Menekültáradat Leszvoszon

Uniós országok újságíróival lehetőségem volt Leszvoszra utazni és meglátogatni az ottani menekülttáborokat. Ez a sziget jelenleg a mediterrán menekülthullám fókuszpontja. Év eleje óta mintegy 50 ezren érkeztek a török partok felől egy körülbelül tíz kilométer széles csatornán keresztül.

A menekültek éjszaka érkeznek, és rengeteg pénzt fizetnek az otthon eladott javaik árából a török embercsempészeknek vacak gumicsónakokért, melyekbe Leszvosz tengerészeti parancsnoka szerint a maximális tíz fő helyett akár negyvenet is belepakolnak. A csónakok jelentős része még a görög partok előtt elsüllyed, és a 24 órás ügyeletben lévő görög parti őrség menti ki a vízből a halálra vált, remegő embereket, köztük igen nagy számban gyerekeket és nőket. Munkájukat dicséri, hogy idén még egyetlen ember sem veszett oda.

Akik mégis átjutnak, azoknak 70 kilométeres utat kell még megtennie a tűző napon egy hegyen át a sziget fővárosába, ahol a rendőrségen jelentkezhetnek. Gyerekekkel ez akár három napig is eltarthat. A sziget görög lakossága annak ellenére szervezi meg ezen menekültek szállítását, hogy ez – egy évekkel ezelőtti törvény értelmében – az illegális migráció pártolásának számít. Januárban körülbelül 800 ember érkezett. Májusra ez a szám 8000-re emelkedett, júniusra 16000-re. A helyi hatóságok exponenciális növekedésre számítanak. A menekültek ellátása annak ellenére lehetetlenül el fizikailag, hogy a helyben nyaraló turisták egy része, illetve keresztény szervezetek önkéntesei is besegítettek. A helyzet teljesen tarthatatlan, ám a nemzetközi sajtó érdeklődése gyér, nem úgy mint az olaszországi helyzet esetében.

A menekülttáborokban elszállásoltak túlnyomó többsége szír, brutális háborús konfiktus elől menekül. (Ez az Al-Jazeera dokumentumfilm mindennél jobban összefoglalja, min mennek keresztül ezek az emberek, mielőtt útnak indulnak.) Az átlag életkor 20 körül van, azaz többségében tinédzserek és fiatal felnőttek, de rengeteg a kicsi gyerek, a nő, és sok-sok bébi is van köztük. Terhes nőkkel is találkoztunk. A szíreken kívül irakiak és afgánok vannak a táborban. Sokan közülük beszélnek angolul. Gyakorlatilag mindenki háborús övezetből menekült el. Gazdasági migránsok nincsenek köztük, és a menekülttáborokban már maga a fogalom is értelmetlennek tűnik. A térség tele van összeomlott államokkal, ahol az alapvető életesélyek nincsenek biztosítva.

Egyáltalán nem kizárt, hogy a menekültáradatnak csak a kezdetén van Európa. Törökországban ma már körülbelül kétmillió szír menekült van, Libanonban másfél, a társadalom harmada-negyede menekült.

Leszvosz görög lakossága segíti a migránsokat, egyáltalán nincs idegenellenes hangulat. Incidensekről sem számolt be senki. Az athéni kormány lehetőségei is korlátozottak, az ország éppen államcsődben van és politikai krizísben. A szigetlakók – ugyanúgy, mint más görögök – csupán napi 60 eurót vehetnek ki a bankokból. A turistaszezon gyakorlatilag halott.

A menekültek azon része, aki már nem fért be a táborokba, szabadon kószál a szigeten. Sátrakban laknak a tengerparton, vagy a menekülttábor környékén. Komplett családok százai várakoznak fák árnyékában a koszban, az ötben fokos napsütésben. Mosakodni a szigetlakok kertjében tudnak a csapoknál. Mivel a ruhák a hőségben hamar megszáradnak, a körülményekhez képest tiszták a menekültek, bár a szemét miatt a szag így is nehezen elviselhető. A táborok előnye, hogy ott van orvosi ellátás, akik nem férnek be, azok be akarnak oda jutni. Jönnek mennek a faluban, mindenki normálisan kezeli őket, és ők maguk is méltóságteljesen viselkednek. Sokan közülük a kikötőben alszanak, és reménykedve nézik a hajókat, amelyekre azonban csak akkor kerülhetnek fel, ha az ehhez szükséges rendőrségi procedurán átmennek. Egy európai uniós döntés miatt a szírek ebben most elsőbbséget élveznek, ami feszültséget kelt az irakiak között, akik már régebben a szigeten várakoznak.

Az újságírókkal úgy terveztük, hogy nem fogunk fotókat készíteni, mert az a méltóságukat sértené. Ehhez képest maguk a menekültek kérték, hogy fotózzuk le őket, és vigyünk hírt arról ami itt történik. (Sokan beszélnek angolul, én magam pedig valemelyest arabul.) Sokan el is akarták mesélni a történetüket. Néhány kép, hogy érzékeltessem az állapotokat, bár ezek messze nem adják vissza a valóságot:

 

Aziz

A húsz éves Aziz Mazar-i-Sharifból menekült idáig. Ha megérkezik majd valahova, tanulni szeretne.

 

Szír család kicsi n

Szír család vár és vár

tinédzserek

 Kimerült tinédzserek egy bokor árnyékában elaludtak

Iraki család

Iraki család vár a tűző napon, hogy jusson hely nekik a menekülttáborban

Bébi

Falfehérré vált kisbaba, őt a UNHCR bevitte orvoshoz

Kikötő

Ők már a kikötőben várakoznak, megkapták az engedélyt. Még télen indultak útnak, a hőségben cipelik a meleg ruháikat. 

(Fotók: Bisera Fabrio)

 

82 hozzászólás a(z) “Menekültáradat Leszvoszon” bejegyzéshez

 1. Péter István

  Jó, de hát mindez csak következménye annak, hogy az Egyesült Államok vezetésével a nyugati demokráciák teljesen szétverték a stabil, élhető arab államok többségét. Például, Szíria egy kifejezetten demokratikus ország volt és addig nem jöttek onnan a menekültek.

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Az USA felelősségét nem vitatom, de az Asszad rezsim igen messze volt a demokráciától. Durva diktatúra volt az és az is ma is. Jártam ott még a békés időszakban.

   Válasz
   • Péter István

    Ugyebár, részben Irak és Szíria helyett hozták létre az Iszlám Államot, ami aztán maga a földi paradicsom. Egyébként, igen nagy kérdés, hogy az iszlám kultúrában egyáltalán értelmezhető-e a demokrácia.

    Válasz
    • hammurabbi

     Pistike troll már nem egyszer idéztük :”A ma Iraki és Levantei Iszlám Állam néven ismert terrorszervezet első
     elődje a jordániai Abu Muszab az-Zarkávi által vezetett Tauhid és
     Dzsihád elnevezésű csoport volt, amely brutális túszejtéseiről vált
     hírhedtté az 1990-es évek végén. Zarkávi egyes források szerint 2003-ban
     – az Irak elleni amerikai katonai beavatkozás kezdetekor -, más
     források szerint 2004-ben lépett szövetségre az al-Kaidával és vált az
     iraki al-Kaida alapítójává és vezetőjévé.

     Az iraki al-Kaida a
     háborút kísérő felkelés folyamán az amerikai erők mellett az Irakban
     többségben lévő síiták és a keresztények ellen is követett el
     merényleteket, sőt a megszálló csapatokkal kollaboráló szunnita
     milíciákat is támadta. Az amerikai megszállókkal szembeni ellenérzések
     mellett az iraki háborút követő belpolitikai átrendeződés is segítette a
     terrorszervezetet: a Szaddám Huszein uralma alatt hatalmon lévő
     szunniták kegyvesztetté váltak, és közülük sokan – például a
     feloszlatott biztonsági erők tagjainak egy része – csatlakoztak a
     lázadókhoz.

     Zarkávit 2006-ban megölték egy légicsapásban, de az
     iraki al-Kaida az alapító halálát követően erősödött meg igazán:
     2006-2007-ra gyakorlatilag polgárháború alakult ki Irakban a szunniták
     és síiták között, és 2007-re a csoport 15 ezer fegyveressel
     rendelkezett. Mindeközben 2006-ban a szervezet felvette az Iraki Iszlám
     Állam nevet.”

     Válasz
   • tesz-vesz

    nem demokrácia, (ahogy a mienk sem, ahogy az usa sem, ne legyünk buták). de élhető volt, és mindenki visszakívánja.
    kár hogy most az ISIS az usa hummerjain parádézik, amit szíria megdöntésére kaptak
    https://www.youtube.com/watch?v=84qLn6wchBw

    Válasz
   • Tarzi

    Az Asszad rendszer egy működő állam volt, ahol a különböző felekezetek/népcsoportok nem gyilkolták egymást.

    Ugyanez áll Khadafi Líbiájára, ami Afrika legjólétibb állama volt mielőtt valakik úgy döntöttek, hogy kormányt kell dönteni.

    Abban a térségben amúgy sehol nincs demokrácia, még Izraelben sem.

    Válasz
    • hammurabbi

     Nahát végre !..ideje egy kis zsidózásnak,Gyurcsány is lesz remélem….
     Aszadéknak ugyanis Bagdaddal ellentétben nem az ISIS visszaszorítása az elsődleges céljuk, hanem a szíriai polgárháború megnyerése és a hatalom megtartása. Ebben pedig nem az ISIS veszélyezteti leginkább az elnököt, hanem a mérsékelt szíriai ellenzék, a szintén mérsékeltebbnek mondható Szabad Szíriai Hadsereg és az al-Kaidához kapcsolódó al-Núszra front. Ezeknek az erőknek, az ISIS-szel ellentétben hangsúlyosan Aszad elnök rendszerének megbuktatása a céljuk.

     Aszad ezért elsősorban nem az ISIS, hanem a többi ellenzéki szervezet elpusztítására törekszik. Ez azért is megéri a jelenlegi szíriai vezetésnek, mert ha néhány hónap múlva csak az ISIS marad ellenzéki szervezetként Szíriában, és a nemzetközi közösségnek választania kell a terroristák vagy Aszad között, akkor minden bizonnyal Aszadot és damaszkuszi rendszerét választják, még annak ellenére is, hogy korábban több bizonyítékot is feltártak amellett, hogy Aszad rendszere gyakorlatilag népirtásokat követett el a polgárháborúban.

     A Time magazin most közölt egy cikket, melyben egy szíriai üzletember írja le, pontosan hogyan működik együtt Aszad kormánya a terrorszervezettel.
     http://time.com/3719129/assad-isis-asset/

     Válasz
  • hammurabbi

   Ez csak Péter Pistike a 168 óra,Népszava trollja ,soha nem volt képes önálló gondolkozásra ,véleményre,csak a jobbos uszító sajtóból másol,jól mutatja értelmi képességét,hogy mindig önmagát lájkolja.

   Válasz
  • hammurabbi

   Ó hogyne Pistike,csakhogy”A damaszkuszi kormányzat üzletel is az ISIS-szel,
   élelmiszer-szállítmányok és felszerelés is érkezik a Damaszkusz által
   ellenőrzött területekről az ISIS-hez. Az ISIS uralma alatt álló Rakka és
   Dajr ez-Zaur kormányzóságokban tovább működnek a szíriai
   mobilszolgáltatók is, a terroristák beengedik a szakembereiket az
   adótornyokhoz. A területeken tovább működhet a legtöbb szíriai bolt és
   áruházlánc is, a hozzájuk érkező áruszállítmányokra kisebb adót vetettek
   ki a terroristák, miután pedig a fuvarozók befizetik a pénz, nyugtát
   kapnak a terrorállam fekete logójával.

   Ez érthető is, az ISIS
   ugyanis a frontok mögötti területein Irakban és Szíriában is minél
   inkább igyekszik biztosítani a rendezett élet lehetőségét az őt támogató
   szunnita lakosságnak. Mint ahogy ebben a cikkben is írtuk,
   az ISIS által elfoglalt városokban hamar újraindult a szemétszállítás,
   gondoskodtak a rendvédelemről és a megfelelő csatorna-, víz- és
   áramszolgáltatásról is. Ez azért fontos, mert az ISIS a kezdetektől
   fogva államnak tekinti magát, így pedig nem engedheti meg magának, hogy
   lakói felé azt a látszatot keltse, hogy nem képes biztosítani a rendet,
   hanem csak káoszba süllyednek az általa elfoglalt területek.

   A Time-nak nyilatkozó üzletember mesél is arról, hogy sofőrje szerint
   mennyire biztonságosak az ISIS városai. A sofőr szerint a településeken
   rend van, a lakóknak nem is kell bezárniuk házaikat, hiszen nem
   történnek bűncselekmények.

   Szemtanúk arról is beszélnek, hogy az ISIS a szíriai polgárháborús állapotokhoz képest rendkívül jól fizet:

   a terrorszervezet olajmezőin dolgozó mérnökök havi 2500 dollárt (660 ezer
   forintot), az orvosok pedig 1500 dollárt (400 ezer forintot) keresnek.

   Ezek a munkások lehetnek külföldiek is, de értelemszerűen csak az ISIS által
   megtűrt etnikumú és vallású dolgozók jöhetnek szóba. Első hallásra
   meghökkentőnek tűnhetnek ezek a keresetek, de az ISIS tulajdonképpen ki
   tudja fizetni őket, Irakban rengeteg pénzt vittek el a nemzeti bank
   moszuli széfjeiből, Szíriában pedig az is segíti őket, hogy Aszad
   rendszere közvetítőkön keresztül megvásárolja az ISIS mezőin kitermelt
   olajat.”

   Válasz
   • Tarzi

    “A damaszkuszi kormányzat üzletel is az ISIS-szel, ”
    Jézusom, te magadtól vagy iylen ostoba?

    Válasz
    • hammurabbi

     Én tényekkel érvelek és te Pistike mért így:

     Géza bácsi csodálkozva nézi Pistikét, aki a fa tövében guggol csukott szemmel.
     – Mit csinálsz, Pistike?
     – Szarok.
     – Ahhoz előbb le kellene tolnod a nadrágod.
     – Minek?
     – Mert úgy szokás.
     – Miért?
     – Apád nem tanított meg rá?
     – Mire?
     – A higiéniára.
     – Nem értem.
     – Higiénia, tisztaság. Kapisgálod?
     – Ne..e..em érte…m!
     – Nem is érzed? Tisztasááág. Hm?
     – Mi van vele?
     – Ááá, reménytelen, hagyjuk.
     – Na mi van Gézabá, elfogytak az érvek?

     Válasz
  • Sz. Péter

   Olyan stadionos állami ünnepségek voltak életnagyságú Asszad-kivetítésekkel mint Észak- Koreában, az ilyen stabiltás ára a későbbi instabilitás

   Válasz
 2. Végh Jánosné

  Ha a képeket nézem azt látom szép kisimult arcok,teltek.Nem a nélkülöző,éhező embereket látok.
  Ruhájuk is tiszta és nem kopott.A fiatal fiú sem kimerült megtört.

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Kifejezetten jól érzik magukat itt, igen. Ezer kilométert menekültek a bombák és a kalasnyikovok elől, majd kimentették őket éjszaka a tengerből, most ülnek 50 fokban a napon víz és kaja nélkül a szemétben, és nem tudják mi lesz velük. Életük csúcspontja ez.

   Válasz
   • Tarzi

    Ugye ebben az a necces, hogy jó eséllyel pár hónapja még ők maguk is részt vehettek a szomszéd törzs/népcsoport/stb. legyilkolásában, csak esetleg azóta fordult a hadiszerencse, vagy csak megunták.

    Ennek a rengeteg, életerős embernek inkább a saját hazáját kéne jobbá tennie.

    Válasz
    • tesz-vesz

     ha nekem el kellene mennem a hazámból háború miatt, biztos hogy visszamennék, mihelyst normális alkalom adódna.
     ők sem maradhatnak itt. nekik is vissza kell menni, vissza kell vinni őket, ha már lehetséges.

     Válasz
     • Tarzi

      Csak ugye a legtöbben papírok nélkül jönnek, csak a bemondásuk alapján vélelmezhető, hogy honnan.

     • hammurabbi

      És mégis egy háborús országban ki adna nekik vízumot?

     • Tarzi

      Személyi? Útlevél? Jogsi?
      Ne próbálj már meg okosnak tűnni…

     • tesz-vesz

      majd visszabóklásznak ahova akarnak, itt nem maradhatnak, hiába hazudoznak a klubrádióban, hogy kötelező befogadni őket. azért megnézném, az oroszokra ki parancsolna rá. hogy fogadjanak be négereket, arabokat, amikor az ukrajna elleni háborújukra is csak a fejüket csóválják.

   • nagy zoltan

    “Ezer kilométert menekültek a bombák és a kalasnyikovok elől,”

    Na ne már ,a törökök is bombázzák meg gépfegyverezik őket?!?

    Elhiszem ,hogy Sziriából ezért menekültek Törökországba,de onnan a menekült lét/menekülttábor nyomora elől menekülnek.A jobb élet reményében.Mint Afrikából meg máshonnan.

    Válasz
    • Sz. Péter

     Ön sem szeret jól élni, nem is törekszik rá… Ha itthon polgárháború lenne, semmilyen körülméynek között nem keresne Ausztriában munkát… megvárná, amíg a gyermekeiért jönnének fegyveresek …(?)

     Válasz
   • Végh Jánosné

    T.Zoltán!

    A Magyarorszogon felvett képeket,melyeket a cikkhez
    csatoltak.Ami nem igazi menetkültekről szól.
    Csak ha egy cikket irok,akkor nem ezeket a képeket
    csatolom hozzá. Továbbá a háborúkat kell befejezni és
    segíteni az ott élő embereket a hazájuk felépítésében.
    Úgy mint mi tettük a háborúk után.Nem menetült el
    minden magyar ember.Mindenki beszél szónokol,de
    csak a szájuk jár és minden ember ott maradott szenved.
    Nem ez a módja,hogy vízbe fulladjank,nanem tegyenek
    ott rendet és hagyjákmeg az élet lehetőségét nekik!

    Üdvözlettel és Tisztelettel

    — Eredeti üzenet —
    Feladó: Disqus <notifications@disqus.net>Címzett: <gyongy20@citromail.hu>Elküldve: 2015. július 12. 9:35Tárgy : Re: Comment on Menekültáradat Leszvoszon

    “Kifejezetten jól érzik magukat itt, igen. Ezer kilométert menekültek a bombák és a kalasnyikovok elől, majd kimentették őket éjszaka a tengerből, most ülnek 50 fokban a napon víz és kaja nélkül a szemétben, és nem tudják mi lesz velük. Életük csúcspontja ez.”

    Settings

    A new comment was posted on atlatszo.hu

    Zoltán Pogátsa

    Kifejezetten jól érzik magukat itt, igen. Ezer kilométert menekültek a bombák és a kalasnyikovok elől, majd kimentették őket éjszaka a tengerből, most ülnek 50 fokban a napon víz és kaja nélkül a szemétben, és nem tudják mi lesz velük. Életük csúcspontja ez.

    3:35 a.m., Sunday July 12

    |

    Other comments by Zoltán Pogátsa

    Reply

    to Zoltán Pogátsa

    Zoltán Pogátsa’s comment is in reply to

    Végh Jánosné:

    Ha a képeket nézem azt látom szép kisimult arcok,teltek.Nem a nélkülöző,éhező embereket látok. Ruhájuk is tiszta és nem kopott.A fiatal fiú …
    Read more

    You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to v_gh_j_nosn.

    You can unsubscribe
    from emails about replies to v_gh_j_nosn
    by replying to this email with “unsubscribe”
    or reduce the rate with which these emails are sent by
    adjusting your notification settings.

    Válasz
  • Emese Hlacs

   Ezek az emberek nagyon erősek. És valószínűleg nem a legszegényebbek és eleve éhezők tudnak elindulni. Talán ezek a fotók nem adják vissza annyira, de legalábbis mire Szegedre érnek (valamerről, sokfelől), elég megtörtek, fáradtak, feszültek, borzasztó sebekkel a lábaikon, punnyadt gyerekekkel a karjaikon. Mindennek nagyon örülnek, nemcsak az ételnek, de a tisztálkodási lehetőségnek és főleg a cipőknek. És utána tényleg jobban néznek ki, különösen a fiatalok gyorsan “regenerálódnak”.

   Válasz
   • Végh Jánosné

    T.Emese!

    A cikkhez feltett képek nem ezt mutatják.
    De nem ez a megoldás,hogy a tengerbe fulladjanak.
    A háborúl után nem volult Afrikába az egész EURÓPA
    lakossága,hanem újjáépítette a ki ki hazáját.
    Miért nem ebben segítenek nekik.
    Vigyenek nekik élelmiszert stb.
    Tárgyalásokkon keszertül probáljanak rendet tenni.
    A titkos szolgálatok keze elér azokhoz akik okozzák
    az ottani rendzavarást.
    Nem értik meg,hogy nagyon alacsony fiozetések mellett
    mi nem tudunk annyi embert eltartani.
    Továbbá lakásokat építeni,mikor sok fiatalnak nincs
    lakása. Természetesen kell segíteni az embereknek,
    de nem így hogy idejön ennyi ember EURÓPÁBA
    és éhenhalunk.Az ottani területek meg szabadon
    maradnak, vagy EURÓPÁHOZ csatolják ezeket a
    területeket?
    Élni és élni hagyni elv az nagyon fontos!

    Üdvözlettel és Tisztelettel

    Gyöngyi

    — Eredeti üzenet —
    Feladó: Disqus <notifications@disqus.net>Címzett: <gyongy20@citromail.hu>Elküldve: 2015. július 12. 9:45Tárgy : Re: Comment on Menekültáradat Leszvoszon

    “Ezek az emberek nagyon erősek. És valószínűleg nem a legszegényebbek és eleve éhezők tudnak elindulni. Talán ezek a fotók nem adják vissza annyira, de legalábbis mire Szegedre érnek (valamerről, sokfelől), elég megtörtek, fáradtak, feszültek, borzasztó sebekkel a lábaikon, punnyadt gyerekekkel a karjaikon. Mindennek nagyon örülnek, nemcsak az ételnek, de a tisztálkodási lehetőségnek és főleg a cipőknek. És utána tényleg jobban néznek ki, különösen a fiatalok gyorsan “regenerálódnak”.”

    Settings

    A new comment was posted on atlatszo.hu

    Emese Hlacs

    Ezek az emberek nagyon erősek. És valószínűleg nem a legszegényebbek és eleve éhezők tudnak elindulni. Talán ezek a fotók nem adják vissza annyira, de legalábbis mire Szegedre érnek (valamerről, sokfelől), elég megtörtek, fáradtak, feszültek, borzasztó sebekkel a lábaikon, punnyadt gyerekekkel a karjaikon. Mindennek nagyon örülnek, nemcsak az ételnek, de a tisztálkodási lehetőségnek és főleg a cipőknek. És utána tényleg jobban néznek ki, különösen a fiatalok gyorsan “regenerálódnak”.

    3:44 a.m., Sunday July 12

    |

    Other comments by Emese Hlacs

    Reply

    to Emese Hlacs

    Emese Hlacs’s comment is in reply to

    Végh Jánosné:

    Ha a képeket nézem azt látom szép kisimult arcok,teltek.Nem a nélkülöző,éhező embereket látok. Ruhájuk is tiszta és nem kopott.A fiatal fiú …
    Read more

    You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to v_gh_j_nosn.

    You can unsubscribe
    from emails about replies to v_gh_j_nosn
    by replying to this email with “unsubscribe”
    or reduce the rate with which these emails are sent by
    adjusting your notification settings.

    Válasz
 3. Mara

  Másként néznek ki mint az Olaszországba érkezők. Bevallom, nekem félelmetes az olasz és francia határhoz érkező fekete embertömeg..

  Válasz
  • Tarzi

   Nem csak neked.

   Válasz
   • Mara

    MI lesz velük ha jön a tél? Sátrakban megfagynak, vagy lakáshoz juttatják őket? A cigányokkal sem tudtak mit kezdeni, pedig azok nem egy másik földrészről érkeztek oda.

    Válasz
    • hammurabbi

     Az egész menekült kérdésről álljon itt egy hozzáértő véleménye:

     “Tarjányi Péter

     Lesz kerítés a határon… A belügyminiszter néhány hete azt mondta, hogy
     az illegális határátlépők 97%-át elfogják és az így érkezőknek esélyük
     sincs a hatóságokkal szemben… Kérdésem:akkor minek drótkerítés? Ha az
     eddigi rendszerek ilyen szinten működtek, miért fogunk sok pénzt arra
     költeni ami idegenrendészeti szabályozási és rendészeti felderítési
     módszerekkel elhozná a probléma megoldását “fal” nélkül? Miért építünk
     olyan valamit, ami megoszt és szétválaszt a szomszédunkkal Szerbiával
     kapcsolatban? Miért hisszük azt, hogy ez az intézkedés nem fogja még
     inkább “felpörgetni” az embercsempész “klánok” üzlet lehetőségeit és a
     korrupciót? Pontosan tudom, hogy a migráció gond. A megoldás azonban nem
     egy “fal” hanem Szerbiával, Bulgáriával, Törökországgal,
     Horvátországgal, Németországgal közösen az idegenrendészeti
     szabályozások megváltoztatásával /pl.idegenrendészeti őrizet
     visszaállítása/ és rendészeti, titkosszolgálati akciókkal megszüntetni
     az embercsempész csoportok lehetőségeit és gazdasági hátterét. Persze ez
     nem olyan gyors és látványos mint egy semmiből “kinövő” kerítés és nem
     is lehet már holnap az eredményt diadalittasan kommunikálni. Egyszerűen,
     csak a valódi megoldást hozna másfél éven belül… Persze ez utóbbi
     nagyon-nagyon melós és munkaszagú…Nem is tetszik senkinek…”

     Válasz
     • Tarzi

      Inkább Nógrádi Györgyével értek egyet.

      Drótkerítés arra kell, hogy eleve be se jussanak.

     • hammurabbi

      Reméltem,sőt bíztam is ,hogy őrá hivatkozik valaki,volt ő már a szocik,a polgári(jujjj ,dehisz csak a politikai termék volt,a’la GFG!)a jobboldal,a szélsőjobb,lásd előbb ATV Napkelte,majd Hírt tévé kegyence,s végül az ECHO adott neki menedéket Szaniszlóval ,mígnem onnan is kihányták ,de most mint jó újrahasznosíthatót kihalászták a waterslóziból……
      Gratulálok ,nem is feltételeztem,hogy normális ,hozzáértővel állok le vitázni,csak egy jobbikusnemzetthymélyértelművel,na csá ,odáig nem tartok veled ,se a többivel,az már túl alul ,alant az alja…

     • tesz-vesz

      mindkettő be volt/van szervezve, de azért tarjányinál a raguza-fedőnevű Nógrádi sokkal nagyobb koponya, hiába az mszmp-s múlt. bár ez szerintem tarjányinak is megvan, csak kádárék palesztinbarátságát nem értette….
      moszad.

     • tesz-vesz

      tarjányi a szakértő, hagyjuk már 🙂

     • Miklos Halasz

      Kamu az egesz bunko megosztja az elenzeket

  • hammurabbi

   Ők Afrikából érkeznek,a zöme legalábbis.

   Válasz
  • Sz. Péter

   Persze hogy félelmetes, a nyomor mindig félelmetes, Illyés Gyula Puszták Népe fehér, hetero, magyar cselédei nyomora is…

   Válasz
 4. rdos

  Próbálok rájönni, hol járt a szerző. A sziget fővárosa Mitilini (alul linkelem is) a sziget K-i szélén a Törökországtól elválasztó csatorna parton van, ráadásul ezen a (K-i) parton egyedüli településként, amin a cikkbeli képen látható nagy méretű kikötő van. A sziget két legtávolabbi pontja 50 km, elismerve, hogy dombos területen könnyen lehet ennél hosszabb, akár 70 km-es utat is találni.

  https://www.google.hu/maps/@39.104464,26.56042,14z

  Válasz
  • Zoltán Pogátsa

   Pontosan

   Válasz
   • rdos

    Akkor már csak azt nem értem, ha Militilin készült a riport, készültek a képek, akkor miért kell a menekülteknek Militiliből? Militilibe? gyalogolniuk 70 km-t? Vagy nem Militiliben készült? Ezzel meg az a baj, hogy ahogy néztem ekkora kikötője a szigeten csak Militilinek van.

    Válasz
    • tesz-vesz

     ne foglalkozzunk a részletekkel elvtársak, a lényeg, hogy szeressük a bevándorlókat meg a homokosokat. az viszi előre a társadalmat sokak szerint…

     Válasz
     • Wie der Wind

      Tolerancia ! Sokszinűség! Befogadás! Szeretet! Ez nem érti az itt értetlenkedő sok sötéttekintetű paraszt!

      Az itt ólálkodó hozzászólások zöme nettó fasizmus!!!

      Most be kell vennem a szívgyógyszerem. A fasizmus elleni harc erőt próbáló.

     • rdos

      Egyszerű kérdéseket tettem fel a cikk írójának. Nem gondolnám hogy fasizmus, vagy bármilyen izmus, ha megkérdezem, hol készültek a képek, hol készült a cikk, hol gyalogolnak hetven km-t a menekültek. Kérdésem, kérdéseim, pusztán erre irányultak. Semmi másra. Most sem tudom, most sem tudjuk, a tudósító honnan tudósított. Semmit sem állítok, de ellenben kérdeztem. Amire eddig nem kaptam választ. Amúgy átlátszóval semmi gondom nincs, csak …. Tényleg érdekelnek a tények.

      Ennyi. Semmi több. Ha szerinted emiatt paraszt vagyok, ….

      Én is szeretlek.

     • Sz. Péter

      Meg a gyűlölködöket, hátha egyszer átélnek egy katarzist, pl. egy homokos megmenti az életüket, s megváltoznak, s akkor jó, hogy befogadtuk.

 5. Attila Schwarz

  Ez a blog is a menekültekkel tereli el a témát valami jóval súlyosabb dolgokról? 😀

  Válasz
  • Kiss Bettina

   jajj…

   Válasz
   • Miklos Halasz

    A kinai dömpingaru tömeg az eurpai gyarakat tänkte teszi kirurgi ökat a versen nem tartjak be alami dotaciokal gyartanak dömpingaru a magar inatt tänkte tettek sargalabu fergek

    Válasz
  • Sz. Péter

   Már reagált a szerző a hétvégi hírekre az atv honlapján a Hetek riportja. Gondolom azt még Ön sem hiszi, hogy előre megtervezte ezt a szigettúrát, hogy ne kelljen reagálnia ahétvégi hírekre, melyket előre tudott. Amúgy meg a hétvgén az európai és görög oligarchákról hullott le az álarc, hogy ha Szíriza hatalmon marad, úgy még a megszorítás se jó. Amúgy meg borzasztó miylen embertelenek egyes hozzászólások a menekültekről.

   Válasz
  • transformer

   A szerző egyébként nem tereli el e témát, csak máshová írta:

   http://mno.hu/gazdasag/gorog-valsag-megszuletett-az-europai-demosz-1295008

   Válasz
   • Attila Schwarz

    “Vegyük észre, hogy az Eurócsoport (az eurózóna-tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa – a szerk.) által támogatott és Ciprasz által végül elfogadott tervezet teljesen szembemegy az unió saját elfogadott (úgynevezett „lisszaboni”) versenyképességi stratégiájával.”

    Báááháháhááháhááá 😀

    Ez még a magyar nemzet háttérhatalmakról szóló cikkei mellett is szégyen.

    Válasz
 6. Billy the Kid

  Én úgy látom, hogy ha egy muszlim többségű ország ha nem rendelkezik mérhetetlen bevételekkel olajból, ami egy soft diktatúrával párosul, akkor az az ország élhetetlen. Én attól tartok, ha ezeket mind befogadjuk és hozzák a kultúrájukat (ebben az esetben a kultúra valójában a kultúra hiányát jelenti), akkor elöbb-utóbb Európai is élhetetlen lesz. Nem tudom, hogy mi a megoldás, de a befogadás semmi képpen sem az.

  Válasz
  • Miklos Halasz

   Rayesznek egy lapattal som a hazugsag a szövegben att hiszik a kerites kolbaszbol van

   Válasz
  • trisel

   Szerinted meg fognak kérdezni? Meg fog kérdezni 1-2-3 millió ember arról, hogy te befogadnád-e őket, vagy sem?

   Válasz
 7. Wie der Wind

  Ez a cikk most könnyet facsart a szemembe!

  Szegény menekültek, fogadjuk be őket! Görögország 10 millió lakosú, van még hely ott a többmilliós bevándorlótömegnek (“a hatóságok exponenciális növekedésre számítanak”)!

  Valamiből csak jönnie kell a felnövekvő muszlim terroristáknak. A Charlie Hebdósok is többgenerációs muszlimok voltak, milyen jól beilleszkedtek. A brit fejlevágósok is. Azt nem tudom hogy akik sharia-övezetté alakítanak egész városnegyedeket hányadik generációsok, de elég jól haladnak a munkával. aki fehér, nem jár arra.

  Gőzerővel halad a munka, csak idehaza van a sok sötét paraszt, aki a sokszínűség áldásait képtelen fölfogni. Európai igenis a világ összes problémájáért és menekültjéért felelős.

  Ezt taníccsa nekünk a keresz… izé politkai korrektség is. Tolerancia, befogadás, küzdelem a fasizmus ellen. Mutassuk meg elvtársak!!!

  No pasarán!!

  Válasz
  • Sz. Péter

   Ezen menekülteket űzték el pl. a terroristák meg az ún. útonálló államok…S az 56-os magyarok között is voltak kémek, mégse gyalázta őket a nyugati lakosok többsége.

   Válasz
   • Wie der Wind

    Ja, 100% minden egyest személyesen fegyverrel kergették el, nem pedig önszántukból jöttek.

    1956-ban fehér fogadott be fehért, európai európait, rokon fogadott be rokont. Ez most teljesen más.

    Európa felelős a világ összes problémájáért? NEM. Hát az összes menekültért? SEM. Európa dönti el, mennyit fogad be vagy mennyit utasít el.

    Válasz
    • Sz. Péter

     Ha Ön pl. Aszódon lakik és hallja, hogy a terroristák Bagon vannak, akkor bizonyára tovább szürcsöli a limonádéját…
     Szóval földrész a földrészért, más földrészért nem. Ezt logikailag vagy jogilag mivel tudja igazolni ?

     Válasz
     • Wie der Wind

      Minden közösségnek joga van megvédeni magát a pusztulástól, amelyet ezek a hordák jelentenek.

     • Sz. Péter

      Nem kéne a görögöket is satuba fogó fehér, hetero, európai és amerikai oligarcháknak fegyverüzletet kötni a “hordákat” elüldöző afrikai és arab diktátorokkal az európai szellem és szabadkereskedelm nevében. S akkor nincs kiktől megvédeni magunkat.

     • trisel

      Nem kötnek. Jelenleg az ISIS keres belőlük, a legutóbbi kutatások szerint 300 milliárd dollár bevételük származott eddig a menekültekből.

     • Wie der Wind

      Irreleváns. A probléma attól még probléma marad.

     • transformer

      Alapvetően egyetértek, de a történelmi hátteret is figyelembe kell venni.
      Az említett országokban történelmi okokból demokráciák csak kivételes esetekben alakultak ki. Az oligarchák (és államaik) eredendő bűne az volt, hogy a számukra kellemetlen világi diktátorokkal szemben (mert időnként a Szovjetunió felé is kacsintgattak), iszlamista lázadásokat támogattak, vagy olyan diktátorokat, akik ellen később iszlamista alapon kezdődött lázadás.
      Tipikus példa: 1953-ban megbuktatták a világi, nacionalista, de többé-kevésbé liberális iráni kormányt; jött a sah diktatúrája a nyugati modernizációval, ez ellen kezdődött az iszlamista forradalom.
      Irak: a világi Szaddam Huszeint a SzU mellett a Nyugat is támogatta Irán ellen, addig, míg Kuvaitban bele nem köpött az USA érdekeibe. Később hamis médiakampány és egyéb hazudozások után megdöntötték, azóta sincs demokrácia, viszont az anarchiát kihasználva Al-Káida, iszlám állam és társaik garázdálkodnak. Hasonló bravúrt produkáltak Afganisztánban is. Ennek a politikának a következtében az arab/iszlám világból szinte teljesen eltűnt a társadalmi haladás maradéka is, a népet iszlamista ópiummal etetik a Nyugat csendes cinkosságával. A terror pedig rászabadult az esetleg reménykeltőbb országokra (pl. Tunézia) is.

      Ami az európai és oligarchia diktátorokkal való kapcsolatait illeti, külön fejezet Szaúd-Arábia ügye. A “felvilágosult” Nyugat szövetségese egy anakronisztikus, félfeudális állam, többezer ilyen-olyan herceggel és segédherceggel és csak Allah láthatja, hogy közülük melyikek pénzelnek terroristákat szerte a világban. A szaúdi vahabita irányzat az iszlám agresszív, terjeszkedő irányzata és biztos, hogy a kis hercegecskék némelyike benne van a terrorista ügyekben.
      A gazdag olajmonarchiák egyébként is súlyos kártevők. Az olaj- és földgázkincs következtében ugyanis komoly technológiai fejlettség párosul egy elképesztő társadalmi elmaradottsággal, ami a legveszélyesebb “keverékek” egyike.

     • Sz. Péter

      Köszönöm. Igen, persze többtényezős a dolog. Mégis: a nem hiszem, hogy pl. a Kádár-rendszert vissza kell sírni, mert nem volt nyílt antiszemitizmus, Kadhafit, mert elfogta a menekülteket stb. De tény, hogy az instabil demokráciából is lehet nagy baj.

     • transformer

      Az az igazi baj, hogy nem is instabil demokráciákat, hanem amerikai csatlós diktatúrákat hoztak létre. Más szóval: Szaddam Huszeinnek hovatovább kevesebb áldozata volt, mint az “instabil demokráciának”…

      A Kádár-rendszert pedig nem azért nem kell visszasírni, mert olyan rettenetes volt, hanem azért, mert – ráadásul éppen a 80-as évek “puhább” időszakában – túlhaladt rajta a fejlődés, elfogytak a tartalékai. Ez volt az oka az eladósodásának is, de azt sem a “szociális” túlköltekezés okozta, hanem az, hogy a gazdaságban olyan ágazatokba fektettek be, amelyek utána nem hozták meg a hasznot, sőt maguk is a csőd részeivé váltak. A sokszor elátkozott lakótelepeken még ma is lehet lakni, de hová lett a “rekonstruált” textilipar stb. ?
      Arról nem is szólva, hogy a rendszerváltás hogy tette tönkre azt, ami még működött belőle; ebből lett a görögökkel vetekedő oligarchiánk.

    • trisel

     Plusz azon vihogok, hogy hirtelen mennyire “európainak” tartjátok magatokat, miközben orbán még egy-két hónappal ezelőtt is azt bírta mondani: mennyivel otthonosabban érzi magát Azerbajdzsánban, Türkmenisztánban (iszlám államok, csak szólok), mint Brüsszelben. Vona meg, aki nyíltan kollaborál Iránnal, arról szónokolt még alig egy-két éve, hogy az emberiség problémájára az egyetlen megoldás az iszlám.
     El kéne dönteni akkor, hogy végül is miben hisztek, mert én ki nem tudom találni…

     Válasz
     • Wie der Wind

      Összefüggéseiből kiragadott részletek, de a Vona idézet konkrétan hazugság.

     • trisel

      Igen? És az Iránnal való barátság is hazugság? Úgy fest, nem igazán tudsz érdemben válaszolni arra, amit írtam, már másodszor.

     • Wie der Wind

      Vona ilyet soha nem mondott, hogy “az iszlám az egyedüli válasz a világ problémáira”. Vagy hazudsz vagy tévedsz, mindkét esetben téves állítás.

     • trisel

      Jó. Van vagy kétszáz link a témában a neten, de direkt kerestem egy “jobboldali hírportált”: http://mandiner.blog.hu/2013/11/11/a_jobbik_es_az_iszlam

     • Wie der Wind

      Ilyet Oroszországról is mondott. Mivel a két állítás kizárja egymást (nem lehet egyszerre Oroszo és az iszlám az emberiség utolsó reménye) ezért nyilvánvaló hogy lózung.

  • trisel

   Ide írtad a szokásos dumát, amivel orbán is hergeli a népet. Kezd egyre kisebb jelentősége lenni annak, amit írkáltok, ugyanis lényegében semmilyen befolyással nem bírtok a történésekre. Ezek a locsogó firkálmányok tényleg nem alkalmasak semmi másra, mint hogy az alantas emberi érzelmeitekre játszó ócska populista politikusok, akik kormányozni ugyan nem képesek, csak rabolni és fosztogatni, bármi áron a szavazataitokhoz jussanak. Közben pedig egyre nagyobb megvetéssel néz a világ Magyarországra, és az országban terjedő, egyre mélyebb gyökereket eresztő náci eszmékre.
   Hát gratulálok.

   Válasz
   • Kvargo Bode

    Logikusabb, ésszerűbb és saját maguknak is jobb lett volna, ha ezek a menekültek Törökországban maradnak, a szír határ közelében, minthogy napokig gyalogolnak terhesen, gyerekekkel.

    Válasz
   • Wie der Wind

    “Közben pedig egyre nagyobb megvetéssel néz a világ Magyarországra, és az
    országban terjedő, egyre mélyebb gyökereket eresztő náci eszmékre.”

    :DDDDDDDDDDD

    Válasz
 8. Peter

  Takarodjanak a dúsgazdag Dubajba, Katarba, Emírségekbe!

  Válasz
 9. Peter

  Ezt a mesét, hogy eladták mindenüket az anyjuknak meséljék be! Nem szegények ezek. Hogyér adják egy háborús övezetben az ingatlanokat?

  Válasz
 10. Peter

  Mostantól célpont: a menekülthordák és azok akik őket bármilyne formában támogatják.

  Válasz
 11. Peter

  2050-ig Európa lakosságának összetételét nézve a muszlimok lesznek többségben. Ezt akarjuk? NEM. Akkor meg egyetlen egyet sem szabad befogadni!

  Válasz
 12. aser

  Az új Népvándorlás célja: a muszlimok részére új haza
  megtalálása. Ugyanis teleszülték az általuk lakott országokat.
  És nem tudják eltartani a lakosságot.

  A térség háborúinak is ez a legfőbb oka.
  Az ENSz számításai szerint idén 60 millióan menekülnek el a világban lakhelyükről.
  Mivel a muszlim vallás tiltja a születés szabályozást, várható,hogy pár év alatt a bevándorlók többségbe kerülnek az őket tartósan befogadó államokban.
  Ha az EU tényleg megoldani kívánja a menekült kérdést,a szomszédos, biztonságos államokban kell menekült táborokat létre hozniuk.
  És ha béke lesz,onnan hamarabb haza mehetnek.

  Válasz

Hozzászólás írása