Görög választások: Akciós Papandreou a Lidl-ből

A hétvégi görög választásokon szinte teljes egészében a januári eredmények ismétlődtek meg. Jelentős elmozdulás a pártok reélatív támogatottságában nem történt. Hogyan lehetséges ez mindazon dráma után, amit az év első felében átéltünk?

 

Erre a kérdésre többféle válasz is adható:

1.) A pártok egymáshoz képesti támogatottsága ugyan valóban nem módosult, a teljes politikai mezőny támogatottsága azonban radikálisan zuhant. A legjelentősebb változás januárhoz képest, hogy majd 8 százalékponttal kevesebben szavaztak. Az 55%-os részvételi arány nagyon alacsony, főleg ahhoz képest, hogy elvileg Görögországban kötelező a szavazás, és hogy pár évvel ezelőtt még 80% körüli részvételi arányok voltak. Azaz folyamatosan és drámai mértékben nő a politikából kiábrándultak aránya.

2.) Ezen belül a korrupt oligarcha réteg által támogatott három politikai párt, a konzervatív Új Demokrácia (ND), a liberális Potami és az álbaloldali PaSzoK továbbra sem képes kitörni, a választók között magas az elutasítottságuk annak ellenére, hogy a szinte kizárólagosan az oligarchák kezében lévő média 95%-a ezeket a pártokat támogatja.

3.) A legérdekesebb kérdés, hogy a gazdaságpolitika területén elkövetett teljes kapituláció ellenére miért népszerű továbbra is Alexisz Ciprász pártja, a Szíriza? A sokak által tévesen radikális vagy szélsőséges baloldalinak nevezett párt a harmadik memorandum elfogadásával gyakorlatilag 180 fokosan szembement korábbi álláspontjával, és olyan megszorító politikát folytat, amelyről maga is nyíltan elmondja, hogy prociklikus, resszeszionárius, káros az országnak. Ennek ellenére gyakorlatilag ismét megkapták a januári szavazati arányt és győztek, mivel: a.) Ciprász továbbra is messze a legkarizmatikusabb politikus a mezőnyben, b.) a szavazóik nagy része úgy ítélte meg, hogy derekasan küzdött, de az Unió megzsarolta (ebben speciel igazuk is van), nem volt más választása (ebben nincs, le kellett volna mondania), c.) Ciprász jól időzítette a választásokat, a megszorító politika tényleges hatása még nem érvényesülhetett,  d.) a Szíriza még mindig az egyetlen tiszta párt, nem kísért az oligarchákhoz fűződő intim viszony, mint az ND-t, a Potamit és a Paszokot, e.) a Szíriza továbbra is establishment ellenes pártnak tűnik a választóknak szemében. Mindezen okokból a szavazatok 35%-ával a Szírizának sikerült stabilizálnia helyzetét mint meghatározó szociáldemokrata párt, és ezzel gyakorlatilag végleg kiütötte a nyeregből a nagy Andreasz Papandrou által a nyolcvanas évek legelején alapított egykori főáramú szocdem pártot, a Paszokot. Papandreou és pártja annak idején ugyanazt az utat járta be, mint most Ciprász: radikális baloldalinak indult, főáramú szocdemmé vált, majd az egyre inkább neoliberálissá váló politikája miatt elvérzett. A nemzetközi politológiai irodalom “paszokifikációnak” nevezi ezt a folyamatot.

Ciprasz Lidl

 

“Akciós Andreász Papandreou a Lidl-ből” – ironikus plakát Ciprászról.

 

4.) A Szírizából pár hete kilépett megszorítás ellenes tábor, a Lafazanisz vezette Népi Egység nem jutott be a parlamentbe. Ennek a párt nyilvánvaló ismeretlenségén kívül elsődleges oka, hogy ez a formáció – szemben magával a Szírizával – elvből euró ellenes, azaz nyiltan arra buzdít, hogy ki kell lépni az euróövezetből. (Ezért nem lépett be például a volt pénzügyminiszter, Varoufakisz, aki a Grexitre nem mint elvi választásra, hanem mint kényszerre tekintett.) Az elvi euró ellenesség a baloldali görögök többsége számára továbbra is elfogadhatatlan. Elsősorban szimbolikus okokból továbbra is inkább a Ciprász féle opció mellett teszik le a voksot: inkább elfogadják az unió által kikényszerített megszorításokat, minthogy feladják az eurót.

5.) Az Arany Hajnal nevű náci párt nem volt képes profitálni, aminek az elsődleges oka, hogy bírósági per folyik ellenük bűnszövetkezet létrehozása miatt.

 

 

37 hozzászólás a(z) “Görög választások: Akciós Papandreou a Lidl-ből” bejegyzéshez

 1. אֶסְתֵּר

  Zseniális amit Ciprász csinál! Elhiteti a választókkal, hogy képes fellépni a nagytőke ellen és ezzel megnyeri a választásokat. A hatalom birtokában viszont fegyelmezett alattvalóként végrehajtja a nagytőke diktátumát.

  Válasz
  • bankár

   Szerintem annál nem lehet jobbat és okosabbat csinálni, mint amit Ciprász csinál. Görögország léte a tét, minden más mellékes.

   Válasz
   • אֶסְתֵּר

    Ha érteni véled Ciprász taktikáját, akkor írd meg légy szíves!

    Komolyan érdekel!

    Válasz
 2. Vidéki

  A hétvégi görög választásokon szinte teljes egészében a januári eredmények ismétlődtek meg. Jelentős elmozdulás a pártok reélatív támogatottságában nem történt. Hogyan lehetséges ezmindazon dráma után, amit az év első felében átéltünk?

  Úgy lehetséges, hogy a görög szavazók jelentős részének tetszik az a politika, amelyik hülyét csinál az EU bamba vezetéséből és eléri, hogy hatalmas felhalmozott adósságokat elengedve, kedvező kamatozással hitelezve fenntartható legyen az a megszokott helyzet, hogy a görögök lehetőségeik felett éljenek!

  Ciprasz azt mondta,
  folytatja a harcot.

  Lotta Continua, permanens harc
  volt egy szélső baloldali olasz párt jelszava is az 1970-es években .

  A vörös Ciprasz megint belevághat a görög „válságkezelésbe”,
  azaz megpróbálja arra kényszeríteni az általa gyűlölt hitelező államokat, hogy
  engedjék el Görögország hatalmas felhalmozott teljes adósságát.

  Ennek fontos
  eszköze marad Európa különösen
  Németország destabilizálása (zsarolása) azáltal, hogy naponta sok ezer migránst
  fogadnak be (csak az nem jut be hozzájuk, aki nem akar)

  és semmibe véve schengeni végrehajtási egyezményt, melyet
  1992-ben Görögország is aláírt, azonnal tovább passzolják
  őket és Macedónia határára szállítva. Macedónia tovább passzolja őket Szerbiába
  és így tovább.

  A vörös Ciprasz muníciója a migránsokból
  kifogyhatatlan. Ha ennyire bambák az EU illetékesei , hogy a végtelenségig eltűrik azt, hogy a vörös Ciprasz
  és társai packázzanak velük akkor a vörös Ciprasz stratégiája beválik.

  Büszkén
  állíthatja majd, hogy kezelte a válságot (Görögországban).

  Válasz
 3. transformer

  Varufakisz blogján közöl egy interjút a Corriere della Sera-ból, továbbá egy üzenetet, amelyet Matteo Renzi vádaskodására írt, ebben Renzit is felelőssé teszi azért, hogy hozzájárult a Ciprasz elleni uniós zsaroláshoz (magyarul itt: http://transform.hu/index.php/elemzesek/43-elemzesek-kulfold/868-varufakisz-interju-a-corriere-della-sera-ban, illetve http://transform.hu/index.php/hirek/44-hirek-kulfold/869-varufakisz-a-blogjan-uzent-renzinek). Varufakisz blogján elérhető továbbá a Guardian cikke Ciprasz ellentmondásos, szinte lehetetlen feladatáról a választási győzelem után; ebbe elődei belebuktak, Ciprasz némi esélyét abban látja, hogy semmi kompromittáló kötődése nincs a görög oligarchiához:

  http://yanisvaroufakis.eu/2015/09/22/tsipras-triumph-vs-the-impossible-task-of-implementing-a-program-designed-to-fail-in-the-guardian/

  Válasz
 4. Péter István

  A Vona Gábor is egy szélhámos terrorista fasiszta. A demokráciába ez is belefér, de nagyon kell vigyázni nehogy megártson.

  Válasz

Hozzászólás írása