Az Eurozóna első számú közgazdásza a görög helyzetről

Miközben Magyaroszágon magukat liberálisnak tartó politikai csoportosulások (álliberálisok?) minden politikai alapelvüket áthágva etnikai jellegzetességekre igyekeznek visszavezetni a görög krízis okait, közben azért a valódi világban a valódi közgazdasági viták is folynak.

Arról már beszámoltunk ezen a blogon, hogy a világ közgazdasági krémje támogatta meg a Sziriza kormány azon álláspontját, mely szerint  a megszorítások megbuktak, abba kell őket hagyni, és azt, hogy magának az Európai Uniónak súlyos felelőssége van a válság elmélyítésében is. Joseph Stiglitz, Paul Krugman és Amartya Sen Nobel-díjas közgazdászok, illetve Kenneth Rogoff, James Robinson, James Galbraith és Thomas Piketty sorban jelentettek meg ilyen tartalmú cikkeket. Meglepetést okoztak a baloldalisággal egyáltalán nem vádolható brit jegybank elnök, Mark Carney, illetve az eurozóna szintén egyáltalán nem baloldali vezető közgazdász szakértői, Charles Wyplos és Barry Eichengreen hasonló állásfoglalásai. És természetesen itt van magának az IMF-nek a vallomása, mely szerint fél éven keresztül hazudtak, amikor úgy vettek részt a görög tárgyalásokon, hogy tudták: adósságelengedés nélkül nem fog menni a dolog.

Legujabban azonban az eurozóna vezető szakembere, a London School of Economics professzora, Paul de Grauwe állt be ugyanebbe a táborba. Gyakorlatilag úgy áll a helyzet, mintha a fizika meghatározó szaktekitélyei mind letették volna a voksot amelett, hogy a Föld gömbölyű, miközben a Megszorítás Hit hívői továbbra is ragaszkodnának ahhoz, hogy a felelősségteljes, technokrata álláspont az, hogy a föld lapos és teknősbékák tartják a hátukon. Azoknak, akik a monetáris unió főáramú közgazdasági irodalmában nem járatosak, érdemes elmondani, hogy Wyplos, Eichengreen és de Grauwe ezekben a kérdésekben körülbelül olyanok, mint Szent Pál, Szent Péter és Szent Ágoston a Keresztény Egyházban.

Na de lássuk konkrétabban, mit is mond Paul de Grauwe.

Szemügyre veszi a megszorítások öt éve alatt felgyülemlett adóssághegyet, ami a 2008-as 108%-ról 177%-ra emelkedett, ha nem számoljuk azt a körülbelül 30%/GDP-nyi adósságot, amit ráadásul már explicite elengedtek 2012-ben. (Ha bármely más, nem megszorításra alapuló gazdaságpolitika ekkora kudarcnak csak a töredékét is összehozta volna, az üzleti sajtó azonnal brutális támgadást intézett volna ellene, és ellehetetlenült volna.) De a helyzet valójában még ennél is rosszabb, mert nem csak explicit adósságelengedés volt, hanem implicit is: a görög adósságállomány lejáratát szép csöndben meghosszabbították. Így a görög államadósság átlagos lejárata ma már 16 év, ami sokkal hosszabb, mint az eurozóna többi részén. Az átstrukturálásból adódóan a görög kormánynak a jelenlegi években már csak 2.2%/GDP körül kellene évente törlesztenie, szemben a pár évvel ezelőtti 6%-al.

Ez alapján viszont de Grauwe szerint kimondhatjuk: a görög állam szolvens!

Ebből pedig életbevágóan fontos dolgok következnek szerinte:

1.) A megszorítás egész biztosan nem a megfelelő válasz.

2.) Az Európai Központi Bank kárt okoz azzal, hogy a januárban meghírdetett kötvényvásárlási programját nem terjeszti ki Görögországra, egyedüliként az Eurozónában. Ha megtenné, a görög állam olcsó forrásokhoz jutna.

3.) Az Európai Központi Bank szintén kárt okoz azzal, hogy nem fogadja el a görög bankok által birtokolt görög állampapírokat likviditási fedezetként. Gyakorlatilag ezen hozzáállása miatt kellett bezárni a görög bankokat, ezért nem jutnak hozzá a görög polgárok a saját megtakarításaikhoz, és még az sem lehetetlen, hogy bennragadt pénzük jelentős részét elvesztik majd.

Mindenzt összefoglalva: az Európai Unió igen jelentős károkat okoz Görögországnak, gyakorlatilag csődbe vitte azt, és egyben veszélyezteti az Eurozóna jövöjét is.

Végezetül de Grauwe utolsó mondata intelmül: fel kell hagyni azzal a vággyal, hogy komplett nemzeteket akarunk megbüntetni!

belt2000

 

“További megszorítások: meg kellene szorítani a nadrágszíjat!” 

 

 

 

 

118 hozzászólás a(z) “Az Eurozóna első számú közgazdásza a görög helyzetről” bejegyzéshez

 1. Vidéki

  „A
  megszorítás egész biztosan nem a megfelelő válasz.”

  De csak a görögök esetében a nem megfelelő
  válasz?!

  A cikk szerint: „körülbelül
  30%/GDP-nyi adósságot, amit ráadásul már explicite elengedtek 2012-ben. De a
  helyzet valójában még ennél is rosszabb, mert nem csak explicit
  adósságelengedés volt, hanem implicit is: a görög
  adósságállomány lejáratát szép csöndben meghosszabbították. Így a görög államadósság átlagos lejárata ma már
  16 év, ami sokkal hosszabb, mint az eurozóna többi részén. „

  Más
  EU-tagországok esetében nem voltak ilyen kegyesek azok, akik olyan helyzetben
  vannak, hogy hatalmas pénzek mozgatásáról dönthetnek.

  Szenes Iván
  dalszövege:

  „ Nem csak a húszéveseké a világ!

  Az úton
  még poroszkál

  Nemde
  néhány korosztály!”

  Ennek analógiájára lehetne mondani, hogy nem
  csak Görögország problémája a Pogátsa Zoltán által felvetett probléma,

  hanem
  összefügg az EU lemaradottabb régiói felzárkóztatásának problémájával.

  Olyan megoldásra
  kellene törekedni azoknak, akik hatalommal és befolyással rendelkeznek, amely
  nem a kettős mérce elve alapján működik.

  Míg Görögországot
  kivételes elbánásban részesíti, addig például a Béketábor egykori foglyainak
  gondjaival nem foglakozik, hanem azokat a problémákat egy mozdulattal a szőnyeg
  alá söpri, hangoztatván, hogy „adós fizess” és „nincsen ingyen ebéd!”

 2. Vidéki

  „A görög példát kell követni” – jelentette ki Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke Kádár János sírjánál, a politikus halálának 26. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

  A görög válságra „megoldás, kiút csak egy van: folytatni a harcot a tőke ellen, kilépni az Európai Unióból, népi, dolgozói hatalmat teremteni, megadóztatni a gazdagokat” – mondta Thürmer, hozzátéve, „ha azt akarjuk, hogy a dolgozó emberekről szóljon az élet, akkor szocializmus kell“, amely fellép a tőke, a NATO és az EU ellen.

 3. Gipsz Jakab

  Akkor lehet, hogy mégis mi vagyunk a hülyék akik becsületesen igyekszünk minden adósságot visszafizetni?

 4. pannon

  A tőke teremt munkahelyeket, abból lesz GDP, és adóbevétel. Ha kilépsz az eu-ból, az ország lepadlózik, mert se termelés nem lesz, de ott lesznek a vámok, amik eladhatatlanná tesznek minden megtermelt, és kivitelre szánt árut. Nézd Oroszország. Szerinted virágzik? Csak ésszel.

 5. Zoltán Pogátsa

  Tegyen már le erről a moralizálásról. Egy ország adósságállománya nem olyan, mint egy emberé.

 6. Zoltán Pogátsa

  Haha :)))

 7. Wie der Wind

  Annyival egészíteném talán ki hogy a szerző által nagyvonalúan álliberálisnak nevezett gazdasági irányzat bal- és jobboldalon egyaránt jelen van. Jobboldalon ezt az irányzatot libertáriusnak hívják, lényege: mindent privatizálni, kórházakat, tűzoltóságokat, postahivatalokat, mindent a szent szabadpiacnak alárendelni, az államot föl kell számolni ill a lehető legminimálisabbra csökkenteni,az adózást kvázi megszüntetni. E nézet nagyon elterjedt és divatos a mai yuppie-k és közgazdászok körében, kitalálói Mieses, Hayek és részben Milton Friedman voltak, filozófiai téren pedig Ayn Rand, akiről Anton LaVey, A Kaliforniai Sátán Egyházának megalapítója azt mondta, hogy az általa alapított sátánizmus nagymértékben Ayn Rand művein alapszik (The Fountainhead, Atlas Shrugged). http://www.firstthings.com/web-exclusives/2011/06/the-fountainhead-of-satanism

  Láthatjuk, hogy a neo-liberális/ libertárius gazdaságpolitika hazai forgalmazói valójában mit akarnak a nyakunkba sózni. Az önzést, a pénz imádatát, az “erősebb kutya érvényesül” de talán ami ennél is fontosabb: “mindig ez erősebbnek van igaza” elvét.

  _____________

  “Arról már beszámoltunk ezen a blogon, hogy a világ közgazdasági krémje támogatta meg a Sziriza kormány azon álláspontját, mely szerint a megszorítások megbuktak, abba kell őket hagyni”

  Erre a gondolkozó emberek már régen rájöttek, többek között Wojtinsky szocdem szakszervezeti vezető és Lautenbach közgazdász, akik 1932-ben meggyőzék Hans Luthert, a Reichsbank elnökét, hogy indítson be egy gazdaságélénkítő programot, amelybe Brüning és Schleicher beleegyeztek. Ez volt az Öffa.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Oeffa_bills

  nyúlfarknyi cikk, pár megállapítást érdemes ideidézni:

  In 1932, Öffa bills were created by the second cabinet under chancellor
  Heinrich Brüning after consultation with the then President of the
  Reichsbank, Hans Luther. The bills were issued by the Deutsche
  Gesellschaft für öffentliche Arbeiten AG
  (English: German
  Society for Public Works AG), founded 1 August 1930, and rediscounted by
  the Reichsbank. With the capital thus raised, the Deutsche
  Gesellschaft für öffentliche Arbeiten AG
  financed public
  building initiatives. It was a shell company without sufficient
  shareholders’ equity. Nevertheless, the bills were discounted by the
  Reichsbank. This way, the Reichsbank financed public building
  projects.

  In the wake of the Great Depression, this
  hidden money creation stimulated the German
  economy
  . The German Deutsche Gesellschaft für
  öffentliche Arbeiten AG brought into circulation Öffa bills worth 1.26
  billion Reichsmark. In general, the duration of a bill was 3 months but
  it could be prolonged to 5 years.[3]

  Egy ilyen rendszerrel teljes mértékben helyre lehetne állítani gazdaságilag úgy Görögországot, mint Magyarországot, értve ezalatt a válság fölszámolását. A magyar helyzetre adott válasz:

  http://nemzetstrategia.blog.hu/2013/03/09/iii_kiut_a_valsagbol

 8. hoci nesze

  Paul de Grauwe csak egyike a szerecsenmosdatók népes táborának. Majd kap érte egy konferencia meghívásnak mondott nyaralást. Máskülönben meg De Grauwe tudományos munkássága kb. a Soros cikkek working paperösítésében merül ki.

  De ha el is fogadjuk De Grauwe heroikus képleteit és egyéb számításait, miszerint a korábbi részleges adósság-elengedés és -átütemezés után (ami ugye nem a görögök érdeme) Görögország olyan adós mintaállam lett, amiről Portugáliától egészen Belgiumig igazán mindenki példát vehet, a monetáris unió főáramú közgazdasági irodalmának Szent Ágostonja szerint a görögök még így is csak akkor szolvensek, ha hosszú távon 2 százalék fölötti gazdasági növekedést tudnak produkálni. Erről Zoltán egyébként nagyvonalúan elfeledkezett említést tenni a posztban.

  Talán csak azért mert a görögök 2008 óta nem hogy nem növekednek, de súlyos lejtmenetben vannak. 2014-ben produkáltak először egy 0,8 százalékos növekedést. Persze előtte nagyon tudtak növekedni, szó se róla: 2000 és 2008 között több mint 2,5-szeresére nőtt a görög GDP, ami egy őrületes hitelboom volt, és ami ugye nem fog ismétlődni. A görögök tkp. már több évtizede hitelből és támogatásokból élnek. Most lényegében a 2006-os szintre tértek vissza, ami valószínűleg még mindig magasabb az ország reális teljesítményénél. De én őszintén szurkolok a 2 százalékos hosszú távú növekedésüknek.

 9. Vidéki

  Ne gondold azt, hogy én egyetértenék Thürmer Gyulával.

  Viszont valószínű, hogy lehetséges, hogy Alekszisz Ciprasznak, a görög Sziriza mindenható fejének élettársa, az a szépasszony, aki egyetemi évei alatt csatlakozott a Görög Kommunista Ifjúsági Szervezethez, nagyon hasonlóan gondolkodik a gazdagokról, a tőkéről, a NATO-ról és az EU-ról, mint a mi Thürmer Gyulánk.

  Hallottál a múzsa csókjáról?

  A kommunista élettárs az éjszaka sötétjében homlokon csókolhatja Cipraszt és
  emlékeztetheti arra, hogy Lenin elvtársék, hogyan szüntették meg embernek ember általi kizsákmányolását, miáltal a munkásosztály a Paradicsomba ment.

 10. Vidéki

  Irod: “2000 és 2008 között több mint
  2,5-szeresére nőtt a görög GDP, ami egy őrületes hitelboom volt, és ami ugye
  nem fog ismétlődni.”

  Népszava|2011. szept 2. Állítja Bod Péter Ákos:

  “A nem tartós változattal több kormány is
  próbálkozott.

  Úgy gondolták, némi “pénzfröccsel” beindul és jobban
  megy a motor.

  Kétségtelen, a kereslet megugrása egy időre megnöveli a nemzeti
  jövedelmet.

  Ám ha a kereslet növekedését hitel finanszírozza, akkor ez egy
  halasztott ügylet lesz, hiszen később jön a “fröccs” böjtje.”

  A nagy fröccs után jött a nagyböjt Görögországban.

  A “Bob herceg” operettben viszont a főhős büszkén énekli:

  “Ha nincs pénzem, iszom hitelbe!”

  Egy herceg ezt megteheti és talán Görögország is.

  De Magyarország nem!

 11. ingyenebed

  kedves pogi elvtárs,

  ennek kövezitek az utat:
  http://alapblog.hu/nyakunkon-a-penzugyi-elnyomas/

  Nyakunkon a pénzügyi elnyomás
  2015. július 4. szombat | 10:47 | Citadella

  Pár napja írtam arról, hogy hamarosan akár meglepően magas
  infláció is lehet idehaza. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarországra
  is elérkezett a pénzügyi elnyomás.

  Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gazdaságpolitikusok szándékosan
  alacsonyan (az infláció alatt) tartják a kamatszinteket, ezáltal a
  megtakarítók vagyonát az adósok felé csatornázzák át, így próbálván
  kihúzni a gazdaságot a korábban felhalmozott túl sok adósságból és
  egyben beindítani a gazdasági növekedést. Mivel láthatóan a
  Magyar Nemzeti Bank első számú célja a növekedés, ezért (és számos más
  intézkedésük miatt, pl. NHP, lakossági hitelállomány forintosítása,
  bankokkal kötött swapok) alapvető kitűzésük a kamatok alacsony szinten
  tartása. Korábban is írtam erről, de egyre inkább igaz, hogy a
  kamatemelés fájdalmas lenne az MNB-nek, ezért amíg lehet, alacsonyan
  fogja tartani. Ez egyben azt is jelenti, hogy megpróbálják a forint
  árfolyamát lassan legyengíteni, ám a beömlő EU-támogatások és erősen
  pozitív folyó fizetési mérleg fényében ez nem biztos, hogy sikeres lesz.
  A cseh korona is úgy állt (és áll most is) felértékelődési nyomás
  alatt, hogy a helyi jegybank jó ideje nullán tartja a kamatot (2009
  végére már 1% volt, majd 2012-ben lementek nullára).

  Innentől fogva viszont nagyon nehéz helyzetben vannak a megtakarítók,
  mert mit kezdjenek mondjuk azzal, ha 1% a kamatszint, miközben
  hamarosan 2-3-4% lesz az infláció? A megtakarítók
  reálértelemben folyamatosan veszíteni fognak a vagyonukból. Ráadásul a
  devizába menekülés sem jelenthet feltétlenül megoldást, hiszen nem
  biztos, hogy – még ha szeretné sem – tudja gyengíteni a forintot az MNB.
  Maradnak a kockázatos eszközök: a részvények és ingatlan, ahová meg
  lehet próbálni elbújni. Ezek közül az ingatlanpiac áremelkedése már úgy
  tűnik, elindult, és nincs sok kétségem afelől, hogy tovább fog
  folyni, hiszen hova máshova bújhatnának a folyamatos
  reálvagyonveszteségre kényszerített emberek? Plusz a várható béroldali
  nyomás is emelni fogja a lakosság vásárlóerejét, miközben a kiadási
  hozamok Budapesten még mindig 6-7-8% körül vannak, ami fényévekre van a
  bankokban lekötött pénzek hozamától. 20-30-40% áremelkedés simán benne
  van ebben a piacban pár év alatt.

  Nem lehetetlen a részvénypiac feltámadása sem, itt a fő problémát
  inkább a szűkös kínálat adja: alig van 8-10 olyan tőzsdei részvény,
  amivel érdemes lenne foglalkozni – de nem kizárható, hogy ide is utat
  talál a pénz. Ez azért is lenne szerencsés, mert a magasabbá váló
  árazások újabb cégeket vonzhatnának a tőzsdére.

  Mindenesetre most, hogy az előretekintő reálhozamok már bőven
  negatívak lettek Magyarországon és várhatóan azok is maradnak, érdekes
  helyzet áll elő, amihez az alkalmazkodás valószínűleg hosszú hónapokon,
  esetleg éveken át fog tartani. Megtakarítók, reszkessetek!

  http://www.zsiday.hu

 12. Zoltán Pogátsa

  Es akkor jossz es megismetled az alliberalis etnikai karakterjegyes ervelesed 🙂

 13. Zoltán Pogátsa

  Eddig zuhantak a gorogok, megszoritas volt. Ha az ecb venne a kotvenyeiket, ahogy de GrAuwe javasolja, befektethetnenek.

 14. ingyenebed

  pogi elvtárs,

  a közgazdaságtan NEM természettudomány.
  nem hagyhatod ki belőle az embert, a maga erkölcsi rendszerével. ilyen nincs.

  konkrétan pl mikor én mint egyszem közhalandó meghozok egy fontos döntést az életemben mondjuk a lakásvásárlással kapcsolatban, hogy vegyek-e egy olcsóbbat hitel nélkül (kevés hitellel), vagy egy drágábbat (akár sok) hitellel, akkor én nem tudom a világ közgazdasági elméleteit végigbogarászni és kitalálni mi lesz 25 év múlva. azt tudom csak tenni, hogy az addigi élettapasztalatom és a tanult bennem lévő erkölcsi szabályrendszer alapján megsaccolom mivel járok jobban.
  ezt teszik az emberek tömegesen. az ilyen jellegű döntések adják ki aztán egy ország gazdasági mutatóit.
  ha csalódniuk kell az addigi tanult szabályaikban, lassacskán megváltoztatják a magatartásukat, és ennek lesznek a KÖVETKEZMÉNYEI (ÉS NEM OKAI !) azok a gazdasági folyamatok, amiket aztán boncolgatunk.

  a pénz értékét nem az emberiségen kívülálló körülmények adják, hanem maga az ember a maga hiteivel.

  a ti magatartásotok (és azoké is akikre hivatkozol) tönkreteszi azt a hitrendszert, amire a gazdaságunk épül.

  szerintem legalábbis. igaz, nekem nincs nobel-díjam. csak a hétköznapi igazságérzetem diktálja, hogy amiről ti beszéltek az egy képtelenség, nem lehet létezni ezzel a gondolkodásmóddal. (meg azért van történelmi tapasztalat is rá)

 15. ingyenebed

  pontosan. lsd a fenti a Zsiday Viktor posztot amit belinkeltem. szétcseszik a pénzrendszert, ezt még laikusként is meg lehet sejteni.

 16. Mei Treuga

  Ha jól értem, Ön momentán Tsziprasz nadrágjában matatva formál politikai véleményt.
  Nyilván az is egyfajta út, nyilván az is egyfajta közéleti alap, nyilván az is egyfajta társadalomszemlélet, ami az Ön részéről imígyen megvalósul.

 17. Vidéki

  A nők szerepe fontos a társadalom életében. Ciprasz élettársának véleménye befolyásolja Giprasz véleményét is.

  Athénban, a peloponnészoszi háború idején
  játszódik Arisztophanész vígjátéka, a Lüszisztraté.
  A nők esküt tesznek, hogy addig nem élnek házas életet férjükkel, amíg azok be
  nem fejezik a háborút, a férfiak nyomorultul szenvednek. A férfiak és a nők
  kibékülnek, végre véget ért a háború. Lüszisztraté diadalmasan vonul be.

 18. Vidéki

  “Nem kell félni, nem fog fájni!” (Mondta egykor Gyurcsány az OÉT ülésén)

 19. Bretalaine

  Kedves Zoltán,

  Lehet, hogy (részben) így van, de most akkor mi legyen? Azt mégsem várhatja el senki (még Varufakisz se), hogy a többi Eu-zónás adófizető finanszírozza a görög állampolgárok többletfogyasztását az általuk megtermelt javakhoz képest. Erre van “nem megszorításparti” válasz?

 20. Szirmai Sándor

  Gipsz Jakab-becsületesen igyekszünk… most kiről beszélsz?Mert ha a kormányról,akkor az van ,.hogy ezt a szót(pláne az értelmét) nem is ismerik;tiltott listán van…

 21. Krisz

  álbaloldal után most álliberálisok 😀

  Ezekkel a rezsicsökkentés szintű retorikai fogásokkal csak azt éred el, hogy egyre kevésbé leszel komolyan vehető.
  Ami külön gond, hogy ez az egész átlátszó brandre is ráragadhat.

 22. Janos Varga

  “megpróbálják a forint árfolyamát lassan legyengíteni, ám a beömlő EU-támogatások és erősen
  pozitív folyó fizetési mérleg fényében ez nem biztos, hogy sikeres lesz.”

  Az folyó fizetési mérleg aktívumának nagy részét produkáló multik itthon jószerivel csak munkabéreket fizetnek (érdemes megnézni az autógyárak beszámolóit), így a devizabevétel nem kerül forintra váltásra, nem jelenik meg a devizapiacon. Ezért sem erősödik a forint a komoly folyó fizetési mérleg aktívum ellenére. Az EU-forrásokat pedig az MNB váltja forintra, szintén nem jelenik meg a devizapiacon.

 23. Elhar

  Érdemes azért Grauwe kiemelt pontjait egy kicsit végiggondolni. (Az elsőt nem, azon nincs mit.)

  2) “Ha megtenné, a görög állam olcsó forrásokhoz jutna.” vs – “nem csak explicit adósságelengedés volt, hanem implicit is: a görög adósságállomány lejáratát szép csöndben meghosszabbították. Így a görög államadósság átlagos lejárata ma már 16 év, ami sokkal hosszabb, mint az eurozóna többi részén.” Szintén ide tartozik, hogy maga Varufakisz jelentette ki a kormányra kerülésükkor, hogy kamat kedvezményekkel semmire sem mennek, mert a már most is olyan alacsony kamattal kapják (kapnák) a pénzt, hogy nincs jelentősége..

  3) “Az Európai Központi Bank szintén kárt okoz azzal, hogy nem fogadja el a görög bankok által birtokolt görög állampapírokat likviditási fedezetként. … ezért nem jutnak hozzá a görög polgárok a saját megtakarításaikhoz, és még az sem lehetetlen, hogy bennragadt pénzük jelentős részét elvesztik majd.”

  Először is, amennyiben az adósságokat elengedik, az a hitelező országokban ugyan úgy azt jelenti, hogy a bennragadt pénzük jelentős részét elveszítik majd, ez azonban nyilván nem számít, ők megérdemlik. (Rohadt németek, de ez persze csak egy álliberális, etnikai alapú érvelés.)
  Másodszor: van ugye egy ország, amelyik súlyos pénzügyi válságban van. De nehogy ebből az ország állampolgárai valamit is megérezzenek, mert akkor még esetleg felfognák, hogy igen, ők most éppen pénzügyi válságban vannak. Ez viszont tényleg megkönnyítené egy érzelmekre apelláló népszavazást kiíró kormány helyzetét.
  Harmadszor: Görögország belengette, hogy ők akár ki is lépnek az eurozónából és bevállalják a csődöt (a blog szerzője szerint kifejezetten ez lenne a fellendülésük záloga). Ebben az esetben a görög állampapírok lószart fognak érni – de az Európai Központi Bank hibás, mert nem fogad be fedezetül olyan papírokat, amelyekről maga a kibocsátójuk is kijelenti, hogy nem biztos, hogy kifizeti?

  Az IMF legutolsó jelentése szerint Görögországnak három éven belül újabb 50 millárdos hitelre lesz szüksége a mostaniak elengedése után is, három éven belül. Találós kérdés: lesz-e olyan kormány, amelyik beadja a saját választóinak, hogy ugyan éppen most mutattak be nekünk egy akkorát, hogy a fal adta a másikat, elbuktunk egy tudományosabb összegű eurót, (amiből vehettünk volna itthon vonatot, lélegeztetőgépet, kaphatott volna Frau Jungfrau ingyen pacemakert), de itt vannak újra ezek a drága srácok, adjunk nekik megint! És lesz-e elég olyan választó a hitelező országokban, amelyik ezt beveszi?

  Különösen úgy, hogy a nem álliberális érvelés szerint a görög válság fő oka, hogy számolatlanul kapták korábban az olcsó hiteleket és a hitelezőket nem zavarta, hogy ezeket rosszul használtak fel, az országban pocsék az adómorál. Tudom, Cipraszhoz képest a Jézus Krisztus egy kábítószeres, alkoholista bandavezér, de mégis mitől kezdené el pont ő visszaszedni a nép egyszerű gyermekeitől a korábban túl bőségesen osztogatott javakat? Mert a programjukban – nagyon helyesen – szerepel az, hogy megszüntetik a pénzek külföldre menekítését, de – nagyon helytelenül – egy hang sincs arról, hogy bizony Jorgosznak, a tavernásnak is be kell fizetnie az adót. Vagy mi lesz, ha a hitelezők – az eddigi kritikákat megfogadva és a demokráciát megszentségtelenítve – bele akarnak majd szólni abba, hogy ténylegesen mire költik a pénzüket?

  Ne felejtsük el, hogy most kizárólag a Görögországba jutó extra tőkéről beszélünk – uniós tagként és felzárkózó országként Görögország továbbra is komoly pénzeket kap az EU központi fejlesztési forrásaiból és kapott eddig is, ez független a válságtól.

 24. Tóth József

  Ha Frau Jungfrau megszívja, akkor a német kormány is megszívja. Frau Jfr. meg fogja kérdezni: mi a lószarért adtátotk a velejéig korrupt Új Demokráciának meg a Pászoknak “számolatlanul” a pénzt, ha láttátok – hat évig!!! – hogy szerkezetileg és belső mechanizmusokat tekintve a lényeg nem változik, de a hiány 108-ról 180-ig kúszik? Frau Merkel, nem kellett volne egy ponton megőkölni, hogy talán ez ROSSZ MÓDSZER? De Ön nem hőkölt, hanem HALOGATOTT és bízott – miben is? – a csodában! Hát ez szívás!
  A mára kialakult helyzetben már NINCS JÓ MEGOLDÁS – de a rossznak még több módja is van. Lehet az eddigi módjához is ragaszkodni – menjünk még beljebb az algútba, hátha ott még sötétebb! És oda már nemcsak a görögöket taszigáljuk, hanem német vezértlettel vonszoljuk az egész euroövezetet és magát az eurót. Gratulálunk, kedves Feri, jogos a két pont!
  A mai helyzetben már senki sem úriember, mindenki olyanokat mond és tesz, ami gengszter mantalist tükröz. Az erőviszonyok persze nyomasztóan az EU vezetés oldalára húznak De – remélem – azt már ők is érzik, hogy itt nagyon nagy gebasz van és ez NEM /csak/ a görögök “tulajdonában” van. Kinek lesz annyi kurázsija, hogy – így vagy úgy – kimondja: ezt elbaltáztuk! Ha itt Ciprasznak – kudarc esetén – le kell mondania, tudnám folytatnia a sort, kiknek kéne követnie, legalább akkora indokkal!

 25. Tóth József

  Van. Ezt a javaslatot az EU tárgyalói meg is kapták, az utolsó volt Ciprasz oldaláról. Kb. 30 százalék adósság elengedés, 20 év fizetési moratórium a lélegzetvételhez és 50 milliárd EUR új hitel a gazdaság beindításához. Mert ha nem indul be a gazdaság, az ÖSSZES EDDIGI HITELRE keresztet vethetnek a hitelezők.Görögország ugyan a kőkorszakba zuhan – de ez nem adja vissza a pénzt. A másik oldalnak meg mindazt meg kell persze tennie, amit eddig vállalt és még mást is. Pl. amit ma /vasárnap/ hoztak nyilvánosságra: Görögország kéri a svájci bankoktól a görög kisibolt pénzek, számlák titkosságának feloldását. A – természetesen egyelőre ellenőrízhetetlen – infók szerint a svájci számákon 20 milliárd és 200 milliárd /!/ euró közötti összeg heverészik. És ezt döntően NEM Jorgosz meg Alexisz vitte ki, a lakatos meg a bádogos… És NEM Cipraszék idejében!!! Ők akkor még egyetemi tanárok voltak vagy neves közgazdász prof külföldi egyetemeken.

 26. Zoltán Pogátsa

  1.) Az új hitel kamata nagyon magas lenne. Piacról vállalhatatlanul magas. Grauwe itt a most törlesztendő hitelek kamatáról beszél.

 27. Zoltán Pogátsa

  2.) Az, hogy az EKB elfogadná a görög bankoknál lévő görög állampapírokat fedezetként, az nem jelentene államadósság elengedést, ezt félreérted. Azt meg nem gondolhatod komolyan, hogy a görög nép nem érzi, hogy mekkora válságban van az ország.

 28. Zoltán Pogátsa

  3.) A számolatlan kapták az olcsó hiteleket ügy sajnos igaz. Itt az ideje, hogy az EU polgárai megértsék, hogy nem választunk meg olyan politikusokat, akik az ő pénzükből már országok korrupt elitjeinek káros megszorító politikáit finanszírozzák.

 29. Zoltán Pogátsa

  Egyrészt a többletfogyasztás dolog egy mítosz. Nézd meg a görög mítoszokkal kapcsolatos cikkemet ezen a blogon. Másrészt a nem mexorításpárti válasz h az EKB veszi az ő papírjaikat, ebből beruháznak.

 30. Bretalaine

  Az eddigi hiteleket már így is elbukták. Most lenne célszerű ezt a veszteséget realizálni. Egy újabb hitel nem jelent megoldást, különösen a jelenlegi görög kormányzat retorikája mellett. Amíg nem bukik meg a populista irányzat, addig az újabb pénzeket is jelenlegi túlzott fogyasztásra fogják elkölteni. Mindenki jobban jár az államcsőddel, amely után a görög társadalom megtanulja, hogy csak annyit tud elkölteni, amennyit megtermel. Szerintem ezt a leckét nem lehet megúszni.

 31. Elhar

  Bocsánat, de nem az volt a görög válság oka, hogy 2010 előtt, minden görögországi megszorítás nélkül özönlött oda a pénz? Én ezt olvastam itt. Semmiféle megszorítás nem volt előtte. Korrupt elit igen, de a mostani politikai garnitúráról had mondjak majd két év múlva véleményt, a gazdasági vezető réteget pedig, hacsak nem jön a munkásigazgatók kinevezésének a gyakorlata, nem lehet választással leváltani.

  Másik oldalról pedig az eu polgárai (akiket érint) azt is meg kellene, hogy értsék, hogy ha ő okosba oldja meg az adó nem fizetést, akkor abba az országa megy tönkre. Ha évente csak 1%-kal kap több fizetésemelést, mint amit a gazdaság lehetővé tesz, akkor 10 év alatt az 10% (több, kumlálódik, lusta vagyok számolni) fedezetlen jövedelem, amit hitelből fizetnek neki. Végül pedig azt, hogy először mindig saját magadban keresd a hibát és ha ott már mindenben tiszta vagy, akkor másban.

 32. Elhar

  Az adósság elengedése a benn ragadt pénz elvesztésére vonatkozott, amelyik úgy látszik csak akkor elfogadhatatlan, ha a görögöket érinti, mások esetében az úgy kell nekik kategória.

  A görög nép pedig nem tudom, mennyire érzi, mekkora válságban van az ország, minden esetre az élettapasztalatom azt mutatja, hogy ha az emberek csak az újságban olvassák a politikusok nemzethalálról szóló nyilatkozatait (különösen, ha évek óta ilyeneket hallanak), akkor elkönyvelik egy újabb politikai hisztinek. Nem, nem hiszem, hogy ha ez a mostani válság is csak a hírekben és nyilatkozatokban zajlott volna, akkor az átlag görög választó felfogta volna, hogy most nem csak arról van szó, hogy lehet, hogy megint megemelnek 2%-kal egy adót, vagy elbocsátanak X embert, de egyébként business as usual.

 33. Elhar

  Had kérdezzem meg, hogy ez az álláspont (miszerint olyan politikusokat kell választani, akiknek ha nem tetszik a másik belpolitikája, az, hogy hogyan gazdálkodik, akkor egy vasat se ad, ha az a küszöböt rágja, akkor sem) mennyiben tér el a felháborítóan antidemokratikus, egyenesen terrorista viselkedéstől, amivel a trojkát vádolják a jelen helyzetben? Van jó gazdasági terrorizmus és rossz?

  Továbbá hova állt volna a kedves, utólag okos szerző, ha 2010-ben elküldik a búsba az uniós pénzügyminiszterek Görögországot? Mert a válságot akkor is az egyszerű emberek szívták volna meg és erős a gyanúm, hogy ugyan ilyen hévvel ostorozta volna az önző, a szegény görög nép nyomorba döntésére fittyet hányó politikusokat.

 34. Elhar

  Gondolom erre gondolt: “Nem, ezt a közkeletű vélekedést nem támasztják alá az adatok. Az eurozóna válsága országok hosszú listáját értintette: Írország, Portugália, Olaszország, Franciaország, Ciprus, Szlovénia, Észtország. ”

  Nyilván nem mondok újat, hogy az egyidejűség és az okazonosság nem szinonimái egymásnak. Írország pl. egy ingatlanpiaci buborék miatt került pénzügyi zavarba, Olaszország pedig Görögországgal ellentétben nem úszott el az adóssággal. Másik oldalról nézve pedig az, hogy Görögországban a hitelbőség okozta túlköltekezés megalapozatlan jövedelem kiáramláshoz vezetett, nem jelent egyediséget. Igen, más országok is beleestek ebbe a csapdába, de ettől a görög többletfogyasztás nem lesz mítosz.

 35. 23as

  Az adósságért adjanak szigeteket.

 36. hoci nesze

  A korábbi gyakorlattól eltérve az EKB 2010-ben a másodlagos piacon vett görög állampapírokat, illetve továbbra is elfogadta a görög papírokat hitelfedezetként, amikor azok kockázati besorolása azt már elvben nem tette volna lehetővé, csak hogy mentse az országot. Az EKB most döntött csak úgy, hogy további görög papírokat nem fogad el fedezetül görög bankoktól. De ez egyhetes történet. Könyörgöm, nehogy már kitaláld, Zoltán, hogy emiatt van a válság!

 37. Gregersen Nils

  nade ha az EU-ban tartanának egy népszavazást akkor ott meg fölényesen győzne az, hogy nem kívánok többet egy centet se beleönteni a lukas zsákba…. Akkor most melyik a legitimebb, ez vagy a görögöké?

 38. Bretalaine

  Itt a pont.

 39. Bretalaine

  Kedves Zoltán,

  Ez a komp már elment. Kérhetnek hitelt “beruházásra”, ám senki se fogja elhinni, hogy valóban erre fogják fordítani, főleg a jelenlegi kormányuk retorikája és politikai mozgástere (!) mellett. Ha fejlődni akarnak, úgy győzzék meg a BMW-t vagy az Audi-t az ottani beruházásokra. Nem értem, hogy miért kéne ebbe a láncba a görög állam. Miért vegyen az EKB olyan papírt, amelyet a jelen állás szerint úgyse fognak visszafizetni?

 40. Bretalaine

  Kedves Zoltán,

  Az első lecke a görög választópolgárok irányváltása, hogy a korrupt elit helyett nem választanak meg egy olyan populista baloldali kormányt, amely tovább folytatja a hülyítést, hanem végre őszintén beszél, nem pedig másra tolja rá a hibás szerepét. Ezt követően beszélhetünk a nyugati/északi választók felelősségéről, addig nem.

 41. Elhar

  Az államcsőddel mindenki rosszul fog járni, de sajnos várhatóan valóban ez lenne hosszú távon a legjobb megoldás. (Ezért nem is ez lesz.)

  – A görögöknél jönne a blog szerzője szerinti megváltó leértékelés és a drachma, nagyon komoly visszaesés, de éppen ezért egy elrugaszkodási és növekedési lehetőség is. (Valamint sajnos és nyilván valóban szívszorító és elkeserítő egyéni emberi tragédiák is, amelyek jó eséllyel pont nem azokat fogják sújtani, akik sárosak, hanem a tisztességesebb részt.)

  – A hitelező országoknál megvalósulna a – szintén a szerző által elvárt – felelős(ebb) választói gondolkodás, mely szerint is nem szórjuk a keményen dolgozó kisemberek adóeuróit kétes országhitelezésbe. Én ezt inkább szimpla önzésnek nevezném és erős a gyanúm, hogy az ennek a felelős gondolkodásnak alapján ellökött kérelmeket majd ugyan úgy a szegény népek elnyomásának újabb bizonyítékának fogják tekinteni, de legalább az egyik oldalnak jó lesz.

  – A többi, hasonlóan “úgy is kihúznak a szarból” gazdaságpolitikát folytató országnak (és a polgáraiknak) talán leesik, hogy ez nem nem garantált. Talán ezeknek a vezetői és vezető aspiránsai visszafogják az ígérgetést, a választóik pedig elgondolkoznak azon, akarnak-e ők is remegni a megtakarított kevés pénzük miatt, tényleg elfogadhatatlan-e, hogy előbb termeljük meg a jövőt és csak aztán éljük fel?

 42. Facebook User

  Pillanatnyilag 38 százalékos feldolgozottságnál 61 százalék a nemek aránya.

 43. Facebook User

  A görögöké, mert a tőled már régen elvett megtakarításodat azon nyomban beleöntötték abba a lukas zsákba. Te most azt próbálod bizonygatni, hogy a zsák tehet róla, hogy lukas. Még az is lehet, hogy igazad van de ez most már nem segít rajtad.

 44. Mihaly Kummer

  Nem biztos. Ha a kerdes az lenne, hogy:
  Az On orszaga fizeteskeptelen. Tul sok penzel tartozik egy csomo bankarnak. A bankarok nem kivannak tobb penzt adni az on orszaganak az offshore bankszamlaikrol azelott, hogy az on orszaga elkuldene az eppen aktualis tartozasanak pontosan 5 %-at az O bankszamlaikra, mivel az osszes korabbi szerzodes ezt az igenybejelentest lehetove teszi.
  Ezert az on orszaga kenytelen az osszes gyermekellatast megszuntetni, es a nyugdijjakat megfelezni.
  A bankarok akik az aggodalmaikat fejeztek ki, eppen jelentos osszeget vesztettek a kinai tozsden, ezert az O aggodalmuk is ertheto a sajat biztonsaguk miatt. Arrol is tajekoztatnunk kell ont, hogy a bizonytalansaguk reszben a hazajukban is meglevo bizonytalansag az okozoja, a kozelkelet politikai instabilitasa.
  Kerem szavazzon:
  Igen fizessunk / Nem ne fizessunk

 45. Mihaly Kummer

  Az alap problema a magyar olvasokozonseggel, hogy a penzt targynak aranynak a megfelelojenek tekinti, vagy inkabb tojasnak.
  Ha ugy lenne tekintve, hogy a penz elszamolas. Szamok, arrol, hogy kinek hany munka oraja van meg hatra az eletebol, akor erthetobb lenne szamukra, hogy a kovetelest a hitelezonek mindig a realitashoz kell igazitania. Ezt Hofi a fialo malac peldajaval ilusztralata.
  http://videa.hu/videok/vicces/hofi-14-malac-humor-kabare-vicc-NXGaRGWQzyp8lZBs

 46. Quercus

  Görögország győzött. A görög nép győzött. Fölsorakozott egy olyan kormány mögé, aki a saját nemzete, a saját polgárai érdekét kívánja szolgálni, és nem a tőke, a bankok érdekeit. Példa lehet Európa kizsákmányolt, gyarmatosított nemzetei számára.
  Isten óvja Görögországot, Isten óvja a görögöket!

 47. Gregersen Nils

  furcsákat beszélsz… Miféle bankárok? Görögök zömmel nem bankoknak /és főleg nem bankároknak/ tartoznak, hanem államoknak. És lehet, hogy ezen államok polgárai úgy gondolják, hogy most már elég a görög nyugdíjak támogatásából.

 48. transformer

  Bár nem könnyű, de kissé el kellene szakadni a görög problémától. Nemcsak Görögországot finanszírozták felelőtlenül a nagy bankok, a válságot követő hónapokban egy sor vezető nyugati pénzintézetet kellett állami segítséggel megmenteni (az USA-ban is !). Ezeket a horribilis költségeket (pl. a Dexia belga bankot 6 milliárd euróval segítette meg a belga állam, és még így is szét kellett darabolni) utána mindenütt az állampolgárokkal fizettették és fizettetik meg, tehát egész Európában a megszorításokat nyögik, persze nem egyformán, a gyengébb gazdaságok sokkal erősebben megérzik. Eközben a pénzintézetek újra “virágzanak”… (és várnak a következő buborékra, aminek a kipukkadásakor megint állami pénzzel kell kisegíteni őket, amit utána megint az adófizetőkre hárítanak).
  Az, hogy éppen Görögország “robbant”, összefügg azzal, hogy ez az EU egyik gazdaságilag “gyenge láncszeme”, a görög elit olyan amilyen (és pl. ezért nem sok morális alapja volt adózási fegyelmet erőltetni), az államadósságnak nagyon nagy része külföldi kézben van stb.
  Ha valaki megnézi, ki hogyan reagált az első hírekre, akkor elég világos, hogy ez nem elsősorban Görögország-EU adófizető ügy, hanem a neoliberális gazdaságpolitika és azok ellenzői közötti “meccs”. A jobboldali és liberális nyilatkozatok fanyalognak vagy fenyegetnek, a szociáldemokraták új tárgyalásokat sürgetnek egy elfogadható megoldás érdekében, az európai baloldal természetesen ünnepel, üdvözli az eredményt, de még a szocialista pártok balszárnyáról is érkeznek üdvözlő megnyilvánulások, pl. Arnaud Montebourg korábbi miniszter, francia szocialista: “Hommage au peuple grec qui sait défendre non
  seulement son juste intérêt mais également l’intérêt de tous les
  Européens” (Tisztelet a görög népnek, amely nem csupán saját érdekét tudja megvédeni, de minden európaiét is) (Twitter)

 49. ingyenebed

  a neoliberálisok ellenzik a bankok állami kimentését.

  pogi elvtársék egyik alap hazugsága a neoliberális gazdaságfilozófiáról, hogy a nyereséget privatizálja, a veszteséget társadalmasítja.
  ez nem így van. a veszteséget is privatizálja.

 50. Mergete

  Persze. Államoknak. És hogy hogy nem, úgy tűnik h a “felélt” pénzük nagy része pont ezekhez az államokhoz kötődő cégeknél landolt.

  Vagy konkrétabban: a két nagy (német, francia) hitelező a másik oldalon egyes piaci szegmenseket egyben igen szépen uraló cégek hazája is. Kit is mentenek meg a németek? A német cégeket vagy a görögöket?

  Másképpen: ha a németek azért tolják-tolták a pénzt a görögökbe, mert ezzel a saját vállalataikat juttaták óriási piachoz, akkor az vajon mi? Mert nem tisztes piaci magatartás az biztos.

 51. Mergete

  Azért fals az érvelésed, mert azt feltételezi, hogy a görögökhöz öntött (és amúgy tényleg láthatóan ostoba módon öntött, vö. Szicília) pénz mind a csúnya-csúnya görögöknél maradt.

  Hát a fenéket. Az alábbi linken jól látható, hogy 2008-ig iszonyú mértékben terjeszkedtek német, olasz és francia cégek náluk:

  http://qz.com/439703/german-companies-have-bought-up-the-most-greek-businesses/

  Innentől kezdve szerintem jogos kérdés, hogy amikor a német-francia tanedem által dominált EU (akár EKB) pénzek célországa Görögország, akkor vajon a pénzt ott meg is állt, vagy süvített vissza a feladóhoz?

 52. Mergete

  Az összes poszt elolvasása után az nem hagy nyugodni h ha a görögök ennyi ideje és ekkora szarban vannak, ennyire tudott volt a korrupció, a fenntarthatatlanság és minden búbánat, akkor hogy a fenébe van az h:

  – csak a görögöket szívatják

  – és a németek, franciák, EKB, EU felelőssége fel sem merül?

  Mert az ugye nem úgy van a piacon sem h a hitelező vakon szórhatja a pénzt minden felelősség nélkül, aztán ha az adós nem fizet, hát akkor istenkém, leverjük rajta.

 53. ingyenebed

  tartja a fene.
  a pénz közvetve az életünkből eltelt idő. (már ha bérből él valaki)
  ha az adós nem fizet, közvetve a megtakarítók életét veszi el részben.
  az inflációval pedig a bérből élő emberek életideje értékelődik le.
  ez van a tücsök-hangya ellentét mögött. szerintem.

  Hofi malacos vicce zseniális, csak nem erről szól. az a vicc a tervgazdaság értelmetlenségéről szól.

 54. ingyenebed

  helyes.
  szerintem meg kéne szavaztatni európa polgárait a görög hitelről. a demokrácia nem csak a görögökre vonatkozik.

 55. ingyenebed

  szerintem meg kell szavaztatni európa polgárait a görög hitelről. döntsék el demokratikusan, hajlandóak-e finanszírozni a görögöket, vagy inkább bízzák a piacra.

 56. ingyenebed

  ha nincs többletfogyasztásuk, akkor mitől adósodtak el?

 57. ingyenebed

  höhöhö.

 58. Elhar

  A számokat is nézted? A németek teljes, kumulált befektetése 8,6 milliárd dollár, vegyük a tegnap esti sosemvolt szar árfolyamon 7,8 millárd eurónak. Nagy pénz, hogyne, de hol mérhető a 400 milliárdnyi adóssághoz? Ráadásul ebből is lejön több, mint fél milliárd, mert az már a válság utáni telekom privatizáció volt, nem 2008 előtti. Ezen kívül a grafikon címében szereplő “beruházás” azt jelenti, hogy én hozom a pénzt és az beépül a te gazdaságodba. Vagyis a válasz: nem, nem süvített vissza a feladóhoz.

  A másik oldala pedig a dolognak, hogy ha egy ország modernizálni akar, technológiai transzfer révén hatékonyabbá akarja tenni a termelését akkor azt valahonnan meg kell vegye. Ezért “transzfer”, különben ugyan azt a hazai szart építené be, amit a versenyképtelen termelés okának tart. Nyilván nagyon szép lenne, ha a fejlettebb országok cégei ezeket technológiákat egy széles mosoly kíséretében ingyen adnák át, de én kinőttem a mesékből.

 59. ttt

  Zsiday úrfi olvashatna több gazdaságtörténelmet, aztán rájönne, hogy ez az egyetlen útja a kilábalásnak a gazdasági válságból. Keynes-t és a kor közgazdászait is zavarta az a tény, hogy miért nem egyenlő a beruházás a megtakarítással. Keynes a problémát abban látta, hogy a pénzpiaci kamatláb magasabb az egyensúlyi kamatlábnál, és ez a megtakarítókat további felhalmozás felé tereli (a beruházás meg sorban elmarad a megtakarítástól). Ez, a javak piacán pedig keresletkieséssel jár, ami növeli a munkanélküliséget, illetve zavarokat okoz a pénzügyi rendszerben. Az írásából kitűnik a pénz két funkciója-, a felhalmozás és forgalmi eszköz közötti ellentét. Miután a monetaristák kiterjesztették a pénzre is a határhaszon elméletet, azóta ezzel magyarázzák pozitív reálhozam jogosságát, illetve az inflációtól való félelmüket (felhalmozás megindul a reál javak felé, mert a pénz határhaszna a javak határhaszna alá csökken -szerintük). A Zsiday azt nem magyarázza meg (és a neoklasszikus gazdaságfilozófia hívei sem) ha sorban elmarad a beruházás a megtakarítástól, akkor a kieső fogyasztást ki fogja pótolni.

 60. elemes

  Egyetértel Pogátsa Zoltánnal: Görögországtól átmenetileg (mondjuk 30 évre) meg kell vonni az önrendelkezés jogát, legyenek erre a meghatározott időre német gyarmat.

 61. elemes

  “Nemcsak Görögországot finanszírozták felelőtlenül a nagy bankok” – ez valóban súlyos kérdés: egy bank köthet-e szerződést egy kiskorúval, vagy cselekvőképességében korlátozott, gondviselői felügyelet alatt állló emberrel?

 62. Harold Finch

  Hadjad, Pogátsa Zoltán láthatóan a Jobbik-kormányba készül szakértőnek 🙂

  A kérdés inkább az mi a ménykűt keres az Átlátszón.

 63. Xerxes

  T Elhar. Biztos kinőttél a mesékből? Mert, hogy a mese alapkövetelménye a jó és a rossz szerepeltetése. Akár hibást nem hibást is írhatnék. Szóval a Görögök fú de hibásak. Oké. De mi a helyzet a bankok oldalán? Ők a történetben a jók? 🙂

 64. ingyenebed

  szuperek ezek az elméletek de én úgy vagyok vele, hogy ha több hozamot termelsz az alapoddal, mint Zsiday az övével, akkor majd neked hiszek.
  a többi csak üres duma.
  bocs.

 65. ingyenebed

  ez jó kérdés, bennem is felmerült már.
  de nem hagyom.
  🙂
  az én életemről is szól a történet, meg mindenkiéről.

 66. Elhar

  Az a rohadt nagy helyzet, hogy két lehetőség van:

  – vagy egy darab, egységes EU van, egy db közös gazdaság- és adópolitikával, egy db kasszával. Akkor el lehet várni, hogy az egy db kormány tagjainak nemzetiségétől függetlenül a bárhol megtermelt pénzt bárhová átcsoportosítsák, hiszen egy a tábor, egy a zászló.

  – Vagy marad mindenki a saját turul-, kecske- vagy lundaszaros helyi mutyijánál, maszek kedvezmény bizniszeinél, akkor viszont tessék tudomásul venni, hogy a német kormány (vagy a spanyol, görög, magyar, akármelyik) mindig is a saját cégeinek, adófizetőinek az érdekét fogja előtérbe helyezni. Ezért választják meg őket, erre kapnak mandátumot. Aki ezt aljasságnak tartja, az menjen vissza Piroska és a farkast olvasni, meg Teletubbykat nézni.

  “nem tisztes piaci magatartás” – a sárga irigység faktor csúcsra járatása. Mennyivel jobb lenne most a görögöknek, ha amerikai, kínai, piréz cuccokra költik a németek pénzét, ezért mostanra a német gazdaság is fejre áll. nem baj, ha nekünk szar, de dögöljön meg a szomszéd tehene is. (A kínai, amerikai, piréz meg röhög a markába, hogy ekkora rakás idiótát még nem láttak.)

 67. lyken

  “Nem biztos. Ha a kerdes az lenne, hogy:

  Kerem szavazzon:
  Igen fizessunk / Nem ne fizessunk”

  1. Amikor megkapták a lóvét (ne felejtsük el, hogy ehhez jelentéseket hamisítottak!), akkor nem sírtak.
  2. Ha annyira zavarja őket a nagy adósság, akkor tessék elszámoltatni a korrupt politikusokat és visszavenni tőlük a lóvét. Ez még mindig nem történt meg.
  3. A korrupt politikust a görög választó szavazta meg. Az a görög választó, aki most nem akar fizetni és erre büszke is.
  4. Itt miért felejtetted le, hogy nemfizetés esetén nem felezés lesz, hanem nem lesz kifizetés? —–> “Ezert az on orszaga kenytelen az osszes gyermekellatast megszuntetni, es a nyugdijjakat megfelezni.”

  Végezetül: Szeretnék én is népszavazni, hogy fizessünk-e nekik további segélyprogramot.

 68. lyken

  A Szlovák állam az éves GDP-jének 2%-át kitevő görög adóssággal rendelkezik. Tudnál mutatni annyi szlovák bevételt a görög zsebből, hogy elengedhetőnek tekinthessük a tartozást?

 69. lyken

  Jajde jó lenne, ha én is csak megszavaztatnám a családdal, hogy nem akarjuk kifizetni a felvett hitelt (amit okirathamisítással vettek fel a görögök). Aztán még hisztiznénk is amiért nem kapok újabb csomagot.

 70. Harold Finch

  Btw, nem csak szélbalos fundamentalista Pogátsa Zoltánt kellene innen kirúgni, hanem a széliberális fundamentalista Csehszlovák Kémet is.

  Hangsúly a fundamentalistán van.

 71. Elhar

  Ki kell ábrándítsalak és el fogom rontani a napodat: kinőttem a mesékből. Éppen ezért nem gondolom, hogy attól, hogy a görögök hibásak, a másik fél ártatlan bárány.

  Viszont morális hibának felróni ésszerű és elvárt üzleti döntéseket egy piacgazdaságban a legnagyobb butaság és kizárólag rossz eredményre vezet. Egy piaci cégnek (legyen az bank vagy bármi más) az a célja, hogy nyereséges legyen, lehetőleg minél inkább. Nem pedig az, hogy megóvják meg egy másik ország gazdaságpolitikusait a hülyeségeiktől.

  A görögök saját maguk sem tagadják, hogy a mostani helyzet legfőbb oka (a 2010-es válságé) a saját korábbi kormányaik politikája, az országot átszövő korrupció, a pénzek rossz felhasználása. Csak éppen úgy csinálnak (és az itteni kommentelők is), mint ha ezek a korábbi kormányok valami űrből pottyant istencsapásai lettek volna, nem pedig a – most rendkívül bölcsnek kikiáltott – görög nép választotta volna őket magának az elmúlt harminc évben folyamatosan, demokratikusan.

 72. Harold Finch

  Te szeretnél még hitelt felvenni a hátralévő életedben, a görögök meg nem.

  Btw. 60%-os fiatalkori munkanélküliségnél én azon csodálkozom, hogy miért nem tüntetnek a nyugdíjak befagyasztása MELLETT

 73. Harold Finch

  Igaz.

  Sajnos a demagóg eszmék nagyon gyorsan terjednek. 🙁

 74. ttt

  Ja, elmélet. 1946-tól 80-ig (jóléti társadalmak kora) is csak egy elmélet volt, sőt meg sem történt, csak egy tanmese. Szerinted az igazolja Zsidayt, (gazdaságról alkotott felfogását) hogy mennyi hozamot ért el? Zsiday azért siránkozik mer alacsony a hozamkörnyezet és az értékpapírok meg túlértékeltek ez meg magában hordoz némi bukót.

 75. Xerxes

  T. Wie der Wind

  A filozófiai részhez szólok hozzá.

  Ayn Rand.

  Egy Sátánista egyház alapító véleménye nem lehet tárgyszerű érv.
  Csak akkor , ha az igazság megjelenési formájának tekintjük az illetőt.
  Ezt írod: … ” Az önzést, a pénz imádatát, az “erősebb kutya érvényesül” de talán ami ennél is fontosabb: “mindig ez erősebbnek van igaza” elvét.”

  1. Rand nem ír a pénz imádatáról. Sem az “Ősforrás” sem az” Atlasz vállat von” című munkájában. Ha más a véleményed kérlek másold ide az ominózus mondatokat. Tudom , hogy a legtöbb kritikusa ezt állítja. De az nem magasabb igazság mint amit én állítok. Hacsak nem a tekintély elvű érvelést választod a logikai helyett.

  2. Önzés. Íde másolok valamit.

  ” Az önzőségről.

  Sok dolgot megcselekedtem életemben , hogy elhitessem magamról-magamnak: Hogy nem vagyok önző.
  Kárba veszett fáradság volt.
  Pedig cselekedtem ( sőt még ma is ) olyan dolgokat amit sok ember önzetlen tettnek mondana. Anyukám segítésétől a megszorult kollégám ( titokban ! ) étellel való segítéséig széles a skála. Ma egy pirosnál adtam egy koldusnak 100 ft-t.
  Pedig tudom a valót.
  Önzetlenség nem létezik.
  Egyszerűen nincs.
  Na persze ez a tényállítás indoklást követel.
  Kicikiztetem magam. Egy idézettel kezdek. Sőt kettővel.
  Mindkettő W.S.Maugham.Ettől a méltatlanul alábecsült írótól. Pedig kiadták az Ördög sarkantyúja című munkáját. Na Mindegy.

  ” Az ember azért cselekszik, mert az jó neki, és ha másoknak is jó, az ilyen cselekedetet erényesnek tekintik.”

  ” Ugyanannyira a saját élvezetedre vetsz oda egy kétpennyst a koldusnak, mint ahogy én is a sajátomra iszok meg még egy whiskey-t szódával. De én, kevésbé lévén nálad csaló, nem dicsérem magam a saját élvezetemért, és nem is igénylem a te csodálatodat.”

  Ezek nagyon kemény szavak. Keményebbek a vídiánál. Hisz az emberi létberendezkedésről próbálják lecibálni az álarcot. Azt meg nem lehet.
  Az emberek egy életet töltenek el azzal , hogy elfogadják , hogy az önzetlenség létezik. Majd ez az írócska fogja akadályozni a törekvéseiket? Ugyan kérem.
  Még Vilinek sem sikerült elérni , csak nagyon keveset az ügyben. Arra a : színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő dologra gondolok.
  Még ma is vannak szép számmal emberek akik elhiszik , hogy nem hazudnak és nem játszanak szerepet. Pedig ha egy ilyen emberrel sikerül valakinek találkoznia élete folyamán már szerencsésnek mondhatja magát. Illetve mondhatná ha lenne szerencse.

  Az ember – az az minden lény , de ezt hagyjuk – az érzésein keresztül kapcsolódik az univerzumhoz. Az érzékszervek kiszolgáló egységei a folyamatnak. Tapasztaljuk a világot és ez érzést vált ki bennünk.
  Ha vegetatív funkciókról van szó könnyű a dolog. A székelés , vizelés , evés erősen kódolt parancs. Rossz érzet ami cselekvésre sarkall és a jutalma a rossz érzés elmúlása. Ezt a csecsemő is tudja.

  Nehezebb a dolog ha bonyolultabbnak tetsző cselekvésekről beszélünk.
  Amikor az anya forrón szereti gyermekét és átöleli azt jutalomért teszi. Az átélt érzés a fizetsége. Ha nem tartja elegendőnek , nem öleli át. Vagy szélsőséges esetben megszabadul a koloncától.

  Mikor Kalkuttában a hölgy osztotta az ételt ugyanígy jutalomért tette. A saját élvezetére cselekedett. Az első idézet akár róla is szólhatna.
  Viszont a társadalmi szerveződés megköveteli az illúziót.
  Másképp nem lehet működtetni az alá-fölé rendeltségi viszony rendszert” ( Xerxes 😀 )

  3. “mindig ez erősebbnek van igaza” elvét.”

  De hát mindig az erősebbnek van “igaza”.
  A kis föld kering a nap körül. Az oroszlán levadássza a gazellát. Az USA 91-ben szana-széjjel bombázta Irakot. / a nyugat talán jobb meghatározás lenne mint az USA/ Vagyis az univerzum általános működésének tűnik az erővezéreltség. Lehet ez ellen berzenkedni , de attól még nem változnak az egyetemleges törvények.
  Ayn Rand az emberek arcába vágta a valót. Ami paradox hatást váltott ki. Egy részről kiváltotta azt a típusú reakciót amit Te adtál a munkáira. Másrészről az Ősforrás eladásai az USA-ban döbbenetesen magas számot mutatnak.

 76. Xerxes

  Igen virágzik. A Putyin éra alatt a GDP kb a négyszeresére emelkedett. A nyugat barát jelcin alatt zuhant a padlóra.
  Ez nem jelenti azt , hogy az EU-ból való kilépést támogatom. Csak annyit jelent , hogy létezik más út is mint a nyugati közgazdasági modell. Az nem Isten sugallata. Vagyis nem az egyedül üdvözítő út.

 77. Xerxes

  :DD

 78. Ódor Richárd

  Nem “a görögök” vették fel, hanem a görögök vezetői, külön egyének, akiket a szokás szerint és a világon mindenütt megvezethető nép ugyan megválasztott, de a népnek éppúgy hazudtak, mint a nyugatnak. A nép nem gazdasági szakemberekből áll, hogy felelősségteljesen átláthassák a helyzetet. (Igaz, ép ezért maga a népszavazás is korlátozottan mérvadó, na de ez van.)

 79. Xerxes

  A Görögök olyanok amilyenek. Számtalan kritikát olvashatunk erről.

  Ezt írod: ” Éppen ezért nem gondolom, hogy attól, hogy a görögök hibásak, a másik fél ártatlan bárány.”

  Utána viszont megint a Görögöket illeted kritikával. Nem várok következetességet sem magamtól sem embertársaimtól.Ezért rákérdezek.
  Miben nyilvánul meg a ” nem ártatlan bárányság” ?

 80. Xerxes

  Nils. Tudtommal 125 milliárd euró amivel az EKB nak tartoznak. A többi magán pénz. De a 125 is azért van mert adtak kölcsönt az európaiak , hogy a magán tartozásokat fizethessék. Nekem ezek az adatok állnak rendelkezésemre. Neked más adataid vannak?

 81. Xerxes

  A Német GDP 3000 milliárd euró vagy kicsit több. Fejre állnának? 😀

 82. Elhar

  Egy korrupcióhoz két fél kell, ez például nyilvánvaló. A szememben ugyan mindig sokkal súlyosabb a felelőssége a hivatali hatalmát kihasználó állami embernek (akit általában e mellé éppen azzal a felkiáltással fizetnek meg jó alaposan, hogy elejét vegyék a megvesztegethetőségének), de nyilván a Görögországban nagyban üzletelő cégek is tudomásul vették ezeket az extra “ügyintézési költségeket”.

  A megszorítások szintje és mértéke is egy olyan kérdés, amelyikben egyértelműen elbasztak dolgokat. Elég nagy a valószínűsége, hogy a pánikhelyzetben az adott érdekkör érdekérvényesítő képességétől függően a minimálisan szükségesnél nagyobb mértékben részesült az adósságok kivásárlásánál.

  Az IMF jelentés is tartalmazza, hogy túlszigorítottak. Nem mentség, de ettől még tény, hogy a helyzet addigi példátlan volta miatt erre nem voltak kidolgozott, főleg nem kipróbált mértékek. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a prognózisokban sorra alálőtték a várható visszaesést.

 83. lyken

  A nép választott vezetők útján kormányoz. Ebben élünk, ezt tartjuk jónak. Mi tudunk ebben úgy élni, hogy a vezetőink (a görögökhöz képest!) mértékkel lopnak. El se hiszem, hogy ez igaz lehet, de így van. Nyugaton meg a nép által választott politikusok méginkább mértékkel lopnak. Szóval hagyjuk a szerecsenmosdatást. A világ nagyrészén ugyanígy választották eddig is a hazug politikusokat, mint náluk.
  Aímg jött az 50 évesen nyugdíjba menetel, meg a 13-18. havi fizetés, senki nem kérdezte, hogy mi lesz mikor be kell fizetni.

  “A nép nem gazdasági szakemberekből áll, hogy felelősségteljesen átláthassák a helyzetet.”
  Téged ki korlátoz abban, hogy gazdasági szakértővé képezd magad szabadidődben? Vagy jól kereső programozóvá? Vagy zseniális ornitológussá? A tudatlanság nem erény és nem bebetonozott állapot.

 84. Elhar

  Ja, ha attól, hogy az egyik ország gazdasága nagyobb, akkor az automatikusan tisztességtelen, akkor tiltsuk meg a kereskedelmet a különböző nagyságú országok között. Akkor nem lesznek erőfölényben – igaz, a kisebbek még sokkal gyorsabban fognak leszakadni, de legalább egymással jól ellesznek.

  Egyébként mivel a kérdés szerint az lett volna “tisztességes”, ha a német (francia, stb.) hitelekből nem vásárolnak német (francia, stb.) terméket, hanem másnál költik el, ez az évek alatt folyamatosan beáramló kumulált értéket jelenti. Ezért nem a pillanatnyi adóssághoz kell hasonlítani, hanem a teljes német finanszírozási értékhez (visszafizetett, már leírt – volt már egy 30%-os elengedés 2012-ben, helló! – és még fennálló). Erre most nincs időm adatsorokat keresni. Főleg mivel elvből elutasítom a “neked úgy is van, tehát add ide” hozzáállást.

 85. Xerxes

  T. Elhar. Ezt írod : ” elbasztak dolgokat. ”

  meg ezt: ” Nem mentség, de ettől még tény, hogy a helyzet addigi példátlan volta miatt erre nem voltak kidolgozott, főleg nem kipróbált mértékek”.

  Ha jól értelmezem , akkor működési hibáról beszélsz ilyen vagy olyan okokból.
  A Történelemből tudjuk , hogy a tőke tulajdonos sok esetben játszott az adós tönkre tételére , hogy a javait azon az áron szerezze meg amit Ő elfogadhatónak tart.
  Brutus / Cézár egyik későbbi gyilkosa/ a Római birodalom ázsiai részén / Anatóliában/ járt el így. De ez csak egy példa a számtalanból.
  Elképzelhetőnek tartod-e , hogy a mai tőketulajdonosok stratégiája is ez volt Görög országgal szemben? Vagy a tőke természete megváltozott? Az függ a személyektől vagy a kultúrkörtől? Nem univerzális törvények irányítják a tőke működését? Mármint a haszon maximalizálása a fő cél és az eszközöket e kívánalom alá rendelik? Szóval jobb az ember mint 100 vagy 1000 éve? Véget ért a hagyományos történelem a liberális kapitalizmussal?
  Meglátásom szerint az illúziónak számtalan arca van. 😀

 86. Xerxes

  T Elhar. Nem írok tisztességről vagy tisztességtelenségről.
  Oda hagytam a meséket :DD. Csak azt az állításod vitattam , hogy fejre állna. Nincs több a hozzászólásomban. A többi Te vagy :)))

 87. Xerxes

  Elhar. Már ha nekem válaszoltál. De úgy tűnik lehet , hogy nem :DD

 88. Gatwick Béla

  2011-2012-ben az EB-EKB-IMF hármas akkor a
  gorogok karara spekulalo nemet,francia,holland nagy maganbankok segget
  mentettek meg es helyette es azota is az unios allampolgarok nyakaba zuditottak a
  katyvaszt /mert a maganbanki profit az szent es serthetetlen, de ha nagy
  banki veszteseg van azt szetkenik es az adofizeto kis embereket terheli

  es ez tortent mas orszagokban is lasd anglia RBS es Lloyds

 89. Xerxes

  Úgy tudom a Gyurcsány kormány is adott néhány koldus fillért a bankoknak. 5 milliárd eurócskáról van szó. De hát kicsire nem adunk. :))))

 90. Gatwick Béla

  “Görögök zömmel nem bankoknak /és főleg nem bankároknak/ tartoznak, hanem államoknak”
  most mar sajna igen, de 2011-2012-ben az EB-EKB-IMF hármas akkor a
  gorogok karara spekulalo nemet,francia,holland nagy maganbankok segget
  mentettek meg es helyette az unios allampolgarok nyakaba zuditottak a
  katyvaszt /mert a banki profit az szent es serthetetlen, de ha nagy
  banki veszteseg van azt szetkenik es az adofizeto kis embereket terheli/

 91. ingyenebed

  ez így ebben a formában hazugság sajnos, amit írsz.
  a mocsokkülföldi bankoknak nem kellett adni, azoknak az anyabankjuk adott. az otp-nek és az fhb-nak kellett adni, kamatra kapták, 3 év alatt fisszafizették.
  úgyhogy kérnék egy “elnézést kérek, nem terjesztek a neten demagóg hazugságokat többet” választ.

 92. trisel

  ezt az esztelen, hazug baromságot ismételgessétek, amit orbánék adtak a szátokba – jó nagyra is tátottátok -, aztán menjetek megint szavazni a hazaáruló maffiára meg a vona-féle kenyeres pajtásukra, lényeg, hogy megint minél előbb legyen Mohács ebben az országban

 93. Elhar

  Bocsánat, nálad a pont, a tisztesség nem a te kommentedben szerepelt! Elnézést, ez az egy lépcsőzésű válasz-viszontválasz struktúra megint erdőbe vitt.

 94. Elhar

  Ha a tőke egy ember lenne, mint Brutus volt, akkor lehetne analógia, de nem az. Vagyis attól, hogy a “német tőke” esetleg (!) felvásárolja az esetleg (!) csődbe menő Görögország cégeit, ez még ebben a sarkított esetben sem jelentené azt, hogy pont azok a befektetők, akik eddig hiteleztek és most bebukják a pénzt, azok lesznek az új tulajdonosok. Innen kezdve pedig Herr Schulcz-ot (valamint családját, alkalmazottait, hitelezőit) a legkevésbé sem fogja vígasztalni, hogy viszont Herr Schmidt viszont milyen jó üzletet csinált.

  Ennél azonban lényegesen valószínűbb, hogy a veszteség leírása miatt átmeneti tőkehiány alakul ki náluk is, és a “szabad prédára” a válság által nem érintett amerikai, kínai, arab vagy akár orosz cégek csapnak le.

  Az, hogy a tőke hasznot akar elérni, ez nem változott meg, de csak ez a természete. Egyébként pedig természetesen egy millió mindenben változott, változik. Nem tudom, hogy okvetlenül a “jobb” a helyes kifejezés, bár azt hiszem ez sem túlzás.

  Ma nem vehetsz rabszolgát, nem dolgoztathatod 18 órán keresztül a melóst, nem kényszerítheted, hogy kizárólag a te általad épített lakásban éljen és a te általad üzemeltetett boltban vásároljon. A cégek társadalmi felelősségi programokat indítanak, a betegszabadság jár, tilos kiskorúakat foglalkoztatni, stb.

  Ezeknek egy része jogi előírás, a mai társadalom nem tekint elfogadhatónak egy csomó olyan dolgot, amelyek régen a gazdasági élet természetes részei voltak. Egy másik része hosszabb távú, indirekt profit maximalizálásra való törekvés. Nyilván könnyebb kivédeni a sarkvidéki palagáz kitermelés környezetkárosító hatására vonatkozó vádakat, ha közben tele van a Discovery Channel a cégem által finanszírozott bébifóka-mentő akciókkal.

  Az ilyen, komplett országokat szándékosan tönkretevő konteóknak az a baja, hogy egyszerre tételezi fel a résztvevők mindennél okosabb és hatékonyabb együttműködését és jövőbe látását (a gyíkemberek világkormányán keresztül, vagy elintézve egy legyintéssel, “nekik” ez nem gond) és fogadja el, hogy közben a Prérifarkashoz hasonlóan rendre pofára esnek, mint most is. Az EU az élő példa arra, hogy még elvileg azonos alapelveket valló kormányok és pénzügyi csoportok sem tudnak egységes álláspontot képviselni.

  A számomra a nagy, országokon, sőt kontinenseken átnyúló titkos tervek sajnos a mesevilágba tartoznak. Kizárólag a rossz tulajdonságokban hiszek feltétel nélkül: a butaságban, az önzésben, az irigységben. Ha valami tönkre megy, akkor ott százból 99,9 esetben nem egy szuperzseniális terv, hanem éppen ellenkezőleg, az emberi ostobaság áll.

 95. Peter Oldman

  Nem feltétlenül egyszemélyes felelőst kellene keresni, mert abból megoldás úgy sem lesz.
  Egy egyszerű példát írnék le abból ki lehet találni a megoldást is.
  Adott egy család aki egy gazdag és elegáns környékre költözött, a családtagok is errefelé találtak jól fizető munkát. A ház és a telek rendbetételéhez kaptak az önkormányzattól támogatást és felvettek hiteleket is. Vettek autót, építettek medencét, új bútorokkal cserélték le a régiket. A státusznak megfelelő ruhatárat vásároltak, időnként eljárnak étterembe, színházba, koncertekre. A gyerekek a környékbeli színvonalas iskolákba járnak. A nagyszülők is velük laknak a nagy házban, nekik is minden jó megadatik. Náluk lakik még a nagybácsi is, aki bár nagyon jól keres a családi költségvetéshez minimálisan járul csak hozzá, mert ő intézte az új lakást a családnak.
  Eddig OK?
  Történ egyszer, hogy a környéknek rosszul ment, a családfő elvesztette az állását. Kapott újat, csak nem olyan jól fizetőset. A család bevételei megcsappantak. A nagyszülők hallani sem akartak róla, hogy a nyugdíjasklub gyűléseit máshol tartsák és hogy az unaloműző hobbikból lejjebb adjanak. A gyerekek hisztiztek, hogy egy éves ruhákba kell járniuk és nem mehetnének hetente buliba. A nagybácsi persze, hogy nem akart többet beletenni a kasszába, hiszen megtehette. A családnak hitelt kellett felvennie, hogy a házra és az autóra felvett hitelét tudja törleszteni. Ez a hitel (a megváltozott gazdasági körülmények miatt) kedvezőtlenebb feltételekkel rendelkezett, mint az eddigi hitelek. A bank elhitte a családfőnek, hogy megfelelő bevétellel rendelkezik, a nagybácsi is többet fog adni.
  Eddig értető?
  Miután semmi sem változott, a szülök dolgoztak, de nem kaptak fizetésemelést, család ugyan úgy költekezett, a nagybácsi sem adott több pénzt, hiszen ő intézte a házat. A lejáró adósságokat újabb és újabb hitelek felvételével törlesztették. Egyszer aztán a hitelt adók megkérdezték a családfőt, hogy ugyan már hogy fogja visszafizetni ezt a rengeteg adósságot? Javasolták neki, hogy a család egy kicsit kevesebbet költsön és vegye figyelembe a szülök bevételeinek szintjét, a család teherbíró képességének megfelelően vegyenek új dolgokat és járjanak szórakozni. Csak akkor kapnak új hitelt, ha ezt a javaslatot elfogadják. A család ezt elutasította, hiszen nem akartak engedni az eddig megszokott életszínvonalukból.
  Lehet követni?

  A bankok nem adnak több pénzt, a lejáró adósságot ki kellene fizetni. De nincs miből. Sőt, mivel a bankszámlán sincs már elég pénz, a napi élet is egyre nehezebbé válik, a gyerekeknek nincs pénz új okos-telefonra, sőt még legújabb trendi cipőre sem, a nagyszülőknek sem tudják kifizetni a 24 órás személyzetet, nem tudnak külföldre menni nyaralni és a régi 4 éves autót sem tudják már lecserélni.

  Szóljon az aki szerint a példa nem érthető.

  Nem kívánja senki, hogy az élelmiszeren spóroljanak, vagy a tisztálkodáson, ezt nem is kívánhatja senki. Azt kérik, hogy a takaró méretéhez igazítsák a nyújtózkodást. A nagybácsi is hozzájárulhatna a közös költségvetéshez, hiszen megtehetné.

  A környéken lakók izgatottan várják a híreket, mert vannak közülük akik az önkormányzathoz elég sok adót fizetnek és a bajba jutottakat ebből segélyezik. Olyanok is laknak a környéken, akiknek szintén vannak adósságaik. Ha a fenti család megengedheti, hogy nem fizet, akkor ők sem fognak.

  Azt láthatjuk, hogy a család költségvetését egyensúlyba kell hozni. Az úgy lehet, ha a kiadási oldalt lefaragjuk, a bevételit meg megemeljük. Lehet a hitelt átstrukturálni, egy részét elengedni, de ha a család folyamatosan többet költ annál, mint amennyi a bevétele, akkor az adósság újratermelődik.

  Engem speciel nem érdekel, hogy miért jutottak el idáig, az sokkal inkább, hogy mi lehet a megoldás. És ennek érdekében együtt kellene működni, nem pedig szabadságharcot folytatni. Az csak a Szabadságharc tábornokainak ideiglenes túlélését biztosítja. Hosszú távon csak áldozatai és vesztesei lesznek.

 96. Gatwick Béla

  “pogi elvtársék egyik alap hazugsága a neoliberális gazdaságfilozófiáról,
  hogy a nyereséget privatizálja, a veszteséget társadalmasítja.
  ez nem így van. a veszteséget is privatizálja.”
  igazabol ez a demagog ordas nagy hazugsagod

 97. Xerxes

  Nem állítom , hogy igazam van. De nézd , hogy írsz. Elvesztetted a kontrollt. Vagy mindig ez a stílusod trisel?

 98. Xerxes

  ingyenebed. ” Úgy tudom” így kezdtem. Nem voltam biztos benne. De mindenképp csap le minden tévedésre ha szükségét érzed. A ” demagóg hazugságokra” gondolok. Na persze csak akkor ha Tied a tévedhetetlenség palástja. Az igaz hogy a Fecóék felvettek az IMF-től 20 milliárd eurócskát? Ha igaz akkor kérlek írd ide mire költötték. Egyáltalában miért kellett ekkora kölcsön? És kérek egy “nem demagógozom net társaimat többé , mert az nem érv és fröcsögni nem illő” típusú választ 😀

 99. Xerxes

  Hoppá. Erre nem számítottam. Mindig meglep hja valaki korrekten válaszol. Látod , nekem is vannak illúzióim :DD

 100. Xerxes

  Akkor minden úgy van ahogy a liberális demokrácia propagandája terjeszti?
  Vagyis tisztában vagy a rendszer propagandák szerepével a történelem folyamán? A fáraó a napisten gyermeke volt? A keresztény uralkodók Isten kegyelméből uralkodtak? A politikai korrektség a szép új világ terméke?

 101. Elhar

  Ezt most nem értem, vagy csak késő van… A propaganda mindig is szerepet játszott a hatalom gyakorlásában és a politikai korrektség elvárása valóban a mi korunk terméke. Hogy a liberális demokrácia propagandája is ezt terjeszti-e, azt nem tudom, de ettől még szerintem így van.

 102. Wie der Wind

  Az objektivizmus a szélsőséges egocentrizmust képviseli, ami a keresztény vallásban a legnagyobb bűn a “gőg” címszó alatt (Lucifer bűne is ez volt).

  Szerintem Lavey álláspontja elfogadható, hiszen a Randra való hivatkozást elismerésből tette, nem azért hogy besározza. Úgy Rand mint a sátánisták a lehető legszélsőségesebb machiavellizmust hirdetik, nincs is ezzel gond. Vagyis persze hogy van, de itt most arról beszélünk hogy kettő milyen egyértelműen átfedi egymást.

  WS Maugham egy alapvetően antiszocális, pszichopata nézőpontból közelített. a pszichopata nézőpontnak van egy olyan jellegzetessége, hogy úgy tűnik, mintha “föllebbentené a fátylat”, pedig csal egy beteg elme terméke.

  ha mindig az erősebbnek van igaza, akkor ha valaki belegyalogol az arcodba és rabszolgájává tsz, és te ezen akárcsak föl mersz háborodni, akkor a “might is right” filozófia értelmében még te vagy hibás, mert valójában z igazság az hogy gyengébbnek bizonyultál, vagyis fogd be pofád büdös rabszolga, takarodj vissza dolgozni. A might is rightnál nem elég hogy az erősebb uralkodik, de még a gyengébbenek mosolyognia is kell hozzá. Lehet belőled jó mosolygó rabszolga lenne, de nekem csak a gyomrom fordul föl tőle.

  Ősforrás eladásai vs “egyél szart, többmilliárd légy nem tévedhet”.

 103. Xerxes

  Akkor megvilágítom mire gondoltam.
  Három pillére van minden rendszernek.
  1. A vas hatalma. ( a fegyverek ereje)
  2. A fogyasztási javak hierarhikus elosztása.
  3. A propaganda.
  Az első kettő triviálisan egyszerű. Nem is feszegetem.
  A propaganda meghatározása: ” Doktrina /elv/ módszeres terjesztése”.
  Mivel a fáraó hadserege a népből áll , ezért szükség volt elvekre. / Az illúzió talán jobb szó/ Nehogy erőszakkal vegyék el tőle és az elittől a javakat.
  Ezért Istennek festette le Őt a rendszer propaganda.
  Ha ránézünk bármely állam alakulatra a történelem folyamán akkor megállapíthatjuk: Egyik sem nélkülözhette a három alap pillért.
  A manapság nyugaton regnáló rendszert ” liberális demokráciának és/vagy liberális kapitalizmusnak” nevezik.
  Itt a rendszer propaganda a szabadság propagandája.
  Ez minden korok legjobb ideológiája.
  De mivel a homo sapiens egyik együtt élési formája , így az általános törvényszerűségek alól nem képez kivételt.
  Tehát a propaganda sosem igaz de mindig elhiszi a többség.
  Lépjünk egy lépéssel tovább.
  Hinni nem lehet félszívvel. Illetve lehet , de az nem hatékony.
  Leírok egy példát.
  1990-91 Öböl.
  A liberális kapitalizmus propagandája a háború megindítására a diktatúra léte és a /nem valós/ veszély a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban. / Bár az atom később kapott igazi hangsúlyt/
  A nyugati fogyasztó a fotelből nézte a háborút. Én is.
  De mára nyilvánvaló , hogy nem a demokrácia exportja , hanem az olaj mezők feletti ellenőrzés volt a cél.
  Vagyis egy másik állam természeti kincsének biztosítása a nyugat / főként az USA/ részére.
  Ezen a példán keresztül próbáltam szemléltetni a valóság és a propaganda viszonyát.
  Minden rendszer azt hirdeti magáról , hogy Ő a történelem legjobb közösségi formája. Ez alap.
  A homo sapiens 98 % -os ( mások szerint 99 % os) genetikai egyezést mutat a csimpánzzal. De a “társadalom szervezési elvben” az egyezés 100 %.
  Legalább is az alap elvet illetően.
  ” Mi a jók és ők a rosszak”
  Ez az elv minden informális és a legtöbb formális csoport
  létezésének alapja.
  Ha egy pillanatra elrugaszkodsz a “helyes-helytelen ”
  ( jó – rossz) koordináta rendszertől a dolog égbekiáltóan nyilván valóvá válik. A hit tulajdonképp így írható le: Kiválasztom az univerzum valamely jelenségét és azt értékkel-antiértékkel ruházom fel.
  Én nem hiszek. Szerintem nincs magasabb rendű civilizáció , nincs magasabb rendű társadalmi együttélési forma. ” Az van ami van” Már ha igényt tartasz az elemző gondolkodó státuszára.
  Ebből kiindulva nincs hibás a Görög ügyben. Nincsenek jók és rosszak. / na jó , Halívúdban vannak , meg az emberek hit vezérelt gondolkodásában/
  Magam sem hiszek a világkormányban. De látom a koncentráció igényét a rendszeren belül.
  Az , hogy a tőke mennyire koncentrált , bizonyíthatatlan.
  A Rocsildokat ( fonetik 😀 ) szokták a legnagyobb hatalmú családnak beállítani. Mivel az információ ellenőrizhetetlen ( nem tudod ki a 100 legnagyobb multi többségi tulaja) ha hiszed ha tagadod csak a hit talaján állhatsz. Elhinni a liberális demokrácia szólamait nem kevésbé mulatságos mint a világkormány feltételezés. Választhatsz. 😀

 104. Attila Schwarz

  aszongya az eu vitte csődbe a görögöket 😀

 105. Elhar

  Hát ez hosszú lett, de ettől még számtalan ponton nem állja meg a helyét.

  “De mára nyilvánvaló , hogy nem a demokrácia exportja , hanem az olaj mezők feletti ellenőrzés volt a cél.” – Hibás kérdésfeltevés, mert azt sugallja, hogy a két dolog vagylagos. Itt is és – gondolom – általában is, vagyis amit a propaganda állít az önmagában attól nem lehet igaz, hogy van egy mögöttes motiváció is.

  ” Mi a jók és ők a rosszak” – úgy látszik, tovább jutottam a csimpánznál, nem gondolom rossznak a számtalan másik oldalt. A mi társadalmi berendezkedésünknek is számtalan hibája van, összességében a számomra ez még így is vonzóbb, mint a létező alternatívák. A számomra ez a “jó” – ami se azt nem jelenti, hogy hibátlannak tartanám, se azt, hogy ez egy abszolút elutasítása lenne a többinek.

  ” nincs hibás a Görög ügyben. Nincsenek jók és rosszak.” – A “hibás” és a “rossz” nem szinonimája egymásnak. A görög helyzetben szinte mindenki hibás. Az sem zárható ki, hogy olyan is van, aki ráadásul “rossz (szándékú)” is volt, de a két dolog se ki nem zárja egymást, se nem implikálja az egyik megléte azt, hogy a másik fél az ellenkezője kell legyen. Főleg azért nem, mert nem két oldal van, hanem több.

  “Mivel az információ ellenőrizhetetlen …, ha hiszed ha tagadod csak a hit talaján állhatsz.”

  Ez a közvetlenül érzékelhető dolgok kivételével mindenre igaz. Az is hit, hogy a Föld forog és kering a Nap körül – se nem érzem, se ellenőrizni nem tudom mert az “ellenőrzésem” is azon alapulna, hogy elhiszem a csillagászati és bolygófizikai számításokat azoknak, akikről úgy gondolom, hogy értenek hozzá. Elhiszem, hogy anno Izlandon kitört egy vulkán és ezért egy csomó repülőjáratot napokig töröltek, pedig nem voltam ott, hogy a saját szememmel lássam, a többi pedig mind lehet egy világméretű megtévesztés része (ld. az Amikor a farok csóválja című filmet).

  “Elhinni a liberális demokrácia szólamait nem kevésbé mulatságos mint a világkormány feltételezés.” – nem vásárolok csomagban. Vannak vélemények, amelyekkel szinte teljesen azonosulni tudok, vannak amelyekkel részben, vannak amelyekkel semennyire – de nem attól teszem függővé a döntésemet, hogy milyen címke lóg azon, aki mondja. A számomra elérhető információk és a korábbi tapasztalataim alapján döntök – ami egyben azt is jelenti, hogy új információk esetén megváltoztatom a korábbi véleményemet, ha azok jelentősen módosítják az addigiakat.

  “Hinni nem lehet félszívvel. Illetve lehet , de az nem hatékony.” – Itt van az alapvető gond. Állításokat, véleményeket elfogadni nem jelent “hitet”, még akkor sem, ha a magyar ugyan azt a szót használja rá. (Lehet, hogy az angolok okosabbak? A “trust” és a “faith” náluk határozottan elkülönül.) A körülöttem lévő világ számtalan dolgáról van véleményem (hiszek róluk dolgokat), de távolról sem egyformán határozott – éppen azért, mert tisztában vagyok azzal, hogy az információim korlátozottak. Nem valami Nagy Összeesküvés miatt (ami ettől még akár létezhet is), hanem mert nem érdekel annyira, hogy minden elérhető információt begyűjtsek, végiggondoljak, megkeressem az ellentmondásaikat és utána csináljak belőle egy szép masnival átkötött életbölcsességet.

 106. Ódor Richárd

  A nép nagyobbik részét saját intellektuális határai korlátozzák ebben. És nyugaton sem azért lopnak kevesebbet a politikusok, mert az istenadta nép valami etnikai sajátosság révén közgazdaságilag képzettebb. A nép nagyja mindig hajlamos marad a demagógiára, és hogy melyik országban alakul ki stabil és jól működő demokrácia, azt részben az addig megtett út, tapasztalat, az oktatás során felszedett ismeretek, tehát összegezve a politikai szokások, részben pedig nem kis szerencse is befolyásolja. A nyugatiak azért szavaznak látszólag kevesebbet lopó politikusokra, mert éppen azok a pártok álltak helyzetbe, az lett a szokás. Másrészről igazán nem a magyar szavazókon múlt, hogy egy kétharmaddal felhatalmazott, amúgy tök korrupt és kormányzásra kevéssé alkalmas kormány ugyan csődbe viszi-e az országot, vagy csak közepesen megnyomorítja. “A magyarok” hajlottak a demagógiára, épp mint a görögök, meg mint szinte akárki más.

  Ez persze a demokrácia kritikája, de hogy egy rendszer még mindig a legbiztonságosabb, még nem jelenti, hogy minden ízében tökéletes is. A demokrácia logikusan az ostobák uralma, az átlag győzelme az átlagon felüli felett, amely rákfenét akkor lehet a leginkább kiküszöbölni, ha egy értelmes, racionális emberekből álló pártnak ugyancsak demagóg, populáris, hatásvadász eszközökkel sikerül a maga oldalára állítani az emberek jelentős részét, aztán kormányra kerülve már az elismert szakemberektől kér tanácsot.

 107. Xerxes

  Gondolkoztam , hogy én is tételesen érveljek-é az ellenérvelésed ellen. Nagy lukakat hagytál. Vagy talán minden érvelés nagy lukakat hagy. Aztán úgy döntöttem megmutatom egy példán keresztül. De csak 1 példán át.

  Természetesen ha kívánod pontról pontra is végig mehetek. Kérlek a válaszodban jelezd ezt az esetleges igényed. 😀
  1 példa. Legyen a legelső, hogy ne válogassak.

  “De mára nyilvánvaló , hogy nem a demokrácia exportja , hanem az olaj mezők feletti ellenőrzés volt a cél.” – Hibás kérdésfeltevés, mert azt sugallja, hogy a két dolog vagylagos. Itt is és – gondolom – általában is, vagyis amit a propaganda állít az önmagában attól nem lehet igaz, hogy van egy mögöttes motiváció is.”

  Nem az a lényeg , hogy vagylagos-e vagy nem. Hanem , hogy politikai cél a demokrácia terjesztése vagy nem az.
  Ha nem az akkor nettó hazugság , vagyis tiszta propaganda.
  Ha az , akkor az USA miért nem támad meg minden diktatúrát? Mindegyiket sorba. Ha nem teóriákból indulsz ki hanem a valóságból , akkor láthatod , hogy nem az elvek , hanem az egyszerű bírvágy vezérel minden népet aki háborúba lép.
  Vagyis nem célja a demokrácia exportja. Ha az lenne csinálná. Ez egyszerű. Ha a történelembe nézel ott még egyszerűbb. Érdemes , mert ott a világnézeted nem ütközik a valósággal.
  Az USA mint birodalom csak mint impérium cselekedhet. Másképp nem. Ez a léte. Nem vezeti jó vagy rossz szándék. Az érdekei vezetik és semmi más.
  Thuküdidész majd 2500 éve leírta: Minden háborúnak gazdasági alapjai vannak. S utána még jó sok gondolkodó. Vagyis attól kezdve , hogy az erősebb horda elzavarta a gyengébbet egy jó vadászterülettől , egész máig , csak a javakért gyilkolták egymást szervezett formában az emberek. Számomra ez kettő meg kettő.

  Vagyis nincs mögöttes motiváció. Elsődleges motiváció van és az azt takaró propaganda.

  Konklúzió: Az , hogy a Görögök vissza akarják-e fizetni a pénzt , vagy az , hogy a tőke visszaköveteli vagy nem , semmiképp sem erkölcsi kérdés. A Görögök épp oly szilárd erkölcsi alapokon állnak mint a tőke. Vagy épp oly képlékenyen.
  Ha egyik álláspontot magadévá teszed akkor elköteleződtél az ügyben. Bármelyik oldal álláspontja esetén. Ha elköteleződtél , akkor hogyan is tarthatnál igényt az elemző státuszára? Akkor a logikai szabályok szerint csak hívő lehetsz.
  Sőt , ha a világ bármely kérdésében állást foglalsz , azonnal eltávolodsz az objektív valóság visszfényétől.

 108. lyken

  “Ez persze a demokrácia kritikája”
  Nem, ez a köztársaság kritikája. A demokrácia az, amikor 1-1 szavazatok alapján történik a kormányzás. De amit mondasz, azon nem változtat, a középszer játszótere.
  Viszont ez nem jelenti azt, hogy azt ahol a szokásjog úgy diktálja, mostantól eltartsuk, mert ahhoz szocializálódtak.

  “Másrészről igazán nem a magyar szavazókon múlt, hogy egy kétharmaddal
  felhatalmazott, amúgy tök korrupt és kormányzásra kevéssé alkalmas
  kormány ugyan csődbe viszi-e az országot”
  Ezzel vitatkoznék. A kormánypártnak volt 27% szavazója, és rajtuk kívül volt még ~50% aki úgy döntött, hogy nem szavaz, mert “nincs kire”. Ők vagy ellógták a matekórát, vagy sejtették, hogy az inaktivitásuk az aktív szavazók súlyát növeli. Az én szememben az nem mentség, hogy valaki gazdaságilag képzetlen, mert az ilyen ember a saját családját is képes csődbe vinni.

 109. Pataki András

  Nem adott.

 110. Pataki András

  Persze, nem kértél elnézést, de egy másik ostobaságot írtál.

 111. Ódor Richárd

  Van némi zavar az erőben, ugyanis még az autokrácia is köztársaság, a népköztársaság is köztársaság, mégsem vonatkozik rájuk a fenti kritika, mert egészen más a mechanizmusuk. Hanem állapodjunk meg abban, hogy a demokratikus köztársaság kritikája, azé, amiben a fejlett nyugati országok és mi is élünk. (Te szerintem az abszolút közvetlen demokráciára gondolsz, ami szvsz sokmilliós népességnél gyakorlatilag kivitelezhetetlen és értelmetlen is.)

  A másikra: tehát nem a magyar szavazókon múlt… Görögországban is vannak passzívak, mindenütt vannak. Én például azért nem mentem el szavazni, mert hétvégén dolgozom, kormányunk pedig van olyan jó, hogy nem teszi lehetővé az online voksolást, de még azt sem, hogy ne kelljen órákat sorban állni az átjelentkező csomópontokon. Ez van. Nagyon valószínű, hogy ha annyi lenne voksolni, mint e-bankban utalni egyet, sokkal nagyobb lenne a részvételi arány – de ez most kicsit off. A lényeg, hogy a modern szociológia rég túlhaladott a kollektív felelősség gondolatán, és aki mégis ahhoz ragaszkodik, az egyszerűen egy avítt, abszolút elavult elméletet pártol. Olyasmit, ami lehetővé tette például Lengyelország és Magyarország felosztását, a németek áttelepítését a kommunizmusban és hovatovább a zsidó holokausztot is.

 112. Xerxes

  “Ítélsz rólam , mint bölcsről badarról , törvényt látsz gyűlni saját magadról”

 113. kerekerdő

  Gonosz EU, ez a vezérfonal és majd jól bebizonyítjuk. Őöö nem, ez nem sikerült.

 114. gmihaly

  Csak nem Fővám (Dimitrov) téri fiú vagy? Ja, igen, az vagy, a nickneved is mutatja. Én a helyedben bölcsen hallgatnék.

 115. Billy the Kid

  Kedves Blogger,
  Július 11-én, a cikked megjelenését követő hatodik napon az euró zóna pénzügyminiszterei egy harmadik 74 milliár eurós mentőcsomagról vitáznak. Nem gondolod úgy, hogy cikked állításairól ezalatt a hat nap alatt bebizonyosodott, hogy totálisan hamisak? Ha görög állam szolvens, akkor miért kell neki ez a felfoghatatlanul nagy összeg?

 116. Geri

  a görög válság oka ugyanaz, mint amilyen tendenciák ma magyarországon is megfigyelhetők.

  egyre
  több érdemi munkát nem végző hivatali szaró, ami szakértgeti a
  szórakozást, meg a pocaklakó minimanókat. egyre nagyobb állami/európai
  buszmegállóépítgetés, nagyvállalatokban való, érdemi munka nélkül
  történő aladárkodás, szakértgetés. a valódi termelés pedig közeledik a
  kontinensen, görögországban, és pl magyarországon is a nullához.

  olyan az európai államok gazdasága, mintha egy dilettáns 50 iq-s szivárványálomvilágban élő agyhalott baromnak tejhatalmat adnánk, aki aztán elkezd játszótereket, kutyasétáltatókat, ,,szociális kiadásokat”, bevándorlókat, stb építeni, mert az olyan jó, aztán hazamegy este szürcsölni a kis teáját, hogy milyen csúnya dolog a atom, mert a atom az rossz, meg milyen csúnya dolog a nácik, meg bántják, és kínozzák az állatokat, az is milyen rossz dolog.

  mindezt a te 80%-os adódból, és emiatt tönkremész a gecibe, megszűnik a maradék termelés is, a valuta árfolyama brutális lejtmenetbe kapcsol, mindent úgy kell behozatni, nincs termelés, nincsenek produktumok, még versenyképtelenek sem, csak egymás faszának felszopkodása, hogy ki a nagyobb szakértő.

  aztán szép lassan a kapitalizmus nyoma is eltűnik, ugyanerről szólt amúgy a szocializmus is, csak most a zászlót kékre cserélték.

 117. Dezső Németh

  Fos egy banda ez, mindkettő !!!!…. Fosványos ….

 118. Kovács Rebeka

  Mi a véleményed pár Görög Nemzeti Bank részvényének a vásárlásáról? 65 eurórol 0,25 euro lett, ha csak a felére visszamegy, egy életen át nem kell melózni… 😀

Hozzászólás írása

A hozzászólás beküldéséhez bejelentkezés szükséges.