Görög választások: Akciós Papandreou a Lidl-ből

A hétvégi görög választásokon szinte teljes egészében a januári eredmények ismétlődtek meg. Jelentős elmozdulás a pártok reélatív támogatottságában nem történt. Hogyan lehetséges ez mindazon dráma után, amit az év első felében átéltünk?

 

Erre a kérdésre többféle válasz is adható:

1.) A pártok egymáshoz képesti támogatottsága ugyan valóban nem módosult, a teljes politikai mezőny támogatottsága azonban radikálisan zuhant. A legjelentősebb változás januárhoz képest, hogy majd 8 százalékponttal kevesebben szavaztak. Az 55%-os részvételi arány nagyon alacsony, főleg ahhoz képest, hogy elvileg Görögországban kötelező a szavazás, és hogy pár évvel ezelőtt még 80% körüli részvételi arányok voltak. Azaz folyamatosan és drámai mértékben nő a politikából kiábrándultak aránya.

2.) Ezen belül a korrupt oligarcha réteg által támogatott három politikai párt, a konzervatív Új Demokrácia (ND), a liberális Potami és az álbaloldali PaSzoK továbbra sem képes kitörni, a választók között magas az elutasítottságuk annak ellenére, hogy a szinte kizárólagosan az oligarchák kezében lévő média 95%-a ezeket a pártokat támogatja.

3.) A legérdekesebb kérdés, hogy a gazdaságpolitika területén elkövetett teljes kapituláció ellenére miért népszerű továbbra is Alexisz Ciprász pártja, a Szíriza? A sokak által tévesen radikális vagy szélsőséges baloldalinak nevezett párt a harmadik memorandum elfogadásával gyakorlatilag 180 fokosan szembement korábbi álláspontjával, és olyan megszorító politikát folytat, amelyről maga is nyíltan elmondja, hogy prociklikus, resszeszionárius, káros az országnak. Ennek ellenére gyakorlatilag ismét megkapták a januári szavazati arányt és győztek, mivel: a.) Ciprász továbbra is messze a legkarizmatikusabb politikus a mezőnyben, b.) a szavazóik nagy része úgy ítélte meg, hogy derekasan küzdött, de az Unió megzsarolta (ebben speciel igazuk is van), nem volt más választása (ebben nincs, le kellett volna mondania), c.) Ciprász jól időzítette a választásokat, a megszorító politika tényleges hatása még nem érvényesülhetett,  d.) a Szíriza még mindig az egyetlen tiszta párt, nem kísért az oligarchákhoz fűződő intim viszony, mint az ND-t, a Potamit és a Paszokot, e.) a Szíriza továbbra is establishment ellenes pártnak tűnik a választóknak szemében. Mindezen okokból a szavazatok 35%-ával a Szírizának sikerült stabilizálnia helyzetét mint meghatározó szociáldemokrata párt, és ezzel gyakorlatilag végleg kiütötte a nyeregből a nagy Andreasz Papandrou által a nyolcvanas évek legelején alapított egykori főáramú szocdem pártot, a Paszokot. Papandreou és pártja annak idején ugyanazt az utat járta be, mint most Ciprász: radikális baloldalinak indult, főáramú szocdemmé vált, majd az egyre inkább neoliberálissá váló politikája miatt elvérzett. A nemzetközi politológiai irodalom “paszokifikációnak” nevezi ezt a folyamatot.

Ciprasz Lidl

 

“Akciós Andreász Papandreou a Lidl-ből” – ironikus plakát Ciprászról.

 

4.) A Szírizából pár hete kilépett megszorítás ellenes tábor, a Lafazanisz vezette Népi Egység nem jutott be a parlamentbe. Ennek a párt nyilvánvaló ismeretlenségén kívül elsődleges oka, hogy ez a formáció – szemben magával a Szírizával – elvből euró ellenes, azaz nyiltan arra buzdít, hogy ki kell lépni az euróövezetből. (Ezért nem lépett be például a volt pénzügyminiszter, Varoufakisz, aki a Grexitre nem mint elvi választásra, hanem mint kényszerre tekintett.) Az elvi euró ellenesség a baloldali görögök többsége számára továbbra is elfogadhatatlan. Elsősorban szimbolikus okokból továbbra is inkább a Ciprász féle opció mellett teszik le a voksot: inkább elfogadják az unió által kikényszerített megszorításokat, minthogy feladják az eurót.

5.) Az Arany Hajnal nevű náci párt nem volt képes profitálni, aminek az elsődleges oka, hogy bírósági per folyik ellenük bűnszövetkezet létrehozása miatt.

 

 

37 hozzászólás a(z) “Görög választások: Akciós Papandreou a Lidl-ből” bejegyzéshez

 1. אֶסְתֵּר

  Zseniális amit Ciprász csinál! Elhiteti a választókkal, hogy képes fellépni a nagytőke ellen és ezzel megnyeri a választásokat. A hatalom birtokában viszont fegyelmezett alattvalóként végrehajtja a nagytőke diktátumát.

 2. Vidéki

  A hétvégi görög választásokon szinte teljes egészében a januári eredmények ismétlődtek meg. Jelentős elmozdulás a pártok reélatív támogatottságában nem történt. Hogyan lehetséges ezmindazon dráma után, amit az év első felében átéltünk?

  Úgy lehetséges, hogy a görög szavazók jelentős részének tetszik az a politika, amelyik hülyét csinál az EU bamba vezetéséből és eléri, hogy hatalmas felhalmozott adósságokat elengedve, kedvező kamatozással hitelezve fenntartható legyen az a megszokott helyzet, hogy a görögök lehetőségeik felett éljenek!

  Ciprasz azt mondta,
  folytatja a harcot.

  Lotta Continua, permanens harc
  volt egy szélső baloldali olasz párt jelszava is az 1970-es években .

  A vörös Ciprasz megint belevághat a görög „válságkezelésbe”,
  azaz megpróbálja arra kényszeríteni az általa gyűlölt hitelező államokat, hogy
  engedjék el Görögország hatalmas felhalmozott teljes adósságát.

  Ennek fontos
  eszköze marad Európa különösen
  Németország destabilizálása (zsarolása) azáltal, hogy naponta sok ezer migránst
  fogadnak be (csak az nem jut be hozzájuk, aki nem akar)

  és semmibe véve schengeni végrehajtási egyezményt, melyet
  1992-ben Görögország is aláírt, azonnal tovább passzolják
  őket és Macedónia határára szállítva. Macedónia tovább passzolja őket Szerbiába
  és így tovább.

  A vörös Ciprasz muníciója a migránsokból
  kifogyhatatlan. Ha ennyire bambák az EU illetékesei , hogy a végtelenségig eltűrik azt, hogy a vörös Ciprasz
  és társai packázzanak velük akkor a vörös Ciprasz stratégiája beválik.

  Büszkén
  állíthatja majd, hogy kezelte a válságot (Görögországban).

 3. bankár

  Szerintem annál nem lehet jobbat és okosabbat csinálni, mint amit Ciprász csinál. Görögország léte a tét, minden más mellékes.

 4. אֶסְתֵּר

  Ha érteni véled Ciprász taktikáját, akkor írd meg légy szíves!

  Komolyan érdekel!

 5. transformer

  Varufakisz blogján közöl egy interjút a Corriere della Sera-ból, továbbá egy üzenetet, amelyet Matteo Renzi vádaskodására írt, ebben Renzit is felelőssé teszi azért, hogy hozzájárult a Ciprasz elleni uniós zsaroláshoz (magyarul itt: http://transform.hu/index.php/elemzesek/43-elemzesek-kulfold/868-varufakisz-interju-a-corriere-della-sera-ban, illetve http://transform.hu/index.php/hirek/44-hirek-kulfold/869-varufakisz-a-blogjan-uzent-renzinek). Varufakisz blogján elérhető továbbá a Guardian cikke Ciprasz ellentmondásos, szinte lehetetlen feladatáról a választási győzelem után; ebbe elődei belebuktak, Ciprasz némi esélyét abban látja, hogy semmi kompromittáló kötődése nincs a görög oligarchiához:

  http://yanisvaroufakis.eu/2015/09/22/tsipras-triumph-vs-the-impossible-task-of-implementing-a-program-designed-to-fail-in-the-guardian/

 6. Péter István

  A Vona Gábor is egy szélhámos terrorista fasiszta. A demokráciába ez is belefér, de nagyon kell vigyázni nehogy megártson.

 7. István Tamasi

  Igen. Isten állatkertjének részei azok akik kritika nélkül hisznek egy kitalációban.

 8. István Tamasi

  Miért, talánh pofázás helyett kétkezi munkából élt? Na és mit csinált az alatt a néhány év alatt ami egy fekete lyuk az életrajzában?

 9. István Tamasi

  Ez a farkaskommandó nagyon is az SA-ra illetve az SS-re emlékeztet. Soha többé fasizmust/nácizmust!

 10. István Tamasi

  Aki titkos katonai kommandót szervez az nehezen moshatja le magáról azt, hogy egy szélhámos terrorista neonáci/újnyilas.

 11. Vidám Park

  Nem kell kétségbe esni, Csintalant azért verették meg, mert azt terjesztette, hogy Budaházy – ügynök, És ezért bizony JÁRT A VERÉS !! A Gyurcsány korszakban sajnos ilyen volt a hangulat – némelyek már azt gondolták, hogy fegyverrel kell a hatalomból eltenni őket, egy államcsíny / leszámolás a politikai maffiával még nem fasizmus, nem kell feltétlenül mindig erre hangolódni…

 12. István Tamasi

  “…nem kell feltétlenül mindig erre hangolódni.”
  Dehát zazrivecz-vona mindig erre hangolódik! Lásd havekodása/szövetkezése a betyársereggel, budiházival /akit éppen ilyen dolgokért ítél el a bíróság/, a kéményseprő-formaruhás gárda /akiknek a formaruhájában ő maga is esküszegést követett el/, és most a farkasok!
  Csintalan megveretéséről ön, mint benfentes, nyilván többet tud mint én.
  Na persze, a hangulat! Ami ugyebár könnyen befolyásolható különösen alulművelt emberek esetében.
  Még egyszer: mire, milyen feladatokra, mi célból kell zazrivecz-vonának egy harcászatból kiképzett kommandó? Az ön válaszából úgy tűnik, hogy a hatalom fegyveres úton – mivel parlamentális úton nem képes – türténő megszerzésére.

 13. Vidám Park

  Felhívnám a figyelmét, hogy az alulműveltek hangulatát a “felülműveltek” manipulálják saját érdekeik szerint… 🙂 Sajnos nem vagyok bennfentes, az ok annak idején napi hír volt …
  Budaházy csak egy rendes forradalmár volt forradalmi időkben – sajnos mindenki áruló körülötte – még Baló felesége sem volt hajlandó megvédeni 🙂 A probléma nem az, hogy Budaházy jól megérdemelten néhány embert eltett volna láb alól, hanem sokkal inkább az, hogy, ha Vona demokratikus úton is kerül hatalomra, a demokráciáról, valószínűleg annak liberális felhangja miatt, meg van a véleménye… könnyen lehetséges, hogy egy koalícióban Orbán közt. elnök, Vona miniszterelnök lesz, tehát a gyakorlati végrehajtó, akinek gazemberségei fölött Orbán miután a “helyes általános irányvonalat” megadta, el fog nézni, Kitörhet egy szimpla fasizmus, amelyik szinte rabszolgarendszert vezet be, a nyugat még teljesebb kiszolgálása érdekében, miután az ország más módon képtelen volt az utolsó helyről feljönni …

 14. István Tamasi

  Ismétlem: az alulművelteket sunyi politikusok manipulálják.
  Budiházi legfeljebb a budiban lehet forradalmár. Amire készült az színtiszta terrorimus.
  A bülbülmosolyú /Balóné/ persze hogy nem áll ki senki mellett hisz ő csak és kizárólag a saját érdekeit nézi.
  Annak idején adolf is demokratikus úton került hatalomra / a sörpucss súfosan befuccsolt/ de már a kampányban és amár a hatalomban is felhasználta a terrorkommandóit / SA, SS/ és erősen feltételezhető hogy hasonló célra készíti zazrivecz-vona is a sajátját tehát jogos az ő lenácizása mindenféle cukiságkampány ellenére.
  Attól tartok jogos az aggodalom, hogy 2018-ban a csúti surmó koalícióra fog lépni zazrivecz-el és lehet, hogy zazrivecz a kommandóit azért szervezi, hogy ne bánhasson el vele is úgy mint a porcelánöltönyös kisgazdával.

 15. Vidám Park

  Zajlik a történelem és nem is unalmas … mi kell még ? 🙂

 16. Vidám Park

  Elment Indiába a jógiktól tanulni, ott ismert meg néhány nagyszerű bűvésztrükköt…
  A kétkezű munka nem a legtöbb a világon. De még ezek között is többre becsülik azokat, akik okosabbak a többinél..
  A legkétkezibb dolgozó a gép, az automata, a robot, aki egy sorba helyezi ezekkel magát, annak annyi..

 17. István Tamasi

  Inkább ami nem kell: Nem kell, hogy a múl száuzad sötét náci-nyilas évtizedei megismétlődjenek.

 18. István Tamasi

  Nyilván a swastika vonzotta oda.

 19. Vidám Park

  Ez modern fasizmus lesz, csupa technika, fény és ragyogás …

 20. Vidám Park

  Nyilván buzi vagy …

 21. István Tamasi

  … és a zazrivecz farkasai vezetik majd az einsatzgruppe-kat csupa fényben és ragyogásban.

 22. István Tamasi

  Nyilván csak olyan formációban hogy te leszopsz.

 23. István Tamasi

  .. vagy olyan formációban, hogy megb..lak egy szálkásított seprűnyéllel.

 24. Vidám Park

  szűkös fantáziád javítása után beszélhetünk 🙂

 25. István Tamasi

  Valóban kénytelen voltam fantáziámat a te értelmi színvonaladra leszűkíteni.

 26. Vidám Park

  A kedves feleségedet is üdvözlöm, nem néz ki valami jól a képen…

 27. Vidám Park

  Az ilyen ostobaságok nélkül már régen a Marson lehetne az emberiség, sőt a Plútón ! Micsoda perspektívák… Mit szalasztottunk el… Már régen felvehettük volna a kapcsolatot más civilizációkkal, ehelyett ilyen fasságokon tököltünk, hogy az erkölcsi érték a vallásból származtatható-e, nem lehetett volna ezeket az energiákat is értelmes célokra fordítani ?? (Precízen megtervezett energiaátalakító készülékkel ….)
  Világos, hogy a vallás a haladás ellensége …

 28. István Tamasi

  A válaszodban benne van, hogy a vallás irracionális azaz logikailag nem koherens, másrészt semmi konkrét sincs benne azaz hablaty.
  Ezen a néhány szón kellett 9 napig gondolkodni?

 29. István Tamasi

  Csak ismételni tudom magam:
  – A válaszodban benne van, hogy a vallás irracionális azaz logikailag hibás, a valós természeti összefüggések félremagyarázása azaz hablaty.
  – Igen ahogy a társadalmakban növekszik a tudás úgy szorul vissza a vallás: Európában már csak lakosság alig 1/4 része vallásos és ez a szám is erős jóindulattal mondható.
  – ” Ráadásul alaposan meg kell különböztetni a férfi hozzáállását a nőétől.” Már régóta (Karinthy) tudjuk, hogy mindketten mást akarnak: a férfi a nőt a nő a férfit. De ennek semmi vallási alapja nincs, hanem tisztán a természet törvénye.
  – Igen, tudom hogy vannak magasabban iskolázott vallásos emberek is. Te tudod azt, hogy az ő vallásosságukban mennyi a tradíció, a megszokás?

 30. István Tamasi

  1. Tehát ön az irracionálisban -magyarul logikátlan, logikailag ellentmondásos – hisz?
  2. A vallás visszaszorulása Európában, Amerikában tény amit az egyházak is elismernek.
  A vallások, pontosabban az egyházak éppen a visszaszorulásuk fékezése, megakadályozása érdekében igyekeznek beépülni a hatalomba.
  3. A miszticizmus, babona mindig is a vallások része volt. Szélsőséges esetek mindig is előfordultak és ezek nagy publicitása miatt tűnnek tömegesnek.
  4. A racionális materialista nem szorul rá arra, hogy irracionális, misztikus és babonás elemeket is tartalmazó vallásokban higgyen és ez bizony nagy előny.

 31. Vidám Park

  Ez tévedés, mert a vallások visszaszorulása éppen a hatalomból való távozásukat is jelenti, a hazai tapasztalatok nem mérvadóak..
  Az irracionalitás napi tapasztalat, de azt mondani erre, hogy, aki ezt felismeri – “az abban hisz” félreértése a dolognak,
  Nem csak a világ fehér részéről beszélünk, a többiben a vallás megkérdőjelezhetetlen, NEM az a kérdés, becsapás-e a vallás, vagy tudatlanság következménye-e, hanem tény az, hogy az emberiség ilyen módon él, tehát képzeletbeli dolgokkal való hittel…
  A miszticizmus stb… nem a vallások része, hanem előfoka, éppen ezért volt tömeges is, mostanában éppen megint előretör a hivatalos egyistenhitek megroppanásával.
  Másrészt, és ez fontosabb – ha a vallás megszűnne is, biztosan fennmaradna a rá való hajlandóság, nincs ui. mindenkire érvényes vagy kötelező racionalitás.. ergo a vallás a megszűnésének pillanatában újjáéled …
  Ráadásul nem nyerünk semmit a vallás esetleges megszűnésével, ha csak nem beképzelt / magukat felvilágosultnak hívő liberálisok tömegét, akik érdemi vitára nem, csak kacarászni hajlandók az ostobákon.
  A vallás egyéb hasznos társadalmi funkciói: (természetesen nem az elesettek istápolása vagy segítségnyújtás és ilyesmi…) – ezt nem fogom kifejteni, mindenkinek a saját kis eszéből kell rájönnie.
  A vallás – történet / kialakulásának története / történelemelőtti vallásszerű jelenségek tanulmányozása is idevágnak.
  A humoros oldala az egésznek az, hogy hál’isten a vallások hátráltatják a fejlődést, ui. ellenkező esetben már rég elpusztítottuk volna magunkat… Amit írhattam volna idézőjelbe is, így: “fejlődés”, de ezt már nem mindenki bírja felfogni …

 32. István Tamasi

  – Javaslom olvassa el még egyszer, de gondosabban az előző bejegyzésem valamennyi pontját és ha tud szöveget érteni, értelmezni akkor nem lesz szükség, hogy ismét leírjam..
  Továbbá:
  – Amit a vallás irracionalitásáról és miszticizmusáról írtam az valamennyi vallásra vonatkozik, nem csak a keresztyénekre.
  – A miszticizmus beépült valamennyi, a keresztyén vallásokba is.
  – Azt elfogadom, hogy vannak olyanok akik igénylik az irracionalizmust és misztikumot, de a számuk az oktatás terjedésével, az oktatás színvonalának emelkedésével csökken.
  – A vallás/ok/ “leghasznosabb” társadalmi funkciója, hogy az embereket gátolja a tények és összefüggések felismerésében és ezáltal irányítható, kantáron rángatható, kizsákmányolható sorban tarthatók.
  – A vallás/ok/ kialakulásának története egyszerű: A természet, fizika, biológia, és egyéb tudományok ismerete hiányában a tudatlan embernek kellett valamilyen misztikum a történéseket és összefüggéseket megmagyarázandó.
  – A vallások bizony – és ebben a keresztyén vallások élen járnak – sokszor és sokáig hátráltatták a tudományok fejlődését. Szerencsére ez ma már a múlté.

 33. Vidám Park

  A hívő is elmélyedhet akármelyik tudományban, nyilván az Orbán kinevelte gyerekek között sok lesz / van ilyen.
  A tudományos módszerek megbízhatósága – az egy külön kérdés, még a matematikában sem biztos sok dolog, a tudósok rengeteg témában pedig kifejezetten csalnak a sikerért / elsőségért, ami pedig sikerül nekik azt idővel megcáfolják.. Az ismeretek igazolását a gyakorlat ideiglenes sikere adja, A materialista is rengeteg dologban hisz, csak egyben nem – a természetfölötti igazgatásban,
  Egy kutatásban a folyamatosan megszerzett tudás belső összefüggései viszik a gondolatot előre, itt egy-egy kételyt isten beavatkozásának magyarázatával még a hívő tudós sem ugorhat át, mert azt ő is tudja, elmélete azután már a semmiben lebeg.
  A materialistáról tévedés azt mondani, hogy nem hisz, hanem tud, hanem inkább: a materialista anyagelvű magyarázatokból próbál kiindulni, akkor, amikor különleges filozófiai témákról esik szó.
  Nyilvánvaló, viszont, hogy gyakorlati témáknál, pl. a kristálycukor gyártásának új módszere kidolgozásakor a vallásos tudós sem fog hittételekből kiindulni, legfeljebb “lelki segítséget kér” a munkához “az égtől”, de ezen humoros aktuson kívül pontosan úgy kell kutatnia, mint a materialista kollégájának… stb…stb…

 34. István Tamasi

  – “Orbán kinevelte gyerekek”???? A mai közoktatás célja bólogató, engedelmes alattvalók kinevelése és nem önállóan gondolkodni képes embereké.
  – A “kristálycukor gyártása” nem a tudomány témaköre, hanem az alkalmazott /mérnöki/ ismereteké.
  – Az egy dolog ha valaki a misztikus, irracionális kitalációkban hisz /legyen ez az ő baja/ csak ezt el kell különíteni a tudományos ismeretektől.

 35. Vidám Park

  Én is azt mondom.
  Az mindegy, a cukor példa nem függ a kutatás ilyen mineműségétől.
  Én is azt mondom.
  Mivel ilyen szépen lezártuk a vitát, azt hiszem, be is kaphatod… de ezt már említettem régebben .. 🙂

 36. István Tamasi

  Nem vagyok sem pedofil sem homoszexuális, de te nyugodtan leszophatod imádott papjaid redvás f..át.

 37. Vidám Park

  Hasonló élvezeteket és jó egészséget a következő vitáig !

Hozzászólás írása

A hozzászólás beküldéséhez bejelentkezés szükséges.