hagyományosan ne, mert annak még gyerek lesz a vége. De, ha van gyerek, akkor azt vetessétek el gyorsan.) Tehát, Európa népessége fogy és ezt pótolni kell. Oké, hogy neked ez nem tetszik, de gondolj már bele, hogy hol lenne nyugat-európa a maga népességfogyásával, ha nem lennének bevándorlók? Vagy, máshonnan megközelítve, ha neked van egy gyárad, akkor örülnél annak, hogy azt be kell zárni, mert elfogyott a munkaerő? Szal, ha valakit szidni akarsz tesó, akkor kezd inkább a libsikkel és a korrupt politikusokkal, akik ideáig juttatták a helyzetet, sztem.

     • Testo

      Értelek. Tehát szerinted Izrael, a liberálisok gerincét képező zsidók országa náci? Ugyanis oda zsidó származású személyeket fogadnak be, még a fekete migránsokat is kitoloncolják, arra hivatkozva, hogy megváltoztatná Izrael zsidó jellegét. És akkor a 4-millió vissza nem engedett palesztin menekültről meg a leszármazottaikról nem beszéltem. Nekik lehet? Ők nem nácik? Ezek szerint a liberálisok java része náci, mivel még nem láttam hogy az izraeli politika miatt tiltakoznának. A népességfogyást szerinted csak és kizárólag migránsokkal lehet pótolni? Mélyreható családpolitikával semmiképp? Véleményem szerint te egy liberális vagy, csak most kicsit másnak akarod magad mutatni. A következő kérdést kell feltenni bevándorlás témájában: Szeretné-e egy magyar identitású állampolgár hogy magyarország olyannyira megváltozzon etnikailag, hogy ő, vagy a leszármazottai már nem élhetnék meg magyarságukat, illetve többségbe került idegen rasszok által kerülnének elnyomásba. Szerintem minden más kérdés csak az erre való válasz után történhet. Tehát a te véleményed, hogy még az is jobb, hogy az őshonos magyarok el legyenek nyomva, kisebbségbe legyenek szorítva, minthogy ne fogadjuk őket, és akkor nácik lennénk? Semmi gond, ez is egy vélemény..

     • Gábor

      figyelj, tesó! Kurvára összekevered a dolgokat. 1. Izraelben mi történik azzal sok zsidó és liberális sem ért egyet. Kurva sok zsidó van, konkrétan több, mint ahány Izraelben él, aki úgy véli, hogy köszöni szépen, de nem akar ott élni. Rachel Corrie pl. zsidó volt és életét áldozta, hogy tiltakozzon Izrael ellen. Mordechai Vanunu is zsidó volt, ő börtönbe került. Remélem érted, hogy Izrael politikája más és az is lehet egy másik vita tárgya, de ehhez a témához nincs sok köze. 2. a libsik nácik-e? Hát, ahhoz hasonlóan hülyék, legfeljebb nem erőszakosok, annyira. Úgyhogy, ez a téma is ugrott. Hülyék és kész. 3. a népességfogyást meg lehet ugyan állítani másképp is, de ahhoz igencsak át kéne formálnod nyugat-európa gondolkodását, amibe a nyugat-európaiak lehet, hogy nem mennének bele olyan hirtelen. De, tegyük fel, hogy meggyőződ őket egy-két év alatt, rendben. Azonban munkaerő akkor is csak 20 év múlva lesz belőle! Addig mi legyen, honnan pótlod a hiányt, ha nem a bevándorlókból? Oké, hogy nem értesz egyet a rendszerrel, és oké, hogy meg akarod változtatni, de olyan hirtelen akkor sem megy, hogy ma lefekszel, holnap meg már más lesz. 4. legvégső kérdés, pedig abszolút butaság. A magyarok előtt itt éltek mindenféle népek, aztán jöttek a magyarok és bevándoroltak. Aztán, később, ide, mao-ra bevándoroltak a kunok, a svábok, a tótok, és egy csomóan mások. Mindig volt, hogy jöttek be újak, sosem volt az, hogy ne változzon meg a népesség genetikailag és kulturálisan. Most nem úgy élünk és nem azok vagyunk, mint Mátyás király korában és ez nem csak a technikai fejlődés miatt van így, hanem azért, mert a népek keveredtek amióta világ a világ. Nem mondom, hogy ez jó vagy rossz, mert nem vagyok se libsi, se náci, csak azt mondom, hogy ez tény.

     • Testo

      No vajon miért más Izrael? És vajon miért nem kapcsolódik a témához? Szélesre kéne tárni a 4-millió palesztin meg a feketék előtt a kapukat, és már nem is akarnák lerohanni az arabok az országot, mert a többségbe került palesztinok átvennék a hatalmat. Nem ezt akarod magyarországnak? Akkor ott miért nem jó? Ott kapcsolódik a témához Izrael, hogy a magyarországi liberális vezetők közül én még soha nem hallottam hogy az izraeli bevándorlási politikához egy rossz szavuk lett volna. Ők oda kötődnek, és vajon Izraelben miért nem akarják, és követelik a bevándorlási liberalizációt? Amit utána írtál, az egy nagy katyvasz, de az jött le, hogy tilos a magyaroknak magyarnak maradni, kötelező az elnyomatást választani. Szerinted..

     • Gábor

      azért, teso, mert ezzel az erővel azon is erőlködhetnél, hogy Japán miért olyan vagy Bolíviában mért úgy van a választás, ahogy van. Esetleg mi a helyzet Csádban, vagy a tököm tudja melyik országban. Mondom, érdekes téma lehet Izrael, csak kurvára nem jön ide, ahogy se Japán, se Bolívia, se Csád se. Egyébként dehogy tilos a magyaroknak magyar maradni! Felőlem aztán, tökmindegy. Bár, az a meglátásom, hogy ha ilyen marad az ország, amilyen az elmúlt 60 évben volt, arra különösebben nem lehet nagyon büszke. Ha jól értem, te is leléptél és ha jól gondolom, akkor nem a bevándorlók miatt. Tehát, egy kicsit vicces, hogy szted maradjon olyan, az ország, amilyen volt eddig, de te azért elmentél, mert ez még neked sem volt jó! 😀 😀 😀 Ha ez az ország annyira jó lenne, akkor 1. nem választanának fasz vezetőket 2. nem lenne xar az államapparátus 3. normális fizetések lennének 4. nem lépett volna le vagy egymillió magyar. 5. lenne perspektíva és kiszámíthatóság. Szerintem. Oké, de legyenek mindenért a bevándorlók a hibásak, akik csak most jöttek ide!

     • Testo

      Gábor, szerintem te nem érted mi fog történni, ha az ország egy rést fog nyitni, és egy masszív populációnak állampolgárságot ad. Ez a rés egyre csak szélesedik, és lesz egy holtpont, ami után már a magyar etnikumnak nem lesz szava, mert az állampolgárságot nyert migránsok tömegei többségbe kerülnek. Dél-afrikában is megpróbálták, hogy egy fekete szavazat ne egy fehéret érjen, de ezt a mai világban nem lehet elfogadtatni. Szóval, egy választáson le fognak bennünket szavazni, és az őshonos magyar szolgasorba kerül. Nézd meg erdélyt. Ott valamikor az urak a kicsit olcsóbb román parasztot beengedték, majd az etnikai viszonyok megváltozása miatt jött trianon. A történelem folyamán a monokultúrális országok voltak sikeresek, nézd meg a távol-kelet sikereit. A nyugat térvesztését is az okozza, hogy hagyta magát felhigítani. Ez is lesz a veszte. Nézd meg Izraelt! Egy monokultúrális, összetartó nép, és milyen sikeres. Hidd el, mivel itt lakom angliában, látom mi zajlik! Egyenlőre azért működik még majd minden, mert egyenlőre a fő irányítás, államaparátus, rendőrség, stb. a fehér angolok kezében van, egyenlőre ők működtetik. De ezt csak úgy képesek elérni, hogy folyamatosan hátrálnak, és adják fel a hatalmukat. Nyugat-európának pár évtizede van, lehet annyi sem..

     • Gábor

      én értelek tesó, sőt, ezekre magamtól is rájöttem, de tovább is gondoltam a dolgot. Tehát, a probléma nem ott kezdődött, hogy kinyitjuk a kaput, bejönnek a feketék, aztán átveszik a hatalmat. Ez már csak a vége a dolognak és így nem is lehet megállítani a folyamatot, ahogy fentebb írtam. Tehát, ahogy írtam, és ezt nehéz megcáfolnod, pl. mao nem azért tart itt, mert most idejöttek a bevándorlók. Mao mar nagyon rég óta nagyon rosszul halad. És én úgy vélem, hogy ez, a régóta fennálló probléma sokkal nagyobb, mint a bevándorlók, akik legfeljebb felteszik az i-re a pontot. Szal, ez van. Mentem aludni, jó éjt!

   • Nagy Jozsef

    Hat magyar az nem vagy az biztos! Ennyire magyar ellenesnek lenni talan csak egy roman tudd!

    Válasz
 70. Levi

  Róbert-Nem tudhatsz te arról semmit suttyó paraszt. Megtanít segíteni tisztelni az ősöket,a nyelvet,a hagyományokat, a családot, egyszóval mindent amit te, a fejedben lévő neoliberális katyvasszal fel nem tudsz fogni.(Nem véletlenül írom, hogy neoliberális, mert az igazi liberalizmus távol áll tőletek, te naiv balfasz) Azt hiszed, te szerencsétlen, hogy majd amikor az iszlamisták többségben lesznek Európában olyan toleránsak lesznek veled, mint amilyennek-egyébként álságos módon- mutatod magad? Bevezetik a sariát és levágják azt a naiv, szarral teli fejedet

  Válasz
  • Testo

   Ezek a marha, robert félék nem látják, ha már egy masszív idegen populáció megvetette a lábát magyarországon, akkor semmi sem állíthatja meg a lejtmenetet. Keveredésről beszélnek, de az ő populációjuk növekedése, és a mienk csökkenése nem fog megállni. Mikor már ők lesznek többségben, olyan kormányt választanak ami a saját szája ízük szerint való. De én még elégedett vigyorral fogom nézni, hogy valamikor a jövőben ez a balfasz robert odamegy hozzájuk, és mutatja, ő végig mellettük átt, majd azok kiröhögik, hogy eddig kellettek a hasznos idióták, de mostmár ő is megy a levesbe. 😀

   Válasz
  • Péter Dévald

   Nagyon művelt vagy. Fejet hatok előtted, bunkó……….

   Válasz
   • Nagy Jozsef

    Bejegyzesenkent menyit fizetnek? Csak a tragalkodas! Multikulti fan de mas velemenyet nem tartja tiszteletben! Jolfizetett agitator!

    Válasz
 71. Balogh Balázs

  Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

  Ez a hajó már elment. Eléggé szélsőlibsi az oldal.

  Válasz
  • Péter Dévald

   Bunkó Balázs! Szebb mint a Balogh. Ezt te is beláthatod. Balogh???? Hát elég traumatizációsan gyanús név. Így bocsánatos bűn, h hülye vagy!!!

   Válasz
 72. Dérfi János

  Jól teszi, hogy lemond róla. Nem való az önnek!

  Válasz
 73. ilona -erdely

  Hello mindenkinek!
  1:Akarki elhatarozza,hogy elhagyja szulofoldjet nem torekszik ingyenes vagy alamizsna modszerekhez!A celja az,hogy tisztessegesen dolgozzon es megeljen a fizetesbol(ha lehet felre is tegyen)!
  2;Az ilyen jobb ha lemond az allampolgarsagrol,mert csak szegyen lenne “a nemzetisegere”,ha meg van benne !
  3;A “valos”menekultekrol,pedig,ha van valossag:akkor azok nem kernek sem hazat,sem penzt,sem sok mast!-hanem egeszseget,hogy dolgozzanak!
  De a nagyreszuk nem akar dolgozni:csak “kapni”!…..,sajnos az en bevallasi adom nem fog hozzajuk menni!

  Válasz
 74. Virth Alajos

  Bogaram! Te nem magyar vagy, hanem magyarul beszélő gerinctelen érdekember!

  Válasz
  • Péter Dévald

   Alajos! Ezt kinek írta??? Ha jó fordítom maga is egy beteg ember. Kezelésre szorul.

   Válasz
   • Virth Alajos

    –” Egy éve kaptam meg a magyar állampolgárságot. Azért kérvényeztem, hogy tudjak szabadon utazni, és segítsen a munkavállalásban.” Ön szerint ez az alak szívvel lélekkel magyar, vagy csak egy érdek ember?

    Válasz
 75. Testo

  Ez a csaj egy hülye, és átvette a hangadó média agymosási trükkjeit!
  Azért mert valaki háborús övezetből jön, nem lesz jobb, vagy rosszabb ember mint aki nem háborús övezetből érkezik. A másik, hogy egy magyar állampolgárságot kapott migráns nem lesz magyar a kapott plecsni miatt, hanem a saját idegen identitását fogja képviselni, és továbbadni a gyerekeinek is (akik várhatóan igen sokan lesznek, hiszen náluk a gyerekáldás igen bőséges) . Szerintem a migránskérdést úgy kéne megfogalmazni, hogy van-e joga a magyaroknak magyarként élni magyarországon, és van-e joga a magyarok leszármazottainak is magyarként élni a jövőben? Mert a tömeges migrációval ez az egyensúly fel fog borulni, és előbb-utóbb a magyar identitású magyar állampolgárok el lesznek nyomva a ma agyondédelgetett migránsok leszármazottai által.

  Válasz
 76. Takacs Gyorgy

  de ki a fasz mondta hogy fel vedd?? ilyen patkány nem érdemes hogy magyar állampolgár legyen!!!

  Válasz
  • Péter Dévald

   Te mire vagy úgy oda a magyar állampolgársággal, úgy beszélsz, mintha ez lenne minden ember vágya. Ki a fasz vagy te, h így beszélj. Mit köszönhetünk fenségednek, h a magas lovon képzeli magát????? Ja, tudom is: semmit!!!!!!!!!!!!!!!!

   Válasz
  • Kiss Endre

   Itt te és a hozzád hasonlóak a patkányok! (elnézést a patkányoktól!)

   Válasz
 77. Lóránd Kiss

  http://magaspart.hu/?p=349

  küldök neki egy kis valóságot… mű magyar balliberális fizetett lázító!!!

  Válasz
  • Péter Dévald

   Lóránd bazd meg. Okosnak hiszed magad?????????? Csupán betyárkörte vagy apád seggén!!!!

   Válasz
  • Márfi József

   Köszönöm a belinkelést. Én is ilyen tulajdonságokat hallottam eddig róluk, de most egy tapasztalással több az információm. Mert a tények és tapasztalások, nem előítéletek, rasszizmus, hanem utólagos, összefoglalás, hasznos leírás a néger fekete fajról.

   Válasz
 78. Jules001

  Elmebeteg ez a lány, szegény kis hülye még nem tudja mi az élet: A vajszívűek mindig a vesztesek oldalán végzik. Erősnek kell lenni, és megtartani azt, amit megszereztünk. A migránsok takarodjanak haza, csináljanak forradalmat, döntsék meg a kormányt, és ne akarjanak a készbe beleülni, amit az európaiak szorgalmas munkával felépítettek.

  Válasz
  • Péter Dévald

   001! Sajnos te csak 00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Válasz
  • Kiss Endre

   IQ = 0

   Válasz
  • rico

   Ja igen, a vajszívűek mindig ott végzik. Legutóbb a második világháborúban is jól bejött, hogy vajszív helyett jól bekéményítettünk, nem igaz? Ja, nem.

   Válasz
 79. Péter Dévald

  fcbnm

  Válasz
 80. Nagy Jozsef

  Nyugodjon mar mindenki meg. Csak a kerelmet adta be nem is biztos, hogy elfogadjak. Addig magyar utlevelel utazik! Ertem a humanus segiteni akarast, de az allampolgarsagrol valo lemondas a kormany bizonyos dontese miat az gyavasag es az, hogy ettol o meg magyar az mar nem igaz! Segithetne a sok raszorulon a magyarok kozt is, nem kell ezert mashova meni.Most van ez a cikk holnap mindenki elfelejtette. Azert erdekelne, hogy mitol lesz valaki menekult Magyarorszagon, mert par orszagon mar at kell jonni ahhoz, ahol nincsen haboru es igy mar illegalis bevandorlo( tok mindegy, hogy ki mit mond lassuk mar a fatol az erdot) , ahogyan pl Maltan jogosan kezelik oket. Kerites van Torokorszagban, Bulgariaban,Spanyolorszagban , de eppen az angolok is epitenek hamar amugy is Londonban van. Par honap es a romanok is epitenek majd, akkor arrol is le akkar majd mondani, az nem volt problema hogy magyarkent mennyi atrocitas erte ott.Megis mit gondol, hogy egy kis orszag mennyi bevandorlot bir el es kinek a penzen, mert az Eu orul, hogy nem neki kell a ceket alni( az a kis penz alig eleg wc papira ennyi embernek es csendbe tamogatja a keritest mert neki is erdeke) igy is vissza akkar kuldeni tobb 10000 illegalis bevandorlot. Soha nem fizetett adot az orszagnak mar pedig az hogy visz 2 pohar vizet pillanyatnilag jo de ezeket el kell tartani mert dolgozni nem fognak es azt majd o fizeti?. A debreceni tabor koruli zavargasok tisztan mutatjak, hogy nem tudnak, nem fognak es nem is akkarnak majd beilleszkedni semmilyen europai kulturaban. A kulfoldon elo magyar nok egy szamotveto hanyada alhazzasagokat kot jo penzert vagy butan elhiszi , hogy milyen jo elete lesz, aztan sirnak hogy mikent bannak veluk. Mit gondolt ezek a nyugatot nem latott emberek jobbak lennenek? Csak addig erdekes nekik amig segit atjutni a hataron( talan akkar penz elleneben, ezt nem tudhatom) , utana mar nem, ezen gondolkozot. Ok csak kihasznaljak. Meg az erdekelne, hogy mert ezek az emberek nagyresze felnott ferfi es akkor hatrahagytak a csaladjukat es ezek szorulnak segitsegre? Valami itt nincsen rendben! A cikk delben jelent meg mielott bement volna a Konzulatusra ez is erdekes, meghat evekig eltarthat a procedura amire megoldodhat a jelenlegi helyzet. O inkabb a figyelemre hajt ahelyet, hogy megoldast javasolna. A problema a haborus ovezetben van es nem a keritesnel. Ezen felul egy orszag az allampolgarai jo letere kell torekedjen ne jotekonykodjon. Tehat az hogy megvedi az allampolgarokat ugy teruleti, kulturalis, vallasi, gazdasagi es barmi mas keppen az elsodleges felelosege es utana johetnek a menekultek de nem az illegalis bevandorlok. Teved a fasisztak a keritest az epiettek, hogy bentartsak az embereket ez azert eppul , hogu kintartsa az illegalis bevandorlokat, menekultek attol mwg johetnek. Vagy ma mar az orszag meg sem vedheti magat?????

  Válasz
 81. Jenő Mészáros

  Ez a csaj nem látta a valóságot. Pl. a Romániából Európába kirajzott több millió, vitte magával a kultúráját, szokásait és úgy akar élni, ahogy megszokta. Valahogy nem szeretik ezt tőlük nyugatabbra, és igyekeznek visszatelepíteni őket.
  Akiket otthon (Pl. Romániában) se lehetett évszázadok alatt munkára szoktatni, no majd pont egy másik ország fog ezzel bajlódni.
  Kiscsaj. Ha azok a Romániából menekültek se kellenek Európának, miért pont a sokezer kilométerről érkezettek kellenének?
  Tudod mi ez Európának? Sáskajárás.

  Válasz
 82. Péter Dévald

  Olyan országban szeretnék élni, amelyben nincs helye az utóbbi hozzászólóknak. Ostoba megmondó emberek. Színes, sok nyelvű, multikulturális országban lenne jó élni, nem egy elszigetelt, nyelveket nem beszélő, pöffeteg s@ggfejekkel, akik kivetkőztek a legalapvetőbb emberi tulajdonságokból is, mint pl a humánum. Szégyellem magam Orbanisztánban!!!

  Válasz
  • Balogh Balázs

   Jobb lenne, ha elmennél. És Mo megmaradna homogénnek.

   Válasz
  • Jaq Draqo

   Latszik kedves Peter hogy lovese sincs a valodi vilagrol, csak a mainstream agymosas erosen hatott Onre. Ha annyira szep es jo az az On altal megideologizalt multikulturalis vilag, akkor hogyan lehetseges, hogy mindehol egyre jobban no az idegenellenesseg, olyan orszagokban is akiknek massziv bevandorloi retege van es tobb evtizedes tapasztalata?

   Válasz
   • Péter Dévald

    Olyanok miatt mint ön, akik csak a jelennek élnek. A dolgok egyszerűek. Csak érteni kellene őket. Ez az , ami nem megy a maguk fajtájának. Újra kellene születni, hátha jobb sorba állnának be…..

    Válasz
  • Gábor

   ez hülyeség. Miért lenne jobb egy multikulturális ország, mint egy homogén? Azért, mert ezt nyomatja a ballib média? És ennek most semmi köze a menekültkérdéshez és máshoz sem. Önmagában, hogy lehet azt kijelenteni és mire lehet azt alapozni, hogy attól jobb egy ország, hogy multikulturális?!?!!?!! Az annyira abszurd! Jó, hogy nem azt mondod, hogy a fehér ember jobb vagy a fekete. Vagy a kávébarna. Lehet egy ország jó, ami multikulti és lehet egy ország jó, ami homogén. És fordítva, lehet egy ország rossz is, ami multikulti. Sztem, nincs sok köze a jóságnak a multikultihoz.

   Válasz
   • Steve PuPu

    Szent István is ezt nyomatta…
    🙂

    Válasz
    • Gábor

     🙂 ez igaz. De, ha megfigyeled, nem feltétlenül a magyarság vagy az ország érdekében tette, hanem sokkal inkább hatalomra jutásért! 😉

     Válasz
  • Testo

   1-es IQ-jú petikének! Nem érted meg, hogy nem szines multikulti lesz ennek a vége? A harmadik világ mérhetetlen, és igen szapora embertömegei végzetes csapás lesz európára nézve. A népességarány az őshonos népek kárára nem fog beállni egy ponton, hanem folyamatosan fog romlani, amíg teljesen élhetetlen, és lakhatatlan nem lesz európa. Ami a római birodalom bukása előtt lejátszódott az kisértetiesen hasonlít a jelenkori eseményekre. Azok a háttérerők akik elindították ezt a folyamatot egy idő után maguk sem tudják majd kontrollálni az eseményeket, és akkor nekik is bukta lesz. Azután meg jön a sötét középkor, mint róma bukása után.

   Válasz
 83. Aszkri

  Én azt kívánom neki, hogy tapasztalja meg a saját bőrén, milyen más vallású,szokású fajú emberek közt élni. Amíg csak játssza a világ megmentőjét, s nem tudja mennyire mások a fajok, népek közti különbség, addig esélye sincs, hogy kinyíljon a szeme. Egy afgán család tagjaként, vagy egy indiaiként már nem ez lenne a véleménye, hanem iszkolna vissza – ha tudna – a szülőhazájába…

  Válasz
  • Greg

   Látszik, hogy nem olvasol csak írsz és egyetlen önálló gondolatod nincs. Sajnálatra méltó kis birkaként próbálsz az értelmes emberek társalgásába belebüfizni. Törökországban köztük élt és dolgozott!

   Válasz
   • Péter Dévald

    Elnézést nagy tudású uram többé nem teszek ilyet… sietek olvasni….Paraszt!!!

    Válasz
  • Péter Dévald

   Értelem nélküli ez az írás. Remélem az írója nem az és kifejti, h mi a fenét írt itt…

   Válasz
  • Martos G. Csongor

   Fajok…

   Válasz
 84. Móra József

  Nagyon helyes!!! Nem lehet mindenkinek megfelelni, így ő sem várhatja el, hogy az elképzelése szerint tegyen az állam. Ha nem tetszik neki ami van, le is út, fel is út, senki sem kényszeríti, hogy elfogadja, és ő sem várhatja el ez senkitől, hogy az ő álláspontja szerint alakítják a dolgok menetét. Vigye haza őket, ha már ennyire a szívén viseli őket.

  Válasz
 85. Gábor

  én ezt nem kötném, az épp regnáló kormányhoz, bár a kerítést épp ő találta ki. (És talán nem is az a legnagyobb probléma.) Ami itt folyik, az évtizedek óta nagyon sok embernek elég ahhoz, hogy ne akarjon magyar állampolgár lenni és sokszor még a magyarságát is megtagadja. Egyébként olyan a vezetés, amilyet a nép megérdemel. Magam részéről inkább vidéken találkoztam tisztességes és kedves emberekkel, amióta csak élek. Itt a fővárosban az emberek jó része önző, korlátolt, irigy, rosszindulatú, kicsinyes, és számító. Pont olyan, amilyenről József Attila írt:
  “Óh, én nem így képzeltem el a rendet.
  Lelkem nem ily honos.
  Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
  aki alattomos.
  Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
  szemét lesütve fontol sanda választ
  és vidul, ha toroz.”
  Sokan nem veszik észre, hogy minden problémának ez a forrása. Ott van pl. Trianon. Nem az történt, hogy egy egységes magyarságot többfelé vágtak. Az nem lett volna fenntartható. Egy amúgy is széthúzó, széteső ország politikai képét igazították a valódihoz. Igaz, talán egy kis túlzással, de alapvetően erről volt szó. Ha nem így lett volna, akkor nem is került volna sor Trianonra, illetve az már rég vissza lett volna csinálva, nem csak a szélsőjobbosok elképzelésében. És akik nem érzik itt jól magukat, azok elmennek, így fenntartva, sőt, megerősítve jelen állapotokat.

  Válasz
  • Anna

   Itt, a fővárosban – Gábor – az állandó lakhellyel bíró magyar állampolgárságú lakosok, de NEM Budapesti születésűek + a tartózkodási lakcímmel bírók, vagyis az életvitel szerűen itt élők aránya kb. 70%!! Nos – ezek lennének az ön által említett ” önző, korlátolt, irigy, rosszindulatú, kicsinyes, és számító emberek!? Ha hozzátesszük a külföldi, de itt tartózkodó, dolgozó diplomáciai testületek, követségek dolgozóinak, családtagjainak számát, az itt tanulókat,üzletembereket és a honosítottakat, – a nagy arányban jelen lévő – lakással, házzal rendelkező külföldieket, akkor jó ha az “őslakosok” Budapestiek aránya kiteszi a 15% -ot. Ez az a város, amit szüleink újjáépítettek a II.V.H. pusztítása után, ahol annyi ártatlan vért ontottak ki 56’ban a szabadságért és ami MA a világ egyik legszebb és legdinamikusabban fejlődő fővárosa, a magyar tudomány és kultúra fellegvára…Bizony – ezért tenni kellett, nem csak beleülni a készbe! Trianonról alkotott véleményéhez pedig már hozzá sem szólok – olyan mértékű tudatlanságról tesz tanúbizonyságot, hogy az már egyenesen felháborító. Az eredeti témához pedig: elég nyilvánvaló a román (?) hölgyemény provokációja – jól kitalált – az emberi lelkiismeretre apelláló, öntömjénező ócska szöveg. Aki segíteni akar, annak nincs szüksége “reklámra” azt önként és szívből teszi! és semmi köze nincs az “állampolgársághoz”., de még a politikához sem…Ugyan,,miért nem a romániai cigány-és nyomortelepeken tevékenykedett eddig, netán most is,…vagy az árvaházak közelében, ahol kísérleti nyúlként – embertelen körülmények között vegetáltak gyerekek – kilátástalanul? Hamis és aljas szándék lappang a szavaiban és valójában azt sem tudjuk, mindez igaz e? Bárhol, bárhol a világon készülhettek ilyen fotók – egyébként!!, de akit ez szíven üt, hát menjen és szorítsa a keblére, siessen a segítségére. , de senki NE hivatkozzon a magyar emberek lelketlenségére, érzéketlenségére, mert NEM igaz….a legbefogadóbb nemzet voltunk mindig is..csakhogy MA már az a kérdés,,, ŐK, vagy MI!! És ez nem migráció – ez szervezett népvándorlás – iszonyatos, beláthatatlan következményekkel.!

   Válasz
   • Gábor

    hát, ez a te véleményed. Mondjuk, az állításod, hogy a bp-iek többsége vidéki lenne, azért alá kéne támasztani valamivel, mert anélkül eléggé csak a levegőben lóg, de te tudod. Ráadásul én még azt sem mondtam, hogy befogadónak kell lennünk, én azt mondtam, hogy az itt élők meg is érdemlik a szemetebbnél szemetebb kormányokat, mert többségében olyanok, mint az. És ez alól elsősorban a vidékiek kivételek. De, ha szerinted a regnáló kormányainkkal minden rendben van, akkor nyilván a néppel sincs semmi gond és akik innen elmenekültek, mind hülyék voltak, hogy itt hagyták ezt a tejjel és mézzel folyó kánaánt, a jogállamiság és a demokrácia földjét.

    Válasz
 86. Robert Juhász

  Kőltőzhet máris el Afganisztámba és ot nyomja a balliberális meséit a muszlimoknak.Magyarország a Magyaroké ha kell fegyverel fogom megvédeni a hazámat a fekete veszedelemtől.Nem akarok négerek és Arabok kőzt élni ,othon tőnkre tedtek mindent most pedig jőnek minket tőnkre tenni,Háboru és fegyver nélkűl a muszlimok elfoglaják Europát az ilyen balibi agyhalotak segitségével .Hányni jőn az ilyenektől

  Válasz
  • pegazus77

   Mekkora egy tudatlan dilettáns vagy te hallod. Pont az ilyenek mint te a sallang szövegeikkel, hogy a ‘magyarság nevében’ a legnagyobb gyűlöletkeltők. Az én nevemben te ne fogjál fegyvert hallod soha. Az is tipikus, észrevettem, hogy szinte az összes nagy ‘magyarkodó’ nem tud helyesen írni. Hmm. Lehet, hogy az intelligenciaszinttel van itt a probléma alapvetően…?

   Válasz
   • Robert Juhász

    Én Ukrán iskolába jártam és Ukrjanába megtartodtam a Magyarságomat és az anyanyelvem és Magyar,és leirtam amit gondolok ez az én jogom mint Magyar állampolgárnak, 3 nyelven beszélek ugyhogy anyira tudatlan nem vagyok. És nem sértetelek meg semmiben kivéve persze ha Néger vagy vagy Muszlim vagy ballibi agyhalot.Más miért kőtődtél volna belém?… Такщо виродку відповідай за слова я тебе першим не образив, це ти почав.Скоро вас и так либеральних педарастов перестреляют ты только подожди!

    Válasz
    • Gábor

     tényleg pocsék a helyesírásod. 🙂 Ukrajnában, megtartottam, magyarságomat, magyar, leírtam, gondolok után vessző, Magyar Állampolgárnak vagy magyar állampolgárnak, úgy, hogy, annyira, sértettelek, semmiben után vessző, persze után vessző, néger, muszlim, vagy ballibi agyhalott, kötöttél. Szóval, nehéz nyelv a magyar! 😀 Szerintem sem kell fegyverrel megvédened a hazát, mivel ezek ugyan valóban nem menekültek, hanem inkább migránsok, de nem azért jönnek ide, hogy elfoglaljanak minket, hanem azért, amiért sok magyar kiment külföldre, azért, hogy jobban éljenek, mint otthon éltek.

     Válasz
     • Robert Juhász

      Mint leirtam az előbb nem tanultam Magyarul sem irni sem olvasni.Magamtol tanultam meg .Az Ukránt kitűnően tudom ép ugy mint az Oroszt is .Gondolom ha Oroszul vagy Ukránul irok majd neked elolvasni nem fogod tudni ugyhogy csak a (helytelen pocsék Magyar helyesirsomal tudom magamat megértetni)Én azt gondolom hogy űljenek a migránsok csak otthon és ott probáljanak jobban élni ,az nem kiut ha az egész Afrika átkőltőzik Europába

     • Gábor

      okés. Írhatsz oroszul is, csak arra én fogok hasonló helyesírással válaszolni. 😀 De, talán nem is ez a legfontosabb, ezt csak azért kellett tisztázni, mivel a helyesírásoddal érveltek fentebb. És nyilván, ha te nem tanultad a suliban a magyart, akkor érthető, hogy gyenge vagy abban. A migránsok kérdésében: biztos hallottad, hogy számos, egyesek szerint 1-2 millió magyar ment el itthonról és dolgozik külföldön. Ők migránsok. Na, most ha szerinted a migránsok csak üljenek otthon, stb. Akkor mi legyen azzal az 1-2 millió magyarral aki innen pont azért ment el, mert nem volt munkája, nem érezte jól magát itthon, stb.? Szal, ez nem egyszerű kérdés! Igaz persze, hogy az idejött embereket hamis dolog menekülteknek feltüntetni, mert többnyire csak migránsok, de haza se lehet őket küldeni ezzel, mivel mi magunk közül is sokan mentek nyugatra migránsként. Egyébként meg: mint tudod, a nyugati országokban folyamatosan fogynak az emberek (hogy miért, az egy más kérdés). De, ha fogynak, akkor pótolni kell őket, hogy legyen aki termeljen, stb. Tehát, egy folyamatos bevándorlás szükséges azért, mert fogynak az emberek.

     • Robert Juhász

      Igen ,lehetséges hogy kell egyes országoknak a bevándorlás de nem a Muszlim bevándorlás a multikulturalizmus nem műkődik sehol még a Muszlimok kőzt sem a Siiták És a Szuniták nem élnek meg békében egymás melet nem hogy a keresztényekel békében élni fognak.A keresztény bevándorlokal nincs semi gond de az Észak Afrikai és Kőzelkeleti muszlimok tőnkre teszik Europát (Gert Wilders holand poitikus filmjét nezd meg Fitna a neve sok mindent meg magyaráz.Én szerintem az a népvándorlási hullám az USA segitségével folyik és a célja hogy teljesen tőnkretedje a fehér keresztény Europát és a nemzetállamait.Szerintem Orbán Viktornak és Vona Gábornak teljesen igazuk van ebben a kérdesben ép igy mint Putyinnak is igaza van(Putyin példa értékű beszéde
      “Oroszországban oroszok élnek. Ha bármely kisebbség, bárhonnan, Oroszországban akar élni, itt dolgozni és Oroszországban lenni, beszélnie kell oroszul, és tiszteletben kell tartaniuk az orosz törvényeket. Ha inkább más törvényeket, tisztelnek, akkor azt tanácsoljuk, nekik, hogy menjen azokra a helyekre, ahol ez az állami jog. Oroszországnak nem kellenek ezek a kisebbségek. ezeknek a kisebbségeknek, kell Oroszország, és nem adunk nekik kiváltságokat, ne próbálják megváltoztatni a törvényeinket, hogy illeszkedjen az ő vágyakhoz, nem számít, mennyire hangosan kiabálnak “hátrányos megkülönböztetést”.
      Jobb ha tanulunk az öngyilkossági statisztikákból Amerikában, Angliában, Hollandiában és Franciaországban, ha túl akarjunk élni, mint nemzet. Az orosz szokások és hagyományok nem kompatibilisek sok kisebbség primitív kultúrájával. Ez a tiszteletreméltó törvényhozó testület, az új törvények megalkotásánál, az Orosz nemzeti értékeket kell szem előtt tartania, megjegyezve, hogy a kisebbségek, akik ide jönnek nem oroszok! “)

     • Gábor

      értelek, bár nem értek egyet veled. Nem azért, mert azt gondolom, hogy a multikulti feltétlenül jó, hanem azért, mert Mao az EU-hoz csatlakozott, mint kis ország. Ha Oroszországhoz csatlakozott volna, akkor azzal az ideológiai vonallal működhetne együtt. Így, hogy az EU-hoz csatlakozott, így az EU-s irányt kell tartania. Nem is tud mást tenni, mert szabad munkaerő áramlás, stb. van. Úgyis ide tudnak jönni ezek az emberek, ha az EU-ban máshol kapnak menedék vagy egyébjogot. Az egy más kérdés, hogy az EU-s vonal jó-e? Erre a történelem fog majd válaszolni. Az EU-ban, illetve Nyugat-Európában már évtizedek óta folyik a bevándorlás, mivel évtizedek óta kevés ember szülteik és szükség van az olcsó munkaerőre. Ezek a társadalmi folyamatok felfoghatatlanok. Tényleg lenne egy háttérhatalom, ami ilyen módon akarja lecserélni az embereket? De, logikusan, nem szoktak az emberek ilyen hosszú távra tervezni. Illetve a következő generáció gyakran felülírja az előző terveit. Tehát, ha összeült volna néhány ember, hogy Európa fehér népét szándékosan és tudatosan lecserélje és ennek érdekében intézkedéseket tesz, az neki miféle előnnyel járt volna? Akkor, kb. semmivel. Aztán, azoknak az embereknek a leszármazottjai miért tartanák magukat a szüleik terveihez? Az miféle előnnyel járna számukra? Kb. semmivel. Oroszországnak és Putyinnak könnyű ilyen kijelentéseket tenni, mert 1. nagy, önálló birodalom 2. a kutya sem akar Oroszországba menni. Én is a liberalizmus hibájának látom a történteket. Az embereknek kell a szabályrendszer, még ha nem is szeretik azt. Mindegy, hogy a szabályrendszer iszlám vagy zsidó-keresztény. Ha nincs szabályrendszer, akkor a pillanatnyi vágyuknak fognak élni és olyanok lesznek mint a kisgyerek, akinek nincs se szülő, se iskola. Le fog maradni azokkal szemben, akiknél volt szülő és iskola. Tehát, a szélsőséges liberalizmus egy öngyilkos ideológia, ahol elterjed, ott az ott élők előbb-utóbb ki fognak halni és átengedik a helyet más ideológiának. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ezen te vagy én tudunk majd változtatni.

     • Robert Juhász

      Ajánlom még meghalgatni Putyin Muncheni beszédjét az Multikulti Europai csődjéről ,és Europa lelki és kulturális hanyatlásárol amit előidéz a multikulturalizmus !Csak egyet nem értek miért te pártolod a menekűlteket?

     • Gábor

      pártolom a menekülteket? 😀 először is, megegyeztünk, hogy nem menekültek, hanem migránsok elsősorban. Másrészt abban is megegyeztünk, hogy sok magyar migráns is van, tehát igazságtalan lenne, ha azt mondanánk, hogy a magyar migrálhat, de más nem. Harmadrészt pedig, mint mondtam, ezek társadalmi folyamatok, ugyanakkor az emberek egyének. Mint egyéneket nem lehet azért utálni, mert eljöttek otthonról, hogy jobban éljenek itt. Azért se lehet őket utálni, mert más a vallásuk. A társadalmi folyamatokat, persze, lehet utálni, de annak meg nincs értelme.

   • Véghelyi Gusztáv Béla

    Magyarnak lenni ön és csoportazonosság vállalásának kérdése…..és nem a helyesírásé. Csak a rend kedvéért!

    Válasz
  • rico

   Ha szerinted ez a vélemény, illetve ez a stílus jelenti az európai színvonalat, akkor már jobb ha elfoglalja valaki sürgösen, innen csak felfelé visz az út.

   Válasz
 87. Janos

  Egy demokratikus orzagnak allampolgaranak lenny, azt a
  kivaltsagot bisztosittsa, h negy evenkent az egyennek beleszollasa van abba, h
  ki fogja alkotni az orszag kovetkezo kormanyat.

  Naivsagbol es ismeret hijanybol ezt a kivaltsagot fel adni nem
  eri meg.

  Ami a Magyarorszagot sujto nepvandorlast illeti ezek az
  emberek ott jogosultak az ENSZ szerint menekult jogra, ahol be leptek az elso
  orszagba ahol veszejeztetseguk meg szunik. Tobb szabad orszagon at utazva,
  miert pont Magyarorszagon akarnak ezek az emberek letelepdni?

  Kozel harminc eve en menekult voltam es eggyet erzek a
  menekultekkel.

  De etto fuggetlenul a Magyar kormany joga es kotelessege meg
  vedni az orszagot ettol a nep vandorlastol.

  Debrecenbe be mutattak ezek a bevandorlok azt, h mi az
  elkepzelesruk az eggyut elesrol.

  Szegyen , h a kormany nem tette repullore ennek a bun tett
  reszvevoit es repitette volna oket oda ahonnan jottek csaladostol. Ez meg
  oldotta volna minden jovobeli fegyelmi ugyet a masik taborokba.

  Angliaba, Franciaorszagba, USAba es Kanadaba a masod es
  harmad generacio bemutatta azt, h mi az ok elkepzelesuk az eggyut elesrol.

  Ha a mai job oldali Magyar kormeny ( amajjet en nem
  tamogatok) nem teszi meg a kotelesseget, h meg vedje Magyarorszagot ettol a tobb
  millios nep vandorlastol, akkor ido kerdese, h hany generacioba fog kerulni
  amig a Magyar tortenelem konyveket valtoztatni kel, h az izlamot serto tenyeket
  kihaggyuk belolle, mint Nagy Britaniaba; es mikor fogja az izlamista bevandorlo
  kozosseg ki koveteni az izlam egyenloseget a keresztenyseggel Magyarorszagon.

  A jo indulatu embereknek a feladatuk, h a Magyarorszagon ideglenese
  tartoszkodo embereket embersegesen kezelje, es a Magyar allam feledata, h a
  hataron kivull levo nep tomegeket a Magyar orszag teruleten kivul tartsa minden
  torvenyes modszert alkalmazva.

  En szekely vagyok de ugy gondolom, h ez a talpalatnyi fold a
  Magyarokat illeti.

  Válasz
 88. Zsolt

  Nagyon zavaros és naiv a leányka. Csak pár kérdés: mi köze az aktuálpolitika baj az állampolgársághoz? Vagy ezek szerint a román aktuálpolitikai lépések nem zavarják? A magyarellenes lépésekkel egyetért? A magyar kormány idegenellenes kampányával, idegenrendészeti és bevándorlás politikájával nem értek egyet, de a csaj nem tudja, hogy a háborús menekülteket befogadják, a gazdasági menekülteket nem akarja a kormány befogadni! Tehát sok hűhó semmiért!

  Válasz
  • Péter Dévald

   Segg vagy!!!

   Válasz
  • rico

   Nyilván a román belpolitikával is millió baj van, de sokan látják már úgy erdélyben is, és világszerte is, hogy ami magyarországon történik az már túlmutat a szokásos kelet-európai balfaszkodáson és az elaljasulás egy olyan irányába indult el, ami legutóbb a múlt század 30-as éveiben volt jellemző.

   Az hogy ez belülről magyarországon nem ilyen egyértelmű, annak több oka is van, pl. a magyar társadalom hagyományos befele fordulása – igen, a mélységesen lenézett, elmaradott romániában, legalábbis a városi lakosság körében azért jóval nagyobb az idegennyelv-ismeret, a kíváncsiság, tájékozódás a nagyvilág iránt, stb. ezért sokszor onnan reálisabban látszik a helyzet.

   Válasz
  • rico

   Az aktuálpolitikának meg millió köze van az állampolgársághoz. Erről a legtöbbet azok tudnának mesélni akik aktuálpolitikai megfontolásokból megadták.

   Válasz
 89. Ivan Pap

  Kedves Zsuzsanna! Mindenképpen sürgősen add vissza az állampolgárságodat, mielőtt Magyarország megfoszt attól, mert nem érdemled meg! Te maradj csak büszke román! Biztosan van okod a büszkeségre! Vagy azt már régen visszaadtad? Lett volna bőven okod rá! Sajnálatos, hogy egy éves magyar állampolgárság után máris részese lettél egy elvakult baloldali gyűlöletkampánynak, ők csináltak belőled vak embert. Nagyon nagy szíved van, csordultig szeretettel az elesettek iránt, amit üdvözlök, de ez nem jelenti azt, hogy az eszed is helyén lenne! Menj más országba gyalázni az ország vezetőit és népét, akik nagy többséggel másodszor is megválasztották Orbán Viktort, mégpedig azért, mert magyar érzelmű és nem idegenszívű, mint azok akik téged megvezettek(megfizettek). Én úgy érzem a cikked hatására, hogy a régen meghalt székelyudvarhelyi születésű édesapám, és a bözödi születésű édesanyám forognak a sírjukban! Szégyent hoztál a székelységemre! És ezt nem bocsájtom meg neked!
  A székelyudvarhelyiek bizonyára el fognak számoltatni arról, hogy kik és mennyit fizettek neked ezért a “véleményedért” ! Mennyi jutott a Soros milliókból?
  Búcsúzóul annyit:
  1.Magyarország Miniszterelnöke és mi magyarok is azt szeretnénk, ha a menedékkérők a hivatalos határátkelőkön jönnének be, hogy tudjuk őket regisztrálni és a megfelelő ellátásban részesíteni. (kötelességünk)
  2. Azt szeretnénk, ha tiszteletben tartanák a mi és egyben az UNIO schengeni határának nyomvonalát, és nem gázolnának át rajta illegálisan százezren, (már naponta majdnem kétezren) és az egész országunkon lopva, titokban az embercsempészekre hallgatva, azoktól kifosztva, a rendőrök elől bujkálva, a pályaudvarokat, aluljárókat, parkokat, tereket tönkre téve, szeméthegyeket hagyva maguk után)
  3. Ha ezt tették volna, akkor szükségtelen lenne a kerítés! Ilyen egyszerű!
  Ehhez igazán nem kell doktorátus, hogy megértsd. De ha az eszeddel nem tudod, akkor a magyar szíveddel kéne, ha neked az lenne. De te román vagy, nem magyar.
  A szép ‘magyar’ nevű Nago Thiesz Liviát, édesanyádat meg üdvözlöm. És a bátyádat is!
  Téged nem.
  (egy Magyarországon született és élő, de szívében székelységét mindhalálig megőrző hetven éves néni, aki a fiai és unokái jövőjéért és magyarságáért aggódik)

  Válasz
 90. göre gábor

  Az erdélyiek értelmességi elmaradottságáról már Széchenyi megírta tapasztalatait!

  Válasz
 91. Roni

  A lenyomozgatás az megy itt facen :/ ..!!!(hogy kinek a minek a.. meg oláh akárminek nevezitek,mi ez óvoda?!)pff szánalmas! Csak gratulálni tudok,már ott tart ez az ország,hogy az ember nem mondhatja el a véleményét sem,mert attól kell tartani,hogy valamelyik hozzátartozóddal történik valami rossz,a te saját álláspontod miatt!Liberális ország,liberális állampolgárok egyenlő a zéró toleranciával/ tisztelet a kivételnek!!!!!! A lány felvállalta az álláspontját nyíltan sok ezer,millió emberrel szemben csak tiszteletre méltó.Kitartást Zsuzsi

  Válasz
  • wallenberg8870

   Nem árt lenyomozgatni, hogy kiderüljön a háttere, hogy az illető miért uszít Magyarország ellen.

   Válasz
  • Szubutáj Bagatur

   TE legalább olyan ökör vagy mint ez a luvnya !!!!

   Válasz
  • Laxa

   Ez nem pusztán véleménynyilvánítás volt, hanem szégyent hozott az erdélyi magyarságra!

   Válasz
  • Ivan Pap

   Te is vállald fel nyugodtan a fajtádat és kitakarodhatsz az országból, nem kötelező az ilyen bunkónak itt lenni, ugyanis Magyarország a magyaroké, nem a liberális idegenszívűeké. Ha nem tetszik az országunk, el lehet menni a fenébe! Kövesd a román luvnyát.

   Válasz
   • Roni

    Kedves Ivan..fajtám?Nálam ilyen nincs,ember az ember szerintem nemtől… fajtától…bőrszíntől függetlenül,csak az a kérdés ,hogy ki mit ér..mit tesz le az asztalra,mint állampolgár laikus szemmel!

    Válasz
 92. Nagy Jozsef

  A no letezik, magyar habar lehet van benne mas ver is de ettol nem kell elitelni! Allampolgarsagot osszeteveszteni a jelenlegi kormany szuksegmegoldo politikajaval az gyavasag, inkabb allampolgarkent probalkozna es talan a raszorulo magyarokon! Ujsagiroitt vegzet , aktivista, aki frusztraltsagaba nem tudd maskepen hirnevet szerezni! Humanus az igaz , de van a sajat vere kozt is akin segiteni csak az nem.jar hirnevel. Ennyit rola, a tobbi okostojas meg nezzen.magaba. Majd egy ev mulva lesz erdekes a sztori ha nem fogadjak el a lemondasat!

  Válasz
 93. Mátyás Attila

  “A menekültekkel kapcsolatban az én személyes meggyőződésem összeegyezhetetlen a magyar kormány álláspontjával.”
  Így jár az aki a menekültekkel kapcsolatos véleményét össze akarja egyeztetni a magyar kormány illegális bevándorlókkal kapcsolatos álláspontjával. És szándékosan vagy naívságból olyanokat csúsztat és beszél félre, hogy egyszerűen képtelenség nem alpári modon reagálni rá.

  Válasz
 94. Magam Uram Pártja

  És vissza veszi a Románt? Majd mutassa be, hogy vissza vette a Románt. Akkor lesz ennek hír jelentősége, addig csak pletyka.

  Válasz
  • wallenberg8870

   Nem veszi vissza, le se adta.

   Válasz
   • Ivan Pap

    Ja. A románban aztán nem csalódott? Pedig lett volna oka Csausescu alatt, aztán a progromok, meg az azt követő mindennapos gyűlöletes viselkedése a mai román politikának az ott élő magyar kisebbségek ellen. Ugye azért nem emelt szót? Hát persze hogy nem, mert ő nem is tartozott sose a magyar kisebbséghez. Ő mocskos, aljas számító román. Be ne tegye még egyszer az életben a lábát Magyarországra, de Udvarhelyre sem, mert elevenen fogják megnyúzni az igazi székelyek.

    Válasz
 95. baviki

  Akkor lenne hír-értéke ennek a hőstett”nek, ha nagyon gyorsan elhagyná Londont/Angliát is, mert úgy néz ki, hogy csak a ballibás / vagy neolibás sajtóból tájékozódik, ugyanis Anglia is kerítést épít! Meg kellene őt kérdezni, hogy ezt megteszi-e… Mert ha nem, akkor nem nagyon vehető egy következetes döntésnek! Amúgy meg lassan eURÓPAUNIÓT is elhagyhatja, mert egyre nagyobb tömegek vannak a bevándorlás ellen…

  Kérdés Zsuzsának :

  ZSUZSIKA, MEGTESZED AZ ÁLTALAM FELVETETTEKET?
  Mert úgy lenne tisztességes…

  Válasz
 96. JJ

  Szerintem egy jókora hályog van a szemén. Romantikusan látja a helyzetet, persze a törökországi menekülttáborok árnyékából annak is látszik, csak éppen azt felejti el az interjúalany, hogy nem mindenki, aki Magyarországra vagy Európába jön becsületes, a háború borzalmai ellen menekülő ember, hanem a sötét Afrika mélységéből beözönlő embercsorda, akik a jobb élet reményében (meg ki tudja kinek a biztatására) ellepik Európát. Hiányzik ez Európának? Hiányzik az nekünk, hogy hamarosan már ki se tudjunk biztonsággal lépni a házunkból?
  Azt mondja, hogy magyarország is befogadhatna néhány ezer menkültet…..micsoda félremagyarázás. Éppen az a probléma, hogy olyan sokan beözönlöttek már Magyarországra, hogy nem győzik a hatáságok fenntartani a rendet. Képzeljük már azt el, ha nem épülne meg ez a kerités, mi lenne, magyarországot teljesen ellepnék a migránsok. Ez a nő nem olvassa a statisztikákat, nem olvas újságot. Vannak olyan EUás országok, ahol az erőszak megsokszorozódott a migránsok miatt. Ez kell neki???? Fantasztikus, hogy nem látja a fától az erdőt. Persze nagyon szép és nemes elgondolás az emberi jogok mellett állásfoglalni, de elég naiv kell legyen hhoz valaki, hogy elhiggye, hogy minden szép és jó, és hogy az igazság az mindig győz. El kell fogadni a valóságot, amit általában nem rózsaszin betőkkel szoktak irni, mégpedig azt, hogy mindig is lesznek olyanok, akik manipulálják emberek csoportjait. Most ebben a helyzetben Európának el kell döntenie, hogy mit kezd a jövőjével: vagy enged a migránsok nyomásának, és pár év mulva elfelejthetjük mindazt, ami Európát jelentette vagy gátatszab ennek a bevándorló hullámnak. Mindig is voltak elnyomott országok, nemzetek, ez nem új a Nap alatt, csak az a helyzet, hgoy valaki vagy valakik rájátszanak a szociálisan túlérzékeny európai ember jóindulatára.
  Öszintén fel kell tegye magának ez a nő a kérdést, hogy normális, ahogy gondolkodik mert szerintem messze átlépte a normalitás határát. Az erősen liberális érzések és cselekedetek még sohasem vitték jóirányba a világot. (Lásd: egyneműek házassága). Szerintem feltünési viszketegsége van, ezt kéne orvosolnia. Másrászt meg, aki képes lemondani magyarságáról, az szerintem nem lehet magyar.

  Válasz
  • wallenberg8870

   Szerintem nincs hályog a szemén, hanem a balliberális zsidó atlatszo.hu és az álmagyar oláh ügynök Neagu megbeszélték hogy mit hazudjanak a magyarországi közvéleménynek.

   Válasz
  • hungaricum

   Ezek mind azt hiszik magukról, hogy a világ jótevői, ugyanúgy mint a liberálisok, “munkálkodásuk” eredményeképpen pedig lassan kipusztul a fehér ember és a civilizáció.
   Kiváncsi vagyok ki fizette és mennyit kapott?

   Válasz
 97. JJ

  Egyébként Spanyolország déli határat is drótkerítés védi , és nem az idén húzták. nem értem, miért kéne európa szenvedjen az afrikai meg közelkeleti menekültek miatt. Mindent tönkretesznek, mindent, amit mi euróapaiak felépítettünk. Még tapsoljunk is hozzá?

  Válasz
 98. csürös istván

  kettős állampolgár lehet ha lemond az az ő problémája a székelyföldi magyaroknak ne égesse le akik magyarországon dolgoznak jöjjön át angliába és nézze meg hogy mi folyik magyarországon

  Válasz
 99. Böde László

  Egy ország törölgeti most a szemét! Micsoda veszteség….

  Válasz
  • Nagy Barna

   az Isten szolt belöled.:)

   Válasz
  • rico

   A veszteség nagyobb az országnak mint ez az egy személy. Mégpedig a következő: ha 10 évvel ezelőtt a világban bárhol azt mondtam, magyar vagyok, elismerően biccentettek: rubik kocka, magyar matematikusok, balaton (csak úgy találomra). Ha ma mondom ugyanezt, sajnálkozva néznek: hú, nagy gáz van felétek, miért nyomják ezt a náci időket idéző propagandát? Mondom, én sem tudom, valahogy félrecsúszott a dolog.

   Válasz
   • hungaricum

    Miről beszél???

    Válasz
   • Mozsi

    butaságokat beszélsz és csak a megosztásra játszol rico

    Válasz
    • rico

     A saját elmúlt tíz évbeli tapasztalatom írtam le.

     Válasz
     • Mozsi

      megint csúsztatsz és butaságokat beszélsz. A magyaroknak van a legjobb hírük Londonban, a magyarok a legmegbízhatóbb munkaerő. Az ország hírneve meg sokban függ a médiumoktól, de ennek ellenére még a baloldali brit Guardian olvasói is elismerően nyilatkoznak Orbán Viktor hozzáállásáról.
      Az ankarai kisfiún, akit említ ez a személyiség zavaros és marginalizálódott lány, nem úgy kell segíteni,h. akkor megnyitjuk a határokat és jöjjön mindenki, mert az még tovább gerjesztené migrációt és még többen indulnának el otthonukból, hanem ott kellene az EU-nak segíteni, ahol a legközelebb lehetnek országukhoz. És az USA-nak is, geoge sorossal együtt is segíthetne, ha már káoszba süllyesztették Szíriát és Ukrajnát.

     • rico

      Igazad van Mozsi, amikor közhangulatról írtam, elsősorban az egyetemi, intellektuálisabb környezetre gondoltam. A londoni mosókonyhák, csapszékek világát te nyilván jobban ismered.

     • Ambrózy András

      na rico mit játszod az eszedet ,az egyetemi intellektuálisabb környezet nálad mit jelent? Ja, ha szertáros vagy akkor megértem ezt a nagy arcot. Különben megjegyzem, hogy itt Budapesten a sörözőkben százszor értelmesebb emberek vannak, mint te.

 100. csürös istván

  akik húsz év után kapják meg a magyar állampolgárságot el a kedvezményes törvények egy kicsit gondolkozzon el maga nagyon homályosan lát köszönöm szépen

  Válasz
  • Mozsi

   csürös istván ez egy kicsit zavaros és magyartalan lett. érdemes lenne használni a pontot és veszőt és egy mondatba gondolatot megfogalmazni. különben csak égeti és lejáratja azt az oldalt, amelyet zavaros mondandójával védeni akart.

   Válasz
 101. Albert Ildikó

  Tulajdonképpen miből él ez a nő? Alapítványok pénzén? Van szakmája, bejelentett lakhelye, családja….Ki is ő? Miért kell így fölhívnia magára a figyelmet? Esetleg ki fizeti ezért? Van itt néhány kérdés, aminek érdemes lenne utána járni, ha már akkora port vertek fel körülötte.

  Válasz
  • rico

   Ajjaj, ez aztán a házmester-mentalitás. Úgy látszik visszajöttek a szekus-idők amikor hivatásos munkakerülőkre és “lumpen” elemekre vadásztak a kommunizmus éber őrei.
   Magának mi köze hozzá, hogy miből él “ez a nő”. Mégis mire próbál célozgatni a költői kérdéseivel? Hogy ürgebőrbe öltözött zsidó illuminatik pénzelik a Soros és a Rotschild alapítványokon keresztül, hogy befeketítse az igazszívű magyar kormányt amiért csupa jóindulatból pengeéles kerítést épít 2015-ben? Annyira el van ön aljasulva, hogy el sem tudja azt képzelni, hogy valaki önzetlenül segít másokon, kevéssel is beéri, és elmondja a véleményét? De gondolom jobban érzi magát attól, hogy jól ledorongolta, remélem valami hasznosabbat is tett a mai nap során.

   Válasz
   • Albert Ildikó

    rico kedves, a minősítgetéseit tartsa meg magának, ne rontsa a kommentek színvonalát és a levegőt!

    Válasz
   • Mozsi

    rico egy troll, magányos emberként, rengeteg ideje van minden kommenthez
    hozzászólni. kb ugyanez a fanatizmus vezérli nágó zsuzsát is….

    Válasz
    • rico

     Nem hiszem, hogy ismernénk egymást.

     Válasz
     • Ambrózy András

      rico, jobb is hogy nem ismered Mozsit, mert eltörné a kezed, hogy ne tudjad itt tovább pötyögtetni a billentyűzetet.

 102. Bölöni Csaba

  Kedves hölgyem nem akarok polemizálni önnel de majd mikor lefejeznek az arabok egy kedves rokont vagy ismerőst akkor majd fel lehet venni majd a muszlim vallást, igazából nem értem, mit akar ön ?
  talán ezzel akarja ön magára figyelmet felhozni. Fontosabb önnek az arab kultúra mint a magyar nemzet. Sajnálom kár ezért szenvedjen jó önnek a román állampolgárság. Nem is tudom miért írok magyarul:
  Îm pare foarte rău că cultura dvs este una de lingușire, care nu mai poate înțelege problema imigrației care este împotriva culturii creștine și a culturi europene.

  Válasz
  • Nagy Barna

   Ez aztán az igaz beszéd

   Válasz
   • Ambrózy András

    Nagy Barna, Bölöni Csaba ezt a rico nevezetű valamit (mert hogy csak magyarul beszél, nem jelenti azt hogy magyarul is érez) tegyétek a helyére, vajon mennyit kap ezért a ortodox liberális dumájáért?

    Válasz
  • rico

   nana, azért ennyire ne engedjük le a színvonalat a logikus gondolkodásban és beszédben. Mi az a mélységes mély következtetés amit ön levon abból ha egy muzulmán lefejez valakit. Ugyanilyen kritikus akkor is ha egy keresztény követ el valami szörnyüséget, pl. Breivik mészárlása norvégiában, vagy iskolai lövöldözések amerikában? Ez, hogy egyes emberek helyett kategóriákban gondolkodik, úgy mint muszlimok, arabok, jó magyarok, rossz magyarok, stb. egy szellemi renyheség, intellektuális zsákutca, ami a 30-as, 40-es években tombolta ki magát, és azt gondolná az ember, hogy 2015-re idejét múlta. Vegye a fáradtságot és lépjen túl ezen a sémán. A cikkben szereplő lány ahol teheti segít rászoruló, szerencsétlen embereken. Azzal, hogy lealázta egy kommentárban, nyugodtabban alszik, hogy valami nemes dolgot véghezvitt a mai nap folyamán?

   Válasz
 103. Nagy Barna

  Én nem tudom,hogy miért csinálta ez a nő ezt az egész felhajtást csak az az egy nagyon fájó,hogy ez a nő Erdélyinek nevezte magát én is ott születtem ezért fáj annyira ez az egész azt ajánlóm,hogy mennyel el még Európából is a Muszlimjaival együtt és soha ne térjen vissza ide azon kívül 1000 kérdés amire nem tudna mit válaszolni ha megkérdeznék hogy miért csinálta ezt

  Válasz
 104. Tarpi

  Érdekes ez a mondat és sok mindent elárul róla.

  “– Egy éve kaptam meg a magyar állampolgárságot. Azért kérvényeztem, hogy tudjak szabadon utazni, és segítsen a munkavállalásban.” Egy szó sem esik arról, hogy azért kérte amiért a 90-éves felvidéki néni vag ya lelkiismerete miatt vagy esetleg a magyar, székely öntudatból., mindössze a haszon motiválta, amit ezzel el tud érni.

  Válasz
 105. Tarpi

  Erdélyiek, magyarok , románok, szerbek és a többi nép az ilyen élősködő mindenki mást szerető csak a szülőföldjét, hazáját és népét gyülőlő, liberális megmondó embereket zavarjátok el jó messzire ne támogassátok őket semmiben sem, mert úgy jártok ,mint mi Magyarországon, aki nem támogatja őket az náci, rasszista, fasiszta állat lesz hamar. Az iszlámot véres csaták árán űzték ki Európából, most az ilyen liberális megmondó emberek ránk szabadítják őket.

  Válasz
 106. Nagy Barna

  Bánom is én,hogy mit akar elérni ez a liba csak ne alázta volna meg a szülővárosomat a székelység fővárosát

  Válasz
  • rico

   Te alázod azzal, hogy a tolerancia minimumát sem tanusítod a másik véleménye iránt. Nem muszály egyetértened vele, de azért csak nem baj, ha elmondja a véleményét, ugye? Vagy a másik leordibálása és “libának” nevezése az az európai érték amit meg kell védeni a menekültektől? Ha épp tudni akarod, az én szülővárosom is, én meg büszke vagyok rá. Paff.

   Válasz
   • Leto مؤدّب

    Te egy ocsmány szadobüdöskomcsi féreg vagy. A “muszáj” szót pedig j-vel írjuk.

    Válasz
   • Nagy Barna

    nem nem baj de ne gondold hogy mind ezt csak szab akaratából tette ez hülyeség de csak nyugodtan fogd a pártját majd emlékezz erre mikor ellepik ezek a kitudja milyen szándékkal jött népek valamelyik közeli ismerősödet vagy éppen családtagodat fogják bántani

    Válasz
    • rico

     épp tegnap kávéztam a szíriai kollégámmal a munkahelyen. Sok érdekeset mesélt a háború előtti országról. Képzeld el, ezek a kitudja milyen népek ugyanolyan emberek mint mi. Érdemes abbahagyni a rettegést és kipillantani a világba. Hidd el, nagyobb és érdekesebb mint gondolnád.

     Válasz
  • Leto مؤدّب

   Suzana Neagu nem tud ilyet tenni.

   Válasz
 107. Szubutáj Bagatur

  Csak Magyar pálinkát igyál csak Magyar növel kezdjél. Mondotta egykor a Nagyapám. Ezt ennek az idióta Erdélyi picsának is ajánlom,mármint hogy MAGYAR FÉRFIVAL KEZDJÉL !

  Válasz
 108. hungaricum

  Nem született meg az a magyar férfi, aki egy ilyen idiótával kezdene, Szubutáj Bagatur.
  Egyébként jól teszi, hogy lemond az állampolgárságról, mert nem érdemes rá. Biztosan lesz olyan erdélyi igaz magyar lány vagy fiú, akinek a a haza és a magyar érdek számít majd mindenek előtt és boldogan lép a helyébe.

  Válasz
 109. Va Pe

  Nem baj ha lemond úgy is romának érzi magát egy kis szír beütéssel. Nem is értem minek kér az ilyen állampolgárságot. Ja tudom hogy azzal tudjon fenyegetőzni. Egyet meg kell tanulni a történelem igazolja majd a dolgokat. A nem kívánatos elemeket pedig igenis távozásra kell bírni.

  Válasz
 110. Hartmann János

  Nem is volt soha magyar!
  Az ember nem tud lemondani a szívéről.

  Válasz
 111. Árpád Apánk

  Ha neked csak arra kellett az állampolgárság hogy nyugatra segítsen, elárultál magadról mindent! Nem vagy veszteség számunkra! Aztán majd az angolokba is belerúgsz?

  Válasz
  • Peter Solyom

   ” Aztán majd az angolokba is belerúgsz?”
   Azokba nem mert nem estek a fejükre minden jöttmentnek 2 hónap után automatikusan állampolgárságot adni.
   Ha pedig Cameron-on és gyülekezetén múlik (és miért nem múlna, helyzetük konszolidált)
   két lábbal rúgják ki az interjúalany, immár “csak” román állampolgár libuskát…

   Válasz
 112. tildy

  Ő le tud mondani róla, hiszen van másik állampolgársága. De sokan nem tudnak, még ha akarnának se.

  Válasz
  • Mozsi

   te is le tudsz, ne siránkozz, menj másik országba, élj ott, tanuld meg ott mi a hazaszeretet és talán megkapod az állampolgárságot, majd lemondhatsz a magyarról. ostoba

   Válasz
   • tildy

    Kedves Mozsi, én nem itelkeztem rólad, ( most már fogok) neked mi szükséged rá? Amúgy ne aggódj, fél év múlva megkapom a brit állampolgárságot, és a hozzád hasonló emberekkel nem szívesen vállalok sorskozosseget.

    Válasz
    • Ambrózy András

     tildy, te idegenszívű magyarul beszélő , nyugodtan lemondhatsz te is a magyar állampolgárságról, remélem a kutyát sem érdekli majd hogy mi van veled,de aztán maradj is ott végleg.

     Válasz
     • tildy

      Maradni is fogok. Itt legalább befogadnak/tak, nem megy a gyüttmentezés. Ha ilyenek a magyarok, mint ön, akkor előbb leszek jász, tót, meg kun, és utána magyar.

     • Ambrózy András

      tildy te egy liberális hazátlan luvnya lehetsz, ha ilyen ostobán gondolkodsz, de te se jász, se kun, se tót nem lehetsz, mert még azoknak is több eszük van mint neked, te egy igazi bozgor vagy.

     • tildy

      Ezt nem ön fogja eldönteni. Származásom alapján az vagyo. Viszont ha a magyarok ilyenek, mint ön, arra én nem lennék büszke.

     • tildy

      Amugy fogalmam sincs, hogy 6 evesen, mikor megkaptuka gyuttmentezest, ugy hogy edesapam helybeli volt, mit arthattama vilagnak. Azt meg mar leirtam, jobboldali-centralista vagyok.Es igen, ott az otthonom, ahol otthon erzem magam, es nem gyuttmenteznek le.

 113. mocskos liberalis alszekely

  Nesztek egy kis Spiró, jajj ne is olvassátok, ez nektek túl libsi lenne, még szentistváni haragotok széjjelvetné igaz vérmagyar, vérszékely szíveteket. Kár lenne értetek, hiszen egyedüli letéteményesei a Magyar Nemzetnek csak ti lehettek:
  Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint,
  fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból,
  csönd van. Senki se pisszen. Alantról
  kevéske hűlt költő csontujja int.
  Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
  csámcsogva, hersegve szívnák a vért –
  miért is? ki tudja. Trianonért? –
  mered pár utcanév pici csontujja.
  Ez olyan klíma: itt folyton beborul,
  ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
  hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
  és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
  hogy bebizonyítsuk:
  nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

  Válasz
 114. Mozsi

  Az állampolgárság nem egy ing amit levetünk, ha épp meguntuk, majd felvesszük, amikor kedvünk támad.
  Állampolgárságot felhasználni figyelemfelkeltésre, cirkuszra több mint indentitászavar, inkább a valóságtól teljesen eltávolodott, marginalizálódott, másra képtelen hallgatni, egyedül maradt ember képe, aki mellesleg saját életének sérelmeit, feszültségét éli ki ebben a menekült kérdésben.
  Az állampolgárság nem egy politikai termék, nem egy cirkuszi kellék, egy ing, h. célunknak megfelelően használgassuk. Ezzel a magatartásával szégyent hozott az erdélyiekre és a székelyudvarhelyiekre is.
  Az emberek még a Rákosi diktatúrája alatt sem mondtak le állampolgárságukról, max a diktatúra vette el.
  Az meg kifejezetten naiv, de inkább valóságtól elrugaszkodott ötlet,h. a menekültek azért jönnének ide,h. önfenntartó módon gazdálkodjanak vmely istenháta mögötti faluban. A menekültek a nyugati jólét, szociális juttatások miatt jönnek.
  Természetesen sok szenvedő emberről van itt szó, de nem az a megoldás,h. akkor megnyitjuk a határokat, hadd jöjjön, aki akar (hiszen jövőre a hír hatására még többen indulnának el), hanem az adott országhoz legközelebb kéne segíteni, támogatni őket, amit egyébként az EU nem tesz meg. Rendes nyelvtudás és szakma nélkül csak a gyűlölet és a frusztráció nőne bennük itt, amely társulna az egyébként is általuk gonosznak vallott nyugati képpel.
  A társadalmi szokásokat, értékeket, pedig a többség határozza meg, a muszlimok társadalmi berendezkedése pedig teljesen eltér az európaitól, egyszerűen más.
  Ne mondja senki sem,h. ez nem fog feszültséghez vezetni rövidesen. Úgy segíteni nem lehet,h. közben belerokkan maga a segítő is.

  Válasz
 115. Mamus

  Az állampolgárság nem ruha amit váltogathatunk, eldobunk, ha már nem
  kell, nincs hasznomra. Bármilyen a kormányom, akkor is magyar vagyok, leszek is
  és büszke vagyok rá. A magam mikrovilágában a saját lelkiismeretem szerint
  élek, teszek. Nem vagyok bűnös egyik világháborúért sem, bár igyekeznek az
  ellenkezőjét bizonyítani, csak azért, mert magyar vagyok. A szívemben vagyok
  magyar és bárhova kerülnék ott is az lennék.

  Válasz
  • rico

   Az állampolgárságodtól függetlenül maradhatsz és lehetsz magyar. Biztos te is el tudsz olyan helyzetet képzelni amikor etikus feladni az állampolgárságot, hogy a te nevedben ne kövessenek el olyasmit amivel nem értesz egyet. A náci németország, a szovjetúnió, vagy épp a kommunista románia idején is tettek többen ilyet, ez akkor is lelkiismereti kérdés volt, ma is az. Bár nem olyan rossz a helyzet ma magyarországon mint ezekben a példákban, azért még bárkinek jogában áll ilyet tenni és elmondani a véleményét.

   Válasz
   • Mamus

    A jogát nem vitatom és vitatkozni sem akarok. Jobb is, hogy lemondott, úgy is gazdasági haszon érdekében vette fel. A szívében semmit sem érzett, tehát magyarnak sem érzi magát. Idézem Laxát: “Pont ezért kellett volna magyar állampolgárként megmutatnia, hogy ő más.” Ezzel azt sugallja, hogy mindenki mondjon le állampolgárságáról a politikusok miatt? Marhaság. Nem ez a követendő, hanem a jó példa.

    Válasz
    • rico

     Nem suggallom azt, hogy mindenki le kellene mondjon. Viszont van olyan, hogy annyira minden forrás a hatalom kezébe összpontosul, annyira lehetetlenné válik, hogy egy személy csak a szavazással változtasson valamit, hogy csak civil engedetlenség és hasonló, enyhén provokatív lépések keltik fel a figyelmet. Gondoljon arra, amikor valaki (pl. több híres sportoló) megtagadta a sorozást a vietnami háborúba. Rengetegen ágaskodtak azon, hogy mekkora hazafiatlanság, hiszen ha hív a haza akkor menni kell és dobni a napalmot a vietnámiakra, ez az állampolgári kötelesség. Utólag visszagondolva, az volt a korrektebb, aki megtagadta a sorozást.

     Ez esetben az, hogy mit érzett, és mit nem érzett “a szívében” meg nem tartozik sem önre, sem rám.

     Válasz
     • Mamus

      Ő, a leányzó sugallja. Egyáltalán nem mindegy mit érzett a szívében, igenis tartozik rám és más magyarra is. Egyébként is tök mindegy mit írunk. A véleményem változatlan. Nem fogok én is büszkén mutogatni rá, hogy helyes, tegyen mindenki így. Az én szememben nem lett nagy ezzel a lépéssel. Továbbiakban nem is akarok foglalkozni a témával.

 116. Laxa

  Szégyelld magad Zsuzsa. Ostoba nemzetáruló vagy!

  Válasz
  • rico

   Nem, te szégyelld magad. Ő kiállt és elmondta a véleményét, amivel vagy egyet értesz vagy nem. Te az árnyékból bekiabáltál, és egy kis lépéssel közelebb vittél minket egy olyan világhoz ahol az embereknek félniük kell és szégyellniük kell ha kimondják a véleményüket.

   Válasz
   • Laxa

    Csak ezzel a “véleménnyel” szégyent hozott az erdélyi magyarságra. Ég a pofámról a bőr! Nem ért egyet a magyar kormány intézkedéseivel? Ennek mi köze van az állampolgársághoz? Pont ezért kellett volna magyar állampolgárként megmutatnia, hogy ő más. Egyébként ilyen alapon már rég lemondhatott volna a román állampolgárságáról, hisz megannyi magyarellenes intézkedése volt a román kormánynak. Azzal tudott azonosulni? Vagy az nem érdekelte?

    Válasz
    • rico

     Figyelj, teljesen korrekt állásfoglalás, ha nem értesz egyet egy kormány tevékenységével, lemondasz az állampolgárságról – ha már nem tudod megváltoztatni az irányt, legalább ne a te nevedben (is) tegyék. Voltak akik ugyanígy tettek a náci németországban, az apartheidos dél-afrikában, vagy akár a falurombolás idején romániában. Ezzel nem hozott senkire szégyent, kár stresszelned ezen. Elmondta a saját véleményét, amivel te nyilván nem értesz egyet, de két különféle vélemény még belefér az erdélyi magyarságba. Gondolj az erdélyi toleranciára, tordai országgyűlés, gondolati szabadság, stb. Én sem értek egyet a magyar kormánnyal, ezért nem is kértem tőlük semmit. Igazad van, le lehet mondani a román állampolgárságról is, biztos volt is aki megtette, és meg is lehet indokolni azt is. Zsuzsát pont ez a menekültkérdés jobban foglalkoztatja. Téged nem annyira. Ez mind rendben van, ettől még elférhettek egymás mellett.

     Válasz
     • Véghelyi Gusztáv Béla

      A tordai országgyűlés és a vallásszabadság kimondása nem irányult a fennálló társadalmi rend ellen, mindenki-vallásra, nyelvre való tekintet nélkül- a magyar szentkorona EGYENRANGÚ alattvalója volt. Jelenleg egész más a helyzet. Nemzeti alapon szerveződött, nagyjából azonos kultúrán nyugvó csoporttársadalomban élünk, és az idegen kultúrájú tömeges bevándorlás erőltetése ennek a társadalomnak a szétzüllesztését szolgálja. Cui prodest??

   • boboka

    Akik felnek azok nem vandalkodnak mint a bevandorlok nagy resze akiket nem lehet menekultnek nevezni

    Válasz
  • boboka

   Ocska

   Válasz
 117. mm

  Ez a cikk tele van csúsztatásokkal, valótlan állításokkal. Nem igaz pl. hogy csak Magyarország nem engedi be a bevándorlókat. Ha így volna, nem tartanánk konkrétan már a több mint 100 ezres számnál, másodsorban, Magyarország elválasztja a gazdasági és a háborús menekülteket. Az előbbieket valóban nem engedi be az országba, mert nem tudjuk eltartani őket, sőt, vicceset mondok, de még munkát sem tudunk nekik adni. Ellenben adni kell nekik napi jövedelmet, ami több, mint a minimálbér, amiért az emberek nap-mint nap dolgoznak, adni kell nekik ellátást, orvosi kezelést, ha szükséges. Táborokat kell felállítani, apparátust kell működtetni akik csak velük foglalkoznak! Hazugság tovább az is, hogy csak Magyarország védekezik kerítéssel, ez ügyben informálódni kéne kissé…Mindez a magyar emberek adójából. Nem vagyunk rasszisták, és nem vagyunk idegengyűlölők, nem mi szavaztunk 2004 december 5-én NEM-el a határon túl élő magyarokra! Akkor nem volt ennyire kényes ez a kislány, ugye?? Mert most azokkal van karöltve, akik megtagadták, megalázták a magyarságát ! Hogy ki a fasiszta? Arról inkább no comment, mert nem tűri el a papír. Székely nagyszüleim bizonyára forognak a sírjukban, hogy udvarhelyen egy ilyen ember szívhatja a magyar levegőt !

  Válasz
  • rico

   Kár ezen kapálózni, hogy nem csak magyarország csinálja ezt hanem X, Y, és Z ország is. Sok disznóság történik szerte a világban, az embernek szelektálni kell, hogy melyik csatákat vívja meg. Most pont amelyik országnak az állampolgára vagy, azt jobban ismered, azt jobban megfigyeled, és azzal akár kritikusabb is tudsz lenni, azzal kapcsolatban foglalsz állást, és esetleg kikéred magadnak, hogy ne a te nevedben (is) csinálják. Nem tiltakozhatok az ellen ahogy japán bánik az ainu bennszülöttekkel, illetve tehetem, de elsősorban a saját hazám foglalkoztat. Erdélyi magyarként ez különösen fontos, mert a mostani kormány az erdélyi magyarokat homogén masszaként jeleníti meg, akik mindenben egyetértenének vele. Nyilván ez nem így van, és fontos, hogy ez valósan jelenjen meg.

   Válasz
   • Mozsi

    rico ne keverd össze a saját személyes sérelmeidet ezzel az üggyel, mint az elkallódott gyerek, akiből egy fanatikus szekta tag lesz. A saját sérelmeidet és idetátászavarodat válaszd külön ettől a népvándorlástól, a két dolog nem ugyan az. Mindenkinek, a menekülteknek is, az a legjobb, ha a menekültek országainak közelében kapnak segítséget, inkább ebben a harcban éld ki frusztrációidat.

    Továbbá ne trollkodj és személyeskedj itt mindenkivel.

    Válasz
    • rico

     Mozsi, te személyeskedsz, én a témához szóltam hozzá. Azt hiszem félreértetted a fórum fogalmát, ez egy olyan oldal, ahol véleményeket lehet cserélni különböző témákban. A továbbiakban a hozzászólásaid figyelmen kívül hagyom.

     Válasz
     • Mozsi

      alább mindenkit sértegetsz, sőt még a hazádat is gyalázod, jó liberális módjára. Akinek annyi ideje van,h. minden kommenthez hozzászól, annak vmi nincs rendben az életével, nincs barátnője, pasija vagy barátai, N.Zsuzsához hasonlóan, vagy vki fizet érte. Ez utóbbit nem hiszem,m. buta embereket sehol sem alkalmaznak, még george sorosék sem.
      Fölösleges védened ezt az identitás-. és személyiségzavaros nőt,m. akár egyetértünk menekült kérdésben akár nem, az állampolgárság nem egy ing amit ledobunk, felveszünk kedvünk szerint.
      Mindenkihez hozzászólni trollkodást jelent, fölösleges energiáidat pedig sporttal, szexel és értelmes cselekedetekkel vezesd le.

     • Ambrózy András

      Látod, látod Ricó álnéven írogató libsi agymosott,nem csak én tartalak hülyének, hanem még nagyon sokan ezen az oldalon. A fórum fogalmáról meg neked nincs semmi elképzelésed okoskám,írtál egy troll hozzászólást, és mm,Mátyás Attila,Mózsi,Laxa,Mamus,Hartmann, na meg én is, hogy a többiről ne is beszéljek, mindenki annak tart ami vagy, lökött liberális megmondó embernek.

   • Mátyás Attila

    Nem is tudtam róla, hogy homogeny masszaként vagyok kezelve! Ezt mégis honnan veszed már meg se haragudj? Láttad a tévében, vagy olvastad valamelyik online hírportálon és elfogadtad, hogy igaz? Nem gondolod, hogy szellemi téren is változatosan kéne táplálkozzál ahhoz, hogy egészséges legyél? Mert ha cask ATV-t és RTL Klubbot nézel és mandinert olvasól az nem vezet semi jóra. Ha te lennél ennek a hölgynek a helyében akivel így, ennyire egyetértesz, akkor megkérnélek, hogy vald be, hogy jól fizetnek ezért, mert ingyen, így magdtól nem hinném, hogy ennyire hülye vagy. Persze gondolom, hogy nem fizetnek ergo sok választásod nem maradt.

    Válasz
 118. mm

  Egy kis emlékeztető a hazai ellenzéktől!

  Válasz
 119. wallenberg8870

  Ez a Neagu nevű oláh nő saját magát leplezi le:

  “Egy éve kaptam meg a magyar állampolgárságot. Azért kérvényeztem, hogy tudjak szabadon utazni, és segítsen a munkavállalásban.”

  Tehát nem azért kérvényezte a magyar állampolgárságot, mert magyar érzelmű és szeretne hivatalosan is Magyarországhoz tartozni, hanem azért hogy utazási, munkavállalási kedvezményekhez jusson.
  A magyarországi balliberálisok azért szimpatizálnak rögtön az ilyennel, mert ők is ugyanennyire magyarok (vagyis semennyire).

  Válasz
  • Macsek

   Igazad van az ilyen nem is erdemli meg hogy magyarnak neveze magat. Konnyen kapta konnyen is mond le rola, meg sem erdemli.

   Válasz
 120. PDSz

  Magyarország – ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet – kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstől való félelmük megalapozott.

  Válasz
 121. Macsek

  A cik szerint ez a holgy nem erdemli meg hogy magyar allampolgar legyen hiszen csak egy eve kapta meg ami azt jelenti hogy meg sem dolgozot erte ugy mint azok akik pl. 2001 ben kerelmeztek. Konnyen kapta es konnyen is adja vissza.
  2001 ben vert izzadtam hogy vissza szerezem azt amit nagyszuleimtol el vettek. Lakasom ara ment ra, csalladom egeszsege es gyermekem alldoztam fel magyar allampolgarsagomert. Vert vettek tolunk megnezni hogy nem e vagyunk AIDS sek tolunk erdelyiektol.
  Ugy hogy a Zsuzsananak fogalma sincs arrol hogy mit jelent magyarnak lenni es hogy masok mennyit fol aldoztak azert az allampolgarsagert. Jol is teszi hogy vissza adja mert nem melto hozza.

  Válasz
  • Marsi Gábor

   Látod, azok se érdemesek rá akik erre kényszerítettek az állampolgárságért, mégis az országot irányítják 🙂

   Válasz
   • Macsek

    Bocsi, Gabor de a Gyrurcsany kormany idejen lehetett megszerezni az allampolgarsagot olyan nehezen, a mostani kormany nagyon konnyen osztogatja ezert is az emberek nem tudjak ertekelni, ugy hogy ez sem jo.

    Válasz
    • esperanza

     Kell a szavazat.

     Válasz
     • Macsek

      Ha csak a szavazatert kapjak meg es nem azert mert az anyanyelvuk magyar, vagy magyar kulturaban magyar szuloktol nagyszuloktol szarmaznak akkor az szomoru de nagyon. En tudom miert kapttam meg annak idejen es buszke vagyok arra hogy magyar allampolgarkent magyarkent elhetek.

 122. boboka

  Zsuzsa.Itt nem azokrol a menekultekrol van szo akik gyerekekkel vannak hanem akik 20-30 ev koruli ferfiakrol akiknek a kiletuk nem tisztazott,vandalkodnak verekednek es nem tartjak tiszteletben egy idegen orszag torvenyeit.Ne feled el ok jottek nem hivta senki tehat nekik van szukseguk az orszagra nem pedig az orszagnak rajuk.En szerintem te sem erdemled meg a magyar allampolgarsagot,mert nem vagy tisztaban sok mindennel.Nyugodtan menj csak az arabok koze egy arab allamba es akkor majd meglatod hogy mennyi jogod lesz neked koztuk.Ha meggyozodtel akkor lehet majd beszelgetni ha valaki meghalgat.

  Válasz
 123. Emily

  Csak egy vélemény /erdélyi származással, székely felmenőkkel/
  A világnak szüksége van az olyan segítőkész emberekre, mint Zsuzsa, mert hát valljuk be, elég sz*r hely lenne ez a világ nélküle, és valahol még egyet is értek vele. DE!! … ez a probléma még el sem érte a csúcspontját, majd csak valahol a jövőben fog eszkalálódni. Kicsi országunk pedig még a saját lakosairól sem képes gondoskodni, nemhogy az ideérkező menekültek százezreiről. Már csak a földrajzi fekvésünk miatt sem vagyunk szerencsés helyzetben, és szívtunk is miatta eleget az idők során, ahogy szívunk most is. (gondolok itt kunokra, tatárokra, törökökre, oroszokra … akik átmentek földjeinken, és asszonyainkon egyaránt).
  Ezt a kerítést pedig egy kicsit Brüsszel kényszerítette ki azzal a döntésével, hogy mindenkit oda toloncolnak majd vissza ahol a határt átlépi. Mivel repülővel, hajóval nem nagyon közlekednek, nem nagyon marad túl sok lehetőségük szerencsétleneknek; a legrövidebb út pedig éppen Magyarországon át vezet …
  A kerítés a magyar-román-szerb határnál lesz egyszerűen megkerülhető, Románia felől … gondolom őket ez nem is fogja majd zavarni, tudatában annak, hogy ezentúl hozzájuk küldenek majd vissza mindenkit… remélem a román állampolgárságáról is lemond majd ezek után Zsuzsa (mert az gondolom nem zavarja ahogy a román kormány a magyarsággal bánik)
  A problémát a gyökerénél kellene megszüntetni, de ez jelenleg egyik nagyhatalomnak sem áll érdekében, sőt …

  Válasz
 124. betabetabeta1

  Ahelyett, hogy férjhez menne egy arabhoz! Akkor ugye őt is állampolgársághoz juttatná, nem? (bár szerintem ez így lesz, csak román állampolgársággal fog bejutni az EU-ba az illető férfi. A magyar meg már nem is fontos, mert úgyis a német állampolgárság a cél, vagy nem? És ugye akkor úgyis le kellene mondani a magyar állampolgárságról. Kössüg össze akkor a kötelezőt a tiltakozással…

  Válasz
 125. Lajos Tóth

  Tisztelt Torok Zsolt!Gondolom Ön Római állampolgár!Ugyanis akit édesanyja szoptatott az nem nyilvánul meg így!

  Válasz
 126. József Halász

  Ha én is lemondtam volna a magyar állampolgárságomról minden esetben, amikor a kormány nekem nem tetsző dolgot tett, akkor már ezerszeresen hontalan lennék.
  Más szóval; aki EMIATT mond le az állampolgárságáról, az csak papíron volt magyar.

  És amíg Magyarországon vannak éhező gyerekek, télen fagyoskodó nyugdíjasok, addig nem érzem erkölcsi kötelességemnek az afrikai menekültekről gondoskodást.
  Egyébként az USA déli határán is végig van kerítés.

  Válasz
 127. Nagy Barna

  Isten áldjon minden igaz magyar

  Válasz
 128. Sandor Rabai

  Ti lőjetek elsőként, mert ezek is állatok.

  Válasz
 129. Balint Attila

  Minden elismerésem a Zsuzsáé, büszke vagyok arra, székelyként, székelyudvarhelyiként (nem ismerem Zsuzsát tehát semmi érdekem nincs abban, hogy mellé álljak!), hogy egy székely leány ilyen ügyesen és humánusan kiáll a véleményéért. Hiszek benne, hogy igaza van! Ha ő nem ismeri elég közelről az ottani embereket akkor melyikünk?
  Nem csak azt mondta el, hogy nem jó az amit a kormány csinál (könnyű elmondani, hogy nem jó valami), hanem azt is, hogy hogyan lehetne jobb (amit kevesen tesznek). A sötétség és a félelem megakadályoz sokatokat, hogy felfogjátok és békés megoldást találjatok a problémára. A gyűlölet egyszerűbb mint a megértés, mert ahhoz magas szintű érzelmi intelligencia szükséges. Nem is haragszom azokra az emberekre akik az elutasítást választják, mert valahol ők is áldozatok, csak bosszantó, hogy mégis ez van és hogy a gyűlöletre sokszor fogékonyabb az ember mint a megértésre és elfogadásra.

  Ne ételt adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg vadászni!

  Válasz
 130. Csilla Kapas

  van ilyen dragalatos pelda nem egy sajnos az en velemenyem az hogy nem tudja mit jelent az iszlam mirol szol ,mi a celja es persze nem olvasta a korant ,na es persze minden nap bekapja az arab faszt .

  Válasz
 131. transformer

  “kivált a német gazdaságra gyakorolt hatások közvetve számunkra is gyümölcsözőek lehetnek.”
  A TTIP elleni, több mint 3.3 millió aláírással zárult kampány aláíróinak kb. fele német volt (stop.ttip.org). Ez mintha arra utalna, hogy igen sok német nem tartja olyan nagyon gyümölcsözőnek ennek az egyezménynek a hatását.
  Nem is annyira “Európa gyarmatosítása” a tét, hanem az, hogy a transznacionális monopóliumok hatalmának korlátai tovább bomlanak, még gyengébb lesz a közösségi kontroll, ami további lépés egy oligarchikus világrend felé. Nem kevesebbről van szó, mint hogy a TTIP és hasonló szerződések magát a demokráciát (vagy annak a maradékát) ássák alá. Az USA “gyarmatosító hatása” annyiban érvényesül, hogy az említett globális óriásvállalatok többsége amerikai.
  A Le Monde diplomatique magyar változatának szinte teljes 2014 júniusi száma a TTIP-vel foglalkozik, pl. 10-10 olyan veszély ismertetésével, ami Európa és Amerika népeit fenyegeti: http://www.magyardiplo.hu/index.php/archivum/2014-1-12/181-2014-junius

  Válasz
 132. tesz-vesz

  csaknem kétszer kijönne belőle Paks II
  lehet neki kéne fizetnie
  http://m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/szem%C3%A9ly/orban%20soros.jpg

  Válasz
 133. Lajos Lakatos

  Nálunk vajon mi újság?

  Válasz
 134. Bela Lakatos

  Kitaláció ! Az emberek hulyitesere !!!

  Válasz
 135. Ibolya Török

  mi történik itt ?? csak úgy írunk Orbán Viktornak hogy szóljon már a független ügyészségnek hogy változtassanak meg egy jogerős ítéletet!! ha ez megtörtének akkor nem lesz független a bíróság és ügyészség !!

  Válasz
 136. Klára Kabai-tóth

  “Cinkelt lapokkal játszottak, de mert a kártyának ez a tulajdonságát valamennyien ismerték, így a játék fair volt.” (Rejtő Jenő)

  Válasz
 137. András József Fazekas

  Egy miniszterelnök nem írhat felül egy bírósági ítéletet.

  Ezt az érintetteknek illene tudniuk.

  Válasz
 138. Ghanima

  Melyek is a fideszesek állandósut jelzői? A fideszes: szégyentelen, becstelen, korrupt, hazug, tolvaj – és hazaáruló. Ebben a balmazújvárosi esetben _talán_ az utolsó jelző nem állja meg a helyét. De a többi… egytól egyig. Pfejj!
  Azért arra is kíváncsi vagyok, hogy az összegyűlt emberek vajon milyen összefüggésben állnak evvel a két lénnyel: kirendelt beosztottjaik, netán a korrupciós láncolatban alattuk állók…

  Válasz
 139. imi

  ennyi pénzért 5 év? mennyit fog kapni farkasflóri?

  Válasz
 140. Janos Dániel

  Csak nem fideszes az uriember? Pedig ők mind becsületes emberek, akik mindent tiszteségesen csinálnak.

  Válasz
 141. Ságiné Kati

  Úgy tudom, Dr. Márki-Zay Pétert több, mint 13.000 hódmezővásárhelyi magyar állampolgár választotta meg polgármesternek. H. Zoltán és képviselőtársai most ezt a 13.000 állampolgár döntését veszik semmibe, amikor igyekeznek ellehetetleníteni a polgármester munkáját ! Ennek a 13.000 embernek az adóforintjából kapják a tiszteletdíjukat a képviselők is. A képviselők nem gyakorolnak tudtommal a polgármester fölött semmiféle munkáltatói jogot. Nincs alá-fölé rendeltségi viszony…….. mellérendeltségi viszony van. Remélem, hogy a 13.000 hódmezővásárhelyi állampolgár átlát a szitán és előbb utóbb megkérik a képviselőket, hogy fejezzék be a polgármesterük lejáratását.

  Válasz
 142. fiktív

  ezek a mocskok arra esküdtek fel hogy a város épülését szépülését a lakosság jobblétéért dolgoznak !! erre most minden követ megmozgatnak annak érdekében hogy a város leépüljön csufoskodjon és a lakosság rosszabb életet éljen ..
  takarodjon minden esküszegő aljas féreg !!!
  mért nem tüntetnek a fasisztafitymaszista csürhe ellen .. aki az esküjével ellentétes módon viselkedik a város ellen dolgozik az takarodjon a város vezetéséből !!!
  nincs semmi ami miatt ilyen aljasrohadt mocskok részt vehetnének egy város vezetésében takarodjanak !!!

  Válasz
 143. fiktív

  gyűjtsenek aláírást hogy ezeket visszahívják és új választást írni a városi képviselő helyekre .. és akkor már ki ezekkel a fasisztafitymaszistákkal .. takarodjon minden kerékkötő !! aki nem a haladás mellett van az takarodjon a város vezetéséből jaa és dögöljön meg luzernemtudomkiépítettkastéytaföldemközepérejankó !! mert ez a retek irányítja ezeket a szemeteket ..

  Válasz
 144. abulafia

  Gondolom, hogy Győrfi úr szolgálati kocsiját az első rozsdapörsenés előtt lecserélik…

  Válasz

Hozzászólás írása