Népszerű félreértések a görög válság kapcsán

 

FullSizeRender-1

ÁLLÍTÁS: “A görög válság tulajdonképpen nagyon egyszerű. A görögök felvették a sok hitelt, és most nem hajlandóak visszafizetni.”

VALÓSÁG: A válság megértésében nem segít, ha megszemélyesítünk nemzeteket, országokat. Görögország nem egy ember, akit Jorgosznak hívnak. Egy nagyon összetett, sok szereplős társadalom, ahogy Magyarország is. Egymással konfliktusban lévő csoportok komplex küzdelméről van szó.

2015 januárjában egy teljesen friss politikai alakulat, az előtte nagyrészt civilekből, vezetősége tekintetében pedig egyetemi oktatókból álló Sziriza nevű párt vette át a hatalmat, amely a hiteleket felvevő megelőző korrupt politikai elit elszámoltatására törekszik. Egyértelművé tette, hogy mindennek ellenére vissza szeretné fizetni a hiteleket. Ezért nem jelentettek államcsődöt januárban, hanem kezdtek el tárgyalni.

 

 

Á: “Na jó, de a görög társadalom jobban élt, mint amit megengedhetett volna magának.”

V: Nem, ezt a közkeletű vélekedést nem támasztják alá az adatok. Az eurozóna válsága országok hosszú listáját értintette: Írország, Portugália, Olaszország, Franciaország, Ciprus, Szlovénia, Észtország. Minderről ide kattintva olvashatsz, illetve ide kattintva még részletesebben.

 

 

Á: Akkor honnan jött össze a hatalmas adósságuk?

V: 2009-ben, azaz az öt éven át tartó megszorító politika kezdete előtt nem volt olyan hatalmas a hitelállományuk, mint ma (180%/GDP). Akkor még csak 114%-on álltak, ami nem kicsi, de egyáltalán nem kirívóan nagy. Olaszországnak, Szingapúrnak hasonló mértékű adósságállománya van, Japánnak dupla ekkora, még sem roppannak össze. Nagy-Británnia a második világháború utáni jóléti állami évtizedekben 200%-ról tornászta le az adósságállományát úgy, hogy közben radikálisan növelte a jóléti kiadások volumenét és arányát…

A jelenlegi 180%-os GDP arányos görög államadósság majd harmada tehát maguknak a megszorításoknak köszönhető, leginkább annak, hogy óriásit zuhant vissza a tört nevezője, a GDP.

Az adósságállomány korábbi része a közvélekedéssel ellentétben még csak nem is az eurozóna évtizedében jött létre. Akkor nagyjából stabil szinten maradt.

IMG_2367

 

 A görög GDP arányos államadósság alakulása 

A görög adósságállomány nagy része igazából a nyolcvanas években jött létre. A szélsőjobboldali diktatúrából felszabadulva Görögország éppen ekkor vezette be az általános oktatást, egészségügyet, nyugdíjat, ami Nyugat-Európában akkor már évtizedek óta meg volt. Ez megdobta a kiadási oldalt. Ugyanezzel egy időben viszont beléptek az Európai Közösségekbe, ahol a még gyerekcipőben járó görög ipar egész egyszerűen nem bírta a több száz éve iparosodott északi országok versenyét. A nagy számban megszűnő vállalkozások miatt drasztikusan csökkentek az adóbevételek. A gazdasági elit pedig megvásárolta, foglyul ejtette a politikai elitet, a görög médiát, aminek következtében nem vezették be a vagyonadókat, az elit gyakorlatilag ciprusi és brit offshoreban tarthatta a pénzét. Azaz a szükségszerűen növekvő kiadási oldallal egy időben nem szedett be elég bevételt az ország.

 

 

Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök nem akarnak dolgozni, korán nyugdíjba mennek és kirívóan korruptak.”

V: Ezek is mítoszok. Az adatok ezt sem támasztják alá. Az OECD és az Eurostat szerint a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek, átlagosan teljesen normális korban mennek nyugdíjba. A Transparency International korrupciós percepciós indexe szerint a válság évében körülbelül ugyanannyira voltak korruptak, mint Csehország vagy Dél-Korea, és sokkal kevésbbé, mint a sztárországnak mondott Lengyelország. Sem szociális kiadásokra, sem pedig közalkalmazotti bérekre nem költöttek többet, mint az eurozóna átlaga. Ide kattintva találod meg a konkrét adatokat. Általában véve nem értelmes dolog teljes nemzetekről kollektívumokként beszélni, hogy a zsidók, cigányok, görögök, németek ilyenek vagy olyanok lennének. A híres Inglehart-Welzel féle értékfelmérés szerint például a görög társadalom egésze kihez van közel? A nyugat-németekhez. Az értékszociológia azonban azóta már rég továbblépett, már rég nem feltételez homogén nemzeti kulturákat, hanem azon belüli, egymással konfliktusban lévő értékklasztereket.

 

 

Á: “Ne hülyéskedjünk már, a görögök a magyarhoz vagy a szlovákhoz hasonló GDP illetve termelékenység mellett sokkal magasabb béreket fizettek maguknak!”

V: A magyar GDP és termelékenység messze a görög alatt volt és van továbbra is. A szlovák valóban körülbelül elérte a görög szintet. Itt azonban nem a görög bérekkel van baj, hanem azzal, hogy Kelet-Európában nagyon-nagyon gyengék a szakszervezetek, és nem voltak képesek kiharcolni rendes béreket. Erről ide kattintva olvashatsz többet, illetve ha még részletesebben érdekel, hogy mi alakítja a béreket, akkor ide kattintva.

 

 

Á: “Na de hát a görög nyugdíjak a GDP 16%-át teszik ki!” 

V: Valóban annyit, de ez megint csak leginkább azért van, mert a megszorítások eredményeképpen összeomlott a nevező, a GDP. Ha nem lenne ma ennyivel kisebb a GDP, akkor a görög nyugdíjrendszer aránya teljesen normális lenne, főleg annak fényében, hogy a mediterrán életmódnak köszönhetően a görög nyugdíjasok élnek a legtovább az eurozónában… Az elmúlt években amúgy nagyon radikálisan csökkentették a nyugdíjakat, ma már közel negyven százalékuk a szegénységi küszöb alatt van. Azt csak nem gondolhatjuk, hogy ha a megszorítások következtében összeomlik a gazdaság, akkor ennek következtében vegyük el a nyomorgó nyugdíjasok megélhetését, a gazdaság belső keresletét, és akkor minden jobb lesz.

 

 

Á: “A Sziriza egy szélsőséges párt, amely felelőtlenül megígérte, hogy lehet megszorítások nélkül bennmaradni az eurozónában. Magyarul hazudott.”

V.: A Sziriza egy teljesen átlagos mérsékelt szociáldemokrata párt, amely egyesíti magában az Északi Modell filozófiáját egy keynesiánus közgazdasági megközelítéssel. A szélsőbaloldali pártok államosítani akarnak, tervutasítást, illetve kilépni az Európai Unióból, amelyet egy kapitalista szervezetnek tartanak. Ezt gondolja például a közel 6%-os támogatottsággal rendelkező Görög Kommunista Párt. A Sziriza ezzel szemben még az eurozónából sem akart kilépni, nem hogy az Európai Unióból. Egyszerűen azt mondja, hogy ha öt év megszorítás után 120-ról 180%-ra nőtt az államadósság, az emberek harmadának, a fiatalok felének nincs munkája, a társadalom 40%-a a szegénységi küszöb alatt él, akkor nem valószínű, hogy pont a megszorítások hatodik vagy hetedik éve hozza majd el a várva várt eredményt.

Rengeteg dolog mutat arra, hogy az Eurogroup pénzügyminiszterei arra játszottak, hogy a Sziriza ne kezdhessen megszorítás helyett beruházó gazdaságpolitikába, hanem vagy legyen kénytelen elfogadni a megszorításokat, vagy legyen kénytelen csődbe vinni Görögországot. Erre mutat, hogy maga az IMF teljességgel tisztában van azzal, hogy mekkora károkat okozott Görögországban a megszorításokkal. Azzal is tisztában van, hogy a megszorítások politikája nem működik máshol sem.

Hogy miért nem, azt megírta már részletesen a Nobel díjas Paul Krugman, aki egyébként ma is a Sziriza álláspontját támogatja, ahogy a szintén Nobel díjas Joseph Stiglitz is, aki szerint az Európai Unió egyenesen megtámadta a görög demokráciát. Szintén a Sziríza álláspontját támogatja a szintén Nobel díjas Amartya Sen, az eurozóna vezető szakértője, Charles Wyplos is, a híres francia közgazdász, Thomas Piketty is, a német szociológus Jürgen Habermas is.

 

Screenshot 2015-06-30 09.43.19

Paul Krugman ábrája: Ahol nagyobb volt a megszorítás a válság éveiben, ott kisebb volt a gazdasági növekedés

___________

A kommentek közé írj még ilyen népszerű ellenvetéseket! Ha többet akarsz tudni a második világháború utáni görög gazdasági csodáról, vagy arról, hogy hogyan alakult ki az Európai Közösségekbe történt belépés után az adósságállomány, akkor javaslom, olvasd el a The Political Economy of the Greek Crisis című könyvemet, melyet megvásárolhatsz ide kattintva.

717 hozzászólás a(z) “Népszerű félreértések a görög válság kapcsán” bejegyzéshez

 1. Vidéki

  Zavart érzek az “Erőben”. Mondhatná egy jedi lovag a StarWars trilógiából:

  1.
  ÁLLÍTÁS: 2015 januárjában egy teljesen friss politikai alakulat, az
  előtte nagyrészt civilekből, vezetősége tekintetében pedig egyetemi oktatókból
  álló Sziriza nevű párt vette át a hatalmat, amely a hiteleket felvevő megelőző
  korrupt politikai elit elszámoltatására törekszik. A gazdasági elit
  pedig megvásárolta, foglyul ejtette a politikai elitet, a görög médiát, aminek
  következtében nem vezették be a vagyonadókat, az elit gyakorlatilag ciprusi és
  brit offshoreban tarthatta a pénzét.

  2.
  ÁLLÍTÁS:A Transparency International korrupciós percepciós indexe
  szerint a válság évében ( csak) körülbelül ugyanannyira voltak korruptak, mint
  Csehország vagy Dél-Korea, és sokkal kevésbbé, mint a sztárországnak mondott
  Lengyelország.

  A Transparency International korrupciós percepciós indexe szerint állítólagosan sokkal korruptabb Lengyelország mégsem vett fel olyan hatalmas hiteleket, mint Görögország, amit pedig felvett, azt törleszti is annak rendje módja szerint.
  Lengyelország fizet, mint egy katonatiszt, nem úgy, mint Görögország!

 2. Madarasi Ábel

  népszerű ellenvetések:
  1. Én úgy hallottam, hogy a görögöknél nagyon rossz az adófizetési morál. Nem lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy fizetésképtelenné vált az ország?
  2. Lehet, hogy már nem igaz, de a válság előtt a közalkalmazottak rendkívüli magas juttatásokat kaptak az elvégzett munkájukhoz képest (sokadik havi fizetés, nyugdíjazási bónusz, stb).
  3. A görögök sokáig élvezték annak a hasznát, hogy bankjaik a környező országokban jelentős pozíciókra tettek szert. Ám ezek összeomlása után az öröm után most az ürmöt is megkapták.

 3. Zoltán Pogátsa

  Tévedés. A lengyel államadósság megduplázódott a Tusk féle sikerévekben. Az 1. és 2. állítás között pedig nincs ellentmondás.

 4. Vidéki

  A görög dráma titkolt oldala – a feleségek dönthetik be az eurózónát?

  2015. június 20., 21:14

  Privátbankár

  Jön az asszony, és közli veled, válassz: vagy ő, vagy az eurózóna – nos, valami ilyesmi zajlik Cipraszéknál esténként a vacsoraasztalnál.

  Ki dönt otthon, és ki a parlamentben?

  Alekszisz Ciprasz, a görög Sziriza mindenható feje, aki térdre kényszerítheti Európa legnagyobb döntéshozóit, keserűen panaszkodott állítólag Francois Hollande francia államfőnek csütörtökön. “Ha túl sokat enged a trojkának, nem csak a pártját veszítheti el, de a párját is.” – mondta Hollande a legutóbbi találkozó után.

  Ciprasz élettársa egyetemi évei alatt csatlakozott a Görög Kommunista Ifjúsági Szervezethez.

  Varufakisz minden gazdasági tanulmányának – majd a gazdaságpolitikájának – adott egy marxista csavart,

 5. VGZS

  Valóban jó lenne még néhány adatot tudni:
  – van-e még 13-14. havi nyugdíj/közalkalmazotti bér?
  – mennyi az átlag nyugdíj/közalkalmazotti bér?
  – hány nyugdíjas/közalkalmazott van?
  – mennyi a nyugdij korhatár?

  Médiában elég vad számok jelennek meg ezekről is, jó lenne tisztán látni.

 6. asztmás kakaóscsiga

  Szép szerzői ajánló a könyvhöz.

 7. asztmás kakaóscsiga

  A görögöknél nem volt ritka, hogy kenőpénz fizetett valaki, hogy állami alkalmazott lehessen, mert kevesebb munkával a piacinál magasabb bért kapott. Csak.

 8. Zoltán Pogátsa

  Köszönöm. 🙂 Lesz egy második rész, abba remélem beférnek ezek is.

 9. Zoltán Pogátsa

  Acsarkodó hozzászólásokat töröltem.

 10. Pszipszina

  Na végre valaki higgadtan ír Görögországról! Belefáradtam a “lusták, csak a német adófizetők pénzére várnak”-közhelyektől.Némi kiigazítás: szélsőbalnak valóban a kommunista pártot lehet nevezni,ők kb.100 évvel vannak lemaradva történelmileg. De a Sziriza több kis párt fúziójából alakult-a neve is mozaikszó,benne a “radikális baloldal”kifejezéssel is. Szóval, nem olyan szolid polgári párt sajnos. Tegnap meg ma elképesztő ostobasággal, demagógiával kezelik a helyzetet,szemmel láthatólag semmi tervük nincs holnapra. Csődbemegy az ország,Európa ezt valszeg túléli némi áldozatok árán, de a görögöknek harangoztak.

 11. Zoltán Pogátsa

  Amit a történetéről írsz, az igaz. Az, hogy ne lenne tervük, az nem szerencsére. :)) Thessaloniki Program.

 12. Ferenczi Krisztián

  Megtudhatnám, hogy egyébként a hozzászólásom miért lett eltávolítva? Kevés volt az érv? Nem volt túl szakmai? Túl személyeskedő volt? Tele volt helyesírási hibával? Megsértettem az idézési szabályokat?

 13. Vidéki

  Cipraszék egyik fiuknak Ernesto Che Guevara emléke előtt tisztelegve az Ernesto keresztnevet adták.

 14. Pszipszina

  Jajj! :-((

 15. Vidéki

  Tévedsz, ha ezt gondolod: “Csődbemegy az ország,Európa ezt valszeg túléli némi áldozatok árán, de a görögöknek harangoztak.”

  Alekszisz Ciprasznak, a görög Sziriza mindenható fejének
  élettársa , az a szépasszony, aki
  egyetemi évei alatt csatlakozott a Görög Kommunista Ifjúsági Szervezethez,
  dönteni akarja a tőkét, nem siránkozva. meg akarván teremteni a
  proletárdiktatúrát, megszüntetni embernek ember által való kizsákmányolását.

  Ő majd éjszaka homlokon csókolja Cipraszt és emlékezteti
  arra, hogy Lenin elvtársék hogyan
  másztak ki a polgárháború utáni nehézségekből.

  1919. április 12-ére (történetesen egy szombati napra)
  virradó éjszaka Moszkvában, a Kazanyi pályaudvar rendező pályaudvarán 15 vasúti
  munkás 10 óra munkával megjavított 3 gőzmozdonyt (ingyen).

  Ez az esemény volt a kiváltója Lenin 1919.
  június 28-án kiadott Nagy kezdeményezés c. munkájának, mely alapja lett a
  Kommunista szombatok lényegében az egész rendszer alatt tartó szokásának.
  Kötelező politikai eseménnyé vált, függetlenül az adott ‘termelési’ nap
  társadalmi hasznától.

  Ezek közül is minden évben külön ‘ünnep’ volt a
  SZU-ban az Iljics születésnapja (április 22) táján rendezett nagy éves
  Szubbotnyik, melyet minden évben megtartottak, míg a ‘sima, mezei’ kommunista
  szombatokat olykor heti gyakorisággal.

  Hasonlóan a szombatokhoz, voltak anno kommunista
  vasárnapok is, “Voszkresznyik” néven.

 16. Pszipszina

  Hát nem tudom. Sajnos, úgy látom,hogy akármi is lesz,az államcsőddel csak rosszabb lesz a helyzet. Eddig sem volt méznyalás, de ami ezután jön,-hát, nem tudom-szerintem elég szar lesz. Ebből a helyzetből nem lehet nyertesként, meg “emelt fővel” kimászni. A büszkeség meg az önérzet szép dolog, de nem tudom, a jövő héttől lehet-e majd ennivalót venni érte?

 17. Dagimaczi

  ne a privátbankárról linkelj, az is valótlanság amit kérdeznek – közismert hírhamisító portál.

 18. Dagimaczi

  Köszi a cikket, segít a tisztánlátásban.

 19. Na Tibor

  Állítás: “Dehát a görögök csináltak egy költségekben sokszorosan elszálló olimpiát, ami alaposan megdobta a bruttó államadósságot. És itt sem érdemes csak a GDP arányos államadósságot nézni, mert GDP visszaeséskor a nevezőhatása az erősebb.”
  Válasz:

 20. disqus_9JRN3sY25Y

  Gorogorszag 2002-ben 10 eves SWAPba rakta a penzet a Goldman Sachson keresztul. Ezzel csalard modon kijatszotta az allamadossag szabalyokat is (azota nem is lehet ezt ilyen modon csinalni). A gorog bomba eppen ezert 2011 vegen robbant, amikor a Goldman jelentkezett, hogy lejart a 10 ev, es akkor most lehet visszacsinalni a SWAPot, es hirtelen meg is jelent az allamadossag 2012-ben.

  Pogatsa ur egesz posztjat felepitette arra, hogy 2009-ben milyen jok voltak az adatok. Az egesz fenti tortenetet kihagyta a posztjabol, es azt akarja, hogy elhiggyuk az egesz hazugsaggyarat, amit erre raepitett, hogy hatha nem vesszuk eszre. Egy rendes elemzo ezzel inditotta volna az elemzest, es meg csak veltlenul sem 2009-cel hasonlitotta volna ossze, hanem a 2012-es ujraindulastol. Akkor termeszetesen teljesen mas adatok is jottek volna ki.

 21. MALYOM, a piréz szeparatista

  Hmm …

  ÁLLÍTÁS: “A görög válság tulajdonképpen nagyon egyszerű. A görögök felvették a sok hitelt, és most nem hajlandóak visszafizetni.”
  Valóság: A válság megértésében … Terelés, görögök = a görög állam az államadósság szempontjából. Fel lett véve a hitel, amit a szerződés szerint vissza kell fizetni.
  2015 januárjában … Megint csak terelés, teljesen mindegy, hogy ki irányította az államot, maga a görög állam kötötte meg a hitelszerződést. Az elszámoltatás is teljesen irreleváns gazdaságilag, mivel az elszámoltatottak nem fogják tudni visszavarázsolni az elköltött pénzt.

  Á: “Na jó, de a görög társadalom jobban élt, mint amit megengedhetett volna magának.”
  Valóság: Nem, ezt a közkeletű … De, az említett országok GDP-jének ~20%-át nem a turizmus adta, mint Görögországét. A válság meg elég erősen érintette a turizmust. Csökkenő bevételek a turizmusból + mesterségesen felpumpált állami bérek = hiány -> hitelfelvétel
  http://1.bp.blogspot.com/-vMIKpFtqF4o/T4YWVPKMVsI/AAAAAAAAA3U/XW9EH8XbsVc/s1600/Tourism.jpg

  Á: Akkor honnan jött össze a hatalmas adósságuk?
  V: 2009-ben, azaz az öt … Szerintem nem a hitel mértéke a fontos, hanem az, hogy a nemzeti gazdaság elbírja-e a törlesztést.

  Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök nem akarnak dolgozni, korán nyugdíjba mennek és kirívóan korruptak.”
  V: Ezek is mítoszok… A “konkrét adatok” 2007-ig szerepeltek. A görög kormány meg a válság után is növelte a szociális kiadásokat.
  https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=SOCX_AGG
  Per head, at constant prices (2005) and constant PPPs (2005), in US dollars

  Á: “Ne hülyéskedjünk már, a görögök a magyarhoz vagy a szlovákhoz hasonló GDP illetve termelékenység mellett sokkal magasabb béreket fizettek maguknak!”
  V: A magyar GDP és termelékenység … A görög gdp vásárlóerő paritáson a szlovák és a magyar közt van kb. félúton. A nominális GDP szerintem nem mérvadó … terelés.

  Á: “Na de hát a görög nyugdíjak a GDP 16%-át teszik ki!”
  V: Valóban annyit, de ez megint … Megint csak: https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=SOCX_AGG

  Gyökér politikusokat választottak, akiknek csak a szavazatmaximalizálás volt fontos, mindenféle előrelátás nélkül (hello Mo.).

 22. Zoltán Pogátsa

  OK. KÖsz. 🙂 Erre is lesz reakció a második részben. :))

 23. Zoltán Pogátsa

  Teljesen egyetértek. A KORRUPT ELŐZŐ ELIT csinált egy ilyen olimpiát.

 24. Zoltán Pogátsa

  Gyalázkodó a vitastílusod. Írd meg kulturáltan, és kinn marad. Itt a tisztázás a célunk, nem a gyűlöletkeltés.

 25. Zoltán Pogátsa

  Az acsarkodó hozzászólásokat ismét töröltem.

 26. Sz. Péter

  Nem bírálat, hanem kérdés. Miért nem támogatják a finnek, a dánok és a skandináv államok a jelenlegi görög kormányt ?

 27. Sz. Péter

  Miközben a menekültek befogadásáért le a kalappal, a Putyin-barátság és a koalíciós partner elvei nem teszik hiteltelenné a szociálisan mégy oly szép törekvéseket is ?

 28. kaktuszpapa

  Én ugyan a fiamnak a Péter nevet adtam, de Che Guevara emléke előtt mélyen fejet hajtok.

 29. Zoltán Pogátsa

  A putyin barátság mítoszt akkor a következő részben. 🙂 A koalcíiós partner: alig pár parlamenti mandátumod hiányzik a kormányzáshoz. Van egy idiótákból álló megszorításellenes párt, a nácik és a sztálinisták. A többi mexoritáspárti. Mit csinálsz?

 30. Zoltan Perlaky

  “Az Eurostat szerint a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek,”
  Valótlanságot állít!

  “The concept used is the total number of hours worked over the year ***divided by the average number of people in employment***. The data are intended for comparisons of trends over time; they are unsuitable for comparisons of the level of average annual hours of work for a given year, because of differences in their sources. Part-time workers are covered as well as full-time workers.”
  http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

 31. Zoltán Pogátsa

  A dánok és a svédek nincsenek az eurozónában, a finneknél pedig jobboldali kormány volt.

 32. Zoltán Pogátsa

  A cikkemet támogató, de sajnos gyűlöletkeltő hozzászolásokat is töröltem.

 33. Domonkos Czinke

  A menekultek befogadasat azert nem eroltetik tulsagosan. Lasd a Lesbos szigetere tarto menekulteket megallito jelzes nelkuli ruhakban fegyverrel visszafordulasra kenyszerito gorogoket.

 34. Zoltán Pogátsa

  AZ Eurostat adatokra egy OECD-s reakció?

 35. Zoltán Pogátsa

  Sőt:) A magyaroknál is 🙂

 36. Zoltan Perlaky

  Ön írta:

  “Ide kattintva találod meg a konkrét adatokat.”
  Ide irányít:
  http://pogiblog.atlatszo.hu/2015/06/27/corrupt-lazy-greeks-debunking-ethnic-stereotyping-substituting-economics/
  Ez van benne:
  “In fact, according to the OECD , the average Greek worked 2,120 hours in the crisis year of 2008. That is 690 hours more than the average German, 467 hours more than the average Brit, and 356 more than the OECD average. (8.)
  […]
  8.) http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS


  Ugyanaz a forrás.

  Ami kiderült ez alapján:
  1) Nincs semmiféle hivatkozás az állításaihoz (Eurostat szerint…)
  2) Amire hivatkozik az OECD.
  3) Nincs tisztában azzal, hogy a saját hivatkozott írásában mit írt.
  4) Nincs tisztában azzal, hogy mit jelent a statisztika, amit hivatkozik, vagy szándékosan használja helytelenül.

 37. lastres

  1. A görögök bankban lévő készpénzállománya pár napja még mindig 6-szorosa volt a magyarénak. Akkor mit sírnak, hogy nem tudják fizetni a törlesztőket? (egyébként sok kelet-európai kritikának van olyan éle, hogy nekünk még szarabb, mit ugrálnak ők meg.)
  2.A különgéppel való utazgatás és a drága szállókban való megszállás eléggé visszatetsző: mit urizálnak, amikor az országuk a csőd felé rohan?

 38. morph

  Meg azokéit is akik csupán vitatkoznak az állításaiddal.

 39. Zoltán Pogátsa

  1.) Most azért nem lehet rossz (egyes) görögöknek, mert a magyarok elfogadták a megalázóan rossz életszínvonalat?
  2.) Kiről beszélsz?

 40. Zoltán Pogátsa

  Nem-nem. Csak akik acsarkodtak.

 41. Zoltán Pogátsa

  Megnéztem, az általam publikált szövegben OECD van. Nem tudom honnan vette az Eurostatot.

  Miért gondolja rögtön, hogy csalok, vagy hülye vagyok? :))

  Ami az összehasonlíthatóságot illeti, igaza van, inkább csak indikatív, mint bizonyító erejű. De általános tendencia, hogy az alacsonyabb termelékenységű országokban többet dolgoznak.

  Kérem hozzon evidenciát arra, hogy kevesebbet dolgoznak a görögök.

 42. Zoltán Pogátsa

  Most adnak állampolgárságot a menekültek Görögországban született gyerekeinek.

 43. hoci nesze

  Kedves Zoltán!

  Az átlagos bérszint a görög magánszektorban évi 18 ezer euró, az állami vállalatoknál 29-58 ezer között. 1981-ben a közszféra 350 ezer főt foglalkoztatott, 2009-ben 1,2 millió főt a nagyjából ötmilliós munkavállalói állományból. A közszféra felhízása a ’80-as években történt a szocialista Paszok első kormányzati időszaka alatt. A közszféra jól fizető állásainak robbanása nem kis részben politikai célt szolgált: a Paszokhoz történő csatlakozásnak gyakran egy jól fizető állami állás lett a jutalma.

  Városi legenda vagy sem?

 44. Andy, the jay

  🙂

 45. Andy, the jay

  Kis személyeskedő lejáratásosdi?

 46. Zoltán Pogátsa

  A közszféra robbanása azért történt, mert mint írtam, ekkor kapott jóléti rendszert Görögország. Tanárok, ápolónők, orvosok. Kérlek hozz adatot arra, hogy más országoknál kirívóan többet költött volna Görögország ebben az időszakban erre. A könyvemben van adat az ellentétjére.

 47. Sz. Péter

  Köszönöm a meggyőző válaszokat. Középtávon lát rá esélyt, hogy a lecsúszó középosztályt és szegényeket támogató szervezetek, szakszervezetek jelképeikben se kommunista Európa-szerte közös és jelképeikben se kommunista tömegtüntetéseket (pl. külföldi LMP-jellegű gondolkodásúak !) tartsanak, mondjuk akár Berlinben, északi fővárosokban a görög gondolatokért ?

 48. KZoltán

  Pogi! Ebben a posztban, a 4. V-ben írsz Eurostatról OECD helyett. Nyilván gyorsan írtad.

 49. KZoltán

  Mi a valótlanság magában az adatban? Az szerintem lényegtelen, hogy OECD vagy Eurostat! A lényeg, hogy a görögöknek – de nekünk is – papírjuk van arról, hogy átlagban többet dolgoznak mint a németek, vagy a hollandok. Tehát hamis az az állítás, hogy lusták, nem dolgoznak!
  Egyébként maga Angela anya is azzal kezdte még 2009-ben, hogy a görögök most már álljanak neki dolgozni (jól emlékszem erre, mert van Németországban élő osztálytársam, és tőle jött mindig vissza az e-mail az Abwesenheit Notizcal, mert mindig szabadságon volt, és őt cukkoltam azzal, hogy nem is hellének nem dolgoznak, hanem a germánok), de aztán gyorsan leállt ezzel, biztos megmutatnák neki az adatot.

 50. Attila Schwarz

  A “cikk” végén felsorolt közgazdászok nem értenek egyet a szirizával. Attól még, hogy egységes fiskális politikát szeretnének körülbelül az álláspontjuk 90%-a eltér egymástól.

  A görög GDP esésével párhuzamban kellett volna faragni a kiadásokból, ahogy ezt minden felelős kormány megtette volna még Afrikában is. A GDP arányos állami bérek és nyugdíjak akkor is a világ legmagasabb értékei között vannak, ha fejre állunk. Egyszerűen nem érv, hogy zuhant a GDP, mivel következetes költségvetés mellett most nem lenne finanszírozhatatlan az ország. Ja és de, rohadtul az övék a legszarabb nyugdíjrendszer.

  Mindenki tisztában van vele, hogy a hitelállomány nem vállalhatatlan, a GDP 3%-át teszi ki a törlesztés. Ez a szám itthon magasabb. Az adósság felének elengedése nem okozna jelentős mozgásteret, sőt. Egyáltalán nem az adósságállomány okozza a csődhelyzetet.

  Mi okozza a csődhelyzetet?

  Hogy épeszű ember nem ad kölcsön Görögországnak, így nem jutnak tőkéhez.

  Miért nem adnak kölcsön?

  Mert az ország fenntarthatatlan még rövidtávon is.

  Miért fenntarthatatlan?

  Mert nem faragnak az unió legengedékenyebb szociális hálóján, nem csökkentik a legvízfejűbb államapparátust, nem racionalizálják az unió legvállalhatatlanabb nyugdíjrendszerét. Miközben adóemelésre sem hajlandóak, még a földművesekről szóló törvényt se képesek átfogalmazni, hogy athéni ruhaüzletek tulajdonosai ne legyenek őstermelőként bejelentve, a mi álmainkban szereplő ÁFÁ-ról és adókulcsokról nem is beszélve.

  És a hitelt ki vette fel?

  A görögök.

  Mit nem akarnak fizetni, a hiteleket, vagy az ezzel egyenértékű nyugdíjak hatodát?

  A hiteleket.

  Nem értem miért kell őket mosdatni, amikor pont egységes fiskális unióról beszél minden említett közgazdász. Hogy férne ebbe egy görög mentés? Sehogyan.

 51. KZoltán

  Most a miénk készül?

 52. Ulrich

  A következő kérdésem lenne, nem lévén se pénzügyes, se
  közgazdász, talán naív. Miért zárja ki egymást az Euro, meg a Drachma?
  Miért nem lehet valami olyasmit csinálni Görögországban, ami Svájcban
  WIR Franc néven 80 éve működik, és egyre népszerűbb? Vagyis a görögök az Euro mellett
  létrehozhatnának egy alternatív pénzt, amivel a görög cégek az egymás
  közti tranzakciókat rendezhetnék. Mivel így a “WIR Drachma” kiváltaná az Euro forgalom egy részét, a felszabadult Eurót adósságfizetésre lehetne használni. A görögök pedig megnyugodhatnának, hogy nem kell feladni az Eurót. Ez nem működik?

 53. Sz. Péter

  Kedves Ingyenebed !

  “nem “jár” semmi, pogi elvtárs, vagy megteremti a nép az életszínvonalának
  anyagi fedezetét, és akkor van, vagy nem teremti, és akkor nincs.” –

  A Te (s pl. Kész Zoltán, Csillag, Bokros) gondolkodásod alapján a múltban jobb világ keletkezett mint a feudalizmus és jobb mint az állampárti diktatórikus szocializmus, ez nem vitatható, ezt elismerem .

  De ebből a jólétből egészen a 60-70-es évek nyugati jóléti államok korszakáig kimaradt a társadalom 40-50 %-a (igaz azt megelőzően 90 %-a !). Majd jött a jóléti állam és már csak 5-10 % körüli népességnek volt rossz. Aztán az északi államokon kivül a 80-as évek óta visszatért a neoliberális korszak és újra nő a szegénység.

  Miért lenne elítélendő, ha a görögök és sok országban mások is vissza akarnák építeni modernizált formában a jóléti államot ?

  Ha egyszer legfeljebb a leggazdagabb országokban csorog le a jólét, azokban is egyre kevésbé, az alsó, ideértve az alsó középosztálybeli rétegekhez a neoliberális állami gazd.pol. mellett, de a perifériákon, félperifériákon (Mo.) pedig nem, akkor ebből tanulni kell és erre jutott Pogátsa, Róna és a Szíriza.

 54. Zoltan Perlaky

  Angol nyelven idéztem a hivatkozott OECD statisztika oldaláról az értelmezést, forrásmegjelöléssel. Ha gondot jelent az értelmezése:
  A hivatkozott statisztika készítésekor az egy év alatt ledolgozott összes órát osztották az

  _-*alkalmazásban állók átlagos számával*-_

  Azaz:
  – a statisztika semmit nem mutat arról, hogy egy átlagos görög mennyit dolgozik
  – azt mutatja, hogy akik “dolgoznak” azok
  + papíron (a görög statisztikák szerint, amit elismertem hamisítottak)
  + hány órát vannak bent a munkahelyen

  Pl.: Átlagosan 1 ember dolgozik papíron pihenőnap nélkül, éjt nappallá téve. 99 ember nem dolgozik semmit. Ekkor ez a statisztika azt fogja mutatni, hogy 8 760 (szőkőévben 8 784). Ez mond valamit arról, hogy az átlagos görög mennyit dolgozik?

  Ezen kívül külön felhívják a figyelmet arra, hogy az adat időbeli trendek összehasonlítására alkalmas, de alkalmatlan egy adott évben az átlagosan ledolgozott órák szintjének összehasonlítására, mert különböznek az adatforrások.

 55. Zoltan Perlaky

  “Megnéztem, az általam publikált szövegben OECD van.”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

  “AZ Eurostat adatokra egy OECD-s reakció?”
  “Nem tudom honnan vette az Eurostatot.”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  Idézet a fenti blogbejegyzésből:
  “Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök nem akarnak dolgozni, korán nyugdíjba mennek és kirívóan korruptak.”

  V: Ezek is mítoszok. Az adatok ezt sem támasztják alá. Az ***Eurostat szerint*** a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek, ”

  Vagy nincs tisztában azzal, hogy mit írt, vagy megpróbálja úgy feltűntetni.
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/ketertelmuseg

  “De általános tendencia, hogy az alacsonyabb termelékenységű országokban többet dolgoznak.”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

  “Kérem hozzon evidenciát arra, hogy kevesebbet dolgoznak a görögök.”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/bizonyitasi-kenyszer-atharitasa

 56. hoci nesze

  Kedves Zoltán,

  én azt egy pillanatig sem vonom kétsége, hogy a görögök nagyon tudnak jóléti rendszert építeni maguknak. Igényük is van rá. Például 600 szakmát minősítettek megterhelőnek, amivel korkedvezménnyel lehet nyugdíja menni. Egy állami vasúti alkalmazott évi 65 ezer eurót keres. Bárcsak mikrochipek építésében is olyan jók lennének, mint a jóléti rendszer építésében! De álljunk meg egy pillanatra. Amikor a szocialista Paszok ’81-ben átvette a hatalmat, a görög államadósság a GDP-nek kb. 20 százaléka volt (nagyjából ennyi volt végig a ’70-es években is). Évtizedes regnálásuk végén, ’90-ben már a GDP-nek a 80 százaléka. Az államadósság végig egyenletesen és meredeken emelkedett. Úgy tűnik, a jóléti rendszer adósságból épült és nem Nokiából. Pedig Görögországban négyszer annyi tanár jut egy diákra, mint Finnországban. Hála a fejlett jóléti rendszerüknek.

 57. Andy, the jay

  Van itt egy leírás a kékrank kapcsán.
  http://www.kommunista.net/blog/kekfrank-valasz

 58. Andy, the jay

  Kötök veled egy szerződést, hogy elviszlek nyaralni az Alpokba, de nem csak veled, hanem sok más nyaralóval is, így nagyon sokan mennek nyaralni. Én, mint a legjobb üzletkötő, akkor csinálom a legjobban, ha a legtöbb házat rajtam keresztül adják ki. Azonban a fenntarthatatlan üzletmenetem hosszútávon azt eredményezi, hogy hosszú távon felgyullad az erdő, ahol kiadom a szobákat.
  Téged azonban köt a szerződés, és akkor is menjél nyaralni, ha ég az erdő.
  Bár ezt a kockázatot 2001 óta tudtam, de 2007-ig nem kötöttem az orrodra, most ott fogsz bent égni, dögölj is meg, égj a pokol tüzén, nekem meglesz a lóvém, amit beszedtem Tőled.
  Majd a pénz-barátaim megmagyarázzák a népnek, hogy ez így korrekt.

 59. Ulrich

  Bocs, azt akarod azt mondani, hogy Svájcban gigatételben hamisítanak pénzt, és ez senki szemét nem szúrja??? A két mechanizmus teljesen más. Még ha érvényes is, amit a linkednél leírnak, amiben egyáltalán nem vagyok biztos, a WIR Franc-t nem úgy “nyomtatják”, ahogy a Kékfrankost.

  https://en.wikipedia.org/wiki/WIR_Bank

  https://www.youtube.com/watch?v=YkWdvSPd5o8

 60. Ulrich

  A linkednek már a kezdő állítása is hamis, miszerint tudománytalan
  lenne, hogy a hivatalos pénznek nincs fedezete. Ez tökéletes baromság, a
  hivatalos pénznek valóban nincs fedezete, és teljesen hivatalosan
  nincs. A cikk többi részén így nincs is értelme gondolkodnom.

  Ha nekem nem hiszed, itt a Bank of England kiadványa:
  http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

  “Whenever a bank makes a loan, it simultaneously creates a matching deposit in the
  borrower’s bank account, thereby creating new money.”

 61. Facebook User

  ” azt akarod azt mondani, hogy Svájcban gigatételben hamisítanak pénzt, és ez senki szemét nem szúrja?”
  Természetesen nem, a hitelnyújtás és ezen keresztül a pénzkibocsátás ott nagyon szigorú feltételekhez kötött.
  De még egyszer felhívnám a figyelmedet, hogy Svájc egy van.

 62. Ulrich

  Bocs, de ez most mire érv? Nyilvánvalóan Görögországban is kellően szigorú feltételekhez lehet kötni. Mit jelent az, hogy “Svájc egy van”?

 63. Facebook User

  Görögországban is kellően szigorú feltételekhez lehet kötni de nem is a kodifikálással van a baj hanem a szabályok következetes betartatásával.
  Ebből a görögök nem szoktak jól szerepelni.

 64. Tőzsér Péter

  A görögöknek ügyes a marketingjük, ezért tele van velük a média. Na de mi van a bolgárokkal és a macedónokkal, szerbekkel, róluk nem beszél senki. (Kettő közülük nem EU tag, de szeretne az lenni, a harmadik EU tag, saját devizával, a teljes káosz határán.) Hozzájuk képest a görög gazdaság kifejezetten jól áll.
  Egy országot nem más távoli országokkal kell összehasonlítani, hanem hasonló kultúrájúakkal. A németekkel való összehasonlítás minden alap nélkül való. Magyarországot mondjuk Szlovákiával érdemes összehasonlítani, amelynek hasonló szintű szomszédjai vannak viszont NEM szomszédja a gazdag Svájc, Bajorország és Észak-Olaszország mint Ausztriának.
  Ugyanolyan balkáni kultúrába tartoznak a görögök mint a bolgárok vagy a nyugat-törökök. A GDP-jük a válság miatt azért is csökkent, mert kevesebb lett a devizabevétel (kevesebb külföldi nyaraló jött), a spanyolok is erre fizettek rá. Emiatt hirtelen kénytelenek voltak megszorításokat bevezetni. A statisztikának van alapja (a rossz megszorítás könnyen lehet, hogy fordítva sült el), viszont csalós. A számok mögé érdemes nézni, önmagában egy grafikon semmit sem mond.
  A Sziriza valószínűleg ügyesen politizál, teszi a dolgát, finoman zsarolja az EU-t.
  A görög társadalom déli mentalitású, kultúrájú. A pénzügyeket nem felelős módon kezeli, az állam nem ritkán csődbe megy.
  Hozzánk is jutott ebből a déli mentalitásból, ami nem csoda, mert kb. félúton vagyunk a kaotikus Balkán és a szervezett Észak-Európa között.
  Csodák nincsenek, gazdasági régiók viszont igen.

 65. Tőzsér Péter

  Mi is benne voltunk ebben a cipőben, a fedezet nélküli jóléti állam számos közgazdász szerint a kádárizmus idején épült ki. Az államadósság is ennek megfelelően elszaladt a 80-as évek végére. Medgyesiék a 2000-es évek elején megint eljátszottak egy hasonló dolgot. A korkedvezményes nyugdíjak rendszere szintén megvolt a legutóbbi időkig. Mi is rajta voltunk a görög úton, nem kis mértékben a lakosság fizette az árát…

  Az, hogy a görögök sokat dolgoznak a szervezetlenség jele. Nálunk is a legszervezettebb (ált. német kultúrájú) vállalatoknál a legrövidebb a munkaidő, a kisvállalkozásoknál a leghosszabb.

 66. Ulrich

  Szerencsére ez a görögöknél nem ellenérv, mert ők nem úgy gondolkodnak, hogy á, mi túl hülyék vagyunk ehez, úgyse működik.

 67. transformer

  Az Eurostat szerint is többet dolgoznak a görögök; http://www.coe-rexecode.fr/public/Analyses-et-previsions/Documents-de-travail/La-duree-effective-annuelle-du-travail-en-France-et-en-Europe-en-2013
  A cikkből elérhető egy pdf file: La durée effective annuelle du travail… – ebben Eurostat-eredetű ábrákat mutatnak a 19-20. oldalon, az országok neve francia tudás nélkül is érthető.
  Az, hogy mit hiszünk el egy statisztikából, az rajtunk múlik, de ez minden statisztikára igaz…
  Meg az is, hogy egy alacsonyabb termelékenységű országban ugyanaz a munkaidő nem ugyanazt az értéket produkálja…
  A görög munkaerő-költségek sem nagyon magasak, csak a kelet-európaiak, valamint Portugália költségei alacsonyabbak (2014-es adat) Eurostat:
  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Estimated_hourly_labour_costs,_2014_%28%C2%B9%29_%28EUR%29_YB15.png

 68. ValnerSzabi

  Remelem, megtortenik az, aminek regen meg kellett volna.
  Gorogorszag hitelezoi csodot jelent, es igy alkudozik majd tovabb hitelezoivel. Van elet a defaultban is. Kilep az EUR-ovezetbol, amellyel o le tudja ertekelni az uj valutajat es vissza tudja szerezni a versenykepessege egy (kicsi) reszet (sajnos a hianyzo export-orientalt iparagak azert ettol meg nem epulnek ki), az EU viszont nem finanszirozza tovabb a gorog csodtomeget. Es vegul a legfontosabb: Gorogorszag szuveren allamkent megtanul sajat beveteleibol megelni. Erre az utobbira lett volna szukseg az elmult 40 evben is. A demokratikus csapdaban rejlo allamok szamara (ahol az olcso penzbol es “puha koltsegvetesi korlatbol” szavazo- es huberes-bazist vesznek a politikusok) sajnos nincs mas ut a megtisztulasra.

 69. transformer

  A hozzászólások egy részét olvasván, valamint a hitelezők álláspontjának ismeretében: itt nem is igazán Görögországról van szó, hanem a piachívő és a jóléti társadalom pártján állók közötti alapvető
  nézetkülönbségről, vagyis egy európai szintű értékválasztásról.

  A statisztikák, meg az egyéni tapasztalatok mindkettő igazolására használhatók. A közgazdaság nem természettudomány, törvényei nem érték- és érdeksemlegesek, ráadásul az emberek gazdasági tevékenysége rengeteg irracionális elemet is hordoz. A neoliberális ideológusok által hirdetett
  axiómák érdekek kifejezői, nem a termodinamika főtételei, vagy a kémia alaptörvényei.

  A görög adósságról folyó tárgyalásoknak ez a kimenetele a választások óta időről-időre a levegőben lógott. A hitelezők nem hajlandók precedenst teremteni, ugyanis nem Görögország az egyetlen, amelynek fenntarthatatlan adóssága van, a Syriza eredeti programjában pedig szerepel egy
  európai adósságrendezési konferencia is, ahol az egész európai adósságproblémát kellene megvitatni, a végén egy ésszerű mértékű adósságelengedéssel. Az adósságban ugyanis jelentős szerepe van a hitelezői kör „szakmai” hibáinak és rosszhiszeműségének egyaránt. Juncker – aki eleve lejáratott ember – a januári választás előtt arról beszélt, hogy „ismerős arcokat” szeretne látni – ezek annak a lejáratódott görög politikai-gazdasági elitnek a tagjai, akikkel üzletelve összehozták ezt az adósságot !

  A hitelezők célja kezdettől fogva a Syriza lehetetlenné tétele volt, amit nagyon jól mutat Bokros Lajosnak a hitelezők szellemében írt cikke januárban az ÉS-ben; ki fog derülni (vagyis minden áron be kell bizonyítani), hogy a Syriza (és bármely „baloldali populista” erő) hiteltelen. Vagy úgy kell azzá tenni, hogy rákényszerítik arra, hogy elfogadja ugyanazokat a feltételeket, mint jobboldali elődjei, vagy úgy, hogy kénytelen egy rövid távon még súlyosabb következményekkel járó kalandot vállalni. Egyet nem szabad megengedni neki: tisztességes kompromisszumot.

  A Syriza nem „szélsőbalos” párt, hanem a hagyományos szociáldemokrata célokat követi. Nem is az első ilyen jelentős párt Európában: a német Die Linke kb. 10 éve hasonló célokat követ, de ott az erős gazdaság révén az elvtelen nagykoalíciókkal meg az NDK-ra való hivatkozással meg lehetett akadályozni a további térnyerését, Franciaországban pedig a kisebb baloldali pártok egyelőre képtelenek voltak egy egységes, erős pártot létrehozni. A dél-európai országok helyzete más, Spanyolországban is feltűnt a Podemos és hasonló eset megtörténhet a többi mediterrán államban is, mivel a mai szociáldemokrácia mindenütt lejáratta magát (bár Olaszországban a 5stelle egyelőre lenyúlta az elégedetlen szavazókat, Franciaországban pedig egyenesen a szélsőjobb profitált ebből). A hitelezői kör felelőtlensége abban is megnyilvánul, hogy a Syriza meggyengítésével, és Görögország eurozónából való kizárásával egy neonáci párt megerősödését is kockáztatja !

  A játszma nem elsősorban Görögországról szól, hanem arról, hogy sikerül-e végre visszafordítani a jóléti állam több évtizedes leépítését. És ebben a kérdésben ütköznek itt is a vélemények !

 70. Zoltán Pogátsa

  Megismételted azt, amit a cikk cáfol. 🙂

 71. Zoltán Pogátsa

  Vsz ez lesz. Euro és drachma párhuzamosan.

 72. Zoltán Pogátsa

  Ingyenebéd, sorry, megint törölnöm kellett, hazugsággal nem vádoljuk a vitapartnerünk, csak mert nem értünk vele egyet.

 73. Zoltán Pogátsa

  Te most megismételtél mindent tévedést, amit a cikk cáfol? :))

 74. Zoltán Pogátsa

  Leírtam a cikkben, hogy miért. EK-ba belépés, adók be nem szedése.

 75. Zoltán Pogátsa

  Ja, ok, meg van, köszi.

 76. KZoltán

  Az idézett definíció pont a matematikai statisztikai átlagot határozza meg. Ez az átlag jelentése: összmunkaidő per összmunkás. Mi ebben a valótlan?! Egy nemzetközileg elismert szervezet adata, miért ne lehetne összehasonlítani? De ha valakit zavar, hogy D-ben magas a részmunka, akkor nyugodtan lehet az adatot korrigálni. Tegyük fel, hogy D-ben 25% a félállások száma (pontosan nem tudom mekkora, de ennyi biztos nincs). Szorozzuk meg D ledolgozott összóráinak számát 1.25-tel, mintha a 25% félidős is teljes munkaidőben lenne. Ez 2013-ban: 1388×1.25=1735. Még mindig alacsonyabb, mint a Gr. Ez a mutató, ha másra nem is, de arra tökéletesen alkalmas, hogy cáfolja azt a globális média által mindenhonnan sugallt, rosszindulatú, hamis állítást, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak. Az meg hogy a görögök csak lábat lógatnak a munkahelyükön címeres butaság! A görögök vállalkozók hülyébbek lennének, mint németek, és fizetnének nem dolgozó munkást?
  Az más kérdés, hogy Gr-ben alacsony a foglalkoztatottság. De ennek az okairól a blog egyéb posztja szól, ez a poszt most arról szól, hogy cáfolja a rosszindulatú, hazug sztereotípiákat.
  És nem mellesleg a görög szavat ki lehet cserélni a magyarral. Tehát aki azt állítja, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak, az saját magáról is ezt állítja (tudniillik az átlagban mindenki benne van).

 77. isosense

  Gratula, nagyon kell a szakmai alapokról történő helyretétel a mai agitprop média érában.
  Régi vágyam teljesülne, ha a M.o-i államadósság történetét is ilyen alapokon tárná fel egy nyilvánosságot is kapó szerző.
  Állítás (vezérszólam) : “A fedezet nélküli jóléti állam a kádárizmus idején épült ki, az államadósság is ennek megfelelően elszaladt a 80-as évek végére.”
  Valóság: A 80-as években pontosan úgy támadtak meg bennünket, ahogyan az elmúlt időszakban Görögországot. Legyen már valaki olyan bátor, hogy kinyitja a 80-as évek statisztikai évkönyveit a termelési adatoknál és azt is mutassa be valaki, hogy az adósságállomány jelentős része hogyan is épült fel: nem pénz, hanem erkölcsileg elavult gyártósorok méregdrágán bekönyvelt idetelepítése formájában. Akkor az agitprop “a nyugati export orientált termelési struktúra kialakítására van szükség” címen ontotta az okosságot, csak valahogy a nyugati piac sosem vált felvevőképessé a “csodamasinák” által termelt áruk irányába. A valódi cél az eladósítás és a hazai termelőerők lebontása volt. Ez a “bevált” stratégia folytatódik ma már az úniós államok ellen is.

 78. Zoltan Perlaky

  “Az, hogy mit hiszünk el egy statisztikából, az rajtunk múlik, de ez minden statisztikára igaz…”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

  Sem a statisztika tudománya sem annak értelmezése nem hit kérdése. Úgy nem lehet értelmezni valamit, ha nem tudjuk hogyan készült, és mit mutat, csak a képeket nézegetjük, aztán abba magyarázunk bele valamit.

  “Meg az is, hogy egy alacsonyabb termelékenységű országban ugyanaz a munkaidő…”
  “A görög munkaerő-költségek sem nagyon magasak…”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

  Ennek mi köze van, ahhoz amit írtam?

 79. Zoltan Perlaky

  “Az idézett definíció pont a matematikai statisztikai átlagot
  határozza meg.”
  Nem! A statisztikai átlag az összes ledolgozott munkaórák száma osztva a ***teljes*** görög népességgel.

  “Egy nemzetközileg elismert szervezet adata, miért ne lehetne összehasonlítani? ”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

  Mert azt írják, hogy erre alkalmatlan az adat. Pont azért mert nem egy nemzetközileg elismert szervezet adata, hanem az egyes országok statisztikai hivatalának az adatai.

  “Tegyük fel”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

  Ne tegyük fel. Mérjük meg helyesen. Maga hasraütésszerűen kitalált korrigálás gondolata elképesztő.

  “Ez a mutató, ha másra nem is, de arra tökéletesen alkalmas, hogy cáfolja azt a globális média által mindenhonnan sugallt, rosszindulatú, hamis állítást, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak.”

  Tökéletesen alkalmatlan a mutató erre, lásd a statisztika készítésének módszerét, ráadásul ezt az adatközlő le is írta!

  “Az meg hogy a görögök csak lábat lógatnak a munkahelyükön címeres butaság! A görögök vállalkozók hülyébbek lennének, mint németek, és fizetnének nem dolgozó munkást?”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

  “Az más kérdés, hogy Gr-ben alacsony a foglalkoztatottság. De ennek az okairól a blog egyéb posztja szól, ”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  “ez a poszt most arról szól, hogy cáfolja a rosszindulatú, hazug sztereotípiákat.”

  A poszt adós maradt a bizonyítással, mert a bizonyítékul szolgáló statisztikáról kiderült, hogy alkalmatlan erre. Lásd még szerecsenmosdatás.

  Attól, hogy egymás után többször valamilyen jelzőkkel illetünk egy dolgot még nem lesz igaz az állítás. A sulykolás egy retorikai módszer, nem pedig érv bármilyen vitában.

  “Tehát aki azt állítja, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak, az saját magáról is ezt állítja (tudniillik az átlagban mindenki benne van).”

  Most hirtelen mindenki benne van az átlagban nem csak azok akik ténylegesen dolgoznak?

 80. ingyenebed

  nem használunk hazugságokat “érv” gyanánt vitában.
  az, hogy szerintem a 4 vagy 5 sok vagy kevés az egy vélemény vagy érv.
  az, hogy a 2+2=5, csak a gonosz kapitalisták ellopják, az hazugság. és annak is kell nevezni.
  ilyen egyszerű ez.
  pontosítok: a véleményedet rendszeresen tudományos tényként próbálod feltűntetni, ami a hazugság egy eléggé sunyi formája.

 81. ingyenebed

  abban igazad van, hogy itt kétféle gazdaságszemlélet ütközik.
  amit nem veszel észre, hogy pogi elvtársék szakmai érveknek akarják feltüntetni a világnézeti véleményüket. mintha a közgadaságtan úgymond őket igazolná.
  azt csak úgy tudják megtenni, ha lényeges szempontokat egyszerűen elhallgatnak, vagy elhazudnak.
  aztán ha valaki ezt a fejükhöz vágja, akkor meg lehet sértődni.

 82. Zoltan Perlaky

  “ÁLLÍTÁS: “A görög válság tulajdonképpen nagyon egyszerű. A görögök felvették a sok hitelt, és most nem hajlandóak visszafizetni.”

  VALÓSÁG: A válság megértésében nem segít, ha megszemélyesítünk nemzeteket, országokat. Görögország nem egy ember, akit Jorgosznak hívnak. Egy nagyon összetett, sok szereplős társadalom, ahogy Magyarország is. Egymással konfliktusban lévő csoportok komplex küzdelméről van szó.

  2015 januárjában egy teljesen friss politikai alakulat, az előtte nagyrészt civilekből, vezetősége tekintetében pedig egyetemi oktatókból álló Sziriza nevű párt vette át a hatalmat, amely a hiteleket felvevő megelőző korrupt politikai elit elszámoltatására törekszik. Egyértelművé tette, hogy mindennek ellenére vissza szeretné fizetni a hiteleket. Ezért nem jelentettek államcsődöt januárban, hanem kezdtek el tárgyalni.”

  Semmi összefüggés nincs az állítás és az azt követő rész közt.
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  Vettek fel a görögök hitelt?
  Igen.
  Visszafizették a felvett hitelt?
  Nem.
  Ellenben folyamatosan hazudoznak, hergelik a görög népet, ahelyett, hogy felelősen megtettek volna mindent a megegyezésért. A hitelezőikkel szemben meg durcás kisgyerek szintjén viselkedtek.

 83. ingyenebed

  na akkor harmadszorra, kicsit átírva. én ráérek.

  1. hát ha a gyermekcipőben járó görög
  ipar nem bírta a nyugati versenyt, akkor talán nem kellett volna nyugati jóléti
  államot sem csinálni hitelből, mert az az embereknek “jár”. nem
  “jár” semmi, pogi elvtárs, vagy megteremti a nép az életszínvonalának
  anyagi fedezetét, és akkor van, vagy nem teremti, és akkor nincs. és mit tettek
  a görögök az iparukért? 40 ÉV ALATT !! sorold már nekem a görög iparcikk
  márkákat. ezalatt a japánok, kínaiak, malájok, stb elárasztották a nyugati
  egyetemeket, hogy hazavigyék a tudást. közhely a román, lengyel munkavállakók
  tömege, akik nyugatra mennek munkáért, ma már a magyarok is kezdenek ehhez
  felzárkózni. mikor hallottál a görög egyetemisták, szakmunkások tömegéről, akik
  mentek nyugatra a pénzért, tudásért? francokat. zimmerferi a tengerparton,
  aztán feketén kiadni, közben beülni közalkalmazottnak, ez ment. én végigjártam
  az ország felét kocsival úgy, hogy végig számla nélkül zimmerferiztem. hogy a
  fenébe lehet, hogy ugyanezt szlovákiában meg sem tudod próbálni, mire odaérsz
  ki van téve a számla? a kultúrális különbségek, amiken már túllépett a
  tudomány…

  2. tömegdemokráciában nincs olyan hogy
  “a szegény nép a korrupt poltikai elit áldozata”. ez fogalmilag egy
  agyrém, önfelmentés, felelősségelhárítás. lsd még: “nem tudom mitől hízok,
  nem is eszem”, “nem tudom mitől estem teherbe, hát védekeztünk”.
  jah, persze. a nép választja a poltikai elitet, ami a nép köréből
  rekrutálódik. amilyen a mosdó, olyan a törölköző. hasonló a helyzet a
  magyarral. mindenki, aki követi a politikát, pontosan tudja milyen a fidesz,
  tudja, hogy 95 óta, a bokros csomag óta hazudik, azt is tudjuk miért. mindenki
  tudta, hogy a fidesznek 0 (zéró) politikai programja volt 2010-ben, erre kért
  (és kapott) kétharmadot. stb. ennyire “áldozat” a magyar nép. és a
  görög nép, aki “nem tudott semmiről”. ugyammá királylány!

  3. a szakszervezeti bérharccal
  kapcsolatban volt egy hosszú vitád a portfoliósokkal, amiben felmosták veled a
  padlót, és amit “elfelejtettél” ide belinkelni. ne akard a véleményedet
  tudományos tényként feltűntetni.

  4. a görög adatokkal kapcsolatban szintén
  terelsz/mellébeszélsz/sumákolsz. a nyugdíjkorhatárok
  több évvel a német alatt vannak + 13-14 havi nyugdíj. van egy rakás
  példa a hétköznapokból a görögök anyagi helyzetével kapcsolatban. mivel lehet megmagyarázni, hogy 2014-ben a görög újautó
  eldaások 20%-al nőttek, miközben a német 4%-al csökkent? a szegény éhező
  görögök autóba menekítették a pénzüket? na menjetek már a …
  nincs olyan “teljesen normális
  korban mennek nyugdíjba” – megáll az eszem, ez egy gazdasági paraméter,
  hogy “normális kor”? úgy mész nyugdíjba, ahogy a nyugdíjrendszerből
  az pénzügyileg adódik, ennyi. ha nem tetszik, szerzel pénzt magadnak, és akkor
  mehetsz, mikor neked tetszik. “a mediterrán életmód miatt tovább
  élnek” – eszem megáll. hát akkor talán magasabbra kéne emelni a
  nyugdíjkorhatárt nem?

  5. az hogy időben ki mennyit dolgozik,
  senkit nem érdekel bocs, ez egy kommunista bullshit. az számít, mennyi pénzt
  termel vele. lsd még: “nekem jár a nyugdíj, fizettem járulékot”,
  “nekem jár az orvos, fizettem tb-t” – nem az számít, hogy
  “fizettél”, hanem hogy KIFIZETTED-e az ellenértékét annak, amit
  igénybe veszel?

  6.Stiglitzet olvastuk, agyrém amit
  beszél. az nem a demokrácia megtámadása, ha nem vagyok hajlandó egy népet
  felmenteni a döntésének felellőssége alól azzal, hogy finanszírozom a
  csodavárását. a demokrácia az, amikor a nép viseli a döntésének a következményeit, és nem más szerszámával veri a csalánt.

  7. a szirizával kapcsolatban nem a valóságról beszélsz. amit csináltak, az egy színjáték volt kezdettől
  fogva. eszük ágában sem volt a hitelt visszafizetni, az egész cirkusz arra volt
  jó, hogy áldozatnak tüntethessék fel magukat. te meg mint jó bohóc asszisztálsz
  a színjátékhoz.

  8. a japán adósságot felesleges
  idekeverni, annak túlnyomó része a saját lakossági kötvényvásárlás, belső
  adósság. mindenki tudja (persze ezt is “elfelejted” megemlíteni),
  hogy a 2013-14-es szándékos jen gyengítéssel a japán kormány
  kormány gyakorlatilag ellopta (elégette) a saját népe megtakarításainak
  negyedét. ezt tekinted te (baloldaliakra jellemző módon egyébként)
  példának.

  9.piketty-t most olvasom (külön sztori,
  hogy azért 8500 ft a nagy balos közgazdász könyve, mert az ér fele az övé, és
  minimum 4000-et követelt könyvenként, a kiadó vért izzadt vele – nem is vettem
  meg, lehúztam torrenttel, szakadjon meg a nagy balos) – semmi köze a görög
  kérdéshez. a görög kérdés nem a jövedelemkölönbségekről szól, hanem hogy nem
  termelték ki amit elköltöttek.

  10. Krugman annyit állít, hogy hiba volt
  az eurozóna. Mitől volt hiba? attól, hogy nem lehetnek a tücskök és a hangyák
  egy devizában. pont, hogy az értékszocilógia miatt nem lehet, amin állítólag
  túlléptünk… frászt léptünk túl. pont az ilyen válságok mutatják meg,
  mennyit számítanak a kultúrális különbségek. ez egyfajta evolúció. vannak
  sikeres népek (államok), és vannak, akik mennek a levesbe. mindeki a maga
  szerencséjének pogátsa.

  jah persze, nem kollektívum a görög nép
  – csak mikor pénzt kell kapjon az eu-tól, akkor már mindjárt kollektívum, akit mint népet (kollektíve) sajnálni kell és áldozatnak kell tekinteni…

  11. ha nem tudsz fizetni, akkor a bank
  nem azért tesz ki a lakásodból (végső esetben), mert az “működik”
  (mire odaáig eljut akkor már semmi nem működik, azért tesz ki, mert ez
  maradt) – hanem mert megszegted a szerződést. ha nem tenne ki, senki nem
  fizetne, mert minek? és én mint betétes el is várom tőle, hogy tegyen ki. ha
  nem tesz, azokat lopod meg, akik hitel helyett spórolnak és azt veszik, amire
  pénzük van, mint én pl.

 84. Facebook User

  Persze meg kel, hogy próbálják más lehetőségük nem nagyon van. Van ilyen sok helyen. A nálunk forgalomba lévő utalványok, kártyák is alternatív pénzek, csak nem rendeztünk hozzá színielőadást.

 85. transformer

  Először a második kérdés, mert az egyszerűbb: közvetlenül nincs köze, de mivel a statisztikával való érvelés mögöttes célja annak bizonyítása, hogy a görögök hibásak mindenben, lusták, tovább nyújtóznak a takarónál, ha felvették a hitelt, fizessenek és kész stb., ezért ezek az adatok a vita tárgyához hozzátartoznak, mivel legalábbis megkérdőjelezik a fenti állítás-sort.

  Ami a statisztikát illeti: nincs olyan statisztika, amelyet ne valaminek a bizonygatására állítottak volna össze. A módszereket is aszerint lehet manipulálni, hogy mit akarunk vele bizonyítani – és ezt majdnem ugyanígy természettudományokban is kihasználják (nem akarom példákkal nyújtani a szöveget). Az lehet, hogy ilyenkor megkerülnek szakmai “szabályokat”, de ettől még így működtetik. Az azért csak érdekes, hogy az EU-USA szerződés kapcsán különböző közgazdászok kb. azonos (amúgy elég marginális) GDP-növekedést vagy csökkenést prognosztizálnak ugyanabból kiindulva !
  Vagyis a megszorítások és a gazdaság élénkítésének hívei is össze tudják állítani a maguk statisztikáit.
  Ehhez még hozzá jön, hogy a statisztika alapjait szolgáltató adatok valósak-e; ha ugyanis a görög adatok “elismerten hamisítottak”, és ezt az uniós bürokrácia bevette, akkor joggal kérdőjelezhetek meg bármilyen más adatsort is.

  Végül, bár ez is “off topic”-nak tűnik, de a probléma szempontjából igencsak fontos: józan ésszel el lehet-e képzelni, hogy a görög adathamisítás a (z előző) görög politikai elit és a Goldman Sachs bizalmas titka maradt egy évtizeden át ? Szerintem ugyanis NEM. Ez azt jelenti, hogy az az uniós és egyéb hitelezői garnitúra, amely most az egyszerű görög polgáron/munkavállalón akarja leverni ezt az adósságot, hosszú időn át összejátszott a görög oligarchiával és politikusaival, fedezte a bűncselekményeiket. Továbbmegyek: miközben ordítanak az adócsalásról, biztosan megakadályoznák az adóparadicsomok elleni hatékony fellépést, mert ezek léte is integráns része ennek a politikának. Az adóparadicsomok eltűrése nem annak a következménye, hogy “az információs társadalomban már nem lehet ellenőrizni a tőkemozgásokat” stb, hanem annak hogy NEM is akarják. És van-e hitele bármilyen adóügyben egy Junckernek ?

  2015. július 1. 11:07 Disqus írta, :

 86. Attila Schwarz

  Hol tévedek?

  Nem a görög a legdrágább nyugdíjrendszer Európában? (engem nem érdekel miért az, most nem az a kérdés miért kéne őket sajnálni)

  Nem költenek kevesebbet adósságtörlesztésre mint pl. mi? (miért nem képesek kigazdálkodni a GDP 3%-át?)

  Nem a nyugdíjrendszeren keresztül akarják eltartani az országot? (ahogy ön is írja?)

  Nincs fenntarthatatlan mennyiségű állami alkalmazott és bér?

  Nem nevetségesen alacsony az adóbevétel, amit többek között pont a salátatörvények okoznak, állami szándék sehol? (Az IMF pont ezeket kéri leginkább számon…)

  Az idei évi adósságtörlesztés a nyugdíjrendszerük mekkora része lett volna?

  Miért nem kapnak hitelt? (Nem azért meg nem hajlandók ezeket megoldani, és a kutya se ad kölcsön ilyen országnak?)

  Valaki fordítva ül a lovon Pogátsa úr.

 87. Attila Schwarz

  Ja most olvastam, hogy Ciprasz végre észhez tért, és elvégzik a reformokat.

  Akkor hát ennyit erről. Remélem átértékeli az elmúlt napok történéseit egy klasszikus közgazdász szemszögéből is, mert a populista odamondogatás úgy látszik ennyire volt alkalmas.

 88. nedudki

  Elég elképesztő, hogy egy másik ország adóssága milyen indulatokat vált ki.
  Azt gondolom egy görög kormánynak annyit kell mérlegelni, hogy a saját országa hogyan jár jobban illetve legkevésbé rosszul (fizet/nem fizet csőd/ nem csőd euro/nem euro stb.).
  Az, hogy ki lusta-korrupt?, jogos/nem jogos, ki vette fel?, mire költötte? stb – amiről ez az érzelmileg túlfűtött vita folyik – legfeljebb tanulságos, de a döntésben nem ez kell, hogy szerepet játsszon.

 89. hoci nesze

  Kedves Zoltán!

  A görög adómorál gyenge. Kedvenc példám: 2009-ben 364 athéni lakos nyilatkozott arról, hogy van úszómedencéje. Műholdfelvételekről viszont tudható, hogy 16 974 athéni családi házban volt úszómedence; a medence tulajdonosok 2,1 százaléka vallotta be a vagyonát. 2010-ben a görög lakosság 40 százaléka a világon semmilyen adót nem fizetett. Emellett a görög közigazgatás is híresen rossz teljesítményű és korrupt. Egy OECD felmérés szerint a forgalmi adó beszedésének hatékonysága Görögországban a legalacsonyabb az euróövezeten belül, az adminisztrációs költségei az EU-ban a legmagasabbak. A feketegazdaság a legális gazdaságnak kb. az egyharmada. A Doing Business 2012-ben felmérése szerint a befektetések biztonsága tekintetében Görögország a 154-ik volt a 183-as listán. Görög világmárka egy sincs. Egyetértek a posztoddal, Zoltán. A görögök versenyképtelenek és nem adóznak. A görög magánfogyasztás GDP-beli részesedése hosszú évekig jóval magasabb volt az euróövezet átlagához mérten. És éppen erről van szó: a görögök olyan életszínvonalon éltek, amit sem a termelékenységük, sem az adómoráljuk, se semmi nem alapozott meg. Nem a trojka, Zoltán, magad ismered most el.

 90. Valamiv

  Úgy látom nagy demokrata vagy, akkor talán hagyd hogy az upvote-ok száma döntsön melyik hozzászólás üti meg a kellő színvonalat, és melyik nem.

 91. Sz. Péter

  Igen, valóban szociális világnézeti kérdések közgazdasági köntösben. Csakhogy Pogátsa Zoltán állandóan adatokat, tényeket hoz fel.

 92. Sz. Péter

  Ugyanakkor szerintem is valós veszély, hogy egy görög kísérlet vagy máshol hasonló sikere esetén nehogy megerősödjön a járadékvadász populizmus, a szabad vállalkozáshoz, tulajdonhoz való jog sérelem. Ezért vagyunk sokan érzékenyek a Putyinhoz közeledésre, a kommunista szimbólumok feltűnésére.. Azt azonban nem gondolom, hogy ennek közeli veszélye lenne és azt se, hogy ez egyenesen, elkerülhetetlenül következne a jelenlegi törekvésekből. A “Pogi Elvtárs” megszólítás pedig azért is igaztalan, mert tudomásom szerint Pogátsa Zoltán gondolatai ott válnak el sokakétól, hogy nem jutnak el a marxizáló vagy marxi tételekig (pl.: Vajnai, TGM).

 93. lastres

  ” (sajnos a hianyzo export-orientalt iparagak azert ettol meg nem epulnek ki)”
  A turizmus is export-szektor. Úgy megolcsósul, hogy az összes német nyugdíjas ott fog üdülni 😀 😀

 94. lastres

  Ebben a cikkben írnak arról, hogy a görög miniszterek kormánygéppel járnak Brüsszelbe, és drága szállóban laknak.
  http://444.hu/2015/06/22/a-litvan-elnok-a-twitteren-zuzott-oda-a-gorogoknek/

 95. Magyar Kálmán

  Pogátsa úr!
  Nyilván, ha az adósság grafikon leolvasásába MÁR belebakizik,
  –hisz ott a 2008 / 110%, a 2009 / 125% –érvelésének fundamentuma
  kérdőjeleződik meg !!!
  KIINDULNI is az utolsó békeév, 2007-től érdemes, AMIKORIS
  az 1993-as nagy ugrással kerek 15 észtendőn keresztül
  100%-on v. annak közelében ‘stabilizálódott’ a görög á.adósság !

  Talán nóvum, 2008-ban gazdasági világválság vette kezdetét és
  például az írek 24%-ról 123 !!! %-ra adósodtak
  –Szlovénia 23-ról 81 !!! %-ra
  –Spanyolország 36-ról 98 !!! %-ra
  –az Egyesült Királyság 44-ről 89%-ra
  –Portugália 68-ról 130 !!! %-ra
  –az EGYESÜLT Államok 64-ről 105 %-ra !!!!!!!!!!!!!!

  –Luxemburg 7-ről 24%-ra adósodott !!!

  Tehát, hogy Görögországot ‘KIVÉTELEZETTKÉNT’ a MEGSZORÍTÁS
  döntötte romokba NETTO HAZUGSÁG !!!

  A GÖRÖGÖK–pps–toronymagasan a legtöbbet töltötték a köztereken
  DEMONSTRÁLVA a válságot követő években !!!

  Nem ‘levelezem le a pogácsát, DE ha a “..mediterrán életmódnak köszönhetően
  a görög nyugdíjasok élnek a legtovább az eurozónában ” akkor bizony
  a nyugdíjrendszerük CSAK akkor LEHET rentábilis, ha a legalacsonyabb
  a nyugdíuk !!! A GDP-jük arányában SÖT! PLÁNE!!!
  ENNEK belátásához ‘ide kattintva semmit nem kell megvádárolni !!!

  Feltételezem, ha az utóbbi 20 esztendőben a GDP-jük 13%-a körül
  ketyegett volna a g.nyugdíjkassza és a megszorítások okán ma már
  12-n, ETTŐL EGYMAGÁBAN, az eladósodottságuk 120% alatt lehetne !!!

  Magyarországon 2006-7-8 voltak azok az évek amikor teljes 13. havi
  nyugdíj került kifizetésre ! 2008-ban 217 milliárdos értékben !
  GDP (-nk) 0,8%-át kitéve! LEGELÉBB kellett eltörölni !!!
  Kvázi a magyar szociáldemokratáknak !
  HA meg nem tették volna, idén 2 000 milliárddal lenne nagyobb
  az államadósságunk !!! A KAMATAIT is számítva !

  Nem kell Athénig rohannunk, hogy eldobhassuk a józan eszünk !!!
  Pedig milyen jó lenne legalább 6 hónapra kormányra kerülni,
  persze ordenáré hazugságokkal !?

 96. Magyar Kálmán

  ..és Pogátsa úr!
  2014-ben
  egy görög polgárra 16 250 euro esett a GDP-ből
  egy uniósra 27 800 !
  egy németre 36 000 ‘zuhant’

  Hogy is állunk a nyugdíjakkal ???

 97. transformer

  1. Az indulatok azért szabadulnak el, mert valójában nem egy másik ország adósságáról van szó, hanem a jóléti állam vagy a minél kevésbé szabályozott (deregulált) „szabad”piac közötti értékválasztásról. Ez pedig globális kérdés, magyar vonatkozásokkal is. Azt azért érdemes figyelni, hogy az indulatok elsősorban melyik irányból érkeznek…

  2. Egy ilyen súlyú döntést egy demokratikus gondolkodású kormány nem vállal egyedül magára, különösen akkor, ha a választási programja alapján erre nem kapott felhatalmazást; már az utolsó, a hitelezőknek átadott programja is súlyos engedményeket tartalmazott. A Syriza mellett szól, hogy egy ilyen, bármelyik esetben súlyos áldozattal járó döntésért az egész görög nép állásfoglalását kéri, a további kormányzás vállalását pedig ettől a döntéstől kell
  függővé tennie. Ez példaadás az egész, egyre kevésbé demokratikus Európai Uniónak is, amelyben szinte semmiről nem kérdezik meg a választókat (pl. lisszaboni szerződés, tervbe vett EU-USA szabadpiaci szerződés, stb.), mindent egy kamarilla módjára működő Európai Bizottság és az önző nemzeti érdekek érvényesítésére alkalmas Európai Tanács dönt el, az Európai Parlament segítségével, amelyben a konzervatív, liberális és „szocialista” blokk elvtelen paktumai dominálnak. Ennek következménye az uniós intézményekből való
  kiábrándulás, az euroszkepticizmus és a szélsőjobboldal térnyerése is.

  3. Az, hogy ki mire és hogyan vette fel a kölcsönöket és hol tűntek el azok a „feneketlen hordóban”, alapvetően fontos a döntésben. Egyrészt, esetleges későbbi tárgyalások, adósságtörlesztés felfüggesztése stb. esetén fontos érveket jelenthetnek, másrészt, a kisíbolás (adóparadicsomokba) miatt büntetőjogi felelősség merülhet fel a korábbi görög elittel szemben (amely hosszú éveken át a trojka „partnere”volt), harmadrészt – éppen az előbbiek miatt – felmerül a hitelezők felelőssége (helyesebben felelőtlensége) is, és az is, hogy mi indítja a hitelezőket felelőtlen hitelezésre.

  Ez utóbbi probléma a magyar devizahitelesek jelentős részénél is felmerül. Igaz ugyan, hogy senki nem kötelezte őket hitel felvételére (még ha sok esetben indokolt lehetett is a felvett hitel), de a bankokat sem arra, hogy ne nézzenek alaposan utána annak, hogy kinek és mennyi hitelt adnak. Még ebben az esetben is felmerülhet persze a válság okozta
  munkanélküliség hatása, de akkor sokkal könnyebben lehetne megítélni, kik a mentendő adósok és kik nem. A nagy magyar valóságban azonban a bankok ész nélkül, nyakra-főre hiteleztek a profitmaximálás érdekében, nem törődve az adósokra háruló következményekkel, ráadásul olyan szerződéseket fogadtattak el velük, amelyek a józan észnek és az elemi etikának is ellentmondanak. A tőkés gazdaságban a válság annak természetéből adódik, tehát mindig számítani kell rá. Ebben a vonatkozásban is a banké a nagyobb felelősség, mert az adós laikus, a bankok vezetői (meg a görögök hitelezői is !) szakemberek. Elvileg.

 98. transformer

  Majd ha egyszer lesz egy magyar Syriza, amelynek módja lesz erre a célra parlamenti bizottságot létrehozni, amely nemzetközi segítőkkel (pl. Attac France közgazdászai) együtt kielemzi a magyar államadósságot…
  Megérjük ? (Nem azért írtam, hogy illúziókat romboljak…)

 99. sdani

  Modjuk inkább úgy, hogy tagad.

 100. sdani

  Magyarországon is volt olyan, aki kenőpénz fizetett valaki, hogy állami alkalmazott lehessen?

 101. isosense

  Én egy lózungoktól mentes Pogátsa Zoltán elemzést is nagyra becsülnék a “Magyar államadósság felépítésének valós története” címmel…..:)

 102. Vidéki

  Kitalálod, melyik országnak van a legnagyobb hadserege Európában?

  Eidenpenz József, 2015. július 01., 11:22

  Privátbankár

  “Görögország sok éve többet költ hadseregére, mint mások, miközben Törökországot méregeti bizalmatlanul. Még a legnagyobb válság közepette is hol tankokat, hol légvédelmi rakétákat próbál beszerezni.

  A német lapok szerint Görögországnak már több száz Leopard típusú korszerű német páncélost szállítottak, igaz, van, aki megjegyzi, hogy a számla kiegyenlítésével szoktak bajok lenni.

  Több szupertankjuk van, mint Németországnak

  A modern Leopard 2-es páncélosok száma a görög hadseregben a cikk szerint 353, ez több mint a német Bundeswehrnél. (Az összes görög harckocsi, a régebbi modellekkel együtt, 1600 darab.) Tavaly ősszel 52 millió euróért 12 ezer darab 120 milliméretes gránátot is vásároltak a Leopard 2-esekhez.

  A 130 ezer fős görög hadsereg létszáma 11 millió lakosra vetítve, lakosságarányosan a legmagasabb Európában. Ha Németország is hasonló arányban akarna katonákat fegyverben tartani, 1,4 millió főre lenne szüksége – ehelyett a valóságban csak 180 ezer katonája van.”

 103. tesz-vesz

  jó lenne ha semmit se törölnél, mert akkor nem néznél ki idiótának ,már bocs

 104. tesz-vesz

  sajnos ennek megítélésében te nem vagy kompetens.

 105. Szilveszter94

  1. A grafikonba nem feltétlenül bakizott bele; ő azt mondta, hogy a megszorító politika kezdetén volt 114% – ez viszont simán lehetett a 2008-as hivatalos adatok után, de még a 2009-es adatok előtt.
  2. Tény, hogy nem csak Görögországban nőtt drasztikusan a GDP-arányos államadósság – azonban nagyon nem mindegy, hogy MIÉRT növekszik az államadósság. A válság miatti növekedések oka az volt, hogy hirtelen elszabadult a kiadási oldal, a bruttó hazai termék nem, vagy (mint nálunk) legfeljebb pár százalékkal és átmeneti jelleggel csökkent. Azonban a trojka megszorító csomagja (ahogy az a cikkben is benne van) épp fordítva fejtette ki a hatását: itt már nem a kiadások növekedtek jelentősen, hanem a bruttó hazai termék harmada lett oda.
  Azért elhibázott a megszorítási politika a görögöknél, mert pont ellentétes célt ér el: egy megszorításnak az a “feladata”, hogy több felhasználható pénzt teremtsen, ezt a célját viszont a görög megszorító csomag nem éri el, épp ellenkezőleg.

 106. Szilveszter94

  “Akkor még csak 114%-on álltak, ami nem kicsi, de egyáltalán nem kirívóan nagy.” Már attól függ, melyik országról beszélünk… erős gazdasági alapokon nyugvó és/vagy dinamikusan fejlődő, fegyelmezetten fejlesztő államok megengedhetik maguknak, hogy a GDP-arányos államadósság terhére finanszírozzák magukat, mivel ezek mögött az országok mögött van egy olyan gazdasági háttér, ami nem hagyja érvényesülni a GDP-arányos államadósság-növekedés negatív hatásait. Viszont ha egy olyan gyenge lábakon álló gazdaság követ el ilyet, mint a görögök, azok úgy is fognak járni, mint a görögök.

 107. Magyar Kálmán

  “2009-ben, azaz az öt éven át tartó megszorító politika kezdete előtt nem volt olyan hatalmas a hitelállományuk, mint ma (180%/GDP). Akkor még csak 114%-on álltak,”

  2009 a grafikonon 125% !!!

  Drága Barátom!
  ..és hol nem szorítottak még?
  Mindenütt, mindenki megszorított, saját jól felfogott érdekében!
  A felcsuti tahó az egykulcsossal és a családtámogatással megvett magának
  2 millió szavazót és mindenkit megnyúzott meg kirabolt !!!
  Fikarcnyi növekedés 2011-14-re eső 5 500 milliárd uniós felzárkózásiból
  lett !
  Kétharmadában pedig a száguldó autóiparból és a két utolsó
  példátlanul jó mezőgazdasági esztendőből!

  A görögök pedig az egyetlen iparágukból a turisztikaiból
  a válság keresletcsökkenésére rásegítve még a németeket ki is
  utálták!!! ‘EREDMÉNYESEN’ !!!

 108. Tőzsér Péter

  Pogátsa Úr, a cikke nem győzött meg és némi csőlátást vélek felfedezni. Engem nem érdekel, hogy éppen melyik párt van hatalmon a görögöknél és mit akar, ugyanis a politikát alapvetően szakmának tartom, amelyet mint mindent lehet jól, kevésbé jól és kimondottan rosszul is csinálni.
  Engem inkább az érdekel, hogy hol van a szerb gazdasági csoda? (Egy ország, amely nem lépett az EU-ba, ennélfogva a piacvédelem szempontjából nagyobbak a lehetőségei.) Jól tudom, hogy Szerbiában pár éve csökkentették a nyugdíjakat? Vagy hol marad a dél-olasz felzárkózás. A regionalitás elvét vallom, eszerint Görögország és Szicília, Calabria vagy Nápoly között nincs nagy különbség. A török gazdaság sem mutat olyan jeleket, hogy rövid időn belül Európa élvonalába kerülne.
  Körtét körtével hasonlítsunk össze: a görögök egy ideig kapálódznak még és trükköznek, de fokozatosan visszakerülnek a régió szintjére. A szomszéd országok ugyanis jelentős hatással vannak egymásra és csodák nincsenek, csak a mesében.

 109. Tőzsér Péter

  Valóban, az adósság jelentős része külföldi gyártósorok idetelepítése miatt épült fel. De ki volt, aki idetelepítette? A magyar állami vezetők döntöttek így. Ha láttál volna régi szocialista vállalatot, tudnád, hogy annyira távol volt a hatékony termeléstől mint Makó Jeruzsálemtől. És nem az volt a baj, hogy a gyártósorok elavultak lettek volna, egy csodát. Nem illettek a rendszerbe, ezért beruházások nem hasznosultak. Egy ponton hiába automatizáltak, attól még a gyárak ontották a sok gyenge minőségű és selejtes terméket, amely persze hogy nem kellett Nyugat-Európának. Egy normális konzervbontót nem tudtunk gyártani, még olyan üdítőt sem, amelynek a kupakját le lehetett volna csavarni. Úgy kellett késsel kibontogatni. Vagy megpróbáltuk lekoppintani a francia cukorrépa kombájnt, de fél tonnával nehezebb lett így sokkal több volt a meghibásodás és a vezetőülésből nem lehetett rendesen látni a sorokat. A Pannónia motor első szériája nagyon jó volt, csak a stabil minőség hiányzott a sikerhez stb. Mert mindenki elvolt a langyosban, “az orosz piacnak úgy is jó lesz”, senki nem vette a fáradságot, hogy megtanulja és másokkal is megtanítsa, hogyan lehet minőséget termelni.
  Érdekes módon, Dél-Korea és Hong-Kong például képes volt erre ebben az időszakban. A fő különbség, hogy ők nem kifelé mutogattak és másokat hibáztattak, hanem megnézték és megtanulták, hogyan csinálják mások. +hozzáadták azt, amit ők tudnak a legjobban.

 110. ValnerSzabi

  Igen, a turizmus (es a hajoepites/hajozas) nem hianyzik. A tobbi nagyjabol igen.

 111. ValnerSzabi

  Egy talan jobb es partatlanabb osszefoglalo a helyzetrol itt: http://faculty.chicagobooth.edu/anil.kashyap/research/papers/A-Primer-on-the-Greek-Crisis_june29.pdf . // Amire pipa vagyok: 1. Miert nem hagytak becsodoltetni 2010-ben a gorog allamot (bar miert nem csodolt be Magyarorszag is a rendszervaltaskor, es disclosure: en is nyertem az arbitrazson) 2. Miert kellett Gorogorszag megmentesenek alcazni a nemet es francia bankok megmenteset. Igazsagosabb lett volna egy explicit, lathato bank-mentes DE-ben es FR-ben is, nem lenyeletni GR-rel azt az adossagot, amit tobbsegeben visszaadtak a Nyugat-europai bankoknak.

 112. isosense

  Na ez a szöveg a színtiszta agitprop egy olyan korról, amikor Cocom listás volt még a dátumozó gép is és minden nyugati piaci lehetőség csak a blöff kategóriájában létezett reális esély nélkül. Az ilyen agitprop verseknek csak az első versszakát írtad le ezzel: “Ha láttál volna régi szocialista vállalatot, tudnád, hogy annyira távol volt a hatékony termeléstől mint Makó Jeruzsálemtől.” A második versszak a Nicaragua, Cuba és a SZU feneketlen pénzelése szokott lenni…. és van még sok versszak.
  Sajnálom. Sajnálom, hogy nem nyitod ki a statisztikai évkönyveket a termelési adatoknál, nem rajzolsz grafikont 1969 és 1989 között, sertésállomány, marhaállomány, tejtermelés, almatermelés, konzervexport, növényolajtermelés, édesipar, könnyűipar/habselyem, autóbusz, Videoton, Orion, stb.stb. és természetesen az államadósság a fő grafikon. Valami félresikerült cukkorrépakomájnról írsz, miközben egész rendszereket – a vetőmagtól a kombájnig- adtunk el tucatjával a fél világba (ha esetleg emlékeznél az IKR -re).
  Távol álljon bármilyen idealizálás vagy a hibák és hatékonytalanság tagadása. Persze, hogy annak a kornak is számos hibája, fejlődési rendellenessége volt, de ha a mostani Görögökhöz hasonló államadósság felépítés nem zajlik le a 80as években Fekete János aranykeretes szemüvege vezényletével, ma nem lennénk az egyik legreménytelenebb “dependent country”.
  Lehet sok mókás sajátosságot, hibát szajkózni, de 82-83-ig bőven kezelhető mértékű volt az államadósság, nem volt gazdasági törvényszerűség annak hirtelen többszöröződése. Máig ható stratégia kellett hozzá. Eklatáns példa a csak egy-két hónappal ezelőtti hír: a Dau Egberts becsukta M.o.-i termelő kapacitását. Mit is ?
  Annak a Compact vállalatnak a maradékát, amely hajdan a gyarmatárú import monopóliumával nem csak az ország, de az egész térség jelentős cége volt a kávé (Omnia), tea, fűszerek területén. Az EUs pénzeknek a termeléstől teljesen idegen felhasználását, a termelőerők megújításának hiányát talán nem is érdemes megemlíteni….:)

 113. Szilveszter94

  Na még egyszer… a grafikonon a 2008-as adat értelemszerűen a 2008 év végi adat – amikor kiderül, hogy abban az évben ténylegesen hogyan alakultak az adatok. 2009-nél úgyszintén. Viszont az a 114% az már NEM év végi adat, hanem akkor volt ennyi, amikor elkezdődtek a megszorítások.

  Ami a megszorításokat illeti: az, hogy megszorítanak, az nem azt jelenti, hogy ez mindenütt ugyanolyan mértékű, azt meg végképp nem jelenti, hogy mindenütt pont ugyanolyan hatása van. Ez a “pont-nem-érdekel”-típusú érv: ha egyszer a görögöknél nem működik a megszorítás, akkor ne erőltessék csak azért, mert mondjuk Írországban bejött. (Amúgy erről is van szó a cikkben; nézd meg a Paul Krugman-féle ábrát.)

  Ami meg a “felcsuti tahó”-t illeti… napestig tudnám sorolni, miért nem fogok soha az életben rá szavazni, de a monetáris politikáját (pontosabban a makro-részét) egy rossz szó nem érheti – és pont nem érdekel, hogy mennyi uniós pénzt kaptunk, mert legjobb tudomásom szerint mind a 28 tagállam kap uniós pénzeket (és nem mellesleg fizet is be). Inkább számolja össze, hány olyan uniós tagállam volt, amelyik növekedést ért el ÉS tartotta az előírt hiánycélt ÉS kordában tartotta az államadósságát is. Kurta kis lista lesz…

 114. Szilveszter94

  Ami meg a turisztikát illeti: hát igaza van, tényleg sokkal logikusabb lett volna, ha azt mondják: “Ugyan kevesebb a turista nálunk, de ti maradjatok csak nyugodtan, inkább kivonulunk mi a saját turisztikánkból, de ti, német barátaink, ne zavartassátok magatokat…” Ez nem – divatos szóval élve – geciség volt, minden józan eszű ember ezt csinálta volna.

 115. Magyar Kálmán

  Drága Barátom!
  Hátha érdemes megtudni, hogy a manyup visszaállamosításával
  évi átlag 400 milliárddal könnyebbedett a ktsvetés helyzete!
  További átlag 100-120 milliárd kamatmegtakarítással, ami a
  kasszák vagyonából á.adósság csökkenés jótékony hozadéka !
  Ez a 2 tétel BŐ 1,5 %!!!
  Pusztán ezek nélkül sose lennénk 3% alatt !!!
  2011-ben (minusz) 5,5% volt a ktsvetésünk hiánya !!!
  ÚGY, h. a kasszák pénzéből 460 milliárdot folyó kiadásokra
  a ktsvetésbe tett át a legendás ‘jobbkezem’ !!!

  Az uniós pénzek meg azért ‘ÉRDEKESEK’, évi átlag 1 300-1 400
  milliárd ÉRTÉKBEN, MERT 2004-es belépésünktől–ÁTLAG–
  a NEGYEDÉVEL kellett beérnünk !!!
  2004-5-6 évekre összesen 690 milliárdot kaptunk!
  Amit nem 10-15%, hanem 25% ÖNRÉSSZEL használhattunk fel
  ..és a belépéskori 30%-os közvetlen földalapú támogatást
  a ktsvetésből kellett megduplázni !!! PÉLDÁUL !!!

  A földkerekség egyetlen országának sem esett az ölébe
  a GDP-jjének 12%-át (3 153 milliárd) kitevő FELHALMOZOTT
  manyup MEGTAKARÍTÁS !!!
  Amiből EGÉSZEN 2013 végéig SZÜKSÉG szrt. lehetett
  a mintegy 1 000 milliárd “Nyugdíjvédelmi alap”-ban parkoltatott
  tételből a HIÁNY elfutását KORRIGÁLNI !!!

  és ez nem a “ma is tanultam valamit”, méltán népszerű oldal !!!

 116. Szilveszter94

  Ó, én nem is azt mondtam, hogy a kormány minden döntése a makulátlan tisztaság mintaképe… csak annyit, hogy jó a makropolitikájuk. A manyup esetében voltaképp az történt, hogy a kormány megfogott egy óriási pénzköteget, ami nem volt az övé, és nem is hozott neki sok hasznot – ezt lenyúlta, és beleforgatta költségvetésbe, hogy az államnak (meg nyilván néhány “arany embernek”) hasznot hozzon.

  Ez, nevezzük nevén a gyereket: közönséges lopás volt, törvénybe csomagolva. De az így ellopott forintjaink 99%-a NEM Simicskáék zsebében vándorolt, hanem arra használták, amire minden, az állam kezében lévő forintot használni kellene: a köz érdekeinek érvényesítésére. Itt konkrétan az államháztartás rendbetételére ment el.

  Ez, ismétlem, lopás volt. De nem hiszem, hogy jobban jártunk volna azzal, ha megmaradnak a manyup-pénzek, viszont a költségvetésben – akkor még – tátongó lyukakat adóemelésekkel tömik be, amikből harmadannyi nem jön be, viszont “cserébe” az állampolgárok zsebéből (nem a félretettből, hanem közvetlenül a zsebéből) pénzt vesz ki. Ez mindenkinek saját döntési joga, hogyan értékeli ezt a húzást (nyilván a manyuposoknak jobban fáj, míg a többieknek kevésbé), de ha ez is hozzájárult ahhoz, hogy elkerüljük a görög sorsot – ami akkoriban abszolút reális lehetőség volt! – akkor én ezt a döntést így utólag támogatom.

  (Az más kérdés, hogy tisztább lett volna azt mondani: “kellenek a manyup-pénzek, mert szarban van a haza, de ha annyi adót teszünk az emberekre, amennyit kellene, akkor még nagyobb szarban lenne” – mert ez volt az igazi indok. Persze tudjuk jól, ez a kormány nem szeret konzultálni, vagy ha igen, akkor csak ilyen “csudálatosan elfogulatlan” módon… de ez már másik téma.)

 117. Magyar Kálmán

  Drága Barátom!
  Most a Friss Heti Válasz vezércikkéből (Borókai) idézek:
  “hitet kell adjon, hogy az ország HÉT ÉV ALATT elképesztően
  mély gödörböl mászott ki “!!!!!
  HÉT évvel ezelőtt ki kormányozta az országot?
  Hat évvel ezelőtt ki kormányozta az országot?
  ÖT éve ki kormányozza az országot?
  és mikor lettünk a bóvli bóvlija?
  2011 novemberében !!!
  Egy Q..va nagy matolcsy-vargabetűt leírva!!!
  Remélem ma is tanultunk valamit !?

 118. Rona

  Már elnézést mindenkitől, de az is baromság, hogy nem kellenek megszorítások, hanem az orbáni módszerrel beborítjuk a pénzt az országra és ész nélkül a bennfentesek ott rabolják le, ahol érik.
  Sarlós is (bocs! tarlós) azt mondta, hogy azért a legdrágább Merci, Volvó és hasonló buszokat veszik, mert azok hosszabb távon olcsóbbak…. Kérdem én: Akkor miért nem vesznek minden családnak közpénzből új Merciket? Ilyen hazugságokra épül fel a rendszerünk, és amint kitűnt a görög rendszer is részben.
  Meglehet, hogy az új kormányuk szakítani szeretne a korábbi korrupciós korszakokkal, de akkor azt keményen meg kell indítani a tényleges felesleges bürokrácia és pl. a katonai kiadások leépítésével. NATO tagok, tehát aggódniuk nem igen kellene! A NATO sem engedne egy belső fegyveres konfliktust a törökökkel….
  Nem a németekhez kéne mérjék magukat, hanem jelen esetben jó, ha Közép-Európához! Mindenkinek tudnia kéne, hogy a fizetéseik többszörösei a K-Európa országaiban levőknek, de az áraik hasonlóak!
  Nyilván nem jó csökkenteni egy magasabb életszínvonalat az érintetteknek, de ha már felélték a jövőjüket, akkor a közép-európain is lehet élni.
  Mivel nem láttam még futószalag mellett güriző görögöket, de annál inkább a mediterrán életstílusúakat, ezért el tudom képzelni, hogy tényleg hatékonyabb lenne, ha csak az általuk ténylegesen megtermeltek szerint történne a javak felélése is, és elfogadom, hogy nem más pénzügyi szervezetek finanszírozásával kéne továbbra is fenntartani a túlzott fogyasztásukat, költekezésüket, hiszen azt már láttuk, hogy az hova vezetett.
  Ha a mediterrán életstílusuk pedig a hosszabb életre nyújt lehetőséget, akkor a nyugdíjkorhatárt is ennek tudatában fel lehet emelni.
  Ennek és az angol nyelvű cikkének grafikonjaiból az is kitűnt, hogy a tendencia rohamosan romló volt az utolsó jelzett 2007-es évig, és szerintem a pénzügyi válság 2008 augusztusi kirobbanása után a 2009-10-es években kialakuló gazdasági válság alatt csak tovább romolhatott. (Nem is merem feltételezni, hogy ezért is csak ilyen szelektívek az adatok, amíg az egyoldalú véleményt részben, sántikálva alá szeretnék támasztani).
  Nem mentegetném a lakosságot, hiszen a pénzek mind a mai napig óriási mértékben köztük oszlik szét, kering a gazdaságukban.
  Mivel kontroll nélkül vettek fel hiteleket és tobzódtak belőlük, felelőtlenségnek tartottam eddig is, hogy ezt engedték nekik.
  Olyan ez, mintha egy minimálbéren tengődő családra ráborulna egy óriási személyi hitel, és abból úrias életformára áttérve méltatlankodnának a visszafizetés eljövetelekor, no meg hogy vissza kell térniük a korábbi életszínvonalukhoz.
  Az is tény, hogy folyamatosan és rendszeresen meghamisították a gazdasági mutatóikat annak érdekében, hogy folyamatosan külső pénzekhez juthassanak a felpumpált életszínvonaluk továbbnöveléséhez.
  Az is tény, hogy nagyon magas ny-európai állami fizetéseket zsebelnek be az állami alkalmazottak, többszörösét, mint K-Európában, pedig nemismert, hogy mennyiben végeznének több, vagy jobb munkát, mint egy szlovák, lengyel, horvát….
  Az is tény, hogy az európai költségvetést rabolták le folyamatosan a hazug beállításaik alapján, pl. a földek művelése után járó eu-támogatások kapcsán. Közismerté vált, hogy az egyik ellenőrzés során 4 földtulajdonos is egy – ugyanazon olajfát mutogatott meg az ellenőrnek, mint a támogatás alapját….
  Az olasszal nem lehet összehasonlítani a helyzetüket, rossz hivatkozási alap, hiszen az olaszok belülről finanszírozzák túlnyomó részt az államadósságukat, amint azt a japánok is teszik, és emiatt stabilabb a rendszerük.
  Ma is a banki pénzfelvétel korlátozása mellett fejenként napi 60 eurót felvehetnek, ami közel 20ezer forint naponta! Nem tűnik túl szigorú korlátnak, főleg, ha ezen felül tudnak még a boltokban kártyával vásárolni. Szerintem a magyar milliárdos családok se vennék észre, ha ilyen napi korlátokba ütköznének.
  Szerintem már az első 2 ajánlás után el kellett volna engedni őket, nem euromilliárdokat önteni a feneketlen pénznyelő vermükbe! Hamar kijózanodtak volna, és a ténylegesen kiérdemelt életszínvonalukon élhettek volna tovább, nem terhelve feleslegesen az európai kasszát.

  Félre ne értsen senki sem!
  Magyarország az orbáni mutáns fasiszta diktatúrájával nagyobb szaharban lesz!
  Minden a fentiekkel kapcsolatos rosszat megtesz, hogy mi is odakerüljünk, egy kivételével: Nem engedte az életszínvonal emelkedését, csak a csökkenését. Na nem előrelátó jószándékból, hanem mert annak alapjait is elrabolta már!
  Ez nálunk könnyebbséget jelenthet majd a demokratikus átmenetünkkor, és a görögöknél pedig nehézséget, hogy amíg nálunk csak a panamázó oligarchák felszámolása és elszámoltatása már látványos eredményeket hozhat, addig ott a lakosság nagyrészének életszínvonal visszavágásával és racionalizálással lehet csak megoldani a szakadékba ugrás problémáját. Ők már úgy tűnik megkapaszkodtak a zuhanás közben egy kis peremen és megvan a szándék a kimászásra a fárasztó felfelé vezető szakaszon, amíg mi felhőtlen boldog vakságban döngetünk lefelé, bedőlve az orbáni perspektívának, amely sokakkal elhiteti, hogy az a lefelé nem is lefelé, hanem felfelé!
  Végül is, ha a földgömb túloldaláról nézzük, a zuhanásunk iránya megegyezik az ottani felfelé irányának.

 119. Corzi

  az a baj ha csokkented a fizetesuket akkor kevesebbet koltenek ergo az afa bevetel hianya miatt aranyosan csokkennek az adobevetelek. ez nem csak az elemiszerre igaz hanem a komplett gazdasagra. kevesebb penz = kevesebb penzkoltes = kevesebb ado…

 120. Rona

  Kedves Corsi!
  Ez így van, ha azt közvetlen belföldi fogyasztásra költik azonnal, de pont emiatt nincs igazad, ahogy ezt a görögök bizonyították az elmúlt években 2007-8 óta! (7 év alatt: 12.000 dollár/főről 32.000-re, ami lehetetlen volt akár bármely feltörekvő gazdaságnak is, ha óriási volt a termelése, vagy olajat adott el, mert olajtengert talált az országa alatt.)
  2000-2007-8-ig olyan GDP-növekedést mutattak ki a görögök, amely teljesen lehetetlen, megalapozatlan és e szerinti fizetéseket is utalnak és utaltak ki maguknak!Láttuk, hogy ez a lufi kidurranva hova vezetett.
  De szólhatsz akár orbánnak is, hogy az oligarchái összeharácsolt, elrabolt vagyonából fizessenek mindenkinek többet, mert így a több adóbevétel miatt többet tudnak rabolni!
  Korrekt ajánlat?
  De Sarlós is vegyen minden családnak új luxusmerciket, mert az szerinte olcsóbb hosszabbtávon, mint az alsó és középkategóriás autó.
  Ilyen közgazdasági zsenik között azt nem értem, hogy a hajléktalanok miért nem a szalonból frissen kihozott Merciükből kihajolva kéregetnek a gyalogosoktól?!
  – Mert ma kb. ez a logikus norma

 121. Szilveszter94

  Pontosan akkor, az átalakulási időszak kellős közepén – akinek van bármi halvány fingja is a gazdasági folyamatokról, az tudja, hogy egy nagy mértékű átalakulásnak gyakran velejárója az átmeneti visszaesés. Ez történt ebben az esetben is: volt egy 2-3 éves átalakítási időszak, majd ez után ismét növekedni kezdett a gazdaság.

 122. Tőzsér Péter

  Ezek nem valami jó cáfolatok, a cocom listától függetlenül is a KGST technológiánál sokkal fejlettebb gépeket hoztunk be. Agitprop inkább az volt, hogy a Szovjetunió hány tonna vasat termelt vagy hogy mekkora volt a sertésállomány. Ez akkoriban valóban agitprop szöveg volt, mert nem tette hozzá, hogy milyen áron és milyen minőségben. Az akkori termelési színvonal minőségben nem volt versenyképes, még egyszer leírom: mert nem volt minőségérdekeltség. Ezen nem segített, ha behoztak néhány olyan gépet, amely viszonylag automatizáltabb volt. A szocialista ipar még ilyet sem tudott gyártani. Tudom, mert dolgoztam diákként szocialista gyárban, láttam közelről. Kivételek persze voltak, pl. Tungsram, Ikarus. A másik, hogy a konvertibilis devizát nagyon drágán termeltük ki, emiatt folyamatosan buktunk és hiteleket kellett felvenni. A nagyvállalatok többsége kifejezetten drágán, sok veszteséggel és energiapazarló módon termelt. Az adósság valóban a ’80-as évek közepétől ugrott meg, illetve egyszer már az olajválság is megdobta a 70-es évek végén. ’85 után a rendszer fokozatosan szétesett, mert szétnyílt az olló a keleti félfeudális jellegű és a nyugati korszerűbb, minőségorientált, költséghatékony üzemek között. (Elfelejted, pl. hogy 5 évig kellett várni egy Trabantra.)
  Az oroszokon viszont állítólag nyertünk akkoriban, nem is keveset.
  Volt olyan is, hogy az életszínvonalnak növekedni kell még a gazdasági válság idején is, ez kádárizmus volt velejéig, és ez is hozzátett az államadóssághoz. Mondjuk Ceausescu az ellenkezőjét csinálta és az se jött be…

  Az EU pénzeket egyébként termelő kapacitásokra is költjük, ilyenek pl. az agrárpályázatok. Más kérdés, ha ezt hülyén csináljuk mint a borászatban, azt már nem tudjuk az EU-ra fogni.

 123. Magyar Kálmán

  Pontosan mit sikerült átalakítani?
  A legpofátlanabb szabad rablást intézményessé?

 124. Szilveszter94

  Azért jó, hogy ahhoz képest, hogy már kétszer is akartál “tanítani”, fingod nincs a gazdaságpolitikáról… nézz utána. Kezdd mondjuk ezzel – egy tömör összefoglalás az előző ciklusról, az orbáni elkötelezettséggel nem vádolható Világgazdaság Online-tól:
  http://www.vg.hu/kozelet/politika/felemas-orokseg-nagy-feladatok-a-masodik-orban-kormany-negy-eve-425095

 125. Kvargo Bode

  A cikk rengeteg butaságot és valótlanságot állít. Mire jó ez? Miért van hitele egy ilyen embernek, mint Pogátsa Zoltán? Miért foglalkoztatják a tévék, rádiók, miért dezinformáljhatja az embereket? Ez a görög válság pont arra lenne jó, hogy a közemberek hiányos közgazdasági tudását javítsák a korrekt magyarázatokkal. Erre az ilyen pogácsát hazugságait és butaságait kell hallgatniuk, olvasniuk.

  “Nem, ezt a közkeletű vélekedést nem támasztják alá az adatok.” Milyen adatok nem támasztják alá? Az évről évre történő folyamatos eladósodási folyamat pont ezt támasztja alá!

  “A jelenlegi 180%-os GDP arányos görög államadósság majd harmada tehát
  maguknak a megszorításoknak köszönhető, leginkább annak, hogy óriásit
  zuhant vissza a tört nevezője, a GDP.”

  Nem volt megszorítás, mert nem volt újraelosztható jövedelme a görög kormánynak! Nem volt elegendő adóbevétele! Az eladósodás nem folytatható végtelenségig! Miért nem lehet ezt megérteni valakinek, aki magát közgazdásznak tartja? Ez a közgazdász szakma szégyene, legalja, amit a Pogátsa művel.

  “a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek” Statisztikailag legfeljebb. De milyen hatékonysággal? Kávézgatnak, kártyáznak, linkeskednek (legalábbis átlagosan ez igaz, és ez valóban szociológiai TÉNY.)

  “korrupciós percepciós indexe szerint” Tudja Pogátsa, ezt hogy számolják, és mire jó? Percepciós index: ahol a korrupció napi rutin és erkölcsileg bevett, ott persze nem ítéli el a lakosság annyira, mint ahol erkölcsileg elítélt tevékenység.

  Bocs, de mondatonként lehetne cáfolni Pogátsát, ami nyilván unalmas lenne.

 126. Magyar Kálmán

  Drága Barátom!
  Ezeknek a sárgaföldig lealjasodott rabló gazembereknek
  gazdaságpolitikája ?!
  Hallhattad a világ barmától, hogy Európa ‘legiparosodottabb’
  országa leszünk !!!
  TERMÉSZETESEN, ha a kínaiak kétszer annyi Mercedest és
  AUDIt vesznek és 30 helyett 60% lesz ennek a nemzeti
  iparágnak évente a növekedése!!!
  Valamint a Teremtő minden évben megtolja a m.gazdaságunkat!!!
  Segítenél nekem, hogy a ‘keleti’ nyítás világraszóló csodáját
  megismerhessem !?
  Vagy sorolnád a nagykövetek bombasztikus export sikereit,
  esetleg a kereskedőházak diadalait!?
  Atfutottam az előzményeket és hogy ma is tanulhassunk valamit,
  a Portfolio 2014 június végén publikálta, 2 800 milliárd
  értékben a bankoktól, a szolgáltatóktól és a zemberek
  innovatív megnyúzásából beszedett extra adókbói
  származó extra bevételeket !!!
  Ne sajnáld tőlem, tán elárulod, az elrugaszkodás vagy
  a pipískedés fázisában szárnyalunk ???!

 127. Szilveszter94

  Elég gyors futás volt, ha csak egy Portfolio-cikket sikerült kihalásznia belőle… van vagy több ezer az elmúlt 5 év gazdasági változásairól, olvasson még.

 128. Magyar Kálmán

  Drága Barátom!

  “Átfutottam az előzményeket és hogy ma is tanulhassunk valamit..”
  –írtam legutóbb!
  Átfutottam, hogy mikről tájékoztattalak korábban 2011-12-13-14-re
  vonatkozóan:
  5 500 milliárd uniós fejlesztési
  3 153 md. manyup felszámolás, felhalmozott megtakarítása
  2 000 md. a manyup felszámolásából költségvetési könnyebbség!
  tagdíj + kamatmegtakarítás–írtam volt!

  2 800 md. forint értékben kimaradt a felsorolásomból a 2014 májusáig,
  Portfolio által SZÁMBAVETT, innovatív, szélessávú adónyúzás!

  ..és mindebből a pénzcunamiból évi átlagban 0,4%-nyi
  növekedés sem jött KI !!!

 129. Magyar Kálmán

  Van aki csak hosszú-hosszú ismétlésekből képes tanulni!!!
  Pláne akit az ELVITATHATATLAN TÉNYEK zavarnak! IS!

 130. Szilveszter94

  Olyanról nehezen tudtál “tájékoztatni”, amit már alapból tudtam… arról nem is beszélve, hogy el se jutott odáig, amit eddig én mondtam. De akkor legyen, játsszuk le ezt a játékot…

  Egy kérdés: ha te lettél volna 2010-ben a miniszterelnök, te hogyan csináltad volna?
  Adott egy gazdaság, ami épp a válság utóhatásait éli.
  Figyelned kell a költségvetési hiányra, legfeljebb 3% lehet.
  Figyelned kell az államadósságra, ami nem nőhet.
  Figyelned kell a gazdaság növekedésére, hiszen te nem évi 0,4%-os átlagot szeretnél.
  Nem használod fel a manyup-pénzeket.
  Nem teszel jelentős adóterheket a népre.
  Nem használod fel az uniós fejlesztési pénzeket.

  Mondd el: te hogyan csinálnád? Mert jelen tudásom szerint ezen feltételekkel elkerülni a görög utat lehetetlen, de ezek szerint te el tudnád. Na, most taníts!

 131. Np Sándor

  Nekem ez az egyik kedvencem a cikkből:
  Pogátsa Zoltán kijelenti: “A gazdasági elit pedig megvásárolta, foglyul ejtette a politikai elitet”

  Majd ez alatt egy, azaz 1 bekezdéssel:

  “Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök … kirívóan korruptak.”
  V: Ezek is mítoszok. Az adatok ezt sem támasztják alá.”

 132. Greg

  Egyetértek. Én Nágó Zsuzsa mellett állok!

 133. Leto مؤدّب

  Ocsmány idegen liberálkomcsi!

 134. Federalist

  és te?

 135. wallenberg8870

  Valami konkrétumot alátámasztva lehetne? A személyeskedés kevés.

 136. hammond

  mindegyik az drága asszonyom

 137. TCsT

  ja, rátapintott, plazmatévé, meg barátok közt. ezek az ő élményei. utána persze átjár észt osztani mindenhová, csak tudnám hogy minek. témában nem jártas, tájékozatlan senkik véleményére nem szokás adni.

 138. StAi

  Wallenberg izraeli, nem magyar. Rabbiként dolgozik a Dohány utcai zsinagógában.

 139. Különvélemény

  én csak rászorulóknak adok, amit meg is teszek. aki ki tud fizetni több ezer $-t egy ilyen kirándulásra, annak egy szendvicset sem, mert megtudja venni a sarki éjjel nappaliba a betevőt.

 140. rianas

  Kislány, az útlevél Magyarországra szól, nem a kormányhoz. Nem döntöttél bölcsen, noha megértelek. De ez nem ilyen egyszerű! Segíteni mindenképpen kell, mert emberek vagyunk. De az is igaz, hogy a rengeteg menekült lassan hordhatatlan terhet rak Európára, és ezzel egy felelős államfőnek számolnia kell. És egyelőre senki sem tudja, mi a megoldás! Te sem! Akkor nem etikus egy kormánytól elvárni, hogy “mostaztánazonnaltudja”. Mondhatod, hogy azért tartjuk őket, de ez csak egy pusztába kiáltott szó. Egyelőre senki sem tudja, a jószándékúak sem. Ítélkezni meg a legkönnyebb, – csak semmi nem lesz tőle jobb.

 141. Irgum Burzum

  Tőllem max akkor kérték mikor már le volt zsírozva a munka, akkor is csak adatok miatt, pedig nem egy helyen dolgoztam. Ügynökségeknél meg ki sem adják a munkáltatódnak, persze ahhoz kell tudni legalább motyogni angolul vmit.

  Másrészt nézz körbe Angliába kérlek hogy a magyaroknak milyen hírük van. Mert én egy idő után sajnos kerültem a magyarokat, csak egymást gáncsolgatták, lehúzták, kihasználták, sőtt volt 2 gyilkosság is hogy kerek legyen…
  Még a legutolsó lengyel részeges paraszt is segítőkészebb volt honfitársaihoz, a normálisakról nem is beszélve.

 142. Különvélemény

  na mesélj, miért jönnek? mi a céljuk? hova tartanak? mik a terveik? mit fognak tenni az érdekében, hogy a másod harmadik generáció a seggén maradjon és normálisan beilleszkedjen? mik a terveik, ha nem kapnak munkát a célországban? honnan van több ezer tíz ezer $vagy €-juk a vándorláshoz? meg annyi kérdés van, amire várom a válaszokat, ha már ennyire szaki vagy. 🙂

 143. Irgum Burzum

  Jaja, jó lesz az felhúzunk Vittyának még egy stadiont a kertjébe!
  Hejj de szép is lesz az elvtárs!

 144. Horovitz Ernő

  Már összejött, de ez nem erdélyi magyar, hanem román cigány
  Van némi különbség a kettő között…

 145. Irgum Burzum

  Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.

  Tényleg óvatosa, olyan sötétség van, hogy ha a szemébe nézel tán soha többé nem látsz fényt!
  Így tovább honfitársaim!

 146. wallenberg8870

  Aki magyar állampolgár az azt jelenti hogy Magyarországhoz tartozik. A Magyarországhoz tartozás az egy hosszútávú dolog, független attól hogy most éppen ki van kormányon. Nem azért tartozik valaki Magyarországhoz, mert X vagy Y van vagy nincs kormányon. A magyar állampolgár nem a kormányhoz hanem az országhoz tartozik.

 147. Lajos Horvat

  Kettős állampolgárról van szó a Román még mindig megmarad neki! Tehát semmit sem veszit max majd más szavaz helyette mint helyettünk akik nem Magyarországon élnek! Kérdésem van ehhez a ribihez! Egy menekültnek mi célja van azzal, hogy iratait megsemmisíti. Vagyis ettől kezdve lehet senki- de akárki 2. Ha nincs kerítés nem jelenti azt, hogy beléphet habelép és menekült neki kell jelentkezni a státusz elbírálásához. De miért s nem a kapun jön be? Mért be szökni határt sérteni mikor van sok átkelő. Mért teszi gyanússá magát, hogy csempészhet drogot -fegyvert, hordozhat vírust stb. Tehát izolálva vannak a betártak és nem bekerítve. Ha egy ország törvénye rendelete sérűl erőszakos cselekménnyel akkor mit várhat? Nem lehet mindenkitől jóindulatot elvárni amikor erőszakos garázda elemek és vannak köztük.

 148. TCsT

  szerencsére csak az ilyen fess magyar nácikra gerjednek, akik velük egyet nem értő nőknek kívánnak nemi erőszakot, tehát nem.

 149. wallenberg8870

  Az olyan bevándorlókat, akik nem tudják iratokkal igazolni magukat, automatikusan ki kell toloncolni vagy le kell tartóztatni és táborban őrizetben kell tartani. Aki tényleg menekült, annak nincs rá oka hogy ne legyen igazolványa.

 150. Irgum Burzum

  Mitől “ribi”?

  Tán mert nő így inkább lenézed? Vagy mert kiáll vmiért amit neked nem fog át a tudatod, és így lenézed?

  Másrészt EU jog, szerint ott kéne letelepedned ahol kértél engedélyt, szóval ha itt rákényszeríted, akkor már nem mehet tovább északra, hanem itt terheli a szétlopott országunk haldokoló gazdaságát.

 151. Antal Czokoy

  baker jól mondod a magyar papirokat szarért hugyért lehet megszerezni igy hát mi gond

 152. StAi

  Ukrán haverjaidat is ezzel nyugtatod, Dávid, csillagom?

 153. wallenberg8870

  Az ukránok a megszállóink, nem a haverjaim.

 154. Jim

  szexelned kell, de sürgösen

 155. Deák Sándor

  Tényleg nem lehet,én már évekkel ezelőtt szabadultam volna tőle,-lehetetlen,olyan mint a körömgomba…

 156. Antal Czokoy

  az ilyenek mint te akarták a honositásukat söt még egy csomó pénzt is fizetetek csak hogy a fityiszre szavazzanak

 157. Deák Sándor

  Én is…

 158. Antal Czokoy

  igazad van,le a szemmellezővel

 159. Liz

  A visszatekintünk igekötős ige, egybeírják (ennyit a magyarságodról). Erdély mindig is vegyes népességű terület volt, történelmi viszonylatban kevés ideig tartozott Magyarországhoz, mindemellett, pontosan ezen a területen voltak évszázadok óta olyan elfogadók az emberek egymás vallásával és nemzetiségével szemben, amilyen te nem vagy. Pedig dolgozhatnánk és élhetnénk együtt is, békességben, blablabla

 160. Péter István

  Hát, ez egy nagy rakás krónikus magamutogatás, amit a delikvens némi hazaárulással és Magyarország mocskolásával nyomatékosít.

 161. Antal Czokoy

  nálad a józan ész a kannás bornál eltünt

 162. Kréta

  Azt hiszem nem megfelelő nevet választottál magadnak! Wallenberg klassz ember volt.

 163. wallenberg8870

  Az biztos hogy ha nagy nyilvánosság előtt kijelenti hogy nem akar Magyarországhoz tartozni, azzal nem az Orbánékba fog rúgni, hanem Magyarországba. Az Orbánék röhögve lopnak tovább.

 164. Deák Sándor

  Meg az igazit is…

 165. wallenberg8870

  Wallenberget azok hurcolták el és gyilkolták meg, akik felszabadították a budapesti gettót, míg a gonosz nácik nem bántották.

 166. Irgum Burzum

  Csak óvatosan, a végén még nő egy stadion a lábára!

 167. Liz

  Igen, valószínűleg sokkal hasznosabban tölthetné itthon az idejét, akár undorítóan szidva az embereket kommentekben.

 168. Liz

  Hátigen, ellemben a te IQ-d és egy asztalé között olyan sok nincs. Max. az asztal tud hallgatni.

 169. wallenberg8870

  Szerbiában? Miért, ott üldözik, ölik őket?

 170. Deák Sándor

  Az lenne ám a magyaros…

 171. Irgum Burzum

  Engem inkább elszomorít. Ez a társadalmuk, nap mint nap ebben élünk.
  Gyűlölet, tudatlanság, kétségbeesés, sötétség…

  De komolyan, most bántunk egy csajt mert nem egy egoista idióta, és képes mások érdekében kinyitni a száját? Itt járunk 2015-ben 🙁

 172. Alcsuti

  “Sok menedékkérőnek azért nincsenek dokumentumai, mert az országukban ilyen nem is létezik, esetleg elpusztult az értékeikkel együtt, elvesztették útközben, vagy az embercsempészek vették el tőlük.”

 173. Liz

  De azért el kell ismerni, remek humorod van, édes (hahahahahahaha)

 174. TCsT

  no végre némi értelem, meg kérdések! köszönöm!
  a céljuk többnyire az éhezés elkerülése. persze nem tudok nyilatkozni a komplett vándorló kompánia nevében, én csak törökországba menekült szíriai kurdokkal, arabokkal dumáltam kint. a törökországba távozók 90%-a nem megy onnan tovább sehova, viszont 50 dollár/hónapból fenntartani sem tudják magukat, általában a törökországi parasztok bérelik fel a kamaszokat idénymunkára de hát ez lószar. tökmindegy milyen a képzettséged, kenyér is alig jut, a kockacukor vagyonokat megér. aki onnan európáig jön, az az a tíz százalék aki pénzzé tud tenni valamit – általában az autóját, amit mint óriási vagyon őrizgetnek, ha a 10ü15 fős nagycsalád el tud passzolni két öregebb nyugati verdát plusz ha van fölös haszonállat akkor azt a feketepiacon, az pont 4-6 ezer euró, ebből küldik a fiatal fiúkat, hogy keressenek munkát európában, és kb. 15 fős nagycsaládok eltartása hárul így rájuk. ez kb. a legutolsó tervük, ezért próbálnak meg mindent hogy elérjék a céljukat, és nem gondolkoznak tízéves távlatokban (ez afféle úri huncutság, mint megtanultam) hanem arra alapoznak, hogy bármi tököm is van németországban, ennél csak jobb lehet.
  ami a második és hamradik generáció seggfejképzését illeti európában, ez komoly probléma, de ha már az elején leköpjük őket pár száz intenzíven dzsihádista balfasz miatt, akkor tényleg radikalizálódni fog a szunni arab része ennek a népességnek.
  tehát, adott többz, mitn kétszázezer kevés infóval rendelkező szíriai fiatal, akiknek az istennek sem fogod megmagyarázni, mi is az ami itt valójában várja őket, és nagyon elkeseredettek. őket fallal, kerítéssel sem fogod felfogni, és ahhoz hogy ne legyen instant balhé mint debrecenben jelenleg 100%-ban segítők járulnak hozzá, akik legalább az alapdolgokat biztosítják, olyanok mint a Zsuzsa pl. nélkülük tényleg Calais lenne itt is.

 175. Liz

  (előbbi hozzászólásom ironikus volt)

 176. Liz

  Az vagy te (na, most aztán jól megmondtam)

 177. Balogh Balázs

  mekkorát fog koppani, ha rájön, hogy a menekült fiatalok korábban csak a magyar útlevele miatt rajongták körül (ha befűzik, az esküvő után legalább a tartózkodásit megkapják automatikusan)…

 178. wallenberg8870

  Szerintem meg Szerbiában már nem akarják megölni őket azok, akik otthon akarták ahonnan elmenekültek, tehát Szerbiából nem indokolt Magyarországra menekülniük, vagyis aki Szerbiából jön az biztos hogy nem menekült, hanem népvándorló, a népvándorlóknak viszont nincs keresnivalójuk Magyarországon, nincs szükségünk népvándorlásra.

 179. Balogh Balázs

  dehogynem.

 180. rózsaszín lábujjvér

  No, hamá’ ilyen nyelvtannáci vagy, akkor: “nektek” kívánd, mert nincs Te,Ti, Ön, meg Nektek, ez suttyófalván jele csak a tiszteletnek. Továbbá Magyar sincs, legfeljebb magyar, ebből következik, hogy nem Magyarul írnak, hanem leginkább magyarul.
  A többihez nem kívánok érdemben hozzászólni, erre a szintre nem megyek le.
  End of stroy.

 181. Lőrincz Hunor

  dehogynem…

 182. Unyatyinszki György

  Azért próbálják meg elkerülni a határrendészetet és azért jönnek sokszor iratok nélkül, hogy ne Magyarországon regisztrálják őket, hanem nyugatabbra, mert szándékuk szerint is inkább Németországban vagy Angliában élnének. Ha itt regisztrálják őket, akkor később ide toloncolhatják őket vissza, ezt szeretnék ők is elkerülni, ezért próbálnak ügyeskedni, hogy pl. Németországban adhassanak be menedékkérelmet.
  Ezt a “ribi” dolgot meg felejtsd el kérlek…

 183. wallenberg8870

  Vagy el akarja titkolni hogy nem is olyan helyről jött ahol üldözik, hanem csak szociális ellátást akar kapni.

 184. Vlmny Vlmny

  Nem olvastam még el a cikket, csak azt , hogy lemond mert nem ért egyet a kormány intézkedésével.
  Magyarország nem egyenlő a Kormánnyal!
  Ha így gondolkodna sok magyar, a jelenlegi Kormánnyal egyet nem értők is kimehetnének, lemondhatnának a magyar állampolgárságukról. Úgyhogy elég ha a Kormány szabadságharcol, nekünk másként kell elmondani a véleményünket. Függetlenül most attól, hogy mi a véleményem a menekültekről, a kerítésről.

 185. Balogh Balázs

  Éhezés elől menekülnek több ezer dolcsi az embercsempészre, legújabb okostelefon és több ezer euró költőpénz. Ez vhogy nem kóser.

 186. TCsT

  elolvasnád, amit írtam?

 187. Kréta

  Szerintem a megjegyzésemben nem foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy -sajnálatosan – mi történt vele. Csak annyit írtam, hogy nem passzol hozzád ez a név.

 188. wallenberg8870

  Ha menekült, akkor csak annyi jár neki hogy biztonságban legyen, ezt Szerbiában is megkapja, ezért nem kell Magyarországra jönnie. Az már nem jár neki, hogy más országok adófizetőinek pénzéből jólétet, szociális juttatásokat kapjon.
  Ha ezeket akar akkor már nem menekült, hanem népvándorló. Népvándorlókra nincs pénzünk, mert még a sajátjainknak is kevés van.

 189. Ildikó Blénessy

  embersegbol vizsgazhatna a szulofoldjen , annyi olelesre, segitsegre szorulo arva gyerek van …………………………….

 190. wallenberg8870

  Ha már eljutott Szerbiába, ott már nem bántják a tálibok, onnan már nem szorul rá hogy Magyarországra jöjjön.

 191. wallenberg8870

  A szovjetek engem is megölnének mint Wallenberget és a gonosz nácik engem sem bántanának mint Wallenberget.

 192. julika

  dolgoztam a nemzeti tanácsnál itt Erdélyben és elmondhatom hogy inkább a román ajkuak( magyar felmenőkkel) kérték a munka miatt a magyar állampolgárságot ……. az erdélyi magyarok nagyrésze identitásuk, elveik miatt kérték…. jahhh és nem hugyért-szarért adják meg az állampolgárságot, hanem felmenők magyar állampolgárságának igazolásáért(csomó papir, forditas- általában 10000 ft értékben ), az illetőnek értenie és beszélnie kell magyarul, a procedura 3-6 hónap, a magyar útlevél pedig csak a magyar állampolgárság megszerzése után 2 évre igényelhető 44-65 euro értékben….. először inkább informálódjon mielőtt hüjeségeket irogat 🙂 !

 193. hivatásos naplopó

  időnként váltogatja a számot a nevében, de egyébként egy szimpla kis csököttagyú széljobber aki a név mögött van

 194. agymosott09

  elképesztő, hogy ebben az országban, ha valaki mond valami ökörséget, akkor ötmillióan licitálnak rá még nagyobb ökörségekkel.

 195. hivatásos naplopó

  Én meg a helyesírás árulójának nevezlek.

 196. TCsT

  álmodik a szellemi toprongyos nyomor, ugye, polgártárs?

 197. tomi

  engem inkább a pasi érdekelne az első képen jobbról 🙂

 198. hivatásos naplopó

  Az a baj, hogy túl sokat feltételezel az emberekről, aki gyűlölni akar az meg sem fogja próbálni elolvasni a bejegyzésedet.

  Az érme másik oldala, hogy a 99 százalékuk ha akarná sem tudná megérteni az összefüggéseket benne, mert egy szimpla suttyó aki csak egy dologra lehet büszke a szaros kis életében mégpedig arra, hogy hova született.

 199. György Fekete

  Na és akkor mi van ha lemond? Költöztessen néhány menekültet maga mellé!

 200. TCsT

  láttam az iratmegsemmisítős videót, amit toroczkai lászlóék csináltak. szinte csak török iratokat láttam eldbálva. no, ezek meg a helyi feketapiacról beszerzett hamisított török papírok, amivel a szírek az EU határig mennek, sokszor az életük múlik rajta. az EU-ban azonban már nincs szükségük rá.

 201. TCsT

  the right’s romance with ignorance and isolation. a 300year-old love story.

 202. Olivér Urzica

  ez sem normális, azt sem tudja mit nyilatkozik…kár volt igényelje, jah és csak azért kérte, hogy más országokban dolgozhasson, nem azért mert MAGYAR!! az ilyen mondjon is le!!! most voltam a balkán régióban üzleti úton, közel sincs olyan helyzet ahogy azt a média felnagyítja…

 203. Alcsuti

  Biztos így van, ki merné megkérdőjelezni, a te hatalmas ismereted?
  Ha esetleg két komment között unatkoznál.
  http://444.hu/2015/04/23/a-horror-nem-a-sullyedo-hajon-kezdodik/

 204. Attila Graf

  Én meg örülök hogy bejárta a világot, pont úgy, mint sok magyar fiatal…….

 205. TCsT

  “Az a baj, hogy túl sokat feltételezel az emberekről” – jah, hát ha nem tartanám őket semmire, akkor a menekültekkel sem foglalkoznék, csak a kutyámmal, meg a kiskerttel.
  igen, jól látod, ez egyfajta 22-es csapdája, de az alapvető világnézet nehezen változik. 🙂

 206. wallenberg8870

  “Évek óta ciki külföldön, amikor megtudják, hogy magyar vagyok”

  Külföldön csak annyit tudnak Magyarországról, amennyit a nemzetközi zsidó média hazudik nekik. Arról nem mi tehetünk hogy a nemzetközi zsidó média hazudik rólunk, rágalmaz minket, tehát azért nem nekünk van okunk szégyenkezni, hanem nekik.

 207. Különvélemény

  nem gyűlöletről van szó, hanem ész érvekről. pro és kontra.
  talán ha nem folyamatosan olyan sztorik jönnének szembe, mint pl ez hogy lemond a magyar állampolgárságról, hanem fogná a laptopot és készítene interjúkat, leírná a sztorikat egy másik szemszögből, akkor lenen rá esély, hogy betekintést nyerjünk. én nem vagyok mellette, hogy orrba szájba jöjjenek, de ellene sem, ha tudnak viselkedni. ha be tudnak integrálódni az európai közösségbe és elfogadják a mi értékrendjeinket, mivel nem én vagyok a vendég, hanem ők jöttek ide. tehát viselkedniük kell! nem csak annak, aki idejön, hanem a következő generációnak is!

 208. Szekely Ferenc

  Hogy mindig a szekelyeket eri a csapas!Mekkora nagy tragedia!Gondolyatok el lemond Nago Zsuzsa a magyar allampolgarsagarol!En eddig azt sem tudtam hogy az!Ki a fenet erdekel mirol mond le Nago Zsuzsa!

 209. Irgum Burzum

  ne etesd, egy silány troll 😛

 210. TCsT

  akik szerint nem kell angliáig meg németországig menni a menekülteknek, azok magyarázzák el ezt a nyugaton dolgozó rokonoknak barátoknak is, és kérdezzék meg, ők vajon miért nem magyarba’ vagy bulgáriába mentek?

 211. Különvélemény

  köszi, hogy kifejtetted 🙂

 212. TIVAI

  Miért nem vagyunk, legalább minimálisan SZOLIDÁRISAK Európa többi országaival és népeivel ? Miért vagyunk (megint !) mi a kegyetlenül szívtelen és az önzésünkbe belegebbedt vademberek országa ???

 213. Irgum Burzum

  Bazdmeg, ezt mondnod miután az EU nélkül az elmúlt 10 évben itt lófasz nem épült volna a társadalomnak? Az melyik ország adófizetőitől van? Vagy hogy is van ez?

 214. wallenberg8870

  Tessék mondok egy konkrét példát:

  A nemzetközi zsidó média (New York Times) interjút készített a zsidó Imre Kertésszel, és szerette volna ha Kertész azt mondja hogy Magyarországon diktatúra van, de mivel Kertész nem volt hajlandó azt mondani, ezért az interjút végül nem jelentették meg.

  http://444.hu/2014/11/11/kertesz-imre-szerint-a-new-york-times-nem-jelentette-meg-a-vele-keszult-interjut-mert-nem-mondta-ki-hogy-diktatura-van-magyarorszagon
  2014. november 11., kedd 15:20
  Kertész Imre szerint a New York Times nem jelentette meg a vele készült interjút, mert nem mondta ki, hogy diktatúra van Magyarországon

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_New_York_Times
  The New York Times
  Publisher Arthur Ochs Sulzberger, Jr.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Ochs_Sulzberger,_Jr.
  Arthur Ochs Sulzberger, Jr.
  his father was of Jewish origin (both Ashkenazi and Sephardic)

 215. Liz

  Chill, azért kíváncsi vagyok, mi lesz a kultúránkkal, ha mindenki természetesen nem Magyarországon nő fel….elfogadásra való képességekre kellene gyúrni, mert integrálódunk keményen, azzal nincs baj, csak inkább a nyugatot szeretjük (és arra tippelek, hogy a gyerekeid azért nem kelet-Afrikai sárból gyúrt iskolaépületekben tanultak, s minden). Mennyire tudnak magyarul? Olvasnak verseket, prózát, újságot? Néznek magyar filmeket? Járnak magyar színházba? Mert, különösen a kétfrontos integrálódással, nehéz itthon alkotni, ha az akármiféleféle értelmiség elhúzza a csíkot…

 216. wallenberg8870

  A kereszténység nem lehet a zsidóság tovább fejlesztése, mert a zsidó az egy faj, a keresztény az meg egy vallás. Alma, körte.

 217. Az imperialisták láncoskutyája

  Értem, szóval a kedves európai iszlám radikalizmusért is európa a hibás 🙂

  Nem gondolkodtál még azon, hogy átkéne térjen mindenkinek az Iszlámra, behozni az iszlám jogrendszert, hogy szegénykék ne szenvedjenek itt.

  e ha már az elején leköpjük őket pár száz intenzíven dzsihádista balfasz miatt, akkor tényleg radikalizálódni fog a szunni arab része ennek a népességnek.— Jog megoldás ha letelepítjük a fél közel.keletett ugye? Úgy is mi leszünk a nácik, h nem kérünk az iszlám európából..

 218. Irgum Burzum

  Éltél te külföldön? Csak mert személyes tapasztalat, h magyar magyarral általában szar ember, de pl Angliában én nem éreztem nagatív megkülönböztetést, mert magyar voltam, sőt, szakmában kimondottan keresik a magyarokat. Biztos nem látta a zsidó híreket ott sok ember….
  Vagy teljen össze vissza beszélsz.

 219. TCsT

  ez az ő szuverén döntése, amit én támogatok. nem a papírtól lesz magyar valaki, még ha sokan most itt kommentben így is tesznek.
  leírta már ezerszer, kettős mércén, morfondir.ro-n. nem lett foganatja, erre a mostanira bezzeg a címzettek igenis felfigyeltek.

 220. wallenberg8870

  Az EU (mindenestül, tehát beleértve az EU-s multikat is) összesen több pénzt szivattyúzott ki Magyarországról, mint amennyit ide hozott.

  http://privatbankar.hu/kkv/itt-vannak-a-szamok-ennyit-visznek-el-az-orszagbol-a-multik-271045
  2014. július 24., 14:54
  Magyarországról tavaly a külföldi cégek 105 milliárd koronának (1155 milliárd forint) megfelelő összeget vittek ki, ami a magyar GDP 5,3 százaléka

 221. Makk Márton

  Mert nem akarjuk megmérettetni magunkat, mivel tudjuk hogy könnyűnek találtatnánk. Így nem megyünk bele ilyenekbe hogy PISA, meg euró, meg menekültek EU-s szintű kezelése, hanem helyette van puskásöcsi és pengekerítés.

 222. TCsT

  miféle fél közel-keletről beszélsz? és ha európa politikai elitje nem felelős az iszlám radikalizmus szétterjedéséért, akkor hogy lehet, hogy minden terrorcselekményt európában született muszlimok követtek el? hogy van, hogy az isis harcosainak derékhada európában és az usa-ban született? ezen kellene gondolkozni.

 223. Liz

  Celebrate pride!

 224. Makk Márton

  Van azért pár fura dolog itt.
  1. ez a nő azt hiszi, hogy akkor méltó az állampolgárságra, ha egyetért a KORMÁNNYAL????? WTF? Kormány = magyarság?
  2. rengeteg nagyon dolgos külföldi él Magyarországon, akik a büdös életben nem kapnak állampolgárságot, mert nem az számít, hogy mennyit dolgozik, meg milyen eredményt ér el, hanem az hogy magyar-e valamlyen felmenője. Ez nincs így rendjén.
  3. Az “morális volt” (ez milyen nyelv egyébként?) a hölgynek, hogy állampolgár lett egy országban, ahol amúgy nem is élt (most is Londonban szerepel)?

 225. wallenberg8870

  A külföldi médiának és kormányoknak rosszabb a véleményük Magyarországról, mint a külföldi egyszerű lakosoknak.

 226. Liz

  Őszintén, miért lenne pont zsidó a nemzetközi média? Amúgy tényleg röhej, hogy milyen miniszterelnöke van Magyarországank, és ez lassanként elég nyilvánvalóvá válik. Érdekes szempont: ha a nemzetközi [zsidó] média hazudik külföldnek rólunk, vajon nem lehetséges az, hogy nekünk is hazudik külföldről? Persze abban az esetben teljesen értelmetlenül vitatkozunk 🙂

 227. Makk Márton

  Nem is azért mondta, hanem mert egy süket barom.

 228. Lőrincz Hunor

  Nekem kérlek valaki magyarázza el, hogy az az ember aki elmenekül az országából Szerbiába a háború elől az Rendben van eddig világos, de Szerbiából Magyarországra menekülő az mitől lesz menekült? vagy Magyarországról Ausztriába menekülő az mitől menekült, vagy a Franciaországból Angliában menekülők mitől menekülnek???

 229. wallenberg8870

  “Őszintén, miért lenne pont zsidó a nemzetközi média?”

  Mondjuk azért mert ők nyomultak rá kifejezetten a nemzetközi média ellenőrzésére.

 230. sodawithlime

  Bocsánat, elfelejtettem én is hogy a zsidók a hibásak a mindenért, a globális felmelegedésért is, már csak az, hogy az ember zsidónak születik bűn az emberiséget tekintve.Gondolom a románokról is így vélekezik, és minden egyéb népről ami nem magyar….Volt már egy ’56 amit levertek, akkor bezzeg nem sírt egy külföldi sem ennyire hogy a sok csóró senki kiszökött az országukból semmi nélkül…Deportálják az összes olyan magyar külföldről haza amelyik egyetért a kerítésépítéssel, és kelljen megéljenek 4-en 70.000 Ft-ból.

 231. Liz

  A zsidó vallás (izraelita vallás vagy judaizmus), mint olyan, létező fogalom.

 232. wallenberg8870

  A konkrét példát ezek szerint nem tudod vitatni.

 233. Irgum Burzum

  Azt vágod hogy az EU nem egy cégcsoport?

  Az egyik a szabad piac, amin itthoni cég is nyújt(hat) versenyképes terméket.

  A másik egy országok közti szövetségrendszer, amit ugyan szabályozhatja az előző, még akár úgy is h visszaforgassa a cég a nyereség egy részét ide. Ami mégfontosabb az EU hogy jófejségből fizeti a mi szociális szarjainkat…

  De mi inkább ellopjuk mint a Golgotát, b+!

  Ha itthon ugyanazt a szolgáltatást pl nem kapom meg ( spotify, gmusic, netflix, uber, techben bármi ) akkor mit tegyek halhassak Kossuthot csak mert fuck spotify? Esetleg faragjak processzort a sufnimban? Süssek tv-t hidrogénplazmából? Van normális alternatíva rá?

  Cserébe amit írtál h elviszik a zs-t, azt a kormányunk szabályozhatná, ha a sok lopást közt ráért volna bárki az elmúlt 25 évben, de inkább toljuk a pártkádereket, meg propagáljuk a szakmaiság teljes hiányát.
  De gondolom ez nem gond, mint ahogy az a kb 1 millió magyar sem aki a gdp nem 5%-át nem ide adózza, mert 3 km-re a határtól 5* annyit keres ugyanazzal a munkával….

 234. Lőrincz Hunor

  Szerbiában nem üldözi őket senki, nincs veszélyben az élete, Onnan milyen alapon menekülnek Magyarországra? vagy a Magyarországon jelenleg levő emberek milyen alapon menekülnek Ausztriába? Ennyire üldözik Magyarországon a bevándorlókat, hogy Ausztriába kell meneküljenek??

 235. cszsj

  Sok sok kábszi… Amugy meg kivancsi lettem volna, hogy akkor is lemond a magyar allampolgarsagrol, vele egyutt az utlevelrol is, ha Romaniat nem csatoltak volna a Shengeni ovezethez. Mert roman utlevellel nem tul surun utazgatott volna.

 236. wallenberg8870

  1. A zsidó az egy faj:

  Eredeti németül:
  http://ldn-knigi.lib.ru/JUDAICA/Herzl-Judenstaat.pdf
  Theodor Herzl
  Der Judenstaat
  “der für seine Nation den jüdischen Rasseneinschlag wünscht, müßte daher für die Dauer unseres politischen Wohlbefindens sorgen”

  Kóser magyar fordítás:
  http://regi.sofar.hu/files/A_zsido_allam.pdf
  A ZSIDÓ-ÁLLAM
  HERZL TIVADAR
  “aki a zsidófajt a maga nemzetébe beolvasztani akarná, gondoskodnia kellene tehát politikai jólétünk állandósításáról”
  (7. oldal)

  http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/dna-links-prove-jews-are-a-race-says-genetics-expert-1.428664
  DNA links prove Jews are a ‘race,’ says genetics expert
  By Jon Entine May 7, 2012 | 10:51 AM
  (DNS kapcsolatok bizonyítják a zsidók egy ‘faj,’ állítja a genetikus szakértő)

  2. Tegyük fel hogy a zsidó az nem egy faj, hanem egy vallás.
  Ha a zsidó az egy vallás, akkor az alábbi két izraeli személyi igazolvány közül a felsőn miért ugyanabban a rovatban szerepel a zsidó, amelyik rovatban az alsón az arab? Netán az arab is egy vallás? És akkor a keresztény arabok azok kik?

  http://img2.indafoto.hu/1/1/163195_737719dd206d51cd97927fb8a9af613d/17942299_657b14ced4e08da1ea367f3fdbd420c0_l.jpg

 237. Irgum Burzum

  Mert egy átlag külföldi szarik ránk, épp annyira mint mi rá.

  Másrészt ha egy ici-pici agya is akad a komának, akkor nagyon jól tudja h a média kb hogy működik, és utánajár hogy mi is van, mielőtt lenyelne minden baromságot, főleg ha pl milliókat akar befektetni…

  Harmadrészt, nekem is rosz a véleményem az országomról, pedig benne élek, a zsidó agymosógépet meg múlt nyáron már kivágtam mert zörgött nagyon…

 238. Irgum Burzum

  Beszívtam, a saját tanácsomat sem fogadtam meg és leálltam vele 🙂

  full retard 4tw

 239. Az imperialisták láncoskutyája

  Mert az iszlám ebben olyan ártatlan. kkor hogy lehet, hogy minden terrorcselekményt európában született muszlimok követtek el? — Európában igen, a világ más részén nincs terror, ott pedig az ott születetett muszlimok követik el, mert nehogy azt hidd, hogy csak itt van terror ne hidd, sőt máshol tényleg durva…
  hogy van, hogy az isis harcosainak derékhada európában és az usa-ban született– Meg szíriában, Jemenben, Irakban, szudánban..

  Amúgy mit tegyünk? Shariát akarnak? Hozzuk be? Meddig hajolnál be nekik? A különadót is eltürnéd ugye? 😀

 240. wallenberg8870

  A média egyáltalán nem jár utána annak hogy mi a valóság, hanem a forrásaitól kritikátlanul átveszi az információkat, a nemzetközi zsidó média magyarországi forrásai pedig általában magyarországi zsidó balliberálisok, tehát az itthon kotyvasztott hazugságokat adják le külföldön az ottani jóravaló derék gój lakosságnak.

 241. wallenberg8870

  Az EU az elválaszthatatlanul összefügg az EU-s multikkal, ezt bizonyítja hogy léteznek olyan EU-szabályok, hogy bizonyos növényvédő szerből csak olyat szabad forgalmazni, amely tartalmazza adott konkrét EU-s multi cég által gyártott vegyianyagot. Vagyis az EU nem választható el az EU-s multiktól, hanem egy monolit tömböt képeznek, és ez a monolit tömb összességében több pénzt szivattyúz ki Magyarországról, mint amennyi pénzt “támogatás” cimén ad Magyarországnak.
  Vagyis a teljes főösszeg, mindent beleszámítva, Magyarország számára az EU-val szemben negatív.

 242. aser

  Szerintem nem lehet lemondani egy magyarnak a magyar állampolgárságról.
  Az útlevelét vissza adhatja,vagy nem használja,azt lehet.
  A diktátort és bandáját ez nem fogja érdekelni.Mint ahogy őket a magyar nép sem érdekli,csak az ellopható pénzük!

 243. Irgum Burzum

  Nem a média, hanem aki olvassa. Ha valaki olyan hülye, hogy 1-1-ben elhisz utánanézés nélkül bármit amit olvas, főleg egy ellenőrizetlen médiumtól, akkor annak talán mindegy is, érdemben úgysem tud megszólaltni…

 244. TCsT

  asszimilatív oktatás kell, egy olyan társadalomban ahol nem csak papolnak arról a muszlim meg kelet-európai lurkónak a németek/angolok hogy egyenlő, hanem tényleg érzi is hogy egyenlő. persze vesztesek mindig lesznek, de őket is kezelni kell, nem leszarni a multikulti nevében, mint ahogy most teszik.

 245. Attila Magyar

  Bizony, bizony, ezt szoktam én is kérdezni…amire még sosem kaptam épeszű választ!

 246. wallenberg8870

  Ott van a példa amit mutattam, a nagy magasságos New York Times nem hozta le Imre Kertész interjúját, mert nem volt hajlandó kijelenteni hogy Magyarországon diktatúra van.
  Ez az eset a nemzetközi zsidó média jellemzője, hazugságokat terjesztenek, igazságokat hallgatnak el. Ez az organizmus egész világot átszövi mint egy nagy pókháló.

 247. Az imperialisták láncoskutyája

  Ok, álmodozz csak tovább szépen az Egyesült Európai Iszlám Kalifátusról, és, hogy az Iszlám a béke vallása, és a szerte a világba megjelenő iszlám radikalizmusról az európaiak tehetnek…(Ne zavarjon, hogy jelenleg ahol más kultúrával kapcsolatba kerültek éppen ölik, de hát a tolerancia vallása…)

 248. Irgum Burzum

  Monolit tömb. 😀

  A globális cégekkkel pl alapból mi van? G, Intel, Samsung, Apple, FB, Liberty Global, Suzuki, stbstbstbstbstbstbstbstbstb, végtelen lista, és mint mondtam nincs nagyon hazai alternatíva ezekre.

  Másrészt EU-n belül sem egységesek ezek, csak nézd meg hogy a német és görög gazdaságpolitika szinkronjának teljes hiánya hova vezetett…
  Vagy azt akarod mondani a monolitikus tömmbel, hogy pl a svéd autószerelő védi a francia borász profitját?? Nem értem miben nyilvánul meg a monolitikusság, mikor teljesen inhomogén az egész mind politikailag, gazdaságilag és társadalmilag…

 249. Attila Magyar

  Nekem pont az a problémám, hogy ez az ország SOHA nem magával foglalkozott, hanem mindig mással és mindig mások érdekeit nézte és kereste, legtöbbször nem önként és dalolva. Erre mindig rá is basztunk! Az is nagyon unalmas már, hogy mindig Magyarország a fő bűnös. Mindenki miattunk fortyan fel, holott a franciák, az angolok dupla ilyen súlyú intézkedéseket tesznek…de érdekes módon az senkit sem érdekel. Unom már az állandó kettős mércét!!

 250. bbslut

  Romania nem tagja a schengeni ovezetnek…

 251. bbslut

  nem vagy kevesbe szanalmas. (szerintem)

 252. wallenberg8870

  A monolit azt jelenti hogy a brüsszeli adminisztráció le van fizetve az EU-s multik által, és azoknak a kijárója, tehát lényegében egy szereplő, látszólag tagolt, valójában egységes.

 253. Irgum Burzum

  És ez miben változtat azon amit írtam? Hogy a hír fogyasztójának kell egy átgondolni és felfognia mi történik? Nézd meg az Ukrán mókát, 10 hírportál 10 külön nézőpont. Épp ezért kellene mindent megnézni mielőtt érdemben megszólal valaki. Nem elolvasni a kurucon vagy 44en 4 sort, és megváltani a világot….

 254. Bordán Gábor

  Román állampolgár volt , magyar anyanyelvű ! Könnyitett eljárással lett kettős állampolgár ! Más nem mondana le ! Sok sikert az iszlám tanaihoz ! Ott nincs állampolgárság ! De újra ne kérelmezze !

 255. Irgum Burzum

  Látom az első felét inkább kihagytad.

  A második felében meg, tegyük fel igazad van, mert EU-ban is történnek olyanok h csak fogom a fejem, és ugyanúgy emberek ülnek ott, akik hibázni fognak/akarnak.

  Mi garantálja hogy nincs lefizetve az általad választott képviselő, aki esetleg olyan törvényt szavaz meg ami épp a fenti pénzhordást erősíti, vagy elfogadja a legszarabb ajánlatot egy pályázaton mert visszacsorog párt milla??

 256. wallenberg8870

  Én egyszerre olvasom az egymással ellentétes hírforrásokat, de a lakosság jelentős része jobbára csak tévét néz, abból is a nagy kereskedelmi és hírcsatornákat, tehát azok ellenőrzésével elég jól lehet ellenőrizni a lakosság jelentős részének tudatát.

 257. Attila Magyar

  Ez egy szennyes összemosás!! A magyarok nem menekültként mentek Angliába dolgozni, hanem egyszerű munkásként. A magyarok sosem tagadták, hogy gazdasági okok miatt mennek oda, ellenben a “menekültekkel”. Amikor a kamerába mondta a feka, hogy ” Magyarország szegény ország, itt nincs pénz, mi Németországba akarunk menni, mert az gazdag ország” akkor azért az emberben összedőlnek bizonyos légvárak. A másik kedvencem az hogy : “Németországba megyünk, mert ott tiszteletben tartják a jogainkat” Ennél nagyobb ótvar hazugságot ritkán hall az ember…na nálam itt lett tele a bili. A határon eldobált papírok, meg az úgynevezett “elveszett” útlevelek is megérnek egy misét. Ez az egész probléma Amerika hibája aki szétbombázta és fellázította a teljes arab világot, aztán itt hagyták a romokat aztán még ők ugatnak a jogokról és az emberséges bánásmódról. Kétszínű mocsok ájtatos manók akik “sajnálkoznak” hogy Európa rosszul teljesít..mintha nem ők okozták volna a teljes recessziót a tőzsdei lufijaikkal.

 258. Csaba

  Europaba menekulteknek hivjuk az egeszet, ha megallna mindenki szerbiaban akkor sem a menekultek sem a szerbek nem tudnanak elni… ha elszorodnak akkor remelik (annak ellenere hogy a mi baratsagos orszagunk ezt maskepp kepzeli) hogy nem veri meg oket senki mint otthon… ez ennyire egyszeru, ok is gondolkodnak, nem nepvandorlas tortenik, hanem menekules… oda menekulnek ahova csak tudnak….

 259. Csaba

  Ha masok erdekeit leste volna akkor ez a cikk meg sem jelenik…. de nem, mi epitjuk a falat, mint Izrael, USA s mas xenofob orszagok… 🙂

 260. Greg

  Mert ilyen idióta kormánnyal mégis kik lehetnénk mások? A hurrát csak a birkák szopják be vazze!

 261. Katalin Pap

  Bizonyos feltételekkel, le lehet mondani a magyar állampolgárságról. Számtalan Ausztriában élő barátom mondott le a magyar állampolgárságáról, mert így kedvezőbb elbírálásba jutottak az osztrákoknál.

 262. wallenberg8870

  Arra sajnos nincs garancia. Ami garancia lehet az, ha az anti-establishment politikai erők és média is szóhoz juthat, mert akkor a kritikáira kénytelen az establishment reagálni, tehát történik kommunikációs kölcsönhatás.
  A globális cégek nem az EU-hoz kötődnek, hanem egy világméretű organizmust alkotnak. Az előző izraeli államfő Simon Perez amikor azt mondta hogy az izraeliek felvásárolják Magyarországot, akkor azt olyan szövegkörnyezetben mondta, hogy a szomszédos mondatokban az szerepelt hogy a kormányoknak korlátozottak a hatalmi lehetőségeik, de a cégeknek nem, azok olyan birodalmat tudnak létrehozni, amit kormányok nem.
  Ez egyezik Bogár László professzor Amerikával kapcsolatos leírásával is, hogy létezik az úgynevezett birodalmi Amerika amit a cégek uralnak, és létezik az állam Amerika, amit formálisan a nép ural, az előbbi viszont eszközül használja az utóbbit, tehát a hatalmat ténylegesen a cégek birtokolják, nem a nép.

 263. Csaba

  Latom nagy a megertes itt a kommentek kozott… mindenki tudja a menekultek ugyet, kivancsi vagyok hanyan kerdeztetek tolluk, hogy miert menekultek…. miert nem jo nekik sziriaban maradni….

  Ha majd ranezesre meg tudjuk kulonboztetni a terroristat a menekulttol akkor elhiszem a felhaborodast… addig csak frusztraciobol haborodik itt mindenki fel… egy gazdasagi valsag kornyeken mindig divatos a “masikat” utalni…. mindig jo a xenofobia a voksokra… csak senki nem gondol a hirunkre… az a hirunk (magyaroknak) vilagszerte, hogy xenofob nacionalistak vagyunk…. biztosan segit majd a drotkerites ebben…

  S a nyitott es baratsagos orszag elmelete itt meg is tud bukni es a 4 meter magassagu keritessel meg is bukott…

  Csak az bujik el a szomszedjatol aki fel!

 264. Irgum Burzum

  Ezzel egyetértek, mindenki a saját érdekét próbálja tolnia. És épp ezért mint írtam nem is tartom érdemi hozzászólónak azt aki elolvas egy fél cikket, és előretartott homlokkal rohan neki a falnak, mert épp a a falfejelés szépségeiről szólt a kamucikk…..

  Viszont épp ezért van a képviselő, akinek az lenne a feladata hogy ezzel foglalkozzon, jól értesült legyen a területén, és minket, mint mindenbe beleszaró szavazókat képviseljen, így nem csorbul az érdekem, de cserébe foglalkozhatok azzal amihez értek. Nyilván nem ez történik, mert eladják a bizalmunkat, de tartom hogy, ez nem a cég hibája, akinek az a dolga hogy maximalizálja a profitot a lehetőségeik közt. Hanem a törvényhozónak, aki megadja a lehetőséget rá.

 265. Kertész Frensis

  Zsolt és Gábor! Ti vagytok szánalmasak!Ti követitek vezíreteket birka módjára.

 266. Csaba

  biztosan azert foglalkozik iszlam allami menekultekkel mert fel akarja venni az iszlam vallast…. mennyi logika egy helyen….

  S en ugy tudtam, hogy utalni kell egy nepcsoportot, hogy szelsoseges legyel, nem segiteni nekik…

 267. Attila Magyar

  Bagoly mondja 😀

 268. TCsT

  ok, hülye vagy, abbahagytam. ne zavarjon hogy épp durvábban el akarom nyomni az iszlám egyes irányzatait, mint a liberálisok, és hogy épp erről írtam.

 269. Kiss Endre

  Mostmár tudod, mehetsz is vissza az istállóba!

 270. madar

  Hülye liba, bár ne lennél erdélyi, szégyent hozol a székely nemzetségre….

 271. Attila Magyar

  Épp most bukik meg az a terv.

 272. TCsT

  multumesc

 273. Lőrincz Hunor

  akkor már nem menekült, akkor sima bevándorló és oda megy ahova akar, vagy hagyják, de onnan már nem menekült.

 274. TCsT

  az első képen jobboldalt látod azt a férfit? na ő pl. az ISIS-t lövi most Szíriában. te mit tettél ellenük eddig, mélykeresztény fajankó?

 275. TCsT

  ezt a tervet el sem kezdték, mert a nagy politikai korrektség miatt ugye minden kulturális elemet tiszteletben tartottak. akkor is, ha vahhabita politikai agitátorok tűntek föl az egyetemeken meg az iskolákban. ennek természetesen azonnal és radikális véget vetnék pl.

 276. istván enyedi

  A főnököd és a sleppje sem mondott le,s mégis a legnagyobb HAZA ÁRULÓK.

 277. TCsT

  Szerbiában kapnak egy papírt, hogy 7 napjuk van az ország elhagyására, különben baj lesz. Hát ezért például.

 278. Makk Márton

  Ez szerintem nem függ össze azzal, hogy igazam van-e 😀

 279. Róbert

  Csodalatos, peldamutato lany vagy Zsuzsa. Sajnalom hogy nem ismerlek szemelyesen, gratulalok dontesedhez!

 280. bbslut

  szerencsre ez nem rajtad fog mulni…

 281. Szabó Mária

  Nem tudom milyen jogon hülye libázza le,Madár nézzen tükörbe és gondolkodjon el,hogy mennyire igaza van Zsuzsannának!!!

 282. Fis Con, Soc Lib

  Kar, hogy a ti szavaitok nem hallhatoak a nagy tomeg mocsokban 🙁 Az informacio es a tenyek mind a sunyi es hazug emberek ellensegei.

 283. Tamás Seres

  azért igazán gondolkodhatnál józan ésszel ,miert lennének ezek menekültek? sziriabol afrikabol stb áthaladnak 10 országon ahol semmi háború nincs, franciaorszagbol minek mennek angliába ,svédországba stb? mert jók a szociális juttatások.

 284. Zsolt Egy Ironikus Székely

  erdélyi de nem magyar->a neve neagu (román cigány keverék) Hál isten ilyen agyhalott barom nem égeti az ottani magyarokat

 285. guguc

  Édes vagy abban a kalapban. 🙂 Pont mint az egyik cowboy ebből a filmből http://www.imdb.com/title/tt0388795/

 286. Zsolt Egy Ironikus Székely

  bírja a szagukat 🙂

 287. guguc

  madar, nem hiszem, hogy helyesen tudod megítélni ki tartozik és ki nem az Emberek csoportjába.

 288. wereko

  Nem fél, FÉLT

 289. Levi

  Szégyellem,hogy egy városban élek veled, te buta neoliberális liba. De nem te vagy a hibás, hanem a szüleid, akik képtelenek voltak egy kis nemzeti érzelmet csepegtetni beléd

 290. Zsolt Monostori

  Visszaadta állampolgárságát? Ki a [email protected] nem érdekel? Jobb is, mi több, ha nem adná, az ilyentől el kellene venni. Érdekes, az ellen senki sem sípol, hogy a britek kerítést építenek a franciákkal közösen a csatorna alagúton belül… Hozzá kell tennem, nagyon helyes, építsenek is, remélem, hamarosan nem csupán kerítések épülnek, hanem kerítésen innen mesterlövészek is állnak majd, akik le-leterítenek egy-egy ilyen illegális (értitek, ILLEGÁLIS) betolakodót! Aki meg ezt a sok hulladékot a külföldön (sőt, az Európai Unióban) munkát vállaló magyarokhoz hasonlítja, az annyira kretén, hogy inkább ugorjon le a Tajgetoszról. A sok menekültvédő droid, aki valójában még a faluját sem hagyta el életében, egyetlen ilyen söpredéket nem látott soha, csak a filmekben, az jobb, ha tudja, hogy ezek úgy fognak minket levágni, mint a malacot, ha arra kerül a sor! Sok ostoba agyhalott birka, aki ezeknek még tapsol, gyakorlatilag a saját kivégzéséhez asszisztál. Európa egy tutyimutyi, agymosott csürhe, minden szemetet bevesz, befogad, a csürhe pedig visszaél vele. Ki tudja miféle egyedek érkeznek, senki nem ellenőrzi ezeket, csak özönlenek befele kontrollálatlanul… Majd akkor néztek nagyot, amikor fiaitokat péppé verik a szegény kis ártatlan menekültjeitek, amikor lányaitokat erőszakolják meg húszan, pislogtok majd nagyokat! Szerencsétlen féleszű birka tömeg!

 291. Lőrincz Hunor

  jól csináltad! Remélem nem azért mert menekültek, hanem mert emberek! Az embereknek az a dolguk, hogy segítsék egymást!!!
  De a kormányoknak meg az, hogy megoldják ezt a helyzetet. Ezt a két dolgot nem kell összemosni!

 292. Péter Imre

  Kedves Zsuzsanna!

  Szerintem, Ne mondj le az állampolgárságodról. Persze a Te döntésed, de értelmetlen és hiábavaló.
  A Te léted, életed, és döntésed, nem függhet külső viharoktól és kormányok,
  vagy egyes emberek lehúzó energiáitól.
  Az ő energia rendszerük, ne befolyásolják életed, főleg ha esetleg az számodra egy későbbi élethelyzetben hátrányos vagy kimondottan káros lehet.
  Ha hibákat találsz, vagy rossz hitrendszereket fedezel fel, azokat mindenhol és minden országban meg fogod találni. A politika, mint olyan amúgy is egy igen fénytelen terület. Ha eleve tudnád, hogy a demokráciának nevezett rendszer teljesen megtévesztő, hamis és az emberek ellen és irányítására lett „tervezve”, akkor nem vennéd magadra ezeket az erőket.
  Egyszerűen ilyen hogy demokrácia még a mesében sem működik, és az emberek, mint tömeg, ezt komolyan veszik… Ez egy önámító és önetető rendszer, aminek egy alapvető tulajdonsága, hogy a tömeg a teljesen naivitás jellegű jóhiszeműségében, maga akarja tudatlanságával és illúzióiban fenntartani. Tehát a cikkben tárgyalt un. demokratikus alapokra való hivatkozás, egy bárgyú megközelítés. Ez által, semmi moralitást sem lehet belevinni, mert a moralitás, mint olyan a rendszer hiányoldalán jelentkezik.
  Ne alacsonyítsd le magad hozzájuk, mert ezzel magadra veszed azt, ami rájuk érvényes. Alapvető energetikai törvényszerűség, hogy aminek ellen állunk azt erősítjük.
  Amit átengedünk magunkon, azt gyengítjük.
  Hasonló politikai erőket Romániában is felfedezhettél, de azért nem lettél olyan felháborodott, mint most, és nem akartad az amúgy is „igaztalan” román állampolgárságod visszaadni.
  Szerintem jobb elengedni, és fénybe vonni az eseményeket, érdemes bízni abban, hogy az univerzum megoldja.
  Az állampolgárságod a TIED, amit senki nem vehet el, méltó és érdemleges vagy
  rá, pont az értékrendszered és a gondolkodásmódod miatt.
  Ha elmélyülsz, lehet, hogy észreveszel magadban olyan benső tudatalatti motivációkat, amik félre akarnak vinni önérzeted felhasználva, és akkor olyan erőket fedezhetsz Én-nedben, amit nem biztos, hogy a magadénak akarsz tudni.
  Maradj a szeretetben és a fényben, ami a megértést és az elfogadást is jelenti, ez a legtöbb amit magadért és a világért tehetsz!
  Mindenki a saját tisztaságáért felelős. A kormányok csak személytelen gépezetek, amik bedarálják azt, amit a színfalak mögött beletáplálnak a külső hatalmak.
  Ez a menekült áramlat egy olyan (mesterkélt) bonyolult és összetett folyamat, amit én egy darázsfészeknek érzek, ebbe nem is mernék állást foglalni, mert ez egy hatalmas kihívás és próbatétel lesz a világnak.
  A látásmódod és a szíved hangja a Te oldaladról teljesen helyes lehet. Ugyan akkor más oldalról olyan erőket is beengednek és megjelennek, amikben nagy esély van rá, hogy Te sem akarnál velük szemtől szembe kerülni.
  Ezek között, vegyesen kiképzett, jól ellátott gerilla jellegű katonák
  fordulhatnak elő, akik felszültség keltés céllal vannak felkészítve, és hogy felborítsák azt, amit te is védenél.
  Ez hasonló a Trójai falóhoz. Ez egy időzített bomba.
  Ugyan akkor természetesen, emberi és lelki felelősségünk, lelki és embertársaink megsegítése, ha életükről van szó.
  Ami vár ránk az nagyon megterhelő események lehetnek. És ez nem kérdés, csak az, hogy mikor.
  A MAG népének esszenciája, hogy befogadja az arra rászorultakat és MAGához emeli, hogy lelkében példát mutasson számára, az Isteni minőségben. Ez régen működött, de a mai világ ördögi energiaözönében rugdossa a legmélyebb fenekére süllyedt fény és fénytelen dualitásban levő földi dimenziós haláltáncát, amiben ez most nem hatásos még.
  Áldás!

 293. KÁPOLNÁSI KATALI9N

  aRRA HOGY IDEW JUTOTUNK,TE IS BENNE V AGY!!
  MÉRT KELLET IDE JÖNNI SZAVAZNATOK? MI BEL Ü
  GYEINKBE BELE SZÓLNI?

 294. Péter Imre

  Itt előfordulnak olyan hozzá szólók, akik undorral, gyűlölettel és megvetéssel, itélkeznek, és kritizálnak. Gyilkolásról és mások üldöztetéséről írnak.
  Ők biztosan nem tudják, hogy ezek róluk szólnak az ő lelki világukról, saját magukat leplezik le azzal amit írnak. Csak sajnálni tudom őket, mert igen alacsony rezgés szinten mozognak.
  Azonkívül lebecsülik azt a humanitárius munkát, amit más szívvel végez, és lelkében egy minőség.
  Ezek a az emberek nagyon messze kerültek a forrástól és az ehhez hasonló lelki minőségtől..
  Az ilyen ember nem MAGyar, mert a MAG minőségről nem tudnak semmit.
  Áldást kívánok nekik, hogy ébredjenek fel, milyen mélyre sűlyedtek.!

 295. Róbert

  Honnan veszed hogy szavazott (most mondott le szavazatarol)? Kinek a belugyeibe? O is, en is magyar vagyok (o mar nem lesz magyar allampolgar). Kedves Katalin, szedje ossze az a buta agyat es bofogjon ertelmesen.

 296. Róbert

  Tudatlan, eloiteletes kis fereg vagy. Raadasul gyava. Attol felsz, hogy a felhalott, vagyontalan, megalazott, gyenge veszelyt jelent rad. micsoda nyavajas kis pocs.
  Ha ember lennel, mennel segiteni nekik, es megvedened a nacik ellen oket. De nem vagy ember, csak egy beszelo szardarab.

 297. Róbert

  Legalabb arra raebredhetnel (mindegy hogy egyetertesz Zsuzsaval vagy nem), hogy egy fiatal lany lemondott jogairol, hogy kialljon igazaert. Ez emberi nagysagra, tartasra vall. Mindenre, ami beloled hianyzik.

 298. Gombos Péter

  Nincs ilyen nevű hölgy a facebookon. Liberális ÁLRIPORT , gyáva cionisták munkája . . .

 299. Gombos Péter

  Hazudik aki ezt állítja !

  Nincs ilyen nevű hölgy a facebookon. Liberális ÁLRIPORT , gyáva cionisták munkája . . .

 300. Apartman Németh

  Te egy igazi SZITTYA magyar vagy! Az 56 – os emigrált magyarokról hallottál? Persze hogy nem, olvass utána és utána szólj hozzá a cikkhez.

 301. Ágota Pelcz

  Szóval nincs ilyen nevü hölgy? https://www.facebook.com/zsuzsa.nago/photos

 302. Sári-Kati

  “Ja,ja! Erre onnan jött rá uram, hogy Orbán tanácsadója egy amerikai zsidó, homoszexulális férfi” Jól gondolom?

 303. Leto مؤدّب

  De, mondjon csak le, mielőbb! Mindenkinek jobb lesz így: neki is és a magyaroknak, Magyarországnak is.

 304. Leto مؤدّب

  “Jobb is, mi több, ha nem adná, az ilyentől el kellene venni”

  Pontosan!

 305. DEBILHABIL

  Na végre egy transzylvaniai, aki felismerte, hogy az vitya-tőkés szövetség célja az, hogy biódíszleteket és szavazókat biztosítson a gonosz hatalmának fenntartásához.

 306. Arpad

  Mindenki azt tesz, amit akar, lehet támogatni a menekülteket, de nagy részük gazdasági migráns, nem menekült. Ingyen élni jönnek Európába, kihasználni a szociális háló nyújtotta előnyöket. Nyelvtudásuk, szakmai tudásuk nem sok van, vajon mivel járulnak hozzá egy ország fejlődéséhez? Ugyanakkor importálják a sharia jogrendszert, ami, ahogy látjuk, náluk otthon sem működött, itt sem fog, csak anarchiát szül. Lehet, hogy van pár jó szír barátja a lánynak, talán jó élményei is, de iszonyúan naiv. Erre az emberség ruháját ölti, amitől a liberálisok máris szentté avatják. El kell gondolkodni, miért csak akkor van rend egy muszlim országban, amikor diktatúráról vagy komoly katonai hátterű kormányról (pl Törökország) beszélünk? Ezek az emberek olyan tudatszinten vannak, hogy csak az erőszakból és félelemből értenek, ez van ország, család és iskolai szinteken. Aki élt ezekben az országokban, az tudja miről is beszélek. De ugyanez van pl Birmingham, Malmö, Lyon, stb gettóiban. A szeretett menekültek behúzzák a farkukat és jól viselkednek amíg kevesebben vannak, de csapatba verődve már csőcselékként viselkednek. Nem fognak soha beilleszkedni, mert annyira másak, hogy egyszerűen nem megy nekik. Ugyanakkor a szomorú az, hogy nem is akarnak, mi keresztények kizsákmányolhatóknak számítunk az ők szemükben. Kerítés helyett aknamezőt kellene, talán az hatásosabb és elrettentőbb. De otthon náluk kellene rendet rakni és megnézni, miért pénzeli az USA, Izrael és a Szaúdi kormány egy jó részüket? Arról nem beszél a média annyira, ugyebár… Beteg egy világban élünk, mindenesetre.

 307. Róbert

  Szep. Nem vagyok szep ez teny. Nem vagyok liberalis sem, es fereg sem. A buzirol nem mondok semmit, mert az nem egy sertes, csak 80-as IQ alattiaknak.
  Ember? Mirol beszlesz, nezd mit irtal minden ok nelkul, csak hogy nyald naci baratod segget.

 308. Róbert

  Akinek van mas allampolgarsaga, minden gond nelkul lemondhat a magyarrol. Akinek nincs az nem.

 309. Leto مؤدّب

  “De újra ne kérelmezze !”

  Kérelmezhetné, de nem kapná meg.

 310. Levi

  Nem tudhatsz te arról semmit suttyó paraszt. Megtanít segíteni tisztelni az ősöket,a nyelvet,a hagyományokat, a családot, egyszóval mindent amit te, a fejedben lévő neoliberális katyvasszal fel nem tudsz fogni.(Nem véletlenül írom, hogy neoliberális, mert az igazi liberalizmus távol áll tőletek, te naiv balfasz) Azt hiszed, te szerencsétlen, hogy majd amikor az iszlamisták többségben lesznek Európában olyan toleránsak lesznek veled, mint amilyennek-egyébként álságos módon- mutatod magad? Bevezetik a sariát és levágják azt a naiv, szarral teli fejedet

 311. Róbert

  Nemzetkozi egyezmenyek tiltjak a legtobb esetben az allampolgarsag megvonasat (kulonosen ha egy van). ugyanugy a szamuzetes hazaarulasert is megszunt a kulturvilagban tobb mint egy evszazada.
  Tarthattok kiszavazoshowt, otletelhettek kinek kell meg mennie, de a vegen csak ti kis buzi nacik maradtok, tudatlansaggal, tehetsegtelenseggel, penz nelkul, sirva konyorogve hogy putyin megbasszon benneteket 10 rubelert.

 312. Levi

  Róbert-Nem tudhatsz te arról semmit suttyó paraszt. Megtanít segíteni tisztelni az ősöket,a nyelvet,a hagyományokat, a családot, egyszóval mindent amit te, a fejedben lévő neoliberális katyvasszal fel nem tudsz fogni.(Nem véletlenül írom, hogy neoliberális, mert az igazi liberalizmus távol áll tőletek, te naiv balfasz) Azt hiszed, te szerencsétlen, hogy majd amikor az iszlamisták többségben lesznek Európában olyan toleránsak lesznek veled, mint amilyennek-egyébként álságos módon- mutatod magad? Bevezetik a sariát és levágják azt a naiv, szarral teli fejedet

 313. Róbert

  En libertariannak tartom magam, nem liberalisnak, de ez mindegy.

  Teged a “nemzeti erdek”, “hazaert” szavak kabitanak el, ugyanugy ahogy a muszlimot a vallasi jelszavak. A hatalom ugyanugy manipulal vele ma es egy evszazada folyamatosan, mint elotte a vallassal.
  A menekultek nem terroristak, hiaba akarod osszemosni. Elesett emberek akik a terror elol mentik csaladjukat.
  Az nem nemzeti erzelem, hogy belerugsz a foldonfekvobe, az csak szegenysegi bizonyitvanyod, embertelenseged mutatja.

  Eros, fuggetlen, felelos polgarok alkotnak eros nemzetet (USA, Nemetorszag, Norvegia..). Eros, nagy, elnyomo allam olyan szarembereket alkot mint ti, akik itt veritek a nyalatokat szerencsetlenek ellen, pedig 6 honapja semmit nem irtal, mondtal roluk (ugyanugy letezett a problema). A kormany nyomorult marionettjei vagytok.

  Meg egy nalad erosebb szemelyt sem tudsz tisztelni tartasaert (Zsuzsat), hanem frocsogod a szart a pofadbol.

 314. Róbert

  lol, latod milyen mas amit en irok 🙂 mennyire visit a szellemi foleny 🙂 Menj vissza a suliba, muvelodj, okosodj.

 315. Leto مؤدّب

  No, igen: Se központozás, se ékezetek. Az tényleg “visít”.

 316. Róbert

  Milyen iszlam allam hulyegyerek? Zsuzsa nem fogadja el magyarok allami szintu idegengyuloletet.

 317. Balogh Balázs

  Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

  Ez a hajó már elment. Eléggé szélsőlibsi az oldal.

 318. Dérfi János

  Jól teszi, hogy lemond róla. Nem való az önnek!

 319. Róbert

  Jol visszavagtal. A gepelesi hibak IQ meresre hasznalatarol ertekezz meg kicsi szivem. A nacizmussal nem csak az a baj, art mas embereknek, masok jogainak, hanem hogy a seggluk hulyeket szippantja fol eloszor, ok alkotnak kozosseget.

 320. Makk Márton

  Magyarul nagy M-mel? Hülye vagy te, nem Nágó Zsuzsa.

 321. Makk Márton

  Hát ez de-stroy komment volt

 322. ilona -erdely

  Hello mindenkinek!
  1:Akarki elhatarozza,hogy elhagyja szulofoldjet nem torekszik ingyenes vagy alamizsna modszerekhez!A celja az,hogy tisztessegesen dolgozzon es megeljen a fizetesbol(ha lehet felre is tegyen)!
  2;Az ilyen jobb ha lemond az allampolgarsagrol,mert csak szegyen lenne “a nemzetisegere”,ha meg van benne !
  3;A “valos”menekultekrol,pedig,ha van valossag:akkor azok nem kernek sem hazat,sem penzt,sem sok mast!-hanem egeszseget,hogy dolgozzanak!
  De a nagyreszuk nem akar dolgozni:csak “kapni”!…..,sajnos az en bevallasi adom nem fog hozzajuk menni!

 323. Virth Alajos

  Bogaram! Te nem magyar vagy, hanem magyarul beszélő gerinctelen érdekember!

 324. Testo

  Ez a csaj egy hülye, és átvette a hangadó média agymosási trükkjeit!
  Azért mert valaki háborús övezetből jön, nem lesz jobb, vagy rosszabb ember mint aki nem háborús övezetből érkezik. A másik, hogy egy magyar állampolgárságot kapott migráns nem lesz magyar a kapott plecsni miatt, hanem a saját idegen identitását fogja képviselni, és továbbadni a gyerekeinek is (akik várhatóan igen sokan lesznek, hiszen náluk a gyerekáldás igen bőséges) . Szerintem a migránskérdést úgy kéne megfogalmazni, hogy van-e joga a magyaroknak magyarként élni magyarországon, és van-e joga a magyarok leszármazottainak is magyarként élni a jövőben? Mert a tömeges migrációval ez az egyensúly fel fog borulni, és előbb-utóbb a magyar identitású magyar állampolgárok el lesznek nyomva a ma agyondédelgetett migránsok leszármazottai által.

 325. Levi

  Veled teljesen felesleges vitázni libertariánus barátom, de egy dolgot elmondok neked: Ha jól tudom ti az egyént tartjátok a legfontosabbnak a társadalomban. Nos, ha egy népet, közösséget nem fog össze egy keménykezű vezető(nem diktátor!) akkor elszabadul a nyájszellem és pontosan az lesz amit ti a beteg elmétekben vizionáltok: totális anarchia. Szerencsére kevesen vagytok és kevesek is vagytok, mint Győzike showban a Goethe idézet

 326. Róbert

  Ez hulyeseg. Gazdag, eros, szabad polgarok eros nepet alkotnak (USA).
  Az allamhatalom, ha nagy az emberek ellen, es nem ertuk dolgozik, csak a hatalomban levok es kedvezmenyezettjeik reszesulnek a javakbol.

  Erdeke, lelkiismerete, penze csak az egyennek van, az allamnak egyik sincs. Aki mast allit, hazudik, csalo.

  Ebbol eleg sok minden kovetkezik, a politikusok korruptsaga, az emberek butasagban tartasa, a haza, nemzet jelszavak racio nelkulisegge valasa (mondjuk hatarvedelem, rend, na es a tobb 16000 milliard amit kolt az allam :)), puffogtatasa, a kiszolgaltatottsagban tartas, ellensegkep felmutatasa, media eluralas, egyszeru indulatokra alapozas. mind mukodik Magyarorszagon. nagy allam, szar kisemberek vallan. Ez a nagy allam is szart er (mini GDP, minihadsereg, kitettseg, nagy adossag), valojaban csak a maffiaallam csucsszereploinek jo.

  Egyebkent ebben egyik magyar politikai ero sem kulonbozik, mind lopni szeretne. A tobbi csak hablaty, amivel megetetnek.

 327. Takacs Gyorgy

  de ki a fasz mondta hogy fel vedd?? ilyen patkány nem érdemes hogy magyar állampolgár legyen!!!

 328. Testo

  Ezek a marha, robert félék nem látják, ha már egy masszív idegen populáció megvetette a lábát magyarországon, akkor semmi sem állíthatja meg a lejtmenetet. Keveredésről beszélnek, de az ő populációjuk növekedése, és a mienk csökkenése nem fog megállni. Mikor már ők lesznek többségben, olyan kormányt választanak ami a saját szája ízük szerint való. De én még elégedett vigyorral fogom nézni, hogy valamikor a jövőben ez a balfasz robert odamegy hozzájuk, és mutatja, ő végig mellettük átt, majd azok kiröhögik, hogy eddig kellettek a hasznos idióták, de mostmár ő is megy a levesbe. 😀

 329. Lóránd Kiss

  http://magaspart.hu/?p=349

  küldök neki egy kis valóságot… mű magyar balliberális fizetett lázító!!!

 330. Jules001

  Elmebeteg ez a lány, szegény kis hülye még nem tudja mi az élet: A vajszívűek mindig a vesztesek oldalán végzik. Erősnek kell lenni, és megtartani azt, amit megszereztünk. A migránsok takarodjanak haza, csináljanak forradalmat, döntsék meg a kormányt, és ne akarjanak a készbe beleülni, amit az európaiak szorgalmas munkával felépítettek.

 331. Péter Dévald

  fcbnm

 332. Nagy Jozsef

  Nyugodjon mar mindenki meg. Csak a kerelmet adta be nem is biztos, hogy elfogadjak. Addig magyar utlevelel utazik! Ertem a humanus segiteni akarast, de az allampolgarsagrol valo lemondas a kormany bizonyos dontese miat az gyavasag es az, hogy ettol o meg magyar az mar nem igaz! Segithetne a sok raszorulon a magyarok kozt is, nem kell ezert mashova meni.Most van ez a cikk holnap mindenki elfelejtette. Azert erdekelne, hogy mitol lesz valaki menekult Magyarorszagon, mert par orszagon mar at kell jonni ahhoz, ahol nincsen haboru es igy mar illegalis bevandorlo( tok mindegy, hogy ki mit mond lassuk mar a fatol az erdot) , ahogyan pl Maltan jogosan kezelik oket. Kerites van Torokorszagban, Bulgariaban,Spanyolorszagban , de eppen az angolok is epitenek hamar amugy is Londonban van. Par honap es a romanok is epitenek majd, akkor arrol is le akkar majd mondani, az nem volt problema hogy magyarkent mennyi atrocitas erte ott.Megis mit gondol, hogy egy kis orszag mennyi bevandorlot bir el es kinek a penzen, mert az Eu orul, hogy nem neki kell a ceket alni( az a kis penz alig eleg wc papira ennyi embernek es csendbe tamogatja a keritest mert neki is erdeke) igy is vissza akkar kuldeni tobb 10000 illegalis bevandorlot. Soha nem fizetett adot az orszagnak mar pedig az hogy visz 2 pohar vizet pillanyatnilag jo de ezeket el kell tartani mert dolgozni nem fognak es azt majd o fizeti?. A debreceni tabor koruli zavargasok tisztan mutatjak, hogy nem tudnak, nem fognak es nem is akkarnak majd beilleszkedni semmilyen europai kulturaban. A kulfoldon elo magyar nok egy szamotveto hanyada alhazzasagokat kot jo penzert vagy butan elhiszi , hogy milyen jo elete lesz, aztan sirnak hogy mikent bannak veluk. Mit gondolt ezek a nyugatot nem latott emberek jobbak lennenek? Csak addig erdekes nekik amig segit atjutni a hataron( talan akkar penz elleneben, ezt nem tudhatom) , utana mar nem, ezen gondolkozot. Ok csak kihasznaljak. Meg az erdekelne, hogy mert ezek az emberek nagyresze felnott ferfi es akkor hatrahagytak a csaladjukat es ezek szorulnak segitsegre? Valami itt nincsen rendben! A cikk delben jelent meg mielott bement volna a Konzulatusra ez is erdekes, meghat evekig eltarthat a procedura amire megoldodhat a jelenlegi helyzet. O inkabb a figyelemre hajt ahelyet, hogy megoldast javasolna. A problema a haborus ovezetben van es nem a keritesnel. Ezen felul egy orszag az allampolgarai jo letere kell torekedjen ne jotekonykodjon. Tehat az hogy megvedi az allampolgarokat ugy teruleti, kulturalis, vallasi, gazdasagi es barmi mas keppen az elsodleges felelosege es utana johetnek a menekultek de nem az illegalis bevandorlok. Teved a fasisztak a keritest az epiettek, hogy bentartsak az embereket ez azert eppul , hogu kintartsa az illegalis bevandorlokat, menekultek attol mwg johetnek. Vagy ma mar az orszag meg sem vedheti magat?????

 333. Jenő Mészáros

  Ez a csaj nem látta a valóságot. Pl. a Romániából Európába kirajzott több millió, vitte magával a kultúráját, szokásait és úgy akar élni, ahogy megszokta. Valahogy nem szeretik ezt tőlük nyugatabbra, és igyekeznek visszatelepíteni őket.
  Akiket otthon (Pl. Romániában) se lehetett évszázadok alatt munkára szoktatni, no majd pont egy másik ország fog ezzel bajlódni.
  Kiscsaj. Ha azok a Romániából menekültek se kellenek Európának, miért pont a sokezer kilométerről érkezettek kellenének?
  Tudod mi ez Európának? Sáskajárás.

 334. Jenő Mészáros

  Akkor a szlovákok erről nem hallottak…

 335. Péter Dévald

  Olyan országban szeretnék élni, amelyben nincs helye az utóbbi hozzászólóknak. Ostoba megmondó emberek. Színes, sok nyelvű, multikulturális országban lenne jó élni, nem egy elszigetelt, nyelveket nem beszélő, pöffeteg [email protected], akik kivetkőztek a legalapvetőbb emberi tulajdonságokból is, mint pl a humánum. Szégyellem magam Orbanisztánban!!!

 336. Broo

  A Csalagútnál epülő kerítés miatt nem hagyja el Londont?

 337. Péter Dévald

  A nyelvtudásuk jelentősen a magyar átlag fölött van, angolul, franciául beszél a többségük. És a magyarok??? Nem a világ beteg, te vagy az gyökér..

 338. Péter Dévald

  🙂

 339. Aszkri

  Én azt kívánom neki, hogy tapasztalja meg a saját bőrén, milyen más vallású,szokású fajú emberek közt élni. Amíg csak játssza a világ megmentőjét, s nem tudja mennyire mások a fajok, népek közti különbség, addig esélye sincs, hogy kinyíljon a szeme. Egy afgán család tagjaként, vagy egy indiaiként már nem ez lenne a véleménye, hanem iszkolna vissza – ha tudna – a szülőhazájába…

 340. Péter Dévald

  Beteg állat vagy!!!!! Hol mosták ki az agyadat v tenyésztve vagy kretén???

 341. Péter Dévald

  🙂

 342. Péter Dévald

  Nem szégyelled magad te ostoba undorító szalon debil. Adj egy kicsit lejjebb az arcodból és máris több leszel!!!!

 343. Péter Dévald

  Miért ne lehetnél liberális bizonyos dolgokban. Nem kell félni féleszűektől!!!

 344. Péter Dévald

  Hát úgy:))))

 345. Péter Dévald

  Fel tudja fogni barátocskám!! Nem az ő feje van szarral tele. Az enyém se, az anyámé se és az apámé se, akkor hármat találgathatsz, h kié???

 346. Péter Dévald

  Bégetni tudsz gondolom. Fordítva ülsz a lovon, azt is mondhatnám, h sötét vagy, mint a nagy magyar főd!!! A nyájszellem, mikor alakul ki zsenikém. Megmondom, ha keménykezű a vezető. A vezető legyen erős és demokratikus, ha ismered ezt a szót!!!

 347. Péter Dévald

  Zsót! Mi lenne velünk nélküled. Bele sem merek gondolni…..

 348. Péter Dévald

  :))

 349. Balogh Balázs

  Jobb lenne, ha elmennél. És Mo megmaradna homogénnek.

 350. Balogh Balázs

  Elnézve a hölgyet élvezi, hogy körülrajogják a fiatal muszlim fiúk. Bár most, hogy már nem magyar állampolgár jóval kevesebbet ér a szemükben, hiszen ha valamelyik befűzi és elveszi, az már nem kap magyar tartózkodásit mellé…

 351. Péter Dévald

  De erdélyi barátocskám és nem hülye liba. Te a világra hozol szégyent puszta léteddel…bár ez hülyeség, mert, aki senki, az nem hozhat szégyent senkire, semmire…

 352. Péter Dévald

  Hülyeséget beszélsz. Egyszerű, mint az ék!!!:)))))))))

 353. Móra József

  Nagyon helyes!!! Nem lehet mindenkinek megfelelni, így ő sem várhatja el, hogy az elképzelése szerint tegyen az állam. Ha nem tetszik neki ami van, le is út, fel is út, senki sem kényszeríti, hogy elfogadja, és ő sem várhatja el ez senkitől, hogy az ő álláspontja szerint alakítják a dolgok menetét. Vigye haza őket, ha már ennyire a szívén viseli őket.

 354. Péter Dévald

  Sajnos te beteg vagy Zsót2!!! Fordulj orvoshoz, mert szövődményes leszel!!!

 355. Péter Dévald

  :))

 356. Péter Dévald

  Hát ja:)

 357. Péter Dévald

  Hagyd Zsótot békén!! Fogalmatlan szegény!!:)))

 358. Péter Dévald

  Mi lenne nagyagyanyád, ha kerekei lennének?????

 359. Péter Dévald

  És miért nem teszed führerke????

 360. Péter Dévald

  Mi lenne, ha gondolkodnál dickhead???

 361. Péter Dévald

  Mi lenne, ha gondolkodnál dickhead??????

 362. Péter Dévald

  Nincs neki nagyítója, ezért nem találja a makkodat te állat!!!

 363. Péter Dévald

  Kevesen maradnánk. Nem gondolod:)))

 364. P.Gábor

  Nem látjátok, hogy ez a cél? Csak nézzetek körül tőlünk nyugatabbra! Pl. Franciaországban.

  http://www.civishir.hu/kozelet/iszlam-bevandorlas-magyarorszag-ebbol-nem-ker/0730133111

 365. Péter Dévald

  És mit unsz még? Mert én qrvára unom az ilyen sötét, buta embereket, mint, te….és fárasztanak is…..

 366. Péter Dévald

  Olvasd végig ezt a sok szörnyűséget itt. Elképesztő és aljas:(

 367. Péter Dévald

  De viszont nagyon:)))))

 368. Péter Dévald

  Kár, h nem én írtam ezt.:))))))))))))))

 369. Jaq Draqo

  Latszik kedves Peter hogy lovese sincs a valodi vilagrol, csak a mainstream agymosas erosen hatott Onre. Ha annyira szep es jo az az On altal megideologizalt multikulturalis vilag, akkor hogyan lehetseges, hogy mindehol egyre jobban no az idegenellenesseg, olyan orszagokban is akiknek massziv bevandorloi retege van es tobb evtizedes tapasztalata?

 370. Péter Dévald

  Ostoba segg, ahol az amerikaiak beavatkoztak, onnan éppen nem jön ide senki. Tudatlan vagy és elvakult.

 371. Péter Dévald

  Eddig is ott volt.

 372. P.Gábor

  Jól szólsz Zsolt!

 373. Jaq Draqo

  Csak szelsosegekben lehet gondolkozni? Kivancsi lennek, hogy akkor is igy tamogatna e a muszlim hatteru bevandorlok beengedeset ha elt volna koztuk. Ok itt gyokertelenne valnak, megprobaljak a sajat kepukre formalni a befogado kozosseget, mivel igy tudjak a diszkomfort erzetuket csokkenteni.

 374. Balogh Balázs

  Akkortájt hatékonyabb volt a hadseregünk…

 375. Péter Dévald

  Ha már ott voltál, maradhattál is volna….

 376. Péter Dévald

  Asshole…

 377. Péter Dévald

  Jó lenne:))))

 378. Péter Dévald

  Buta teremtény vagy Zsót….

 379. Péter Dévald

  :)))))

 380. Péter Dévald

  Mondtam már, h imbecillis vagy?

 381. Péter Dévald

  Miért is? Dolgozni ők is tudnak, akarnak is és több világnyelven beszélnek általában, mint te sötét pajtásom….

 382. Péter Dévald

  Kutyafasz sem:))))))))

 383. Greg

  Látszik, hogy nem olvasol csak írsz és egyetlen önálló gondolatod nincs. Sajnálatra méltó kis birkaként próbálsz az értelmes emberek társalgásába belebüfizni. Törökországban köztük élt és dolgozott!

 384. Péter Dévald

  Ez van pontosan….

 385. Gábor

  én ezt nem kötném, az épp regnáló kormányhoz, bár a kerítést épp ő találta ki. (És talán nem is az a legnagyobb probléma.) Ami itt folyik, az évtizedek óta nagyon sok embernek elég ahhoz, hogy ne akarjon magyar állampolgár lenni és sokszor még a magyarságát is megtagadja. Egyébként olyan a vezetés, amilyet a nép megérdemel. Magam részéről inkább vidéken találkoztam tisztességes és kedves emberekkel, amióta csak élek. Itt a fővárosban az emberek jó része önző, korlátolt, irigy, rosszindulatú, kicsinyes, és számító. Pont olyan, amilyenről József Attila írt:
  “Óh, én nem így képzeltem el a rendet.
  Lelkem nem ily honos.
  Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
  aki alattomos.
  Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
  szemét lesütve fontol sanda választ
  és vidul, ha toroz.”
  Sokan nem veszik észre, hogy minden problémának ez a forrása. Ott van pl. Trianon. Nem az történt, hogy egy egységes magyarságot többfelé vágtak. Az nem lett volna fenntartható. Egy amúgy is széthúzó, széteső ország politikai képét igazították a valódihoz. Igaz, talán egy kis túlzással, de alapvetően erről volt szó. Ha nem így lett volna, akkor nem is került volna sor Trianonra, illetve az már rég vissza lett volna csinálva, nem csak a szélsőjobbosok elképzelésében. És akik nem érzik itt jól magukat, azok elmennek, így fenntartva, sőt, megerősítve jelen állapotokat.

 386. Péter Dévald

  Kár a szóért. Konkrét érvelések csak demagóg panelekkel találkoznak…Persze igazából nem kár a szóért:))

 387. Jaq Draqo

  Ha nagyon akarjuk ra lehet ezt huzni az orszagunkra, de azert az, hogy svabok, horvatok, totok azaz europai kulturkorbol szarmazo kissebbsegek, vagy teljesen kulturaidegen bevandorlok adjak a multikulturalis reszt nagyon nem mindegy!

 388. Róbert

  De hallottak, es be is tartjak. Akinek csak szlovak allampolgarsaga van, attol nem veszik el.
  Normalisan egyebkent semmilyen allampolgarsagodhoz nincs koze az allamnak, hacsak nem abba az allamba akarsz kapni.

 389. Gábor

  ez hülyeség. Miért lenne jobb egy multikulturális ország, mint egy homogén? Azért, mert ezt nyomatja a ballib média? És ennek most semmi köze a menekültkérdéshez és máshoz sem. Önmagában, hogy lehet azt kijelenteni és mire lehet azt alapozni, hogy attól jobb egy ország, hogy multikulturális?!?!!?!! Az annyira abszurd! Jó, hogy nem azt mondod, hogy a fehér ember jobb vagy a fekete. Vagy a kávébarna. Lehet egy ország jó, ami multikulti és lehet egy ország jó, ami homogén. És fordítva, lehet egy ország rossz is, ami multikulti. Sztem, nincs sok köze a jóságnak a multikultihoz.

 390. Jaq Draqo

  Az hogy volt gyarmatkent beszelik a nyelvet teny hogy szamit, de azert ettol ne essunk mar hasra. A nyelvtudas egy dolog de a tobbivel igencsak rosszul allnak. Es nem azt allitom, hogy a magyar atlag az mennyire jo es egyedi de ami a lenyeg h a kulturalis gyokereink hasonloak a kontinensen beluli nepeknek. Ahogy a muszlim vilagnak is ugyanezek az elonyei megvannak szamukra.

 391. Péter Dévald

  Honnan szerzed az információkat okostojás? Téged ki fizetett le és mire…gyanús fazon vagy nekem az már biztos is. Bár elég együgyű …figyellek mostantól…

 392. Péter Dévald

  Hát ez a való!!!

 393. Péter Dévald

  Náci geci!!!!

 394. Péter Dévald

  Okos.

 395. Péter Dévald

  Omnipotens ember vagy , halleluja4444…., ó jaj, de nem csak pusztán buta…

 396. Péter Dévald

  Dehogyis, Ő mindent tud. Í gy született:)))

 397. Péter Dévald

  :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 398. Gábor

  kár legyökerezned, mert az csak olaj a tűzre. Egyébként megdöbbentő mennyien szidják a kiscsajt, független attól, hogy én sem értek vele egyet, szidni semmiképp nincs okom. Nem értek vele egyet, mert ez itt nem menekült kérdés, csak a média állítja be annak. Ezek az emberek migránsok már, még ha eredetileg valóban menekültként hagyták el az országukat. Azonban azóta már áthaladtak pár országon és közben úgy döntöttek, hogy a világ jobbik felére akarnak költözni. És ezzel szerintem semmi baj sincs. Kb. egymillió magyar is úgy döntött már, hogy a világ jobbik felén akar élni. Akkor őket is kövezzük meg?

 399. Péter Dévald

  És te nagyon elbutult barátom, honnan veszed az információkat? Az a gond csupán, h honunk dugig van az ilyen tetvekkel, mint te..a legragályosabb betegség az ostobaság, ezt te pici barátom, mát régen elkaptad….

 400. Péter Dévald

  A saját tudatodról beszélj, te tudatlan szarházi

 401. Robert Juhász

  Kőltőzhet máris el Afganisztámba és ot nyomja a balliberális meséit a muszlimoknak.Magyarország a Magyaroké ha kell fegyverel fogom megvédeni a hazámat a fekete veszedelemtől.Nem akarok négerek és Arabok kőzt élni ,othon tőnkre tedtek mindent most pedig jőnek minket tőnkre tenni,Háboru és fegyver nélkűl a muszlimok elfoglaják Europát az ilyen balibi agyhalotak segitségével .Hányni jőn az ilyenektől

 402. Péter Dévald

  Értelem nélküli ez az írás. Remélem az írója nem az és kifejti, h mi a fenét írt itt…

 403. Janos

  Egy demokratikus orzagnak allampolgaranak lenny, azt a
  kivaltsagot bisztosittsa, h negy evenkent az egyennek beleszollasa van abba, h
  ki fogja alkotni az orszag kovetkezo kormanyat.

  Naivsagbol es ismeret hijanybol ezt a kivaltsagot fel adni nem
  eri meg.

  Ami a Magyarorszagot sujto nepvandorlast illeti ezek az
  emberek ott jogosultak az ENSZ szerint menekult jogra, ahol be leptek az elso
  orszagba ahol veszejeztetseguk meg szunik. Tobb szabad orszagon at utazva,
  miert pont Magyarorszagon akarnak ezek az emberek letelepdni?

  Kozel harminc eve en menekult voltam es eggyet erzek a
  menekultekkel.

  De etto fuggetlenul a Magyar kormany joga es kotelessege meg
  vedni az orszagot ettol a nep vandorlastol.

  Debrecenbe be mutattak ezek a bevandorlok azt, h mi az
  elkepzelesruk az eggyut elesrol.

  Szegyen , h a kormany nem tette repullore ennek a bun tett
  reszvevoit es repitette volna oket oda ahonnan jottek csaladostol. Ez meg
  oldotta volna minden jovobeli fegyelmi ugyet a masik taborokba.

  Angliaba, Franciaorszagba, USAba es Kanadaba a masod es
  harmad generacio bemutatta azt, h mi az ok elkepzelesuk az eggyut elesrol.

  Ha a mai job oldali Magyar kormeny ( amajjet en nem
  tamogatok) nem teszi meg a kotelesseget, h meg vedje Magyarorszagot ettol a tobb
  millios nep vandorlastol, akkor ido kerdese, h hany generacioba fog kerulni
  amig a Magyar tortenelem konyveket valtoztatni kel, h az izlamot serto tenyeket
  kihaggyuk belolle, mint Nagy Britaniaba; es mikor fogja az izlamista bevandorlo
  kozosseg ki koveteni az izlam egyenloseget a keresztenyseggel Magyarorszagon.

  A jo indulatu embereknek a feladatuk, h a Magyarorszagon ideglenese
  tartoszkodo embereket embersegesen kezelje, es a Magyar allam feledata, h a
  hataron kivull levo nep tomegeket a Magyar orszag teruleten kivul tartsa minden
  torvenyes modszert alkalmazva.

  En szekely vagyok de ugy gondolom, h ez a talpalatnyi fold a
  Magyarokat illeti.

 404. Péter Dévald

  001! Sajnos te csak 00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 405. Péter Dévald

  Lóránd bazd meg. Okosnak hiszed magad?????????? Csupán betyárkörte vagy apád seggén!!!!

 406. pegazus77

  Mekkora egy tudatlan dilettáns vagy te hallod. Pont az ilyenek mint te a sallang szövegeikkel, hogy a ‘magyarság nevében’ a legnagyobb gyűlöletkeltők. Az én nevemben te ne fogjál fegyvert hallod soha. Az is tipikus, észrevettem, hogy szinte az összes nagy ‘magyarkodó’ nem tud helyesen írni. Hmm. Lehet, hogy az intelligenciaszinttel van itt a probléma alapvetően…?

 407. Péter Dévald

  Te mire vagy úgy oda a magyar állampolgársággal, úgy beszélsz, mintha ez lenne minden ember vágya. Ki a fasz vagy te, h így beszélj. Mit köszönhetünk fenségednek, h a magas lovon képzeli magát????? Ja, tudom is: semmit!!!!!!!!!!!!!!!!

 408. Péter Dévald

  Kapcsold fel a villanyt, mert nem tesz jót neked a sötétség, ha akkor is sötét marad, az már e te bajod.

 409. Kiss Endre

  IQ = 0

 410. Steve PuPu

  Szent István is ezt nyomatta…
  🙂

 411. Péter Dévald

  Alajos! Ezt kinek írta??? Ha jó fordítom maga is egy beteg ember. Kezelésre szorul.

 412. Kiss Endre

  Itt te és a hozzád hasonlóak a patkányok! (elnézést a patkányoktól!)

 413. Péter Dévald

  Te kis geci, neked való?????????????????????????????????????????

 414. Kiss Endre

  Az eszed eddig sem használtad, buta barom vagy! 😀

 415. Robert Juhász

  Én Ukrán iskolába jártam és Ukrjanába megtartodtam a Magyarságomat és az anyanyelvem és Magyar,és leirtam amit gondolok ez az én jogom mint Magyar állampolgárnak, 3 nyelven beszélek ugyhogy anyira tudatlan nem vagyok. És nem sértetelek meg semmiben kivéve persze ha Néger vagy vagy Muszlim vagy ballibi agyhalot.Más miért kőtődtél volna belém?… Такщо виродку відповідай за слова я тебе першим не образив, це ти почав.Скоро вас и так либеральних педарастов перестреляют ты только подожди!

 416. Gábor

  🙂 ez igaz. De, ha megfigyeled, nem feltétlenül a magyarság vagy az ország érdekében tette, hanem sokkal inkább hatalomra jutásért! 😉

 417. Kiss Endre

  te meg az emberi fajra!

 418. Kiss Endre

  Itt te vagy szánalmas!

 419. Péter Dévald

  Bunkó Balázs! Szebb mint a Balogh. Ezt te is beláthatod. Balogh???? Hát elég traumatizációsan gyanús név. Így bocsánatos bűn, h hülye vagy!!!

 420. Kiss Endre

  Látom, magyar zászló van a kezedben te hős magyar….. féreg!

 421. Gábor

  tényleg pocsék a helyesírásod. 🙂 Ukrajnában, megtartottam, magyarságomat, magyar, leírtam, gondolok után vessző, Magyar Állampolgárnak vagy magyar állampolgárnak, úgy, hogy, annyira, sértettelek, semmiben után vessző, persze után vessző, néger, muszlim, vagy ballibi agyhalott, kötöttél. Szóval, nehéz nyelv a magyar! 😀 Szerintem sem kell fegyverrel megvédened a hazát, mivel ezek ugyan valóban nem menekültek, hanem inkább migránsok, de nem azért jönnek ide, hogy elfoglaljanak minket, hanem azért, amiért sok magyar kiment külföldre, azért, hogy jobban éljenek, mint otthon éltek.

 422. Zsolt

  Nagyon zavaros és naiv a leányka. Csak pár kérdés: mi köze az aktuálpolitika baj az állampolgársághoz? Vagy ezek szerint a román aktuálpolitikai lépések nem zavarják? A magyarellenes lépésekkel egyetért? A magyar kormány idegenellenes kampányával, idegenrendészeti és bevándorlás politikájával nem értek egyet, de a csaj nem tudja, hogy a háborús menekülteket befogadják, a gazdasági menekülteket nem akarja a kormány befogadni! Tehát sok hűhó semmiért!

 423. Martos G. Csongor

  Fajok…

 424. Péter Dévald

  Nagyon művelt vagy. Fejet hatok előtted, bunkó……….

 425. Testo

  “Franciaországban” már késő! Azok az enklávék csak egyre növekednek majd, az ott lakó (és az idő haladtával egyre többen ott lakó) szintén francia állampolgárok szavazatai pedig egyre fontosabbá válnak, tehát az őshonos franciák biztonsága egyre kevésbé fog számítani. Az arányok egyre rosszabbak lesznek az eredeti franciák vesztére.

 426. Robert Juhász

  Mint leirtam az előbb nem tanultam Magyarul sem irni sem olvasni.Magamtol tanultam meg .Az Ukránt kitűnően tudom ép ugy mint az Oroszt is .Gondolom ha Oroszul vagy Ukránul irok majd neked elolvasni nem fogod tudni ugyhogy csak a (helytelen pocsék Magyar helyesirsomal tudom magamat megértetni)Én azt gondolom hogy űljenek a migránsok csak otthon és ott probáljanak jobban élni ,az nem kiut ha az egész Afrika átkőltőzik Europába

 427. Péter Dévald

  Csak ennyi) Nem csalódtam benned ganajtúró bogárka!!

 428. Péter Dévald

  Rothadt állat vagy, pedig mindent tudónak mutatod magad, Zsót! Mitől ez a nagy ego???

 429. Péter Dévald

  :))

 430. Gábor

  okés. Írhatsz oroszul is, csak arra én fogok hasonló helyesírással válaszolni. 😀 De, talán nem is ez a legfontosabb, ezt csak azért kellett tisztázni, mivel a helyesírásoddal érveltek fentebb. És nyilván, ha te nem tanultad a suliban a magyart, akkor érthető, hogy gyenge vagy abban. A migránsok kérdésében: biztos hallottad, hogy számos, egyesek szerint 1-2 millió magyar ment el itthonról és dolgozik külföldön. Ők migránsok. Na, most ha szerinted a migránsok csak üljenek otthon, stb. Akkor mi legyen azzal az 1-2 millió magyarral aki innen pont azért ment el, mert nem volt munkája, nem érezte jól magát itthon, stb.? Szal, ez nem egyszerű kérdés! Igaz persze, hogy az idejött embereket hamis dolog menekülteknek feltüntetni, mert többnyire csak migránsok, de haza se lehet őket küldeni ezzel, mivel mi magunk közül is sokan mentek nyugatra migránsként. Egyébként meg: mint tudod, a nyugati országokban folyamatosan fogynak az emberek (hogy miért, az egy más kérdés). De, ha fogynak, akkor pótolni kell őket, hogy legyen aki termeljen, stb. Tehát, egy folyamatos bevándorlás szükséges azért, mert fogynak az emberek.

 431. Péter Dévald

  Persze. Te aztán tudod , h megy ez itt orbanisztánban. Tisztelet neked, h nem hazudsz. Ha rajtad múlna, sokunk nem kapná meg ezt nagybecsű titulust. Részemről, amíg ilyenek vannak többségben szarok rá/d/.

 432. Péter Dévald

  Igazad van, tényleg nem. Te nagyon szánalmas vagy. Örülök , h nem ismerlek. Milyen ciki, h már ennek is lehet örülni. Kicsit szégyellem magam, de hát ez van…

 433. Péter Dévald

  Idióta vagy!

 434. Robert Juhász

  Igen ,lehetséges hogy kell egyes országoknak a bevándorlás de nem a Muszlim bevándorlás a multikulturalizmus nem műkődik sehol még a Muszlimok kőzt sem a Siiták És a Szuniták nem élnek meg békében egymás melet nem hogy a keresztényekel békében élni fognak.A keresztény bevándorlokal nincs semi gond de az Észak Afrikai és Kőzelkeleti muszlimok tőnkre teszik Europát (Gert Wilders holand poitikus filmjét nezd meg Fitna a neve sok mindent meg magyaráz.Én szerintem az a népvándorlási hullám az USA segitségével folyik és a célja hogy teljesen tőnkretedje a fehér keresztény Europát és a nemzetállamait.Szerintem Orbán Viktornak és Vona Gábornak teljesen igazuk van ebben a kérdesben ép igy mint Putyinnak is igaza van(Putyin példa értékű beszéde
  “Oroszországban oroszok élnek. Ha bármely kisebbség, bárhonnan, Oroszországban akar élni, itt dolgozni és Oroszországban lenni, beszélnie kell oroszul, és tiszteletben kell tartaniuk az orosz törvényeket. Ha inkább más törvényeket, tisztelnek, akkor azt tanácsoljuk, nekik, hogy menjen azokra a helyekre, ahol ez az állami jog. Oroszországnak nem kellenek ezek a kisebbségek. ezeknek a kisebbségeknek, kell Oroszország, és nem adunk nekik kiváltságokat, ne próbálják megváltoztatni a törvényeinket, hogy illeszkedjen az ő vágyakhoz, nem számít, mennyire hangosan kiabálnak “hátrányos megkülönböztetést”.
  Jobb ha tanulunk az öngyilkossági statisztikákból Amerikában, Angliában, Hollandiában és Franciaországban, ha túl akarjunk élni, mint nemzet. Az orosz szokások és hagyományok nem kompatibilisek sok kisebbség primitív kultúrájával. Ez a tiszteletreméltó törvényhozó testület, az új törvények megalkotásánál, az Orosz nemzeti értékeket kell szem előtt tartania, megjegyezve, hogy a kisebbségek, akik ide jönnek nem oroszok! “)

 435. Péter Dévald

  Hányszor kell még célozni arra, h buta vagy???? Írj egy számot és megkapod. Tudod , C, Norris is elszámolt végtelenig,….kétszer….

 436. Robert Juhász

  Ajánlom még meghalgatni Putyin Muncheni beszédjét az Multikulti Europai csődjéről ,és Europa lelki és kulturális hanyatlásárol amit előidéz a multikulturalizmus !Csak egyet nem értek miért te pártolod a menekűlteket?

 437. Márfi József

  Köszönöm a belinkelést. Én is ilyen tulajdonságokat hallottam eddig róluk, de most egy tapasztalással több az információm. Mert a tények és tapasztalások, nem előítéletek, rasszizmus, hanem utólagos, összefoglalás, hasznos leírás a néger fekete fajról.

 438. Péter Dévald

  Angolul tették azt hiszem Sok magyar is van szörnyű körülmények között, pedig jól beszélnek idegen nyelveket: Ellentétben nagyrabecsült honfitársaink többségével, akik egy kúrva szót sem tudnak más nyelven és erre még büszkék is. Itt tarunk, Messze még a mesze. Ugye mély magyar bunkócskáim????

 439. Péter Dévald

  Ez a vágyam, rátaláltál:))). Ügyes kis fickó vagy mondhatom.Találékony. Az a baj tudod, h vagy kimosták v sosem volt agyad. Ciki!!!, de hát hozott anyaggal dolozunk!!!!

 440. Gábor

  értelek, bár nem értek egyet veled. Nem azért, mert azt gondolom, hogy a multikulti feltétlenül jó, hanem azért, mert Mao az EU-hoz csatlakozott, mint kis ország. Ha Oroszországhoz csatlakozott volna, akkor azzal az ideológiai vonallal működhetne együtt. Így, hogy az EU-hoz csatlakozott, így az EU-s irányt kell tartania. Nem is tud mást tenni, mert szabad munkaerő áramlás, stb. van. Úgyis ide tudnak jönni ezek az emberek, ha az EU-ban máshol kapnak menedék vagy egyébjogot. Az egy más kérdés, hogy az EU-s vonal jó-e? Erre a történelem fog majd válaszolni. Az EU-ban, illetve Nyugat-Európában már évtizedek óta folyik a bevándorlás, mivel évtizedek óta kevés ember szülteik és szükség van az olcsó munkaerőre. Ezek a társadalmi folyamatok felfoghatatlanok. Tényleg lenne egy háttérhatalom, ami ilyen módon akarja lecserélni az embereket? De, logikusan, nem szoktak az emberek ilyen hosszú távra tervezni. Illetve a következő generáció gyakran felülírja az előző terveit. Tehát, ha összeült volna néhány ember, hogy Európa fehér népét szándékosan és tudatosan lecserélje és ennek érdekében intézkedéseket tesz, az neki miféle előnnyel járt volna? Akkor, kb. semmivel. Aztán, azoknak az embereknek a leszármazottjai miért tartanák magukat a szüleik terveihez? Az miféle előnnyel járna számukra? Kb. semmivel. Oroszországnak és Putyinnak könnyű ilyen kijelentéseket tenni, mert 1. nagy, önálló birodalom 2. a kutya sem akar Oroszországba menni. Én is a liberalizmus hibájának látom a történteket. Az embereknek kell a szabályrendszer, még ha nem is szeretik azt. Mindegy, hogy a szabályrendszer iszlám vagy zsidó-keresztény. Ha nincs szabályrendszer, akkor a pillanatnyi vágyuknak fognak élni és olyanok lesznek mint a kisgyerek, akinek nincs se szülő, se iskola. Le fog maradni azokkal szemben, akiknél volt szülő és iskola. Tehát, a szélsőséges liberalizmus egy öngyilkos ideológia, ahol elterjed, ott az ott élők előbb-utóbb ki fognak halni és átengedik a helyet más ideológiának. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ezen te vagy én tudunk majd változtatni.

 441. Péter Dévald

  Lám lám mi lesz a cserebogárból?????

 442. Péter Dévald

  Egyet mondj te fütyi! Kire nem igaz ez az itt élők közül. Ne gyűlölködjetek!!!!!

 443. Gábor

  pártolom a menekülteket? 😀 először is, megegyeztünk, hogy nem menekültek, hanem migránsok elsősorban. Másrészt abban is megegyeztünk, hogy sok magyar migráns is van, tehát igazságtalan lenne, ha azt mondanánk, hogy a magyar migrálhat, de más nem. Harmadrészt pedig, mint mondtam, ezek társadalmi folyamatok, ugyanakkor az emberek egyének. Mint egyéneket nem lehet azért utálni, mert eljöttek otthonról, hogy jobban éljenek itt. Azért se lehet őket utálni, mert más a vallásuk. A társadalmi folyamatokat, persze, lehet utálni, de annak meg nincs értelme.

 444. Péter Dévald

  Dugulj már el te paraszt!!!!!

 445. Péter Dévald

  HIhi!!! Ezt a tetvet valóban nem illeti az általa választott név. Megkeresztelem: Legyen Bérenc. Hurrá Bérenc lett a neve!!!!!!! :))))))))))))))))))))))

 446. Péter Dévald

  Darkness in your mind! Húzz már el a faszba, ha így érthetőbb. Mocskos vagy és ennyi…

 447. Péter Dévald

  Hol vannak már szovjetek, te utolsó elbutult segg??? Mit tudsz te a nácikról, agyhalott 8870???

 448. Péter Dévald

  :)))))))))))))))))))))))))))

 449. Péter Dévald

  Kettő:)))

 450. Péter Dévald

  Egy bajom van veled, h nincs magyar szó arra, h milyen alávaló, elfajult, elbutult segg vagy! Ha találsz rá szót, jövök neked! Kérd bátran !!!

 451. Péter Dévald

  Okosabb lettél volna, ha hallgattál volna. Ükapád simán leköpne. Ne hivatkozz rá. Te is bevándorló vagy, a seggfej ükapáddal egyetemben…..

 452. Péter Dévald

  :(((

 453. Testo

  Az 1-es IQ-al csak ilyen válaszra tellik? Semmi magyarázat, semmi érv, – hogy mi, miért, hogyan nem igaz?

 454. Péter Dévald

  És én is, sőt mi is!!! Köszönet a szavaidért!!!!!!!!!

 455. Péter Dévald

  🙂

 456. Péter Dévald

  Segg vagy!!!

 457. Nagy Jozsef

  Bejegyzesenkent menyit fizetnek? Csak a tragalkodas! Multikulti fan de mas velemenyet nem tartja tiszteletben! Jolfizetett agitator!

 458. Péter Dévald

  Elnézést nagy tudású uram többé nem teszek ilyet… sietek olvasni….Paraszt!!!

 459. Testo

  1-es IQ-jú petikének! Nem érted meg, hogy nem szines multikulti lesz ennek a vége? A harmadik világ mérhetetlen, és igen szapora embertömegei végzetes csapás lesz európára nézve. A népességarány az őshonos népek kárára nem fog beállni egy ponton, hanem folyamatosan fog romlani, amíg teljesen élhetetlen, és lakhatatlan nem lesz európa. Ami a római birodalom bukása előtt lejátszódott az kisértetiesen hasonlít a jelenkori eseményekre. Azok a háttérerők akik elindították ezt a folyamatot egy idő után maguk sem tudják majd kontrollálni az eseményeket, és akkor nekik is bukta lesz. Azután meg jön a sötét középkor, mint róma bukása után.

 460. Nagy Jozsef

  Hat magyar az nem vagy az biztos! Ennyire magyar ellenesnek lenni talan csak egy roman tudd!

 461. Péter Dévald

  Fáradt vagyok: ezért csak csak annyi, h dögöljetek meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 462. Nagy Jozsef

  Gombos teved! De sok erdekes kerdes merul fel.a no korul. Peter maga jol fizetett agitator? Erdemleges hozzaszolas nincs csak ez tragarsag?

 463. Péter Dévald

  Surmó. Ugye mickey mouse szívattalak már ezzel párszor!!!????

 464. Péter Dévald

  Olyanok miatt mint ön, akik csak a jelennek élnek. A dolgok egyszerűek. Csak érteni kellene őket. Ez az , ami nem megy a maguk fajtájának. Újra kellene születni, hátha jobb sorba állnának be…..

 465. Péter Dévald

  Beszartam, h te milyen okos vagy.

 466. Péter Dévald

  Méltatlan vagy bármi válaszra is. Szerintem az 1–es IQ túl hízelgő lenne bármihez is, h megértsd.

 467. Péter Dévald

  Pedig igen, mert te sem találod!!!

 468. Péter Dévald

  Soha ilyen alávaló emberrel ?????? még nem kerültem kapcsolatba. Te vagy a legférgebb,Bár valóban szoros a verseny…..

 469. Ivan Pap

  Kedves Zsuzsanna! Mindenképpen sürgősen add vissza az állampolgárságodat, mielőtt Magyarország megfoszt attól, mert nem érdemled meg! Te maradj csak büszke román! Biztosan van okod a büszkeségre! Vagy azt már régen visszaadtad? Lett volna bőven okod rá! Sajnálatos, hogy egy éves magyar állampolgárság után máris részese lettél egy elvakult baloldali gyűlöletkampánynak, ők csináltak belőled vak embert. Nagyon nagy szíved van, csordultig szeretettel az elesettek iránt, amit üdvözlök, de ez nem jelenti azt, hogy az eszed is helyén lenne! Menj más országba gyalázni az ország vezetőit és népét, akik nagy többséggel másodszor is megválasztották Orbán Viktort, mégpedig azért, mert magyar érzelmű és nem idegenszívű, mint azok akik téged megvezettek(megfizettek). Én úgy érzem a cikked hatására, hogy a régen meghalt székelyudvarhelyi születésű édesapám, és a bözödi születésű édesanyám forognak a sírjukban! Szégyent hoztál a székelységemre! És ezt nem bocsájtom meg neked!
  A székelyudvarhelyiek bizonyára el fognak számoltatni arról, hogy kik és mennyit fizettek neked ezért a “véleményedért” ! Mennyi jutott a Soros milliókból?
  Búcsúzóul annyit:
  1.Magyarország Miniszterelnöke és mi magyarok is azt szeretnénk, ha a menedékkérők a hivatalos határátkelőkön jönnének be, hogy tudjuk őket regisztrálni és a megfelelő ellátásban részesíteni. (kötelességünk)
  2. Azt szeretnénk, ha tiszteletben tartanák a mi és egyben az UNIO schengeni határának nyomvonalát, és nem gázolnának át rajta illegálisan százezren, (már naponta majdnem kétezren) és az egész országunkon lopva, titokban az embercsempészekre hallgatva, azoktól kifosztva, a rendőrök elől bujkálva, a pályaudvarokat, aluljárókat, parkokat, tereket tönkre téve, szeméthegyeket hagyva maguk után)
  3. Ha ezt tették volna, akkor szükségtelen lenne a kerítés! Ilyen egyszerű!
  Ehhez igazán nem kell doktorátus, hogy megértsd. De ha az eszeddel nem tudod, akkor a magyar szíveddel kéne, ha neked az lenne. De te román vagy, nem magyar.
  A szép ‘magyar’ nevű Nago Thiesz Liviát, édesanyádat meg üdvözlöm. És a bátyádat is!
  Téged nem.
  (egy Magyarországon született és élő, de szívében székelységét mindhalálig megőrző hetven éves néni, aki a fiai és unokái jövőjéért és magyarságáért aggódik)

 470. göre gábor

  Az erdélyiek értelmességi elmaradottságáról már Széchenyi megírta tapasztalatait!

 471. Bodó K. Attila

  Kedves “Halász ” Úr!
  Nincsen szándékomban megsérteni, de a több
  évtizedes magyarországi családnév etimológiai vizsgálataim alapján az a tapasztalatom, hogy a “HALÁSZ” nevet többnyire Magyarországra
  betelepedett zsidók és kisebb mértékben svábok vették fel vezetéknév megmagyarosítás révén. Ez a gyakorlat az egész történelmi Magyarország
  területén jellemző volt. A Fischer nevet a Morva-vidékről betelepedett német nyelvű zsidók és svábok viselték. A Fischer vezetéknevet
  jelentésében egyező, foglalkozást jelölő magyar vezetéknévre változtatták, (megmagyarosították) holott korábban semmi közük nem volt
  ehhez a halász szakmához.
  Kérem nézze meg saját családi genealógiáját a 16 ükszülőig visszamenőleg, és ott majd a felmenők etnikai hátteréből és etnikai arányaiból magyarázatot fog arra kapni arra, hogy miért ilyen az értékrendje és a magyar eredetközösséghez való hozzáállása. Kérem ne felejtse el ” a vélemény, az értékrend, az
  maga az etnosz.” Szívélyes üdvözlettel:

 472. Róbert

  Mas orszagokban is van hasonlo rendszer, de azokban valodi befektetes szukseges (ceg letrehozasa), ami munkahelyet teremt, tehat nem allamnak es kormanykozeli cegeknek adjak a penzt a befektetok. Onmagaban a befektetes es annak merteke nem elegendo a vizum kesobb allampolgarsag megvasarlasahoz, ahhoz bizonyitottan sikeres uzletmenet, es egyeb felteteleknek megfeleles kell (pl. befektetett penz szarmazasanak tisztasaga, adozott volta, szemely buntetlen eloelete, adozasa). A valodi befekteto szemelynek (allamkotvenyvasarlas nem befektetes, ez egy nagy hazugsag, hiteleznek az allamnak) csak igy lehet allampolgarsaghoz jutnia, igy sem automatikusan.
  Milyen befektetesek valosultak meg a magyar allampolgarsagot vasarlok penzebol? Fergek.
  Ez az egyik maffiatevekenysege a kormanynak. Undorito.

 473. Roni

  A lenyomozgatás az megy itt facen :/ ..!!!(hogy kinek a minek a.. meg oláh akárminek nevezitek,mi ez óvoda?!)pff szánalmas! Csak gratulálni tudok,már ott tart ez az ország,hogy az ember nem mondhatja el a véleményét sem,mert attól kell tartani,hogy valamelyik hozzátartozóddal történik valami rossz,a te saját álláspontod miatt!Liberális ország,liberális állampolgárok egyenlő a zéró toleranciával/ tisztelet a kivételnek!!!!!! A lány felvállalta az álláspontját nyíltan sok ezer,millió emberrel szemben csak tiszteletre méltó.Kitartást Zsuzsi

 474. black flag

  Mert a fidesz olyan sokat törődne a nemzettel, az egészségügy rendbetételével nem foglalkoznak, az oktatást még jobban szétbaszták, a munkahelyteremtés szinte nuku, mondjuk ott a közmunka, ami nem hogy előrébb vinné az országot, de inkább visszarántja a feudalizmusba. Az mnb két kézzel szórja a közpénzt ingatlanokra,festményekre, úgy hogy nem is érdekli őket hogy az államadósság magasabb mint az előző kormányok idején, és hiába volt a manyup lenyúlás, így is nő. Nincs olyan társadalmi réteg akibe még nem rúgtak bele. A fidesz egy valamivel törődik, saját magával, a rokonok, haverok zsebbe meg legyen tömve, nézz utána hogy az eu-s pályázatok hány százalékát kapja fideszes érdekeltségbe tartozó tag. Mindent kisajátítottak maguknak, kaszinó, föld,trafik. Egy szarházi tolvaj, banda, tele egykori komcsi mszmp, kisz tagokkal. (és leszögezném egyik párttal sem szimpatizálok, mielőtt tolnád a minden alapot nélkülöző általánosításaidat.)

 475. Jani bá

  Nem nagyon értem, hogy ez hogy függ össze azzal, amit írtam.

 476. wallenberg8870

  “az államadósság magasabb mint az előző kormányok idején”

  Az MSZP-kormány idején minden egyes nap magasabb volt az államadósság, mint azelőtt bármikor a történelem során. A teljes államadósság túlnyomó többségét az MSZP halmozta fel.

  http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/mnbhu_nemzet_gazdasagi_puszaml/adossag_hu.xlsx

  http://tinyurl.com/lk9t5ca

  Államháztartás nem konszolidált adóssága
  2002Q2 (2002 2. negyedév) 8,922.8 (milliárd forint)
  2010Q2 (2010 2. negyedév) 22,417.5 (milliárd forint)

  22 417.5 milliárd forint –
  8 922.8 milliárd forint =
  13 494.7 milliárd forint (4,5 db Paks II-nyi összeg, állampolgáronként 1 349 470 forint)

  ***

  “manyup lenyúlás”

  A nemzetközi bíróság kimondta, hogy a manyup nem lett lenyúlva.

  http://hvg.hu/gazdasag/20130130_Elkobzott_magannyugdijpenzek_elutasitotta
  2013. január 30., szerda, 15:56
  A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt. A bíróság szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült, hiszen a jövőben is joggal tarthat igényt nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magánkézben lévő nyugdíjpénztárba folytak be.

 477. wallenberg8870

  Van rendes oláh is, tehát csak azért mert oláh, még nem kell elzárkózni tőle, de ez a konkrét oláh ez láthatóan magyarellenes.

 478. wallenberg8870

  Nem árt lenyomozgatni, hogy kiderüljön a háttere, hogy az illető miért uszít Magyarország ellen.

 479. Nagy Jozsef

  A no letezik, magyar habar lehet van benne mas ver is de ettol nem kell elitelni! Allampolgarsagot osszeteveszteni a jelenlegi kormany szuksegmegoldo politikajaval az gyavasag, inkabb allampolgarkent probalkozna es talan a raszorulo magyarokon! Ujsagiroitt vegzet , aktivista, aki frusztraltsagaba nem tudd maskepen hirnevet szerezni! Humanus az igaz , de van a sajat vere kozt is akin segiteni csak az nem.jar hirnevel. Ennyit rola, a tobbi okostojas meg nezzen.magaba. Majd egy ev mulva lesz erdekes a sztori ha nem fogadjak el a lemondasat!

 480. Anna

  Itt, a fővárosban – Gábor – az állandó lakhellyel bíró magyar állampolgárságú lakosok, de NEM Budapesti születésűek + a tartózkodási lakcímmel bírók, vagyis az életvitel szerűen itt élők aránya kb. 70%!! Nos – ezek lennének az ön által említett ” önző, korlátolt, irigy, rosszindulatú, kicsinyes, és számító emberek!? Ha hozzátesszük a külföldi, de itt tartózkodó, dolgozó diplomáciai testületek, követségek dolgozóinak, családtagjainak számát, az itt tanulókat,üzletembereket és a honosítottakat, – a nagy arányban jelen lévő – lakással, házzal rendelkező külföldieket, akkor jó ha az “őslakosok” Budapestiek aránya kiteszi a 15% -ot. Ez az a város, amit szüleink újjáépítettek a II.V.H. pusztítása után, ahol annyi ártatlan vért ontottak ki 56’ban a szabadságért és ami MA a világ egyik legszebb és legdinamikusabban fejlődő fővárosa, a magyar tudomány és kultúra fellegvára…Bizony – ezért tenni kellett, nem csak beleülni a készbe! Trianonról alkotott véleményéhez pedig már hozzá sem szólok – olyan mértékű tudatlanságról tesz tanúbizonyságot, hogy az már egyenesen felháborító. Az eredeti témához pedig: elég nyilvánvaló a román (?) hölgyemény provokációja – jól kitalált – az emberi lelkiismeretre apelláló, öntömjénező ócska szöveg. Aki segíteni akar, annak nincs szüksége “reklámra” azt önként és szívből teszi! és semmi köze nincs az “állampolgársághoz”., de még a politikához sem…Ugyan,,miért nem a romániai cigány-és nyomortelepeken tevékenykedett eddig, netán most is,…vagy az árvaházak közelében, ahol kísérleti nyúlként – embertelen körülmények között vegetáltak gyerekek – kilátástalanul? Hamis és aljas szándék lappang a szavaiban és valójában azt sem tudjuk, mindez igaz e? Bárhol, bárhol a világon készülhettek ilyen fotók – egyébként!!, de akit ez szíven üt, hát menjen és szorítsa a keblére, siessen a segítségére. , de senki NE hivatkozzon a magyar emberek lelketlenségére, érzéketlenségére, mert NEM igaz….a legbefogadóbb nemzet voltunk mindig is..csakhogy MA már az a kérdés,,, ŐK, vagy MI!! És ez nem migráció – ez szervezett népvándorlás – iszonyatos, beláthatatlan következményekkel.!

 481. James Jones

  Ivan Pap Te sem vagy magyar.A magyar is összeszedett népség,vándorlásuk óta.És ne szajház senkit. Nézz magadba mélyen ajánlom. Nos ki az a székelyek?? olyan mint a többi ember.

 482. Mátyás Attila

  “A menekültekkel kapcsolatban az én személyes meggyőződésem összeegyezhetetlen a magyar kormány álláspontjával.”
  Így jár az aki a menekültekkel kapcsolatos véleményét össze akarja egyeztetni a magyar kormány illegális bevándorlókkal kapcsolatos álláspontjával. És szándékosan vagy naívságból olyanokat csúsztat és beszél félre, hogy egyszerűen képtelenség nem alpári modon reagálni rá.

 483. rico

  Ha szerinted ez a vélemény, illetve ez a stílus jelenti az európai színvonalat, akkor már jobb ha elfoglalja valaki sürgösen, innen csak felfelé visz az út.

 484. aser

  Akkor neki kár volt megadni.Aki ennyire sem becsüli……..

 485. aser

  Elég baj az,hogy ha emiatt valakinek le kell mondania. Ez jellemző a Magyar Államra.

 486. rico

  Ja igen, a vajszívűek mindig ott végzik. Legutóbb a második világháborúban is jól bejött, hogy vajszív helyett jól bekéményítettünk, nem igaz? Ja, nem.

 487. Magam Uram Pártja

  És vissza veszi a Románt? Majd mutassa be, hogy vissza vette a Románt. Akkor lesz ennek hír jelentősége, addig csak pletyka.

 488. wallenberg8870

  Nem veszi vissza, le se adta.

 489. wallenberg8870

  Aki le akar mondani a magyar állampolgárságról, az biztos hogy nem magyar.

 490. rico

  Engedd meg, hogy székelyesen válaszoljak: egy ganyé ember vagy.

 491. Róbert

  Legyunk oszintek, csak nem akarod erteni, mert egy fasz troll vagy.
  A migrans nem bunozo, hanem vannak a migransok kozt bunozok, ahogy minden embercsoportban kivetel nelkul. Aki ezt nem akarja felfogni, nem csak naci, hanem vegtelenul ostoba is.

 492. wallenberg8870

  Azt kétlem. Egy igazi székely nem bújna el a konkrét kérdés elől, hanem simán válaszolna rá. És nem az útlevél adta előnyök vagy a kormány miatt akarna magyar állampolgár lenni, hanem azért hogy Magyarországhoz tartozzon.

 493. Jani bá

  Lehet, hogy fasz vagyok, de mondd már meg, hogy mire válaszoltál? Arra utaltam, hogy a félhalott jelződ nem állja meg a helyét. Nem tudom, hogy ehhez hogy kapcsolódik az, hogy ki lop, meg a többi baromságod.

 494. baviki

  Akkor lenne hír-értéke ennek a hőstett”nek, ha nagyon gyorsan elhagyná Londont/Angliát is, mert úgy néz ki, hogy csak a ballibás / vagy neolibás sajtóból tájékozódik, ugyanis Anglia is kerítést épít! Meg kellene őt kérdezni, hogy ezt megteszi-e… Mert ha nem, akkor nem nagyon vehető egy következetes döntésnek! Amúgy meg lassan eURÓPAUNIÓT is elhagyhatja, mert egyre nagyobb tömegek vannak a bevándorlás ellen…

  Kérdés Zsuzsának :

  ZSUZSIKA, MEGTESZED AZ ÁLTALAM FELVETETTEKET?
  Mert úgy lenne tisztességes…

 495. JJ

  Szerintem egy jókora hályog van a szemén. Romantikusan látja a helyzetet, persze a törökországi menekülttáborok árnyékából annak is látszik, csak éppen azt felejti el az interjúalany, hogy nem mindenki, aki Magyarországra vagy Európába jön becsületes, a háború borzalmai ellen menekülő ember, hanem a sötét Afrika mélységéből beözönlő embercsorda, akik a jobb élet reményében (meg ki tudja kinek a biztatására) ellepik Európát. Hiányzik ez Európának? Hiányzik az nekünk, hogy hamarosan már ki se tudjunk biztonsággal lépni a házunkból?
  Azt mondja, hogy magyarország is befogadhatna néhány ezer menkültet…..micsoda félremagyarázás. Éppen az a probléma, hogy olyan sokan beözönlöttek már Magyarországra, hogy nem győzik a hatáságok fenntartani a rendet. Képzeljük már azt el, ha nem épülne meg ez a kerités, mi lenne, magyarországot teljesen ellepnék a migránsok. Ez a nő nem olvassa a statisztikákat, nem olvas újságot. Vannak olyan EUás országok, ahol az erőszak megsokszorozódott a migránsok miatt. Ez kell neki???? Fantasztikus, hogy nem látja a fától az erdőt. Persze nagyon szép és nemes elgondolás az emberi jogok mellett állásfoglalni, de elég naiv kell legyen hhoz valaki, hogy elhiggye, hogy minden szép és jó, és hogy az igazság az mindig győz. El kell fogadni a valóságot, amit általában nem rózsaszin betőkkel szoktak irni, mégpedig azt, hogy mindig is lesznek olyanok, akik manipulálják emberek csoportjait. Most ebben a helyzetben Európának el kell döntenie, hogy mit kezd a jövőjével: vagy enged a migránsok nyomásának, és pár év mulva elfelejthetjük mindazt, ami Európát jelentette vagy gátatszab ennek a bevándorló hullámnak. Mindig is voltak elnyomott országok, nemzetek, ez nem új a Nap alatt, csak az a helyzet, hgoy valaki vagy valakik rájátszanak a szociálisan túlérzékeny európai ember jóindulatára.
  Öszintén fel kell tegye magának ez a nő a kérdést, hogy normális, ahogy gondolkodik mert szerintem messze átlépte a normalitás határát. Az erősen liberális érzések és cselekedetek még sohasem vitték jóirányba a világot. (Lásd: egyneműek házassága). Szerintem feltünési viszketegsége van, ezt kéne orvosolnia. Másrászt meg, aki képes lemondani magyarságáról, az szerintem nem lehet magyar.

 496. JJ

  Egyébként Spanyolország déli határat is drótkerítés védi , és nem az idén húzták. nem értem, miért kéne európa szenvedjen az afrikai meg közelkeleti menekültek miatt. Mindent tönkretesznek, mindent, amit mi euróapaiak felépítettünk. Még tapsoljunk is hozzá?

 497. Róbert

  Ugy kapcsolodik te hipokrita hazug naci troll, hogy az osszes migranst ugy irod le mintha kamionokat tornenek fel. Bazmeg, a buncselekmenyeket emberek kovetik el.A migransok is emberek. Es????
  Bizony tobben eheznek es felhalottak, mint akik kamiont tornek fel. Soha nem allitottam hogy felhalottak tornek fel kamionokat, ezert a nyomorult, eroltetett logikad szanalmas.
  Vagy azt allitod, hogy nem a migransokkal kapcsolatban irtad a tores-zuzast, csak uigy eszedbe jutott?
  Micsoda nyavajas szardarab. Legalabb allnal bele naci velemenyedbe, akkor legalabb ember lennel, nem egy angolna.
  Te vagy a legjobb marionettje a fidesz kormanynak. Szerencsetlen.

 498. wallenberg8870

  Szerintem nincs hályog a szemén, hanem a balliberális zsidó atlatszo.hu és az álmagyar oláh ügynök Neagu megbeszélték hogy mit hazudjanak a magyarországi közvéleménynek.

 499. Jani bá

  Nem nagyon tudtad értelmezni azt, amit írtam, de elnézem neked, mivel hülye vagy. Te írtad azt, hogy szegény félholtakról van szó. Erre megjegyeztem, hogy több cselekedetük nem félholtakhoz illő. Ezzel arra utaltam, hogy a félholt jelző nem helyes kifejezés. Ezt követően kezdtél el egyre zavarosabban firkálni, majd mocskolódni. Remélem nem idegesítetted fel magad saját hülyeségeden, nehogy agyvérzést kapj, te faszkalap.

 500. Pumukli

  így igaz…

 501. Vidám Park

  Pl. megpróbálhatná Angliát elhagyni a csatorna alagúton – gyalog …

 502. Vidám Park

  Stadion ! A befizetők pedig díszpáholyt kapnak az olimpián ….

 503. Vidám Park

  Országbéli / faji eloszlásra vonatkozó adatok vannak ?

 504. Gábor

  azért nem odamennek, mert egy arab országba, ami gazdag, senkit se engednek be, hiába arabok mindketten. Pl. hiába van neked egy gazdag nagybátyád, ha nem enged be amikor a lakásodból kiraknak, kénytelen leszel máshova menni. Szal, egy kicsit bonyolultabb ez a helyzet, minthogy kijelentsük, hogy ezek Európát akarják. Ezek nem kifejezetten Európát akarják, Európa egy kis pötty a térképen, ezek, ahogy mindenki, pl. a magyar emigránsok is, oda mennek, ahol nagyobb jólétet remélnek. Ha ez alapján elítéled őket, akkor a magyar migránsokat is elítéled, hogy elfoglalták európa nyugati felének egy részét.

 505. Gábor

  azoknak a magyaroknak egy részének, főleg ’56-ban vagy általában a cucilizmus alatt, semmiféle arra jogosító papírja nem volt, se pénze, se semmije. Ugyanilyen körülményeket között vagy táborokban laktak, rászorultak a kintiekre, stb. Aztán megpróbáltak valahogy boldogulni. A mostani migránsok egy része már valóban jobb helyzetből indult, de ezt pl. az EU tagságunknak és nem saját maguknak köszönhető. Nyilván, ha az itt lévőeknek is lenne EU-s tagsága, mindjárt más lenne a helyzet. De, ők pont nem EU országból jöttek, és ez – ugye – nem a saját hibájuk, csak pechük.

 506. solaris

  Petro…végtelenül sötét és demagóg te vagy és ez a szerencsétlen, aki lemond az állampolgárságáról napipolitikai érvek miatt. A bicskát te fogod majd megkapni egy dédelgetett migránstól (ez csak bónusz lesz). Ne sajnálj! Én büszke magyar vagyok…ti meg selejt magyarok, selejt emberek! A saját fajtád árulója vagy. …mielőtt a nyugati példaképeidet és a haladó világot idéznéd :Mindenki szögesdrótos kerítést emel, a németek nem akarnak bevándorlókat, a briteknél 5 év börtön jár a bevándorlók rejtegetéséért és illegális segítéséért. Na szégyelld magad! Mert se itthoni, se nyugati szemmel sem vagy szalonképes……dühöngj a romkocsmákban és hagyd a hazafiakat cselekedni.

 507. Gábor

  hát, ez a te véleményed. Mondjuk, az állításod, hogy a bp-iek többsége vidéki lenne, azért alá kéne támasztani valamivel, mert anélkül eléggé csak a levegőben lóg, de te tudod. Ráadásul én még azt sem mondtam, hogy befogadónak kell lennünk, én azt mondtam, hogy az itt élők meg is érdemlik a szemetebbnél szemetebb kormányokat, mert többségében olyanok, mint az. És ez alól elsősorban a vidékiek kivételek. De, ha szerinted a regnáló kormányainkkal minden rendben van, akkor nyilván a néppel sincs semmi gond és akik innen elmenekültek, mind hülyék voltak, hogy itt hagyták ezt a tejjel és mézzel folyó kánaánt, a jogállamiság és a demokrácia földjét.

 508. Virth Alajos

  –” Egy éve kaptam meg a magyar állampolgárságot. Azért kérvényeztem, hogy tudjak szabadon utazni, és segítsen a munkavállalásban.” Ön szerint ez az alak szívvel lélekkel magyar, vagy csak egy érdek ember?

 509. csürös istván

  kettős állampolgár lehet ha lemond az az ő problémája a székelyföldi magyaroknak ne égesse le akik magyarországon dolgoznak jöjjön át angliába és nézze meg hogy mi folyik magyarországon

 510. Testo

  Petike: egyes, leülni!

 511. Böde László

  Egy ország törölgeti most a szemét! Micsoda veszteség….

 512. csürös istván

  akik húsz év után kapják meg a magyar állampolgárságot el a kedvezményes törvények egy kicsit gondolkozzon el maga nagyon homályosan lát köszönöm szépen

 513. Albert Ildikó

  Tulajdonképpen miből él ez a nő? Alapítványok pénzén? Van szakmája, bejelentett lakhelye, családja….Ki is ő? Miért kell így fölhívnia magára a figyelmet? Esetleg ki fizeti ezért? Van itt néhány kérdés, aminek érdemes lenne utána járni, ha már akkora port vertek fel körülötte.

 514. Testo

  Neked nagy katyvasz van a fejedben, úgy tűnik! Mi európai úniós állampolgárok vagyunk, ha nem vetted volna észre. Olyan, mintha te átmennél szabolcsból mondjuk sopronba. Ha átköltözöl sopronba migráns leszel?

 515. Leto مؤدّب

  Nagyon bő lére eresztett egykutyázás volt, de azért annyit csak írjak, hogy hasonlítsuk már össze 2009-ben és 2014-ben mondjuk ezeket a fontos gazdasági mutatókat, jó? 😉

  – gazdasági növekedés
  – alapkamat (ami meghatározza a jelzálogkölcsönök, ill. az ország adósságszolgálatának nagyságát)
  – infláció
  – munkanélküliség és foglalkoztatottak száma (a közfoglalkoztatást esetleg még le is számíthatjuk)
  – az ország kereskedelmi mérlege (bődületes mértékű, újabb és újabb rekord többlet!)
  – államadósság a GDP arányában
  – nettó átlagbér
  – egyének átlagos adótehelése
  – költségvetési hiány
  – államkötvények hozama, ill. az ország csődkockázatát mérő CDS mutatók az egyes államkötvényekre

  Nagyon nincs mit ragozni ezen, minden fenti adat javulást mutat, esetenként egészen drasztikus javulást. Ezért aztán fordítsuk meg a dolgot és mondj olyan fontos gazdasági mutatót, amely rosszabb most, mint 2009-ben. A fentihez hasonló hülye rizsát viszont nyugodtan elhagyhatod. Elég lesz két szám és hogy mire vonatkoznak. Kösz.

 516. Testo

  Inkább liberálnáci

 517. Gábor

  neked van nagy katyvasz a fejedbe, tesó. Igen, ha átköltözöl szabolcsból sopronba, akkor migráns vagy. Igaz, országon belüli, de ez lényegtelen. Ugyanakkor jegyezzük meg, hogy az ide jövő migránsok nem tehetnek arról, hogy ők nem EU-s tagállamból jöttek. Ráadásul egy csomó magyar még akkor ment ki a nyugat-európába, amikor nem voltunk EU-s tagok Akkor azok szemetek voltak? Az ’56-ban kimentek szemetek voltak? A cucilizmus alatt kimentek szemetek voltak? Elmentek, mert tele volt a faxuk az ittléttel. Gondolhatod, hogy akkor az ide menekülőknek milyen a helyzete odahaza! 😀

 518. Sári-Kati

  ..és ennek egy töredéke lesz a magyar államé, a többi a haverok offshore cégeken kesresztül a haverok zsebébe vándorol.

 519. Testo

  Én itt élek londonban, és hidd el, van rálátásom, mi is a valóságos gyakorlata egy multikultúrális országnak. A tőzsgyökeres fehér angolok nem győznek elköltözni és visszahúzódni az övéikhez, hogy lehetőségük legyen a saját identitásukat kiélni. És ezt már csak a közép és a felsőközéposztály teheti meg, mert a csóribb fehér angolok kénytelenek keveredni a bevándorlókkal. Itt a lényeg, hogy még egy ateistát is a keresztény gyökerei határozzák meg milyen a világfelfogása. Láttam másodgenerációs lengyelt, aki teljesen asszmilálóott az angolok közé. Egy muszlim gyökerű személynél a különbség a többedik generációval csak nőni fog. Remélem most már érted, mi a különbség a hasonló kultúrális háttér, a gyökeresen más, és a teljesen összeegyeztethetetlen között..

 520. Bölöni Csaba

  Kedves hölgyem nem akarok polemizálni önnel de majd mikor lefejeznek az arabok egy kedves rokont vagy ismerőst akkor majd fel lehet venni majd a muszlim vallást, igazából nem értem, mit akar ön ?
  talán ezzel akarja ön magára figyelmet felhozni. Fontosabb önnek az arab kultúra mint a magyar nemzet. Sajnálom kár ezért szenvedjen jó önnek a román állampolgárság. Nem is tudom miért írok magyarul:
  Îm pare foarte rău că cultura dvs este una de lingușire, care nu mai poate înțelege problema imigrației care este împotriva culturii creștine și a culturi europene.

 521. István Markus

  Hülye Petike és Endre el fognak bocsátani titeket a ballib bérkommentelő osztályról, ha csak ilyeneket tudtok írni mert növelitek a fideszbirkák számát hozászolásaitokkal

 522. Gábor

  nem erről van szó, tesó! És nem is arról, hogy nem ismerném a tényeket. Arra kár volt a netet pazarolnod. Arról van szó, hogy 1. nem tilthatod meg, nincs jogalapod arra, hogy azt mond, hogy magyar/lengyel/stb. migrálhat, arab/szír/stb. nem. Azért, mert a bőre más? Vagy azért, mert a vallása már? Ez kb. a nácizmus lenne. Jó, nem vagyok hülye, elvakult libsi, de származás szerint különbséget tenni még nem libsi felfogás szerint is nácizmus. (Egyébként, pont a hülye libsi ideológia miatt éleződött ki ideáig a helyzet. Ha nem lettek volna libsik és európa ma is nagyjából mély keresztény lenne, akkor esze ágába se lenne ide jönni egy más vallásúnak. De, ez csak egy gondolat volt.) A másik és a még nyomósabb érv: Európa népessége fogy. (Ez is a gyökér libsik miatt van, akik szerint melegedjetek, kábítózzatok, csináljátok orrba-szájba, mindegy hogy, csak hagyományosan ne, mert annak még gyerek lesz a vége. De, ha van gyerek, akkor azt vetessétek el gyorsan.) Tehát, Európa népessége fogy és ezt pótolni kell. Oké, hogy neked ez nem tetszik, de gondolj már bele, hogy hol lenne nyugat-európa a maga népességfogyásával, ha nem lennének bevándorlók? Vagy, máshonnan megközelítve, ha neked van egy gyárad, akkor örülnél annak, hogy azt be kell zárni, mert elfogyott a munkaerő? Szal, ha valakit szidni akarsz tesó, akkor kezd inkább a libsikkel és a korrupt politikusokkal, akik ideáig juttatták a helyzetet, sztem.

 523. Nagy Barna

  Én nem tudom,hogy miért csinálta ez a nő ezt az egész felhajtást csak az az egy nagyon fájó,hogy ez a nő Erdélyinek nevezte magát én is ott születtem ezért fáj annyira ez az egész azt ajánlóm,hogy mennyel el még Európából is a Muszlimjaival együtt és soha ne térjen vissza ide azon kívül 1000 kérdés amire nem tudna mit válaszolni ha megkérdeznék hogy miért csinálta ezt

 524. Nagy Barna

  az Isten szolt belöled.:)

 525. Tarpi

  Érdekes ez a mondat és sok mindent elárul róla.

  “– Egy éve kaptam meg a magyar állampolgárságot. Azért kérvényeztem, hogy tudjak szabadon utazni, és segítsen a munkavállalásban.” Egy szó sem esik arról, hogy azért kérte amiért a 90-éves felvidéki néni vag ya lelkiismerete miatt vagy esetleg a magyar, székely öntudatból., mindössze a haszon motiválta, amit ezzel el tud érni.

 526. Tarpi

  Erdélyiek, magyarok , románok, szerbek és a többi nép az ilyen élősködő mindenki mást szerető csak a szülőföldjét, hazáját és népét gyülőlő, liberális megmondó embereket zavarjátok el jó messzire ne támogassátok őket semmiben sem, mert úgy jártok ,mint mi Magyarországon, aki nem támogatja őket az náci, rasszista, fasiszta állat lesz hamar. Az iszlámot véres csaták árán űzték ki Európából, most az ilyen liberális megmondó emberek ránk szabadítják őket.

 527. Testo

  Értelek. Tehát szerinted Izrael, a liberálisok gerincét képező zsidók országa náci? Ugyanis oda zsidó származású személyeket fogadnak be, még a fekete migránsokat is kitoloncolják, arra hivatkozva, hogy megváltoztatná Izrael zsidó jellegét. És akkor a 4-millió vissza nem engedett palesztin menekültről meg a leszármazottaikról nem beszéltem. Nekik lehet? Ők nem nácik? Ezek szerint a liberálisok java része náci, mivel még nem láttam hogy az izraeli politika miatt tiltakoznának. A népességfogyást szerinted csak és kizárólag migránsokkal lehet pótolni? Mélyreható családpolitikával semmiképp? Véleményem szerint te egy liberális vagy, csak most kicsit másnak akarod magad mutatni. A következő kérdést kell feltenni bevándorlás témájában: Szeretné-e egy magyar identitású állampolgár hogy magyarország olyannyira megváltozzon etnikailag, hogy ő, vagy a leszármazottai már nem élhetnék meg magyarságukat, illetve többségbe került idegen rasszok által kerülnének elnyomásba. Szerintem minden más kérdés csak az erre való válasz után történhet. Tehát a te véleményed, hogy még az is jobb, hogy az őshonos magyarok el legyenek nyomva, kisebbségbe legyenek szorítva, minthogy ne fogadjuk őket, és akkor nácik lennénk? Semmi gond, ez is egy vélemény..

 528. Nagy Barna

  Nekem rohadtul nem az jut eszembe

 529. Nagy Barna

  Mint amilyen én vagyok már gyerek koromban elterveztem,hogy Budapesten szeretnék élni ami azóta meg is történt az állampolgárságról pedig annyit,hogy hamarabb adnám le a románt mint mint a magyart

 530. Nagy Barna

  Bánom is én,hogy mit akar elérni ez a liba csak ne alázta volna meg a szülővárosomat a székelység fővárosát

 531. Nagy Barna

  Ez aztán az igaz beszéd

 532. Szubutáj Bagatur

  Csak Magyar pálinkát igyál csak Magyar növel kezdjél. Mondotta egykor a Nagyapám. Ezt ennek az idióta Erdélyi picsának is ajánlom,mármint hogy MAGYAR FÉRFIVAL KEZDJÉL !

 533. Szubutáj Bagatur

  TE legalább olyan ökör vagy mint ez a luvnya !!!!

 534. Gábor

  figyelj, tesó! Kurvára összekevered a dolgokat. 1. Izraelben mi történik azzal sok zsidó és liberális sem ért egyet. Kurva sok zsidó van, konkrétan több, mint ahány Izraelben él, aki úgy véli, hogy köszöni szépen, de nem akar ott élni. Rachel Corrie pl. zsidó volt és életét áldozta, hogy tiltakozzon Izrael ellen. Mordechai Vanunu is zsidó volt, ő börtönbe került. Remélem érted, hogy Izrael politikája más és az is lehet egy másik vita tárgya, de ehhez a témához nincs sok köze. 2. a libsik nácik-e? Hát, ahhoz hasonlóan hülyék, legfeljebb nem erőszakosok, annyira. Úgyhogy, ez a téma is ugrott. Hülyék és kész. 3. a népességfogyást meg lehet ugyan állítani másképp is, de ahhoz igencsak át kéne formálnod nyugat-európa gondolkodását, amibe a nyugat-európaiak lehet, hogy nem mennének bele olyan hirtelen. De, tegyük fel, hogy meggyőződ őket egy-két év alatt, rendben. Azonban munkaerő akkor is csak 20 év múlva lesz belőle! Addig mi legyen, honnan pótlod a hiányt, ha nem a bevándorlókból? Oké, hogy nem értesz egyet a rendszerrel, és oké, hogy meg akarod változtatni, de olyan hirtelen akkor sem megy, hogy ma lefekszel, holnap meg már más lesz. 4. legvégső kérdés, pedig abszolút butaság. A magyarok előtt itt éltek mindenféle népek, aztán jöttek a magyarok és bevándoroltak. Aztán, később, ide, mao-ra bevándoroltak a kunok, a svábok, a tótok, és egy csomóan mások. Mindig volt, hogy jöttek be újak, sosem volt az, hogy ne változzon meg a népesség genetikailag és kulturálisan. Most nem úgy élünk és nem azok vagyunk, mint Mátyás király korában és ez nem csak a technikai fejlődés miatt van így, hanem azért, mert a népek keveredtek amióta világ a világ. Nem mondom, hogy ez jó vagy rossz, mert nem vagyok se libsi, se náci, csak azt mondom, hogy ez tény.

 535. rico

  Te alázod azzal, hogy a tolerancia minimumát sem tanusítod a másik véleménye iránt. Nem muszály egyetértened vele, de azért csak nem baj, ha elmondja a véleményét, ugye? Vagy a másik leordibálása és “libának” nevezése az az európai érték amit meg kell védeni a menekültektől? Ha épp tudni akarod, az én szülővárosom is, én meg büszke vagyok rá. Paff.

 536. rico

  nana, azért ennyire ne engedjük le a színvonalat a logikus gondolkodásban és beszédben. Mi az a mélységes mély következtetés amit ön levon abból ha egy muzulmán lefejez valakit. Ugyanilyen kritikus akkor is ha egy keresztény követ el valami szörnyüséget, pl. Breivik mészárlása norvégiában, vagy iskolai lövöldözések amerikában? Ez, hogy egyes emberek helyett kategóriákban gondolkodik, úgy mint muszlimok, arabok, jó magyarok, rossz magyarok, stb. egy szellemi renyheség, intellektuális zsákutca, ami a 30-as, 40-es években tombolta ki magát, és azt gondolná az ember, hogy 2015-re idejét múlta. Vegye a fáradtságot és lépjen túl ezen a sémán. A cikkben szereplő lány ahol teheti segít rászoruló, szerencsétlen embereken. Azzal, hogy lealázta egy kommentárban, nyugodtabban alszik, hogy valami nemes dolgot véghezvitt a mai nap folyamán?

 537. rico

  Ajjaj, ez aztán a házmester-mentalitás. Úgy látszik visszajöttek a szekus-idők amikor hivatásos munkakerülőkre és “lumpen” elemekre vadásztak a kommunizmus éber őrei.
  Magának mi köze hozzá, hogy miből él “ez a nő”. Mégis mire próbál célozgatni a költői kérdéseivel? Hogy ürgebőrbe öltözött zsidó illuminatik pénzelik a Soros és a Rotschild alapítványokon keresztül, hogy befeketítse az igazszívű magyar kormányt amiért csupa jóindulatból pengeéles kerítést épít 2015-ben? Annyira el van ön aljasulva, hogy el sem tudja azt képzelni, hogy valaki önzetlenül segít másokon, kevéssel is beéri, és elmondja a véleményét? De gondolom jobban érzi magát attól, hogy jól ledorongolta, remélem valami hasznosabbat is tett a mai nap során.

 538. Testo

  No vajon miért más Izrael? És vajon miért nem kapcsolódik a témához? Szélesre kéne tárni a 4-millió palesztin meg a feketék előtt a kapukat, és már nem is akarnák lerohanni az arabok az országot, mert a többségbe került palesztinok átvennék a hatalmat. Nem ezt akarod magyarországnak? Akkor ott miért nem jó? Ott kapcsolódik a témához Izrael, hogy a magyarországi liberális vezetők közül én még soha nem hallottam hogy az izraeli bevándorlási politikához egy rossz szavuk lett volna. Ők oda kötődnek, és vajon Izraelben miért nem akarják, és követelik a bevándorlási liberalizációt? Amit utána írtál, az egy nagy katyvasz, de az jött le, hogy tilos a magyaroknak magyarnak maradni, kötelező az elnyomatást választani. Szerinted..

 539. rico

  A veszteség nagyobb az országnak mint ez az egy személy. Mégpedig a következő: ha 10 évvel ezelőtt a világban bárhol azt mondtam, magyar vagyok, elismerően biccentettek: rubik kocka, magyar matematikusok, balaton (csak úgy találomra). Ha ma mondom ugyanezt, sajnálkozva néznek: hú, nagy gáz van felétek, miért nyomják ezt a náci időket idéző propagandát? Mondom, én sem tudom, valahogy félrecsúszott a dolog.

 540. rico

  Nyilván a román belpolitikával is millió baj van, de sokan látják már úgy erdélyben is, és világszerte is, hogy ami magyarországon történik az már túlmutat a szokásos kelet-európai balfaszkodáson és az elaljasulás egy olyan irányába indult el, ami legutóbb a múlt század 30-as éveiben volt jellemző.

  Az hogy ez belülről magyarországon nem ilyen egyértelmű, annak több oka is van, pl. a magyar társadalom hagyományos befele fordulása – igen, a mélységesen lenézett, elmaradott romániában, legalábbis a városi lakosság körében azért jóval nagyobb az idegennyelv-ismeret, a kíváncsiság, tájékozódás a nagyvilág iránt, stb. ezért sokszor onnan reálisabban látszik a helyzet.

 541. Leto مؤدّب

  Suzana Neagu nem tud ilyet tenni.

 542. Leto مؤدّب

  Te egy ocsmány szadobüdöskomcsi féreg vagy. A “muszáj” szót pedig j-vel írjuk.

 543. Gábor

  azért, teso, mert ezzel az erővel azon is erőlködhetnél, hogy Japán miért olyan vagy Bolíviában mért úgy van a választás, ahogy van. Esetleg mi a helyzet Csádban, vagy a tököm tudja melyik országban. Mondom, érdekes téma lehet Izrael, csak kurvára nem jön ide, ahogy se Japán, se Bolívia, se Csád se. Egyébként dehogy tilos a magyaroknak magyar maradni! Felőlem aztán, tökmindegy. Bár, az a meglátásom, hogy ha ilyen marad az ország, amilyen az elmúlt 60 évben volt, arra különösebben nem lehet nagyon büszke. Ha jól értem, te is leléptél és ha jól gondolom, akkor nem a bevándorlók miatt. Tehát, egy kicsit vicces, hogy szted maradjon olyan, az ország, amilyen volt eddig, de te azért elmentél, mert ez még neked sem volt jó! 😀 😀 😀 Ha ez az ország annyira jó lenne, akkor 1. nem választanának fasz vezetőket 2. nem lenne xar az államapparátus 3. normális fizetések lennének 4. nem lépett volna le vagy egymillió magyar. 5. lenne perspektíva és kiszámíthatóság. Szerintem. Oké, de legyenek mindenért a bevándorlók a hibásak, akik csak most jöttek ide!

 544. Nagy Barna

  ugyanis ő muszlim nem debár

 545. Testo

  Gábor, szerintem te nem érted mi fog történni, ha az ország egy rést fog nyitni, és egy masszív populációnak állampolgárságot ad. Ez a rés egyre csak szélesedik, és lesz egy holtpont, ami után már a magyar etnikumnak nem lesz szava, mert az állampolgárságot nyert migránsok tömegei többségbe kerülnek. Dél-afrikában is megpróbálták, hogy egy fekete szavazat ne egy fehéret érjen, de ezt a mai világban nem lehet elfogadtatni. Szóval, egy választáson le fognak bennünket szavazni, és az őshonos magyar szolgasorba kerül. Nézd meg erdélyt. Ott valamikor az urak a kicsit olcsóbb román parasztot beengedték, majd az etnikai viszonyok megváltozása miatt jött trianon. A történelem folyamán a monokultúrális országok voltak sikeresek, nézd meg a távol-kelet sikereit. A nyugat térvesztését is az okozza, hogy hagyta magát felhigítani. Ez is lesz a veszte. Nézd meg Izraelt! Egy monokultúrális, összetartó nép, és milyen sikeres. Hidd el, mivel itt lakom angliában, látom mi zajlik! Egyenlőre azért működik még majd minden, mert egyenlőre a fő irányítás, államaparátus, rendőrség, stb. a fehér angolok kezében van, egyenlőre ők működtetik. De ezt csak úgy képesek elérni, hogy folyamatosan hátrálnak, és adják fel a hatalmukat. Nyugat-európának pár évtizede van, lehet annyi sem..

 546. Nagy Barna

  nem nem baj de ne gondold hogy mind ezt csak szab akaratából tette ez hülyeség de csak nyugodtan fogd a pártját majd emlékezz erre mikor ellepik ezek a kitudja milyen szándékkal jött népek valamelyik közeli ismerősödet vagy éppen családtagodat fogják bántani

 547. Gábor

  én értelek tesó, sőt, ezekre magamtól is rájöttem, de tovább is gondoltam a dolgot. Tehát, a probléma nem ott kezdődött, hogy kinyitjuk a kaput, bejönnek a feketék, aztán átveszik a hatalmat. Ez már csak a vége a dolognak és így nem is lehet megállítani a folyamatot, ahogy fentebb írtam. Tehát, ahogy írtam, és ezt nehéz megcáfolnod, pl. mao nem azért tart itt, mert most idejöttek a bevándorlók. Mao mar nagyon rég óta nagyon rosszul halad. És én úgy vélem, hogy ez, a régóta fennálló probléma sokkal nagyobb, mint a bevándorlók, akik legfeljebb felteszik az i-re a pontot. Szal, ez van. Mentem aludni, jó éjt!

 548. Leto مؤدّب

  Mindenesetre nem székely.

 549. Nagy Barna

  az már biztos

 550. Albert Ildikó

  rico kedves, a minősítgetéseit tartsa meg magának, ne rontsa a kommentek színvonalát és a levegőt!

 551. hungaricum

  Nem született meg az a magyar férfi, aki egy ilyen idiótával kezdene, Szubutáj Bagatur.
  Egyébként jól teszi, hogy lemond az állampolgárságról, mert nem érdemes rá. Biztosan lesz olyan erdélyi igaz magyar lány vagy fiú, akinek a a haza és a magyar érdek számít majd mindenek előtt és boldogan lép a helyébe.

 552. hungaricum

  Ez a nő nem magyar.

 553. hungaricum

  Miről beszél???

 554. hungaricum

  Ezek mind azt hiszik magukról, hogy a világ jótevői, ugyanúgy mint a liberálisok, “munkálkodásuk” eredményeképpen pedig lassan kipusztul a fehér ember és a civilizáció.
  Kiváncsi vagyok ki fizette és mennyit kapott?

 555. hungaricum

  Élménydús út lenne, már ha túlélné.

 556. Va Pe

  Nem baj ha lemond úgy is romának érzi magát egy kis szír beütéssel. Nem is értem minek kér az ilyen állampolgárságot. Ja tudom hogy azzal tudjon fenyegetőzni. Egyet meg kell tanulni a történelem igazolja majd a dolgokat. A nem kívánatos elemeket pedig igenis távozásra kell bírni.

 557. Véghelyi Gusztáv Béla

  Aha…tehát a civilizált humanoid ismertetőjele a magyarellenesség, sanda kibickedés és a demagóg kettős mérce?

 558. Hartmann János

  Nem is volt soha magyar!
  Az ember nem tud lemondani a szívéről.

 559. Véghelyi Gusztáv Béla

  Don’t confuse me with the facts……Igen, azok a rohadt tények. Nagyon idegesítőek tudnak lenni, a végén még következetes leszel magadhoz; visszafizeted amit a magyar közösségtől előlegbe kaptál, megtagadod (lemondod) a magyar állampolgárságot, megfogadod hogy a magyar nyelvet, kultúrát és minden magyarsággal kapcsolatos gondolatot örökre száműzöl a tudatodból, és vándorbotot fogsz örökre…..Nagy a világ!

 560. Árpád Apánk

  Ha neked csak arra kellett az állampolgárság hogy nyugatra segítsen, elárultál magadról mindent! Nem vagy veszteség számunkra! Aztán majd az angolokba is belerúgsz?

 561. Véghelyi Gusztáv Béla

  Azért ezekkel az “elvekkel” valami sántít. Célzottan és manipulatívan egyoldalúak.

 562. tildy

  Ő le tud mondani róla, hiszen van másik állampolgársága. De sokan nem tudnak, még ha akarnának se.

 563. Véghelyi Gusztáv Béla

  Magyarnak lenni ön és csoportazonosság vállalásának kérdése…..és nem a helyesírásé. Csak a rend kedvéért!

 564. mocskos liberalis alszekely

  Nesztek egy kis Spiró, jajj ne is olvassátok, ez nektek túl libsi lenne, még szentistváni haragotok széjjelvetné igaz vérmagyar, vérszékely szíveteket. Kár lenne értetek, hiszen egyedüli letéteményesei a Magyar Nemzetnek csak ti lehettek:
  Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint,
  fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból,
  csönd van. Senki se pisszen. Alantról
  kevéske hűlt költő csontujja int.
  Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
  csámcsogva, hersegve szívnák a vért –
  miért is? ki tudja. Trianonért? –
  mered pár utcanév pici csontujja.
  Ez olyan klíma: itt folyton beborul,
  ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
  hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
  és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
  hogy bebizonyítsuk:
  nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

 565. PDSz

  Nem sántít semmi, egyetlen jó ellenérvet nem hallottam még. Csak a fröcsögés.

 566. Mozsi

  Az állampolgárság nem egy ing amit levetünk, ha épp meguntuk, majd felvesszük, amikor kedvünk támad.
  Állampolgárságot felhasználni figyelemfelkeltésre, cirkuszra több mint indentitászavar, inkább a valóságtól teljesen eltávolodott, marginalizálódott, másra képtelen hallgatni, egyedül maradt ember képe, aki mellesleg saját életének sérelmeit, feszültségét éli ki ebben a menekült kérdésben.
  Az állampolgárság nem egy politikai termék, nem egy cirkuszi kellék, egy ing, h. célunknak megfelelően használgassuk. Ezzel a magatartásával szégyent hozott az erdélyiekre és a székelyudvarhelyiekre is.
  Az emberek még a Rákosi diktatúrája alatt sem mondtak le állampolgárságukról, max a diktatúra vette el.
  Az meg kifejezetten naiv, de inkább valóságtól elrugaszkodott ötlet,h. a menekültek azért jönnének ide,h. önfenntartó módon gazdálkodjanak vmely istenháta mögötti faluban. A menekültek a nyugati jólét, szociális juttatások miatt jönnek.
  Természetesen sok szenvedő emberről van itt szó, de nem az a megoldás,h. akkor megnyitjuk a határokat, hadd jöjjön, aki akar (hiszen jövőre a hír hatására még többen indulnának el), hanem az adott országhoz legközelebb kéne segíteni, támogatni őket, amit egyébként az EU nem tesz meg. Rendes nyelvtudás és szakma nélkül csak a gyűlölet és a frusztráció nőne bennük itt, amely társulna az egyébként is általuk gonosznak vallott nyugati képpel.
  A társadalmi szokásokat, értékeket, pedig a többség határozza meg, a muszlimok társadalmi berendezkedése pedig teljesen eltér az európaitól, egyszerűen más.
  Ne mondja senki sem,h. ez nem fog feszültséghez vezetni rövidesen. Úgy segíteni nem lehet,h. közben belerokkan maga a segítő is.

 567. Mamus

  Az állampolgárság nem ruha amit váltogathatunk, eldobunk, ha már nem
  kell, nincs hasznomra. Bármilyen a kormányom, akkor is magyar vagyok, leszek is
  és büszke vagyok rá. A magam mikrovilágában a saját lelkiismeretem szerint
  élek, teszek. Nem vagyok bűnös egyik világháborúért sem, bár igyekeznek az
  ellenkezőjét bizonyítani, csak azért, mert magyar vagyok. A szívemben vagyok
  magyar és bárhova kerülnék ott is az lennék.

 568. Mozsi

  butaságokat beszélsz és csak a megosztásra játszol rico

 569. Szaniszlo Lajos

  Papa, te màszkalj, ne kommentelj. Abban legalabb jo vagy;)

 570. rico

  A saját elmúlt tíz évbeli tapasztalatom írtam le.

 571. rico

  Az állampolgárságodtól függetlenül maradhatsz és lehetsz magyar. Biztos te is el tudsz olyan helyzetet képzelni amikor etikus feladni az állampolgárságot, hogy a te nevedben ne kövessenek el olyasmit amivel nem értesz egyet. A náci németország, a szovjetúnió, vagy épp a kommunista románia idején is tettek többen ilyet, ez akkor is lelkiismereti kérdés volt, ma is az. Bár nem olyan rossz a helyzet ma magyarországon mint ezekben a példákban, azért még bárkinek jogában áll ilyet tenni és elmondani a véleményét.

 572. Laxa

  Ez nem pusztán véleménynyilvánítás volt, hanem szégyent hozott az erdélyi magyarságra!

 573. Laxa

  Szégyelld magad Zsuzsa. Ostoba nemzetáruló vagy!

 574. rico

  miért, helyjegyek vannak? sorszámot is adnak?

 575. Laxa

  Érveid is vannak vagy csak szitkozódni tudsz?

 576. Véghelyi Gusztáv Béla

  Akkor meséld el, hogy pl. miért csak a magyar kerítés a szálka? A spanyol, angol, francia,bolgár, izraeli, USA-beli, stb. miért nem? Bukaresten miért nem kér számon menekültügyi felajánlást? Román állampolgár is.

 577. rico

  épp tegnap kávéztam a szíriai kollégámmal a munkahelyen. Sok érdekeset mesélt a háború előtti országról. Képzeld el, ezek a kitudja milyen népek ugyanolyan emberek mint mi. Érdemes abbahagyni a rettegést és kipillantani a világba. Hidd el, nagyobb és érdekesebb mint gondolnád.

 578. rico

  Nem, te szégyelld magad. Ő kiállt és elmondta a véleményét, amivel vagy egyet értesz vagy nem. Te az árnyékból bekiabáltál, és egy kis lépéssel közelebb vittél minket egy olyan világhoz ahol az embereknek félniük kell és szégyellniük kell ha kimondják a véleményüket.

 579. PDSz

  Nem beszélhetek Nágó Zsuzsa nevében, de talán azért, mert nem spanyol, angol, stb. állampolgár, az itteni viszonyokat ismeri a legjobban és ez ellen tiltakozik. Egyébként ez nem érv, amit ön számon kér rajta. Tegyük fel, hogy adok egy koldusnak 100 forintot. Szívtelen alak vagyok, mert a világ összes többi koldusának nem adtam?

  Bukarest nemrég ajánlotta fel, hogy a kvótából 2000 menekültet fogadna be (ha jól emlékszem a számra, lehet tévedek). Románia nem épített ostoba kerítést és nem indított hecckampányt a menekültek ellen.

 580. Laxa

  Csak ezzel a “véleménnyel” szégyent hozott az erdélyi magyarságra. Ég a pofámról a bőr! Nem ért egyet a magyar kormány intézkedéseivel? Ennek mi köze van az állampolgársághoz? Pont ezért kellett volna magyar állampolgárként megmutatnia, hogy ő más. Egyébként ilyen alapon már rég lemondhatott volna a román állampolgárságáról, hisz megannyi magyarellenes intézkedése volt a román kormánynak. Azzal tudott azonosulni? Vagy az nem érdekelte?

 581. rico

  Az aktuálpolitikának meg millió köze van az állampolgársághoz. Erről a legtöbbet azok tudnának mesélni akik aktuálpolitikai megfontolásokból megadták.

 582. mocskos liberalis alszekely

  Kicsibarátom, aztán ha megtehetnéd begyűjtenél e? lövetnél e? vagy egy kis baráti leköcsögözéssel akkor is letudnád a nemzeti kötelességedet a Szent Korona iránt?

 583. rico

  Ez a háttérhatalom úgy látom a te logikus gondolkodásodat már végzetesen meggyengítette.

 584. mm

  Ez a cikk tele van csúsztatásokkal, valótlan állításokkal. Nem igaz pl. hogy csak Magyarország nem engedi be a bevándorlókat. Ha így volna, nem tartanánk konkrétan már a több mint 100 ezres számnál, másodsorban, Magyarország elválasztja a gazdasági és a háborús menekülteket. Az előbbieket valóban nem engedi be az országba, mert nem tudjuk eltartani őket, sőt, vicceset mondok, de még munkát sem tudunk nekik adni. Ellenben adni kell nekik napi jövedelmet, ami több, mint a minimálbér, amiért az emberek nap-mint nap dolgoznak, adni kell nekik ellátást, orvosi kezelést, ha szükséges. Táborokat kell felállítani, apparátust kell működtetni akik csak velük foglalkoznak! Hazugság tovább az is, hogy csak Magyarország védekezik kerítéssel, ez ügyben informálódni kéne kissé…Mindez a magyar emberek adójából. Nem vagyunk rasszisták, és nem vagyunk idegengyűlölők, nem mi szavaztunk 2004 december 5-én NEM-el a határon túl élő magyarokra! Akkor nem volt ennyire kényes ez a kislány, ugye?? Mert most azokkal van karöltve, akik megtagadták, megalázták a magyarságát ! Hogy ki a fasiszta? Arról inkább no comment, mert nem tűri el a papír. Székely nagyszüleim bizonyára forognak a sírjukban, hogy udvarhelyen egy ilyen ember szívhatja a magyar levegőt !

 585. rico

  Figyelj, teljesen korrekt állásfoglalás, ha nem értesz egyet egy kormány tevékenységével, lemondasz az állampolgárságról – ha már nem tudod megváltoztatni az irányt, legalább ne a te nevedben (is) tegyék. Voltak akik ugyanígy tettek a náci németországban, az apartheidos dél-afrikában, vagy akár a falurombolás idején romániában. Ezzel nem hozott senkire szégyent, kár stresszelned ezen. Elmondta a saját véleményét, amivel te nyilván nem értesz egyet, de két különféle vélemény még belefér az erdélyi magyarságba. Gondolj az erdélyi toleranciára, tordai országgyűlés, gondolati szabadság, stb. Én sem értek egyet a magyar kormánnyal, ezért nem is kértem tőlük semmit. Igazad van, le lehet mondani a román állampolgárságról is, biztos volt is aki megtette, és meg is lehet indokolni azt is. Zsuzsát pont ez a menekültkérdés jobban foglalkoztatja. Téged nem annyira. Ez mind rendben van, ettől még elférhettek egymás mellett.

 586. mm

  Egy kis emlékeztető a hazai ellenzéktől!

 587. Véghelyi Gusztáv Béla

  A koldus példa itt irreleváns. Viszont, ha “elvből” elitélem a lopást…akkor minden tolvajt elitélek, nem csak egy kipécézettet. A 2000-es felajánlás kirakatpropaganda, lesz abból 200 is. 🙂 Ha csak annyi lenne, azt mi is vállalnánk. 🙂
  Ha romaniába is özönlene napi 2000, ők is építenék a kerítést, kibicnek könnyű.
  Mert magyar állampolgár…..na ez az. Csak állampolgár- de identitásában, ön és csoportazonosságában nem magyar….mert akkor nem támogatná a -romjaiban még meglevő-nemzeti alapon szerveződött magyar társadalom további szétmállasztását az idegen kultúra tömeges betelepítésének propagálásával. Nekem meg ez az elvem!
  Ja, és mégegy; mennyi adót fizetett a magyar államnak? Mert könnyű mások befizetett adójából kibickedni. No, meg mégegy; humánus elvek…..szép. Mennyi szegénysorsú magyar ember, kisnyugdíjas(akik az életüket végigdolgozták értünk)
  sorsát viseli szívén inkább, mint nemzetromboló idegenekét?

 588. rico

  Kár ezen kapálózni, hogy nem csak magyarország csinálja ezt hanem X, Y, és Z ország is. Sok disznóság történik szerte a világban, az embernek szelektálni kell, hogy melyik csatákat vívja meg. Most pont amelyik országnak az állampolgára vagy, azt jobban ismered, azt jobban megfigyeled, és azzal akár kritikusabb is tudsz lenni, azzal kapcsolatban foglalsz állást, és esetleg kikéred magadnak, hogy ne a te nevedben (is) csinálják. Nem tiltakozhatok az ellen ahogy japán bánik az ainu bennszülöttekkel, illetve tehetem, de elsősorban a saját hazám foglalkoztat. Erdélyi magyarként ez különösen fontos, mert a mostani kormány az erdélyi magyarokat homogén masszaként jeleníti meg, akik mindenben egyetértenének vele. Nyilván ez nem így van, és fontos, hogy ez valósan jelenjen meg.

 589. rico

  Vannak érveim, de azért igyekszek egy minimális szintet tartani a párbeszédben, és igyekszem kerülni azokat akik nyilvánvalóan nem a párbeszédben érdekeltek. Ha pl. valaki egy olyan ember nevét aki emberek ezreit mentette meg a II VH-ban egy rinocérosz mellé kiteszi nicknévként, akkor nekem úgy tűnik, már akkora “bagázs”-t hoz otthonról, hogy kár rá érveket fecsérelni.

 590. Mamus

  A jogát nem vitatom és vitatkozni sem akarok. Jobb is, hogy lemondott, úgy is gazdasági haszon érdekében vette fel. A szívében semmit sem érzett, tehát magyarnak sem érzi magát. Idézem Laxát: “Pont ezért kellett volna magyar állampolgárként megmutatnia, hogy ő más.” Ezzel azt sugallja, hogy mindenki mondjon le állampolgárságáról a politikusok miatt? Marhaság. Nem ez a követendő, hanem a jó példa.

 591. Véghelyi Gusztáv Béla

  A tordai országgyűlés és a vallásszabadság kimondása nem irányult a fennálló társadalmi rend ellen, mindenki-vallásra, nyelvre való tekintet nélkül- a magyar szentkorona EGYENRANGÚ alattvalója volt. Jelenleg egész más a helyzet. Nemzeti alapon szerveződött, nagyjából azonos kultúrán nyugvó csoporttársadalomban élünk, és az idegen kultúrájú tömeges bevándorlás erőltetése ennek a társadalomnak a szétzüllesztését szolgálja. Cui prodest??

 592. Mozsi

  csürös istván ez egy kicsit zavaros és magyartalan lett. érdemes lenne használni a pontot és veszőt és egy mondatba gondolatot megfogalmazni. különben csak égeti és lejáratja azt az oldalt, amelyet zavaros mondandójával védeni akart.

 593. rico

  Nem suggallom azt, hogy mindenki le kellene mondjon. Viszont van olyan, hogy annyira minden forrás a hatalom kezébe összpontosul, annyira lehetetlenné válik, hogy egy személy csak a szavazással változtasson valamit, hogy csak civil engedetlenség és hasonló, enyhén provokatív lépések keltik fel a figyelmet. Gondoljon arra, amikor valaki (pl. több híres sportoló) megtagadta a sorozást a vietnami háborúba. Rengetegen ágaskodtak azon, hogy mekkora hazafiatlanság, hiszen ha hív a haza akkor menni kell és dobni a napalmot a vietnámiakra, ez az állampolgári kötelesség. Utólag visszagondolva, az volt a korrektebb, aki megtagadta a sorozást.

  Ez esetben az, hogy mit érzett, és mit nem érzett “a szívében” meg nem tartozik sem önre, sem rám.

 594. wallenberg8870

  Ez a Neagu nevű oláh nő saját magát leplezi le:

  “Egy éve kaptam meg a magyar állampolgárságot. Azért kérvényeztem, hogy tudjak szabadon utazni, és segítsen a munkavállalásban.”

  Tehát nem azért kérvényezte a magyar állampolgárságot, mert magyar érzelmű és szeretne hivatalosan is Magyarországhoz tartozni, hanem azért hogy utazási, munkavállalási kedvezményekhez jusson.
  A magyarországi balliberálisok azért szimpatizálnak rögtön az ilyennel, mert ők is ugyanennyire magyarok (vagyis semennyire).

 595. Mozsi

  rico egy troll, magányos emberként, rengeteg ideje van minden kommenthez
  hozzászólni. kb ugyanez a fanatizmus vezérli nágó zsuzsát is….

 596. rico

  Nem hiszem, hogy ismernénk egymást.

 597. Mozsi

  rico ne keverd össze a saját személyes sérelmeidet ezzel az üggyel, mint az elkallódott gyerek, akiből egy fanatikus szekta tag lesz. A saját sérelmeidet és idetátászavarodat válaszd külön ettől a népvándorlástól, a két dolog nem ugyan az. Mindenkinek, a menekülteknek is, az a legjobb, ha a menekültek országainak közelében kapnak segítséget, inkább ebben a harcban éld ki frusztrációidat.

  Továbbá ne trollkodj és személyeskedj itt mindenkivel.

 598. Mozsi

  te is le tudsz, ne siránkozz, menj másik országba, élj ott, tanuld meg ott mi a hazaszeretet és talán megkapod az állampolgárságot, majd lemondhatsz a magyarról. ostoba

 599. rico

  Mozsi, te személyeskedsz, én a témához szóltam hozzá. Azt hiszem félreértetted a fórum fogalmát, ez egy olyan oldal, ahol véleményeket lehet cserélni különböző témákban. A továbbiakban a hozzászólásaid figyelmen kívül hagyom.

 600. Mozsi

  megint csúsztatsz és butaságokat beszélsz. A magyaroknak van a legjobb hírük Londonban, a magyarok a legmegbízhatóbb munkaerő. Az ország hírneve meg sokban függ a médiumoktól, de ennek ellenére még a baloldali brit Guardian olvasói is elismerően nyilatkoznak Orbán Viktor hozzáállásáról.
  Az ankarai kisfiún, akit említ ez a személyiség zavaros és marginalizálódott lány, nem úgy kell segíteni,h. akkor megnyitjuk a határokat és jöjjön mindenki, mert az még tovább gerjesztené migrációt és még többen indulnának el otthonukból, hanem ott kellene az EU-nak segíteni, ahol a legközelebb lehetnek országukhoz. És az USA-nak is, geoge sorossal együtt is segíthetne, ha már káoszba süllyesztették Szíriát és Ukrajnát.

 601. Mamus

  Ő, a leányzó sugallja. Egyáltalán nem mindegy mit érzett a szívében, igenis tartozik rám és más magyarra is. Egyébként is tök mindegy mit írunk. A véleményem változatlan. Nem fogok én is büszkén mutogatni rá, hogy helyes, tegyen mindenki így. Az én szememben nem lett nagy ezzel a lépéssel. Továbbiakban nem is akarok foglalkozni a témával.

 602. Mátyás Attila

  Nem is tudtam róla, hogy homogeny masszaként vagyok kezelve! Ezt mégis honnan veszed már meg se haragudj? Láttad a tévében, vagy olvastad valamelyik online hírportálon és elfogadtad, hogy igaz? Nem gondolod, hogy szellemi téren is változatosan kéne táplálkozzál ahhoz, hogy egészséges legyél? Mert ha cask ATV-t és RTL Klubbot nézel és mandinert olvasól az nem vezet semi jóra. Ha te lennél ennek a hölgynek a helyében akivel így, ennyire egyetértesz, akkor megkérnélek, hogy vald be, hogy jól fizetnek ezért, mert ingyen, így magdtól nem hinném, hogy ennyire hülye vagy. Persze gondolom, hogy nem fizetnek ergo sok választásod nem maradt.

 603. Mozsi

  alább mindenkit sértegetsz, sőt még a hazádat is gyalázod, jó liberális módjára. Akinek annyi ideje van,h. minden kommenthez hozzászól, annak vmi nincs rendben az életével, nincs barátnője, pasija vagy barátai, N.Zsuzsához hasonlóan, vagy vki fizet érte. Ez utóbbit nem hiszem,m. buta embereket sehol sem alkalmaznak, még george sorosék sem.
  Fölösleges védened ezt az identitás-. és személyiségzavaros nőt,m. akár egyetértünk menekült kérdésben akár nem, az állampolgárság nem egy ing amit ledobunk, felveszünk kedvünk szerint.
  Mindenkihez hozzászólni trollkodást jelent, fölösleges energiáidat pedig sporttal, szexel és értelmes cselekedetekkel vezesd le.

 604. PDSz

  A lehetetlent követeli, amikor elvárja, hogy erre a sületlenségözönre válaszoljak.

  A koldus csak egy példa volt, az érvelésre figyeljen. Elvben biztosan elítéli, de itt és most így tudott tiltakozni. Az ember nem veheti a vállára a világ összes igazságtalanságát. Mit nem lehet érteni ezen?

  2000/200, erre megint nem lehet válaszolni, mert nem látunk a jövőbe. Ön azt állította, hogy Bukarest nem vállalt szerepet, ezt tényekkel meg lehet cáfolni.

  Azt majd mindenki eldönti önmagában, hogy milyen magyarnak lenni és hasonlók. Én úgy látom, hogy Zsuzsa – nagyon helyesen – az emberségességet kéri számon. Ha ez nem része a magyar identitásnak (bármit is jelentsen ez), akkor nagyon rosszul állunk.

  Amit ön idegen kultúrának nevez, az mindig is jött, jön, és jönni fog. A magyarság akkor volt sikeres, amikor ezeket okosan integrálta. Példák: kereszténység, a ma beszélt magyar nyelv, reneszánsz, kiegyezés, és még folytathatjuk. A hőbörgő, agyatlan nemzettudatnak pedig mindig nagyon rossz vége lett.

  Adó: önnek valamilyen rejtélyes módon megvan Nágó Zsuzsa adóbevallása? Tegyük fel, hogy 0 ft adót fizetett. De akkor ön nagyon sajátosan értelmezi a demokráciát: csak az szólhat fel, aki fizetett adót? Netán csak az szavazzon? Amúgy adó vagy sem, a Magyar Alaptörvény XIV. cikkelyét olvassa el. Az “idegenek” elleni gyűlöletkeltést pedig a BTK 332. paragrafusa szabályozza.

  Nem találkoztam még nemzetromboló idegennel: netán szóba állt a menekültekkel? Ismeri a nyelvüket, történelmüket és kultúrájukat (egyet-kettőt mondjuk)? Ezt ők mondták, hogy nemzetet jöttek rombolni, vagy hogy?

 605. rico

  Igazad van Mozsi, amikor közhangulatról írtam, elsősorban az egyetemi, intellektuálisabb környezetre gondoltam. A londoni mosókonyhák, csapszékek világát te nyilván jobban ismered.

 606. PDSz

  Magyarország – ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet – kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstől való félelmük megalapozott.

 607. wallenberg8870

  Szerbia védelmet nyújt.

 608. PDSz

  Ezt a menekültek nem egészen így élték meg. Példának okáért: https://www.hrw.org/news/2015/04/15/serbia-police-abusing-migrants-asylum-seekers

 609. tildy

  Kedves Mozsi, én nem itelkeztem rólad, ( most már fogok) neked mi szükséged rá? Amúgy ne aggódj, fél év múlva megkapom a brit állampolgárságot, és a hozzád hasonló emberekkel nem szívesen vállalok sorskozosseget.

 610. wallenberg8870

  Kötve hiszem, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei Szerbia területén bánthatják az előlük oda menekülteket.

 611. PDSz

  Nem is erről volt szó: az Iszlám Állam üldözi el őket, Szerbia pedig nem nyújt védelmet. Összemosta a kettőt valahogyan, csak remélni tudom, hogy nem szándékosan.

 612. wallenberg8870

  Szerbia megvédi őket az Iszlám Államtól.

 613. PDSz

  Fusson neki még egyszer…

 614. Laxa

  Csakhogy a “menekültek” döntő többsége nem háború sújtotta övezetből érkezik.

 615. wallenberg8870

  Az Iszlám Állam Szerbia területén már nem bánthatja őket, tehát hazugság hogy az Iszlám Állam elől menekülnek Szerbiából Magyarországra.

 616. PDSz

  De ki állított ilyet?

 617. PDSz

  Úgy látom, itt sem nagyon megy a szövegértés. 🙁

 618. wallenberg8870

  A balliberális oldal állítja hogy ezek az Iszlám Állam elől menekülnek Szerbiából Magyarországra, tehát szegények az életüket mentik, ezért be kell fogadnunk őket.

 619. PDSz

  Ez így vagy pontatlan (a “balliberális oldal” megnyilvánulásai nem az én felelősségem), vagy csúsztatás (immáron a harmadik).

 620. Laxa

  Hát én pedig arra reflektáltam, amit írtál…

 621. Peter Solyom

  ” Aztán majd az angolokba is belerúgsz?”
  Azokba nem mert nem estek a fejükre minden jöttmentnek 2 hónap után automatikusan állampolgárságot adni.
  Ha pedig Cameron-on és gyülekezetén múlik (és miért nem múlna, helyzetük konszolidált)
  két lábbal rúgják ki az interjúalany, immár “csak” román állampolgár libuskát…

 622. Ivan Pap

  Ja. A románban aztán nem csalódott? Pedig lett volna oka Csausescu alatt, aztán a progromok, meg az azt követő mindennapos gyűlöletes viselkedése a mai román politikának az ott élő magyar kisebbségek ellen. Ugye azért nem emelt szót? Hát persze hogy nem, mert ő nem is tartozott sose a magyar kisebbséghez. Ő mocskos, aljas számító román. Be ne tegye még egyszer az életben a lábát Magyarországra, de Udvarhelyre sem, mert elevenen fogják megnyúzni az igazi székelyek.

 623. Ivan Pap

  Te is vállald fel nyugodtan a fajtádat és kitakarodhatsz az országból, nem kötelező az ilyen bunkónak itt lenni, ugyanis Magyarország a magyaroké, nem a liberális idegenszívűeké. Ha nem tetszik az országunk, el lehet menni a fenébe! Kövesd a román luvnyát.

 624. Ivan Pap

  Az nem Zsuzsa, hanem Susana ! Takarodjon ki a bocskorosaihoz.

 625. Ivan Pap

  Ne csak a Nágót elemezd, hanem az anyja neve Nágo Thiesz Livia. Magyarnak hazudta magát a luvnya, hogy könnyen tudjon magyar útlevéllel utazgatni. A bátyja Balázs Nágó. Fix hogy secus család. Hogy rohadna meg ahol van. Ilyenre tanították a lányukat? Lányom legyél magyar, hogy kaphass útlevelet…de szard le a magyarokat, mint mi is tesszük szekusék.

 626. Ambrózy András

  Látod, látod Ricó álnéven írogató libsi agymosott,nem csak én tartalak hülyének, hanem még nagyon sokan ezen az oldalon. A fórum fogalmáról meg neked nincs semmi elképzelésed okoskám,írtál egy troll hozzászólást, és mm,Mátyás Attila,Mózsi,Laxa,Mamus,Hartmann, na meg én is, hogy a többiről ne is beszéljek, mindenki annak tart ami vagy, lökött liberális megmondó embernek.

 627. Ambrózy András

  Pedig Várinak nagyon igaza van, köcsög vagy.

 628. Ivan Pap

  A Kormány semmi gyűlöletkampányt nem inditott soha, Gyurcsány viszont igen 2005-ben pl riogatott rendesen! Most is a baloldal a liberális média úthenger segedelméve már annyit mondta, hogy a kormány gyűlölködik, hogy az agymosottjai el is hiszik!(direkt ezért mondogatja) Pedig erről nincs szó. És igenis ez a román SECUS lány a LUVNYA (Susana) ajándékba kapta, mert nem járt volna neki, ugyanis azt HAZUDTA hogy magyar. (gondolom eskü alatt) Történelmi jóvátétel lenne? Hol maradt a Gyurcsány féle “történelmi jóvátétel” ? Ugyanis megtehette volna. De ő és az összes liberális szarik a magyarokra,nem is akarnak Magyarországot, ők külön Úniós kormányt szeretnének és a nemzetállamokat megszüntetni. (mert tudják, hogy a magyar nép soha többé nem választja meg az ilyen idegenszívűeket, nem engedi őket közel a magyar kormányhoz még egyszer!Nézzen önmagába, és meglátja, hogy igazam van, lát egy liberálist és volt komcsit(a “balt”) Tehát nagyon jól tudja, hogy van “BALLIB”
  A gyűlöletről még egyszer: 1.Magyarország Miniszterelnöke és mi magyarok is azt szeretnénk, ha a menedékkérők a hivatalos határátkelőkön jönnének be, hogy tudjuk őket regisztrálni és a megfelelő ellátásban részesíteni. (kötelességünk)
  2. Azt szeretnénk, ha tiszteletben tartanák a mi és egyben az UNIO schengeni határának nyomvonalát, és nem gázolnának át rajta illegálisan százezren, (már naponta majdnem kétezren) és az egész országunkon lopva, titokban az embercsempészekre hallgatva, azoktól kifosztva, a rendőrök elől bujkálva, a pályaudvarokat, aluljárókat, parkokat, tereket tönkre téve, szeméthegyeket hagyva maguk után)
  3. Ha ezt tették volna, akkor szükségtelen lenne a kerítés! Ilyen egyszerű!
  HOL ITT A GYŰLÖLET? (csak ti akarjátok ezt láttatni, de nem fog sikerülni, mert a nép nem vak és nem hülye, csak aki hagyja magát általatok meghülyíteni)

 629. Macsek

  A cik szerint ez a holgy nem erdemli meg hogy magyar allampolgar legyen hiszen csak egy eve kapta meg ami azt jelenti hogy meg sem dolgozot erte ugy mint azok akik pl. 2001 ben kerelmeztek. Konnyen kapta es konnyen is adja vissza.
  2001 ben vert izzadtam hogy vissza szerezem azt amit nagyszuleimtol el vettek. Lakasom ara ment ra, csalladom egeszsege es gyermekem alldoztam fel magyar allampolgarsagomert. Vert vettek tolunk megnezni hogy nem e vagyunk AIDS sek tolunk erdelyiektol.
  Ugy hogy a Zsuzsananak fogalma sincs arrol hogy mit jelent magyarnak lenni es hogy masok mennyit fol aldoztak azert az allampolgarsagert. Jol is teszi hogy vissza adja mert nem melto hozza.

 630. Ambrózy András

  tildy, te idegenszívű magyarul beszélő , nyugodtan lemondhatsz te is a magyar állampolgárságról, remélem a kutyát sem érdekli majd hogy mi van veled,de aztán maradj is ott végleg.

 631. Macsek

  Igazad van az ilyen nem is erdemli meg hogy magyarnak neveze magat. Konnyen kapta konnyen is mond le rola, meg sem erdemli.

 632. Ambrózy András

  Nagy Barna, Bölöni Csaba ezt a rico nevezetű valamit (mert hogy csak magyarul beszél, nem jelenti azt hogy magyarul is érez) tegyétek a helyére, vajon mennyit kap ezért a ortodox liberális dumájáért?

 633. Ambrózy András

  rico, jobb is hogy nem ismered Mozsit, mert eltörné a kezed, hogy ne tudjad itt tovább pötyögtetni a billentyűzetet.

 634. Ambrózy András

  na rico mit játszod az eszedet ,az egyetemi intellektuálisabb környezet nálad mit jelent? Ja, ha szertáros vagy akkor megértem ezt a nagy arcot. Különben megjegyzem, hogy itt Budapesten a sörözőkben százszor értelmesebb emberek vannak, mint te.

 635. Ivan Pap

  Lószart elvek ezek!

  Ha elvei lennének, akkor nem vette volna fel a magyar állampolgárságot nem magyarként, ezt nem szívből csupán haszonlesés céljából tette! Elvek! Beszarok! Román secus lányaként ő soha nem volt magyar, S ha elvei lennének nem kért volna a gyűlölt magyar állampolgárságból. Ez egy buta háromelemis román muszlim szajha. Gerinctelen! Még szerencse hogy Romániában nem minden román ilyen szemét. De secuséktól mit vársz?

 636. Ambrózy András

  Nem unod még a hülyeségeidet, te nem székely vagy, hanem jól mondtad magadról, ganyé magyarul tudó oláh tetü vagy!

 637. Ambrózy András

  odiv,te még most is tápos vagy, hülye kisbarátom, sokba kerülhet a napi drogadagod,trisel neked csak annyit, náci volt az a szerencsétlen jó édesanyád, aki ekkora szemetet tudott csak a világra hozni mint te.

 638. Ivan Pap

  Ugyan, te mit hazudozol itt össze.vissza, fel vagy bérelve Susana képviselőjének? Talán nem a durvaságon kéne fennakadnod (mert az jogos jelen esetben) Egy elvtelen szajha nem érdemel mást!

 639. Ambrózy András

  Csoma ,te meg egy zsidónak is rossz ,oláh bocskoros gerinctelen féreg vagy

 640. Ambrózy András

  Kussolj trisel

 641. Ambrózy András

  Kréta te csak egy szemét bocskoros román vagy ,aki megtanult magyarul.

 642. Roni

  Kedves Ivan..fajtám?Nálam ilyen nincs,ember az ember szerintem nemtől… fajtától…bőrszíntől függetlenül,csak az a kérdés ,hogy ki mit ér..mit tesz le az asztalra,mint állampolgár laikus szemmel!

 643. PDSz

  Ha kifejtené…

 644. Ambrózy András

  Te szerencsétlen PDSz nicknevű valami. Ha megépül a kerités, (mert nem lehet ezt az embertömeget normális ésszel elviselni), és nálatok sem a rendes határátkelőn, hanem éjszaka, papírok nélkül a zöldhatáron jön a fekete horda, ti lesztek az elsők, akik fegyverhasználati engedélyt adnak majd ki, jó szekus módra. Már pedig ha a kerítés kész lesz, a horvátországi és romániai részen akarnak majd átjutni.Akkor majd nálatok is akkora ellenállás fog kibontakozni, mint nálunk, csak idő kérdése.Január óta csak Magyarországra több mint 120000 migránsnak nevezett ember érkezett, senki nem tudja mennyi távozott nyugatra. És már most tudjuk, hogy Németország és Ausztria ennek a felét vissza fogja küldeni, mert gazdasági menekültnek tekintik majd őket, és mivel a magyar határ egyben schengeni határ is, nekünk illik regisztrálni őket. Egyet vegyél tudomásul, még ha nehezen érted is, idegen vallás, idegen kultúra ( ?), ideen az egész hozzáállásuk, nem tudnak és nem is akarnak beintegrálódni, követelik a mecseteket,stb… Németországban már három menekülttáborban is csak a katonaság segítségével tudtak rendet teremteni. Tessék talán néha a BBC-t vagy az olasz, francia tv-t is nézegetni.További jó blöffölést.

 645. Ambrózy András

  Kedves Ivan Pap, úgy sem fogunk zöldágra vergődni ezzel a PDSz-l. Ontja magából a liberális dumát, a valóságról meg fogalma sincs.Ott tartunk, hogy ez a migráns áradati kérdés régen túlmutat a napi pártpolitikán, sajnos ez már Európai kérdés lenne, de ez a vízfejekből álló Brüsszel képtelen egy gyors megoldásra. Különben a PDSz sem tud megoldást, de hergelni tudja az embereket ezzel a sok sületlenséggel.

 646. Ambrózy András

  Senkiházi pedig te vagy Dévald nevezetű bocskoros bozgor.

 647. Laxa

  Na, megszólalt a másik jómadár 😀

 648. Marsi Gábor

  Látod, azok se érdemesek rá akik erre kényszerítettek az állampolgárságért, mégis az országot irányítják 🙂

 649. Marsi Gábor

  A haza nem lehet ellenzékben kérlek 😀

 650. boboka

  Zsuzsa.Itt nem azokrol a menekultekrol van szo akik gyerekekkel vannak hanem akik 20-30 ev koruli ferfiakrol akiknek a kiletuk nem tisztazott,vandalkodnak verekednek es nem tartjak tiszteletben egy idegen orszag torvenyeit.Ne feled el ok jottek nem hivta senki tehat nekik van szukseguk az orszagra nem pedig az orszagnak rajuk.En szerintem te sem erdemled meg a magyar allampolgarsagot,mert nem vagy tisztaban sok mindennel.Nyugodtan menj csak az arabok koze egy arab allamba es akkor majd meglatod hogy mennyi jogod lesz neked koztuk.Ha meggyozodtel akkor lehet majd beszelgetni ha valaki meghalgat.

 651. boboka

  Ocska

 652. boboka

  Akik felnek azok nem vandalkodnak mint a bevandorlok nagy resze akiket nem lehet menekultnek nevezni

 653. Emily

  Csak egy vélemény /erdélyi származással, székely felmenőkkel/
  A világnak szüksége van az olyan segítőkész emberekre, mint Zsuzsa, mert hát valljuk be, elég sz*r hely lenne ez a világ nélküle, és valahol még egyet is értek vele. DE!! … ez a probléma még el sem érte a csúcspontját, majd csak valahol a jövőben fog eszkalálódni. Kicsi országunk pedig még a saját lakosairól sem képes gondoskodni, nemhogy az ideérkező menekültek százezreiről. Már csak a földrajzi fekvésünk miatt sem vagyunk szerencsés helyzetben, és szívtunk is miatta eleget az idők során, ahogy szívunk most is. (gondolok itt kunokra, tatárokra, törökökre, oroszokra … akik átmentek földjeinken, és asszonyainkon egyaránt).
  Ezt a kerítést pedig egy kicsit Brüsszel kényszerítette ki azzal a döntésével, hogy mindenkit oda toloncolnak majd vissza ahol a határt átlépi. Mivel repülővel, hajóval nem nagyon közlekednek, nem nagyon marad túl sok lehetőségük szerencsétleneknek; a legrövidebb út pedig éppen Magyarországon át vezet …
  A kerítés a magyar-román-szerb határnál lesz egyszerűen megkerülhető, Románia felől … gondolom őket ez nem is fogja majd zavarni, tudatában annak, hogy ezentúl hozzájuk küldenek majd vissza mindenkit… remélem a román állampolgárságáról is lemond majd ezek után Zsuzsa (mert az gondolom nem zavarja ahogy a román kormány a magyarsággal bánik)
  A problémát a gyökerénél kellene megszüntetni, de ez jelenleg egyik nagyhatalomnak sem áll érdekében, sőt …

 654. Macsek

  Bocsi, Gabor de a Gyrurcsany kormany idejen lehetett megszerezni az allampolgarsagot olyan nehezen, a mostani kormany nagyon konnyen osztogatja ezert is az emberek nem tudjak ertekelni, ugy hogy ez sem jo.

 655. Macsek

  Majd az araboknal imadkozhat reggeltol estig es tiszteletben sem fogjak tartani mert o no.

 656. trisel

  Ambrózy András

  Péter Dévald

  2 hours ago

  Senkiházi pedig te vagy Dévald nevezetű bocskoros bozgor.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  Ivan Pap

  2 hours ago

  Kedves Ivan Pap, úgy sem fogunk zöldágra vergődni ezzel a PDSz-l.
  Ontja magából a liberális dumát, a valóságról meg fogalma sincs.Ott
  tartunk, hogy ez a migráns áradati kérdés régen túlmutat a napi
  pártpolitikán, sajnos ez már Európai kérdés lenne, de ez a vízfejekből
  álló Brüsszel képtelen egy gyors megoldásra. Különben a PDSz sem tud
  megoldást, de hergelni tudja az embereket ezzel a sok sületlenséggel.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  PDSz

  2 hours ago

  Te szerencsétlen PDSz nicknevű valami. Ha megépül a kerités, (mert
  nem lehet ezt az embertömeget normális ésszel elviselni), és nálatok sem
  a rendes határátkelőn, hanem éjszaka, papírok nélkül a zöldhatáron jön a
  fekete horda, ti lesztek az elsők, akik fegyverhasználati engedélyt
  adnak majd ki, jó szekus módra. Már pedig ha a kerítés kész lesz, a
  horvátországi és romániai részen akarnak majd átjutni.Akkor majd nálatok
  is akkora ellenállás fog kibontakozni, mint nálunk, csak idő
  kérdése.Január óta csak Magyarországra több mint 120000 migránsnak
  nevezett ember érkezett, senki nem tudja mennyi távozott nyugatra. És
  már most tudjuk, hogy Németország és Ausztria ennek a felét vissza
  fogja küldeni, mert gazdasági menekültnek tekintik majd őket, és mivel a
  magyar határ egyben schengeni határ is, nekünk illik regisztrálni őket.
  Egyet vegyél tudomásul, még ha nehezen érted is, idegen vallás, idegen
  kultúra ( ?), ideen az egész hozzáállásuk, nem tudnak és nem is
  akarnak beintegrálódni, követelik a mecseteket,stb… Németországban
  már három menekülttáborban is csak a katonaság segítségével tudtak
  rendet teremteni. Tessék talán néha a BBC-t vagy az olasz, francia tv-t
  is nézegetni.További jó blöffölést.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  Kréta

  3 hours ago

  Kréta te csak egy szemét bocskoros román vagy ,aki megtanult magyarul.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  trisel

  3 hours ago

  Kussolj trisel

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  Gábor Csoma

  3 hours ago

  Csoma ,te meg egy zsidónak is rossz ,oláh bocskoros gerinctelen féreg vagy

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  trisel

  3 hours ago

  odiv,te még most is tápos vagy, hülye kisbarátom, sokba kerülhet a
  napi drogadagod,trisel neked csak annyit, náci volt az a szerencsétlen
  jó édesanyád, aki ekkora szemetet tudott csak a világra hozni mint te.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  rico

  3 hours ago

  Nem unod még a hülyeségeidet, te nem székely vagy, hanem jól mondtad magadról, ganyé magyarul tudó oláh tetü vagy!

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  rico

  3 hours ago

  na rico mit játszod az eszedet ,az egyetemi intellektuálisabb
  környezet nálad mit jelent? Ja, ha szertáros vagy akkor megértem ezt a
  nagy arcot. Különben megjegyzem, hogy itt Budapesten a sörözőkben
  százszor értelmesebb emberek vannak, mint te.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  rico

  3 hours ago

  rico, jobb is hogy nem ismered Mozsit, mert eltörné a kezed, hogy ne tudjad itt tovább pötyögtetni a billentyűzetet.

  Reply

  View in discussion

  Discussion on

  atlatszo.hu

  681 comments

  Lemond magyar állampolgárságáról, így tiltakozik az épülő kerítés ellen egy erdélyi lány

  Ambrózy András

  Nagy Barna

  3 hours ago

  Nagy Barna, Bölöni Csaba ezt a rico nevezetű valamit (mert hogy csak
  magyarul beszél, nem jelenti azt hogy magyarul is érez) tegyétek a
  helyére, vajon mennyit kap ezért a ortodox liberális dumájáért?

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  tildy

  4 hours ago

  tildy, te idegenszívű magyarul beszélő , nyugodtan lemondhatsz te is a
  magyar állampolgárságról, remélem a kutyát sem érdekli majd hogy mi van
  veled,de aztán maradj is ott végleg.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  mocskos liberalis alszekely

  4 hours ago

  Pedig Várinak nagyon igaza van, köcsög vagy.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  rico

  4 hours ago

  Látod, látod Ricó álnéven írogató libsi agymosott,nem csak én
  tartalak hülyének, hanem még nagyon sokan ezen az oldalon. A fórum
  fogalmáról meg neked nincs semmi elképzelésed okoskám,írtál egy troll
  hozzászólást, és mm,Mátyás Attila,Mózsi,Laxa,Mamus,Hartmann, na meg én
  is, hogy a többiről ne is beszéljek, mindenki annak tart ami vagy,
  lökött liberális megmondó embernek.

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  Péter Dévald

  2 days ago

  Dévald, nem kellene neked egy balliberális oldalon osztanod azt a
  kevéset ami ott fenn a nyakad fölött megmaradt? Olyan vagy mint Kálmán
  Olgica elvtársnő az ATV-ben, belőle is csak a hülyeség dől.

  2

  Reply

  View in discussion

  Ambrózy András

  Péter Dévald

  2 days ago

  Dévald, te ilyen hülyén születtél, vagy menet közben lett az agyadból
  ilyen liberális katyvasz? Húzz el akkor te is a p…ba, bármikor
  elmehet Mo.-ból. Itt nem évi 2-300 a határátkelőn jelentkező
  menekültről van szó, hanem egy olyan , valamilyen háttérhatalom által
  szervezett és pénzelt emberáradatról,akik a zöldhatáron éjszaka,
  hivatalos papírok nélkül lépik át a határokat ,ami arra irányul, hogy
  Európa minél vegyesebb és gyengébb legyen.

  2

  Reply

  View in discussion

  Discussion on

  Nők Lapja Cafe

  9 comments

  Így romantikázott Sarka Kata és Hajdú Péter – fotó

  Ambrózy András

  5 days ago

  A kutya úristenit, már egy nap sem telhet el, hogy erről a két
  beképzelt majomról egy hírnek nevezett sorocska megjelenjen? Vagy ezek
  fizetnek a firkásznak nevezett alkalmazottnak ?

  satöbbisatöbbisatöbbi

 657. Bodó K. Attila

  Kedves Iván ! Eredetileg Neágu volt ez a tetves társulat.

 658. Laxa

  Gyilkolni? Megnyugtatlak, hogy még soha sem gyilkoltam és nem is tervezem.
  Nem is tudom, hogy ez most hogy jött neked. Másrészről pedig igenis van véleményem, már lejjebb is kifejtettem, csak el kéne olvasni.
  Amúgy hogyhogy Erdély zászlajával pózolsz? Az nem “gerjeszt konfliktust”?

 659. tildy

  Tévedés, én jobboldali centralista vagyok, megis a lány véleménye mellett állok.

 660. tildy

  Maradni is fogok. Itt legalább befogadnak/tak, nem megy a gyüttmentezés. Ha ilyenek a magyarok, mint ön, akkor előbb leszek jász, tót, meg kun, és utána magyar.

 661. PDSz

  Segítsen: melyik véleményem neonáci és miért?

 662. Véghelyi Gusztáv Béla

  Ez az egész púderözön(az ön szavaival) egy nagy bullshit! Átlátszó bullshit! 🙂 Ez a megélhetési (és nem politikai, faji, stb.üldözött-ahogy önök próbálják beállitani)
  bevándorlótömeg integrációképtelen(lásd az angol, francia, svéd, stb. példákat)
  És nem is az a cél. A cél szétbomlasztani és könnyebben manipulálható multikulti katyvasszá zülleszteni a nemzetállamokat az integrálhatatlan bevándorló hullámmal is. Minden érdekek mentén történik. Ezt ön és hasonszőrü társai is nagyon jól tudják…és nagyon jól tudják azt is hogy cui prodest!!!!!!!!!!!

 663. betabetabeta1

  Ahelyett, hogy férjhez menne egy arabhoz! Akkor ugye őt is állampolgársághoz juttatná, nem? (bár szerintem ez így lesz, csak román állampolgársággal fog bejutni az EU-ba az illető férfi. A magyar meg már nem is fontos, mert úgyis a német állampolgárság a cél, vagy nem? És ugye akkor úgyis le kellene mondani a magyar állampolgárságról. Kössüg össze akkor a kötelezőt a tiltakozással…

 664. esperanza

  Kell a szavazat.

 665. Lajos Tóth

  Tisztelt Torok Zsolt!Gondolom Ön Római állampolgár!Ugyanis akit édesanyja szoptatott az nem nyilvánul meg így!

 666. esperanza

  Nem kell altalanositani. 34 eve elek kulfoldon, magyar allampolgar maradtam, pedig ferjem kulfoldi. Nem leptem be semmilyen gyuloletszervezetbe sem.

 667. József Halász

  Ha én is lemondtam volna a magyar állampolgárságomról minden esetben, amikor a kormány nekem nem tetsző dolgot tett, akkor már ezerszeresen hontalan lennék.
  Más szóval; aki EMIATT mond le az állampolgárságáról, az csak papíron volt magyar.

  És amíg Magyarországon vannak éhező gyerekek, télen fagyoskodó nyugdíjasok, addig nem érzem erkölcsi kötelességemnek az afrikai menekültekről gondoskodást.
  Egyébként az USA déli határán is végig van kerítés.

 668. Ambrózy András

  tildy te egy liberális hazátlan luvnya lehetsz, ha ilyen ostobán gondolkodsz, de te se jász, se kun, se tót nem lehetsz, mert még azoknak is több eszük van mint neked, te egy igazi bozgor vagy.

 669. Laxa

  Zsolt, minden rendben veled? Először lájkolod az alábbi kommentem:
  “Szégyelld magad Zsuzsa. Ostoba nemzetáruló vagy!”
  Majd a fejemhez vágod, hogy miért fogom Zsuzsa pártját. Szövegértési problémáid vannak, vagy esetleg Alzheimer-kórban szenvedsz? (az elég durva lenne ilyen fiatalon)

 670. Ambrózy András

  Laxa, nagyon hülye vagy.Meg legalább annyira szemét mint ez a román luvnya, aki miatt most itt estünk egymásnak. Lehet, hogy ennek a mocsoknak ez volt a célja.

 671. Laxa

  Antiszemita és neonáci Gyurcsány??? :DDD Atyaég, Zsolt, te nagyon buta vagy 😀 Legközelebb vigyél magaddal oxigénmaszkot is, ha hegyet mászni készülsz, mert elveszted a maradék eszed is 😀

 672. Laxa

  A tisztánlátás végett:
  A konfliktus gerjesztés Török Zsolttól van idézve:
  https://erdelyimagyar.wordpress.com/2015/04/04/torok-zsolt-konfliktust-gerjeszt-a-magyar-zaszlo/
  Ugyanis ő inkább az oláh rongyot vitte volna fel a Mount-Everstre, minthogy a magyar zászlót.
  És most légyszives, kifejtenéd, hogy miért vagyok szemét és hülye? 🙂

 673. Macsek

  Egyetertek :))

 674. tildy

  Ezt nem ön fogja eldönteni. Származásom alapján az vagyo. Viszont ha a magyarok ilyenek, mint ön, arra én nem lennék büszke.

 675. Macsek

  Ha csak a szavazatert kapjak meg es nem azert mert az anyanyelvuk magyar, vagy magyar kulturaban magyar szuloktol nagyszuloktol szarmaznak akkor az szomoru de nagyon. En tudom miert kapttam meg annak idejen es buszke vagyok arra hogy magyar allampolgarkent magyarkent elhetek.

 676. tildy

  Amugy fogalmam sincs, hogy 6 evesen, mikor megkaptuka gyuttmentezest, ugy hogy edesapam helybeli volt, mit arthattama vilagnak. Azt meg mar leirtam, jobboldali-centralista vagyok.Es igen, ott az otthonom, ahol otthon erzem magam, es nem gyuttmenteznek le.

 677. Nagy Barna

  a drágalátos Zsuzsa hecceli az embereket aki ráadásul nem is magyar hanem román

 678. Nagy Barna

  Isten áldjon minden igaz magyar

 679. Nagy Barna

  mi a bajod a tortával csak az Augusztus 20 dikai ünnepel volt kapcsolatos ezt mindenki másképp áli meg te hányással én meg tortával

 680. Nagy Barna

  Gondolom majd mikor a Románok védekeznek akkor a románt is le adja majd ezen csak röhögök mert csak azt lehet

 681. magyar

  Most akarsz segíteni a Magyaroknak, vagy ellenük vagy, mert ez nem derül ki tisztán a kommentárodból!?!?

 682. magyar

  Kedves Nagy Barna! Most mit akarsz ezzel nekem mondani? Te magad írtad a kövekezöket: “a drágalátos Zsuzsa hecceli az embereket aki ráadásul nem is magyar hanem román”, most meg engem támadsz, vagy mi? Szégyeld magad, jó étvágyat a tortádhoz!!! Edd meg a többi hülyével együtt!!

 683. Bear BBQ

  Hogyan tudnék segíteni nekik szerinted? Rúgjam én picsán OV-t és társait?

 684. Orwell_1984

  A politikai elit és a gazdasági elit nem egyenlő a görögökkel…

 685. Np Sándor

  Egész biztos nem erre gondoltam – de csak ezt a részt visszaolvasva számomra sem adódik másik értelmezési lehetőség. 🙂 Pedig nem keverem ezeket a halmazokat, és kifejezetten rossznak is tartom, ha ezek a szintek összekeverednek. Nem tudom már, hogy mire céloztam ezzel. (Az egész cikk átolvasásával biztos eszembe jutna, de most nem fogom elolvasni.)

 686. Sandor Rabai

  Ti lőjetek elsőként, mert ezek is állatok.

 687. Sandor Rabai

  A franciák!

 688. Pozsega

  A 150-200ezres férfi ruhákból én csak rosszul szabott zakókat, műbőr kabátokat és tucatáru ingeket látok a képeken, mind a nagyszerű nyolcvanas évek stílusában.
  A kalap az biztos nem olcsó, ugyanis nem sokan élnek manapság kalapgyártásból.

  Egyébként te, meg a Szerb-Horváth jártatok úgy, hogy a színpompásból színes-pompást csináltatok.
  Viszont a képeken szereplő csoport valahonnan veszi a ruhaanyagot, maguk nem tudják előállítani. Ergo valakik ráálltak ezeknek az anyagoknak a gyártására.
  Erre lennék kíváncsi, hogy kik.
  Szerintem is indiaiak, a textilgyártásban még mindig ők a nagyhatalom.
  De azért megnézném, elolvasnám az áru útjának leírását a gyártól a vevőig.
  Hátha valaki ezt is feldolgozza egyszer!

  Kopipinek pedig: pazar, ragyogó, fénylő, fényben úszó,
  fényes, tündöklő, csillogó, sugárzó,
  szikrázó, sziporkázó, vakít.
  A csillogó szinonima kis jóindulattal fennáll. 🙂

 689. Balint Attila

  Minden elismerésem a Zsuzsáé, büszke vagyok arra, székelyként, székelyudvarhelyiként (nem ismerem Zsuzsát tehát semmi érdekem nincs abban, hogy mellé álljak!), hogy egy székely leány ilyen ügyesen és humánusan kiáll a véleményéért. Hiszek benne, hogy igaza van! Ha ő nem ismeri elég közelről az ottani embereket akkor melyikünk?
  Nem csak azt mondta el, hogy nem jó az amit a kormány csinál (könnyű elmondani, hogy nem jó valami), hanem azt is, hogy hogyan lehetne jobb (amit kevesen tesznek). A sötétség és a félelem megakadályoz sokatokat, hogy felfogjátok és békés megoldást találjatok a problémára. A gyűlölet egyszerűbb mint a megértés, mert ahhoz magas szintű érzelmi intelligencia szükséges. Nem is haragszom azokra az emberekre akik az elutasítást választják, mert valahol ők is áldozatok, csak bosszantó, hogy mégis ez van és hogy a gyűlöletre sokszor fogékonyabb az ember mint a megértésre és elfogadásra.

  Ne ételt adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg vadászni!

 690. Csilla Kapas

  van ilyen dragalatos pelda nem egy sajnos az en velemenyem az hogy nem tudja mit jelent az iszlam mirol szol ,mi a celja es persze nem olvasta a korant ,na es persze minden nap bekapja az arab faszt .

 691. transformer

  “kivált a német gazdaságra gyakorolt hatások közvetve számunkra is gyümölcsözőek lehetnek.”
  A TTIP elleni, több mint 3.3 millió aláírással zárult kampány aláíróinak kb. fele német volt (stop.ttip.org). Ez mintha arra utalna, hogy igen sok német nem tartja olyan nagyon gyümölcsözőnek ennek az egyezménynek a hatását.
  Nem is annyira “Európa gyarmatosítása” a tét, hanem az, hogy a transznacionális monopóliumok hatalmának korlátai tovább bomlanak, még gyengébb lesz a közösségi kontroll, ami további lépés egy oligarchikus világrend felé. Nem kevesebbről van szó, mint hogy a TTIP és hasonló szerződések magát a demokráciát (vagy annak a maradékát) ássák alá. Az USA “gyarmatosító hatása” annyiban érvényesül, hogy az említett globális óriásvállalatok többsége amerikai.
  A Le Monde diplomatique magyar változatának szinte teljes 2014 júniusi száma a TTIP-vel foglalkozik, pl. 10-10 olyan veszély ismertetésével, ami Európa és Amerika népeit fenyegeti: http://www.magyardiplo.hu/index.php/archivum/2014-1-12/181-2014-junius

 692. Csaba Kolumban

  A pénzt arra kell fordítani,hogy Európában föleg a keleti részénél ,felszámolni a szegénységet,a nyomort.Ne a más baját osszuk,van nekünk elég,több évszàzad alatt ,még a cigányokat sem tudtuk integrálni,mit akarunk akkor ezekkel?Akinek itt ez nem tetszik ,huzzon oda,közéjük,amugyis a csajnak arab pasija van,tehát egyáltalán nem érdekel a véleménye.

 693. borosspet

  Lehet, de Kínából a sértett büszkeség beszélne, és mint azt számos példán jól tudjuk, az elveszi a józan gondolkodás lehetőségét. Emiatt mégsem lehet kizárni, hogy Kína beleugrana egy olyan konfliktusba, amit maga is megbánna rövid idő múlva – csakhogy akkor már nem lenne visszaút…

 694. krisz713

  na nem kene romanozi !

 695. krisz713

  Soros György mozgatja a szálakat, hogy a; még több pénzt kereshessen, b; a nemzet nélküli emberiség lázálmát megvalósíthassa, c; a nemzet nélküli emberiség kizsákmányolásával keressen még több pénzt.

 696. krisz713

  az olahok nem tartoznak a Schengeni allamok koze .

 697. krisz713

  mennyi joga lessz ? mint egy kecskenek .

 698. tesz-vesz

  csaknem kétszer kijönne belőle Paks II
  lehet neki kéne fizetnie
  http://m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/szem%C3%A9ly/orban%20soros.jpg

 699. transformer

  Sőt, mivel elég régóta létezik ez az adóparadicsom, az orosz oligarchák csak egy kis szeletét jelentik a legalizált adócsalóknak. Ezt a kiskaput – és a többit, köztük a luxemburgit – az EU-nak kellene becsuk(at)nia. De ahhoz nincs meg a politikai akarat, csak a putyinozáshoz. Ennyit a hitelességről.

 700. Lajos Lakatos

  Nálunk vajon mi újság?

 701. Bela Lakatos

  Kitaláció ! Az emberek hulyitesere !!!

 702. Ibolya Török

  mi történik itt ?? csak úgy írunk Orbán Viktornak hogy szóljon már a független ügyészségnek hogy változtassanak meg egy jogerős ítéletet!! ha ez megtörtének akkor nem lesz független a bíróság és ügyészség !!

 703. nagy lászló

  hagyad már ezt a kölcsön ügylet dumát.Sima korrupció volt az egész csak hiba csuszott a kivitelezésbe.Viszont az tényleg kérdés Tiba miért is került ki az eljárásból?Az ügyészség miért is gondolta,hogy neki nincs ott a helye??

 704. Klára Kabai-tóth

  “Cinkelt lapokkal játszottak, de mert a kártyának ez a tulajdonságát valamennyien ismerték, így a játék fair volt.” (Rejtő Jenő)

 705. András József Fazekas

  Egy miniszterelnök nem írhat felül egy bírósági ítéletet.

  Ezt az érintetteknek illene tudniuk.

 706. Ghanima

  Melyek is a fideszesek állandósut jelzői? A fideszes: szégyentelen, becstelen, korrupt, hazug, tolvaj – és hazaáruló. Ebben a balmazújvárosi esetben _talán_ az utolsó jelző nem állja meg a helyét. De a többi… egytól egyig. Pfejj!
  Azért arra is kíváncsi vagyok, hogy az összegyűlt emberek vajon milyen összefüggésben állnak evvel a két lénnyel: kirendelt beosztottjaik, netán a korrupciós láncolatban alattuk állók…

 707. imi

  ennyi pénzért 5 év? mennyit fog kapni farkasflóri?

 708. Janos Dániel

  Csak nem fideszes az uriember? Pedig ők mind becsületes emberek, akik mindent tiszteségesen csinálnak.

 709. Ságiné Kati

  Úgy tudom, Dr. Márki-Zay Pétert több, mint 13.000 hódmezővásárhelyi magyar állampolgár választotta meg polgármesternek. H. Zoltán és képviselőtársai most ezt a 13.000 állampolgár döntését veszik semmibe, amikor igyekeznek ellehetetleníteni a polgármester munkáját ! Ennek a 13.000 embernek az adóforintjából kapják a tiszteletdíjukat a képviselők is. A képviselők nem gyakorolnak tudtommal a polgármester fölött semmiféle munkáltatói jogot. Nincs alá-fölé rendeltségi viszony…….. mellérendeltségi viszony van. Remélem, hogy a 13.000 hódmezővásárhelyi állampolgár átlát a szitán és előbb utóbb megkérik a képviselőket, hogy fejezzék be a polgármesterük lejáratását.

 710. fiktív

  ezek a mocskok arra esküdtek fel hogy a város épülését szépülését a lakosság jobblétéért dolgoznak !! erre most minden követ megmozgatnak annak érdekében hogy a város leépüljön csufoskodjon és a lakosság rosszabb életet éljen ..
  takarodjon minden esküszegő aljas féreg !!!
  mért nem tüntetnek a fasisztafitymaszista csürhe ellen .. aki az esküjével ellentétes módon viselkedik a város ellen dolgozik az takarodjon a város vezetéséből !!!
  nincs semmi ami miatt ilyen aljasrohadt mocskok részt vehetnének egy város vezetésében takarodjanak !!!

 711. fiktív

  gyűjtsenek aláírást hogy ezeket visszahívják és új választást írni a városi képviselő helyekre .. és akkor már ki ezekkel a fasisztafitymaszistákkal .. takarodjon minden kerékkötő !! aki nem a haladás mellett van az takarodjon a város vezetéséből jaa és dögöljön meg luzernemtudomkiépítettkastéytaföldemközepérejankó !! mert ez a retek irányítja ezeket a szemeteket ..

 712. abulafia

  Gondolom, hogy Győrfi úr szolgálati kocsiját az első rozsdapörsenés előtt lecserélik…

Hozzászólás írása

A hozzászólás beküldéséhez bejelentkezés szükséges.