A Sziriza megbuktatása az uniós pénzügyminiszterek célja?

2004 előtt hozzászoktunk ahhoz, hogy az Európai Unióra mint valami minden kétséget kizárólag pozitív dologra gondoljunk. Ez volt a “Nyugat” és a “demokrácia” intézményesülése, a “gazdag és versenyképes” államok közössége, ahova tartozni kívántunk. Az Unióról alkotott képünk depolitizált volt, nem volt jellemző rá az a sokak által utált politikai huzavona, amely a hazai politikai hadszintereket jellemezte. A szovjet típusú rendszer alól felszabadult országokban érthető volt az emberek viszolygása mindentől, ami ideológiai. Egy időre elhitték, mert megnyugtató volt, hogy az ideológia egyenlő a demagógiával, a doktrínerséggel, ezzel szemben a szakpolitikai válaszok depolitizált világa pragmatikus és stabilitást ad. Hosszú időbe tellett megérteni, hogy a nyugati világban is bizony létezik a politikai oldalaknak ideológiája, és hogy a rövidtávú szakpolitikai döntések bizony az idők során ideológiává állnak össze. A technokrata döntések, akár tudatosak, akár nem, hosszabb távon vagy kedveznek a társadalmi mobilitásnak, vagy elzárják azt. Vagy lehetővé teszik a szegényebb országok felzárkózását,  vagy, ahogy az ténylegesen történt, válságba sodorják Görögországot, Portugáliát, Spanyolországot, Szlovéniát és Észtországot, melyek mind a technokrata monetáris uniós architektúra áldozatai lettek.

A keletiek szemében az elején az unió szakmai volt, technokrata, a politikai egység megtestesítője, úgy tűnt, hogy végcéljai egyértelműek, az oda vezető út optimális megoldásáról pedig kulturált vitát folytat. Funkcionalizmus a neve annak a megközelítésnek, amely szakértők munkája nyomán, a tömegek lelkesedése nélkül valósítja meg az Európai Uniót.

Az elmúlt hetek eseményei örökre felszámolták az az illúziót, hogy az európai integráció folyamatát ilyen depolitizált formában tovább el tudjuk képzelni. A szorongatott helyzetben lévő görög kormány július első napján az uniós pénzügyminiszterek által egy héttel korábban javasolt új támogatási programot küldte vissza. Két dolog miatt tette ezt. Egyrészt azzal vádolták, hogy olyan kérdésről tart népszavazást, amely már nincs valójában az asztalon. Másrészt pedig azzal vádolták, hogy felelőtlenül felállt a tárgyalásoktól. Így azonban továbbra is tárgyalási pozicíciót jelent a dokumentum, és mehet előre a népszavazás a kérdésről. A görögöknek kell eldönteniük, hogy támogatják-e azt. A Sziriza továbbra is az elutasítása mellett kampányol.

Amennyiben az európai pénzügyiniszterek elfogadták volna a saját javaslatukat, vagy legalább folytatták volna a tárgyalásokat, akkor világossá vált volna, hogy a cél a rendkívül nehéz helyzetben lévő Görögország megsegítése. Ők azonban elutasították a saját ajánlatukat.

Senki nem kérdőjelezi meg, hogy a görög helyzet elfajulásáért a megelőző görög kormányok rendkívül nagy mértékben okolhatók. Bár amint már megírtuk, maga a tetemes államadósság az eurozóna évtizede előtt jött létre, hibákat azonban később is vétettek. Megrendeztek egy elképesztően költséges és felesleges olimpiát például, ami a tervezett többszörösébe, végül majd a GDP 8%-ába került. Folyamatosan a GDP 3,5%-át költötték egy felesleges de drága hadseregre. (Sajnos a hadikiadásokat a Trojka a 2009 utáni két megszorító egyezmény alatt is engedélyezte – sőt, Németország és Franciaország volt a két legnagyobb fegyverexportőr Európában Görögország irányába – miközben a szociális kiadások megvágást kérték feltételül.) Hagyták, hogy a gazdasági elit kezében tartsa a politikai elitet, és a megbundázott közbeszerzéseken elnyert pénzt offshoreba vigyék adózás helyett. A Sziriza azonban arra jött létre, hogy mindezt megváltoztassa. Elképesztő erőfeszítések árán, szinte a teljes egészében oligarchák által kézben tartott görög sajtóval szemben sikerült kormányra kerülnie, és az azt követő hónapokban még növelnie is a támogatását. Ha valaha volt legitim, tiszta kormánya Görögországnak, amely mindent külső támogatást megérdemelne, akkor most az van neki.

A probléma azonban az, hogy ez a kormány baloldali. Igazán baloldali, nem úgy, mint a harmadik utas szocdemek, akik balra kampányolnak, de jobbra kormányoznak. (A válság egyik érdekes aspektusa, hogy mennyire irrelevánsakká váltak az európai mianstream szocdem pártok.) Bár minden ok nélkül gyakran szélsőséges baloldali párnak nevezik, a Sziriza egy a hatvanas évek nyugati szocdem pártjaira emlékeztő gazdaságpolitikával és keynesiánus gazdaságfilozófiai megközelítéssel írható le. Lényege, hogy túl akar lépni azon a megszorító politikán, amely az IMF saját elemzése szerint is óriási károkat okozott Görögországnak 2009 után, és amelyet  az eurozóna többi országa megfinanszírozott. Ismert tény, hogy a megszorítások alatt “görögország megsegítése” címén az országnak juttatott hitel 10 eurójából 9 nem arra fordítódott, hogy a “reformokat” finanszírozza meg Görögorzságban. Az ország fizetőképességét, a hitelek törlesztőrészleteit finanszírozták meg vele, hogy legyen idő a nyugat-európai bankoknál lévő adósságállományt átpakolini az Európai Unióhoz és az IMF-hez, azaz magánkézből állami kézbe.

Mindeközben a megszorítások eredményeképpen megyedével zuhant a görög GDP és az egekbe szökött a munkanélküliség. Az IMF újra és újra lefelé volt kénytelen módosítani azzal kapcsolatos elemzését, hogy mi lesz a megszorítások hatása, utólag pedig önkritikus elemzésben ismerte be, hogy azok kudarcosak voltak. Miért gondolnánk, hogy öt év megszorításai után pont a hatodikban vagy a hetedikbe érne el eredményt a megszorítás? Reálisan nem gondolhatjuk ezt, hiszen a Guardian című lap közzétette az IMF saját jelenlegi előrejelzéseit a szóban forgó új Eurogroup-IMG ajánlattal kapcsolatban (amelyet, mint említettük, most már elutasítanak). Az IMF elemzése szerint a görög adósságállomány ezekkel a megszorításokkal sem lenne fenntartható…

Akkor miért erőltették a megszorításokat fél éven keresztül? Miért nem hagyták, hogy a tiszta és legitim görög kormány megvalósítsa a saját, nem megszorításokra épülő programját? Miért utasítják el végül a saját ajánlatukat, ha egyszer azt gondolják, hogy a Sziriza kormány kapitulált? Miért akarják most meg megvárni egy olyan népszavazás eredményét, amelyet eddig illegitimnek neveztek? Szóljon, aki tud más magyarázatot, mint azt, hogy az eurogroup pénzügyminisztereinek elsődleges célja nem a görög társadalom megsegítése, hanem annak a precedensnek az elkerülése, hogy valódi baloldali, nem megszorításokra épülő programmal is lehet kormányra kerülni Európában. Joseph Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász egyenesen arról ír, hogy az Unió támadást indított a görög demokrácia ellen. (Magyar nyelven itt.) A pénzügyminiszterek saját otthoni politikai közegeiben is ugrásra készülnek azok a politikai erők, amelyek megszorításmentes gazdaságpolitikát vinnének. Ismét egy példa arra, amikor a száraz szakpolitikai megfontolások mögött kőkemény politikai, sőt, gazdaságpolitikai hit, ideológia áll. A megszorítások politikája ugyanis ugyanúgy ideológia, mint a keynesiánus politika.

Bármi is legyen a Sziriza sorsa az elkövetkező hetekben, hónapokban, az európai integráció sztorija átíródott rendesen. Az EU mint technokrata Politikai EUnuch képnek végleg vége. Politikai küzdemel folyik ma már az integráció szinterén is, akárcsak a tagállamok politikai rendszerében.

 Közvéleménykutatások a hétvégi népszavazással kapcsolatosan:FullSizeRender-3

 

62 hozzászólás a(z) “A Sziriza megbuktatása az uniós pénzügyminiszterek célja?” bejegyzéshez

 1. bölcsészmérnök

  Az egész világon a nagytőke adja a kormányokat és írja a törvényeket. Teljesen logikus, hogy a nagytőke nem fog eltűrni egy valódi baloldali pártot, ami esetleg precedenst teremthetne.

  Másrészt elvárható lett volna a Szirizától, hogy ne fejjel menjen a falnak, azaz ne egy klasszikus görög drámát csináljon a tárgyalásokból, amin végül elbukik a főhős, hanem kidolgozott stratégiával, átgondolt lépésekkel próbálja meg elérni a céljait.

  Válasz
 2. Bálint László Hatfaludy

  Úgy gondolom, hogy amit Brüsszelben nem gondoltak végig, az, hogy Athén egyidejűleg az eurozóna, az EU és a NATO tagja és bármi lesz az országban mindenre ki fog hatni.Egy esetleges katonai puccsot -amiről már cikkeztek-egy NATO tagállamban elképzelhetetlennek tartok, egy MAJDAN.-szerű folyamatokat sem látok lehetségesnek(mert korábban senki nem kifogásolta a görög kormány legitimitását stb.). Ráadásul, a mai kormány a korrupció elleni harcot hirdetve került hatalomba.(Nem Ukrajna, vagy Líbia stb.)Ugyanakkor a “vigyázó szemeket” már nem Párizsra, hanem Athénra vetik a spanyolok is..

  Válasz
 3. Patonay Péter

  Varufakisz egy zseni! A játszma még csak a legelején tart.
  Szerintem a görögök kezében olyan lapok vannak, amivel elég hatásosan tudják ijesztgetni a globáltőkét képviselő európai vezetőket.
  Fogunk még az idén megegyezést látni, részleges adósságelengedéssel!

  Válasz
 4. Ulrich

  Nem lenne túl meglepő. Kormányzásuk elején kijelentették, hogy megvétózzák a TTIP-et. Meg nyilván sok másban is keresztbe tennének a azoknak a folyamatoknak melyek ma jellemzőek az EU-ban. Az oroszokkal is jobb viszonyt szorgalmaznak. A trojka stratégiája az lehet, hogy vagy megbuktassák a kormányt, vagy a Grexit ürügyén az unióból is kinyomják őket. Remélem nincs igazam.

  Válasz
 5. Béla Bornemisza

  remek irás

  Válasz
 6. ingyenebed

  igen, én is látom, hogy végre a politika arról szól, amiről szólnia kell, hogy milyen elvek mentén éljük az életünket.

  természetesen a görög népnek, mint szuverénnek, joga van meghatározni milyen irányban megy tovább. ha keynesiánus gazdaságpoltikát akar folytatni, tegye. kilép az euróból és annyi drachmát nyomtat magának, amennyit csak akar.

  (én meg majd mint szintén szuverén, eldöntöm, hogy veszek-e belőle vagy sem.)

  az eurogroup vezetői viszont további 18 államot képviselnek, akik nem a görögök. úgyhogy eurót nem nyomtathat szuverén módon görögország, kedves pogi elvtárs.

  parasztiul: nem a más szerszámával verjük a csalánt. ha a görög nép szuverén módon akar költeni, akkor csináljon magának saját szuverén pénzt.

  az unió pedig egy klub, nem napközi. nem kötelező a tagjának lenni.

  arra meg hogy a sziriza polikája mennyire legitim, azért nagy téttel nem fogadnék. én amondó vagyok, hogy csinálja végig a sziriza, amit akar. aztán majd meglátjuk, hogy a görög népnek mennyire fog ez tetszeni.

  amúgy az egész logikád kb úgy néz ki, hogy ha te falnak mész a kocsiddal, akkor az autókereskedő meg a kresz vizsgaközpont a hibás, mert miért engedték, hogy autóba ülj. tudhatták volna, hogy hülye vagy…

  az egész baloldali gondolkodásmód arra épül, hogy a sorsomért nem én vagyok a felelős, hanem a kormány, az állam, a rendszer, a a világ, a nemtudomki. ez a gondolkodás hosszú távon mindig megbukik, mert életszerűtlen. közben meg a felelősség áthárítás szétveri a társadalmat (ez veri szét, nem az individualzmus). ez történik, ti TGM-el (meg részben Rónával) ehhez asszisztáltok.

  Válasz
  • AC

   minden szavaddal egyetértek, kiv. az utolsó bekezdésben leírt konklúzióval – szerintem az általad leírtak nem a baloldali, hanem a bal/jobboldali gondolkodásmódra jellmezőek…

   amúgy vigyázz, mert nem létezel! 🙂

   amúgy2 pogátsát még csak-csak értem, mert tanár, és a katedra sok hülyeséget elbír, de róna bankigazgató volt, basszus, neki értenie kéne a pénzügyekhez (lásd: deviza-hitelezéssel kapcsolatban nyújtott alakítása)

   Válasz
   • Sz. Péter

    Bizony, és soha nem láttam, nem ismerem személyesen, de tény, hogy a devizahitel problémát ő látta jól, nem a többi okos bankigazgató…

    Válasz
  • Sz. Péter

   S ha rossz autót adnak el Neked, mert túl sok rossz autót csináltak, vkinek el kell adni, de csábos a fogyasztóvédelmet sértő reklámokkal szédítenek ? Vagy látják, hogy alkalmatlan az adott vizsgarendszer a tudás felmérésére, de a saját szakértőik intelmei ellenére sem vezetnek be új vizsgarendszert ?

   Válasz
 7. zipe

  …nagyon jó látás és annak a leírása..igen így van.

  Válasz
 8. Sz. Péter

  nagyszerű írás
  csak a Podemos Chavez-imádata, a görögök Putyin- és kommunista szimbólumok iránti imádata ne zavarna

  Válasz
 9. Vidéki

  Hasznos idióták.

  Vlagyimir Iljics Uljanov, a nagy gondolkodó, akit Lenin néven ismer a világtörténelem, használta
  először ezt a kifejezést.

  Azokat a nem orosz
  (főleg nyugati) értelmiségieket értette rajta, akik szimpatizálnak a szovjet
  rendszerrel, azt elméletileg tökéletes rendszernek, az emberiség
  csúcsteljesítményének vélik és mindenfelé propagálják (ezért hasznosak) az általuk a
  valóságban meg nem ismert (ezért idióták) szovjet rendszert.

  Nyugat- és Déleurópában ma is sokan élnek olyanok, akik nem éltek a “létező szocializmusban”, a kommunizmust olyan rózsának látják, amelynek nincsenek tövisei, a kapitalista rendszerben pedig csak vért és jajpanasz könnyeket látnak és láttatnak.

  Varufakisz minden gazdasági tanulmányának – majd a gazdaságpolitikájának – adott egy marxista csavart.

  Alekszisz Ciprasznak, a görög Sziriza mindenható fejének
  élettársa , az a szépasszony, aki
  egyetemi évei alatt csatlakozott a Görög Kommunista Ifjúsági Szervezethez,

  Válasz
  • Sz. Péter

   Igazad lenne vidéki, ha manapság annyi információnk lenne Görögországról, mint akkoriban távoli országokról. De ez ma nincs így…

   Válasz
  • Sz. Péter

   Bocs, természetesen Vidékit akartam írni nagy kezdővel

   Válasz
 10. mrwhite

  és reméljük sikerül is. attol eltekintve, hogy elképesztően tenyérbemászó Ciprasz, ha ebbol a sziriza gyozteskent tud kijonni, akkor jon a tobbi nemszelsobaloshanem60asevekbelibalos bohocpárt a többi perifériaországban, és a eu-nak kb. vege. illetve a hitelek visszanemfizetese kovetkezteben feltehetoleg jön egy újabb pénzügyi válság, ami újabb 10 év az életünkből. ezt én most már kihagynám.

  Válasz
 11. אֶסְתֵּר

  Keynes elborzadna, ha látná ezt a válságkezelést, melynek során a páciens egyre rosszabb állapotba kerül. Az EU vezetői közül senki nem tanult közgazdaságtant?

  Hatalmas változások előtt áll Európa, függetlenül attól, hogy mi lesz most a görögökkel. Az egész EU működését gyökeresen új alapokra kell helyezni, mert jelen formájában az EU csak agonizálásra képes
  sóhivatal. Tudják ezt a görögök is, és persze az összes európai vezető is. Ennek ellenére nem lesz könnyű a folyamat, mert a jelenlegi status quo haszonélvezői nem érdekeltek a változásban.

  A görögök jelentőssége abban van, hogy ők képesek lehetnek ennek a folyamatnak az elindításában.

  Én drukkolok nekik!

  Válasz
  • Attila Schwarz

   Keynes egy ujjal nem nyúlna egy ilyen gazdasághoz. Ahhoz, hogy az ő ötletei megoldást nyújtsanak képzett munkaerő, fejlett oktatás kell, amiben a görögök sajnos tök utolsók. Különben a deficites költésből felhúzott infrastruktúra annyit fog érni, mint az olimpiai falu.

   Keynes elbőgné magát, ha látná a görög magánszféra állapotát, ez márpedig a modelljének 4 lábából 3. Amit ráadásul pont a szociális politika, ami az országot bedönti tett ilyenné amilyen. Nincs know how, nincs magánberuházás, amit lehetetlen a válsággal indokolni. Egyszerűen 20 évig ellenérdekelt volt a görög ember abban, hogy fejlessze magát, cégét, adózzon, bevételét kifehérítse. Ez a nagyon engedékeny és következetlen törvények hatása, szintén az unió legrosszabb teljesítői között szerepelnek a görögök.

   A deficites költés semmilyen eredményt nem hozna az alacsony kamaton kívül, ami egy ilyen kockázatos országnál, 6000-es cds mellett szintén öntökön rúgás lenne. Hatásairól semmi pozitívat nem tudnék elképzelni jelenleg.

   Adódik tehát a kérdés: mire költsenek a mások pénzéből? Oktatásra, ami évtizedekig nem térül meg? Mi más okozna hosszútávon esélyt a fejlődésre?

   Ezt meg ki fogja finanszírozni? Ki az a hülye, aki a görög oktatásra fog kölcsön adni?
   Egyedüli megoldás a Drachma, akkor majd együtt végignézzük mire képes a büszke görög nép magától.

   Válasz
  • Elhar

   Egymással homlokegyenest ellenkező közgazdasági iskolák képviselői kaptak már Nobel-díjat. Olyanok is, akik szerint Keynes elvei elavultak és őrültség követni őket. És teljesen érthető, logikus az érvelésük. Persze Keynes-é is, ez a szép a közgazdaságtanban. Már ha tanulta valaki.

   Válasz
   • אֶסְתֵּר

    Eszembe nem jutna felmenti a görögöket, hibáztak ők eleget.
    Egyetértek viszont azzal a véleménnyel, hogy a rendszerbe volt kódolva a déli államok problémája.

    http://inforadio.hu/arena/5435/1/podcasting

    http://444.hu/2015/07/01/mindenkivel-elbant-az-eurozona/

    Válasz
    • Elhar

     Ez igaz. Sajnos (vagy hála istennek) a politikusok is ugyan olyan hülyék, mint az átlagember, csak ők időnként a saját tündérmeséiket hiszik el. A közös pénz közös költségvetés nélkül, viszont mindenkinek egyformán kijáró vétójoggal egy tanmese a pokolhoz vezető útról és a politikai optimizmusról.

     Válasz
    • KZoltán

     Így igaz. Az EU a centrum országokra lett kitalálva – végül is ők alapították. Itt http://nol.hu/velemeny/20111110-otthon_anyuka__mashol_mostoha-1269011 egy jó rövid elemzés, hogy miből is áll ez a fazonra szabás; egy rövid idézet belőle a lusták (görögök) számára: “Mára [2011.] az ún. equilibrium árfolyam-különbözet az IMF számítási módszere alapján mintegy 26%, amit már semmiféle megszorítócsomag sem képes kiküszöbölni, mint ahogy a görög megszorítások is csak rontották a helyzetet. ” A periféria elitjének a felelőssége az, hogy ezt – akár tudatlanságból, akár felelőtlenségből – nem ismerte fel vagy nem akarata felismerni, és nem változtatott a feltételeken a belépéskor. Így aztán a centrum országok szinte versenytársnélküli piachoz jutottak, és a periféria piacainak kárára bővítették saját piacaikat, lásd GATT. Az euró bevezetése már csak a végső döfés volt.

     Válasz
   • Bálint László Hatfaludy

    Csak a pontosítás kedvéért:közgazdasági NOBEL DÍJ nincs, csak NOBEL ALFRÉD EMLÉKÉREM(ami nem A. N. hanem stockholmi bankárok alapítottak a II. világháború után)

    Válasz
 12. Sz. Péter

  Nincsenek egyenlő esélyek, melyek alapján az ügyes virul, az ügyetlen elbukik. Van egy családi, aztán egy földrajzi környezet, vagyoni-jövedelmi viszonyok, állam által létrehozott infrastruktúra, oktatás,világgazdasági munkamegosztás, haverok, buli, hanta.
  Nem őszinte magához az, aki úgy gondolja, hogy ő bármilyen helyzetből kitörne, azonos eredményeknél tartana.
  Ugyanakkor a teljesítményelvet, a természetes emberi önzőséget az esélykiegyenlítés után tagadó rendszerek valóban rosszak, ezért szajkózom folyamatosan a Chavez- és Putyin-problémát, a rossz értelemben kommunisták előretörésének veszélyét. De most még az esélykiegyenlítés kivívásánál tart a tárgyalt probléma.

  Válasz
 13. Elhar

  Az azért tetszik, hogy nem egészen egy hete a görög jövő záloga, a fellendülés kezdete volt – ugyan ezen a blogon – az, hogy nincs megállapodás, a görögök nem fizetnek és bevezetik a drachmát. Most meg cúnya pénzügyminiszterek, nem akarnak megállapodni, így még a végén be kell vezetni a drachmát…

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Ez egy elég kreatíc újraértelmezése annak, amike írok :))

   Válasz
   • Elhar

    Miért is?

    Június 28: “a jelentősen csökkent betetállomány mellett most jelent be szelektív államcsődöt Görögország, visszavezeti a drachmát, és a kormány végre elkezdheti a beruházásorientált, korrupciót felszámoló, oligarchákat elszámoltató gazdaságpolitikáját.”

    Július 2.: “Szóljon, aki tud más magyarázatot, mint azt, hogy az eurogroup pénzügyminisztereinek elsődleges célja nem a görög társadalom megsegítése, hanem annak a precedensnek az elkerülése, hogy valódi baloldali, nem megszorításokra épülő programmal is lehet kormányra kerülni Európában.”

    Nem értem, ezek után miért akkora baj, ha a pénzügyminiszterek végre lehetővé teszik a görög gazdaság kötöttségektől mentes szárnyalását…

    Az a – szintén június 28-i – megjegyzés is elég sokat elvesz az érvelés hitelességéből, mely szerint “A drachma visszavezetése technikai értelemben akár napokon belül megoldható”. Erről talán szólni kellene Varufakisznak is, biztos jobban aludna:
    http://444.hu/2015/07/02/varufakisz-szerint-gorogorszag-ha-akarna-se-tudna-bevezetni-a-drachmat/

    Válasz
 14. Magyar Kálmán

  ..és Pogátsa úr!
  Mintha az “átpakolás” végén jelentős adósság leírás és
  kamatcsökkenés is bekövetkezett volna!!!
  Vagy CSAK megszorítás ???

  Válasz
 15. Magyar Kálmán

  Pogátsa úr!

  Az mi a francot jelenthet, hogy “ez a kormány baloldali. Igazán baloldali”
  Hacsak úgy nem, mint a miénk lehet ‘keresztény’!
  Annak minden argumentumát megcsúfolva!
  Vagy a népszerűségi listák szerint őket szorongató ‘nemzetiek’???

  Válasz
  • Marcus Livingston

   Mit jelent az, hogy igazán baloldali? Hát esetleg nézzen utána, hogy a magát baloldaliként meghatározó mszp hogyan szolgálta ki a nagytőkét az elmúlt 25 évben. Ugye tudjuk, hogy a baloldalnak nem ez a feladata! Ezt hagyjuk meg a neokonnak, különben érdemi különbség nem marad a két erő között.

   Válasz
   • Magyar Kálmán

    Kedves Barátom!
    Ez a kormányunk, hogy szolgálja ki pl. a Mercedest, az AUDIt a gumis Apollot
    és az összes stratégiai partnerét ??? Kényük. kedvük szerint !!!
    Kis túlzással a földkerekség minden új pártja, l. LMP Jobbik egy egy
    talpalatnyi üres mezőben tetszetős hazugsággal vetette meg a lábát
    és minden lehetséges módon hülyített magához szimpatizánsokat és
    választókat.
    A felcsuti tahó mivel nyert 2/3-ot? Nagy győzelem, nagy változás a,
    v.g.válság közepette !
    Fel szabad ébredni!
    A Sziriza igéreteinek semmilyen megalapozottsága nem volt!

    A legcsunyább, hogy Pogátsa úr NEM MEGVÁLASZOLJA az
    ‘állításait ‘ cáfoló bejegyzéseket, hanem TÖRLI !!!

    Válasz
 16. bauxit

  Fontos lenne, hogy a magyar politikai es gazdasagi elit tanuljon a görög peldabol, lasd nyugdijrendszer, oktatas, gazdasag kifeheritese, oligarchak visszaszoritasa, olimpia rendezes, satöbbi..

  Válasz
 17. Quercus

  Hasonló a helyzet, mint Chilében volt Allende elnök idején. Akkor a Lator Állam, az USA attól félt,ha megvalósítható a “szocializmus chilei útja”, az példa lesz az erős baloldali pártokkal rendelkező európai országoknak, mint Olaszország, Spanyolország, vagy Franciaország.
  A görögök esetében is ez a helyzet. Ha véghezviszik, amit elterveztek, és megmutatják, sikeresen szembe lehet szállni a tőke korlátlannak hitt hatalmával, az elindíthat egy lavinát.

  Válasz
  • Magyar Kálmán

   Barátom!
   Ne őrülj meg !!!
   Nem a tőke csecsén fintorog Gőrőgo. hanem az IMF, az unió
   és az euróövezet pénzén !!!
   MI csak az IMF-nek és az uniónak vagyunk DÍJFIZETŐ tagjai !!!
   FIZETŐ vendégek a PARTIBAN !!!
   Szlovénia, mint euroövezeti még, plusz 2 milliárd euróval !!!
   Milyen HATALMAT látsz TE itt ebben???
   AZ isten szerelmére ne hagyd magad síkra hülyíteni!!!

   Válasz
  • transformer

   Bár egyetlen analógia sem tökéletes, de valóban hasonló érzése van az embernek… Egyébként ezt a többi érintett európai párt/mozgalom is tudja. Ez kiderül a legjobban érintett spanyol Podemos vezetőinek nyilatkozataiból, de pl. az olasz Sinistra Ecologia e Liberta is szolidaritási küldöttséget indít szombaton Athénba “OXIgeNO” akció néven (oxi görögül, no olaszul jelent nemet). A Die Linke is kiáll a Syriza mellett, Franciaországban pedig szinte naponta vannak szolidaritási tüntetések (ma pl. 5000 ember volt a Bastille téren, cikk itt: http://www.humanite.fr/plusieurs-milliers-de-personnes-defilent-paris-en-solidarite-avec-la-grece-qui-resiste-ses-578665), pedig a német és francia bankok Görögország fő hitelezői. Az európai zöldek is a görög kormány oldalán állnak. Vagyis a választóvonal valóban nem a “hitelező államok” és az “adós Görögország” között húzódik. Akik olyan nagyon aggódnak Magyarországon a hitelezőkért, nem attól tartanak, hogy – bár ma ez elképzelhetetlennek látszik – de egyszer errefelé is elgördülhet a lavina?

   Válasz
 18. Magyar Kálmán

  A legcsunyább, hogy Pogátsa úr NEM MEGVÁLASZOLJA az
  ‘állításait ‘ cáfoló bejegyzéseket, hanem TÖRLI !!!

  A vitathatatlan tények piszkosul zavarják!!!

  Válasz
 19. Magyar Kálmán

  Jut eszembe!
  Varga Misi az egyik pénzügyminiszter, egy macskajancsi !

  Válasz
 20. nagy zoltan

  Mégis jó ez a népszavazás,mert letisztázta az opciókat:
  Nem esetén gyors amputáció.
  Igen esetén végtelenitett kinlódás.

  Válasz
 21. transformer

  Most már csak az a kérdés, hogy egy ilyen beismerés után Christine Lagarde-nak milyen vastag bőr van a képén, amikor keménykedik a görög kormánnyal. Vagy ezzel az időzítéssel a szakértő beosztottak finoman alá akartak tenni a nagyasszonynak ?

  http://444.hu/2015/07/02/hat-az-imf-nem-igazan-talalta-el-hogy-mennyit-kapnak-a-gorogok-privatizaciobol/

  Válasz
  • Quercus

   Miután az a nőimitátor már kinézetre is egy dinoszaurusz, szerintem elég vastag bőr van a pofáján.

   Válasz
 22. Kata

  Kedves Nóra! Régi szőnyeg is jó lehet? Kopott, néhány kivehetetlen folt is van benne.
  Magam még használnám, pár hónapja még itt is volt mellettem, csak a szobám funkciója változott kicsivel repibbé. Szóval nem egy rongy, csak régi. Szigetelni annyit tud, amennyit, én telente azért éreztem a hatását. Persze csodák nincsenek.

  Válasz
 23. Vidéki

  Lázár János többször elmondta, nem az övé a kastély.

  A cikkből megtudhatjuk, hogy “Tavaly szeptember óta ezé a cégé a legendás batidai vadászkastély. (Tulajdonosa, Bónus István érdekelt a Grosswiese Befektetési Zrt.-ben.)”

  Akkor miért kellett szóba hozni Lázár Jánost?

  Ilyen logikával azt is le lehetett volna írni, hogy a kastély nem Segesvári Csabáé.

  Bűzlik erősen a szarkeverés szándéka Segesvári Csaba részéről!

  Válasz
  • Zsigri Györgyi

   Valószínűleg azért hozták szóba, mert a kastély Lázár földjei közepén van, és nem Segesvári Csaba birtokán.
   Rogán Antal többször elmondta, hogy nem ült helikopteren, Lázár többször elmondtad, hogy hivatalos úton szállt meg luxusszállodákban egy titokzatos személlyel. Aztán kiderült, hogy jó nagy hazugság volt mindkettő, akkor az minek a keverése?

   Válasz
   • Vidéki

    Átlátszó, mint a Transparency International.

    Válasz
    • Zsigri Györgyi

     Érve nincsen? Kérdezze meg a tartótisztjét, bár azt is mondhatja, hogy barátfüle. Annak sincs értelme, de legalább finom.

     Válasz
   • Klára Kabai-tóth

    Hagyd! Ez a munkaköri leírása szerinti teljesítés! A főnök megkérdezi: “nekem hiszel inkább, vagy a szemednek?” A válasz pedig nem kérdés!

    Válasz
 24. Vidéki

  A hódmezővásárhelyi önkormányzat a napokban tette közzé az előző és a mostani városvezetés reprezentációs költéseit.

  A cikkből a nyájas olvasó nem tudhatja meg, hogy mekkorák a hódmezővásárhelyi önkormányzat reprezentációs költései havonta.
  A cikkből a nyájas olvasó nem tudhatja meg, hogy más városok önkormányzatainak vannak-e reprezentációs költései, vagy ez egyedülállóan hódmezővásárhelyi sajátosság-e?

  Nem messze vad oda Szeged,
  melyet Botka a szoci vezet!

  Kérem Segesvári Csabát, homályosítson fel bennünket, hogy a szegedi önkormányzatnak vannak-e reprezentációs költései, vagy ehelyett inkább Botka a tojásain ül és azokat költi-e?

  Válasz
 25. Szerencsés János

  ….piti kukackodás…járjanak biciklivel…a vendégeket a büffébe etessék…gondolom a libsi-komcsi városokban így csinálják…pfuj…patkányok

  Válasz
 26. Vidéki

  “2018. január 25-én a HVG Portré rovatában megjelent interjúban azt nyilatkozta, hogy a keresztény értékek támogatójaként soha nem azonosult sem a baloldallal, sem a Jobbikkal.[13]

  A kampányban ennek ellenére az összes baloldali párt támogatta, a választás után pedig elismerte, hogy a Jobbik helyi elnöke kérte fel az indulásra,[14] és az is kiderült, hogy a kampányát Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója segítette.” (Wikipédia)

  Tehát Márky-Zay hazudott, mint a vízfolyás.

  Márky-Zay Kanadában “házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál,[7]” “Wikipédia)

  Válasz
 27. Tomity Szaniszlóné

  Ez a csoda kastély lázár janóé! Kis naiv hiszékeny magyarok? Mindent elhisz a magyar birka amit a fideSS beolvas leír neki!

  Válasz

Hozzászólás írása